malia 07.09.19, 18:00 Dziecko do ukończenia 18 roku życia nie może od piątku odebrać samodzielnie legitymacji szkolnej i świadectwa. Do szkoły będą musieli zgłosić się rodzice i złożyć podpis. Cieszycie się, matki ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:06 Od zeszłego piątku czy od przyszłego? Bo jak od przyszłego, to muszę mojej klasie szybko dać legitymacje w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:16 od 6 września. Na zakończenie roku trzeba będzie iść warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,25166894,nowy-przepis-men-po-odbior-szkolnych-legitymacji-i-swiadectw.html Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:21 Na zakończenie roku tylko w ósmej klasie, no i ja bonusowo w maturalnej, bo moja nie będzie wtedy miała jeszcze 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:37 można prosić o nr przepisu? Bo przejrzałam rozporządzenie i nie widzę ... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 19:36 § 5.2, tylko musisz wziąć najnowszą wersję rozporządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 11:14 Nie mogę go znaleźć w ogóle. Wklei ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:45 Na zakończenie roku trzeba będzie iść No już oczyma duszy właśnie widzę, jak dyrdam na zakończenia roku do nastoletnich dzieci, oczywiście multiplikując się przy okazji, jako że każde w innej szkole Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:51 Ale odebrane przez rodziców (pokwitowane) muszą być chyba tylko świadectwa ukończenia szkoły, więc multiplikować się będziesz musiała tylko w przypadku posiadania bliźniąt w różnych szkołach. Ewentualnie niepełnoletnich maturzystów 😉... Co nie zmienia faktu, że pomysł uważam za durny Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:57 Jest jeszcze opcja absolwent podstawówki + niepełnoletni maturzysta Dobrze, że choć nie co roku te atrakcje, mam nadzieję, że wobec tego przynajmniej legitymacje dostaniemy na zebraniu... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:22 To w ogóle zabawne. Syn mając lat 6 z kawałkiem odebrał bez problemu legitymację, teraz mając prawie 16 nie może tego zrobić 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:39 Ano. Akcja "upupianie" się rozkręca... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:41 Ja będę miała za cztery lata takie kombo. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:46 To młody za 4 lata już podstawówkę kończy? Wydawało mi się, że on jeszcze przedszkolny Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 18:47 Nie, młody za 4 lata będzie kończył drugą klasę, więc będzie wymagał jeszcze obecności rodzica nie ze względu na świadectwo, tylko jako opieki, a córka będzie niepełnoletnią maturzystką. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 19:22 Aaaaa, bo ja zrozumiałam, że będziesz miała dwóch absolwentów i się zastanawiałam kiedy ten czas tak śmignął 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
luska1973 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:23 No ja mam bliźnięta w rożnych szkołach, tak że się zdarza ... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:45 Wiem, że się zdarza. Ale kojarzę, że akurat iwoniaw to nie dotyczy Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:02 No nie dotyczy, ale i tak głupota tego pomysłu poraża Pocieszam się tylko, że może to tak jak z osławionym "niemożliwym" końcem roku szkolnego w środę przed Bożym Ciałem - w maju namiestnik łaskawie wprowadzi korektę, że niuniusie jednak same mogą świadectwa odbierać, suweren się ucieszy z tej wspaniałomyślności... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:04 No poraża, poraża. Też mam nadzieję, że ktoś się ocknie i naprawi babola Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:53 iwoniaw napisała: > No już oczyma duszy właśnie widzę, jak dyrdam na zakończenia roku do nastoletni > ch dzieci, oczywiście multiplikując się przy okazji, jako że każde w innej szko > le Abstrazaprzeproszeniemhując od głupoty tego nieprzemyślanego zarządzenia, to można takie świadectwo odebrać w dowolnym momencie, nie musi być przecież w dniu zakończenia. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:56 z tym dowolnym momentem to aż tak bym nie szalała bo jest ograniczony jednak godzinami otwarcia sekretariatu.... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:58 slonko1335 napisała: > z tym dowolnym momentem to aż tak bym nie szalała bo jest ograniczony jednak go > dzinami otwarcia sekretariatu.... No, to już jak wszystko w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:14 W czasie pracy sekretariatu szkoły. Sekretariat pracuje do 16, ja kończę pracę po 16. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:27 triss_merigold6 napisała: > W czasie pracy sekretariatu szkoły. Sekretariat pracuje do 16, ja kończę pracę > po 16. heh, U nas teoretycznie do 15 tej... Jak i biblioteka...W zeszłym roku próbowałam cos załatwić i z 5x odbijałam sie od drzwi. Nawet w dni wolne, jak odwoziłam syna na popołudniową zmianę, czyli na ok 11/12 pocałowałam klamkę. Jak zwalniałam sie z pracy, bo pracuję do 15tej tez całowałam klamki.... Tak więc...wszystko jest teoretycznie Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:01 Odbiór świadectwa przez rodziców dotyczy absolwentów, więc z tym dowolnym momentem to bym nie szalała, gdyż zazwyczaj takiego świadectwo trzeba w określonym terminie gdzieś dostarczyć Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:05 little_fish napisała: > Odbiór świadectwa przez rodziców dotyczy absolwentów, więc z tym dowolnym momen > tem to bym nie szalała, gdyż zazwyczaj takiego świadectwo trzeba w określonym t > erminie gdzieś dostarczyć Owszem, ale jednak zazwyczaj nie "na jutro". Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:13 No to się dowolne momenty dość ograniczyly Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:14 little_fish napisała: > No. Na pojutrze Możliwe, ale jak pamiętam rekrutację sprzed dwóch miesięcy to... a, zaraz. Te warszawskie terminy były jakieś absurdalnie krótkie. W normalnych miastach to było coś ze dwa, trzy tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:44 Na dostarczenie świadectwa? W Wielkopolsce 2 czy 3 dni. Na pewno nie trzy tygodnie skoro w połowie lipca były listy zakwalifikowanych do szkół Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:46 A niektórych miejscach (małopolskie bodajże) listy zakwalifikowanych były jeszcze szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 17:25 Dwa trzy tygodnie na dostarczenie swiadectw? GDZIE? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 22:07 iwles napisała: > Dwa trzy tygodnie na dostarczenie swiadectw? GDZIE? Możliwe, że z trzema przesadziłem, ale we Wrocławiu się zupełnie bez pośpiechu zanosiło. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:17 Cholera, od zeszłego. Niby zebrania w tym tygodniu, ale co, jeśli rodzica nie będzie, mam dziecku nie dać legitymacji? Co za kretynizm. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:41 a to nie chodzi o mLegitymację, a nie o zwykłą? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 19:40 O mLegitymację też. Cytuję ten § 5.2 "2. Szkoła prowadzi imienną ewidencję wydanych świadectw ukończenia szkoły, indeksów, legitymacji szkolnych, e-legitymacji szkolnych i mLegitymacji szkolnych, oraz zaświadczeń o zawodzie, a także świadectw dojrzałości, aneksów do świadectw dojrzałości, certyfikatów, dyplomów, zaświadczeń o szczegółowych wynikach egzaminu ósmoklasisty i zaświadczeń o wynikach egzaminu maturalnego przekazywanych szkole przez okręgową komisję egzaminacyjną. Ewidencja zawiera: imię (imiona) i nazwisko, numer PESEL ucznia albo absolwenta, a w przypadku gdy nie nadano numeru PESEL – nazwę i numer innego dokumentu potwierdzającego tożsamość, numer wydanego dokumentu, datę odbioru dokumentu oraz podpis pełnoletniego ucznia lub rodziców niepełnoletniego ucznia albo absolwenta." Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 19:50 dzięki! Bez sensu ten zapis ... Ciekawe, jak będzie, bo w szkole powiedzieli, że legitymacje będą wydawać od przyszłego tygodnia, nic nie mówili, że rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 15:53 no to jak mania z tym "okresem przejściowym" podoba CI się? Czy nadal nie masz zdania i musisz czekać żeby je sobie wyrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 16:18 czytać nie potrafisz? Poza tym to się ma nijak do okresu przejściowego. Odpowiedz Link Zgłoś
wzosia Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 12:27 Ale tu jest zapis "..podpis lub RODZICÓW niepełnoletniego....". Nie jednego rodzica. Odbiór legitymacji teraz to jak odbieranie paszportu. Już widzę te tłumy rodziców... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:40 Weź ty mnie nie denerwuj , my założyliśmy, że jutro damy na zebraniu i spokój. Nic nie mówię dyrektorce, wolę oberwać w razie kontroli nic mówić tym ludziom, że jeszcze raz mają przyjść do szkoły we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanny1986 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 20:53 Będą sprawdzać i ewindencjonować czy jest to prawdziwa polska pełna rodzina z mamusią i tatusiem Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 19:35 warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,25166894,nowy-przepis-men-po-odbior-szkolnych-legitymacji-i-swiadectw.html?fbclid=IwAR2gGDN0oBGEijIe5q6V-x3slWsvvrXcWC53w0xzDF-ays96S7x519gSb2Q Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 20:16 Mąż mi mówi, żebym każdego odbierającego legitymację rodzica osobno przepraszała, mówiąc, że bardzo mi przykro, ale mamy nowe rozporządzenie ministerstwa. Trochę mi poprawił humor, nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 08:57 Ależ koniecznie! Szczególnie że to rozporządzenie jest takie durne, że nie ma okresu przejściowego. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 09:00 Doskonały pomysł. Tego się nie da zwalić na samorządy. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 21:26 Trzeba to wyborcom PiSu podrzucić. Wyobrażacie sobie to zwalnianie się z pracy, bo trzeba świadectwo odebrać Minister idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 14:31 Wyborca PiS nie potrzebuje chodzic do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 20:59 Nie znoszę niemądrych uogólnień. Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 16:04 Błąd w założeniu: wyborca PiS nie zwalnia się z pracy, bo nie pracuje. Zacznie dopiero za 2 lata, jak płaca minimalna będzie wynosić 4 patyki. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 21:35 No to szkoły utonął w nieodebranych na czas świadectwach. Jak ja wytłumaczę dziecku po co ma iść na zakończenie roku szkolnego? I tak mówił, że to strata czasu, bo szkołę będzie zmieniał po 8 klasie i to obecne świadectwo jest mu przecież na razie do niczego nie potrzebne. Teraz to już w ogóle zakończenie roku będzie dla niego bez sensu. Powie żebym sobie sama poszła. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 08:53 Nie utoną, bo większości absolwentów świadectwa są jednak potrzebne, a nie absolwenci nie potrzebują podpisu do odbioru świadectwa. Po prostu rodzice będą mieli jeden dzień urlopu mniej, bo w przypadku dziecka kończącego podstawówkę nie ma się już dni opieki nad dzieckiem. Bezmyślność ministerstwa poraża. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 11:21 To nie bezmyślność, tylko świadomie wycelowany kamyczek do ogródka pracujących mam. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 11:53 Jeśli jest potrzebny podpis rodziców, to nie tylko mam. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 14:11 Tyle, że w kraju, w którym patriarchalny model został zaledwie leciutko podkopany, w 87 procentach to kobiety będą brać wolne, żeby odebrać dziubdziusiowi papier. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 14:24 czy ja wiem, u nas w podstawówce w pierwszych trzech latach owszem, same mamy na zebraniach, ale w starszych klasach bywało pół na pół bardzo często. Ciekawe, jak będzie teraz, w średniej Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 22:42 Chętnie się zgodzę, że wśród wielkomiejskiej klasy średniej te proporcje inaczej się rozkładają. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 22:11 UtonĄ. Czas przyszły. "Utonął" - przeszły. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 13:36 Ciekawe, jaki kretynizm jeszcze wymyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 16:07 Obowiązkowa msza przed odbiorem świadectwa. Ewentualnie, będą wydawać świadectwa tylko tym rodzicom, którzy żyją w legalnym, poświęconym związku małżeńskim. Spokojnie, na pewno da się coś głupiego wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 16:50 Na przykład jak związek nie jest formalny lub rodzice są po rozwodzie to muszą przyjść oboje. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 01:17 Dostaliście informacje o tej nowości przez dziennik elektroniczny? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 22:09 Dostaliśmy dzisiaj na zebraniu. Legitymację odbierają rodzice... Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 19:41 ortolann napisała: > Obowiązkowa msza przed odbiorem świadectwa. Ewentualnie, będą wydawać świadectw > a tylko tym rodzicom, którzy żyją w legalnym, poświęconym związku małżeńskim. S > pokojnie, na pewno da się coś głupiego wymyślić. > może bardziej obowiązkowa spowiedź i pokuta aby odebrać świadectwo z czystym serduszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 12:26 No zaprawdę, tego jeszcze nam brakowało do pełni szczęścia Wojciech Młynarski - Co by tu jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:25 malia napisała: > Dziecko do ukończenia 18 roku życia nie może od piątku odebrać samodzielnie leg > itymacji szkolnej i świadectwa. Do szkoły będą musieli zgłosić się rodzice i zł > ożyć podpis. Cieszycie się, matki ? Ematki na pewno się cieszą, bo to przecież krok w kierunku, który uważają za naturalny. Ileż to razy pisałem w jakichś dyskusjach, że dzieci trzeba uczyć załatwiania spraw urzędowych i że swoje wysyłam na przykład do ratusza w jakiejś sprawie - za każdym razem była histeria, że tak nie można, że dzieci to dzieci, że to powinni załatwiać rodzice... No to macie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:30 odebranie legitymacji szkolnej, albo świadectwa, to to samo, co załatwianie spraw urzędowych w urzędzie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:34 iwles napisała: > odebranie legitymacji szkolnej, albo świadectwa, to to samo, co załatwianie spr > aw urzędowych w urzędzie ??? Oczywiście. To wszystko są dokumenty urzędowe. Potwierdzają tożsamość, uprawniają do zniżek, potwierdzają wykształcenie... Ematka powinna być zadowolona, że tak istotne sprawy nie są pozostawiane dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:52 z tym że dziecko nie musi specjalnie gdzieś iść, bo w szkole się znajduje. I są to dokumenty, które dotyczą tylko jego - konkretnie. A w różnych urzędach wiele spraw nie da rady załatwić bez osoby pełnoletniej. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:00 iwles napisała: > z tym że dziecko nie musi specjalnie gdzieś iść, bo w szkole się znajduje. I są > to dokumenty, które dotyczą tylko jego - konkretnie. Co z tego? Dokument to dokument - sprawa urzędowa, nie na nieletnie głowiny. > A w różnych urzędach wiele spraw nie da rady załatwić bez osoby pełnoletniej. Ale całkiem sporo się da, tym niemniej ematki na taką perspektywę dostawały palpitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:10 Które dostawały, te dostawały. One mogły wszak i po świadectwo chodzić. Teraz natomiast będą musiały chodzić także te, które nie uważają, że nieletniego przerasta wszystko. Nie mówiąc już o tym, że nawet najbardziej kwoczący nad potomstwem rodzice zawsze za naturalne uznawali przyzwyczajanie tegoż potomstwa do załatwiania własnych spraw od kwestii szkolnych zaczynając. Rozporządzenie upupia uczniów na skalę nie spotykaną wcześniej i to jest problem, nie ma nic wspólnego z tym, jaki pogląd ma która ematka na posyłanie dziecka do ratusza, by załatwiało sprawy urzędowe (większości i tak nie może zresztą). Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:56 Z czystej ciekawości - jakie sprawy w ratuszu załatwiały niepełnoletnie dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:04 little_fish napisała: > Z czystej ciekawości - jakie sprawy w ratuszu załatwiały niepełnoletnie dzieci? Jakieś tam dokumenty zanosiły, odbierały naklejki na worki z sortowanymi śmieciami... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:25 aaaa naklejki, czyli że nie były to sprawy urzędowe typu: "Potwierdzają tożsamość, uprawniają do zniżek, potwierdzają wykształcenie" Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:32 iwles napisała: > aaaa naklejki, czyli że nie były to sprawy urzędowe typu: "Potwierdzają > tożsamość, uprawniają do zniżek, potwierdzają wykształcenie" No właśnie. Czyli tym bardziej nie można przecież dopuścić dzieci do odbioru legitymacji i świadectw, skoro są ważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:48 W życiu bym nie wpadła na to, że odbiór naklejki na śmieci to sprawa urzędowa Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:59 little_fish napisała: > W życiu bym nie wpadła na to, że odbiór naklejki na śmieci to sprawa urzędowa Załatwia się ją w urzędzie. Dla dziecka w połowie podstawówki jest urzędowa jak 150. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:05 Odczucia dziecka to nie to samo, co stan faktyczny Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:08 little_fish napisała: > Odczucia dziecka to nie to samo, co stan faktyczny Stan faktyczny, jak już chcesz być taka namolna, jest również taki, że to sprawa urzędowa, ponieważ załatwia ją urząd w związku z urzędowym organizowaniem wywozu śmieci przez gminę. Mimo, że nie ma na tych naklejkach pieczęci okrągłej i odcisku ust burmistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:45 Ciekawe czy szkolne sekretariaty będa czynne do 21 i w weekendy Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:12 A dlaczego miałyby? Będą czynne w takich godzinach jak np. ZUS czy urząd paszportowy Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:30 iwoniaw napisała: > A dlaczego miałyby? Będą czynne w takich godzinach jak np. ZUS czy urząd paszpo > rtowy > > czyli raz w tygodniu do 19? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:36 No nie wiem, nie wiem... "Mój" ZUS jest codziennie do 15.00 jeśli o obsługę klienta idzie, paszporty też do 15.00, raz w tygodniu do 17.00, więc nie widzę pola dla teorii o 19.00 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:46 Nie sądzę. Pani sekretarka pracuje 7-15, tak ma w umowie. Ona jest jedna, a nie kilka, jak urzędniczek w ZUS-ie i w tych godzinach 7-15 jest potrzebna. Nie widzę, jak jej dokładają 4 nadgodziny tygodniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:45 w takim razie szkoły powinny wysłać świadectwa za pomocą poczty za potwierdzeniem odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 18:49 Czyli samorządy powinny dopłacić kolejną kasę, żeby ministerstwo mogło udowadniać, że wcale nie spieprzyło sprawy? Chyba nie bawi mnie ten dowcip. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:29 A dlaczego miałyby być czynne w takich godzinach ? Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:29 rodzic ma brac urlop by odebrac papier? Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:42 Rodzic sobie poradzi tak jak w ciągu całego cyklu szkolenia dzieci-czyli zebrania i ,zakończenia roku szkolnego,spotkania z nauczycielami itp Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 19:43 czyli brac kolejne wolne a może lepiej rzucić pracę, po co właściwie pracować, przeciez PIS DA Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 22:04 A ile brałaś wolnego na zebrania ?.Nie hsteryzuj Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 22:29 Zebrania były u nas zawsze ok 18. Nie trzeba brać wolnego, choć niektórzy rodzice biegli prosto z pracy. Sekretariat wydający legitymacje będzie czynny do 18? W naszej podstawówce był czynny do 15. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 22:41 Może panie sekretarki będą 1 dzień w tygodni pracowały na zmianę popołudniową ?Wszyscy mogą-one również Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 23:37 wiesz, możesz nie uwierzyć ale sprawnie działający sekretariat szkoły jest nam potrzebny OD RANA a nie po południu. No ale ty sądzisz że w szkole to sie w stołek cały rok pierdzi a pracuje 1 września i w zakończenie roku szkolnego Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 10:48 Nie -u nas w sekretariacie sa 2 panie.Jedna rano ,druga po południu Jesli jest 1 pani-to tak.Jeden dzień w tygodniu będzie pracowała na popołudnie(o czy wszyscy będą wiedzieli wczesnie.I uwierz świat sie nie zawali przez 1 dzień w tygodniu.) Rodzice przez cały okres edukacji musza się zmagac z przedziwnymi godzinami pracy szkoły/nauczycieli.I żyją Tylko tu na forum mozna poczytac o dramatach ludzkich---"ja bez samochodu, z umierajacym niemowlęciem,niedziela,sklepy zamkniete-po prosyu wszystkie tragedie ludzkie w jednej minucie spadaja na jednego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 11:01 Tylko tu na forum mozna poczytac o dramatach ludzkich---"ja bez samochodu, z um > ierajacym niemowlęciem,niedziela,sklepy zamkniete-po prosyu wszystkie tragedie > ludzkie w jednej minucie spadaja na jednego człowieka. Ja tam częściej widzę raczej, jako reakcję na dowolne pożalenie się, że coś komuś komplikuje życie, historie "ja bez samochodu, z umierającym niemowlęciem, niedziela, sklepy zamknięte, jedną ręką urządzam bankiet na 50 osób, drugą przygotowuję karmnik na zpt z deseczek, których jak można nie mieć w domu, a trzecią piszę zblazowana na emamie, wy nieogary roszczeniowe, co to byście od razu chciały lekarza w przychodni, towar w sklepie, może jeszcze wodę w kranie?" Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 11:51 Ludziom wszystko komplikuje życie.Nie dogodzisz Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 13:12 Myślisz, że spora grupa oczekiwała "dogodzenia" sobie w postaci przepisu o odbiorze osobistym legitymacji szkolnej przez rodzica i ci niezadowoleni to jakiś zrzędzący margines, któremu "nigdy nie dogodzi"? Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 16:25 Odbiór legitymacji to dla mnie coś kompletnie bez znaczenia wobec miliona bezsensów szkolnych(po prostu jeden więcej) Nie wiem czym sie sugerowali rządzący ,że wprowadzono taki zapis.Może usłyszymy argumentację. I tak myślę ,że na emamie sa tacy "co nigdy nie dogodzisz"-patrz watek o tym jak jedną Panią kluje w oczy religia w planie lekcji .Po prostu nie może patrzeć na ten zlepek liter Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 18:46 Niektórym przeszkadza nieprzestrzeganie przepisów Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 20:39 Dokładnie tak-nalezę do tych ,którym takie nieprzestrzeganie prawa nie przeszkadza.Tego typu przestępstw jest na każdym kroku multum.Musiałabym się bić z koniem zawsze i wszędzie, a nie mam na to czasu i chęci.Po prostu skupiam się na tym co dla nie ważne i istotne.I tak wiem-albo się prawa przestrzega- albo nie. Teoretycznie prawda.Ale już jakiś czas nie zyję w przeświadczeniu o idealności świata Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 20:48 A nie lepiej by było, gdyby nie trzeba było się z tym koniem kopać? Gdyby nauczyciele wypełniali po prostu swoje obowiązki? Swoją drogą, wczoraj byłam na zebraniu w szkole. Wychowawczymi czytała zmiany w statucie - między innymi taki wpis, że uczniowi za zniszczenie/fałszowanie dokumentacji grozi wydalenie ze szkoły (przeniesienie). A nauczyciele mogą dokumentację fałszować.... Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:30 Pewnie że lepiej Też bym chciała być piękna i bogata😁 I jestem za ,aby wszyscy ,zawsze i wszędzie wypelniali swoje obowiązki....Zyczenia sobie ,a życie sobie Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 19:26 W 'twoim' planie lekcji jest etyka? Inne grupy językowe? Czy jednak nie? Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 20:35 W moim planie nie ma etyki ,bo nikt się na nia nie zgłosił(szkoła pytała ) Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 20:51 A grupy językowe/wf/ informatykę widzisz? To działa na tej samej zasadzie Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:26 Nie rozumiem Tak mamy grupy na językach i wf i informatyke w grupach Czy oto pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:34 I co widzisz w e-dzienniku jak twoje dziecko ma informatykę a inna grupa angielski? Bo to są takie same "wirtualne" klasy jak te na religię. I dlaczego te można utworzyć bez problemu a z religią jakieś szopki? Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:41 Powiem jeszcze raz-nie obchodzi mnie to WOGOLE Jezu_ ile trzeba mieć czasu ,żeby roztrzasac takie dyrdymaly Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:45 Tyle co i ty, bo odpowiadam na twoje pytania. Poza tym, jak już pisano w tamtym wątku, nie są to takie dyrdymały, bo wiążą się z zaznaczaniem frekwencji na zajęciach, na których dziecka nie powinno być. A to akurat jest dla mnie istotne Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:50 Ok Skoro to dla Ciebie istotne Pisz do ministra,prezydenta,dyrektora,administratora,kuratora I załatwiaj Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 22:01 Osobiście nie pomogę.Nie rozumiem problemi Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 22:04 Ok, rozumiem że cotygodniowe wpisywanie nieobecności lub zwolnień dziecka na zajęciach, na które nigdy go nie zapisywałaś nie jest dla ciebie problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 11.09.19, 07:33 >Tak mamy grupy na językach i wf i informatyke w grupach i w tej drugiej grupie do której nie chodzi Twoje dziecko jest sprawdzana jego obecność i stawiana mu nieobecność? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 22:03 Na szczęście szkoła mojego dziecka ogarnia poprawne i zgodne z prawem prowadzenie dokumentacji. Więc nic nie muszę załatwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
ailia Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 17:08 U nas działa to tak: świadectwa mają na dole dopisek: Dzieciak zdaje/ nie zdaje do nastepnej klasy, rozpoczęcie szkoły po feriach/wakacjach w dniu takim a takim, podpis rodzica. Dziecko ze szkoły przynosi kserokopię świadectwa. Rodzice ją podpisują, dzieciak przynosi do szkoły podpisaną kopię i dostaje w zamian oryginał. Cała akcja rozgrywa się albo w ostatnim tygodniu szkoły albo po wakacjach. Tylko u nas nie ma uroczystych wręczań świadectw. Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 19:39 W rozporządzeniu jest mowa o tym, że ma być podpis rodziców. Nie rodzica. I nie ma mowy o opiekunach prawnych. To jak jest jeden rodzic albo nie ma żadnego rodzica to dziecko nie dostanie ani legitymacji ani świadectwa? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 23:42 też mnie to zastanawia. Na prawdę mam wrażenie że byle, za przeproszeniem, cieć czy woźna w szkole napisaliby to lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 06:29 paskudek1 napisała: > też mnie to zastanawia. Na prawdę mam wrażenie że byle, za przeproszeniem, cieć czy woźna w szkole napisaliby to lepiej NAPRAWDĘ mam nadzieję, że nie jesteś nauczycielką nauczania początkowego ani polonistką. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love minister Piontkowski z MEN fałszował podpisy 10.09.19, 11:39 i zdaje się jest na to wyrok czy tam inne orzeczenie. Także nie widzę problemu by uczniowie podpisali się teraz za rodziców i spełnili w ten sposób za dość formalnościom. Zarówno podwładni ministra Dariusza Piontkowskiego (czyli pracownicy szkoły), jak i sam minister oraz ziobrowscy prokuratorzy nie powinni mieć większych obiekcji co do takiego trybu bez trybu. Bardziej martwi mnie coś innego. Kto jak kto, ale minister Piontkowski z PiS jest mocno obeznany z tym podpisywaniem i zagrożeniom z tego płynącym. W każdym razie jest o wiele większym fachowcem z doświadczeniem empirycznym niż my. Może on widzi jakieś zagrożenia: np. wie, że uczniowie fałszowali te świadectwa za plecami rodziców. Albo coś w tym stylu. Może nawet ma takich kolegów. W każdym razie nie osądzajmy, bo być może pomysł ma głęboki sens. Co do tego, że muszą się zgłosić wspólnie rodzice to też nie ma problemu. W uczciwej rodzinie, rodzice żyją razem (sam Kaczyński to powiedział, że rodzina to ojciec, matka i dzieci), a nie tworzą jakieś patchworkowe dewiacje, tfu. A jak tworzą to niech ponoszą konsekwencje swoich grzechów, tzn. wyborów. Więc jak się rodzice rozeszli i np. mieszkają w różnych miastach to ich problem a nie uczciwych ludzi. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: minister Piontkowski z MEN fałszował podpisy 10.09.19, 15:00 Tak. I dlatego wymienieni są tylko rodzice, a nie opiekuni prawni. Taki opiekun brzmi podejrzanie Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: minister Piontkowski z MEN fałszował podpisy 10.09.19, 18:22 mamalgosia napisała: > Tak. I dlatego wymienieni są tylko rodzice, a nie opiekuni prawni. Taki opiekun brzmi podejrzanie No, a opiekuni jeszcze bardziej Polskiego chyba nie uczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: minister Piontkowski z MEN fałszował podpisy 10.09.19, 21:04 A wiesz, ze obie formy sa dopuszczalne? Nie wiesz, prawda? Nie, nie ucze polskiego. A w kwestii meritum cos? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: minister Piontkowski z MEN fałszował podpisy 10.09.19, 21:29 oczywiście, stąd - niemniej forma praktycznie nieużywana, dopuszczalna w grach. Co do meritum - wypowiedziałam się już trzy dni temu. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 15:20 www.gov.pl/web/edukacja/legitymacje-szkolne --- "Pomyślę o tym jutro" Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 15:45 Brawo. Minister oszust Piontkowski uznal jednak, ze uczniowie wezma z niego przyklad i zaczna podrabiac podpisy, wiec nie ma sie co bawic w takie cos. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 16:07 Ja pierniczę.... Czy oni nie mogą myśleć zanim coś zrobią? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 21:37 Nie mogą, nie mają do tego stosownych narzędzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: będzie zmiana rozporządzenia 15.09.19, 20:37 little_fish napisała: > Ja pierniczę.... Czy oni nie mogą myśleć zanim coś zrobią? nie ma szans to banda kretyniątek Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 16:23 Idioci. Nie znajduję innego słowa Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 19:43 No i teraz sens całej akcji stał się jasny. Minister obiecał zmniejszenie biurokracji, więc będą durne przepisy papierkogenerujące wprowadzać po cichu i szumnie znosić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 21:14 Bo są dobrzy i troszczą się o rodzicow, uczniow i dyrektorów szkół. Więc ulżą im wszystkim. To jak z ta koza... Odpowiedz Link Zgłoś