Dodaj do ulubionych

Świąteczne wypieki

11.12.19, 17:40
Zaczęłam właśnie robić ciasto na pierniki i tak mnie naszło: jakie ciasto / ciastka typowo świąteczne lubicie najbardziej? Ja życie oddam za serniki każdego rodzaju. Właśnie mam zamiar zrobić na święta (oprócz tych pierników) sernik chałwowy I piernik z powidłami.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 17:51
      Poza makowcem inne ciasta mogłyby dla mnie nie istnieć.
      • mamolka1 Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:38
        1/3 tego co robię na święta..makowiec, orzechowiec, kokosowe to na dużych blachach. Potem orzeszki, ule, grzybki, pierniczki, kruche w czterech wersjach, jakieś rurki .... Tyle, że nas jest jakieś 10-12 swoich plus goście okołoświąteczni
      • aerra Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 20:59
        O, a dla mnie makowiec mógłby nie istnieć big_grin
    • snakelilith Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:00
      Sernik to dla mnie ciasto na ciepłą porę roku, fajnie schłodzony, z owocami. Zimowo-okołoświątecznie to dla mnie makowiec. Tradycyjny, na drożdżowym cieście zawijany z dużą ilością bakalii w nadzieniu. I pierniki różnego rodzaju, ale te kupuję jednej marki, bo nikt nie jest w stanie zrobić ich tak dobrze. Te jem już od października. Na same święta robię jeszcze sama blachę niemieckich rożków waniliowych z kruchego ciasta i cynamonowe gwiazdki albo kokosanki, w zależności co mi się chce, bo gwiazdki wymagają więcej pracy. Wcześniej robiłam jeszcze tradycyjną bogatą struclę drożdżową z kopą jajek i kupą masła, ale to zabójstwo kaloryczne, wolę nie wieść się na pokuszenie. Po świętach kupuję za to gotowe panettone, bo jest w przecenie. big_grin
      • karme-lowa Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:03
        Ja zamiast ciast, piekę ok 15 rodzaji (rodzai?) ciasteczek.
        Wolimy je od ciast.
        • ms.piggy Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:06
          rodzajów.. albo bardziej swojsko rodzai smile
          • karme-lowa Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:34
            ms.piggy napisała:

> rodzajów.. albo bardziej swojsko rodzai smile
            👍
        • damartyn Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:07
          makowiec, który piekę właściwie raz do roku i jest to ciasto typu kołocz śląski.
          • snakelilith Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:14
            Jak kołocz, to makowiec ze serem, zmieszane jak przy falach Dunaju i ma się dwie muchy za jedną klapą. A na górę kruszonkę. smile
            • damartyn Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:31
              snakelilith napisała:

> Jak kołocz, to makowiec ze serem, zmieszane jak przy falach Dunaju i ma się dwi
              > e muchy za jedną klapą. A na górę kruszonkę. smile
              E, nie , to nie to samo. Rożne wariacje na temat, to ja piekę cały rok ale taki porządny śląski kołocz z makiem ino na Wilijo.
              Taki jak u Rączkiwinkwww.youtube.com/watch?v=gpL3H8fBPhI
              Mniam.
              • snakelilith Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:54
                Blachy nie zrobię, bo nie mam tylu zjadaczy, dlatego robię małą porcję w kwadratowej formie i kombinuję masę makową i serową. Moja oma też tak robiła. big_grin
                • gryfna-frelka Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 20:00
                  Czekaj, znasz Fale Dunaju?! Przebij piatke! big_grin
                  • yuka12 Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 20:11
                    Ja swego czasu piekłam. Nawet 2x 😁
                  • snakelilith Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 20:14
                    Przybijam. big_grin Fale Dunaju to ciasto mojego dzieciństwa i popisowy numer mojej mamy. smile
                  • karme-lowa Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 20:19
                    gryfna-frelka napisała:

> Czekaj, znasz Fale Dunaju?! Przebij piatke! big_grin
                    Jedno z lepszych ciast🤗.
                    • gryfna-frelka Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 21:07
                      ...niestety raczej nie jest znane poza Slaskiem smile
                      • nickbezznaczenia Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 21:09
                        Nie jestem ze Śląska i znam. smile
                      • karme-lowa Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 21:34
                        gryfna-frelka napisała:

> ...niestety raczej nie jest znane poza Slaskiem smile
                        Ja ze Śląska😍
                      • snakelilith Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 22:23
                        gryfna-frelka napisała:

Niy godej. big_grin Do tej pory o tym nie wiedziałam.
                        • gryfna-frelka Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 22:39
                          Gulci nam tu brakuje!
                      • eliszka25 Re: Świąteczne wypieki 12.12.19, 07:16
                        gryfna-frelka napisała:

Oczywiście, że jest znane poza Śląskiem. Wychowałam się na Pomorzu i fale dunaju, to w czasach mojego dzieciństwa było najpopularniejsze ciasto, bez którego nie odbyła się żadna większa impreza. Na każde urodziny, imieniny czy wesele wjeżdżało (ły?) fale dunaju. Dawno nie jadłam, chyba się skuszę i zrobię np. na moje urodziny.

A, kiedyś przy okazji szukania jakiegoś przepisu znalazłam Donauwelle, czyli fale dunaju po niemiecku 😁
                        • magia Re: Świąteczne wypieki 12.12.19, 07:19
                          Miałam to samo napisać. Jestem z Mazowsza i tez Fale Dunaju to obok zebry i karpatki najpopularniejsze ciasto z lat 90+tych.
                          • gryfna-frelka Re: Świąteczne wypieki 12.12.19, 19:23
                            O ile rozumiem ze w Polsce zachodniej moglo byc to popularne ciasto, to dziwi mnie jego obecnosc na Mazowszu - to bylo ciasto tradycyjne pieczone przez babcie od pokolen, czy weszlo wlasnie w latach 90?
        • snakelilith Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:10
          I w sumie też tak robię. Może nie 15 rodzajów, ale 3-4, bo to szybciej, łatwiej zmienić smakowo i większe urozmaicenie, a ciasto typu makowiec, czy strucla drożdżowa, to robię tylko, jak gdzieś się wybieramy w święta, by mieć co zobrać ze sobą.
      • magia Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 21:11
        Snake- podrzuć przepis na te rożki waniliowe
        • snakelilith Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 23:04
          magia napisała:

> Snake- podrzuć przepis na te rożki waniliowe

Tak naprawdę to są kruche waniliowo-migdałowe ciasteczka o kształcie rożków.
          Na około 60 -80 sztuk:
          200g mąki
          80g cukru
          175g masła
          2 żołtka ( z białka robię kokosanki)
          100g mielonych migdałów (białych, bez łuski)
          wanilia z połowy laski waniliowej

6 paczek cukru waniliowego albo cukier puder

Wszystkie składniki (oprócz cukru waniliowego/pudru) zarobić jak kruche ciasto, czyli posiekać masło z mąką, cukrem, migdałami, żółkiem i wanilią, szybko zagnieść w dwie rolki, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 40 minut do lodówki. Po schłodzeniu pokroić rolki na plasterki. Z każdego plasterka wyrolować w ręku paluszek około 6cm, zagnieść w półksiężyc/rożek.

Układać na blasze z papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 175 stopni/termoobieg 150 stopni na jasnozłoto około 10-15 minut. Wyspać na talerzyk cukier waniliowy i wypanierować w nim ostrożnie jeszcze ciepłe rożki i ochłodzić. Zamiast panierować w cukrze waniliowym można ciepłe rożki posypać cukrem pudrem. Ja osobiście biorę cukier waniliowy, ochłodzone rożki nie pachną już tak intensywnie waniliną jak przy panierowaniu.
          • magia Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 23:38
            Piękne, dzięki smile
    • daniela34 Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:24
      Piernik i drożdżowy makowiec zawijany w rolad to jest zestaw obowiązkowy. Do tego zawsze jakieś jedno ciasto z kremem (tu już różnie) i jakieś 7-10 rodzajów ciasteczek, zwykle rożki kokosowe, zwykle kruche ciasteczka, pierniczki i inne.
    • asfiksja Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:31
      Taki sernik, jak z dzieciństwa, nieprzesłodzony, kwaskowy, niezbyt mokry, na prawdziwym twarogu, a nie takim z kubełka to bym zjadła. Tych nowoczesnych serników nie lubię. Chodzi też za mną babka - zgubiłam stary przepis mojej babci na najlepszą babkę na świecie. Pamiętam tylko, że było w niej 6 żółtek i ucierało się chyba z godzinę.
    • yuka12 Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:43
      Lubię najbardziej ciasta, które piekę 😁. Zwłaszcza kiedy wychodzą 😂.
      Tradycyjnie będzie piernik staropolski, tzn. tradycyjnie w mojej własnej rodzinie, bo w naszych rodzinach pochodzenia był wypiekiem nieznanym. Z ciasta na piernik zrobię jeszcze pierniczki, część obleję czekoladą.
      Będzie też sernik, ulubiony mojego męża i makowiec, jeszcze nie wiem z którego przepisu.
      Syn zamôwił ciasto piernikowe z czekoladą, a dla własnej przyjemności przekładańca.
      Jak będzie mi się chciało, coś jeszcze wymyślę. Wyjątkowo w tym roku mam czas, produkty i nowy dobry piekarnik, więc mogę się wyżyć 😀. Zwłaszcza że piec lubię, natomiast gotować- niespecjalnie.
    • petronella Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:47
      Jezu zlituj sie utopie sie we wlasnym slinotoku. Sernik chalwowy, marzenie.
    • jola-kotka Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:50
      Sernik mojej babci to jest jedyne ciasto jakie jadam . Robi nie tylko na swieta , zawsze jak do niej mam przykechac ale na swieta obowiazkowo bo nie tylko ja sie nim zachwycam.
    • umi Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 18:53
      Od sernika sie w Simach chyba w ciaze blizniacza zachodzi, czy cos takiego.

Przepraszam, nie moglam sie powstrzymac. Watki cudko mnie natknely suspicious
    • solejrolia Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 19:32
      Zrobię makowiec/tort makowy, to na pewno, bo rodzina zawsze zgłasza zamówienie.

A poza tym różnie, zależy od weny, nie ma stałego repertuaru.
      W zeszłym roku oprócz makowca był keks i ciasto cytrynowe nasączone sokiem z cytryny (Drizzle Lemon Cake) .
      Ale dawno nie robiłam ciasta z kremem, a mam ochotę, więc może zrobię coś w stylu tortu orzechowego, albo , o, Tiramisu! Albo tort Sachera- fajnie sie komponuje ze świętami. Albo połączę sernik i tort, czyli Devils Food Cake. Przepisy oczywiście z "Moje Wypieki" wink
      • yuka12 Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 19:54
        Jakiś rok temu kupiłam w tutejszej księgarni małą książkę (formatowo) z różnymi wypiekami. Bomba, nawet cukru nie ma za dużo w przepisach 😁.
        Do "Moich wypieków" wciąż zaglądam (chociaż dużo rzadziej niż kiedyś), niektóre przepisy wykorzystuję ale głównie te starsze, prostsze.
        • solejrolia Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 20:32
          Bardzo lubię Moje wypieki. (jeśli chodzi o ciasta to inspirację i przepisy biorę z Moje Wypieki, jeśli chodzi o jedzenie to Kwestia Smaku. Inne strony mogą się chować wink tongue_out )

Jak chcę ciasto proste, codzienne, to wybieram z zakładki drożdżowe, czy ucierane, z owocami.
          A najprościej to po prostu muffinki.
          NA święta (w tym roku, bo nie zawsze tak piekłam) zachciało mi się czegoś bardziej wykwintnego, stąd pomysł na ciasto z kremem, może tort.

Przypomniało mi się, że jakiś czas temu nauczyłam się robić, i kilka imprez obskoczyłam tym ciastem www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-kinder-pingui , doszłam do takiej wprawy, że zaczęłam wprowadzać własne i spontaniczne modyfikacje wink
          POLECAM.
          • yuka12 Re: Świąteczne wypieki 12.12.19, 00:52
            O, dzięki, zajrzę. Zw swej strony polecam książkę Mary Berry "Fast Cakes", jeżeli się w miarę ogarnia angielski. Przepisy są świetne, proste, tylko z serca zalecam nieco zredukować ilość cukru.
    • thea19 Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 19:36
      święta jakie znam z domu to wafle, gdzie gotuje się mleko z cukrem aż się zrobi karmel, keks i blok czekoladowy.
    • asia_i_p Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 19:59
      Ze stałych piekę tak zwany "tuffi" - ale to chyba się tylko u mnie w rodzinie tak nazywa, taki dosyć klasyczny skubaniec z bezą - i kruche ciasteczka z dżemem. W tym roku dodatkowo będzie leśny mech, robiłam dwa lata temu jako okrągły tort, a z okruchów zielonego ciasta wysypywałam na wierzchu choinkę i dekorowałam gwiazdkami i perełkami z posypki.
    • gulcia77 Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 20:14
      Kołocz z serem i taki klasyczny pleśniak. Z tym, że zamiast dżemu dodaję własnoręcznie robioną galaretkę z czerwonych porzeczek.
      • magia Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 21:10
        Poproszę o przepis na dobry pleśniak.
    • aurinko Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 21:11
      Sernik na piernikowym spodzie, makowiec japoński, marlenka.
    • magia Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 21:15
      U mnie jak zawsze będzie szarlotka na kruchym, blok z herbatnikami, sernik krakowski, Brownie, tradycyjny makowiec na ukrecanym maku (nie uznaje mas makowych w puszcze).
      Jako ekstras mam zamówiony duży sękacz i mrowisko w manufakturze na Suwalszczyźnie. Ledwo zdążyłam a zamawiałam w październiku.
      No i może jeśli będę miała chęci to Białą Pavlova zrobię.
    • czarna_kita Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 22:23
      Sernik musi być. Babka makowa musi być.
      Resztę przywioza moje siostry a one co roku coś innego wymyślają.
    • unaluna Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 22:43
      Keks smile
    • igge Re: Świąteczne wypieki 11.12.19, 23:44
      Ciasta piecze moja mama. Najbardziej lubię zimą marchewkowe z polewą czekoladową ozdobioną włoskimi orzechami. Jest pięknie pomarańczowe, korzenne i mocno wilgotne, trochę ciężkie. Nie było go w moim domu kiedy byłam dzieckiem ale ono najbardziej pasuje mi na święta z kubkiem gorącego mleka z kurkumą chilli i cynamonem. Nie znam przepisu ale marchewkowe u Bliklego na pewno jest sto razy gorsze. Mama robi też pyszny sernik z polewą toffi ale marchewkowe rules.
      • yuka12 Re: Świąteczne wypieki 12.12.19, 00:55
        Gdybyś jeszcze zdobyła przepis 🤗.
        • igge Re: Świąteczne wypieki 12.12.19, 22:40
          Poproszę😊
          Ale to potrwa bo wczoraj się właśnie obraziła, strzeliła focha i musi jej minąć obraza
    • tt-tka Re: Świąteczne wypieki 12.12.19, 00:57
      Piernik i pierniczki. Na swieta inne ciasta moga dla mnie nie istniec. Z tym ze piernik staropolski, ktory zaczyna sie robic juz w listopadzie smile
    • mysiulek08 Re: Świąteczne wypieki 12.12.19, 05:20
      makowiec! wylacznie w wersji na cienkim kruchym spodzie i duzooo masy makowej z bakaliami, rumem, miodem, maslem i zoltkami, z gruba warstwa lukru, robie dwa razy w roku smile

wariacje pierniczkowe, raz jest to krajanka, raz lebkuchen, nie nastawiam piernika staropolskiego
    • szafireczek Re: Świąteczne wypieki 12.12.19, 06:04
      Najbardziej to roladę w kształcie drzewa, czyli z delikatnym kremem i fantazyjnym wierzchem z czekolady, lubię też "pijanego Szkota" i ciasto ślimak - takie połączone ślimaczki z cynamonem i grubym cukrem na duńskim cieście, czyli drożdżowym i dodatkowo przewałkowanym z masłem, mogą być z dodatkiem syropu klonowego.
    • anika772 Re: Świąteczne wypieki 12.12.19, 07:20
      Pierniki, kruche ciastka orzechowe, makowiec japoński i sernik.
    • marianna1960 Re: Świąteczne wypieki 12.12.19, 07:31
      Tylko makowce żadne inne ciasto
    • gaga-sie Re: Świąteczne wypieki 12.12.19, 19:55
      Nie znałam sernika chałwowego, spróbuję go zrobić. Do tego będzie orzechowiec i pierniki w dużej ilości, mój syn zajada je z mlekiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka