betty842
08.08.19, 11:24
Niejedna z was pewnie miała/ma manicure hybrydowy więc może co nieco o nim powiedzieć. Ja nigdy nie miałam profesjonalnego manicure'u hybrydowego bo mam mocne i długie paznokcie i wystarczy że pomaluję je lakierem a efekt mam jak przy hybrydach. Ale mimo, że używam lakieru który teoretycznie powinien trzymać do 14 dni to już po 3-4 dniach mam pierwsze odpryski (przy zwykłym lakierze już następnego dnia są odpryski). Dlatego zdecydowałam się na zakup zestawu do manicure'u hybrydowego. Tak więc w poniedziałek zrobiłam sobie paznokcie hybrydowe wg instrukcji na YT. Wiem że fachowo nie zostały zrobione ale liczyłam że chociaż tydzień wytrzymają. A tu następnego dnia na jednym paznokciu pierwszy odprysk... Myślałam że ciężko ten lakier będzie usunąć i będę musiała owinąć w wacik z acetonem a wystarczyło że pociągnęłam za skrawek i lakier zszedł tak jak po pomalowaniu zwykłym lakierem-nawet łatwej. Myślałam że ten lakier powinien być twardy a był miękki jak folia. Ale nigdy nie miałam hybryd więc nie wiem. Ogólnie ten jeden paznokieć zrobiłam na nowo i dziś 4 dzień i jest w miarę ok , jedynie na kciuku jest malutki odprysk (powstał kiedy odbierałam gotowane jajka ze skorupek).
No i teraz moje dwa pytania:
1. Niefachowo zrobiony manicure hybrydowy raczej będzie mniej trwały to wiadomo. Ale czy tańsze lakiery hybrydowe też mają na to wpływ? Bo w zestawie były 4 lakiery hybrydowe, nie znam się na firmach ale podejrzewam że pewnie to jakieś tańsze lakiery... Czy jak kupię dobrej jakości lakiery hybrydowe to manicure będzie trwalszy?
2. Widywałam paznokcie hybrydowe z odrostem. Nie przyglądałam się im z bliska ale wydawało mi się że warstwa lakieru jest dosyć gruba i po prostu widać że naturalna płytkę jest niższa a hybryda wypukła. Może nie jakaś bardzo duża różnica ale jednak było widać różnicę poziomów. Wg instrukcji należy nakładać cienkie warstwy bazy, lakieru i topu. Tak też zrobiłam i już widzę że jakbym ja miała odrost to różnica poziomow będzie niezauważana. Lakier jest cienki jak folia. Tak ma być? Czy może manicurzystki stosują jeszcze coś innego dzięki czemu lakier hybrydowy jest grubszy i twardszy?
Może głupie pytania ale proszę o wyrozumiałość bo nigdy nie miałam żadnego profesjonalnego manicure'u więc jestem nie w temacie.