Dodaj do ulubionych

e-PIT / pierwsze koty za płoty ;)

03.05.19, 01:40
pani minister - na zdjęciu - nie wygląda na zadowoloną ze swojego pomysłu
next.gazeta.pl/next/7,151003,24746300,skladales-pit-przez-usluge-twoj-e-pit-uwazaj-za-oszustwo.html#s=BoxOpImg4
ciekawa jestem ile osób dało się nabrać na to rozliczenie mając możliwość wypełnienia (jak w ubiegłych latach) dostępnych (bezpłatnych) on-line deklaracji

ps. tym państwu już dziękujemy (póki jest taka możliwość, wolę długopisem i zanieść do US)
Obserwuj wątek
    • mamtrzykoty Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 02:05
      Ale czemu nabrać?
      To fajna opcja, szybka i prosta. Cała moja rodzina się przez e-pit rozliczała.
      Długopisem i zanieść do US?? Żartujesz chyba!
      Po co sobie tyle trudu zadawać?
      Nie masz ciekawszych zajęć?
    • mary_lu Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 04:35
      No chyba żartujesz. Wysłanie formularza zajęło mi mniej niż minutę i wykonałam to leżąc na kanapie.
      • ajaksiowa Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 06:04
        W zeszłym roku był e pit w tym roku papierowy z tej przyczyny że aby się zalogować do systemu musiałam podać dane z ubiegłorocznego pita a gdzie one są widoczne na wydruku epita?wi€c musiałabym yradycyjnie sumować pity 11,żeby było śmieszniej urzędniczka w us nie chciała mi tych danych podać
        • oqoq74 Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 09:12
          Przecież w formularzu był podany nr pozycji z formularza ubiegłorocznego. Nie wiem w czym problem.
        • profes79 Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 12:33
          Przecież dane z ubiegłorocznego e-pita są normalnie dostępne na podglądzie. No chyba, że zmieniałaś komputer. Ja na wszelki wypadek i tak zapisuję wszystkie składane elektronicznie zeznania w pdf i trzymam na dysku więc znalezienie potrzebnych danych to jest chwila. Nawet jak się składało kolejny e-pit w programie MF który funkcjonował do tej pory (e-Deklaracje), to też wymagał on potwierdzenia sumą przychodów z poprzedniego PIT-a.
      • ivanova Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 06:15
        A moj mial błędy, brak niektorych dochodów itp. Ale to juz wina poprzedniego pracodawcy, ktory zapewne nie przekazał dokumentow na czas.
        • baszkircef Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 09:32
          U mnie też był błąd, miałam podwojony dochód w jednej pozycji, musiałam edytować.
      • aaa-aaa-pl Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 09:55
        Ja wypełniłam leżąc w wannie
    • swinki_trzy Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 10:09
      Ja dałam się nabrać, i mój mąż też, i rodzice, i teściowie, i brat 😀 tak proste i miłe, milsze niż dotychczasowe wysyłanie przez internet 😀 jedyne czego mi nie przyklepało z ubiegłego roku to wskazanie gdzie ma iść mój 1%, ale to bułka z masłem.
      Nie wiem jakiego bym musiała dostać zaćmienia, by długopisem PIT wypełniać i lecieć z nim do US.
    • asia-loi Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 10:11
      Ja też zatwierdziłam e-pita. Sprawdziłam tylko czy wszystkie dane z moich dwóch pitów (od pracodawcy i z ZUS) się zgadzają, zmieniłam 1% procent, nic nie przeliczałam czy się zgadza i poszedł drogą elektroniczną. Po jakiś 3 tygodniach kasa z US miałam nadpłatę) wpłynęła na moje konto.
    • angazetka Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 10:38
      Jestem zachwycona e-pitem, zwłaszcza że z zeszłego roku miałam PIT-ów 14 (umowa o pracę, umowa zlecenia, umowa o dzieło). Liczenie tego na piechotę to byłoby wyzwanie. A tak weryfikacja i zmiana 1% zajęła mi osiem minut. Bosko.
    • miriam_73 Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 12:58
      U mnie byl blad, bo nie zsumowali mi danych z jednego pita, tak jakby go w ogole nie dostali (na 100% otrzymali). Ogolnie niezle rozwiazanie, chociaz nie do konca intuicyjne, zwlaszcza w zakresie odliczenia skladek. Nie da sie ukryc ze w sumie wygodnebi szybkie. Korekta tez prosta, bo zasysa uprzednio wyslane dane i tylko trzeba odkliknac i zmodyfikowac pozycje gdzie sie chce wprowadzic zmiane i jeszcze raz wyslac. Nadaje nowe UPO i jest ok.
    • madame_edith Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 14:03
      Gdyby nie to, ze mnie zle rozliczyl to bym skorzystala.
    • tol8 Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 14:09
      A ja papierowo złożyłam. Nie mam profilu zaufanego i nie mam zeszłorocznego dochodu.
      • asia-loi Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 03.05.19, 14:32
        tol8 napisała:

Nie mam profilu zaufanego i nie mam zeszłorocznego dochodu.
        >

Ja też nie mam profilu zaufanego, a e-pita złożyłam, bo nie potrzeba do tego profilu.
        Ty nie masz dochodu za tamten rok? shock
        To zasiłki, kasa z wynajmu mieszkań nie liczą się do dochodu?
      • marianna_gers Re: e-PIT / pierwsze koty za płoty ;) 05.05.19, 15:21
        tol8 napisała:

> Nie mam profilu zaufanego i nie mam zeszłorocznego doc
        > hodu.
        >

Mój mąż tak miał. Założył profil zaufany w bankowosci elektronicznej, wszedł na e-pita a tam brak deklaracji bo system stwierdził, że prowadzi działalność. Owszem prowadził kilkanaście lat temu, teraz od 12 lat jest na etacie. Po mailu do KAS, w ciągu kilku dni juz było wszystko ok. Wpisał 1% , zatwierdzil i po sprawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka