a1ma 09.04.19, 21:22 Kiedy zaczynamy wątki komunijne w tym roku? Wrzućcie jakiś dylemat ze schabowym i szwagierka w rolach głównych, bo mam już na serio dość o strajku. Pretty please! @—,— Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberka Re: A komunie? 09.04.19, 21:24 Szukałam od kilku dni ... Mogę pierwsza, bo szlag mnie trafia, że nieobecny w życiu dziecka "tatuś" planuje pojawić się z ukraińską żonką i nie rozumie,że jest ona absolutnie nie zaproszona. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A komunie? 09.04.19, 21:26 iberka napisała: > Szukałam od kilku dni ... Mogę pierwsza, bo szlag mnie trafia, że nieobecny w > życiu dziecka "tatuś" planuje pojawić się z ukraińską żonką i nie rozumie,że je > st ona absolutnie nie zaproszona. O, i to jest dylemat na miarę ematki. Ale impreza gdzie planowana? U Ciebie czy w knajpie? Jak w knajpie, to kto organizuje, Ty czy razem? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: A komunie? 09.04.19, 21:51 Się napisałam i poszło w kosmos.....zatem skrót: nieobecny, bo widuje dziecko raz na 4-5-6 tyg....jeśli sobie przypomni i akurat ma czas ( wtedy zabiera młodą na kilka h). Ponieważ alimentów nie płaci, 500+ skutecznie mi zablokował, korzysta z ulg podatkowych, to na niego spadło opłacenie imprezy ( spokojnie, stać go i bez tych dodatkowych $). Dziś znalazł lokal. Ach, no oczywiście poza tym nie interesują go przygotowania dziecka w szkole/ kościele/ strój - nic. Nie pyta, nie wykazuje zainteresowania tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A komunie? 09.04.19, 21:58 Czyli jednak nie taki nieobecny. A dlaczego to nie moze przyjsc na uroczystosc ze swoja zona ? Nie wiem czy masz faceta ale zakladamy ze masz tez go nie zabierasz na komunie syna? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: A komunie? 09.04.19, 22:03 Nie, nie mam. Tamta osoba jest obca,a Komunia, to nie wesele. Ustaliliśmy,że nawet będą tylko rodzice, dziadkowie, chrzestni ( bez partnerów, małżonków) więc naginanie tego dla ukraińskiej damy nie wchodzi w grę. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A komunie? 09.04.19, 22:04 Chrzestni bez małżonków? Czy Ty nie jesteś tą szwagierką z UK? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: A komunie? 09.04.19, 22:53 Nie, nie jestem . A zasady ustaliliśmy razem kilka mcy temu - teraz druga strona próbuje zmieniać, co wcale mnie nie dziwi . Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A komunie? 09.04.19, 22:54 iberka, ale serio, zapraszanie bez partnera nawet na obiad w niedziele to buractwo. Skąd w sumie taka decyzja? I co Ci zależy, skoro to ex płaci? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: A komunie? 09.04.19, 23:00 Normalnie płaciłabym ja, jak zawsze i jak za wszystko. Pierwszy raz się zbuntowałam i powiedziałam "nie". Mąż chrzestnej jest wujkiem widywanym sporadycznie, żona chrzestnego.....córka widziała ją 2 razy w ciągu 2 lat w tym raz na ich ślubie. Chrzestny - wybrany przez babcię, nie wie czy będzie.....nie chciał być chrzestnym, ale ja nic do powiedzenia nie miałam i rozumiem go. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A komunie? 09.04.19, 23:03 Tak czy inaczej, przychodzą jako para osoby zaproszonej i tyle. Na obiad rodzinny tez zapraszamy w parach, to nie musi być zaraz wesele. Wydaje mi się, ze trochę przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: A komunie? 09.04.19, 23:10 Z osobą towarzyszącą zapraszamy na wesele, Komunia rządzi się innymi prawami. Nie ma znaczenia kto płaci, tylko tyle, że ex czuję się królem sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A komunie? 09.04.19, 23:11 No nie, nie tylko na wesela. Naprawdę nie wyobrażam sobie zaprosic na obiad w niedziele kuzyna bez żony, bo ma być „kameralnie”. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: A komunie? 10.04.19, 22:37 iberka napisała: > Nie, nie jestem . A zasady ustaliliśmy razem kilka mcy temu - teraz druga str > ona próbuje zmieniać, co wcale mnie nie dziwi . Ale małżonka ojca czy twój hipotetyczny facet to co innego niż małżonkowie chrzestnych zresztą tak czy inaczej chamókę odwalacie. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A komunie? 11.04.19, 19:52 Macocha. Ona jest macocha Twojej córki. Gdyby Ciebie zabrakło (odpukać!), to będzie ja wychowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A komunie? 09.04.19, 22:16 Hahaha kto ustalil? Ty? Chyba jeszcze nie przepracowalas rozpadu zwiazku z ojcem twojego dziecka" dla ukrainskiej damy" a to ukrainka gorsza w czyms od ciebie? Sory zenada . Trollujesz i to perfidnie na podstawie watku nizej. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: A komunie? 09.04.19, 22:52 Po 18 latach na forum nie mam ochoty na trollowanie 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: A komunie? 09.04.19, 22:56 Ze sobą, w czasie rozmowy. Komunia starszego dziecka, to był cyrk zorganizowany przez babcię i wyszło "straszno i śmieszno" dlatego teraz miało być spokojnie i świątecznie dla dziecka - nie dla pociotek Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A komunie? 09.04.19, 22:59 Pociotki rozumiem, ale partnerów rodziców, chrzestnych? Jeszcze gdyby to była jakaś przelotna miłostka, ale to coś stałego jak rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A komunie? 09.04.19, 23:41 I ustalil z toba ze przyjdzie bez zony? Odpowiedz Link Zgłoś
kolteta Re: A komunie? 10.04.19, 08:05 Pewnie bylo tak: Ona: Nie zycze sobie widzec twojej nowej zonki na komunii corki. On: (smiejac sie pod nosem i nic nie mowic) Ona: No to ustalone. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: A komunie? 11.04.19, 16:41 No nie było . Zrobiliśmy listę gości z mojej j jego strony, spisane na kartce. Żonki tam nie było 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A komunie? 11.04.19, 17:03 Bo uznal jej obecnosc za tak oczywista ze az nie wymagajacaca wpisywania na liste. Jak ty robisz liste gosci to siebie na nia wpisujesz jako organizatora? Dla mnie to chore ty masz problem ze on ma zone , zazdrosna jestes? Czy moze to taka zlosc ze ulozyl sobie zycie drugi raz a ty nie? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: A komunie? 11.04.19, 18:10 No tak, wpisuję. Wpisaliśmy każdego - nawet 2 letnie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A komunie? 09.04.19, 21:31 Jak nieobecny to teraz sobie o komuni przypomnial ?czy jednak nie do konca nieobecny? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: A komunie? 09.04.19, 21:36 O, ja miałam podobny problem, chociaż trochę odwrotny. Były mąż był zaproszony, ale postawił warunek, ze ma nie być na uroczystości mojego obecnego partnera. Co było o tyle bezczelne, ze impreza była u nas w domu i przez nas finansowana Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: A komunie? 09.04.19, 22:15 Byli obaj, eks próbował strzelać focha i podrygiwał, ale mój partner wywabił go dyskretnie do kuchni i tam go nieco "zresocjalizował" Skończyło się tak, ze razem zgodnie wódkę pili Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A komunie? 09.04.19, 21:28 Czekaj najpierw tesciowa na sniadaniu wielkanocnym potem komunie.Tradycyjna kolejnosc musi byc. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: A komunie? 09.04.19, 21:31 No w tym roku się mogą ponakładać terminy - Wielkanoc blisko maja. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: A komunie? 09.04.19, 22:00 Nie no, okna to chyba na kolejny temat: procesje. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: A komunie? 09.04.19, 22:20 O jej... tyle tego, ze juz sama nie wiem... Ale na urodzinach to i tak juz ciemno i nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: A komunie? 09.04.19, 23:50 Przede wszystkim Jezusek urodził się w pomieszczeniu bez okien. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A komunie? 10.04.19, 00:01 morekac napisała: > Przede wszystkim Jezusek urodził się w pomieszczeniu bez okien. > Bez okien jak bez okien, ale bez szyb to na pewno. Tym samym czuje się zwolniona z mycia Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: A komunie? 10.04.19, 00:47 Bez szyb też zapewne mieszkał. Szkło wprawdzie znano, ale było bardzo drogie. Zatem mycie szyb na Wielkanoc również nie ma uzasadnienia teologicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 09.04.19, 21:37 Proszę bardzo: Słuchajcie, nie wiem co zrobić. Moje dziecko jest nieochrzczone i nie chodzi na religię, ale wszystkie trzy szwagierki (jedna innowierczyni, a dwie niewierzące, z czego jedna praktykująca od święta) oczekują, że zrobimy komunię. Tłumaczę, że dzieć do komunii nie przystępuje, a te nic tylko: ale schabowy musi być! Tzn dwie, bo trzecia jest wegetarianką, więc jak schabowy to tylko z soi. Tylko skąd ja im wezmę teraz lokal, który nie dość, że będzie miał miejsca w terminach komunijnych (z drugiej strony, skoro do komunii i tak młody nie idzie, to może nie trzeba się tak sztywno terminów trzymać?) i jeszcze na dodatek uwzględni fanaberie dietetyczne gości? No i problem z chrzestnymi, bo ich nie ma. A jak to tak, impreza komunijna ze schabowym (z opcją z soi) bez chrzestnych??? Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 09.04.19, 21:46 Na What'sAppie się rzuciły, nie zdążyłam zablokować. Moja wina, wiem. Trzeba było refleks mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
stara.mostowiakowa Re: A komunie? 09.04.19, 21:41 Nie no,bez chrzesnych to nie ma sensu bo kto przyniesie kłada i laptopa? Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 09.04.19, 21:50 Nieprawdaż? Co prawda teść próbował podejść bokiem, że jak ochrzcimy to sprezentuje laptopa, ale na quada nie wpadł, więc nic nie wyszło z umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: A komunie? 09.04.19, 21:42 Załatw chrzest razem z komunią. Szwagierki na chrzestne - i od razu daj im listę prezentów - podwójna, bo za chrzest i za komunię . A potem zrób ognisko, zamiast schabowego kiełbasę, może być z soi Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 09.04.19, 21:49 Hmmm… ognisko to nie jest zły pomysł, ale najpierw któraś musiałaby nam w prezencie dać działkę. Bo jak robimy ognisko na balkonie, to się strasznie sąsiedzi potem pieklą. Nawet jak się uczciwy boczek opieka, a nie żadną soję. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: A komunie? 09.04.19, 21:58 To im zasugeruj żeby się złożyły i działkę przyjmij w prezencie od chrzestnych w ramach chrztu i komunii. Reszta rodzina może się dorzucić . Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 09.04.19, 22:07 Dwie z nich są nauczycielkami, wiec czekam, czy rząd wyjdzie w końcu z tymi podwyżkami czy nie. Bo jak nie to na działkę nie ma co liczyć, nawet jakby się złożyły. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A komunie? 09.04.19, 22:20 Laki poszukaj ta co wraca do pl i wrocic nie moze wie gdzie sa piekne bo do nich tak planuje wracac😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: A komunie? 09.04.19, 21:45 Ty wyrodna matko, jak mogłaś pozbawić dziecko dwóch dodatkowych prezentów z każdej okazji? Myślę, że możesz to szybciutko nadrobić, organizując z lekkim opóźnieniem starosłowiańskie postrzyżyny, symbolizujące koniec dzieciństwa malucha, a rozpoczynający okres dzieciństwa dużego dziecka. Niewątpliwie potrzebne będą osoby będące przewodnikami dziecka w tym trudnym świecie, zatem choć na kilka najbliższych lat zapewnisz dziecku właściwą liczbę prezentów od urodzin przez dzień dziecka po gwiazdkę. Oczywiście, jest to znakomita okazja do rodzinnego spotkania przy schabowym dowolnego pochodzenia. Jezeli zdążysz na wiosne, to tradycyjne jajeczko też moze być. Nawet w wersjiw egańskiej, tj awokado faszerowane siekaną rzodkiewką lub odwrotnie, rzodkiewka faszerowana siekanym awokado. Na pewno dostaniesz wiele dobrych rad na temat menu, a i knajpa da radę. A jak nie znajdziesz takiej z awokado, to ogórek faszerowany rzodkiewka też bedzie wegański. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 09.04.19, 21:54 Z postrzyżynami jest ten problem, że młody stanowczo opiera się sugestiom, że włosy (słowiańskiej urody cudnej, pszeniczny blond do łopatek) przy tej okazji należałoby obciąć. Bo rozumiesz, on chce być tradycyjnym heavymetalowym gitarzystą, a ci jak wiadomo pióra mają długie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: A komunie? 09.04.19, 22:07 długie, ale nie pszeniczne przecież. A i łysi heavymetalovi wokaliści bywają całkiem mniamuśni. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 09.04.19, 22:08 Jak to nie pszeniczne? Popatrz na skandynawskie zespoły! Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: A komunie? 09.04.19, 22:12 skandynawski heavy metal brzmi dość perwersyjnie, co nie znaczy nie. rzucisz nazwą jaką? Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 09.04.19, 22:22 No tak trochę szerzej trochę, thrash, black i nawet jest coś takiego jak viking metal Mayhem, Darkthrone, Gorgoroth, Immortal, Morgana Lefay, Bathory, Einherjer Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: A komunie? 09.04.19, 22:23 Jak nie pszeniczne, a KK Downing? Janick Gers? Uli Jon Roth? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: A komunie? 09.04.19, 22:13 "Piórka głupstwo, bo odrosną" A jakbyś dziecku wytłumaczyła, ze to dla Sprawy? Prezenty z okazji postrzyzyn plus dodatkowe dwa prezenty trzy razy w roku? Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 09.04.19, 22:33 Jak tylko trzy razy do roku to nie przejdzie. No i chyba może być problem z tymi przewodnikami, bo nie wiem czy sama niechęć do gadów w okolicach przyspodniowych i wymagana ilość zer na koncie (poprzedzonych rzecz jasna jakąś liczbą dodatnią) jak w przypadku komunii tutaj wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: A komunie? 09.04.19, 21:51 Moje nieochrzczone dziecko miało świeckie bierzmowanie, ale z komunia faktycznie wiekszy problem 🤔 Może w sobote zrób? A co do chrzestnych, to przeprowadź wywiad komu sie ostatnio powodzi i nie ma weża w kieszeni i powiedz tym osobom, że zawsze chciałaś zapytać czy by sie zgodzili być rodzina zastepcza dla niby-komunisty, bo uważasz ich za #tu wstaw zestaw indywidualnie dobranych komplementów# i masz niby-chrzestnych Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 09.04.19, 22:00 W zasadzie w gronie rodzinnym i bliskich znajomych, to najlepiej się chyba powodzi nam. A to chyba nie przejdzie, żeby być niby-chrzestnymi własnego dziecka. Dziecię co prawda pewnie by radośnie podchwyciło i stwierdziło, że w takim razie prezenty podwójnie może od nas dostawać z każdej okazji. No i nie da się ukryć, już abstrahując od majętności kandydatów, że w zasadzie wszystkim już odmówiliśmy bycia chrzestnym dla ich dzieci, więc tak niezręcznie trochę prosić, żeby byli u nas. Niby nasz najstarszy, wiec jakby ktoś został chrzestnym wstecznie, to byłby jakby najpierw. Ale nie wiem czy to nie jeszcze bardziej niezręcznie - oni najpierw, a my potem odmawiamy? Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A komunie? 09.04.19, 22:03 Wszyscy Was prosili o bycie chrzestnymi, mimo ze Wy nie chrzcicie swojego dziecka (czyli chyba nie jesteście najgorliwszymi z katolików) oraz zupełnym przypadkiem macie najlepszy status majątkowy wśród znajomych? Hm. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 09.04.19, 22:13 A to nie jest tak, że (tak jak napisała jak_matrioszka), nie ważne czy wierzący i praktykujący, tylko czy dobrze się powodzi i nie ma węża w kieszeni? Ale fakt, tu mnie masz - tak naprawdę to nie wszystkim odmówiliśmy, bo po pierwszych trzech przestali nas pytać. Hmmm. dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A komunie? 09.04.19, 22:50 Ja tam nie wiem, co dla kogo ważne, dziecko mam nieochrzczone (tfu!!), wiec wiadomix, zuamatka. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 09.04.19, 22:02 Jolu, jak możesz sugerować, że poważny problem z którym się zmagamy - to jaja!? Tu o komunię się rozbija, a nie o Wielkanoc! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: A komunie? 10.04.19, 18:02 Wyślij im listę prezentową i kaz się ustosunkować która co kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
bukietlisci Re: A komunie? 09.04.19, 21:43 i masz. rosół albo barszcz schabowy albo pierś z kurczaka zwykła w panierce plus ziemniory plus jakaś mizeria albo buraczki tort. ciasta, kawa , herbata i to nie że każdy idzie i se leje ale przejdzie umyślna ( kelnerka) i zapyta. tak chcę, tak zje dziecko. a już słyszę że za przaśnie i zwyczajnie. bo gdzie łosoś i płepłe ze szpinakiem? gdzie przystawki? gdzie ślimaki i talerz serów? dla serów się ugnę, bo uwielbiam. reszta zostaje. i jeszcze przyjęcie w ogrodzie. jakby nie można było w restauracji , jak wszyscy.i dla bachorzęciów będzie animatorka ( bo trochę dzieci jest). to też źle, bo po co i na co. może być? bo jeszcze a dlaczego w namiocie???? w restauracji nie można?? dlaczego pociotków nie zapraszam? aaaaa, bo w namiocie. jakbym zrobiła w restauracji, to by miejsce było. na komunii będzie ponad trzydzieści osób. na przyjęciu też. sami bliscy, bo to duża rodzina. pociotków nie zapraszam, bo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: A komunie? 09.04.19, 21:47 bukietlisci napisał(a): >pociotków nie zapraszam, bo nie. Zaproś pociotków, ale bez żon. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A komunie? 09.04.19, 21:51 aqua48 napisała: > bukietlisci napisał(a): > > >pociotków nie zapraszam, bo nie. > > Zaproś pociotków, ale bez żon. Zwłaszcza ukraińskich. Odpowiedz Link Zgłoś
bukietlisci Re: A komunie? 09.04.19, 22:01 ajtam. mam taki pomysł, że wyślę pociotkom zaproszenia dla prezentów. znaczy się, niech się nie fatygują osobiście ale ekwiwalent ( najchętniej pieniężny) przyślą. i nie ma się co chichrać. to naprawdę duża rodzina, trzydzieści osób to takie minimum. i tak sobie wysłuchuję , że Zdzisiek to zaprosił nas a my Zdziśka nie zapraszamy. jakby to nie było oczywiste najwięcej do powiedzenia ma teściowa. już jej raz powiedziałam żeby sobie zaprosiła Zdziska sama na weekend jak tak tęskni - to się obraziła. niestety , tylko na trzy tygodnie. teraz znów daje dobre rady. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: A komunie? 09.04.19, 21:56 Bez żon to się rodzonych braci zaprasza Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A komunie? 09.04.19, 21:48 I to jest obiad, jaki bym z przyjemnością zjadła. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: A komunie? 10.04.19, 07:52 No patrz, a ja odmówiłam namiotu (lokal który wpierw zaklepał mi termin potem oznajmił, że jednak pomyłka i czy może być w namiocie na parkingu) , bo wiedziałam że rodzina będzie marudzić - z tym że mi się akurat ten pomysł też nie podobał ;p Odpowiedz Link Zgłoś
bukietlisci Re: A komunie? 10.04.19, 12:07 ale u mnie ma być w naszym ogrodzie. namiot wypożyczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: A komunie? 09.04.19, 21:54 już był: forum.gazeta.pl/forum/w,567,167911243,167911243,problem_rodzinny_zaproszenie_na_komunie.html Odpowiedz Link Zgłoś
lili_liliana Re: A komunie? 09.04.19, 22:09 A u nas spokój. Komunia niemal "ekumeniczna" (będą nasi przyjaciele i pastor z wyznania męża). Komunię organizuje catering ten sam, który organizował imprezę komunijną i osiemnastkę córy. Strój gotowy, goście zaproszeni, wszyscy zaproszeni potwierdzili swoje przyjście - idylla. Zwłaszcza w porównaniu ze strajkiem w szkole naszej maturzystki. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: A komunie? 09.04.19, 22:13 Dziewczyny, kocham Was za ten wątek Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A komunie? 09.04.19, 22:22 Cicho jeszcze nie bylo o pasztecie, zurku , jajach faszerowanych, sukienka czy alba, tesciowa na komunie dala przeterminowana czekolade a wogole to jak mozna jesc sniadanie wielkanocne jak sie na msze do kosciola nie idzie itd.🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: A komunie? 09.04.19, 23:28 jakim żurku?? to nie wiesz, że jedyna słuszną zupą świąteczna jest barszcz biały?? odnośnie komunii - dostaliśmy zaproszenie telefoniczne, a między wierszami przemycone, że młode na laptop zbiera - chyba kupie biblię i łańcuszek z medalikiem, bo na szczęście nie jestem chrzestną Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A komunie? 09.04.19, 23:44 A ja rozumiem to przemycenie. Laptop potrzebny nawet do nauki i zamiast nazbierac kilka biblii kazda pewnie 100 kosztuje to logiczne jest dla mnie ze lepiej dac nawet tyle co za ta ksiazke w koperte na laptopa . Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: A komunie? 10.04.19, 07:34 Jak to ,nie było., jak było... A wredna szwagierka, co to tylko brata bez jego fantastycznej małżonki na komunię zaprasza, to nic...😜 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: A komunie? 10.04.19, 18:07 Eee, a to żurek i barszcz biały czymś się istotnym różnią...? Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: A komunie? 10.04.19, 18:42 Tak, jeden jest na zakwasie żytnim, a drugi na pszennym Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: A komunie? 10.04.19, 18:06 Jolka, założę dla Ciebie specjalnie wątek "czy moge iść świecić jajca, jeśli wypisałam dzieci z religii?". Chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A komunie? 10.04.19, 22:35 Bo temat jest dla mnie prosty. U mnie nie ma w tym temacie twardych zasad i sama jestem z tych co sadza ze kazda religia to bajka dla naiwnych i swietny biznes ale pewne tradycje tez pielegnuje jak udanie sie do kosciola poswiecic jajka, baranka itd. Czyli wybieram sobie z tego co mi pasuje 😀. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: A komunie? 10.04.19, 07:55 To ja mam pytanie - urosły mi pomidory. Jakoś szybko w tym roku. Dobrze by było je wysadzić pod folię ale nie w ten weekend (niech jeszcze podrosną) tylko w następny. Ale to Wielkanoc- wypada latać z doniczkami po ogrodzie w niedzielę wielkanocną? Albo w Lany Poniedziałek? Majówka odpada bo wtedy na 100% będą za duże i mi się położą w doniczkach. Ps: okien nie myję bo w połowie maja wywalam balkonowe łącznie ze ścianą i wstawiam wielkie, dwuskrzydłowe- będzie tyle pyłu, że nie warto teraz nic myć. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: A komunie? 10.04.19, 08:43 Można w Wielkanoc, tylko przebierz się za zajączka, to nikt się nie oburzy Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: A komunie? 10.04.19, 12:36 Przy moim wzroście będę wyglądała jak królik hodowany na pasztet Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: A komunie? 10.04.19, 12:42 Jest jeszcze opcja króliczka z Playboya Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: A komunie? 10.04.19, 18:56 No to ja sie dorzuce z pytaniem. Co dac chrzesniaczce na komunie? Powaznie pytam. Nie bede na imprezie, ale w okolicach wakacji sie pojawie i dziecko czekac bedzie na prezent. Co teraz daja chrzestni? Odpowiedz Link Zgłoś
mag1_k Re: A komunie? 10.04.19, 19:18 1000zł Cześć wysmieje, cześć się wzbudza, ale tak u nas się przyjęło. Albo wielokrotność, ale to dotyczy nielicznych znanych mi chrzestnych... Odpowiedz Link Zgłoś
mag1_k Re: A komunie? 10.04.19, 20:47 I tak jak Jola pisze dodatkowo medalik czy krzyzyk zloty, moze biblia Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: A komunie? 10.04.19, 22:19 1000 albo wielokrotnosc? Miałam trochę komunii w otoczeniu i nikt tyle nie dawał. Dzieciaki łącznie (!) od całej rodziny zbieraly na jakiegoś prostego laptopa. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A komunie? 10.04.19, 22:39 Bo te wytyczne to jakas bzdura. Co to znaczy 1000 a co jak taka chrzesna ma 3000 na miesiac? To ma 1/3 oddac bo tak trzeba? No sory. Kazdy daje ile moze lub ile ma ochote dac . Proste . A komentowanie tego przez innych swiadczy o buractwie komentujacych nie darczyncy. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: A komunie? 11.04.19, 16:38 😂 moja 10 latka nie dostała tyle przez całe swoje życie. A na 18 jedno 0 więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A komunie? 10.04.19, 20:30 Kase plus jakas pamiatke np. Zloty lancuszek Odpowiedz Link Zgłoś