qs.ibidem 10.03.19, 12:16 Drogie emamy i etatowie, jeśli jeździcie takim lub miałybyście teraz taki kupować (nowy) - co polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 14:02 Na nowościach się nie znam, ale od bodajże 6 lat mamy Lancię voyager. Jeździ się nim całkiem przyjemnie, ale trzeba się przyzwyczić, bo długi jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 15:11 Ford Expedition EL/Max prawie 6m dlugosci, 2m szerokosci, trzy rzedy siedzien, wygodnych, trzy osoby na tylnych dadza rada, zaleta jest tez wysokosc auta, masz duzo miejsca nad glowa. A ja nie potrzebujesz trzeciego rzedu, to skladasz bezproblemowo (plaska podloga). Przy zlozeniu drugiego to i plyty osb przywiezesz i karnisze Odpowiedz Link Zgłoś
verydry Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 15:15 Bardzo mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 15:29 No, ba, nam tez mamy wersje XLT 4x4, cholernie wygodny, bezpieczny, tylko nie sprawdza sie w parkowaniu w miescie Odpowiedz Link Zgłoś
verydry Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 15:51 Tylko one chyba na EU nie są produkowane? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 15:54 Nie, produkt USA, chyba niedostepny w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 07:50 A ile on pali na setkę? Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 15:40 Honda Pilot. Wspaniały samochód, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
qs.ibidem Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 19:54 Dzięki za wpisy, wszystkie sprawdziłam. Nie żebyście najtańsze wybierały I takie dodatkowe pytanie mam: czy w jakimkolwiek samochodzie tego typu można liczyć na isofix zarówno w 2 jak i 3 rzędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 20:31 Nasza lancia ma isofix na 100 % w drugim rzędzie i na środkowym siedzeniu w trzecim rzędzie. Z tym, że my mamy tę pierwszą wersję. Być może późniejsze mają isofix we wszystkich siedzeniach na tylnej kanapie. Dla nas jednym z największych plusów jest to, że siedzenia chowają się w podłogę i gdy wszystkie są rozłożone, to oprócz bagażnika z tyłu, powstaje dodatkowy bagażnik w podłodze. Nie raz się z mężem śmialiśmy, że to idealny samochód do przewożenia kontrabandy 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 20:38 Nasz smok mial akurat cene nizsze niz w Stanach. Pojecia nie mam co do isofix, dzieci na stanie brak, a kontenerki z kotami mocuje sie sie bez standardu Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 20:47 Jak cos tanszego, to rozwaz Kia Carnival, tez rozwazalismy na rowni z Honda Pilot. My kupowalismy takie auto pod katem przeprowadzki, wiec brak ograniczen przy tylnej klapie i w miare klockowaty wyglad przewazyl. Smok sprawdzil sie pieknie w tej roli,szczegolnie kotowozu. A przenosilismy sie 1000 km, ktore auto lykalo w dobrym stylu, zero zmeczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
qs.ibidem Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:04 Podoba mi się Honda Pilot, ale widzę, że na rynku europejskim niedostępna. Popatrzę na Kię. To auto dla dziadków, żeby mieli czym wnuki wozić Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:30 Kia Sorento Odpowiedz Link Zgłoś
qs.ibidem Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:50 Carnival jest większy od Sorento? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 03:10 Carnival: Długość 5115 mm Szerokość 1985 mm Wysokość 1740-1755 mm Rozstaw osi 3060 mm Sorento: Długość 2015-2018: 4760 mm od 2018: 4800 mm Szerokość 1890 mm Wysokość 1685 mm Rozstaw osi 2780 mm Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 06:41 Podejrzewam, że tak, wygląda jak maly bus, r oduze auto rodzinne. Sorento to SUV, te 7 siedzeń to jakby przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 06:43 W sensie, że ma dodatkowe 2 siedzenia i jak sie z nich korzysta, to nie ma już praktycznie miejsca na nic, żaden bagaż itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:45 Jak dla dziadkow to raczej nie expedition, wysoko zawieszony, po drabince trzeba wchodzic Europejskie modele, Fiat, Renault, Peugeot itp to bedzie praktycznie to samo, plyta podlogowa, buda, dizajnem wnetrza sie moga roznic. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:49 albo idziesz na calosc i ogladasz Ducato Panorame Odpowiedz Link Zgłoś
qs.ibidem Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 22:03 Boski! Dla siebie bym takiego chciala haha Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 02:26 Kotowóz - piękne! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 03:13 Tak wygladal kotowoz zapakowany : tylko Jej Kocia Wysokosc Kicia.Yoda jechala osobnym kursem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 22:24 Schronisko prowadzisz czy kotami handlujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 22:28 lubie koty po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 23:18 mysiulek08 napisała: > lubie koty po prostu W takiej ilości? Czy to focia ze zwykłej podróży do weterynarza (przegląd kotów za jednym zamachem?)? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 12.03.19, 00:50 Focia pstryknieta chwile przed podroza, 1000km przed nami bylo. Do weta koty jezdza osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 07:51 Toyota Sienna ma w drugim i trzecim Odpowiedz Link Zgłoś
aniadawid1 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:37 Fiat Freemont polecam Odpowiedz Link Zgłoś
sacea Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:54 Chyba już go nie produkują Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 09:07 Masz dwa rozwiązania- albo minivan typu VW Sharan/ Seat Alhambra albo SUV typu Kia Sorento. Zależy gdzie będziesz takim jezdzic. Moja kuzynka jezdzila Sharanem i znam dwie rodziny z 3 dzieci jezdzace posiadające Alhambrę- wszyscy zadowoleni. My z kolei mamy Sorento, ale ten trzeci rząd siedzeń używamy bardzo rzadko (gdy np są u nas teściowie i jedziemy w 6 osob jednym autem), to jest opcja dodatkowa i niezbyt wygodna dla trzeciego rzedu na dłuższe trasy. My nie chcielismy minivana, ale wlasnie SUV z napędem 4x4, no ale nie mamy trojki dzieci i trzeci rzad siedzen uzywany tylko okazjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 09:58 qs.ibidem napisała: > Drogie emamy i etatowie, jeśli jeździcie takim lub miałybyście teraz taki kupow > ać (nowy) - co polecacie? Ja mam Eurovana - Evasion/Ulysse/Peugeot 806/Lancia Jakaśtam. Od lat już nie produkują, więc raczej nie ściśle tego szukasz, ale kluczowe parametry to normalne fotele wszędzie, także z tyłu i odsuwane drzwi. Układ foteli powinien być taki, żeby dało się swobodnie przejść po całym samochodzie od przodu do tyłu. No i żadne fotele chowane pod podłogę, to strata miejsca bez sensu. Do tego hak, bo z siedmioma osobami bagażnik robi się nie za duży, chyba że kupujesz jakąś kolubrynę, z którą potem na co dzień się urąbiesz w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
nika222 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 10:14 Ja mam citroena C8, mój jest co prawda już stary i nie wiem czy jeszcze są produkowane, ale jest bardzo wygodny. Ma siedem normalnych siedzeń, jedyna wada to przy rozłożonych wszytkich siedzeniach jest bardzo mały bagażnik. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 11:19 A możesz wytłumaczyć na czym polega strata miejsca przy fotelach chowanych pod podłogę? Od 6 lat jeździmy lancią voyager i miejsca jest bardzo dużo. Zdecydowanie wolę dwoma ruchami złożyć/rozłożyć tylną kanapę niż ją wymontowywać. Tego drugiego wariantu nie byłabym w stanie ogarnąć sama. Co do miejsca, to po rozłożeniu wszystkich foteli pod podłogą robi się drugi bagażnik i to całkiem spory. Poza tym za tylną kanapą też powstaje dziura, dzięki czemu bagażnik jest bardzo głęboki. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 11:26 eliszka25 napisała: > A możesz wytłumaczyć na czym polega strata miejsca przy fotelach chowanych pod > podłogę? Od 6 lat jeździmy lancią voyager i miejsca jest bardzo dużo. Zdecydowa No na tym, że zamiast mieć pełną objętość bagażnika w razie potrzeby, to wozisz w nim bez sensu zawsze dwa fotele. Inna sprawa, że ta Lancia to, jak widzę, olbrzymie bydlę i marnowanie w ten sposób miejsca pewnie nie jest tak uciążliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 12:12 Po złożeniu tylnej kanapy w podłogę powstaje tak wielki bagażnik (przynajmniej w naszym samochodzie), że na wakacje wszystko pakujemy do środka, włącznie z rowerami i bagażami dla 4 osób, więc miejsca jest naprawdę dość. Natomiast ja jestem drobną osobą i o ile złożenie foteli i schowanie ich w podłogę czy ponowne rozłożenie zajmuje mi chwilę i nie sprawia problemu, o tyle wymontowanie tylnej kanapy jest dla jednej osoby mojej postury zwyczajnie niewykonalne. Poza tym daje to dużo większą elastyczność w sytuacjach, gdy plany się zmieniają i zamiast 3 pasażerów trzeba nagle wziąć np. pięciu. Schowane w podłodze fotele mogę podnieść zawsze, a po wymontowane siedzenia muszę najpierw pojechać do domu. Może gdy ten 7-miejscowy samochód jest dużo mniejszy niż nasz, to ma to większe znaczenie. Ja nie mam doświadczenia z innymi samochodami tego typu, więc patrzę głównie z perspektywy mojej wygody. No i to, co traci się po schowaniu tylnych siedzeń w podłogę odzyskuje się po podniesieniu siedzeń ze środkowego rzędu, bo tam powstaje dziura, w którą można naprawdę sporo naładować. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 12:26 eliszka25 napisała: > Po złożeniu tylnej kanapy w podłogę powstaje tak wielki bagażnik (przynajmniej > w naszym samochodzie), że na wakacje wszystko pakujemy do środka, włącznie z ro > werami i bagażami dla 4 osób, więc miejsca jest naprawdę dość. Natomiast ja jes No więc mówię - to jest 3/4 metra dłuższe od mojego samochodu, więc rzeczywiście bagażnika będzie mieć dużo. Inna sprawa, że te 3/4 metra wykorzystuje się dwa razy do roku, a przez pozostały czas po prostu się je ciągnie za sobą po mieście i parkingach. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 12:34 No dobra, spojrzałam z perspektywy kierowcy czołgu 😉. Co do ciągania pustego miejsca, to zależy, jaki się ma tryb życia. U nas te dodatkowe metry są wykorzystywane średnio raz w tygodniu. Poza tym latem można po prostu wstawić do środka 4 rowery i 3 SUPy, a zimą mieścimy się razem ze sprzętem narciarskim. Wybór na taki samochód padł właśnie dlatego, że te dodatkowe metry przydają nam się zdecydowanie częściej niż 3-4 razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 12:39 eliszka25 napisała: > No dobra, spojrzałam z perspektywy kierowcy czołgu 😉. Co do ciągania pustego m > iejsca, to zależy, jaki się ma tryb życia. U nas te dodatkowe metry są wykorzys > tywane średnio raz w tygodniu. Poza tym latem można po prostu wstawić do środka > 4 rowery i 3 SUPy, a zimą mieścimy się razem ze sprzętem narciarskim. Wybór na Chyba, że tak. Ja na takie okazje mam przyczepkę, przydatną właśnie ze dwa - trzy razy do roku. Bo ładować się na dach metr osiemdziesiąt z bagażami to z kolei trzeba targać drabinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 12:59 Wakacyjnie przyczepka spokojnie daje radę, ale na codzień jest to dość upierdliwe. Bagażnik dachowy też mamy, bo był w użyciu przy poprzednim samochodzie. Na Lancię założyliśmy chyba tylko raz. Mój mąż wprawdzie ma prawie 2 metry wzrostu, ale zdecydowanie woli upchnąć wszystko w środku. Ja nie mam najmniejszych szans, żeby założyć cokolwiek na dach. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 13:09 eliszka25 napisała: > Wakacyjnie przyczepka spokojnie daje radę, ale na codzień jest to dość upierdli Toteż dlatego rozumiem samochód z taką ładownią, jeżeli używacie jej często. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 10:29 Kumpel korzystał z Renault Espace - III albo IV. Tylny rząd foteli wymontowywany; środkowy zresztą chyba też więc w razie W spora przestrzeń przewozowa. Odpowiedz Link Zgłoś
straggly Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 11:09 My wlasnie za Espace sue rozglądamy. zalezy nam zeby 3 foteliki z tylu na spokojnie zamontować i to na isofix wszystkie. 3 rząd mozna domobtowac bo sa szyny przed cala tylna dlugosc auto. Jak nie ma 3 rzedu to drugi mozna dowolnie przesuwać przod/tył kazdy fotel. Odpowiedz Link Zgłoś
iwo_nka Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 13:20 Jedynie i tylko chrysler voyager! Polecam zdecydowanie Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 13:25 Teraz on się nazywa lancia voyager. Mamy i też polecam. Samochód naprawdę pomyślany dla rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś