triss_merigold6
15.04.19, 11:05
Nie wiem, czy któraś oglądała szwedzki serial kryminalno-obyczajowy "Ruchome piaski", tłem jest masakra w liceum, dokonana przez parę uczniów, śledztwo w sprawie, retrospekcje etc.
Recenzje wskazują na wątku dostępu do broni, terroryzmu, wykluczenia socjalnego świeżych imigrantów, zakochania nastolatki etc., ale ja chciałabym polecić serial matkom dziewczynek/ nastolatek, bo pokazuje klasykę romantycznego współuzależnienia.
Najkrócej mówiąc, koleś (z b. zamożnej rodziny, bez matki, z praktycznie nieobecym ojcem) jest ćpunem, początkowo wg. otoczenia tylko imprezowym, potem coraz bardziej agresywnym i niestabilnym.
Panna - z normalnej zamożnej rodziny, świetna uczennica, inteligentna, zadbana - najpierw zakochuje się w rozrywkowym rówieśniku, potem zaczyna widzieć jego swiry i chce się wycofać, ale współczuje typowi, czuje się odpowiedzialna za niego, chce pomóc.
We współuzależnienie wpycha dziewczynę otoczenie: słodkie koleżanki egzaltowanie gęgające o podziwie za wytrwanie; ojciec typa, który (do pewnego momentu) chce upchnąć komuś felerny towar; rodzice dopytujacy troskliwie o cpuna po próbie samobójczej; generalnie niemal wszyscy. Realistyczny koszmar uwikłania w odpowiedzialność i dobre uczynki.