amsterdama 28.07.19, 21:46 ...jutrzejszy obiad. Podzielicie się? Najlepiej na taki szybki i zdrowy obiad, łatwy do przygotowania rano i do późniejszego odgrzania przez dzieci. Dziękuję😘. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amsterdama Re: Pomysł na... 28.07.19, 22:14 Nigdy nie robiłam tarty, musiałabym poczytać co i jak. A jakie jest Twoje ulubione nadzienie? Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Pomysł na... 28.07.19, 22:23 Szpinak, buraki, por z boczkiem, tarta kurkowa z kwestii smaku.. w sumie ze wszystkim da się zrobić :p Odpowiedz Link Zgłoś
vitreous Re: Pomysł na... 28.07.19, 23:25 O, tarty są super. Ja polecam z kiszoną kapustą i mozarella Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Pomysł na... 28.07.19, 21:51 Robisz słój pesto, dzieciaki tylko gotują makaron, potem posypują parmezanem i dokładają cząstki dojrzałych pomidorów. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Pomysł na... 28.07.19, 22:16 Pesto faktycznie ma u nas wzięcie, ale musiałabym zdążyć zrobić rano zakupy. A to nie jest pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Pomysł na... 28.07.19, 23:11 Robię pesto z rukoli z dodatkiem bazylii, olej rzepakowy z dodatkiem oliwy, czosnek, parmezan, sól, pieprz, słonecznik i nerkowce. Nie jest to przepis ortodoksyjny, ale mieszam tak długo, aż wyjdzie idealna kompozycja ostro-słono- słodka. Wychodzi mi spory słój, mam na minimum tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Pomysł na... 28.07.19, 22:02 Masz twaróg? zrób kluski leniwe Robi się szybciutko, i wszyscy lubią. Kluski można odgrzać w wodzie, albo w mikrofali, albo odsmażyć (jak gnocchi) (Dzisiaj narobiłam i jedliśmy na świeżo, z masłem i cukrem, a jutro zjemy odsmażone) Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Pomysł na... 28.07.19, 22:17 Zdziwisz się - moje młodsze dziecko nie znosi leniwych Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Pomysł na... 28.07.19, 22:22 Najprostszy jest makaron z jakimś prostym sosem,tuńczykiem z puszki,oliwkami, przecierem pomidorowym.itp. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Pomysł na... 28.07.19, 22:21 Ryż ugotować na sypko. Mieszanka warzyw chińskich na patelnię (jak duża paczka, to dzielę ją na dwa obiady) . Warzywa podsmażasz pod przykryciem, po 10minutach dajesz ząbek czosnku, sok z całej cytryny, tarty imbir, łycha miodu (ewent możesz dać łychę keczupu), łycha sosu sojowego, i zalewasz pół szkl zimnej wody z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Jeszcze chwilkę pod przykryciem podduszasz. Możesz do warzyw dać kurczaka podsmażonego, ale ja czasem daję a czasem nie, i tak się najadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Pomysł na... 28.07.19, 22:37 Dziękuję za wszystkie pomysły. Niestety wątek powinien być założony w piątek, żeby móc zrobić zakupy. Pobliski sklep działa od 6, wybór w nim niewielki, ale coś kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Pomysł na... 28.07.19, 22:47 no to najpierw napisz co masz w lodówie. Kiedy byłam dzieckiem to mama zostawiała ryż w pościeli. To znaczy, zagotowała w garze (nie - ugotowała bo on dochodzi), gar zawija w gazety, koc i do pościeli, pod koldry, poduchy. Po kilku godzinach dzieciaki odwijaja sobie gorący (ale nie parzący) ryż. Do tego ryżu możesz przygotować rózne dodatki. Kiedy byłam dzieckiem to najczęściej był to ryż na słodko, jakiś ze śmietaną i cynamonem, o ile dobrze pamietam Dzis zrobiłabym jakąs chiśzczyzne, do podgrzania na patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Pomysł na... 28.07.19, 22:50 Napisz co masz w lodówce! Jak masz jajka, mąkę, cukier, mleko, to możesz usmażyć naleśniki. A jak masz jabłko, to placuszki z jabłkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pomysł na... 28.07.19, 23:00 Zgadza sie- żeby sensownie doradzić musimy wiedzieć, co masz w lodówce, albo co możesz jutro rano kupić w tym średnio zaopatrzonym sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Pomysł na... 28.07.19, 23:30 Twaróg, cukinia, śmietana, jogurty, jajka, marchewka, żółty ser. W sklepiku mam szanse dostać rano świeże warzywa i owoce, ale już bez takich przyjemności, jak bazylia czy rukola. Taka baza tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pomysł na... 28.07.19, 23:48 Oprócz makaronu z sosem z cukinii (poniżej) może być jeszcze leczo. Potrzebujesz cukinii, papryki, cebuli, kiełbasy lub parówki (ale można będę wersji wegetariańskiej) i albo pomidorów, albo puszki pomidorów pelati/passat pomidorowej. Do tego podstawowe przyprawy. Krojenie zajmuje parę minut, gotowanie też niewie trwa (tyle, żeby warzywa zmiękły). Dzieci muszą potem tylko podgrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Pomysł na... 28.07.19, 22:55 Jesli masz w domu cukinię, cebulę, czosnek, śmietanę i białe wino, to polecam makaron z sosem z cukinii. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Pomysł na... 28.07.19, 23:17 ja akurat robię zapiekankę - makaron z duszoną cukinią, papryką i cebulą, mnóstwem bazylii, kaparami, sosem ze świeżych pomidorów i dwoma rodzajami sera (feta w warstwie warzywnej, poczciwa gouda w warstwie makaronowej i oczywiście wierzchem. do tego jako surówka na pewno ogórki, może małosolne, a może świeże z miętą i młodą cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś