Dodaj do ulubionych

Reforma - ilość klas

07.03.19, 09:05
Od razu napiszę, że nie jestem na szczęście matką 8-klasisty, czy gimnazjalisty, jestem przeciwko "reformie", nigdy nie głosowałam na PIS, całą "reformę" śledzę z zapartym tchem, bo mam dzieci w szkole, no i kopara mi opadła.
W mojej miejscowości w każdej szkole średniej otwartych ma być faktycznie tyle samo klas dla absolwentów podstawówek i gimnazjów, co więcej jest to faktycznie tyle samo klas, ile było w zeszłym roku, razy dwa. Mówię o liceach i technikach bez gimnazjum. Dwa licea, w których dotychczas były gimnazja otwierały do tej pory po 4 klasy pierwsze, w tym roku propozycja 8 klas dla gimnazjalistów i 8 klas dla ósmoklasistów. Czyli generalnie miejsc dużo więcej niż zwykle. No i są to licea, plasujące się w górnych miejscach rankingów w naszym województwie. To chyba nie jest norma? Aaaa, rządzi u nas lokalnie PO wink
Obserwuj wątek
    • jan.nowak.7 Re: Reforma - ilość klas 07.03.19, 09:19
      Norma, norma. W Warszawie czy w Krakowie duża część najlepszych LO podwaja liczbę klas. W części szkół to nawet nie jest problem sal – lekcje będą bardziej rozciągnięte i jakoś się towarzystwo upchnie. Ale podział nauczycieli między te klasy to będzie krwawa jatka. Biorąc pod uwagę, że starcia o lepszego chemika, matematykę czy polonistę miały już regularnie miejsce w tych szkołach przy normalnym naborze – w szkole moich dzieci to stały problem. W mniejszej miejscowości pewnie łatwiej będzie zmusić dotychczasowych nauczycieli by wzięli dwa razy tyle godzin – w dużych miastach ludzie zazwyczaj maja popołudnia wypełnione dodatkową pracą, która pozwala im żyć dostatnio. I to jest wcale nie wyssany z palca problem, który dotyka wszystkich uczniów szkół średnich (także starsze klasy).
      • leni6 Re: Reforma - ilość klas 07.03.19, 09:24
        Chyba nawet nie mogą więc 2 razy tyle godzin, nie jest tak ze maksymalnie nauczyciel może mieć 1,5 etatu w jednej szkole ?
        • chocolate-cakes Re: Reforma - ilość klas 08.03.19, 11:04
          Owszem, ale jeśli dyrektor szuka pół roku, daje ogłoszenia, błaga znajomych, aby przyszli pracować do niego do szkoły i nic, nie ma nauczycieli matematyki czy angielskiego, to wtedy inny nauczyciel w drodze wyjątku może dostać 2-3 godziny więcej.
    • iwoniaw Re: Reforma - ilość klas 07.03.19, 09:32
      W mojej miejscowości w każdej szkole średniej otwartych ma być faktycznie tyle
      > samo klas dla absolwentów podstawówek i gimnazjów, co więcej jest to faktycznie
      > tyle samo klas, ile było w zeszłym roku, razy dwa.

No to u nas oficjalnie ogłoszono taki plan (że klas będzie 2 razy więcej niż w ubiegłym roku i po tyle samo dla absolwentów gimnazjów i 8 klas w każdej szkole) i tak napisano na stronach www i tak Ci powiedzą, jak zadzwonisz do wydziału edukacji czy kuratorium. Natomiast poszczególne szkoły zaczęły przedstawiać ofertę i już gołym okiem widać, że TAK NIE JEST, tzn. klas wcale nie jest tyle samo i nie mają takich samych profili/rozszerzeń. Co było do przewidzenia. I nie mają pańskiego płaszcza i co im pan zrobi?
      • kubek0802 Re: Reforma - ilość klas 07.03.19, 10:00
        Bardzo dobre duże LO w mieście wojewódzkim, obecnie 9 klas pierwszych w planach 16. Mojego dziubdziusia niechęcią napawa fakt, że lekcje zapewne nie będą się kończyć o 13/40 jak teraz. Oby to był jedyny problem.
      • rena.k Re: Reforma - ilość klas 07.03.19, 11:02
        Nooo, ale ja sprawdzałam w szkołach, nie w kuratorium... Jest dużo ciekawych/nowych profilów, rozszerzeń. Stare zostały i jeszcze dodano nowe, czyli tak jakby lepiej. Ale zastanawiam się gdzie jest pułapka wink
        • 1012ja Re: Reforma - ilość klas 08.03.19, 08:42
          Może w tym, że przy tych liceach były wcześniej gimnazja. Lokalne LO w ubiegłym roku miało 4 pierwsze klasy , a w tym 3 dla ósmoklasistów i 3 dla gimnazjum. Z planem będzie jednak kiepsko bo już teraz jest dość napięty.

W ILO w Łodzi teraz jest 5 pierwszy, a od września będzie 6, więc różnie to bywa.
    • 35wcieniu Re: Reforma - ilość klas 08.03.19, 08:46
      Liczba...
    • la_mujer75 Re: Reforma - ilość klas 08.03.19, 08:56
      Po prostu ciesz sie, ze twoje w tym roku nie bierze udziału w tym #%^#^%%#$.
    • larix_decidua77 Re: Reforma - ilość klas 08.03.19, 10:58
      U nas, spore miasto, jest mniej klas. Niewiele mniej ale mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka