triismegistos 10.08.19, 12:51 A ściślej mówiąc ta gumowa uszczelka w niej. Do uratowania, czy kupić nową? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 12:53 Fachowca pytaj bo od pralki zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 13:02 ja co pewien czas puszczam pustą praqlkę z domestosem i odrobiną proszku potem wycieram kołnierz i "szybę" zostawiam otwartą powinno zadziałać Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 13:10 Ile tego domestosa wlewasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 13:39 Domestos w sam raz na gumy... Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 17:27 jak i tak mam opcję wymiany bo wszystko śmierdzi grzybem to... co mi za róznica? leję na oko moze z pół szklanki normalnie jak proszku + extra proszek do bębna (nie kapsułka, nie płyn tylko proszek) Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 22:45 są specjalne środki do wybielania tkanin, też z chlorem, nawet hipermarketowe. Tych można użyć bez ryzyka zniszczenia gum. Ace itd Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 13:11 Jeśli pokryła się pleśnią, a nie sparciala to wystarczy wyszorować i wytrzeć do sucha. Wycieranie do sucha nalezyt stosować po każdym praniu plus zawsze zostawiać uchylone drzwiczki Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 13:38 Ja ścierki kuchenne i szmatki z mikrofibry do sprzątania piorę w 90 stopniach i zawsze do proszku dolewam Ace - wybielacz, nawet jak ścierki kolorowe. Najwyżej będą lekko wyblakłe. Ale za to w życiu mi nic w pralce nie pleśniało i nie smierdziało. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 13:40 Nobi z racji posiadania pralni, trzymam drzwiczki w pralce stale na oścież otwarte... Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 17:28 ZAWSZE mam otwarte ndrzwiczki ale raz na rok albo 2 pralka mi śmierdzi skislizną nie wiem dlaczego bo prania w niej mokrego nie trzymam "długo" Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 17:46 To użyć środka do czyszczenia pralek w praniu bez wkładu. I wycierać kołnierz. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 13:44 I tu wlaczyla sie reklama Calgonu Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 13:45 A co ma wspólnego Calgon z pleśnią? Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 17:43 Calgon to nie wiem, ale ja gdzieś wyczytałam (na ematce?), żeby puścić pralkę na 90 stopni, długi cykl, i wrzucić do środka tabletkę do zmywarki. A że pralka zaczęła mi lekko zalatywać pleśnią, zrobiłam tak. Dwa razy. Pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: pralka mi spleśniała :O 10.08.19, 18:15 Jeśli guma nadal wygląda normalnie, a tylko na uszczelce pojawiła się pleśń, to wymyj uszczelkę. Najlepiej środkiem do mycia pralki. Ja kupuję środek w płynie i zwilżam ścierkę z mikrofibry tym środkiem, myję uszczelkę, resztę środka wlewam do pralki i nastawiam pustą pralkę na pranie w 90 stopniach. Robię tak ze 2 razy w roku i pralka mi nigdy nie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś