Dodaj do ulubionych

Samochód dla 7 osób - co polecacie?

10.03.19, 12:16
Drogie emamy i etatowie, jeśli jeździcie takim lub miałybyście teraz taki kupować (nowy) - co polecacie?
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 14:02
      Na nowościach się nie znam, ale od bodajże 6 lat mamy Lancię voyager. Jeździ się nim całkiem przyjemnie, ale trzeba się przyzwyczić, bo długi jest.
    • mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 15:11
      Ford Expedition EL/Max prawie 6m dlugosci, 2m szerokosci, trzy rzedy siedzien, wygodnych, trzy osoby na tylnych dadza rada, zaleta jest tez wysokosc auta, masz duzo miejsca nad glowa. A ja nie potrzebujesz trzeciego rzedu, to skladasz bezproblemowo (plaska podloga). Przy zlozeniu drugiego to i plyty osb przywiezesz i karnisze smile
      • verydry Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 15:15
        Bardzo mi się podoba!
        • mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 15:29
          No, ba, nam tez smile mamy wersje XLT 4x4, cholernie wygodny, bezpieczny, tylko nie sprawdza sie w parkowaniu w miescie tongue_out
          • verydry Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 15:51
            Tylko one chyba na EU nie są produkowane?
            • mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 15:54
              Nie, produkt USA, chyba niedostepny w Polsce
          • e-ness Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 07:50
            A ile on pali na setkę?
            • mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 22:21
              Ile wlejesz smile
    • maly_fiolek Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 15:40
      Honda Pilot. Wspaniały samochód, polecam smile
    • qs.ibidem Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 19:54
      Dzięki za wpisy, wszystkie sprawdziłam. Nie żebyście najtańsze wybierały wink
      I takie dodatkowe pytanie mam: czy w jakimkolwiek samochodzie tego typu można liczyć na isofix zarówno w 2 jak i 3 rzędzie?
      • eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 20:31
        Nasza lancia ma isofix na 100 % w drugim rzędzie i na środkowym siedzeniu w trzecim rzędzie. Z tym, że my mamy tę pierwszą wersję. Być może późniejsze mają isofix we wszystkich siedzeniach na tylnej kanapie. Dla nas jednym z największych plusów jest to, że siedzenia chowają się w podłogę i gdy wszystkie są rozłożone, to oprócz bagażnika z tyłu, powstaje dodatkowy bagażnik w podłodze. Nie raz się z mężem śmialiśmy, że to idealny samochód do przewożenia kontrabandy 😁
      • mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 20:38
        Nasz smok mial akurat cene nizsze niz w Stanach.

Pojecia nie mam co do isofix, dzieci na stanie brak, a kontenerki z kotami mocuje sie sie bez standardu smile
      • mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 20:47
        Jak cos tanszego, to rozwaz Kia Carnival, tez rozwazalismy na rowni z Honda Pilot. My kupowalismy takie auto pod katem przeprowadzki, wiec brak ograniczen przy tylnej klapie i w miare klockowaty wyglad przewazyl. Smok sprawdzil sie pieknie w tej roli,szczegolnie kotowozu. A przenosilismy sie 1000 km, ktore auto lykalo w dobrym stylu, zero zmeczenia.
        • qs.ibidem Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:04
          Podoba mi się Honda Pilot, ale widzę, że na rynku europejskim niedostępna. Popatrzę na Kię. To auto dla dziadków, żeby mieli czym wnuki wozić smile
          • jematkajakichmalo Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:30
            Kia Sorento
            • qs.ibidem Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:50
              Carnival jest większy od Sorento?
              • mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 03:10
                Carnival:
                Długość 5115 mm
                Szerokość 1985 mm
                Wysokość 1740-1755 mm
                Rozstaw osi 3060 mm

Sorento:
                Długość 2015-2018: 4760 mm
                od 2018: 4800 mm
                Szerokość 1890 mm
                Wysokość 1685 mm
                Rozstaw osi 2780 mm
              • jematkajakichmalo Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 06:41
                Podejrzewam, że tak, wygląda jak maly bus, r oduze auto rodzinne. Sorento to SUV, te 7 siedzeń to jakby przypadek wink
                • jematkajakichmalo Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 06:43
                  W sensie, że ma dodatkowe 2 siedzenia i jak sie z nich korzysta, to nie ma już praktycznie miejsca na nic, żaden bagaż itp.
          • mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:45
            Jak dla dziadkow to raczej nie expedition, wysoko zawieszony, po drabince trzeba wchodzic tongue_out
            Europejskie modele, Fiat, Renault, Peugeot itp to bedzie praktycznie to samo, plyta podlogowa, buda, dizajnem wnetrza sie moga roznic.
            • mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:49
              albo idziesz na calosc i ogladasz Ducato Panorame smile
              • qs.ibidem Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 22:03
                Boski! Dla siebie bym takiego chciala haha
        • taki-sobie-nick Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 02:26
          Kotowóz - piękne!
          • mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 03:13
            Tak wygladal kotowoz zapakowany :

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/xe/yb/ncoj/yqVphjCMe3BZfUqAQX.jpg

tylko Jej Kocia Wysokosc Kicia.Yoda jechala osobnym kursem.
            • taki-sobie-nick Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 22:24
              Schronisko prowadzisz czy kotami handlujesz? tongue_out

• mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 22:28
                lubie koty po prostu tongue_out
                • taki-sobie-nick Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 23:18
                  mysiulek08 napisała:

> lubie koty po prostu tongue_out

W takiej ilości? tongue_out Czy to focia ze zwykłej podróży do weterynarza (przegląd kotów za jednym zamachem?)?
                  • mysiulek08 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 12.03.19, 00:50
                    Focia pstryknieta chwile przed podroza, 1000km przed nami bylo. Do weta koty jezdza osobno.
      • e-ness Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 07:51
        Toyota Sienna ma w drugim i trzecim
    • aniadawid1 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:37
      Fiat Freemont polecam
      • sacea Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 10.03.19, 21:54
        Chyba już go nie produkują
    • princy-mincy Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 09:07
      Masz dwa rozwiązania- albo minivan typu VW Sharan/ Seat Alhambra albo SUV typu Kia Sorento.
      Zależy gdzie będziesz takim jezdzic.
      Moja kuzynka jezdzila Sharanem i znam dwie rodziny z 3 dzieci jezdzace posiadające Alhambrę- wszyscy zadowoleni.
      My z kolei mamy Sorento, ale ten trzeci rząd siedzeń używamy bardzo rzadko (gdy np są u nas teściowie i jedziemy w 6 osob jednym autem), to jest opcja dodatkowa i niezbyt wygodna dla trzeciego rzedu na dłuższe trasy.
      My nie chcielismy minivana, ale wlasnie SUV z napędem 4x4, no ale nie mamy trojki dzieci i trzeci rzad siedzen uzywany tylko okazjonalnie.
    • 45rtg Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 09:58
      qs.ibidem napisała:

> Drogie emamy i etatowie, jeśli jeździcie takim lub miałybyście teraz taki kupow
      > ać (nowy) - co polecacie?

Ja mam Eurovana - Evasion/Ulysse/Peugeot 806/Lancia Jakaśtam. Od lat już nie produkują, więc raczej nie ściśle tego szukasz, ale kluczowe parametry to normalne fotele wszędzie, także z tyłu i odsuwane drzwi. Układ foteli powinien być taki, żeby dało się swobodnie przejść po całym samochodzie od przodu do tyłu. No i żadne fotele chowane pod podłogę, to strata miejsca bez sensu.
      Do tego hak, bo z siedmioma osobami bagażnik robi się nie za duży, chyba że kupujesz jakąś kolubrynę, z którą potem na co dzień się urąbiesz w mieście.
      • nika222 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 10:14
        Ja mam citroena C8, mój jest co prawda już stary i nie wiem czy jeszcze są produkowane, ale jest bardzo wygodny. Ma siedem normalnych siedzeń, jedyna wada to przy rozłożonych wszytkich siedzeniach jest bardzo mały bagażnik.
      • eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 11:19
        A możesz wytłumaczyć na czym polega strata miejsca przy fotelach chowanych pod podłogę? Od 6 lat jeździmy lancią voyager i miejsca jest bardzo dużo. Zdecydowanie wolę dwoma ruchami złożyć/rozłożyć tylną kanapę niż ją wymontowywać. Tego drugiego wariantu nie byłabym w stanie ogarnąć sama. Co do miejsca, to po rozłożeniu wszystkich foteli pod podłogą robi się drugi bagażnik i to całkiem spory. Poza tym za tylną kanapą też powstaje dziura, dzięki czemu bagażnik jest bardzo głęboki.
        • 45rtg Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 11:26
          eliszka25 napisała:

> A możesz wytłumaczyć na czym polega strata miejsca przy fotelach chowanych pod
          > podłogę? Od 6 lat jeździmy lancią voyager i miejsca jest bardzo dużo. Zdecydowa

No na tym, że zamiast mieć pełną objętość bagażnika w razie potrzeby, to wozisz w nim bez sensu zawsze dwa fotele.

Inna sprawa, że ta Lancia to, jak widzę, olbrzymie bydlę i marnowanie w ten sposób miejsca pewnie nie jest tak uciążliwe.
          • eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 12:12
            Po złożeniu tylnej kanapy w podłogę powstaje tak wielki bagażnik (przynajmniej w naszym samochodzie), że na wakacje wszystko pakujemy do środka, włącznie z rowerami i bagażami dla 4 osób, więc miejsca jest naprawdę dość. Natomiast ja jestem drobną osobą i o ile złożenie foteli i schowanie ich w podłogę czy ponowne rozłożenie zajmuje mi chwilę i nie sprawia problemu, o tyle wymontowanie tylnej kanapy jest dla jednej osoby mojej postury zwyczajnie niewykonalne. Poza tym daje to dużo większą elastyczność w sytuacjach, gdy plany się zmieniają i zamiast 3 pasażerów trzeba nagle wziąć np. pięciu. Schowane w podłodze fotele mogę podnieść zawsze, a po wymontowane siedzenia muszę najpierw pojechać do domu.

Może gdy ten 7-miejscowy samochód jest dużo mniejszy niż nasz, to ma to większe znaczenie. Ja nie mam doświadczenia z innymi samochodami tego typu, więc patrzę głównie z perspektywy mojej wygody. No i to, co traci się po schowaniu tylnych siedzeń w podłogę odzyskuje się po podniesieniu siedzeń ze środkowego rzędu, bo tam powstaje dziura, w którą można naprawdę sporo naładować.
            • 45rtg Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 12:26
              eliszka25 napisała:

> Po złożeniu tylnej kanapy w podłogę powstaje tak wielki bagażnik (przynajmniej
              > w naszym samochodzie), że na wakacje wszystko pakujemy do środka, włącznie z ro
              > werami i bagażami dla 4 osób, więc miejsca jest naprawdę dość. Natomiast ja jes

No więc mówię - to jest 3/4 metra dłuższe od mojego samochodu, więc rzeczywiście bagażnika będzie mieć dużo. Inna sprawa, że te 3/4 metra wykorzystuje się dwa razy do roku, a przez pozostały czas po prostu się je ciągnie za sobą po mieście i parkingach.
              • eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 12:34
                No dobra, spojrzałam z perspektywy kierowcy czołgu 😉. Co do ciągania pustego miejsca, to zależy, jaki się ma tryb życia. U nas te dodatkowe metry są wykorzystywane średnio raz w tygodniu. Poza tym latem można po prostu wstawić do środka 4 rowery i 3 SUPy, a zimą mieścimy się razem ze sprzętem narciarskim. Wybór na taki samochód padł właśnie dlatego, że te dodatkowe metry przydają nam się zdecydowanie częściej niż 3-4 razy w roku.
                • 45rtg Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 12:39
                  eliszka25 napisała:

> No dobra, spojrzałam z perspektywy kierowcy czołgu 😉. Co do ciągania pustego m
                  > iejsca, to zależy, jaki się ma tryb życia. U nas te dodatkowe metry są wykorzys
                  > tywane średnio raz w tygodniu. Poza tym latem można po prostu wstawić do środka
                  > 4 rowery i 3 SUPy, a zimą mieścimy się razem ze sprzętem narciarskim. Wybór na

Chyba, że tak. Ja na takie okazje mam przyczepkę, przydatną właśnie ze dwa - trzy razy do roku. Bo ładować się na dach metr osiemdziesiąt z bagażami to z kolei trzeba targać drabinkę.
                  • eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 12:59
                    Wakacyjnie przyczepka spokojnie daje radę, ale na codzień jest to dość upierdliwe. Bagażnik dachowy też mamy, bo był w użyciu przy poprzednim samochodzie. Na Lancię założyliśmy chyba tylko raz. Mój mąż wprawdzie ma prawie 2 metry wzrostu, ale zdecydowanie woli upchnąć wszystko w środku. Ja nie mam najmniejszych szans, żeby założyć cokolwiek na dach.
                    • 45rtg Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 13:09
                      eliszka25 napisała:

> Wakacyjnie przyczepka spokojnie daje radę, ale na codzień jest to dość upierdli

Toteż dlatego rozumiem samochód z taką ładownią, jeżeli używacie jej często.

• profes79 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 10:29
      Kumpel korzystał z Renault Espace - III albo IV. Tylny rząd foteli wymontowywany; środkowy zresztą chyba też więc w razie W spora przestrzeń przewozowa.
    • greeneyedgirl Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 10:49
      smax
      • straggly Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 11:09
        My wlasnie za Espace sue rozglądamy. zalezy nam zeby 3 foteliki z tylu na spokojnie zamontować i to na isofix wszystkie. 3 rząd mozna domobtowac bo sa szyny przed cala tylna dlugosc auto. Jak nie ma 3 rzedu to drugi mozna dowolnie przesuwać przod/tył kazdy fotel.
    • iwo_nka Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 13:20
      Jedynie i tylko chrysler voyager! Polecam zdecydowanie smile
      • eliszka25 Re: Samochód dla 7 osób - co polecacie? 11.03.19, 13:25
        Teraz on się nazywa lancia voyager. Mamy i też polecam. Samochód naprawdę pomyślany dla rodziny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka