Dodaj do ulubionych

Zespół sjogrena

01.09.19, 10:10
Ktoś tu kiedyś pisał, że też to ma.
Odezwij się.
Obserwuj wątek
    • ida_marcowa1 Re: Zespół sjogrena 01.09.19, 10:21
      No ma,ma 🙂
      • tojamarusia Re: Zespół sjogrena 01.09.19, 10:24
        Kurcze też masz takie nasilenie objawów? Pora roku czy co? Oczaleć można...
        • ida_marcowa1 Re: Zespół sjogrena 01.09.19, 10:42
          Nie powinnam wychodzić na słońce, ale dla mnie to nie do zdobienia. Najbardziej cierpi przesuszone gardło, szczypią mnie oczy i zdarza się koszmarny ból stawów ( marzę wtedy o amputacji 🙂). Pomagają trochę sterydy, encorton w niedużych dawkach
    • lot_w_kosmos Re: Zespół sjogrena 01.09.19, 10:29
      Ja mam choroby autoimmunologiczne.
      Jak patrzę.... Oczy mnie ostatnio pieką, gardło rano też, mam wrażenie wysuszenia.
      Czyżby kolejna autoimmunologiczna historia?
      Stawy mnie generalnie nie bolą, choć od pewnego czasu pyka mi dwa palce w lewej ręce i boli mnie prawy bark wieczorem, muszę położyć rękę luźno, bo dokucza mocno...
      • perspektywa Re: Zespół sjogrena 11.07.22, 22:16
        Z barkiem to się poobserwuj. Może być od komputera, telefonu i innych takich. Masuj się piłeczką tenisową, poćwicz trochę, rozciągaj mięśnie piersiowe. Mi tak się zaczęło, a potem bark zamrożony.
    • tojamarusia Re: Zespół sjogrena 01.09.19, 11:12
      Najgorzej bolą mnie stawy. Nie wiem już co mam zrobić z nogami. Jakoś ratuję się nimesilem ale przecież nie mogę tego brać stałe.
      Oczy też ostatnio suche jak piach..
      • pade Re: Zespół sjogrena 01.09.19, 11:24
        A jakie leki w ogóle bierzesz?
        Mnie bolą stawy gdy jest zimno i wilgotno. W taką pogodę jak teraz nic nie czuję. Poza tym, nasilenie objawów mam zaraz po tym, jak minie stres po jakimś wydarzeniu.
        Mnie proponowano metotreksat, ale póki co nie skorzystałam. Do oczu mam hylo gel, a na to evo tears. A do gardła olejek oritolin. No i doustnie plaquenil.
        • tojamarusia Re: Zespół sjogrena 01.09.19, 11:35
          Do oczu różnie
          Na bóle stawów pomaga mi nimesil.
          Z gardłem nie mam problemów.
          Stawy bolą mnie w nieskoordynowany sposób- czyli bolą zawsze a tylko czasami nie.
          • pade Re: Zespół sjogrena 01.09.19, 12:06
            To aż dziwne, że nie dostałaś żadnych innych leków. Serio.
            Idź jeszcze raz do reumatologa i poproś o metotreksat.
        • rekreativa Re: Zespół sjogrena 01.09.19, 12:03
          Ja biore metotrexat w zastrzykach - od kiedy wstrzykuje zamiast tabletek, nie mialam ani razu opuchnietego i bolacego stawu, czyli juz prawie dwa lata.
          Natomiast nie bardzo wiem co se wlac do oczu - ostatnio bardzo schna i pieka.
          • pade Re: Zespół sjogrena 01.09.19, 12:09
            Polecam sposób, który opisałam wyżej. Poleciła mi go okulistka. Czyli kropla hylo gel a na to kropla evo tears. Te drugie krople są drogie i trudne w dozowaniu, przez co są nieekonomiczne, ale ta mieszanka naprawdę działa.
    • tol8 Re: Zespół sjogrena 01.09.19, 13:44
      Ja mam. Do oczu nie pomaga nic. Na stawy olfen.
    • cisco1800 Re: Zespół sjogrena 11.07.22, 18:07
      Odkopuje stary wątasek, czy jesteście jeszcze na forum? Bo dołączyłam do tej grupy szczęśliwców, u których potwierdzili diagnozę. Nie mam jeszcze planu zaleczenia. Coś wspominali o leku na malarię. Kojarzycie? Czy tu raczej sterydy? Boję się sterydów, i że napuchnę jak balon
      • lilia4 Re: Zespół sjogrena 27.07.22, 09:56
        Witam. Ja tez mam podejrzenie autoimmunologii-mam słabo dodatnie Ana. Ale na razie nie wiadomo co. Mam toczeń w rodzinie. Ja mam problemy najgorzej z suchością-brak pomyslu na gardlo??? Nerwoból w klatce piersiowej, bóle nadbrzusza, słabość miesni, troche biodra i bark. Mój meil aldona-now@wp.pl
      • pade Re: Zespół sjogrena 27.07.22, 15:42
        Mi plaquenil nie pomógł, a okulista kazał natychmiast odstawić.
        Teraz nie biorę nic.
    • woman_in_love [...] 11.07.22, 21:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • cisco1800 Re: Zespół sjogrena 12.07.22, 00:15
        P***j się w łeb

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka