Dodaj do ulubionych

Jogurt naturalny

15.04.19, 09:58
da się to jakoś zjeść? Doradzicie? Odchudzam się, cukier odchodzi w zapomnienie.
Obserwuj wątek
    • unaragazza.bionda Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 10:13
      Da się. Miksuj z owocami i rób koktajle, zjadaj z owsianką albo chcą, zastąp jogurtem śmietanę.
      • unaragazza.bionda Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 10:14
        *chia
    • jematkajakichmalo Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 10:22
      Muszę Cię zmartwić, ale nie wink
      Wiele produktów można zamienić, kombinować, ale jogurt naturalny pozostanie jogurtem naturalnym i nie da się tego przełknąć w żadnej z kombinacji smile
      • hanusinamama Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 13:55
        Serio???siedze jem i czytam ematke. Jem sam bez niczego. Lubie go ten z ziemniakami smile
        • kamien.na.dnie Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 14:05
          big_grin
    • jehanette Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 10:23
      Kocham jogurty naturalne <3 Jogurt nadbużański jest pyszny, zajadam go jak śmietankę. Natomiast do odchudzania to chyba najlepszy będzie Skyr bez tłuszczu. wykorzystaj go jako bazę do owsianki, muesli etc.
      • potworia116 Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 14:21
        Jeśli nie lubisz, to nie jedz. My uwielbiamy.
      • aandzia43 Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 18:52
        jehanette napisała:

> Kocham jogurty naturalne <3 Jogurt nadbużański jest pyszny, zajadam go jak
        > śmietankę.

Nadbużański jest pyszotką najlepszą pod słońcem i ósmym cudem świata big_grin Jem go łyżkami solo i dodaję do wszystkiego.
      • leyla76 Re: Jogurt naturalny 16.04.19, 07:38
        Jogurt naturalny lubię (nie każdy) . Nie moze być kwaśny, ma mieć kremowa konsystencje. Skyr jest okropny wg mnie. Próbowałam wielu i zaden mi nie podszedł.
    • triismegistos Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 17:35
      Spozywam sporo, przeważnie w wersji wytrawnej -saute, z ogórkami, z miętą, z wodą mineralną, solą i kuminem i tak dalej. Dedukuję jednak, że tobie chodzi o deser. Możesz sobie do jogurtu dodać owoce- mango (ja rozcieńczam wodą mineralną i podaję do niektórych ostrrrych curry), jagodu, prózone bez cukru jabłka z cynamonem etc. Nie wiem, czy twoja dieta udźwignie odrobinę miodu, ale miodowy jogurt jest w pytkę. O- z makiem, mielonym i zaparzonym też jest super, chociaż imho wymaga dosłodzenia.
      Podstawa to dobry jogurt, gęsty i kremowy.
    • robojo Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 17:41
      W lidlu jest fajny wegański na mleczko kokosowym. Rewelacja, jedyny ktory jestem w stanie zjesc bez dodatkow. Tyloo trzeba uwazac, bo sa 2 wersja i jedna zawiera cukier, a druga nie. Polecam tę bez.
    • madzioreck Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 17:49
      Nie rozumiem. Co jest nie tak z jogurtem naturalnym? Jak nie lubisz, to nie jedz i cześć...
    • elle-joan Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 17:51
      Wiesz, dziwne pytanie. To kwestia co kto lubi. Ja lubię jogurt naturalny- bez dodatków, z cynamonem, z owocami albo do sałatki z pomidorem, jajkiem gotowanym.
    • tairo Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 17:54
      Oczywiście, że da się zjeść, tylko nie daj się wrobić w pomysł jedzenia jogurtu 0% ani niskotłuszczowego, bo to zazwyczaj smakuje jak kreda rozrobiona z wodą.

Dobry grecki albo skyr mają własny smak, znajdź taki, który sam w sobie ci smakuje. Nasz ulubiony grecki to po prostu łyżką z wiaderka możemy jeść, kupuję go w kilogramowych wiaderkach takich jak ser na sernik, bo mniejszej ilości się nie opłaca, za szybko znika. Ten niestety raczej nie jest dostępny w Polsce, ale przed wyjazdem bardzo lubiłam jogurt bałkański z Maluty, widzę, że teraz go też w wiaderkach robią, kiedyś były tylko te małe pudełka.
      https://www.maluta.pl/media/p/20.jpg

Do jogurtu można dodać mnóstwo rzeczy i nie muszą to być owoce. Tzatziki to teoretycznie dodatek do innego dania, ale równie dobrze może być śniadaniem.
      • snakelilith Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 18:18
        Ale taki bałkański, czy grecki jogurt ma zwykle 10% tłuszczu i nie jest dietetycznym produktem. wink
        • tairo Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 18:30
          No tak, a jak wiadomo, to od tłuszczu się tyje big_grin
        • heavy_metal_thunder Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 21:46
          I ma dodatek śmietanki, dla mnie to podróba prawdziwego greckiego.
          • tairo Re: Jogurt naturalny 16.04.19, 04:06
            CO ma dodatek śmietanki?
            • heavy_metal_thunder Re: Jogurt naturalny 16.04.19, 06:17
              Polskie greckie jogurty. A jogurt grecki prawdziwy jednak robi się inaczej.
    • default Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 18:19
      Ale po co masz jeść jogurt, skoro go nie lubisz ? Jest jeszcze parę innych rzeczy do jedzenia bez cukru. Tez nie lubie jogurtu - żadnego, takiego z cukrem tez nie, ewentualnie taki "śmietankowy" ze Strzałkowa - ale z kolei jest tłusty.
      Odchudzając się jadłam chudy biały ser, ser lubie. Na słono (z rzodkiewkami, pomidorem, szczypiorkiem, ziołami), albo jako deser - polany owocowym gerberem dla dzieci (nie ma cukru).
    • jusytka Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 18:41
      Musisz stopniowo odzwyczajać się od slodyczy! Ja tak zrobiłam! Teraz słodkie jogurty mi w ogóle nie smakują, podobnie jak slodkie napoje i inne rzeczy. Podobnie jest z solą
      • jusytka Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 18:43
        Ja w ogóle nie mam w domu cukru Słodzę np. desery dzieciom dobrym miodem.
    • al_sahra Re: Jogurt naturalny 15.04.19, 19:37
      Ja nie doradzę, bo dla mnie jogurt naturalny to jedna z podstawowych ”food groups” smile i spożywam ogromne ilości, głównie taki ultra kwaśny, podobny do bułgarskiego. To smakuje jak bardzo kwaśne zsiadłe mleko i lubię go bez żadnych dodatków. Poza tym służy mi jako baza do różnych sosów do sałaty (z dużą ilością czosnku, koperkiem i szczypiorkiem).

Dla kogoś, kto nie lubi jogurtu, a z jakichś powodów chce się przyzwyczaić, może dobrze byłoby zacząć od gęstego greckiego - to prawie jak serek homogenizowany i można go stosować w tych samych kombinacjach co serek. Jeśli chcesz mniej tłusty, to 2% tłuszczu stanowi dobry kompromis (ja lubię nawet 0% grecki jogurt, ale to ja).
    • mid.week Re: Jogurt naturalny 16.04.19, 07:14
      Kocham jogurt naturalny, grecki i skyr. Na slodko, slono, z czyms i sam. Praktycznie nie używam smietany od lat. Dzis mam mizerie z greckim.
    • lot_w_kosmos Re: Jogurt naturalny 16.04.19, 07:47
      Jogurt naturalny, kefir i maslanke piję litrami ze smakiem, bez dodatków.

Jogurt naturalny można podać na słono z natką, szczypiorkiem, ogórkiem.
    • kanga_roo Re: Jogurt naturalny 16.04.19, 07:50
      zjedz sobie grecki dodatkiem owoców, np z pomarańczą lub z mrożonymi jagodami. albo na słono jako tzatziki lub sos czosnkowy.
      u nas w domu nikt nie tknie słodzonych jogurtów.
      • beverlyja90210 Re: Jogurt naturalny 16.04.19, 07:53
        Ja nie lubię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka