Dodaj do ulubionych

do Pragi na tydzień

09.05.19, 15:22
co zobaczyć, co zjeść? byłam już tam 3 razy po kilka dni, tylko to w czasach licealnych, studenckich i były głównie imprezy. Teraz bym pozwiedzała spróbowała przysmaków. Jadłam syr i knedliki które mi bardzo smakowały aaa no i strudle coś jeszcze spróbować? Most Karola widziałam i tam pewnie będę się kręcić ale coś jeszcze zobaczyć w Pradze lub okolicach?
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 15:43
      lody u angelo
      • bib24 Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 15:44
        www.tasteofprague.com/pragueblog/best-ice-cream-in-prague
        • makadamia32 Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 15:47
          Oki dziękuję smile spróbuję
          • bib24 Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 16:17
            angelato.cz/en/
    • 45rtg Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 15:51
      makadamia32 napisała:

> co zobaczyć, co zjeść? byłam już tam 3 razy po kilka dni, tylko to w czasach li

> oś jeszcze spróbować? Most Karola widziałam i tam pewnie będę się kręcić ale co
      > ś jeszcze zobaczyć w Pradze lub okolicach?

Muzeum w Kbely.
      • homohominilupus Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 16:03
        Wzgórze Petrin, można wjechać kolejką, albo wejść. Cudne widoki i ogród różany na górze, a także coś w stylu mniejszej wieży Eiffla i labirynt luster.
        I jeszcze fontanna Krizikova. Trzeba kupić bilet na pokaz ale warto.
    • miriam_73 Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 16:05
      Zamek Karlstejn: www.hrad-karlstejn.cz/en/plan-your-visit/Getting-here

Cała Mala Strana i Hrad, dzielnica żydowska Josefov (www.jewishmuseum.cz/en/e-shop-en/tickets/jewish-museum-in-prague/ przy czym albo lada moment zamkną na ponad rok, albo już niestety zamknęli Synagogę Hiszpańską - renowacja). Ogrody (Waldsteina, Vrtbovska, Zamkowe). Rejsik po Wełtawie. Włóczenie się w te i we wte. Dziwne knajpki na Żiżkowie - moja matka jest miłośniczką, musiałabym spytać, co poleca.
      Mnie się osobiście też zawsze podobała Krizikova Fontana: www.krizikovafontana.cz/en
      • 45rtg Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 16:09
        miriam_73 napisała:

> Zamek Karlstejn: www.hrad-karlstejn.cz/en/plan-your-visit/Getting-here
        >
        > Cała Mala Strana i Hrad, dzielnica żydowska Josefov (<a

Jest też Muzeum Zabawek Erotycznych.
        • dyzurny_troll_forum Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 16:10
          45rtg napisał:

> Jest też Muzeum Zabawek Erotycznych.

A to jest typowy tourist trap.
    • dyzurny_troll_forum Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 16:09
      makadamia32 napisała:

> co zobaczyć,

Jak w okolicach to wybrać się do Karlstejna albo Czeskiego Krumlova. Zwłaszcza Czeski Krumlow to perła pomijana przez Polaków. Można wybrać się na na jeden dzień z Pragi (bus 2-2,5h) lub nawet zostać na noc - jest co robić na dwa dni.

Sama Praga? ZOO jest zajefajne, jak ktoś lubi. I widok z wieży telewizyjnej.

> co zjeść?

Kuchnia czeska to kuchnia oparta na wieprzowinie i piwie - golonki, pieczone żebra oraz na drobiu - kaczka i gęś. W większości są to rzeczy dość ciężki i nie każdy może (czy lubi)

Z lekkich przekąsek na zimno warto spróbować - nakładany hermelin (w każdym miejscu smakuje inaczej - można więc śmiało zrobić kilka jeśli podejdzie) oraz utopenci (to jest dośc odważna przekąska)

Ale zasadniczo chodzi o to, żeby omijać tourist traps, których jest milion i jeden!

Jakby coś to pytaj dokładniej.
      • 71tosia Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 17:38
        utopence to po prostu marynowana gruba parowka z marynowanymi dodatkami (cebula, korniszon etc), w każdej tradycyjnym barze podaja do piwa. Bardzo lubie. Jeżeli chcesz poczuć atmosferę starej Pragi to polecam 'U černého vola' pub legendę czeskiej bohemy (na Loretanskem namesti, okolice Hradczan).
    • lot_w_kosmos Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 16:24
      Tydzień to za dużo. Jak dla mnie.
      Po drodze coś pozwiedzaj : choćby Czeski Raj
      • dyzurny_troll_forum Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 16:26
        lot_w_kosmos napisała:

> Tydzień to za dużo. Jak dla mnie.

Widziałaś bibliotekę w Strahovskim Klastorze?
        • lot_w_kosmos Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 18:02
          Powiedziałam magiczne słowo : jak dla mnie i to powinno zniechęcić cię do przekonywania mnie do twojej racji...
          • dyzurny_troll_forum Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 19:52
            lot_w_kosmos napisała:

> Powiedziałam magiczne słowo : jak dla mnie i to powinno zniechęcić cię do przek
            > onywania mnie do twojej racji...

Jak dla mnie ludzie, którzy biorą udział w wycieczkach typu "Praga, Bratysława, Wiedeń w 3 dni" i wydaje im się, że gdzieś byli, tak naprawdę nie za bardzo wiedzą o czym w ogóle mówią.

Rozumiem, że przeszłaś się z rynku na most karola a potem na zamek i widziałaś już wszystko?
    • 71tosia Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 17:31
      w okolicach - zamek w Konopiste - siedziba Habsburgów.
      Przygotuj się na tlumy w Pradze, często gburowata obsługę w restauracjach i wysokie ceny w centrum. W majowy weekend przy wejściu do katedry na Hradczanach kolejka była na godzinę czekania.
      • miriam_73 Re: do Pragi na tydzień 10.05.19, 11:18
        W Czechów często jest tak, że kelnerują faceci i są dość mrukliwi smile ot lokalny folklor. Z U Fleku jest tak, że wrażenia zależą od tego, jak się trafi - niektórzy wychodzą zachwyceni, inny wręcz przeciwnie.
        Z knajp na szlakach turystycznych mogę spokojnie wskazać www.upinkasu.cz/ - da się zjeść coś dobrego i napić świeżego dobrego piwa. Parę kroków od Wacławiaka, przyklejona do starego franciszkańskiego kościoła, latem mają przy nim ogródek.

Zapomniałam o Strahovie - koniecznie!!! www.strahovskyklaster.cz/en/ i ogrody.

A dalej w kierunku Hradu Loreta - w skarbcu można dostać oczopląsu smile www.loreta.cz/domains/loreta.cz/index.php/en/for-turists/getting-here

W Pradze można siedzieć tydzień i naprawdę tylko liznąć tego miasta - bo tam naprawdę jest co oglądać.
    • frey.a86 Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 17:47
      Blisko zamku jest restauracja Na Klarove, w której byłam kilka razy i mogę z czystym sumieniem polecić. Kuchnia typowo czeska, ale ceny normalne jak na centrum Pragi i jedzenie smaczne. Generalnie trzeba uważać z jedzeniem w ścisłym centrum, bo roi się od tourist traps.
    • wiktor_bog Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 18:59
      Jeszcze knajpa u Fleku smile I Kampa jest super. W ogóle Praga jest super big_grin Też jadę w tym roku oprowadzić narzeczoną. Blisko od Pragi jest także Czeski Raj - skalne miasta, zamki, itp. Też bardzo ciekawe miejsce, ok. godzinki drogi w stronę Szklarskiej Poręby.
      • dyzurny_troll_forum Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 20:01
        wiktor_bog napisał:

> Jeszcze knajpa u Fleku smile

tourist trap, przedrożony okropnie oraz arogancka obsługa, która po upewnieniu się że nikt nie rozumie po czesku zwraca się w sposób obraźliwy...

> I Kampa jest super.

Kampa jest doskonała, zwłaszcza dalej w głąb. Mogę z czystym sumieniem polecić: Mlynska Kavarne, Sovove Mlyny, a dla zasobniejszego portfela Cervoną Sedmę. A i Velkoprevosky Mlyn, bardzo klimatyczne miejsce na Kampie, ale też z grubszym portfelem.

Jeżeli ktoś myśli o Pradze, poważnie polecam okres 15 października - 30 listopad. Najmniejsze obłożenie, można się na spokojnie wbić do dobrej knajpy, ceny normalne. A jak się trafi dobra pogoda to miasto wygląda po prostu magicznie. Jak dla mnie urok x3!
        • wiktor_bog Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 20:32
          dyzurny_troll_forum napisała:

> wiktor_bog napisał:
          >
          > > Jeszcze knajpa u Fleku smile
          >
          > tourist trap, przedrożony okropnie oraz arogancka obsługa, która po upewnieniu
          > się że nikt nie rozumie po czesku zwraca się w sposób obraźliwy...
          >

Wspominam to miejsce zupełnie inaczej, z fajną atmosferą i bardzo dobrym piwem. Może się pozmieniało smile
    • kafana Re: do Pragi na tydzień 09.05.19, 22:57
      Polecam pojechac autobusem do zoo. Obok jest palac winiarnia i piekny ogrod dalej mozna isc nad rzeke, przdplynac promem na druga strone. Przejsc przez kolejny wielki park az do terenow wystawowych. Trasa na calodniowa wycieczke piesza lub rowerowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka