Dodaj do ulubionych

Nowe pomysły MEN

07.09.19, 18:00
Dziecko do ukończenia 18 roku życia nie może od piątku odebrać samodzielnie legitymacji szkolnej i świadectwa. Do szkoły będą musieli zgłosić się rodzice i złożyć podpis. Cieszycie się, matki ? big_grin
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:06
      Od zeszłego piątku czy od przyszłego? Bo jak od przyszłego, to muszę mojej klasie szybko dać legitymacje w poniedziałek.
      • malia Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:16
        od 6 września. Na zakończenie roku trzeba będzie iść big_grin
        warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,25166894,nowy-przepis-men-po-odbior-szkolnych-legitymacji-i-swiadectw.html
        • asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:21
          Na zakończenie roku tylko w ósmej klasie, no i ja bonusowo w maturalnej, bo moja nie będzie wtedy miała jeszcze 18 lat.
        • maniaczytania Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:37
          można prosić o nr przepisu? Bo przejrzałam rozporządzenie i nie widzę ...
          • asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 19:36
            § 5.2, tylko musisz wziąć najnowszą wersję rozporządzenia.
            • slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 11:14
              Nie mogę go znaleźć w ogóle. Wklei ktoś?
              • slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 16:04
                Juz mam
        • iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:45
          Na zakończenie roku trzeba będzie iść big_grin

No już oczyma duszy właśnie widzę, jak dyrdam na zakończenia roku do nastoletnich dzieci, oczywiście multiplikując się przy okazji, jako że każde w innej szkole big_grin
          • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:51
            Ale odebrane przez rodziców (pokwitowane) muszą być chyba tylko świadectwa ukończenia szkoły, więc multiplikować się będziesz musiała tylko w przypadku posiadania bliźniąt w różnych szkołach. Ewentualnie niepełnoletnich maturzystów 😉...
            Co nie zmienia faktu, że pomysł uważam za durny
            • iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:57
              Jest jeszcze opcja absolwent podstawówki + niepełnoletni maturzysta wink Dobrze, że choć nie co roku te atrakcje, mam nadzieję, że wobec tego przynajmniej legitymacje dostaniemy na zebraniu...
              • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:22
                To w ogóle zabawne. Syn mając lat 6 z kawałkiem odebrał bez problemu legitymację, teraz mając prawie 16 nie może tego zrobić 😁
                • iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:39
                  Ano. Akcja "upupianie" się rozkręca...
              • asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:41
                Ja będę miała za cztery lata takie kombo.
                • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:46
                  To młody za 4 lata już podstawówkę kończy? Wydawało mi się, że on jeszcze przedszkolny
                  • asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 18:47
                    Nie, młody za 4 lata będzie kończył drugą klasę, więc będzie wymagał jeszcze obecności rodzica nie ze względu na świadectwo, tylko jako opieki, a córka będzie niepełnoletnią maturzystką.
                    • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 19:22
                      Aaaaa, bo ja zrozumiałam, że będziesz miała dwóch absolwentów i się zastanawiałam kiedy ten czas tak śmignął 😂
            • luska1973 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:23
              No ja mam bliźnięta w rożnych szkołach, tak że się zdarza ...
              • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:45
                Wiem, że się zdarza. Ale kojarzę, że akurat iwoniaw to nie dotyczy
                • iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:02
                  No nie dotyczy, ale i tak głupota tego pomysłu poraża big_grin Pocieszam się tylko, że może to tak jak z osławionym "niemożliwym" końcem roku szkolnego w środę przed Bożym Ciałem - w maju namiestnik łaskawie wprowadzi korektę, że niuniusie jednak same mogą świadectwa odbierać, suweren się ucieszy z tej wspaniałomyślności...
                  • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:04
                    No poraża, poraża. Też mam nadzieję, że ktoś się ocknie i naprawi babola
          • 45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:53
            iwoniaw napisała:

> No już oczyma duszy właśnie widzę, jak dyrdam na zakończenia roku do nastoletni
            > ch dzieci, oczywiście multiplikując się przy okazji, jako że każde w innej szko
            > le big_grin

Abstrazaprzeproszeniemhując od głupoty tego nieprzemyślanego zarządzenia, to można takie świadectwo odebrać w dowolnym momencie, nie musi być przecież w dniu zakończenia.
            • slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:56
              z tym dowolnym momentem to aż tak bym nie szalała bo jest ograniczony jednak godzinami otwarcia sekretariatu....
              • 45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:58
                slonko1335 napisała:

> z tym dowolnym momentem to aż tak bym nie szalała bo jest ograniczony jednak go
                > dzinami otwarcia sekretariatu....

No, to już jak wszystko w życiu.
            • triss_merigold6 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:14
              W czasie pracy sekretariatu szkoły. Sekretariat pracuje do 16, ja kończę pracę po 16.
              • fifiriffi Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:27
                triss_merigold6 napisała:

> W czasie pracy sekretariatu szkoły. Sekretariat pracuje do 16, ja kończę pracę
                > po 16.

heh, U nas teoretycznie do 15 tej... Jak i biblioteka...W zeszłym roku próbowałam cos załatwić i z 5x odbijałam sie od drzwi. Nawet w dni wolne, jak odwoziłam syna na popołudniową zmianę, czyli na ok 11/12 pocałowałam klamkę.
                Jak zwalniałam sie z pracy, bo pracuję do 15tej tez całowałam klamki....
                Tak więc...wszystko jest teoretycznie smile
            • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:01
              Odbiór świadectwa przez rodziców dotyczy absolwentów, więc z tym dowolnym momentem to bym nie szalała, gdyż zazwyczaj takiego świadectwo trzeba w określonym terminie gdzieś dostarczyć
              • 45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:05
                little_fish napisała:

> Odbiór świadectwa przez rodziców dotyczy absolwentów, więc z tym dowolnym momen
                > tem to bym nie szalała, gdyż zazwyczaj takiego świadectwo trzeba w określonym t
                > erminie gdzieś dostarczyć

Owszem, ale jednak zazwyczaj nie "na jutro".
                • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:07
                  No. Na pojutrze
                  • slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:13
                    No to się dowolne momenty dość ograniczylywink
                  • 45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:14
                    little_fish napisała:

> No. Na pojutrze

Możliwe, ale jak pamiętam rekrutację sprzed dwóch miesięcy to... a, zaraz. Te warszawskie terminy były jakieś absurdalnie krótkie. W normalnych miastach to było coś ze dwa, trzy tygodnie.
                    • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:44
                      Na dostarczenie świadectwa? W Wielkopolsce 2 czy 3 dni. Na pewno nie trzy tygodnie skoro w połowie lipca były listy zakwalifikowanych do szkół
                      • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:46
                        A niektórych miejscach (małopolskie bodajże) listy zakwalifikowanych były jeszcze szybciej
                    • iwles Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 17:25
                      Dwa trzy tygodnie na dostarczenie swiadectw? GDZIE?
                      • 45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 22:07
                        iwles napisała:

> Dwa trzy tygodnie na dostarczenie swiadectw? GDZIE?

Możliwe, że z trzema przesadziłem, ale we Wrocławiu się zupełnie bez pośpiechu zanosiło.
      • asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:17
        Cholera, od zeszłego. Niby zebrania w tym tygodniu, ale co, jeśli rodzica nie będzie, mam dziecku nie dać legitymacji? Co za kretynizm.
    • bluea.nne Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:19
      Nie słyszałam...
    • maniaczytania Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 18:41
      a to nie chodzi o mLegitymację, a nie o zwykłą?
      • asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 19:40
        O mLegitymację też. Cytuję ten § 5.2 "2. Szkoła prowadzi imienną ewidencję wydanych świadectw ukończenia szkoły, indeksów, legitymacji szkolnych, e-legitymacji szkolnych i mLegitymacji szkolnych, oraz zaświadczeń o zawodzie, a także świadectw dojrzałości, aneksów do świadectw dojrzałości, certyfikatów, dyplomów, zaświadczeń o szczegółowych wynikach egzaminu ósmoklasisty i zaświadczeń o wynikach egzaminu maturalnego przekazywanych szkole przez okręgową komisję egzaminacyjną. Ewidencja zawiera: imię (imiona) i nazwisko, numer PESEL ucznia albo absolwenta, a w przypadku gdy nie nadano numeru PESEL – nazwę i numer innego dokumentu potwierdzającego tożsamość, numer wydanego dokumentu, datę odbioru dokumentu oraz podpis pełnoletniego ucznia lub rodziców niepełnoletniego ucznia albo absolwenta."
        • maniaczytania Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 19:50
          dzięki! Bez sensu ten zapis ...
          Ciekawe, jak będzie, bo w szkole powiedzieli, że legitymacje będą wydawać od przyszłego tygodnia, nic nie mówili, że rodzicom.
          • paskudek1 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 15:53
            no to jak mania z tym "okresem przejściowym" podoba CI się? Czy nadal nie masz zdania i musisz czekać żeby je sobie wyrobić?
            • maniaczytania Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 16:18
              czytać nie potrafisz?
              Poza tym to się ma nijak do okresu przejściowego.
        • wzosia Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 12:27
          Ale tu jest zapis "..podpis lub RODZICÓW niepełnoletniego....". Nie jednego rodzica. Odbiór legitymacji teraz to jak odbieranie paszportu. Już widzę te tłumy rodziców...
          • asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:40
            Weź ty mnie nie denerwuj wink, my założyliśmy, że jutro damy na zebraniu i spokój. Nic nie mówię dyrektorce, wolę oberwać w razie kontroli nic mówić tym ludziom, że jeszcze raz mają przyjść do szkoły we wrześniu.
          • jeanny1986 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 20:53
            Będą sprawdzać i ewindencjonować czy jest to prawdziwa polska pełna rodzina z mamusią i tatusiem tongue_out
    • slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 19:35
      warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,25166894,nowy-przepis-men-po-odbior-szkolnych-legitymacji-i-swiadectw.html?fbclid=IwAR2gGDN0oBGEijIe5q6V-x3slWsvvrXcWC53w0xzDF-ays96S7x519gSb2Q
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 19:45
      Przyślą pocztą ;P
    • asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 20:16
      Mąż mi mówi, żebym każdego odbierającego legitymację rodzica osobno przepraszała, mówiąc, że bardzo mi przykro, ale mamy nowe rozporządzenie ministerstwa. Trochę mi poprawił humor, nie powiem.
      • turzyca Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 08:57
        Ależ koniecznie!
        Szczególnie że to rozporządzenie jest takie durne, że nie ma okresu przejściowego.
      • szarsz Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 09:00
        Doskonały pomysł. Tego się nie da zwalić na samorządy.
    • nickbezznaczenia Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 21:26
      Trzeba to wyborcom PiSu podrzucić.
      Wyobrażacie sobie to zwalnianie się z pracy, bo trzeba świadectwo odebrać big_grin
      Minister idiota.
      • mamalgosia Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 14:31
        Wyborca PiS nie potrzebuje chodzic do pracy
        • nickbezznaczenia Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 20:59
          Nie znoszę niemądrych uogólnień.
        • sofia_87 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:37
          Fakt
        • puella_174 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 19:27
          Dokladnie.
      • ortolann Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 16:04
        Błąd w założeniu: wyborca PiS nie zwalnia się z pracy, bo nie pracuje. Zacznie dopiero za 2 lata, jak płaca minimalna będzie wynosić 4 patyki.
        • potworia116 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 22:40
          Po co tak głupio?
    • molik28 Re: Nowe pomysły MEN 07.09.19, 21:35
      No to szkoły utonął w nieodebranych na czas świadectwach. Jak ja wytłumaczę dziecku po co ma iść na zakończenie roku szkolnego? I tak mówił, że to strata czasu, bo szkołę będzie zmieniał po 8 klasie i to obecne świadectwo jest mu przecież na razie do niczego nie potrzebne. Teraz to już w ogóle zakończenie roku będzie dla niego bez sensu. Powie żebym sobie sama poszła.
      • asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 08:53
        Nie utoną, bo większości absolwentów świadectwa są jednak potrzebne, a nie absolwenci nie potrzebują podpisu do odbioru świadectwa. Po prostu rodzice będą mieli jeden dzień urlopu mniej, bo w przypadku dziecka kończącego podstawówkę nie ma się już dni opieki nad dzieckiem. Bezmyślność ministerstwa poraża.
        • potworia116 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 11:21
          To nie bezmyślność, tylko świadomie wycelowany kamyczek do ogródka pracujących mam.
          • szarsz Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 11:53
            Jeśli jest potrzebny podpis rodziców, to nie tylko mam.
            • potworia116 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 14:11
              Tyle, że w kraju, w którym patriarchalny model został zaledwie leciutko podkopany, w 87 procentach to kobiety będą brać wolne, żeby odebrać dziubdziusiowi papier.
              • maniaczytania Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 14:24
                czy ja wiem, u nas w podstawówce w pierwszych trzech latach owszem, same mamy na zebraniach, ale w starszych klasach bywało pół na pół bardzo często. Ciekawe, jak będzie teraz, w średniej wink
                • potworia116 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 22:42
                  Chętnie się zgodzę, że wśród wielkomiejskiej klasy średniej te proporcje inaczej się rozkładają.
      • taki-sobie-nick Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 22:11
        UtonĄ. Czas przyszły. "Utonął" - przeszły.
    • olena.s Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 13:36
      Ciekawe, jaki kretynizm jeszcze wymyślą.
      • ortolann Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 16:07
        Obowiązkowa msza przed odbiorem świadectwa. Ewentualnie, będą wydawać świadectwa tylko tym rodzicom, którzy żyją w legalnym, poświęconym związku małżeńskim. Spokojnie, na pewno da się coś głupiego wymyślić.
        • molik28 Re: Nowe pomysły MEN 08.09.19, 16:50
          Na przykład jak związek nie jest formalny lub rodzice są po rozwodzie to muszą przyjść oboje.
          • alfa36 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 01:17
            Dostaliście informacje o tej nowości przez dziennik elektroniczny?
            • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 12:27
              Nie.Nie było żadnej informacji
            • slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 22:09
              Dostaliśmy dzisiaj na zebraniu. Legitymację odbierają rodzice...
          • ortolann Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 12:00
            We włosienicy i na klęczkach.
        • madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 19:41
          ortolann napisała:

> Obowiązkowa msza przed odbiorem świadectwa. Ewentualnie, będą wydawać świadectw
          > a tylko tym rodzicom, którzy żyją w legalnym, poświęconym związku małżeńskim. S
          > pokojnie, na pewno da się coś głupiego wymyślić.
          >

może bardziej obowiązkowa spowiedź i pokuta
          aby odebrać świadectwo z czystym serduszkiem big_grin
    • iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 12:26
      No zaprawdę, tego jeszcze nam brakowało do pełni szczęścia big_grin

• 45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:25
      malia napisała:

> Dziecko do ukończenia 18 roku życia nie może od piątku odebrać samodzielnie leg
      > itymacji szkolnej i świadectwa. Do szkoły będą musieli zgłosić się rodzice i zł
      > ożyć podpis. Cieszycie się, matki ? big_grin

Ematki na pewno się cieszą, bo to przecież krok w kierunku, który uważają za naturalny. Ileż to razy pisałem w jakichś dyskusjach, że dzieci trzeba uczyć załatwiania spraw urzędowych i że swoje wysyłam na przykład do ratusza w jakiejś sprawie - za każdym razem była histeria, że tak nie można, że dzieci to dzieci, że to powinni załatwiać rodzice... No to macie.
      • iwles Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:30

odebranie legitymacji szkolnej, albo świadectwa, to to samo, co załatwianie spraw urzędowych w urzędzie ???

• 45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:34
          iwles napisała:

> odebranie legitymacji szkolnej, albo świadectwa, to to samo, co załatwianie spr
          > aw urzędowych w urzędzie ???

Oczywiście. To wszystko są dokumenty urzędowe. Potwierdzają tożsamość, uprawniają do zniżek, potwierdzają wykształcenie... Ematka powinna być zadowolona, że tak istotne sprawy nie są pozostawiane dzieciom.
          • iwles Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 13:52

z tym że dziecko nie musi specjalnie gdzieś iść, bo w szkole się znajduje. I są to dokumenty, które dotyczą tylko jego - konkretnie.

A w różnych urzędach wiele spraw nie da rady załatwić bez osoby pełnoletniej.
            • 45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:00
              iwles napisała:

> z tym że dziecko nie musi specjalnie gdzieś iść, bo w szkole się znajduje. I są
              > to dokumenty, które dotyczą tylko jego - konkretnie.

Co z tego? Dokument to dokument - sprawa urzędowa, nie na nieletnie głowiny.

> A w różnych urzędach wiele spraw nie da rady załatwić bez osoby pełnoletniej.

Ale całkiem sporo się da, tym niemniej ematki na taką perspektywę dostawały palpitacji.

• iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:10
                Które dostawały, te dostawały. One mogły wszak i po świadectwo chodzić. Teraz natomiast będą musiały chodzić także te, które nie uważają, że nieletniego przerasta wszystko. Nie mówiąc już o tym, że nawet najbardziej kwoczący nad potomstwem rodzice zawsze za naturalne uznawali przyzwyczajanie tegoż potomstwa do załatwiania własnych spraw od kwestii szkolnych zaczynając. Rozporządzenie upupia uczniów na skalę nie spotykaną wcześniej i to jest problem, nie ma nic wspólnego z tym, jaki pogląd ma która ematka na posyłanie dziecka do ratusza, by załatwiało sprawy urzędowe (większości i tak nie może zresztą).
      • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:56
        Z czystej ciekawości - jakie sprawy w ratuszu załatwiały niepełnoletnie dzieci?
        • 45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:04
          little_fish napisała:

> Z czystej ciekawości - jakie sprawy w ratuszu załatwiały niepełnoletnie dzieci?

Jakieś tam dokumenty zanosiły, odbierały naklejki na worki z sortowanymi śmieciami...
          • iwles Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:25

aaaa naklejki, czyli że nie były to sprawy urzędowe typu: "Potwierdzają tożsamość, uprawniają do zniżek, potwierdzają wykształcenie"

• 45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:32
              iwles napisała:

> aaaa naklejki, czyli że nie były to sprawy urzędowe typu: "Potwierdzają
              > tożsamość, uprawniają do zniżek, potwierdzają wykształcenie"

No właśnie. Czyli tym bardziej nie można przecież dopuścić dzieci do odbioru legitymacji i świadectw, skoro są ważniejsze.
          • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:48
            W życiu bym nie wpadła na to, że odbiór naklejki na śmieci to sprawa urzędowa
            • 45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:59
              little_fish napisała:

> W życiu bym nie wpadła na to, że odbiór naklejki na śmieci to sprawa urzędowa

Załatwia się ją w urzędzie. Dla dziecka w połowie podstawówki jest urzędowa jak 150.
              • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:05
                Odczucia dziecka to nie to samo, co stan faktyczny
                • 45rtg Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:08
                  little_fish napisała:

> Odczucia dziecka to nie to samo, co stan faktyczny

Stan faktyczny, jak już chcesz być taka namolna, jest również taki, że to sprawa urzędowa, ponieważ załatwia ją urząd w związku z urzędowym organizowaniem wywozu śmieci przez gminę. Mimo, że nie ma na tych naklejkach pieczęci okrągłej i odcisku ust burmistrza.
    • madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 14:45
      Ciekawe czy szkolne sekretariaty będa czynne do 21 i w weekendy wink
      • iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:12
        A dlaczego miałyby? Będą czynne w takich godzinach jak np. ZUS czy urząd paszportowy big_grin
        • madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:30
          iwoniaw napisała:

> A dlaczego miałyby? Będą czynne w takich godzinach jak np. ZUS czy urząd paszpo
          > rtowy big_grin
          >
          >
          czyli raz w tygodniu do 19?
          • iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:36
            No nie wiem, nie wiem... wink "Mój" ZUS jest codziennie do 15.00 jeśli o obsługę klienta idzie, paszporty też do 15.00, raz w tygodniu do 17.00, więc nie widzę pola dla teorii o 19.00 big_grin
          • asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:46
            Nie sądzę. Pani sekretarka pracuje 7-15, tak ma w umowie. Ona jest jedna, a nie kilka, jak urzędniczek w ZUS-ie i w tych godzinach 7-15 jest potrzebna. Nie widzę, jak jej dokładają 4 nadgodziny tygodniowo.
            • madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 16:45
              w takim razie szkoły powinny wysłać świadectwa za pomocą poczty za potwierdzeniem odbioru wink
              • asia_i_p Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 18:49
                Czyli samorządy powinny dopłacić kolejną kasę, żeby ministerstwo mogło udowadniać, że wcale nie spieprzyło sprawy? Chyba nie bawi mnie ten dowcip.
      • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:29
        A dlaczego miałyby być czynne w takich godzinach ?
        • madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:29
          rodzic ma brac urlop by odebrac papier?
          • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 15:42
            Rodzic sobie poradzi tak jak w ciągu całego cyklu szkolenia dzieci-czyli zebrania i ,zakończenia roku szkolnego,spotkania z nauczycielami itp
            • madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 19:43
              czyli brac kolejne wolne

a może lepiej rzucić pracę, po co właściwie pracować, przeciez PIS DA
              • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 22:04
                A ile brałaś wolnego na zebrania ?.Nie hsteryzuj
                • madami Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 22:29
                  Zebrania były u nas zawsze ok 18. Nie trzeba brać wolnego, choć niektórzy rodzice biegli prosto z pracy.

Sekretariat wydający legitymacje będzie czynny do 18?
                  W naszej podstawówce był czynny do 15.
                  • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 22:41
                    Może panie sekretarki będą 1 dzień w tygodni pracowały na zmianę popołudniową ?Wszyscy mogą-one również
                    • paskudek1 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 23:37
                      wiesz, możesz nie uwierzyć ale sprawnie działający sekretariat szkoły jest nam potrzebny OD RANA a nie po południu. No ale ty sądzisz że w szkole to sie w stołek cały rok pierdzi a pracuje 1 września i w zakończenie roku szkolnego
                      • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 10:48
                        Nie -u nas w sekretariacie sa 2 panie.Jedna rano ,druga po południu
                        Jesli jest 1 pani-to tak.Jeden dzień w tygodniu będzie pracowała na popołudnie(o czy wszyscy będą wiedzieli wczesnie.I uwierz świat sie nie zawali przez 1 dzień w tygodniu.)
                        Rodzice przez cały okres edukacji musza się zmagac z przedziwnymi godzinami pracy szkoły/nauczycieli.I żyją

Tylko tu na forum mozna poczytac o dramatach ludzkich---"ja bez samochodu, z umierajacym niemowlęciem,niedziela,sklepy zamkniete-po prosyu wszystkie tragedie ludzkie w jednej minucie spadaja na jednego człowieka.
                        • iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 11:01
                          Tylko tu na forum mozna poczytac o dramatach ludzkich---"ja bez samochodu, z um
                          > ierajacym niemowlęciem,niedziela,sklepy zamkniete-po prosyu wszystkie tragedie
                          > ludzkie w jednej minucie spadaja na jednego człowieka.

Ja tam częściej widzę raczej, jako reakcję na dowolne pożalenie się, że coś komuś komplikuje życie, historie "ja bez samochodu, z umierającym niemowlęciem, niedziela, sklepy zamknięte, jedną ręką urządzam bankiet na 50 osób, drugą przygotowuję karmnik na zpt z deseczek, których jak można nie mieć w domu, a trzecią piszę zblazowana na emamie, wy nieogary roszczeniowe, co to byście od razu chciały lekarza w przychodni, towar w sklepie, może jeszcze wodę w kranie?" wink
                          • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 11:51
                            Ludziom wszystko komplikuje życie.Nie dogodzisz
                            • iwoniaw Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 13:12
                              Myślisz, że spora grupa oczekiwała "dogodzenia" sobie w postaci przepisu o odbiorze osobistym legitymacji szkolnej przez rodzica i ci niezadowoleni to jakiś zrzędzący margines, któremu "nigdy nie dogodzi"? big_grin
                              • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 16:25
                                Odbiór legitymacji to dla mnie coś kompletnie bez znaczenia wobec miliona bezsensów szkolnych(po prostu jeden więcej) Nie wiem czym sie sugerowali rządzący ,że wprowadzono taki zapis.Może usłyszymy argumentację.
                                I tak myślę ,że na emamie sa tacy "co nigdy nie dogodzisz"-patrz watek o tym jak jedną Panią kluje w oczy religia w planie lekcji sad.Po prostu nie może patrzeć na ten zlepek liter
                                • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 18:46
                                  Niektórym przeszkadza nieprzestrzeganie przepisów
                                  • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 20:39
                                    Dokładnie tak-nalezę do tych ,którym takie nieprzestrzeganie prawa nie przeszkadza.Tego typu przestępstw jest na każdym kroku multum.Musiałabym się bić z koniem zawsze i wszędzie, a nie mam na to czasu i chęci.Po prostu skupiam się na tym co dla nie ważne i istotne.I tak wiem-albo się prawa przestrzega- albo nie.
                                    Teoretycznie prawda.Ale już jakiś czas nie zyję w przeświadczeniu o idealności świata
                                    • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 20:48
                                      A nie lepiej by było, gdyby nie trzeba było się z tym koniem kopać? Gdyby nauczyciele wypełniali po prostu swoje obowiązki?
                                      Swoją drogą, wczoraj byłam na zebraniu w szkole. Wychowawczymi czytała zmiany w statucie - między innymi taki wpis, że uczniowi za zniszczenie/fałszowanie dokumentacji grozi wydalenie ze szkoły (przeniesienie). A nauczyciele mogą dokumentację fałszować....
                                      • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:30
                                        Pewnie że lepiej
                                        Też bym chciała być piękna i bogata😁
                                        I jestem za ,aby wszyscy ,zawsze i wszędzie wypelniali swoje obowiązki....Zyczenia sobie ,a życie sobie
                                • olena.s Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 19:26
                                  W 'twoim' planie lekcji jest etyka? Inne grupy językowe? Czy jednak nie?
                                  • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 20:35
                                    W moim planie nie ma etyki ,bo nikt się na nia nie zgłosił(szkoła pytała )
                                    • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 20:51
                                      A grupy językowe/wf/ informatykę widzisz? To działa na tej samej zasadzie
                                      • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:26
                                        Nie rozumiem
                                        Tak mamy grupy na językach i wf i informatyke w grupach
                                        Czy oto pytasz?
                                        • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:34
                                          I co widzisz w e-dzienniku jak twoje dziecko ma informatykę a inna grupa angielski? Bo to są takie same "wirtualne" klasy jak te na religię. I dlaczego te można utworzyć bez problemu a z religią jakieś szopki?
                                          • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:41
                                            Powiem jeszcze raz-nie obchodzi mnie to
                                            WOGOLE
                                            Jezu_ ile trzeba mieć czasu ,żeby roztrzasac takie dyrdymaly
                                            • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:45
                                              Tyle co i ty, bo odpowiadam na twoje pytania.
                                              Poza tym, jak już pisano w tamtym wątku, nie są to takie dyrdymały, bo wiążą się z zaznaczaniem frekwencji na zajęciach, na których dziecka nie powinno być. A to akurat jest dla mnie istotne
                                              • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:50
                                                Ok
                                                Skoro to dla Ciebie istotne
                                                Pisz do ministra,prezydenta,dyrektora,administratora,kuratora
                                                I załatwiaj
                                                • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 21:58
                                                  Ale co mam załatwić?
                                                  • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 22:00
                                                    Co tylko jest Ci potrzebne
                                                  • 1unia4 Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 22:01
                                                    Osobiście nie pomogę.Nie rozumiem problemi
                                                  • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 22:04
                                                    Ok, rozumiem że cotygodniowe wpisywanie nieobecności lub zwolnień dziecka na zajęciach, na które nigdy go nie zapisywałaś nie jest dla ciebie problemem.
                                                  • slonko1335 Re: Nowe pomysły MEN 11.09.19, 07:33
                                                    >Tak mamy grupy na językach i wf i informatyke w grupach
                                                    i w tej drugiej grupie do której nie chodzi Twoje dziecko jest sprawdzana jego obecność i stawiana mu nieobecność?
                                                  • little_fish Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 22:03
                                                    Na szczęście szkoła mojego dziecka ogarnia poprawne i zgodne z prawem prowadzenie dokumentacji. Więc nic nie muszę załatwiać.
    • ailia Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 17:08
      U nas działa to tak:
      świadectwa mają na dole dopisek: Dzieciak zdaje/ nie zdaje do nastepnej klasy, rozpoczęcie szkoły po feriach/wakacjach w dniu takim a takim, podpis rodzica.

Dziecko ze szkoły przynosi kserokopię świadectwa. Rodzice ją podpisują, dzieciak przynosi do szkoły podpisaną kopię i dostaje w zamian oryginał. Cała akcja rozgrywa się albo w ostatnim tygodniu szkoły albo po wakacjach.

Tylko u nas nie ma uroczystych wręczań świadectw.
    • mak_z_figa Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 19:39
      W rozporządzeniu jest mowa o tym, że ma być podpis rodziców. Nie rodzica. I nie ma mowy o opiekunach prawnych. To jak jest jeden rodzic albo nie ma żadnego rodzica to dziecko nie dostanie ani legitymacji ani świadectwa?
      • paskudek1 Re: Nowe pomysły MEN 09.09.19, 23:42
        też mnie to zastanawia. Na prawdę mam wrażenie że byle, za przeproszeniem, cieć czy woźna w szkole napisaliby to lepiej
        • maniaczytania Re: Nowe pomysły MEN 10.09.19, 06:29
          paskudek1 napisała:

> też mnie to zastanawia. Na prawdę mam wrażenie że byle, za przeproszeniem, cieć czy woźna w szkole napisaliby to lepiej

NAPRAWDĘ mam nadzieję, że nie jesteś nauczycielką nauczania początkowego ani polonistką.
    • woman_in_love minister Piontkowski z MEN fałszował podpisy 10.09.19, 11:39
      i zdaje się jest na to wyrok czy tam inne orzeczenie.

Także nie widzę problemu by uczniowie podpisali się teraz za rodziców i spełnili w ten sposób za dość formalnościom. Zarówno podwładni ministra Dariusza Piontkowskiego (czyli pracownicy szkoły), jak i sam minister oraz ziobrowscy prokuratorzy nie powinni mieć większych obiekcji co do takiego trybu bez trybu.

Bardziej martwi mnie coś innego. Kto jak kto, ale minister Piontkowski z PiS jest mocno obeznany z tym podpisywaniem i zagrożeniom z tego płynącym. W każdym razie jest o wiele większym fachowcem z doświadczeniem empirycznym niż my. Może on widzi jakieś zagrożenia: np. wie, że uczniowie fałszowali te świadectwa za plecami rodziców. Albo coś w tym stylu. Może nawet ma takich kolegów. W każdym razie nie osądzajmy, bo być może pomysł ma głęboki sens.

Co do tego, że muszą się zgłosić wspólnie rodzice to też nie ma problemu. W uczciwej rodzinie, rodzice żyją razem (sam Kaczyński to powiedział, że rodzina to ojciec, matka i dzieci), a nie tworzą jakieś patchworkowe dewiacje, tfu. A jak tworzą to niech ponoszą konsekwencje swoich grzechów, tzn. wyborów. Więc jak się rodzice rozeszli i np. mieszkają w różnych miastach to ich problem a nie uczciwych ludzi.
      Amen.
      • mamalgosia Re: minister Piontkowski z MEN fałszował podpisy 10.09.19, 15:00
        Tak. I dlatego wymienieni są tylko rodzice, a nie opiekuni prawni. Taki opiekun brzmi podejrzanie
        • maniaczytania Re: minister Piontkowski z MEN fałszował podpisy 10.09.19, 18:22
          mamalgosia napisała:

> Tak. I dlatego wymienieni są tylko rodzice, a nie opiekuni prawni. Taki opiekun brzmi podejrzanie

No, a opiekuni jeszcze bardziej wink
          Polskiego chyba nie uczysz?
          • mamalgosia Re: minister Piontkowski z MEN fałszował podpisy 10.09.19, 21:04
            A wiesz, ze obie formy sa dopuszczalne? Nie wiesz, prawda?
            Nie, nie ucze polskiego.

A w kwestii meritum cos?
            • maniaczytania Re: minister Piontkowski z MEN fałszował podpisy 10.09.19, 21:29
              oczywiście, stąd wink - niemniej forma praktycznie nieużywana, dopuszczalna w grach.

Co do meritum - wypowiedziałam się już trzy dni temu.
    • maniaczytania będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 15:20

www.gov.pl/web/edukacja/legitymacje-szkolne

---
      "Pomyślę o tym jutro"
      • woman_in_love Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 15:45
        Brawo. Minister oszust Piontkowski uznal jednak, ze uczniowie wezma z niego przyklad i zaczna podrabiac podpisy, wiec nie ma sie co bawic w takie cos.
        • little_fish Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 16:07
          Ja pierniczę.... Czy oni nie mogą myśleć zanim coś zrobią?
          • antyideal Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 21:37
            Nie mogą, nie mają do tego stosownych narzędzi..
            • mamalgosia Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 21:46
              smile
          • madami Re: będzie zmiana rozporządzenia 15.09.19, 20:37
            little_fish napisała:

> Ja pierniczę.... Czy oni nie mogą myśleć zanim coś zrobią?

nie ma szans wink
            to banda kretyniątek
      • mamalgosia Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 16:23
        Idioci.
        Nie znajduję innego słowa
      • asia_i_p Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 19:43
        No i teraz sens całej akcji stał się jasny. Minister obiecał zmniejszenie biurokracji, więc będą durne przepisy papierkogenerujące wprowadzać po cichu i szumnie znosić.
        • mamalgosia Re: będzie zmiana rozporządzenia 13.09.19, 21:14
          Bo są dobrzy i troszczą się o rodzicow, uczniow i dyrektorów szkół. Więc ulżą im wszystkim.

To jak z ta koza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka