Dodaj do ulubionych

Zmiany w L4

18.11.19, 11:36
Słyszałyście?
Zasiłek chorobowy z ZUS po 90 lub 180 dniach (dobrowolne) po zaczęciu pracy, po zakończeniu wypłat jednego następny po 90 dniach. Jeśli złamie się nogę, a po powrocie do pracy dostanie zawału, to 3 miesiące są bez wypłaty, to samo jeśli nastąpi zaostrzenie choroby po jednym zwolnieniu.
Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • amast Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:42
      Może mieć ozdrowieńczy wpływ na społeczeństwo. Coś jak zwolnienia w policji płatne 80%.
      Stracą naprawdę chorzy, ale jak to w wątku śmieciowym - ktoś musi.
    • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:43
      Uważam, że przy obecnych nadużyciach mimo wszystko jest to najrozsądniejsze rozwiązanie.
      • profes79 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:46
        Jasne. Zamiast ścigać lekarzy wystawiających lewe zwolnienia dołoży się ludziom może nawet nie tyle bardzo chorym, co zwyczajnie mającym pecha.
        • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:00
          Jak mają ścigać lekarzy jak tych jest garstka? Młodych wygonili z kraju została umoczona klika nie do ruszenia.
      • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:46
        I tu się z Tobą zgadzam. Szkoda tylko, że chyba (?) nie będzie dotyczyć "ciążowych" L-4?
        • mia_mia Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:48
          Będzie dotyczyć też ciążowych, zresztą głównie pod ciążowe to prawo jest pisane.
          • jak_matrioszka Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:51
            W jaki sposób jest ono pisane pod ciażowe? Ciażowe sa chyba zawsze bez przerw, jako jedno zwolnienie od zapłodnienia do porodu? A potem kolejne zwolnienie to dopiero po rodzicielskim, czyli po tych 90 dniach.
            • mia_mia Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:55
              Ma ukrócić zakładanie DG po dwóch kreskach, po to, żeby przez kolejne miesiące pobierać zasiłek albo zatrudnianie się u kuzyna.
              • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:58
                Czyli jednym słowem ma ukrócić nadużycia, czyli między innymi wyłudzaniu pieniędzy przez osoby nie płacące składek.
            • double-facepalm Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:27
              jak_matrioszka napisała:

> W jaki sposób jest ono pisane pod ciażowe? Ciażowe sa chyba zawsze bez przerw,
              > jako jedno zwolnienie od zapłodnienia do porodu? A potem kolejne zwolnienie to
              > dopiero po rodzicielskim, czyli po tych 90 dniach.
              obecnie w PL można iść na platne l4 zaraz po przepracowaniu 30 dni. niestety dosc czesty myk, szczegolnie jesli "przyjmuje się do pracy" babka zaraz po potwierdzeniu zajscia w ciaze.
              • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:32
                Ach Ci niedobrzy pracodawcy...
                Nie dają młodym kobietom stałych umów - źle, dyskryminacja.
                Dają - też źle bo kobieta zaraz po zatrudnieniu zajdzie w ciążę i rzuci zwolnieniem.
      • mail-na-gazecie Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:19
        Zgadzam się!
    • sowka.szara Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:44
      Pierwszego zdania nie rozumiem zupełnie. Jeśli chodzi o sesje długie zwolnienie-dzień w pracy-długie zwolnienie, to raczej nie chodzi o zawał po złamanej nodze, tylko raczej o uniknięcie renty, więc idzie najpierw zwolnienie na kręgosłup a potem psychiatra.

Rozumiem zamysł, choć lepsze wydaje mi się kontrolowanie lekarzy miałoby większy sens. Tylko wtedy też można zarzucić to że nie chcą dawać uzasadnionych zwolnień w obawie przed kontrolą. Ciężko ten temat ugryźć.
      • mia_mia Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:46
        Po założeniu DG przez pół roku nie dostaniesz żadnych pieniędzy z zus, jeśli zachorujesz, po zatrudnieniu się przez 90, ale pierwszy miesiąc i tak płaci pracodawca, więc przez 2 miesiące jesteś bez wypłaty.
        • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:55
          Jeżeli masz DG to z założenia nie bierzesz zwolnień bo to ci się zwyczajnie nie opłaca.
          • fredzia098 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:29
            Jak masz działalność i chorujesz to bierzesz zwolnienie bo nie masz wyjścia. Wiem bo sama brałam, również, o zgrozo, osławione ciążowe .
            • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:33
              To chyba tą działalność prowadzisz hobbystycznie. Przy składkach jakie opłaca się na DG, chorobowe wynosi grosze
              • mia_mia Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:41
                Jeśli zadeklarujesz najniższe składki, to grosze, ale wtedy przez chwilę deklaruje się najwyższe składki i wypłaty z chorobowego czy macierzyński idą w grube tysiące.
                • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:33
                  Zmiana wprowadzona jest właśnie aby przeciwdziałać tego typu oszustwom.
                  Ja rozumiem, że wielu polaków żyje jeszcze mentalnie w czasach komuny i uznaje, że skoro nie okradam konkretnej osoby to nie jest to kradzież
                  • frey.a86 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:42
                    Przecież zwolnienie bierze się choćby po to, żeby przez okres choroby nie musieć płacić ZUSu. A skoro już biorę to zwolnienie, nie pracuję w tym czasie i odprowadzałam składkę chorobową, to chcę dostać jakieś pieniądze, nawet jeśli to grosze.

Nie podoba mi się pomysł wydłużenia okresu, od którego zaczyna działać składka chorobowa, do 180 dni, bo zawieszam działalność na okres wakacji (martwy sezon) i od września czas liczy mi się od początku. 90 dni jeszcze jestem w stanie przeżyć, pół roku już nie. Jak ta zmiana wejdzie, to przestanę w ogóle odprowadzać składkę chorobową i podejrzewam, że to samo zrobi wiele osób na DG.
                    • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:47
                      Od lat nie odprowadzam składek na chorobowe, bo w moim przypadku przy DG się to zwyczajnie nie opłaca. Co nie zmienia faktu, że jestem przeciwniczką wyłudzania, lewych zwolnień i chorobowego od chwili ujrzenia dwóch kreseczek, nie mówiąc już o przytaczanym już tu, przez mia_mia zakładaniu DG w ciąży , by wyłudzić chorobowe i macierzyńskie.
                      • frey.a86 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:56
                        Przecież przepisy się zmieniły i już nie dostaje się wysokiego zasiłku macierzyńskiego po raptem kilku miesiącach odprowadzania wyższych składek. Tu masz link z przykładem:

Tekst linku
                      • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:32
                        Nigdy nie byłam na zwolnieniu na chorobę - jestem chora to choruję i tak pracuję, w ciąży przez tydzień i miesiąc przed porodem. Koniec. Można? Można. Wszystkie znane mi kobiety pracujące na etatach w ciązy od zrobienia testu ciążowego, wszystkie znane mi kobiety na DG pracowały w ciąży ile się da, ew. sporadyczne zwolnienia naprawdę uzasadnione, znam też kobiety na udawanym DG, które zakładały firmy tylko po to by uzyskać wysokie świadczenia, w tamtych czasach było to w pełni legalne,fajnie że teraz to ukrócono.
                        • frey.a86 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:42
                          madami napisała:

> Nigdy nie byłam na zwolnieniu na chorobę - jestem chora to choruję i tak pracuj
                          > ę

Widocznie nie byłaś jeszcze naprawdę chora. Mojego męża w zeszłym roku ścięło takie choróbsko, że ledwo dawał radę dotrzeć do kibla. Powodzenia w pracy w takim stanie.
                        • sumire Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:54
                          No można. Tylko to żadne bohaterstwo, a czasami głupota.
                        • sowka.szara Re: Zmiany w L4 19.11.19, 12:11
                          madami napisała:

> Nigdy nie byłam na zwolnieniu na chorobę - jestem chora to choruję i tak pracuj
                          > ę, w ciąży przez tydzień i miesiąc przed porodem. Koniec. Można? Można.

Jak można to można, a jak nie można to nie można. W pierwszej ciąży pracowałam do 38 tygodnia (więc twój miesiąc przed porodem słabo wypada :p). W drugiej byłam na zwolnieniu gdzieś tak od połowy bo trzeba było iść i już. I tak jestem głupia że pierwszą połowę ciąży pracowałam. Gdyby którykolwiek z moich kolegów w pracy rzygał co kilka godzin, schudł do żeber i czuł się jak na nieustającym kacu przez 4 miesiące to by z łóżka się nie ruszyli i wzywali księdza. Ale kobieta do pracy, bo ciąża to nie choroba wink

Wszyst
                          > kie znane mi kobiety pracujące na etatach w ciązy od zrobienia testu ciążowego,

Co, poszły na zwolnienie? Ciekawe masz koleżanki, ja nie znam żadnej na zwolnieniu od testu ciążowego. Lekarze wtedy nawet karty ciąży nie zakładają, a ty znasz same takie które poszły na zwolnienie. Mało wiarygodne.. No chyba że pracujesz w pracowni RTG to może uwierzę smile
                          • lauren6 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 12:30
                            Bo wszystko zależy od pracodawcy. Jeżeli pracuje się w dziadowskiej firmie, gdzie zarabia się dokładnie tyle co się wywalczyło na rozmowie rekrutacyjnej, to pracownica nie ma żadnej motywacji by pracować do porodu.
                            Jeśli w firmie są podwyżki, premie motywacyjne itd., do tego pracodawca pójdzie kobiecie na rękę i np pozwoli pracować częściowo zdalnie lub w niższym wymiarze godzin to takie kobiety pracują jak najdłużej. W Polsce spotkałam się z obiema postawami pracodawców: i z tą prorodzinnej, i z zarzucaniem ciężarnej dodatkową robotą wymagającą nadgodzin byle ją wypchnąć na L4.

I o tej ostatniej postawie pracodawców jakoś się nie wspomina przy okazji dyskusji "ciężarne chodzą na zwolnienia od dwóch kresek".
                • martishia7 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:14
                  Możliwość otwarcia działalności, zapłacenia jednej dużej składki i dostania odlotowego macierzyńskiego została ukrócona kilka ładnych lat temu (w 2014?).
                  • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:20
                    A etaciary dalej szczekają.
                  • maja0026 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:40
                    ale robia onaczej, placa duze troszkę dluzej, potem jest wysoki zasilem macierzyński ok 6 tys. miesięcznie, a potem ciagna zwolnienia lekarskie to na dzieci, to na siebie po czym zachodza w kolejna ciążę i znow jest macierzyński od wysokich podstaw.
                    • pani-nick Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:51
                      Przecież to zostało ukrócone. Liczy się średnia z 12 miesięcy.
                • memphis90 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 20:29
                  > wtedy przez chwilę deklaruje się >najwyższe składki i wypłaty z >chorobowego czy macierzyński idą >w grube tysiące
                  Już od ładnych kilku lat nie. Teraz musisz mieć bodajże 12 m—cy wyższych składek, żeby dostać wyższy macierzyński. Nawet, jak zaczniesz płacić wczesniej, ale urodzisz przed czasem - dostaniesz grosze.
      • fredzia098 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:35
        Ten wyśmiewany kręgosłup może tak boleć, że wyjesz z bólu. Nie jesteś w stanie zwlec się z łóżka , gryziesz poduszkę i o pracy nie ma mowy.
        Poza tym te ograniczenia obejmą też np. ludzi chorych na nowotwory, którzy starają się normalnie funkcjonować, pracować, ale specyfika choroby powoduje, że często muszą korzystać ze zwolnień. Teraz będą mieli do wyboru iść na L4 na cały okres leczenia, i pozostawać na nim mimo że czują się na siłach pracować, albo wrócić do pracy gdy będzie chwilowa poprawa, wiedząc że gdy będzie pogorszenie to zostaną bez środków do życia. Tylko idiota wybrałby to drugie wyjście.
        • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:38
          Jeżeli masz tak rozwalony kręgosłup, to albo idziesz na operację albo na rentę, a nie udajesz zdolnego do pracy.
        • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:16
          Co pracodawcę obchodzi, że oni akurat tydzień w tym miesiącu i cztery dni w kolejnym "czują się na siłach pracować", a kolejne trzy tygodnie już nie? Wiesz jak to dezorganizuje pracę? To już lepiej niech na tym L4 siedzą. Zatrudni się kogoś na zastępstwo i tyle.
          • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:51
            Po co pracodawcy pracownik który siedzi w domu?
        • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:34
          Wiem co to ból kręgosłupa, najbardziej pomagają ćwiczenia i fizjoterapia. Można to robić po pracy. W poważnych stanach warto pomyśleć o operacji.
          • sumire Re: Zmiany w L4 19.11.19, 12:58
            Oczywiście, że można chodzić na fizjoterapię po pracy, pod warunkiem, że jesteś w stanie w tej pracy wysiedzieć.
            • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 14:06
              Jak chodzisz na fizjo to ból się zmniejsza. Zmień fizjoterapeutę jeżeli jego działania są nieskuteczne.
              • sumire Re: Zmiany w L4 19.11.19, 14:28
                Jeszcze raz.
                Nikt z neuralgią na przykład nie pójdzie ci do roboty, by ofiarnie rehabilitować się po ośmiu godzinach za biurkiem. To znaczy może pójdzie, ale długo nie wytrzyma. Nawet mój szef, wielki pracoholik, mówi, że jak człowiek jest chory, to ma chorować, a nie robić za twardziela, bo prawda taka, że na pewnym etapie przestaje mieć znaczenie, czy jesteś w pracy, czy cię nie ma, bo jesteś kompletnie nieefektywna.
                Pomijam już fakt, że nie każdy z problemami z kręgosłupem pracuje w miejscu, gdzie może sobie stać przy biurku albo siedzieć na piłce, albo zabrać laptop do domu i robić, leżąc na podłodze.
                • joanna_poz Re: Zmiany w L4 19.11.19, 14:32
                  no jeszcze jedno:
                  jak nie daj bog nie masz kasy, zeby się rehabilitowac prywatnie po pracy (albo nie chcesz bo w koncu po to placisz skladki zeby z nich kozrystac) to idziesz tak jak Ci lekarz z NFZ wyznaczy czyli np. propozycje dla mojego męża:
                  godz 7-10 albo dla odmiany 10-13 chyba 13-16 tez były dostepne...
                  "świetne" godziny, zeby to łączyc z pracą..
    • slonko1335 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:50
      >to samo jeśli nastąpi zaostrzenie choroby po jednym zwolnieniu.
      pod warunkiem, ze to pierwsze zwolnienie będzie trwało dłużej niż 30 dni...
    • tifa_lockhart Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:51
      Nieźle jesteście wytresowane.
      Chcą was zgnębić a wy się cieszycie. Chłopstwo pańszczyźniane też całowało pana po rękach zaraz po tym jak dostało batem.
      • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:55
        Akurat Polska ma najwięcej praw pracowniczych wśród krajów UE. Tylko u nas: ciążowe L-4 płatne 100% i nie weryfikowalne, nie możność zwolnienia pracownicy w ciąży z umową na etacie, dwa miesiące w ciągu roku L-4 na katarki dziecięce (w innych krajach w zależności od danego kraju od 0-14 dni, emigrantki Wy zawsze uważacie, że u nas najgorzej jeśli tych dni jest więcej poprawcie mnie).
      • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:00
        Z tresurą nie ma to nic wspólnego, za to cwaniactwo i wyłudzanie kasy na lewe zwolnienia to raczej pozostałość komuny.
        • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:02
          Oraz z większą świadomością społeczeństwa, że pieniądze w Zusie nie są bezpańskie , tylko należą do tych którzy składki płacą, a którzy są okradani przez cwaniaczków z lewymi zwolnieniami.
      • hanusinamama Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:34
        Ale kogo? Mam swoja działność...nie byłam na zwilnieniu....za chwile mi zus znowu podniosą wiec nie stać mnie na chorowanie.
      • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:36
        Nie chcemy finansować wakacji i poranków w CH zupełnie zdrowym ciężarnym, którym się nie chce pracować
        • hanusinamama Re: Zmiany w L4 20.11.19, 10:52
          Uuuuuu zaraz cie zjedzą. Ja kiedys napsiałam ze dziwnym trafem tylko Polki w ciązy nagminnie chore to mnei zjadły.
    • pani-nick Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:56
      A jakiś link?
      • mia_mia Re: Zmiany w L4 18.11.19, 11:59
        finanse.wp.pl/rewolucja-w-l4-zasilek-chorobowy-po-90-lub-180-dniach-pracy-kolejny-po-90-dniach-przerwy-6445666800887425a
    • lauren6 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:15
      To znaczy jedynie, że PISiorom dalej budżet się nie dopina.

A podstarzałe ematki się cieszą, bo zmiana uderzy w kobiety w ciąży.
      • mia_mia Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:21
        Uderzy we wszystkich korzystających ze zwolnień powyżej 30 dni w roku.
        • szmytka1 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 15:09
          kilka lat temu komuś w rodzinie, samotnej amtce zachorowało bardzo ciężko dziecko. Było w szpitalach kilka lat. W szpitalach nawet kilkaset km od domu. Matka była przy dziecku. Pieniądze z chorobowego szybko się skończyły, teraz skończą się jeszcze szybciej. Wtedy musielismy prosić o pomoc ludzi dobrej woli. Wyobrazam sobie jak będzie ciężej teraz takim samotnym rodzicom.
          • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 15:12
            A dlaczego "teraz skończą się jeszcze szybciej"?
            • szmytka1 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 15:24
              bo już po 30 dniach pierwszego zwolnienia zaczną się problemy? czego nie rozumiesz? jak masz dziecko chore np na nowotwoor to po 30 dniach nie zostawisz go w szpitalu i nie wrócisz odpracować kolejnych m-cy by wziąć następne zwolnienie.
              • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 15:31
                Jesu - weź przeczytaj ten artykuł co?
                Nic się nie zacznie po 30 dniach. Po 30 dniach (33 dokładnie) płaci ZUS - tak jak płacił.
                "powstanie prawa do nowego okresu zasiłkowego następuje tylko w przypadku, gdy ponowne zachorowanie nastąpi po upływie 90 dni od zakończenia poprzedniej niezdolności do pracy, niezależnie od tego, czy ponowne zachorowanie spowodowane jest tą samą, czy inną przyczyną niezdolności do pracy".
                Czego nie rozumiesz?
                • mia_mia Re: Zmiany w L4 18.11.19, 15:38
                  Czyli jeśli zachorujesz 80 dni po ostatnich wypłatach zasiłku z zus nie powstaje prawo do nowego okresu zasiłkowego.
                  • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 15:42
                    I jak to zmienia sytuację owej matki? Skraca jej okres zasiłkowy? No nie.
                    • bialeem Re: Zmiany w L4 19.11.19, 00:11
                      To drugie zwolnienie na dziecko weźmie ojciec i tyle. Że też taka możliwość nie zaświeciła ci na horyzoncie...
                      • edelstein Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:22
                        Samotna matka ma ojca,ktory wezmie zwolnienie?aha
                        • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:51
                          To można przed zajściem w ciążę pomyśleć o tym czy Pan nadaje się na ojca, wdowy to promil.
      • araceli Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:24
        lauren6 napisała:
        > To znaczy jedynie, że PISiorom dalej budżet się nie dopina.

Jak Trzaskowski wprowadza opłatę za śmieci od metra bo ludzi oszukują to Lauren przyklaskuje, bo to walka z oszustwami. Jak pisiory zaostrzają przyznawanie zasiłków, bo ludzie oszukują to złe pisiory - budżet im się nie dopina tongue_out
        • lauren6 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:37
          I mamy pierwszą podstarzałą tongue_out
          • araceli [...] 18.11.19, 12:42
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • lauren6 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:59
              Jak napisałam niżej: ZUS świetnie weryfikuje oszustów na L4. To już nie te czasy kiedy brało się zwolnienie lekarskie na pół roku i robiło remont domu.

Niestety w swoim ograniczeniu nie potrafisz dostrzec kiedy zmiana faktycznie pomaga łapać oszustów, a kiedy ma być zwykłą oszczędnością na ciężko chorych ludziach. Takich, którzy dziś na wezwanie ZUS przyjdą z grubymi teczkami dokumentacji medycznej. Pisiory i ty chcecie im odebrać zasiłek niezależnie od tego czy są przewlekle chorzy czy są oszustami.
              • araceli Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:27
                lauren6 napisała:
                > Jak napisałam niżej:

Ależ pisać to sobie możesz - wcale nie oznacza, że to prawda.
                • lauren6 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:22
                  Tak jak kazdy twoj post na tym forum.
              • spanish_fly Re: Zmiany w L4 18.11.19, 22:04
                Zgadzam się. Wystarczy jedno dłuższe zwolnienie u jakiegoś pracownika i od razu mamy kontrolę z ZUS.
          • hanusinamama Re: Zmiany w L4 18.11.19, 19:09
            Lauren ja podstarzała chyba nie ejstem ( a moze juz) ale akurat ja jestem za ukróceniem masowych zwolnien dla ciężarnych. Jakos słabo sie tylko Polki czują w ciązy. Znajome poza granicami PL zyjące (tez Polki) nagle zdrowieją i do konca ciązy pracować mogą...
            • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:39
              W UK zwolnienia w ciązy są niezwykle rzadkie, jak są uzasadnione to oczywiście - ciężarne dostaję na prawdziwe zagrożone ciąże, których jest z 10-15% a nie 99,9% jak w Polsce.
              • sowka.szara Re: Zmiany w L4 19.11.19, 12:40
                Ten 0,01% to oczywiście ty? big_grin Podobno aż 90% statystyk jest zmyślonych
                • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 14:09
                  Ja i wiele kobiet na DG. Nagle o dziwo okazuje się, że uwaga: mozna pracować w ciąży i nie pada się od tego natychmiast trupem.
                  • iwles Re: Zmiany w L4 19.11.19, 14:32
                    madami napisała:

> J Nagle o dziwo okazuje się, że uwaga: mozna pracować w
                    > ciąży i nie pada się od tego natychmiast trupem.

w zwolnieniu ciążowym chodzi głównie o nie padnięcie "trupem" dziecka.

• alicia033 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 14:41
                      iwles napisała:

> w zwolnieniu ciążowym chodzi głównie o nie padnięcie "trupem" dziecka.

za granicą, mimo pracujących do końca ciąży matek, płody też nie padają "trupem" ani tamtejsze statystyki nie straszą liczbą porodów przedwczesnych.
                      • iwles Re: Zmiany w L4 19.11.19, 15:07
                        za którą konkretnie granicą ? czy piszesz ot tak ogólnie: mityczna "zagranica"?
                        • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 15:17
                          Anglia, Niemcy, Francja, Szwecja, Norwegia, Stany Zjednoczone.
                        • hanusinamama Re: Zmiany w L4 20.11.19, 10:57
                          Juz ci mowie: na wyspach sie pracuje. W Niemczech się pracuje (jestem u klienta w niemczech, 3 pracownice w zaawansowanej ciązy - tam to normalne). Czesi, Słowacy tez.
                          • madami Re: Zmiany w L4 20.11.19, 12:18
                            Mam rodzinę w UK i w Niemczech. Moja kuzynka w UK miała zagrożoną ciążę i naprawdę była za zwolnieniu, tam nie ma 100% L4 jak u nas ale kazali jej pójść dla dobra dziecka, drugą ciążę pracowała do 38 tygodnia a potem tam się bierze urlop macierzyński. Dodam, że jest ona pielęgniarką i praca wcale nie lekka. Zdecydowana większość kobiet tam normalnie pracuje, gdzie nie pójdziesz tam duże ciążowe brzuchy czy w sklepach czy biurach czy szpitalach
                            • hanusinamama Re: Zmiany w L4 20.11.19, 12:19
                              Ja znam 3 na wyspach: nauczycielka, położna i dziewczyna pracująca w sporym sklepie...wszystkie pracowały tam w ciązy.
                      • madami Re: Zmiany w L4 20.11.19, 12:12
                        co więcej, za granicą śmiertelność noworodków bywa nawet niższa niż w Polsce wink
                    • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 15:02
                      W Polsce jest wyższe ryzyko poronienia w pracy biurowej niż za granicą?
                      • hanusinamama Re: Zmiany w L4 20.11.19, 10:58
                        Powiem wiecej. Kolezanka w PL w pracy biurowej była na zwoleniniu obie ciaze, w Walii pracuje w sklepie....ciąze pracowała całą.
                    • hanusinamama Re: Zmiany w L4 20.11.19, 10:56
                      I nagle wiekszosc całą ciąże musi byc na L4??? W pracy nie bo komputer szkodzi, w domu pół doby na FB. W pracy sie meczą...na zwoleniu fitnes. Obie ciąze jechałam na zastrzykach, mimo to pracowałam. Jak sie mnie lekarka po raz n-ty zapytała o zwolnienie to pytam czy dla dobra dziecka powinnam "nie ale juz jestem tak przyzwyczajona do wypisywania ze kazdej sie pytam"...
                      • madami Re: Zmiany w L4 20.11.19, 12:13
                        Półdniowe wyprawy do centrów handlowych, fitnessy i urlopy w ciąży spokojnie nie zagrażają dziecku, tylko praca jest taaaaka straszliwie niebezpieczna?
                  • sowka.szara Re: Zmiany w L4 19.11.19, 14:36
                    madami napisała:

> Ja i wiele kobiet na DG. Nagle o dziwo okazuje się, że uwaga: mozna pracować w
                    > ciąży i nie pada się od tego natychmiast trupem.

Nie musisz mi tłumaczyć oczywistości, bo ja na przykład w pierwszej ciąży pracowałam na etacie do 38 tygodnia (czyli dłużej niż ty, bohaterko). Lepiej podaj źródło tych 99,9% big_grin
                    • madami Re: Zmiany w L4 20.11.19, 12:15
                      Ja nie jestem bohaterką, tylko nie-wyłudzaczką wink
                      Ot taka malusia różnica
              • hanusinamama Re: Zmiany w L4 20.11.19, 10:54
                NO o tym mowie. Kolezanka 2 ciaze w PL na zwoleniniu, 3 w Walii pracowała do konca. A praca cięższa tam niz tu. Rodzina w PL oburzona ze jak to ona pracuje. Kto w ciązy pracuje. No okazało sie ze tam większość...
      • sumire Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:36
        W kobiety w ciąży, w chorujących przewlekle. Oszukujących na zwolnieniach nie jest aż tak wielu; to jednak mniejsza pensja.
        • lauren6 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:39
          Oszukujący na zwolnieniach są bardzo dobrze wyłapywani przez ZUS.

Trzeba być naiwnym jak dziecko by wierzyć, że ta zmiana ma poprawić walkę z oszustami. Nie, chodzi jedynie o to by przyoszczędzić sobie na ciężko chorych ludziach.
          • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:49
            Ciężko chorym ludziom należy się renta, ewentualnie praca w zakładzie chronionym.
          • maja0026 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:43
            co z tego ze sa wylapywani skoro pratycznoe wszystkie sprawy w sadach Zus przegrywa...
          • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:45
            hehe naiwność, ogrom zwolnień to wyłudzenia, ZUS jest bezsilny bo wyłudzone zwolnienia są dobrze uargumentowane, mafia lekarska doskonale wie jak wystawić zwolnienie by ZUS nie mógł dokładnie sprawdzić o co chodzi wink
            • mia_mia Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:54
              Ludzie też się nauczyli na co chorować. Jeśli ktoś ma wątpliwości niech sobie przypomni epidemie około strajkowe w różnych grupach. Zus był bezradny.
              • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 14:11
                I nagle się okazuje, że większość policjantów np. na zwolnieniu - ciekawe na co? prawda?
      • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:37
        Uderza we wszystkich, którzy korzystają z długich zwolnień. I nie ma co ukrywać większość takich zwolnień jest zwyczajnie lewa.
        Jeszcze raz przypomnę, że pieniądze ZUSu nie są bezpańskie tylko należą do tych którzy składki płacą.
        • lauren6 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:40
          > I nie ma co ukrywać większość takich zwolnień jest zwyczajnie lewa.

Ludzie na lewo chorują na raka, na serce, na wypalenie zawodowe.
          • sumire Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:43
            Zaraz ci powiedzo, że wypalenie zawodowe to bajka wymyślona przez ludzi, którym doopy do roboty nie chce się ruszyć...
            • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:53
              Ciekawe ilu właścicieli firm bierze wolne bo ma wypalenie zawodowe.
          • slonko1335 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:46
            Ci nie będą wracać do pracy jak się lepiej poczują, bo im się nie będzie opłacać, lepiej będzie ciągnąc zwolnienie ciurkiem...odbije się czkawką jak kacowe
            • mia_mia Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:12
              To wprowadzą w przypadku zwolnień dłuższych nie 80, a 50% pensji. Kasy zaczęło brakować wszędzie i na wszystko i takie są skutki.
              Mają jeszcze opłatę paliwową podnieść, akcyzy o zniesieniu 30 krotnosci nie wspominając. To wszystko było do przewidzenia
              • slonko1335 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:18
                no skądś na te pińćsety trzeba wziąć...
              • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:39
                Nikt nie twierdzi, że wprowadzenie tych zmian nie wynika z łatania dziury. Biorąc pod uwagę skalę wyłudzania zasiłków to działanie jest jak najbardziej słuszne.
                • lauren6 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:22
                  Nadal nie potrafisz znaleźć statystyk, które potwierdzają nową skalę.
              • lauren6 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:24
                > To wprowadzą w przypadku zwolnień dłuższych nie 80, a 50% pensji. Kasy zaczęło brakować wszędzie i na wszystko i takie są skutki.
                Mają jeszcze opłatę paliwową podnieść, akcyzy o zniesieniu 30 krotnosci nie wspominając.

Znajdą pieniądze na 500+ i 13-stki dla emerytów zniechęcając ludzi pracujących do pracy.

Ot prawacka logika.
                • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 12:29
                  Gdy obciążenia są zbyt duże ludzie w końcu pękają, zawsze ale to zawsze źle się kończy dla gospodarki, firmy robią wszystko by wykazywać jak najniższe dochody, ludzie zaczną swoje też ukrywać, przechodzić do szarej strefy, inwestycje wyhamowują i całe koło zaczyna się wolniej kręcić.
        • sumire Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:02
          Wrzuć proszę statystyki potwierdzające, że większość.
      • martishia7 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 12:42
        Będzie skutkować tym, czego i tak bardzo chcą pracodawcy - że ciężarne będą chodzić na L4 od dwóch kresek już do samego końca.
        • hanusinamama Re: Zmiany w L4 18.11.19, 19:09
          Ale przeciez tak chodzą....ktora idzie na zwolnienie w 7 miesiącu???
          • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 18.11.19, 19:23
            Właścicielka DG. Sorry, dwie znajome pracowały jednak do 8 miesiąca, kolejna (z bliźniętami) do 9 miesiąca włącznie.
            • hanusinamama Re: Zmiany w L4 20.11.19, 11:02
              Ja jestem taką z DG. Pracowałam do samego konca. A byłam po 2 poronieniach i na zastrzykach. Zapytałam mojego lekarza czy powinnam brać zwolnienie, bo sie mnie pyta za kazdą wizytą. Powiedziała, ze nie. Mam brać leki. Ze wiekszosc zwolnienin jest na prośbę pacjentki, te ktore tego wymagją naprawde to mniej niz 10%
          • martishia7 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 21:49
            Które chodzą, te chodzą. A te które nie chodzą na L4 programowo na całą ciążę, to często jednak, z takich lub innych powodów, na tym L4 bywają. Masz dwa newralgiczne momenty - na początku ciąży i na jej końcu. No to teraz po tym ewentualnym L4 na początku - nie będzie warto ryzykować powrotu. Pracodawcy szczerze to wolą i to często oni wywierają presję na kobiety, żeby sobie już poszły. Wtedy można spokojnie kogoś zatrudnić na jej miejsce, bez ryzyka, że pani z L4 powróci, a potem znowu zniknie, a potem znowu wróci. Łatwej znaleźć zastępstwo, jak można mu zaoferować lekko licząc dwa lata, a nie dwa tygodnie.
            • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:50
              Naprawdę dobry pracownik nie będzie sobie zawracał głowy pracą "na zastępstwo" .
              Bardzo trudno znaleźć pracownika, którego satysfakcjonowałoby zastępstwo, bez gwarancji zatrudnienia bo w małej firmie per saldo konieczna jest jedna osoba, a nie dwie, więc pracodawca nawet świetnemu pracownikowi musi po tych dwóch latach "podziękować" bo liczy się, że ktoś się rozmnożył, a nie że ktoś jest dobry w pracy.
            • hanusinamama Re: Zmiany w L4 20.11.19, 11:04
              BYłam w ciazy 4 razy, dwie donosiłam. Wszystkie rpacowałam...zadne poronienei nie było związane z pracą. Jakos znajome mieszkające na wyspach czy w Nieczech pracują normalnie. A nie sorry koleżanka w Nieczech w ciązy jest zwolniona z wyjazdów zagranicznych. Rodzi pod koniec grudnia - nadal pracuje. Tam chyba inny klimat i ciąz jest mniej zagrożonych??
          • lauren6 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:42
            Wiele kobiet obecnie pracuje do bardzo zaawansowanej ciąży. Przykład idzie z góry. Niedawno Lewandowska zakomunikowała, że poprowadzi obozy treningowe, chociaż obecnie jest w 5 miesiącu ciąży. Na mieście spotykam sprzedawczynie czy fryzjerki w zaawansowanej ciąży, w firmie mam babki pracujące z wielkim brzuchem.

Wszystko tak na prawdę zależy od pracodawcy. Kiedyś faktycznie szefowie naciskali na ciężarne żeby szły na zwolnienie na całą ciążę. Czasy się zmieniły, mamy rynek pracownika i coraz trudniej zatrudnić kogoś na cito na zastępstwo. Firmy raczej starają się pójść kobietom w ciąży na rękę, by jak najpóźniej rezygnowały z pracy. A przynajmniej ja obserwuję takie zjawisko w swoim otoczeniu.
            • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:56
              Ciekawe gdzie? Na przestrzeni 20 lat jeden raz widziałam sprzedawczynię w ciąży.
              W firmie - zero.
              Fryzjerka - zero.
              Kosmetyczki dwie, ale co za zbieg okoliczności wink Obydwie na własnej DG big_grin
            • hanusinamama Re: Zmiany w L4 20.11.19, 11:04
              Fryzjerka jest na swoim więc musi. Pokaz mi te tabuny pracuyjących na etacie....
        • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 19:29
          Ciekawe który ginekolog bez faktycznych przesłanek wystawi zwolnienie na 8 miesięcy. Ja raczej obstawiam koniec l4 od dwóch kreseczek.
          • kamin Re: Zmiany w L4 18.11.19, 22:30
            A wystawiają w ogóle na całe 8 miesięcy? Mój ginekolog "cykał" całą ciążę po 2-3-4 tygodnie.
            • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 22:41
              Przedłuża. Bez przerwy.
              • makurokurosek Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:42
                Nie ma znaczenia, czy przerwa powstaje czy nie, ponieważ jest to nowe zwolnienie i zgodnie z założeniami projektu po określonym czasu taki "chory" będzie przebywał na bezpłatnym zwolnieniu
                • lauren6 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:35
                  Znaczy, że nic nie zrozumiałaś z tego projektu.
                • martishia7 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:50
                  Projektu ustawy nikt jeszcze nie widział, więc to wróżenie z fusów, ale raczej wątpię. "Cała ciąża" to jeden okres zasiłkowy (jak inna długa choroba). Moim zdaniem chodzi raczej o wychwycenie artystów, którzy unikają art 53, bo strategicznie biorą urlop na żądanie/ zdrowieją na weekend a od poniedziałku są na zwolnieniu na inną chorobę.
                  • lauren6 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:00
                    Nie, w tym projekcie ewidentnie chodzi o jedno: o zrobieniu oszczędności na ludziach pracujących, by starczyło pieniędzy na darmozjadów żyjących na zasiłkach.
    • jehanette Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:03
      Idiotyzm. Choroba nie wybiera, człowiek przechoruje anginę - tydzien, dwa miesiące później złamie sobie coś skomplikowanego i co, przez miesiąc czy dwa bez wypłaty? Za jakie grzechy?
      • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:12
        Halo - najpierw musisz chorować 30 dni, dopiero potem jest karencja. Angina - 30 dni? Bez jaj.
        • hanne_lore Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:18
          Po pięćdziesiątce wystarczy, że będziesz na zwolnieniu 14 dni, weekend oczywiście też się wlicza. Następne płatne zwolnienie dopiero po 3 miesiącach.
          • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:42
            Skąd ten pomysł?
            • hanne_lore Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:56
              To do mnie?
              • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:03
                Owszem.
                "(...) Czy jest się czego obawiać? Co zrobić, jeśli ciężka choroba w tym czasie zmusi do pozostania w łóżku? Prof. Jacek Męcina z Uniwersytetu Warszawskiego, doradca zarządu Konfederacji Lewiatan wyjaśnia zawiłości ministerialnego języka.
                - W przypadku choroby, przez pierwsze 30 dni zwolnienia w roku płaci nam pracodawca. Po wyczerpaniu się tych dni pracownik otrzymuje zasiłek chorobowy od ZUS. I o ten właśnie zasiłek chodzi w tych zmianach. Nie oznaczają więc, że nowy pracownik, albo taki z przerwą w płaceniu składek, musi czekać 90 dni albo 180, żeby móc iść na zwolnienie z powodu grypy czy przeziębienia - mówi prof. Jacek Męcina z Uniwersytetu Warszawskiego, doradca zarządu Konfederacji Lewiatan. Wyjaśnia, że chodzi tu o przebywających na zwolnieniu ponad te 30 dni.(...)"
                Gdzie znalazłaś ograniczenia dla pracowników po 50-tce? Gdzie 14 dni?
                Dla wszystkich 30 dni i tyle.
                • slonko1335 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:07
                  chorobowe płacone przez pracodawcę dla osób powyżej 50 roku życia to 14 dni po wyczerpaniu 14 dni pracownik otrzymuje zasiłek chorobowy od ZUS
                  • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:13
                    A to w sumie zabawne jest. Rozwiązanie mające na celu wsparcie zatrudniania seniorów obracałoby się w takim wypadku przeciwko nim. Zobaczymy ostateczny projekt - pewnie tam będzie ujednolicenie to 30dni, niezależnie od płatnika.
                    • slonko1335 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:17
                      no i dla całej reszty okres chorobowego to 33 dni a nie 30, artykuł nie jest zbyt prezcyzyjny
                • hanne_lore Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:14
                  W artykule są nieścisłości. 33 dni w roku (to się oczywiście sumuje) płaci pracodawca, później ZUS. W przypadku pracowników, którzy ukończyli 50 lat ZUS płaci zasiłek już od 15 dnia zwolnienia.
                • iwles Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:17
                  "Gdzie znalazłaś ograniczenia dla pracowników po 50-tce? Gdzie 14 dni?
                  Dla wszystkich 30 dni i tyle.

Nie dla wszystkich. Dla pracowników powyżej 50 lat jest to 14 dni.
                  • asia-loi Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:57
                    iwles napisała:

>
                    > Nie dla wszystkich. Dla pracowników powyżej 50 lat jest to 14 dni.

Zgadza się. Miałam w tamtym roku L4, a że mam 56 lat, to za 14 dni płacił mi pracodawca, a dalej ZUS.
    • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:11
      Bardzo dobrze.
    • szafireczek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:25
      To walka z nadużyciami.

Przecież po długotrwałym zwolnieniu, żeby podjąć pracę należy najpierw dostać orzeczenie lekarskie o zdolności do pracy i nie chodzi tylko o weryfikację stanu dotyczącego danej jednostki chorobowej, tylko całego organizmu, więc takie przypadki, jak podajesz, co do zasady są mało prawdopodobne...
      • sumire Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:41
        Eee tam.
        Mam pewne pojęcie o tym, jak wyglądają te "orzeczenia" - jeśli ktoś tam weryfikuje stan całego organizmu, to ja jestem święty Tomasz z Akwinu.
        • hanne_lore Re: Zmiany w L4 18.11.19, 13:54
          No oczywiście, raz miałam takie "badanie" wstępne do pracy, że lekarz nawet mnie nie dotknął. Przeważnie tylko osłuchanie, zmierzenia ciśnienia, wypełnienie ankiety i koniec.
          • slonko1335 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:25
            wstępne i okresowe to jeszcze ale przecież kontrolne po 30 dniach nieobecności to głownie polega na tym, ze lekarz medycyny pracy na podstawie zaświadczenia od lekarza prowadzącego o zakończonym leczeniu podbija zdolność do pracy i tyle...
            • jan.kran Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:35
              Mam pytanie.Pomagam znajomej w Oslo ogarnąć sprawy zwolnienia lekarskiego i ubezpieczenia męża który ma stały pobyt i pracę w Norwegii ale od sierpnia jest w PL na zwolnieniu.Jest poważnie chory i nie ma problemu z przeniesieniem ubezpieczenia z Norwegii do PL i wypłatą zasiłku.Ale powiedziano mu że w Polsce wydaje się obecnie zwolnienia nie dłużej niż dwa tygodnie.Jest to kłopot bo trzeba co dwa tygodnie wysyłać dokumentację do norweskiego ZUS. Jest możliwość otrzymania dłuższego zwolnienia jeżeli perspektywy leczenia zapowiadają się na długotrwałe?
              • joanna_poz Re: Zmiany w L4 18.11.19, 14:41
                jan.kran napisała:

> Mam pytanie.Pomagam znajomej w Oslo ogarnąć sprawy zwolnienia lekarskiego i ube
                > zpieczenia męża który ma stały pobyt i pracę w Norwegii ale od sierpnia jest w
                > PL na zwolnieniu.Jest poważnie chory i nie ma problemu z przeniesieniem ubezp
                > ieczenia z Norwegii do PL i wypłatą zasiłku.Ale powiedziano mu że w Polsce wyd
                > aje się obecnie zwolnienia nie dłużej niż dwa tygodnie.Jest to kłopot bo trzeba
                > co dwa tygodnie wysyłać dokumentację do norweskiego ZUS. Jest możliwość otrzym
                > ania dłuższego zwolnienia jeżeli perspektywy leczenia zapowiadają się na długot
                > rwałe?

oczywiście, że mozna dostać zwolnienie lekarskie na dłuzej niz 2 tygodnie.
              • slonko1335 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 15:51
                Oczywiście. Może są jakieś ograniczenia w takim przypadku jak tu ze pracuje i mieszka w Norwegii
            • szafireczek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 22:02
              I masz odpowiedź - cokolwiek to będzie - Polak potrafi...każdą zasadę ominie lub wypaczy, jeśli będzie mu to na rękę...te najnowsze, jeśli wejdą w życie - też...
    • baltycki Re: Zmiany w L4 18.11.19, 15:12
      I co sie dziwisz?
      www.money.pl/gospodarka/polak-kombinator-polka-kombinatorka-pomyslow-na-wyludzenia-z-zus-jest-wiele-6438226925131905a.html
      • jeste_m_sobie Re: Zmiany w L4 18.11.19, 15:52
        Widzę, że powstały dwa wątki na ten sam temat. Kopiuję swój wpis z drugiego (mniej uczęszczanego), bo jestem zbulwersowana:
        Doprowadzi to do zmniejszenia zatrudnienia wśród chorych przewlekle, czyli dokładnie odwrotnie, niż powinno być: praca w przypadku chorych przewlekle to nie tylko środki do życia *w tym na leczenie) i wsparcie budżetu państwa, ale też rodzaj psychoterapii, wzrost poczucia sensu życia,stymulacja do aktywności itd.
        • szmytka1 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 15:59
          też tak sądzę, jak zwykle najbardziej uderzą w najsłabszych
        • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:08
          Psychoterapię proszę sobie uskuteczniać na stosownych spotkaniach/sesjach/grupach wsparcia. Są też zakłady pracy chronionej, spółdzielnie socjalne i inne twory. W normalnych fabrykach się pracuje, albowiem ich głównym celem jest wypracowanie zysku. Pracownik, którego więcej nie ma niż jest, bo jest notorycznie chory/ma chore dziecko/jest w ciąży w tym nie pomaga. Proste.
          • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:30
            Z bólem serca bo sama jestem osobą przewlekle chorą muszę się zgodzić. Firma to nie przytułek dla chorych i niedostosowanych, firma ma wypracować zysk, między innymi po to by móc wypłacać pensje pracownikom i oferować im pewność zatrudnienia.
            • pani-nick Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:53
              Firma ma prawo zwolnić pracownika po bodajże pół roku chorobowego (nie w ciazy). Taki pracownik chorować dalej może i zasiłek dostawać.
              • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 21:53
                To a’propos „Jestem zbulwersowana:
                Doprowadzi to do zmniejszenia zatrudnienia wśród chorych przewlekle, czyli dokładnie odwrotnie, niż powinno być: praca w przypadku chorych przewlekle to nie tylko środki do życia *w tym na leczenie) i wsparcie budżetu państwa, ale też rodzaj psychoterapii, wzrost poczucia sensu życia,stymulacja do aktywności itd.”?
                • double-facepalm Re: Zmiany w L4 18.11.19, 22:53
                  Że wzrost poczucia sensu życia chyba dla większości (pojęcie wzgledne) można się zgodzic, o ile wykonują pracę efektywnie. Skąd wyjechalas z psychoterapią, na to to raczej mogą zarobic, pracując (skoro trudno o nią na nfz).
                • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 14:43
                  to państwo nie spiera osób pracujących
        • lauren6 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:11
          W przypadku ciąży będzie się opłacało wzięcie L4 od przysłowiowych 2 kresek do porodu.
          • zawsze-w-drodze Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:16
            I dobrze. Lepiej tak, niż łażenie w kratkę - pracę tylko dezorganizuje. A tak - zastępstwo, pani i tak się w robocie przez dobre dwa lata nie pokaże.
            • mia_mia Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:33
              Dobre dla kogo? Chyba nie dla ciebie, która jej to sponsorujesz, jeśli pracujesz
            • lauren6 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:34
              Lepiej dla kogo? Dla ZUS?
          • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 19:26
            Ciekawe który ginekolog wystawi ci l4 na 8 miesięcy . Ot po prostu jak kobieta wykorzysta l4 na początku ciąży, to pod koniec będzie na bezpłatnym zwolnieniu.
            • edelstein Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:26
              A z czego bedzie zyc?
              • makurokurosek Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:47
                Dlatego, że nie ma z czego żyć ma okradać innych? Od pomocy osobą w trudnych sytuacjach jest MOPS, a nie ZUS
                • lauren6 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:33
                  Jeżeli nie będzie mieć z czego żyć to po prostu zaniedba swoją ciążę i urodzi chore dziecko.

Osoby, które mają IQ wyższe od pantofelka pierwotniaka potrafią liczyć, że taniej wychodzi chuchanie i dmuchanie na ciężarną kobietę niż potem leczenie i rehabilitacja np. skrajnego wcześniaka.
                  • makurokurosek Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:43
                    Jeżeli ktoś nie dba o swoją ciąże to nawet mając zasiłek wyda na wszystko inne tylko nie na zadbanie o dziecko.
                    Patologia od kilku lat dostaje dość duże zastrzyki gotówki a ich dzieci jak głodne i zaniedbane były tak są. Wybacz ale 180 dni płatnego chorobowego w ciąży to nie jest mało ( 30 dni pracodawca , 60 Zus , 90 dni bezpłatnego chorobowego i kolejne 90 płanych). Toż nie róbmy sobie jaj , że ciąża oznacza obłożnie chorą.
                    • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 14:13
                      Czytałam gdzieś, że w ostatnich latach zwiększyła się ogólnie skala biedy w Polsce a mimo 500+ liczba głodnych dzieci jest stała
                      • sowka.szara Re: Zmiany w L4 19.11.19, 14:29
                        madami napisała:

> Czytałam gdzieś, że w ostatnich latach zwiększyła się ogólnie skala biedy w Pol
                        > sce a mimo 500+ liczba głodnych dzieci jest stała

Odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem w Polsce:

2014: 22,2
                        2015: 16,8
                        2016: 15,0
                        2017: 13,2
                        2018: 10,5

Akurat jako program socjalny 500+ się udał. Nie udał się główny zamysł, czyli wzrost dzietności.
                        • madami Re: Zmiany w L4 20.11.19, 10:51
                          Nie mówiłam o dzieciach tylko o skali biedy w Polsce

www.money.pl/gospodarka/poziom-ubostwa-wzrosl-pierwszy-raz-odkad-pis-objal-wladze-6397831351752833a.html
                          • madami Re: Zmiany w L4 20.11.19, 10:52
                            www.rp.pl/Kraj/181029439-Akcja-PCK-Milion-dzieci-w-Polsce-jest-glodnych.html
                    • nocnamagia Re: Zmiany w L4 20.11.19, 17:04
                      W ciązy masz 270 dni a nie 180
              • madami Re: Zmiany w L4 19.11.19, 12:36
                edelstein napisała:

> A z czego bedzie zyc?
                >
                może w pracy?
            • lauren6 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:30
              > Ciekawe który ginekolog wystawi ci l4 na 8 miesięcy
              L4 wystawia się na 3-4 tygodnie, a nie na 8 miesięcy. Nie wiedziałaś?
              • makurokurosek Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:46
                Dlatego jestem zaskoczona, że ktoś twierdzi iż ciężarne wyskoczą od razu na chorobowe. Zaproponowane rozwiązanie właśnie ukróci l4 od chwili dwóch kreseczek na teście.
                • lauren6 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 10:57
                  Będzie dokładnie na odwrót. Ciężarne będą to zwolnienie przedłużać do porodu.
                  • mia_mia Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:08
                    Pierwszy miesiąc zwolnienia 100%, drugi 80%, trzeci 60% itd. albo wogóle zwolnienia płatne 50%.
                    Mają nóż na gardle, po wyborach prezydenckich kilka lat bez wyborów, posuną się do wszystkiego.
                  • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:22
                    Czyli jak do tej pory. Polska ciąża - zagrożona pracą zawodową, teraz i zawsze!
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Zmiany w L4 18.11.19, 16:37
      W sumie to nie rozumiem.
      Koleżanka chorowała, najpierw operacja płuc i wycięcie guza, po tym była sporo na zwolnieniu, wróciła i po miesiącu okazało się, że musi poddać się chemioterapii i była znowu pół roku na l4. Czyli teraz co nie mogla by chorować na raka?
      • koronka2012 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 18:57
        Chyba niestety dobrze nie rozumiesz.... dokładnie to samo przechodził znajomy chłopak - kiedy brał chemię, był na L4, potem szybko wracał do pracy, bo z czegoś żyć trzeba. W świetle obecnych przepisów nie bardzo rozumiem co miałby zrobić - zwolnić się, brać urlop bezpłatny?
    • mizantropka Re: Zmiany w L4 18.11.19, 17:16
      Nie po zaczęciu pracy, tylko po wykorzystaniu 33 dni chorobowego, za który płaci pracodawca i nie następny po 90 dniach, tylko dopiero po 90 dniach przerwy pomiędzy zwolnieniami powstanie prawo do liczenia nowego okresu zasiłkowego.... Przynajmniej ja tak rozumiem
      • lena.113 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 20:48
        Czyli tak choruje 33 dni na koszt pracodawcy,potem mam 30 dni zasilek ż zus ,i 31 dnia czyli 64 dnia choroby już nic mi zus nie płaci?
        Dopiero po 90 dniach od tego 64 dnia mogę zwolnienie płatne mieć?
        Dobrze rozumiem?
        • lena.113 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 20:58
          A dg zakładasz i dopiero po 180 dniach masz prawo do l4,a np jak zachowujesz na polpasiec...to zus płacisz leżąc w domu czy nie?
          • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 21:12
            Jak pracujesz zarobkowo na DG, a nie hobbystycznie to chorobowego nie bierzesz, bo to co dostajesz z ZUSu, nie starczyć ci na pokrycie stałych kosztów, a co tu mówić o wynagrodzeniu dla ciebie.
            • lena.113 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 21:25
              Trudno mając np chorobę zakaźna spotykać się z ludźmi...
              A opieka na dziecko ?rozumiem,że mając zarobkową dg zostawisz sama 2 latke z 40 st gorączka z zapaleniem płuc w domu?Bo dg zalozylas 5 miesięcy temu i 180 dni nie minęło?
              Są w życiu różne sytuacje...
              • lena.113 Re: Zmiany w L4 18.11.19, 21:29
                I żeby nie było nigdy nie miałam osobiście zwolnienia dłuższego niż 10 dni...A w ciałach do 8 miesiąca pracowałam...Ale byłam zdrowa
              • kamin Re: Zmiany w L4 18.11.19, 22:40
                Przecież możesz dostać L4 na opiekę, tylko będzie bezpłatne .
              • makurokurosek Re: Zmiany w L4 18.11.19, 23:55
                Mając DG musisz zarobić nie tylko na swoje wynagrodzenie ale również na koszty z których część jest stała. Tak więc w przypadku choroby dziecka albo zatrudniasz opiekunkę albo pracujesz z domu .
                Widać , że o pracy na własnym nic nie wiesz. DG to nie etat gdzie wypłata ci się należy
                • frey.a86 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:30
                  Nie każda DG generuje koszty stałe, np. moja nie. Zresztą nawet gdyby generowała, to nie widzę siebie pracującej podczas dajmy na to paskudnej grypy z drgawkami, bo "koszty stałe". Bierze się zwolnienie i tyle, zdrowie najważniejsze.
            • kamin Re: Zmiany w L4 18.11.19, 22:38
              Znałam kiedyś pana na własnej DG który brał chorobowe latem, gdy chciał jechać na urlop.
              Znam też panią, która gdy jest okazja bierze parę dni zwolnienia na dziecko, normalnie w tym czasie pracując.
              • frey.a86 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:41
                Z drugiej strony jak zawiesisz działalność na czas urlopu, to okres oczekiwania na działanie ubezpieczenia chorobowego nalicza się od początku. To jest nie fair ze strony państwa, cały rok płacisz grzecznie składkę, a jeden miesięczny urlop wszystko zaburza. A skoro państwo postępuje nie fair, to wcale mnie nie dziwi, że przedsiębiorcy również.
                • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:47
                  Dokładnie.
                • makurokurosek Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:50
                  Ale dlaczego chcesz zawieszać działalność na czas urlopu ? Nie sądzisz, że to cwaniactwo i trąci malizną.
                  • frey.a86 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:59
                    Dlatego, że nie pracuję, nie zarabiam i nie chcę za ten okres płacić ZUSu.
                    • makurokurosek Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:47
                      czyli jednym słowem cwaniactwo.
                      • joanna_poz Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:50
                        ale jakie tu masz cwaniactwo?
                        nie pracuje w tym czasie, nie płaci skaldki i niczego nie chce od panstwa..
                        • makurokurosek Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:54
                          No jednak chce, bo właśnie oburza się że okres do chorobowego będzie naliczał jej się na nowo, tylko jakoś zapomniała że na nowo zacznie działalność
                          • frey.a86 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 10:32
                            Ale składki za 11 miesięcy państwo przytuliło, nie? Ja nie mam nic przeciwko, żeby zasiłek wyliczyć mi proporcjonalnie, jako 11/12. Natomiast w sierpniu mam martwy sezon, klientów tylu że ledwo na zus zarabiam, więc moja praca w tym okresie nie ma najmniejszego sensu. Za co mam płacić składki w pełnej wysokości, skoro nie pracuję i nie zarabiam?
                      • madami Re: Zmiany w L4 20.11.19, 10:48
                        makurokurosek napisała:

> czyli jednym słowem cwaniactwo.

hę?
                        nie ma dochodu --=> nie ma z czego płacić ZUS ----> zawieszenie DG

co jest tu cwaniactwem?
                  • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:13
                    Państwo cwaniakuje i okrada pracodawców, ale w drugą stronę już nie można?
                    • makurokurosek Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:51
                      W ten sposób tłumaczysz sobie swoje zachowanie. I niby w jaki to sposób państwo okrada ciebie, bo cię zmusza do płacenia podatków za które funkcjonują szkoły z których korzysta twoje dziecko, z których naprawiane są drogi po których jeździsz, czy może dlatego że zmusza cię do płacenia składek na ZUS z których opłacane jest leczenie twoje i twoich dzieci.
                      • frey.a86 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 10:36
                        Czas oczekiwania na wizytę u endokrynologa to kilka lat. Szkoły działają tak, że kto może to zapisuje dziecko do prywatnych placówek, a jak nie może to dzieci jadą na prywatnych korkach. Za to z podatków finansuje się zasiłki dla masy nierobów i to jest niby dobre gospodarowanie pieniędzmi z budżetu? Litości.
                      • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 11:23
                        Nie mam dzieci, a Państwo w niczym mi nigdy nie pomogło. Uprzedzam - leczę się również prywatnie. Po zaś darmowej edukacji mam niezaleczalną nerwicę i depresję, a do już istniejących zaburzeń doszły kolejne spowodowane edukacją szkolną.
                      • lena.113 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 20:03
                        No jakie leczenie przecież twierdzisz że na dg zwolnień się nie powinno brać?zdrowie i życie mam jedno i jeżeli będę potrzebowała to wezmę,z zapaleniem płuc nie będę prowadziła samochodu i spotykala się z klientami...Tak wyobraź sobie że mam dg i mam prawo brać zwolnienie i nieważne czy mam koszty czy nie ,bo martwa nic nie zarobie
                      • madami Re: Zmiany w L4 20.11.19, 10:45
                        Jakie leczenie? Służba zdrowia publiczna DOGORYWA, nie ma kto leczyć, została albo klika lekarska ( której i tak trzeba zapłacić w prywatnym gabinecie aby dostać się do szpitala) albo spady, które nic nie potrafią. Lekarze zostali wyrzuceni z Polski przez PIS iorów. Owszem rozwija się prywatne lecznictwo ale to tylko dla bogatych - my już mamy system amerykański tylko udajemy wciąż, że tego nie widzimy.

Z naszych podatków finansowane są archaiczne szkoły z archaicznym systemem kształcenia, kontrolowane przez PIS i mające uczyć wg jednego słusznego schematu. Szkoły to poletko partii - które my finansujemy. Kto jest w miarę ogarniety to organizuje dziecku zajęcia poza szkoła albo zapisuje do prywatnej. Dzieci wykształcone w taim systemie będą miały nikłe szanse w porównaniu do równieśników z innych krajów jeżeli chodzi o poruszanie się we współczesnym świecie. Czy polska szkoła uczy np. języków obcych? Kto po skończeniu LO i ucząc się tylko tam angielskiego będzie się biegle posługiwac tym językiem? Ano nikt, będzie dukać i bać się, że dostanie pałę jak coś źle powie gdy tymczasem dziecko wykształcone w prywatnej szkole będzie się bez problemów porozumiewac za granicą.

Tak państwo nas OKRADA, naszymi pieniędzmi finansuje zasiłki dla nierobów, zabieram osobom pracującym ogromne sumy by kupowac sobie głosy wyborcze. Państwo okrada nas i nasze dzieci z dziedzictwa narodowego, zaciąga kredyty, które nasze dzieci będą musiały spłacać.
    • edelstein Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:29
      Jak zwykle uderzy to w osoby przewekle chore, majace na utrzymaniu osobe z niepelnosprawnoscia na ktora nie ma zasilku, bo jest "za malo chora" samotne matki i kobiety w ciazach zagrozonych lub zle ta ciaze znoszacych.Brawo Pis
      • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:33
        Ile w Niemczech jest zwolnienia na chore dziecko? 60 dni jak u nas czy mniej? Niestety nigdy żadna z emigrantek nie chce odpowiedzieć na to proste wydawało się pytanie.
        • edelstein Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:02
          Nie umiesz wygooglowac? Zalezy od tego ile dzieci jest w domu, czy matka sama je wychowuje i ma co sa chore.Przy bardzi chorych mozna wziac tyle dni ile potrzeba, tu nie ma ograniczen.Samotna na zwykle chore do 50 dni, kazde z rodzicow po 25 dni.
          • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:03
            Czyli mniej niż w Polsce.
            • edelstein Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:55
              A w Polsce masz plante chorobowe jak dziecko jest chore dluzej niz te 60dni?
              • hanusinamama Re: Zmiany w L4 20.11.19, 12:22
                Ale masz 100% płatne na całą ciąże "bo rano sie gorzej czuję". Tego chyba nie macie...
          • makurokurosek Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:37
            Czyli wszędzie taka ilość dostępnego chorobowego wystarcza ale w Polsce nie wystarcza, bo w Polsce ludzie nauczeni są żyć na zasiłkach
            • edelstein Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:53
              Doczytalas, ze jak nie wystarczy to i tak rodzic dostanie?
        • leni6 Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:05
          Na jedno dziecko najczęściej 10 dni na każdego z rodziców, w przypadku większej liczby dzieci więcej.

Grupa którą dotknie ta zmiana są też chyba rodzice dzieci często chorujących, chyba że opieka nad dzieckiem nie podlega pod te przepisy.
          • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:12
            To w końcu jak?
            50 dni (rozłożone na oboje rodziców) jak pisze Edel czy 20 dni czyli prawie dwa razy mniej? Pytam o Niemcy i ogólne rozporządzenie, a nie indywidualne dobrowolne ustalenia poszczególnych firm?
            • berdebul Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:32
              Tam są landy, ktore moga miec własne regulacje.
              • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:54
                Ok.
                Czyli są landy w których ilość dni "na chore dziecko" 3 razy mniejsza niż w Polsce.
                • edelstein Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:57
                  Nie, Minimum 10, wszystko zalezy co dziecku polega.
      • makurokurosek Re: Zmiany w L4 19.11.19, 08:53
        Osoba przewlekle chora to raczej utrapienie pracodawcy, może czas aby takie osoby zaczęły pracować na DG. Nie rozumiem natomiast co ma samotne macierzyństwo do długaśnych zwolnień lekarskich. Nie sądzisz, że pomówieniem iż samotne matki miesiącami siedzą na l4 obrażasz te kobiety i działasz na ich szkodę?
        • flegma_tyczka Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:02
          Zapytaj ją ile w Niemczech jest chorobowego na dziecko bo mię wygasiła, a jestem ciekawa czy tyle ile w Polsce czyli 60 dni, a może i więcej?
        • sumire Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:04
          Osobą przewlekle chorą może stać się każdy z nas.
          • makurokurosek Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:34
            Oczywiście, że każdy z nas może stać się przewlekle chory ale czy to coś zmienia.
            • sumire Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:47
              Owszem, bo zdajesz się sugerować, że na długie zwolnienia chodzą tylko cwaniacy. A wbrew pozorom całkiem niewiele trzeba, żeby na takowym wylądować lub przynajmniej być zagrożonym wylądowaniem na takowym. To co, profilaktycznie zakładać sobie działalność gospodarczą, bo mam chory kręgosłup?
      • hanusinamama Re: Zmiany w L4 20.11.19, 12:21
        Ale dziwisz sie jak dzisiaj wiekosć zwilnien to własnie "bo źle ciąze znoszę"...idz do lekarza po zwolnienie na 8 miesiacy bo sie ostatnio "słabiej czujesz". A nie. Wróć ty chyba za zachodnią granicą. U was sie w ciązy pracuje normalnie...
    • vasaria Re: Zmiany w L4 19.11.19, 09:00
      super - mnie się podoba ! to jak z 30krotnością - im gorzej tym lepiej wink . może w końcu te tępe luje* przejrzą na oczy.
      * interpretujcie sobie jak chcecie, kto to jest tongue_out
    • lena.113 Re: Zmiany w L4 20.11.19, 16:39
      Już teraz znam osoby które zawieszaja działalność jadąc na urlop czy mając przestój w pracy,i jednocześnie w rym okresie podpisania się pod ubezpieczenie męża lub żony
      Teraz będzie to jeszcze okres choroby,bo jak od ostatniego zawieszenia nie minie 180 dni regularnych wpłat na zus nic nie dostaną,a będąc np po wypadku nie zarobią nic...
      Znam faceta na dg spadł z dachu z 8 metrów, połamaną,pół roku leżenia w domu,czyli teraz gdyby miał działalność krócej aniżeli 6 miesięcy pozostały zupełnie bez środków do życia?on akurat rodziny nie ma ...ani żony ani rodziców...
      • lena.113 Re: Zmiany w L4 20.11.19, 16:41
        A jednocześnie leżąc np polamanym mieliby płacić pełny zus 1500 zł...to lepiej zawiesić bo po co w długi wpadać...fikcja ubezpieczeniową?
        • lena.113 Re: Zmiany w L4 20.11.19, 16:46
          Tyle że potem po zawieszeniu ,często taka osoba jakiś czas pozostanie w szarej strefie (np świadcząc drobne usługi budowlane...),Do czasu kiedy nie trafi się większą robota z koniecznością wystawienia faktury VAT
          Jak robiłam remont to był problem z ekipą, jak już zdobyłam od razu krzyczeli że działalność zawieszona i faktur chwilowo nie wystawiają...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka