Dodaj do ulubionych

Pogrzeb swiecki

18.11.19, 13:04
Czy jest możliwość zorganizowania pogrzebu świeckiego bez mistrza ceremonii? Tj zeby ktos z rodziny wygłosił krótka mowę i juz? Bez wierszy, aforyzmów i puszczania "ulubionych pieśni zmarłego". Ostatnio, mimo ustaleń z rodzina zmarłego, MC popłynął.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 13:17
      To nie MC poplynal tylko pogrzeb swiecki tez ma swoje zasady jak ten nieswiecki. Zadaniem MC jest tego dopelnic. To jest jego obowiazek. Ustalenia z rodzina on przestrzega ale wszystko w okreslonej normie. Np. Mowa itp. Z tego co ja sie orientuje nie mozna zorganizowac pogrzebu swieckiego bez osoby prowadzacej ale ostatni taki mialam 5 lat temu moze teraz cos sie zmienilo.
      • aqua48 Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 13:44
        jola-kotka napisała:

> nie mozna zorganizowac pogrzebu swieckiego bez osoby prowadzacej

Można, można, mistrza ceremonii też nikt o kompetencje i dyplom ukończenia szkolenia dla mistrzów ceremonii nie pyta. Z zakładem pogrzebowym wystarczy ustalić jak to będzie wyglądało.
    • purchawka2017 Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 14:02
      Można. Można też nie robić ceremonii żadnej.
      • baatexja Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 15:01
        Najprostszy pogrzeb może polegać na umieszczeniu urny pod płytą grobu, w którym pochowany jest już ktoś z rodziny w obecności "inspektora Cmentarza i Organizatora pogrzebu". Czyli jedna osoba z rodziny i przedstawiciel cmentarza.
        Może kiedyś będzie uchwała, że będzie można rozsypywać prochy w cmentarnych "ogrodach pamięci" ale to chyba nie tak szybko.
        • bywszy Coś więcej?... :) 18.11.19, 15:55
          baatexja napisał(a):

> Najprostszy pogrzeb może polegać na umieszczeniu urny pod płytą grobu, w którym
          > pochowany jest już ktoś z rodziny w obecności "inspektora Cmentarza i Organiza
          > tora pogrzebu". Czyli jedna osoba z rodziny i przedstawiciel cmentarza.
          > ...

O, to ciekawe.

Czy ta "bezceremionialna" forma jest ograniczona do skremowanych szczątków? Trumny nie można w ten sposób złożyć w istniejącym już grobie?
          I od strony formalnej jak to wygląda - się idzie do administracji cmentarza i się zgłasza zapotrzebowanie na asystę w wybranym przez siebie terminie?
          A jak cmentarz rzymsko-katolicki, to nie będą robić scen, że - z przeproszeniem - "bez Boga"? Tzn. czy wolno im robić takie sceny, gdyby zechcieli?

• dziennik-niecodziennik Re: Coś więcej?... :) 18.11.19, 18:41
            Zalezy od cmentarza. Jak jest parafialny to moze byc ze tylko dla parafian/wierzących/itd. Ale jak jest publiczny to kazdego chowają.
            • thea19 Re: Coś więcej?... :) 18.11.19, 18:45
              jeśli jest tylko parafialny a nie ma komunalnego, to muszą chować wszystkich z terenu bez wyjątku
              • bergamotka77 Re: Coś więcej?... :) 18.11.19, 19:07
                Mój cmentarz jest parafialny akurat. Ale pięknie położony,, bardzo go lubię.
    • bergamotka77 Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 14:02
      Byłam dwa razy na takim i za każdym razem to był cyrk a nie pogrzeb - masakra. Najlepsze jest to że znajomej teściowej syn zafundował taki bo jest ateista mimo że ona nie życzyła sobie swieckiego. Byla blisko księżmi itd. Powinna go teraz straszyć wink
      • lwica_24 Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 14:08
        Moja mama miała taki pogrzeb. Jako osoba niewierząca, choć chrzczona, zapewne nie zyczyłaby sobie "cyrku" z księdzem. My zdecydowaliśmy się na mistrza ceremonii ( przeczytał a właściwie powiedział sięgając do notatek) to co mu napisałam. Był Chopin - fragmenty wybralismy z bratem. Kilka słów powiedział ojciec, potem brat, potem ktos z przyjaciół i dawni współpracownicy.
        Mozna było nie decydować się na mistrza ceremonii, ale on w jakims sensie....pomaga. Mozna ograniczyć jego rolę .
        • bergamotka77 Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 14:11
          Skoro sobie życzyła i wyraziła to, ja znam na szczęście wolę rodziców a moi bliscy moja a zrobienie jej na przekor uwazam za czyste dranstwo.
      • hanusinamama Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 16:01
        Za to moj włąsny dziadek, całe zycie komunista i antyklerykał miał pogrzeb z księdzem...bo babcia chciała. Dodam ze babcia z dziadkiem zyła krótko, potem byli w separacji. Babcia jak babcia na starość mogło jej odwalić ale ze ojciec na to pozwolił??? Zapytałam czy chciałby abym go pochowała bez ksiedza (tata wielki katolik miłośnik KK), oburzony powiedział ze "jak to??"/ Tak to- tak samo jak ty dziadka z księdzem chowałeś...
        • bergamotka77 Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 16:13
          A ja myśle ze to inna sytuacja, zwłaszcza ze i komuniści na starość często zbliżają się do Boga i kościoła. Mniejsza szkoda gdy ksiądz jest u ateisty niż nie ma go u osoby wierzącej.
          • hanusinamama Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 16:20
            Nie bo dziadek do konca koscioła i księzy nienawidził. Nie życzył sobie ostatniego namaszczenia, ojcu powiedział zeby go z ksiedzem nie chować...
            • srebrnarybka Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 16:31
              Chociaż jestem katoliczką, uszanowałabym wolę zmarłego. Pan Bóg i tak, jak zechce, to go zbawi bez religijnej ceremonii, a pomodlić się za zmarłego mogę także wtedy, gdy ma on świecki pogrzeb. Ale woli zmarłego bym nie gwałciła.
          • cosmetic.wipes Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 16:21
            bergamotka77 napisała:

> Mniejsza szkoda gdy ksiądz jest u ateisty niż nie
            > ma go u osoby wierzącej.
            >

Szkoda dla kogo? Bo chyba nie dla nieboszczyka.
            • little_fish Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 18:41
              Coś na zasadzie " co ci szkodzi jak pójdzie na mszę, posiedzi na religii"🙈
        • majenkir Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 16:24
          Tak naprawde nieboszczykowi to nie robi roznicy (ani w jedna, ani w druga stronee) wink.
          • hanusinamama Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 16:33
            Ale uszanować wole trzeba. Ja nie jestem koscielna ale ojca z ksiedzem pochowam (tak mu z KK po drodze). Dla swinstwo dziadkowi zrobili...
            • bergamotka77 Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 18:52
              Nie musisz być kościelna, cokolwiek to znaczy, aby uszanować wolę ojca. Jak widać zapiekly antyklerykalizm dziadka zaowocowal postawa mocno prokatolicka ojca wink
              • hanusinamama Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 19:13
                Nie....moj ojciec uwaza ze jedynie jego postawa jest prawidłowa i dopuszczalna. Dziadek miał w de ze ojciec koscielny...nawet sie zjawiał na naszych (wnuczat) chrztach czy komuniach w kosciele. Ojiec nie uznaje innego niz swój sposoby życia. Nie ejstem koscielna a ojca pochowam z ksiedzem.
                To ojca koscielna postawa mnie od koscioła odgoniła....ciaganie siłą na msze.
                • bergamotka77 Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 19:39
                  Myślę, że taka zapiekla i fundamentalna postawa w żadną strone nie jest odpowiednia. Ja nie lubię ani zacieklych antyklerykalnych ani dewocyjnych postaw. Na szczęście obie są mi równie obce.
        • umi Re: Pogrzeb swiecki 19.11.19, 01:11
          Pozwolil, bo mu tylko matka z rodzicow zostala. W takiej sytuacji raczej nikt rozsadnie myslacy nie denerwuje jedynego rodzica. Jakby sie przejela, ze maz po smierci pojdzie do pekla, to by mial dwa pogrzeby zamiast jednego. Moglo mu sie nie kalkulowac.
    • dominika9933 Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 14:13
      disco-ball napisała:

> Czy jest możliwość zorganizowania pogrzebu świeckiego bez mistrza ceremonii? Tj
      > zeby ktos z rodziny wygłosił krótka mowę i juz? Bez wierszy, aforyzmów i puszc
      > zania "ulubionych pieśni zmarłego". Ostatnio, mimo ustaleń z rodzina zmarłego,
      > MC popłynął.
      Tak, można. Mój Ojciec miał taki pogrzeb pięć lat temu. Siostra napisała piękne wspomnienie, ja je odczytałam. Był też trębacz. Ceremonia "podobała się" nawet wierzącym uczestnikom.
    • chococaffe Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 14:27
      Można. Byłam na takim pogrzebie (dom pogrzebowy na Powązkach). "Przemawiał" tylko przyjaciel zmarłego i jego żona.
    • flegma_tyczka Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 14:30
      Tak. Można. Sama na takim byłam. Wypowiadał się ktoś "z bliskiego otoczenia", a potem do grobu. Nie było także muzyki ani mszy, co mnie zresztą ucieszyło.
      • bergamotka77 [...] 18.11.19, 14:31
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • flegma_tyczka Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 14:44
          Aż taki był zły? Zresztą na pogrzebie z mistrzem ceremonii też byłam i mam mieszane odczucia co do tego fachu.
        • default Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 19:04
          To musiałaś na jakiegoś dyletanta trafić. Pogrzeb mojego eksmeza prowadziła świetna pani, doskonale się przygotowana, wygłosiła piękną mowę, uzgodnioną szczegółowo z moja córką, poprowadziła cała uroczystość bardzo pięknie, ze smakiem można powiedzieć. To zresztą w ogóle małżeństwo, oboje zajmują się oprawą świeckich pogrzebow, są znani w Warszawie, kiedyś był o nich artykuł. Prowadzili tez wiele pogrzebow znanych osób, aktorów, polityków itp.
          • flegma_tyczka Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 19:26
            Oni może tak, my mieliśmy kiepskiego mówcę (nie Warszawa), w dodatku niesłownego, ale to inna sprawa kaloszy.
    • srebrnarybka Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 16:28
      Pogrzeb świecki można mieć taki, jaki się chce, i na ile oczywiście pozwalają warunki techniczne. Pewnie nie da się np. wyświetlić filmu czy zdjęć z życia zmarłego, ale może w niektórych domach pogrzebowych tak? Byłam na pogrzebach, gdzie mistrz w ogóle się nie udzielał. Mistrz może też np. po prostu udzielać głosu i przedstawiać mówcę. Bywałam na pogrzebach, gdzie przemawiał ktoś oficjalnie i było to przydatne. Wierszyki etc. uzgadnia się z mistrzem, jeśli ktoś sobie tego życzy. Byłam też na pogrzebie, gdy mistrz odczytywał wspomnienia o zmarłym napisane przez wnuczkę. Widocznie rodzina wraz z ową wnuczką nie miała siły czytać tego publicznie. Różnie bywa.
    • wbka2 Re: Pogrzeb swiecki 18.11.19, 17:56
      Nieuszanowanie woli zmarłego to wyjątkowa bezduszność, w każdej sprawie spadkowej czy też dotycząca pogrzebu. Uważam, że trzeba napiętnować takie zachowania, żeby wiadomo było, że to jest niegodne przyzwoitego człowieka.
    • minerallna Re: Pogrzeb swiecki 19.11.19, 02:08
      Nad grobem/urną pełna dowolność. Chcesz mówić to mów. Nie chcesz nie mówisz. Panowie zajmujący się pochówkiem po prostu stoją i czekają.
      Jeśli Ci to pomoże to moje doświadczenia.
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,168512758,168512758,Spelnienie_woli_po_smierci_.html#p168517841

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka