stwory_z_mchu Re: tipy przeprowadzkowe 25.06.19, 16:02 Po konsultacji z mężem plan wygląda tak: Jak się babcia zgodzi to wysyłamy jedno dziecko na wakacje do babci (ma 4 lata i jest dość absorbująca na codzień). Wywalamy i oddajemy rzeczy, których nie będziemy potrzebować. Później przyjedzie pan z firmy poleconej tutaj i wyceni przeprowadzkę reszty Wygląda to w teorii jak jakiś Plan przez duże P. A w praktyce będę meldować, bo na pewno jakieś cyrki się wyklują. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: tipy przeprowadzkowe 26.06.19, 00:48 Tak jak wielu poprzedników: dobra firma przeprowadzkowa. A z ciekawości, ile zapłacisz za transport gratów te 600 km? Niedługo będę w nieco podobnej sytuacji i odległość niewiele mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: tipy przeprowadzkowe 26.06.19, 09:37 za sam transport jednym busem zaproponowali 1800zł (do tego zniesienie + wniesienie i jakbym się bardzo uparła to pakowanie (ale tu koszt ok. 80zł za 1 godzinę jednej osoby, więc chyba jednak pani z Ukrainy wyszłaby korzystniej)). Gość z firmy poleconej przez profes powiedział, że podjedzie do mnie oszacować koszty, w międzyczasie będę się starała upłynnić niepotrzebności. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: tipy przeprowadzkowe 10.07.19, 14:49 A tir ile by kosztował ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: tipy przeprowadzkowe 15.07.19, 10:41 Ja nie wiem, czy jednak solówki (8t) nie będziemy musieli ogarniać, wiec dam znać (na razie coś tam wywaliliśmy, spakowaliśmy zabawki dziecka na początek i mam wrażenie, że dom zamienia się w labirynt pudeł i kartonów Bus mi policzyli 1800zł za sam transport jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: tipy przeprowadzkowe 27.06.19, 19:44 Wynajmij formę przeprowadzkową. Przygotuj tylko rzeczy do spakowania, niech przyjdą, spakują, przewiozą i na miejscu rozpakują. Trochę to kosztuje, ale komfort i spokój, to rzecz bezcenna. No i przy niemowlaku nie wyobrażam sobie inaczej. No i przy okazji przeprowadzki warto się pozbyć niepotrzebnych rzeczy. Takich, co zalegają od lat, a są nieużywane, przekładane z miejsca w miejsce itd Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: tipy przeprowadzkowe 10.07.19, 13:10 Dzięki, na razie jesteśmy na etapie wywalania rzeczy i szacowania ilości Potem może się zgłoszę do was po wycenę, bo w sumie warto porównać kilka opcji Odpowiedz Link Zgłoś
karotka_plus Re: tipy przeprowadzkowe 10.07.19, 16:05 Przeprowadzałam się jak na razie 1 raz, z całym dobytkiem. Po przeczytaniu wątku sugerowałabym wynajęcie firmy przeprowadzkowej. Ja jak się przeprowadzałam to pakowałam się sama. To było lato, upały. Ja sama + małe dziecko i praca. Zaczęłam pakowanie tydzień przed wyjazdem. Wstawałam o 4 rano, po cichu (by nie obudzić dziecka) pakowałam do 6. Potem budzenie syna, o 7 do przedszkola/pracy. W domu byłam ok 17, ponownie pakowałam między 21 a 22 i spać. I tak cały tydzień. W dniu wyprowadzki pakowałam między 3 rano a 10 a od 10 do ok. 12 ładowanie do samochodu. Miałam kartony, zaczęłam od rzeczy zimowych i tych nieużywanych za często. Podpisywałam kartony zawartością i pokojami. Ładowałam w nie tyle rzeczy, aby dało radę udźwignąć. Rzeczy najpotrzebniejsze takie jak ubrania na pierwsze kilka dni, bielizna, podstawowe kosmetyki i leki oraz żywność (w lodówce turystycznej) pakowałam w dniu wyjazdu w torby podróżne. Także bierz firmę Odpowiedz Link Zgłoś
tereso Re: tipy przeprowadzkowe 22.03.21, 18:08 Opisywanie kartonów, ciuchy do worków, czystki przed, ja wzięłam sporo ludzi do pomocy i naprawdę szybko poszło. Jednak ten tłum to nie była firma, tylko rodzina i przyjaciele. Wiem że bardzo dziwne, ale serio tak zrobiliśmy i super atmosfera była. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: tipy przeprowadzkowe 22.03.21, 21:52 Ubrania - torby z ikei. Tanie, poręczne, milion zastosowań. Druga opcja - worki budowlane na śmieci. Oczywiście podpisać mazakiem na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: tipy przeprowadzkowe 22.03.21, 22:04 Odkopaliście wątek sprzed dwóch lat, więc napiszę: TORBY Z IKEI to był hit tej przeprowadzki. Ale ogólnie przeprowadzka okazała się totalnym koszmarem (a z perspektywy czasu: zabawnym ciągiem wydarzeń, opisałam gdzieś już na forum). Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: tipy przeprowadzkowe 22.03.21, 22:21 Pudła podpisane, z tym, że najlepiej podpisać, gdzie ci ma docelowo być rozpakowane. Piszemy wtedy np."lazienka na gorze". Nie wiem, czy korzystasz z firmy, jeśli tak, to koniecznie niech Ci ustawia te rzeczy (kartony, pudla) w miesiącach docelowych, nawet na środku w pokoju, wtedy wiesz, ile jeszcze Ci zostało do rozpakowaniu. Książki to temat rzeka - lepiej je spakuj tak, żeby w razie czego mogły postać jeszcze przez jakiś czas w nowym domu w tym właśnie opakowaniu, bo niestety ba książki często brakuje czasu przy rozpakowaniu. Ubrania - to co na wieszakach przewieź na wieszakach. Kup takie wieszaki stojące na kółkach w OBI, przy dobrych wiatrach zmieścisz w nim całą szafę. Jesli nie zdążysz rozpakować ubrań, to masz wiszące na tym właśnie wieszaku. Pudla z Ikea / Casto takie przezroczyste sa rewelacyjne do przechowywania, ale jak już są w pomieszczeniu, bo Kiepsko się je nosi. Zdecydowanie lepiej wypadają niebieskie torby ikea. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: tipy przeprowadzkowe 01.12.21, 11:37 największym problem jest pakowanie rzeczy wg miejsca z jakiego go zabieramy. potem okazuje się że wziełamś z kredensu 8 książek, rzeźbę słonia, dwa pudełka i piloty. a w w nowym miejscu nie ma miejsca na słonia, a pozostałe rzeczy nie wiadomo gdzie dać ale nie w to samo miejsce tylko trzy różne. dlatego ja pakowałam wszystko w kartony w takim układzie w jakim miały stać na NOWYM miejscu. czyli wcześniej miałam zaplanowane co gdzie bedzie stało, więc jeśli w nowym domu miałam szafkę na przyprawy i deski - to ze starego domu przyprawy i deski dałam do jednego kartoniku, z napisem szufkada górna kuchnia - i potem rozprowadzanie tego było już jak bułka z masłem. oczywiście trzeba wywalić na maksa dużo niepotrzebnych rzeczy. zamówić trzeba profesjonalną firmę - ale już mieć przygotowaną drobnicę w pudełkach wg układu w jakim pisałam, opisane pudełka itd. osobno duże inne pudło na bieżące rzeczy do którego się pakujesz jakbyś jechała na weekend - czyli wiesz że tam znajdziesz pieluchy, czyste majtki dla siebie i szczoteczkę - a nie że rozgrzebiesz potem wszystko. pudła ponumeruj pokojami do których mają trafić - czyli pudło 1 ma odpowiadać pokojowi nr. 1 ( np pokoj dziecka) i tam trafią rzeczy dla dziecka. jak dodatkowo bedziesz miała je już przypisane do półek - szuflad - to rozpakowanie tego to będzie chwila. wszystko sobie rozpisz na kartce. przerobiłam to i rozpakowanie całego domu zajęło mi na miejscu jeden dzień, wieczorem to już siedziałam przy kawie panowie wnosili, roznosili mi do pokoi - w pokoju miałam np. 5 kartonów - więc jak miałam biurko dziecka to od razu układałam wszystko, szafa to szafa, zabawki to regał z zabawkami - chwila i było gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelmaciszyn [...] 14.03.23, 12:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: tipy przeprowadzkowe 14.03.23, 13:33 Sądzę, że od 2019 roku autorka mogła kilka razy się przeprowadzić 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: tipy przeprowadzkowe 14.03.23, 18:48 banicazarbuzem napisała: > Sądzę, że od 2019 roku autorka mogła kilka razy się przeprowadzić 😉 Przeprowadziła się: forum.gazeta.pl/forum/w,567,168638100,168638100,tipy_przeprowadzkowe_EPILOG.html Odpowiedz Link Zgłoś
backup_lady Re: tipy przeprowadzkowe 14.03.23, 13:12 Na gorąco, bo przeprowadzałam się pod koniec stycznia. 1. Im szybciej zaczniesz się pakować, tym lepiej. Jak masz przeprowadzkę za miesiąc, to zaczynaj już. 2. Bądź bezduszna - pozbywaj się wszystkiego, z czego nie korzystasz. Nie ma sensu zostawiać czegoś "a bo może się przyda", "a tego szkoda" 3. Nawet jeśli mieszasz w kartonach rzeczy z różnych pomieszczeń, to upewnij się, że wiesz gdzie masz spakowane ubrania dla wszystkich na kilka pierwszych dni. Ja gdzieś posiałam większość swoich i potem szukałam jak dzik w panice. 4. Mocne worki na śmieci były przydatne do pakowania miękkich rzeczy bardziej niż kartony. To chyba najważniejsze. Ja zostawiłam pakowanie na za późno i o ile na początku pakowałam wszystko, bo się przyda, to w ostatni dzień miałam już dość i klnąc pod nosem wywalałam wszystko, no może nie wywalałam, ale szło do siatek i do charity (o dziwo ani jednej z tych rzeczy mi nie brakuje, a byłam pewna, że bez nich nie przeżyję, nawet nie za bardzo pamiętam, czego się pozbyłam). Ostatnio na IG chyba wyskoczył mi post Koroniewskiej o przeprowadzkach, polecała jakąś firmę, która zapewnia takie duże kosze plastikowe. Pomysł wyglądał na ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
szaraiwka Re: tipy przeprowadzkowe 14.03.23, 13:25 Ja sie przeprowadzalam korzystajac z kartonow wypozyczonych z firmy przeprowadzkowej, sa nawet takie gdzie przewozi sie ubrania na drazku. Super bo potem tylko trzeba przewiesic do wlasciwej szafy. Pudla pakowac z opisem co w srodku i znaczyc (np numerem, kolorowa tasma klejaca albo jaka inna naklejka) do ktorego pokoju docelowo maja trafic zeby potem ich jeszcze po domu znowu nie targac ksiazki w mniejszych kartonach przeprowadzalam, drobiazgi tez. Kwiatow duzych nie mialam - mysle ze probowalabym je na drogie zabezpieczyc jakimis kijkami i owinieciem w folie (jak na lotniskach foliuja walizki albo palety tu i tam). Skoro masz male dziecko i kawal drogi pomyslcie czy nie oplaca sie wziac firmy przeprowadzkowej - wtedy oni znosza, przewoza i wnosza do nowego lokum. Ja tez przeprowadzalam sie z 4 pietra bez windy i nie wyobrazam sobie zebym miala to zrobic sama (nawet z mezem ktorego akurat nie mialam). Bylo 6 chlopa i biegali na raty po tej klatce shcodowej. A pot z nich plynal. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: tipy przeprowadzkowe 14.03.23, 14:36 Kupić dużo pieluch jednorazowych w hurcie i użyć je do pakowania delikatnych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: tipy przeprowadzkowe 22.03.23, 17:22 Przeprowadzalam się półtora roku temu. Cały dom do przewiezienia do mieszkania na 4 piętrze. Boże jak ja się stresowałam, bo w ciul pierdolek, wszystkie meble, dwa regały książek. Tyle że ten przejazd nie był daleko, raptem kilka kilometrów. Kupiłam zestawy przeprowadzkowe na allegro za 200zl (kartony, taśmy, nożyki) Ze 30 toreb Ikea, no i mocne worki na śmieci.Pakowalam to dwa całe dni. Na olx znalazłam firmę przeprowadzkowa. Rano przyjechało dwóch niskich Ukraińców. Myślałam, że padnę, bo było tego noszenia i to wszystko ciężkie, pralkosuszarka, lodówka, szafy, itd. A tu panowie uwineli się do 13,czy 14 Zaczęli od 7:30. Koszt to był 600zl około, ale dałam im napiwek po 200zl od łebka dodatkowo bo się napracowali i wszystko wnieśli w nienaruszonym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś