Dodaj do ulubionych

Podręczniki liceum

03.07.19, 14:06
Jak wiadomo liceum dla uczniów po 8 klasie musi mieć nowe podręczniki - nowa podstawa programowa. Czy wiadomo już kto za nie płaci? Czy pseudo dobra zmiana je zapewnia?
I ciekawe czy będą dostępne do września.
Obserwuj wątek
    • kurt.wallander Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 14:13
      Oczywiście, że nie. Podręczniki do szkół średnich trzeba kupić.
    • maniaczytania Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 14:23
      Część (bo nie wiem, czy to już wszystkie) jest już dostępna.
    • iwoniaw Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 14:25
      Oczywiście, że wiadomo - rodzice. Kto niby miałby wyposażać twoje dzieci w podręczniki?
      • miniofilka Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 15:37
        Do technikum też oczywiście jest nowa podstawa programowa- na czym ona będzie polegać?
      • kaka73 Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 15:42
        Kto miałby - od kilku lat dostają darmowe w podstawówkach. Wszystkie podręczniki musza być nowe ze względu na pseudoreformę.
        • ichi51e Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 15:53
          Ale tu mowa o edukacji ponadpodstwowej nieobowiazkowej
          • kaka73 Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 21:02
            Obowiązek nauki jest do 18 roku zycia
            • arwena_11 Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 21:14
              Nigdy w liceum nie było bezpłatnych podręczników.
        • iwoniaw Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 15:54
          W podstawówkach dostają, bo to wprowadziły rządy PO-PSL. Co do nowych podręczników dla liceum/technikum po 8 klasie - no niestety, jest deforma, są nowe książki, tak samo na przemiał poszły gimnazjalne podręczniki, a klasom 7-8 wydrukowano "nowe" (będące często okrojonymi kopiami tych starych), tylko wtedy robiono to za nasze pieniądze za pośrednictwem państwa, a teraz bezpośrednio sami musimy. Cóż, beznadziejne marnotrawstwo, a tym razem i koszt dla rodziców większy. 300+ pewnie nie wystarczy.
          • kitty4 Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 09:33
            Za podręczniki mojego licealisty w poprzednim roku zapłaciłam 620 pln
          • arwena_11 Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 09:45
            Nigdy nie było bezpłatnych podręczników do liceum.

Do tego dzięki deformie 6 latków- moja córka nie mogła korzystać z podręczników po bracie - bo inna podstawa. Od 4 klasy w sumie kosmetyczne zmiany.
            Na podręczniki do klasy 5 czy 6 ( córka pierwszy rok tej "reformy"PO ) czasami czekało się do semestru ( książki do polskiego )
            • ankar_a Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 12:30
              Wielu podręczników jeszcze nie ma, bo czekają dopiero na dopuszczenie MEN, a wiele dopiero widnieje w księgarniach internetowych jako zapowiedź, ale tych 8, które już można nabyć, to ponad 280,00 zł, a brakuje jeszcze 4 + języki (a podręczniki językowe zwykle najdroższe). Obstawiam, że wyjdzie jeszcze drugie tyle jak nic.
              • arwena_11 Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 12:32
                ale dokładnie tak miałam jak moja córka była w 4,5,6. Nowa podstawa i zawsze części podręczników nie było do września czy dłuzej.
              • arwena_11 Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 12:33
                A i do liceum ZAWSZE się kupowało samemu. Nigdy nie było planów żeby te podręczniki były szkolne.
        • wydramarlenka Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 17:05
          Tym, którzy teraz kończą 8 klasę darmowe należały się przez całe 2 lata.
          • kurt.wallander Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 17:08
            wydramarlenka napisał(a):

> Tym, którzy teraz kończą 8 klasę darmowe należały się przez całe 2 lata.

No niestety, tak to bywa. Ja np. z tańszego przedszkola skorzystałam w ostatnium roku uczęszczania trzeciego dziecka. I co, miałam płakjać, że inni korzystali dłużej? Na swoją turę darmowych podręczników też moje dzieci czekały. Ale nie czuję z tego powodu rozgoryczenia.
            • miniofilka Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 17:13
              Córka w 7 i 8 klasie miała podręczniki wypożyczone ze szkolnej biblioteki
              • kurt.wallander Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 19:20
                miniofilka napisała:

> Córka w 7 i 8 klasie miała podręczniki wypożyczone ze szkolnej biblioteki
                >
                W sumie moja w 7. tez miała ze szkoły.
                • maniaczytania Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 20:20
                  bo to są właśnie te darmowe - wypożycza się je w szkole na rok szkolny
          • moadek Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 19:23
            przez rok .
            • maniaczytania Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 20:19
              przez dwa, w siódmej dostali pierwszy raz
    • bergamotka77 Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 16:54
      Samemu sie zapewnia. 800 zl mnie kosztowaly rok temu.
      • dzidzia_ch Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 17:15
        Podręczniki do liceum kupują rodzice.
        Dziś dzwoniłam do szkoły i dla 4 letniego liceum noe ma jeszcze wszystkich wydrukowanych ...
      • tol8 Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 17:37
        800 za książki???
        • bergamotka77 Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 22:19
          tol8 napisała:

> 800 za książki???
          >

Dokładnie tak z tymi językowymi.
      • kanna Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 17:41
        Samemu się kupuje, starszy dzieć w zeszłym roku część do kolegów starszych kupił, część nowe, a części wcale :p
        Niestety dzięki deformie młodszy dzieć ich nie przejmie uncertain
        • arwena_11 Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 21:17
          Dzięki reformie 6 latków - moja córka nie mogła korzystać z podręczników po bracie. 2 lata różnicy.
      • kretka42 Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 19:53
        bergamotka77 napisała:

> Samemu sie zapewnia. 800 zl mnie kosztowaly rok temu.
        >
        O cholera. Właśnie miałam pytać na co się przygotować.
        • bergamotka77 Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 22:21
          Tyle kosztuja nowe. Można kupić stare ale są niewiele tańsze, nawet nie o połowę, i często zniszczone.
          • zlosliwebydle Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 00:01
            Ale nie do 4-letniego liceum.
          • gryzelda71 Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 09:31
            Kiedyś kupowałam.nowe potem odkryłam antykwariat i wydaje duuuzo mniej. Nie ma tam zniszczonych. Sama się z siebie śmiałam jak ze mnie frajerka z tymi nowkami.
        • kubek0802 Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 08:08
          Za komplet nowych do 1 kl LO w ubiegłym roku nie zapłaciłam wiecej niż 450.
          • bergamotka77 Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 12:37
            Zależy dużo od danej szkoły, klasy i programu. Mój est w liceum dwujezycznyn i samych języków z polskim ma cztery a podreczniki językowe są drogie, zwłaszcza na poziomie zaawansowanym.
    • ga-ti Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 19:30
      Też się nad tym zastanawiałam, szkoda, że nie da się nic odkupić używanego po starszych kolegach. Ale może przydadzą się podręczniki stareńkie, sprzed reform, ze starego 4 letniego liceum?
      • maniaczytania Re: Podręczniki liceum 03.07.19, 20:22
        jako dodatkowe materiały mogą - oglądałam (na stronach wydawnictw można obejrzeć) podręczniki do języka polskiego - stary może się przydać jako uzupełnienie
        • asia_i_p Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 00:13
          Tylko z nimi trzeba ostrożnie. W tych najstarszych, z lat 90-tych, zdarzają się upiorne błędy rzeczowe.
          • maniaczytania Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 00:22
            może być niezły przyczynek do dyskusji wink
    • kitty4 Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 09:31
      Za podręczniki dzieci do Liceum płacą rodzice.
    • volta2 Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 12:46
      o, jematka jak zwykle w rozdwojeniu jaźni na potrzeby tematu

500+ wydaje na waciki bo to kwota nic nieznacząca w budżecie
      ta sama kwota wydana na podręczniki jest kosmicznie wysoka, skandal i deforma! w ogóle to powinna byc za darmo, żeby pińcetplusy wydać na waciki.
      • mama-ola Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 15:13
        Na wyprawkę szkolną jeszcze jest 300+. Nie wystarczy na całą, ale część kosztów zwróci.
        • bergamotka77 Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 17:36
          Ale co to jest to 300 zl? Na licealistów trzeba wydać trzy razy tyle i to na same książki, nie wliczam zeszytów przyborów plecaków itp.
          • mokrasa71 Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 18:07
            Kiedyś nie było ani 300+ ani 500+ i wszystko trzeba było kupować... ale było lepiej? smile
            • ela.dzi Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 18:18
              Kiedyś za podręczniki do liceum płaciłam zdecydowanie mniej. Szczęka mi opadła jak usłyszałam te kwoty. One ze złota są czy jak ?
              • volta2 Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 18:50
                jakie znowuż kwoty usłyszałaś? na nowy rok jeszcze nie ma, a w poprzednich latach można było używki choć częściowo kupić.

i chyba o to zamożna matka drze jape. że nie kupi używanych, nowe za drogie ale suvami na forum się rozbijasmile
                • kurt.wallander Re: Podręczniki liceum 04.07.19, 23:20
                  volta2 napisała:

> jakie znowuż kwoty usłyszałaś? na nowy rok jeszcze nie ma, a w poprzednich lata
                  > ch można było używki choć częściowo kupić.

Nie wiem, czy u mojej córki jakas dziwna szkoła, czy moje dziecko takie dziwne i uczy sie bez podręczników, ale kupiła raptem kilka ksiązek. Większośc uzywanych w bdb stanie. Nie pamiętam, ile wyszło za wszystko, bo kupowane nie na raz, ale z pewnością nie były to jakieś zawrotne kwoty, pewnie w tych 300 zł sie zmieściło....
                  >

• anatewka11 Re: Podręczniki liceum 06.07.19, 02:25
      Syn właśnie sobie kupił komplet używanych do 1 klasy za 100 zł . Z ogłoszenia na fb. Po co wydawać 600 zł jak można kupić używane? Oczywiście po gimnazjum, po podstawówce to się już nie uda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka