06.09.19, 09:10
Dziękuję za polecenie i chciałam polecić dalej smile
Doskonała! Jedna z najlepszych książek, jakie czytałam w ostatnim czasie.

A na Was jakie ostatnio zrobiły wrażenie?
Obserwuj wątek
    • pani_tau Re: "Sońka" 06.09.19, 13:02
      Trylogia Margaret Atwood: "Oryks i Derkacz", "Rok potopu" i "Maddadam" (środkowa najlepsza).
      Wspaniały "Ptak dobrego Boga" i genialna "Analfabetka, która potrafiła liczyć".
      • sko.wrona Re: "Sońka" 07.09.19, 11:22
        Trylogia Atwood i Sońka też 😉
        A do tego „Płyń z tonącymi” Lars Mytting, „Nazywam się Lucy” E. Strout i Sarah Moss „Nocne czuwanie”

To jest obecnie mój Top roku 2019
      • inaccessible_rail Re: "Sońka" 07.09.19, 12:38
        Też najbardziej lubię "Rok Potopu" smile
        • pani_tau Re: "Sońka" 07.09.19, 17:18
          Byłabym zapomniała - też Atwood, "Serce umiera ostatnie". Czytając zachodziłam w głowę dlaczego ona jeszcze Nobla nie dostała.
    • potworia116 Re: "Sońka" 07.09.19, 00:04
      Fajnie, że pada to pytanie, bo chciałam się podzielić, a nie było pretekstu. Czytam -pomaleńku, po kawałku, bo boli - książkę, która nie do końca nawet jest literaturą, a na pewno nie tylko nią. Napisała ją o swoim raku dziewczyna, która już nie żyje. Która wiedziała, że umrze, choć w tym nieodwracalnym zapadaniu się w ciało, w chorobę, w śmierć przeżywała momenty ukojenia, może nie nadziei, ale ulgi. Wstrząsająco uczciwe i odważne. Między dziennikiem fizjologi choroby a naprawdę świetną poezją. Również jako filozoficzne rozważania o ateizmie i jego wartości w obliczu bezwzględnego końca.
      Stawiam zaraz obok „Nie ma się czego bać” Barnesa i przedśmiernych notatek Ricoeura.

• potworia116 Re: "Sońka" 07.09.19, 00:05
        O jeżu, zapomniałam. Aneta Żukowska, „Mięcho”.
        • kosmos_pierzasty Re: "Sońka" 07.09.19, 09:03
          Niestety o raku to nie dla mnie. Ale z pewnością to ważna książka i ważny temat.
        • grey_delphinum Re: "Sońka" 07.09.19, 17:55
          Ksiazka o tej samej tematyce, ktora doslownie mnie przeczolgała, to "Czasami wołam w niebo" Tamary Matzke. Jest to w zasadzie rodzaj pamiętnika, a wydarzenia pokazane sa z kilku perspektyw.
          • gaga-sie Re: "Sońka" 08.09.19, 00:16
            Czytałam w pociągu i starałam się powstrzymać płacz, ludzie mi się przyglądali. Książkę zostawiłam gdzieś celowo, nie dam rady do niej więcej wrócić.
    • koko8 Re: "Sońka" 07.09.19, 00:19
      Rok temu przeczytałam "Szczygła" Donny Tart, i choć od tamtej pory przez mojego kindla przewinęly się dziesiątki książek, ciągle do niej wracam myślami. Zasłużony Pulitzer 😋
      • kosmos_pierzasty Re: "Sońka" 07.09.19, 09:03
        O, to muszę w końcu po to sięgnąć, bo - wstyd się przyznać - czeka na stosiku od daty premiery praktycznie.
        • aniani7 Re: "Sońka" 07.09.19, 16:50
          Ja tez. A wlasnie zastanawialam sie, co teraz. Dzieki za przypomnienie.
      • chlodne_dlonie Re: "Sońka" 07.09.19, 17:03
        Oo, to mnie tak 'Szczygieł' wciągnął (latem 2015), że miałam trzy dni z życia wyjęte..! Jak dla mnie, znakomita smile
        Poszłam za ciosem i sięgnęłam po jej starsze książki, ale to już nie było to..Ani 'Tajemna historia', ani 'Mały przyjaciel'.
        Ciekawe czy ktoś jeszcze podzieli moje zdanie..?
        • default Re: "Sońka" 07.09.19, 17:38
          Miałam to samo smile Wciągnęłam Szczygła jednym tchem i zaraz kupiłlam kolejne pozycje - i rozczarowanie, niestety. Tajemną historie jeszcze jakoś zmeczyłam, ale Małego przyjaciela odstawiłam w połowie, mimo ze sam pomysł fabuły na oko ciekawy, to napisane jakoś męcząco.
          • chlodne_dlonie Re: "Sońka" 07.09.19, 18:10
            Raźniej mi w towarzystwie z moimi co do Donny Tartt odczuciami wink. Zastanawiam się kiedy wyda coś nowego (a wydaje z rzadka..), czy będzie to rzecz na miarę 'Szczygła'..? Oby!
        • koko8 Re: "Sońka" 07.09.19, 18:10
          Ja też podzielam twoje zdanie, do tego stopnia, że mam wrażnie, że jej poprzednie ksiązki popełnił ghost writer smile. Tartt pisała Szczygłą 10 lat, w efekcie czego dostaliśmy ponad 800-stronicową podróż przez życie przedziwnych, ułomnych, dysfukcyjnych postaci, których nie sposób nie lubić (ok, oprócz ojca Theo).
      • eat.clitoristwood Szczygieł jest kul 08.09.19, 00:23
        koko8 napisała:

> Rok temu przeczytałam "Szczygła" Donny Tart (...)

zaiste
      • homohominilupus Re: "Sońka" 08.09.19, 23:07
        koko8 napisała:

> Rok temu przeczytałam "Szczygła" Donny Tart, i choć od tamtej pory przez mojeg
        > o kindla przewinęly się dziesiątki książek, ciągle do niej wracam myślami. Zas
        > łużony Pulitzer 😋

O taaak. Niedlugo film wchodzi na ekrany
    • geigo Re: "Sońka" 07.09.19, 16:34
      Z beletrystyki - "Diabeł Urubu" Marlona Jamesa, fantastyczny język.

Z innych - "Ewolucja w miejskiej dżungli" Menno Schilthuizena, "Ewolucja piękna" Richarda Pruma, "Inne umysły" Petera Godfreya-Smitha (o ośmiornicach), "Wytępić całe to bydło" Svena Lindqvista.
    • default Re: "Sońka" 07.09.19, 17:50
      Wrażenie to może za dużo powiedziane, ale fajna książka na urlop: "Taka karma czy głupie serce" Laura Norton - lekko napisana, trochę komediowa, o miłości - można rzec książkowa forma komedii romantycznej. Kupiłam ją nad morzem w budzie "tanie książki" i na plażę okazała się idealna smile
    • livia.kalina Re: "Sońka" 07.09.19, 18:01
      Bardzo ciekawe:

"Nowi Barbarzyńcy" - Jakub Dymek

I przerażające ale imo warto, druga część "Króla":
      "Królestwo" Szczepana Twardocha.

"Sońki" nie znałam, poszukam, dzięki.
    • leanne_paul_piper Re: "Sońka" 07.09.19, 18:04
      'Lebwohl Lisboa' by Ana Veloso. Pewnie przetłumaczona na angielski, jeżeli ktoś nie zna niemieckiego.
      Taaaaka kobyła na ponad 600 stron, że stewardessa zabrała mi ją na czas startu samolotuwink. Ale warta przeczytania. Opowiada losy dwóch portugalskich rodzin na przełomie prawie stulecia, od końca XIX wieku. Genialnie napisana.
      • kosmos_pierzasty Re: "Sońka" 07.09.19, 18:06
        A dużo tam Lizbony? Bo czasem miasto staje się kolejnym bohaterem i osobiście bardzo to lubię, a Lizbona należy do moich ulubionych miast.
        • leanne_paul_piper Re: "Sońka" 07.09.19, 18:14
          No jest trochę tego klimatu Lizbony(przedwojennej i międzywojennej), bo część bohaterów mieszka tam w różnych okresach swojego życia, ale generalnie włóczą się też po całym świecie. Btw. świetne miasto, kiedyś muszę się tam wybrać koniecznie.
          • chlodne_dlonie Re: "Sońka" 07.09.19, 18:28
            leanne_paul_piper napisała:
            > świetne miasto, kiedyś muszę się tam wybrać koniecznie.

Hucznie polecam!! Może i nie jestem do końca obiektywna, ale jak dla mnie to najpiękniejsza europejska stolica smile a Portugalia ulubiony kraj, bez dwóch zdań! Poleciałam do PT po raz pierwszy w 2003 roku (poniekąd przez przypadek..wink ) i przepadłam po całości - do dziś byłam już wakacyjnie 10 razy i wciąż nie mam dość big_grin
        • potworia116 Re: "Sońka" 07.09.19, 20:24
          Wybitnie miejski jest „Kwartet aleksandryjski” Durrela. To było kiedyś bardzo głębokie we mnie poruszenie, aż zazdroszczę komuś, kto ma tę lekturę jeszcze przed sobą.
      • chlodne_dlonie Re: "Sońka" 07.09.19, 18:13
        Z opisu wnosząc coś w sam raz dla mnie - tematyka portugalska smile
        Dzięki za polecenie, poszukam!
    • obrus_w_paski Re: "Sońka" 07.09.19, 18:19
      Cała seria eleny ferrante, fajne czytadło
      • aniani7 Re: "Sońka" 08.09.19, 17:21
        Jejku, obejrzalam serial, pierwszy sezon, nakrecony na podstawie jej ksiazki. GENIALNY, pierwsze dwa odcinki prawie przespalam, kolejne tak mnie wciagnely, ze nie moge doczekac sie kolejnych serii.
    • gaga-sie Re: "Sońka" 08.09.19, 00:19
      Fajnie mi się teraz czyta Malcolm XD " Emigracja"
      • smiechupara Re: "Sońka" 09.09.19, 10:40
        Ostatnia przeczytana "Ołówek", zostaje w głowie i sercu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka