Dodaj do ulubionych

Tęsknota za prawdziwą

22.10.19, 09:21
jesienią, wiatrami i chłodem to chyba tylko mogą mieć osoby niepracujące? Lub takie które pracują w domu? Wtedy fajnie głosić, że lubi się zimno, wiatr i jesień jak się siedzi cały dzień z kubkiem kawy czy kakao w domu. Jestem ciekawa czy takie osoby też by miały takie samo zdanie, jak by musiały codziennie rano wyjść z domu, czekać na komunikacje miejską w zimny i wietrzy poranek i wieczorem taka sama sytuacja. Szybko by się chyba odmieniło smile
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:24
      o właśnie smile
    • joanna266 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:25
      Tak jest pięknie jak jest. A niektórym nigdy nie dogodzisz i miejsce pracy nie ma z tym nic wspólnego. Skrzywiona twarz i irytujace ciagłe narzekanie jest do nich przypisane jak kolorowe liście do jesieni.
      • chlodne_dlonie Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 20:04
        O to, to!!
        Ja tam zachwycam się obecną aurą codziennie i mam nadzieję, że jeszcze trochę potrwa to co jest, bo jest cudnie smile
    • makurokurosek Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:26
      Mam uczulenie na słońce dodatkowo ze względu na kiepskie krążenie powyżej 25C jest mi słabo, dlatego zdecydowanie od gorącego lata wolę ciepłą jesień oraz zimną zimę.
    • profes79 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:26
      Tylko to, co mamy za oknem nie jest naturalne. Temperatury dzienne rzędu 20 stopni w II połowie października to coś w rodzaju ewenementu...
      • rulsanka Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:39
        E tam. 20 lat temu braliśmy ślub pod koniec października i było mi ciepło w letniej sukience. A mieliśmy cywilny i kościelny, w dwie kolejne soboty. W obie było cieplutko.
        • arwena_11 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:48
          Moi rodzice brali ślub 45 lat temu, też koniec października. I mama mówi, że mieli cudowną pogodę.
      • alpepe Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 10:26
        Ja brałam ślub 20. października przed 18. laty, było 30 stopni. 30, nie pomyliłam się. Jeszcze ok. 20 było 25. A dwa tygodnie wcześniej sobie wypożyczyłam stolę, bo było ok. 8 stopni, piździło i deszczyło strasznie i nic nie zapowiadało zmiany.
      • iwoniaw Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 18:22
        Tylko to, co mamy za oknem nie jest naturalne.

Polska złota jesień nie jest naturalna? Oczywiście, że to od lat była normalna pogoda przed listopadowymi szarugami. Sama nazwa - październik - nie wzięła się przecież z tego, że wszyscy siedzieli pozamykani w chałupach nie prowadząc żadnych prac rolniczo-gospodarskich na wolnym powietrzu, tylko międlili len czy inne konopie właśnie o tej porze roku. Teraz to są inne odmiany ziemniaków, ale 40-50 lat temu to w październiku się też dopiero wykopki zaczynały (po czym zresztą ślad w kalendarzu jest do dziś u naszych zachodnich sąsiadów, którzy mają tzw. Kartoffelferien właśnie w październiku).
      • bywszy Władysław Parczewski 23.10.19, 12:00
        profes79 napisał:
        > Tylko to, co mamy za oknem nie jest naturalne. Temperatury dzienne rzędu 20 sto
        > pni w II połowie października to coś w rodzaju ewenementu...

Władysław Parczewski, meteorolog i klimatolog, żył w latach 1907-1981.
        Żyjący wciąż wychowankowie Profesora (najmłodsi wchodzą w wiek emerytalny) wspominają jego ulubione powiedzenie:

Żyjemy w klimacie umiarkowanym o nieumiarkowanych wahaniach.

Niewielkie odchyłki temperatur "chwilowych" od średniej wieloletniej są typowe dla klimatu oceanicznego. U nas normą jest duży rozrzut.

Normalny był chłodny okres na początku października (nocne przymrozki, dzienne maksima <10°C), normalne jest kończące się teraz ocieplenie, równie normalne będzie zdecydowane ochłodzenie (noce przymrozkowe, albo i z regularnym mrozem; możliwe opady deszczu ze śniegiem, albo i śniegu), które prawdopodobnie zacznie się ok. 30 X i może potrwać nawet tydzień.

Taki mamy klimat. I wcale nie są to anomalie charakterystyczne dla ostatnich lat.
    • chocolatemonster Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:31
      Rzeczywisty problem z zimna, wietrzna pogoda maja bezdomni i ci,ktorych nie stac na cieple ubrania i opal.
    • lilia.z.doliny Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:31
      zglaszam sie jako osoba pracujaca poza domem, chodzaca czesto do oracy pieszo, o godzinach kompletnie powalonych.
      Piata rano, angielskie mgly, wiatr i zimno.
      Kocham.
    • arwena_11 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:36
      Pracuję w domu i zdecydowanie nie tęsknie. Zimno, wiatr, deszcz - nie zachęca nawet to wystawienia nogi spod kołdry. Słońce ( nawet jak jest chłodno ) sprawia, że zupełnie inaczej funkcjonuję.

Ale jak uwielbiam ciepełko. Zima to dla mnie mogłaby istnieć tylko 2 tygodnie w roku - jak jestem na nartach.

Za to mój mąż lubi jak jest chłodno, nie przeszkadza mu wiatr ( no deszcz bardziej ), nie lubi upałów. Ale taka pogoda jak teraz to dla niego idealna.
    • daniela34 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:51
      Zimną, mokrą i wietrzną jesień to ja lubię jak mogę się zwinąć w domu pod kocykiem, a za oknem leje i wieje. A ponieważ rzadko mam okazję do takiego lenistwa, to nie lubię "prawdziwej" jesieni. Niech zostanie tak jak jest, przynajmniej do 2 listopada smile
      • arwena_11 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:53
        Niech tak zostanie do 20 grudnia. Śnieg niech spadnie na BN i może zostać do sylwestra. Potem tylko w górach. W styczniu może wrócić taka pogoda jak teraz big_grin.
        Nienawidzę zimna, wiatru, deszczu.
        • daniela34 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:58
          Dobra, to by był układ idealny smile sporo chodzę po mieście i nie znoszę błota pośniegowego na ulicach o chodnikach, więc zima tylko w górach mi pasuje.
        • scarlett74 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 17:43
          To jest układ prawie idealny 🤬. Śnieg musi być jeszcze w ferie...😊
          • arwena_11 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 18:06
            No w ferie tak, ale nie w mieście tylko w górach.
            • scarlett74 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 20:46
              Hej,no, nie wszyscy w ferie wyjeżdżają... Dzieciom śnieg się należy i basta⛄⛄⛄
              • arwena_11 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 21:59
                Ale w które ferie? Bo przez 6 czy 8 tygodni to się nie zgadzam tongue_out

No chyba że polecimy terminami ferii i śnieg tylko w terminie ferii w danym województwie.
    • nenia1 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 09:55
      Gratuluję, odkryłaś właśnie, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
    • mikams75 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 10:03
      ja nie musze codziennie rano wychodzic i nie lubie pluchy, wiatrow i zimna. Ponura jesien najlepiej przeskoczyc. Zime za to lubie, im bardziej sniezna tym lepiej. Wole sie przedzierac przez zaspy o swicie niz isc trzymajac parasol dwoma rekoma, bo wiatr targa i leje lodowatym deszczem w oczy.

ps. to, ze nie musze codziennie nie oznacza, ze nigdy. Tak, nie musze odsniezac.
      • simply_z Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 10:25
        Zima ma jeszcze aspekt, ktorego nie znosze..sliskie chodniki.. a u nas niestety czesto robi sie tzw. szklanka
    • milka_milka Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 10:38
      Wychodzę codziennie ok. 7.20. Uwielbiam deszcz, jesień chłód.
      • scarlett74 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 17:47
        Co innego wychodzić samemu, a co innego z taką np. trójką maluchów .Jedno bach w kałużę, drugie łapie liście, a trzecie wyszło w kapciach...😋
        • iwles Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 19:44
          scarlett74 napisała:

> Jedno bach
          > w kałużę, drugie łapie liście,

Dlatego dzieci kochaja jesien i kaluze musza byc !
          • scarlett74 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 20:47
            Rodzice o 7.20, to już niekoniecznie...😉
        • milka_milka Re: Tęsknota za prawdziwą 23.10.19, 11:02
          I tak źle i tak nie niedobrze. smile
          Ja po prostu lubię jesień, pluchę, lubię zimę i mróz.
          • milka_milka Re: Tęsknota za prawdziwą 23.10.19, 11:02
            *bez jednego nie
    • kozica111 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 10:43
      Wychodzę. Często tez z psami.
      Lubię deszcz, mżawkę, zapach mokrych liści, mgły.Wiatru tylko nie lubię.
    • agonyaunt Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 10:57
      Lubię zimno, wiatr i jesień, bo wtedy zmarzlaki siedzą w domu a ja mogę snuć się po opustoszałych parkach bez narażania się na kolizje z roztrajkotanym osiedlowym klubem seniora czy trzylatkami na trzech kółkach. Nie ma to nic wspólnego z pracą w domu, mam tak od dziecka, zawsze pcham się tam, gdzie wieje. I to właśnie teraz, jesienią, spędzam na zewnątrz więcej czasu niż latem, bo latem jest dla mnie za gorąco, za sucho i za słonecznie.

BTW wczoraj w samochodzie koło południa miałam 25 stopni. Przegięcie.
    • bergamotka77 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 18:24
      Ja pracuje i lubię zimę 😅
      • kk345 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 22:16
        Wątek jest o jesieni, ale OK
    • australijka Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 20:28
      Moje zdanie się nie liczy, bo jestem już dość stara i lubię wszystkie pory roku póki jeszcze je przeżywam. Już nie grymaszę. Biorę co dają.
      • bi_scotti Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 20:36
        Autorka czasem przynudza ale w sumie ksiazka jest warta przeczytania ogolnie i particularly na temat "tesknoty za chlodem" etc.:
        https://images.randomhouse.com/cover/9780143187646

Sorry, nie wiem czy translated uncertain Cheers.
    • marianna1960 Re: Tęsknota za prawdziwą 22.10.19, 20:31
      Ja tęsknię mam dosyć tego lata jesienią gorąca i słońca...
    • krwawy.lolo Im jestem starszy, tym bardziej 22.10.19, 20:35
      nienawidzę późnej jesieni i zimy. Kiedyś mogłem jeszcze oglądać w telewizorze, teraz sam obraz mnie deprymuje.
    • jehanette Re: Tęsknota za prawdziwą 23.10.19, 11:10
      Myhym... pracując 8 godzin zlote liście widuję tylko biegnąc na przystanek uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka