Dodaj do ulubionych

RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych

15.12.19, 09:24
Możecie narzekać, że Glapa ma swoje aniołki i że PiS niszczy sądownictwo. Mnie jednak obchodzi min. to, że nie mam droższego kredytu. To jest dla mnie jako suwerena namacalne. To są rzeczy ważne dla zwykłych, szarych Polaków.
Gdybyśmy mieli RPP z nadania PO to być może stopy by już poszły w górę. Nawet jak PiS jest zły dla bogaczy, wielkich koncernów i bardziej majętnej, wyższej części klasy średniej, to dla prekariatue i plebsu takiego jak ja jest dobry.
Gdyby stopy poszły ostro w górę to wiele niezamożnych rodzin by to dotkliwie odczuło.
Obserwuj wątek
    • tanebo2.0 Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 09:29
      Ale jeśli gospodarka się przegrzeje i padnie to też cię nie będzie obchodzić?
      • tiszantul Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 09:45
        Chyba zbliża się przegrzanie, bo licząc od przejęcia władzy przez PiS Polska ma drugi wzrost produkcji przemysłowej w Unii. Opozycja musi szybko wrócić do władzy i to wygasić, bo będzie katastrofa. Wyborcza tyle lat kładła ludziom do głowy, ze najważniejsze są usługi, a nie przemysł, a te pisiory jak zwykle nic nie rozumieją
    • zazou1980 Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 09:37
      Umiesz patrzec troche dalej niz czubek wlasnego nosa? Czy wazny jest tylko twoj pelny brzuch i twoj portfel?
      Wiesz, ze to malo patriotyczne podejscie, a podobno dobro ojczyzny jest dla ciebie na 1 miejscu.
      Czyzby twoj odpal narodowosciowy bil tylko w tych zlych uchodzcow, co to tyraja ponizej sredniej krajowej i kobiety, bo jak smia oczekiwac wiecej, niz rakie cudo jak ty jest w stanie im dac.

Bosz, jakis ty zalosny, zazwyczaj czytam te twoje wywody i nie komentuje, bo po prostu szkoda klawiatury na takie ziobro...
      • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:10
        Słuchaj, większość ludzi to konsumenci. Mało ich obchodzi, czy Gawłowski z Kijowskim będą siedzieć, czy nie. Chcą jeść jogurt z Piątnicy, a nie jakiś najtańszy syf z mlekiem w proszku. Chcą dziecku kupić na promocji buty New Balance i na gwiazdkę PlayStation, nawet na raty. Nikt nie będzie głosował dla tzw. liberalnej demokracji, która tak naprawdę jest władzą elit i bogatych. Tak, ludzie chcą mieć pełny brzuch, a was to oburza.
        • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:11
          miało być, że nikt nie będzie głodował dla liberalnej demokracji
          • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:14
            Żeby nie było rozumiem, że bogaci i dobrze zarabiający głosują na PO lub Konfederację, bo te formacje chcą dla nich dobrze. Dla mnie nie, więc nie mam w tym osobistego interesu.
          • tanebo6.0 Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:18
            Ale zdajesz sobie sprawę że skutkiem przegrzania jest inflacja? A inflacja już jest wysoka. I zżera te wasze 500+
            • tiszantul Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 17:51
              Za Platformy była parę lat wyższa inflacja niż teraz, wtedy mówiliście, ze inflacja jest korzystna dla gospodarki.
              O tej inflacji pisałeś już ze 20 razy i co, w dalszym ciągu ciemny lud nie zauważył, ze ma mniej w portfelu? Wydawałoby się, ze co jak co, ale swoją sytuację ekonomiczną ludzie potrafią ocenić. Według tanebo lud jest tak ograniczony, ze nie zdaje sobie sprawy, czy mu lepiej, czy gorzej. Przy rządach opozycji ludowi byłoby lepiej, tylko lud tego nie chce zrozumieć. To może zróbcie pucz i uszczęśliwiajcie ludzi siłą, skoro sami nie chcą
              • tanebo2.0 Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 18:00
                A nie jest tak? Większość żyje tu i teraz. A inwestycje w horyzoncie dziesiątek lat to nie dla nich...
        • bistian Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:22
          ride_like_the_wind napisał:

> Tak, ludzie chcą mieć pełny brzuch, a was to oburza.

Czy masz dowód na takie głupoty?
          • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:34
            Ile tu było na tym forum pogardliwych opinii, że pospólstwo chce tylko żreć za 500+ i ma gdzieś liberalną demokrację? Jedna pisała, że kiedyś chciała dobrze dla biednych, ale od kiedy biedny lud zagłosował za PiS, od tego momentu stał się jej wrogiem.
            • tanebo2.0 Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:35
              No cóż, nie pierwszy raz tłuszcza zawiodła... To pokazuje tylko że nie należy dawać im kartki wyborczej...
            • bistian Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:55

> Ile tu było na tym forum pogardliwych opinii, że pospólstwo chce tylko żreć za
              > 500+ i ma gdzieś liberalną demokrację? Jedna pisała, że kiedyś chciała dobrze d
              > la biednych, ale od kiedy biedny lud zagłosował za PiS, od tego momentu stał si
              > ę jej wrogiem.

Czy to jest ten dowód na to, że niby ktoś na forum się oburza, że ludzie chcą być najedzeni i żyć dobrze? W którym miejscu? Nic z tego nie wynika, jak z większości Twoich wpisów.
              Ludzie się oburzają, że ktoś chce żyć łatwo, kosztem innych.
        • sumire Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:37
          Nie było w historii Polski władzy będącej bardziej władzą elit i bogatych, niż PiSS.
        • dyzurny_troll_forum Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:50

> Chcą dziecku kupić na promocji buty New Balance i na
          > gwiazdkę PlayStation, nawet na raty.

O tu już niedługo sobie nie kupią!
          Chyba, że Mateusz ogłosi jakiś program 10 000 000 polskich PlajStacji dla każdego dziecka czy coś podobnego dla durniów twojego pokroju...
    • bistian Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:18

> Gdybyśmy mieli RPP z nadania PO to być może stopy by już poszły w górę. Nawet j
      > ak PiS jest zły dla bogaczy, wielkich koncernów i bardziej majętnej, wyższej cz
      > ęści klasy średniej, to dla prekariatue i plebsu takiego jak ja jest dobry.
      > Gdyby stopy poszły ostro w górę to wiele niezamożnych rodzin by to dotkliwie od
      > czuło.

Gadasz, jak całe pisostwo. Rozmawia się z gościem popierającym PiS, mówię, co psują, zgadza się, że to i tamto jest nie w porządku, ale zaraz dodaje, że PO popsułoby dwa razy tyle. Ma szklaną kulę, czy co? Jak do tej pory, PO było bardziej rozważne od obecnej władzy, więc takie gdybanie jest niezasadne.

Stopy procentowe ustala się według aktualnej sytuacji gospodarki. Tego się nie uniknie, najwyżej zmiany będą dużo większe za jakiś czas i bardziej dotkliwe. Tak samo, jak wzrosty cen energii elektrycznej.
      Ale komuna uwielbia ręczne sterowanie i myśli, że zmieni zasady.
      • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:45
        Słuchaj, ja też mam wielkie zastrzeżenia do PiS np. za bierną postawę w stosunku do ustawy 447, ale powrotu do władzy PO autentycznie się boję. Im zależy, żeby Polska była krajem niskich płac.
        • bistian Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:47

> powrotu do władzy PO autentycznie się boję. Im zależy, żeb
          > y Polska była krajem niskich płac.

Znowu bez dowodu?
        • dyzurny_troll_forum Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:55

> Słuchaj, ja też mam wielkie zastrzeżenia do PiS np. za bierną postawę w stosunk
          > u do ustawy 447, ale powrotu do władzy PO autentycznie się boję. Im zależy, żeb
          > y Polska była krajem niskich płac.

Przecież Ci nawet owoc błogosławionego łona Duda Adrian wyjasnił kilka dni temu, "że naturalnym procesem ekonomicznym jest to, ze gdy rosną zarobki, to wraz z nimi rosną ceny towarów i usług."

A ja jeszcze dodam, że od pewnego momentu te ceny rosną znacznie szybciej niż pensje fizoli.

Czego tu nie rozumiesz!?
          • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 12:02
            Zależy jak przeliczamy ten wzrost cen. Bo różnie można te statystyki wyprodukować, w zależności od tego na jaki efekt się oczekuje. Jeśli ja odżywiam się dobrze, to ceny mojego jedzenia nie rosną tak, jak tego kto się żywi parówkami i innym tanim jedzeniem. Wiele lepszych produktów z Biedronki cen nie zmieniło od 10 lat.
            • tanebo2.0 Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 12:27
              Czyli znowu szczaw i mirabelki?
    • hugo43 Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:33
      A ty zyjesz tylko od raty do raty?wystarcza podwyżki fen energii elektrycznej,pociągną w górę ceny w każdej dziedzinie praktycznie.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:33
      Nie jestem wyższą klasą średnią, obecnie czuje się jak biedota.
      • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:36
        Dla mnie jednak najważniejsze z moralnego punktu widzenia jest to, jak państwo traktuje prawdziwie biednych, czyli najsłabszych. To przede wszystkim im ma być lepiej, a tym co już mają dobrze poziom życia nie musi tak szybko wzrastać.
        • tanebo2.0 Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:41
          Niepełnosprawnych jak traktuje? A kobiety z jednym dzieckiem?
        • turzyca Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:06
          >Dla mnie jednak najważniejsze z moralnego punktu widzenia jest to, jak państwo traktuje prawdziwie biednych, czyli najsłabszych. To przede wszystkim im ma być lepiej

Tzn niepelnosprawnych? Czy samotne kobiety z jednym dzieckiem? Czy chorych na raka? Czy w ogole chorych i starych?
        • dyzurny_troll_forum Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:56

> Dla mnie jednak najważniejsze z moralnego punktu widzenia jest to, jak państwo
          > traktuje prawdziwie biednych, czyli najsłabszych. To przede wszystkim im ma być
          > lepiej,

A możesz wyjaśnić w kilku słowach dlaczego niby ma być im lepiej!?
          • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:58
            Bo mają prawo do godnego życia i pełnego żołądka, skoro ciężko pracują?
            • dyzurny_troll_forum Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 12:06

> Bo mają prawo do godnego życia i pełnego żołądka, skoro ciężko pracują?

A pracują ciężko to (1), a (2) to kto ci takich kłamst naopowiadał, że jak ktos pracuje to ma mieć od razu godne życie!?
        • kryzys_wieku_sredniego Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 12:15
          No ja? Ogałaca tych co pracują.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 12:16
            No jak?
            • tanebo2.0 Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 12:29
              Krojąc na ZUSie bez widoków na emeryturę?
    • olena.s Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:47
      Aj waj, co z ciebie za dureń, jak rany. Prekariat nie ma kredytów hipotecznych bo go nie stać, a niezamożni najpierw oszczędzają, żeby takowy dostać. A oszczędności żre im aktualnie inflacja, także te ulokowane w banku, bo oprocentowanie wkładów jest od niej niższe. Ba, nawet oprocentowanie lokat jest niższe.

Listopad:"Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w listopadzie 2019 r. wzrosły rdr o 2,6 proc., a w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły o 0,1 proc. - podał Główny Urząd Statystyczny. Najbardziej wzrosły ceny żywności oraz już tradycyjnie usług.

Inflacja usług, czyli ceny u fryzjera, za wywóz śmieci, czy za wizytę lekarską wzrosły w listopadzie 2019 r. średnio o 5,3 proc. rdr. Tyle samo co ceny w restauracjach, bądź hotelach. Najwięcej wzrosły ceny żywności, bo o 6,5 proc. rdr.

Rozbijając na komponenty ten ostatni zbiór, zauważymy, że silnie zdrożała wieprzowina (o ok. 16 proc.), cukier (o 24 proc.), czy owoce i warzywa (od 15 do 16 proc.).

Inflacja w listopadzie 2019 r. - wzrost cen w Polsce to preludium do kolejnych szczytów
      Listopad to jednak jedynie przygrywka do wzrostu inflacji w styczniu. - Przyspieszenie zobaczymy w grudniu i będzie to preludium do kolejnych wzrostów inflacji, które skumulują się w pierwszym kwartale (akcyza na alkohol i papierosy, energia elektryczna, odkładane obniżki cen gazu, podwyżki cen kontrolowanych). Na tym etapie nikt nie będzie zdziwiony, gdy inflacja na początku roku uplasuje się w przedziale 3,0-3,5 proc.".
      • olena.s Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:52
        PS, jakbyś nie wiedział: rdr to rok do roku. Czyli listopad 2018 do listopada 2019.
        • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:57
          Akurat palaczy, czy ludzi dużo pijących mi nie żal.
      • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:49
        Ja się uważam właśnie za prekariat.
        • dyzurny_troll_forum Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:58

> Ja się uważam właśnie za prekariat.

Prekariatem to to dopiero zostaniesz w wyniku działań PiSu.

Ale nie będę płakał....
          • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 12:06
            Rozumiem, że Twój najnowszy faworyt Braun to jest takim ekspertem że gospodarkę by uzdrowił?
    • grrrrru Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:50
      No przecież bez względu na to, co się dzieje, zadłużenie trzeba spłacać, bo banki cierpią, dlatego upadłość konsumencka to zło i oszustwo. Nie tak dowodziłeś jeszcze niedawno? A teraz nagle litujesz się nad tymi, którzy mogą mieć problem ze spłatą, jak stopy pójdą w górę?
      • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:54
        Nigdy nie pisałem, że banki cierpią. Natomiast ofiarą czyjejś upadłości może być prywatny wierzyciel, np. ja, gdybym komuś pożyczył na piśmie np. 8 tysięcy. Sam Riki pisał, że sądy zbyt frywolnie wyrażają dziś zgodę na upadłość konsumencką.
        O banki to się nie martwię. Natomiast jeśli ludzie będą mieli problemy ze spłatą kredytów, to nawet jak ogłoszą upadłość konsumencką, to mieszkania i tak stracą.
        • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 15:45
          Naprawdę, moja empatia w stosunku do banków jest znikoma, natomiast gdy jako prywatny wierzyciel nie mógłbym odzyskać kilku tysięcy i zaprosić jakiejś apetycznej pani na Maderę, byłbym wielce stratny i pokrzywdzony.
          • grrrrru Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 16:11
            I tak żadnej nie zaprosisz nigdzie.
            • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 16:16
              To nie znaczy, że będę się cieszył że pieniądze nie są mi potrzebne. A ktoś kto upada, oprócz kredytu może mieć inne długi które wejdą do upadłości.
              • grrrrru Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 16:21
                Czepiałeś się konkretnie kwestii kredytu mieszkaniowego. No owszem, może, ale w Polsce raczej rzadko prywatni ludzie zajmują się pożyczaniem pieniędzy, pożycza się w bankach lub jakichś parabankach czy innych providentach.
                • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 16:24
                  Mógłby to być dług za jakieś usługi w małej, rodzinnej firmie.
                  • grrrrru Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 16:28
                    Tak, pewnie ktoś ma upadłość konsumencką, bo wisi fryzjerowi stówkę za strzyżenie...
                    • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 16:56
                      Mówię o długach, które są przy okazji.
        • grrrrru Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 16:11
          Nie ściemniaj, twierdziłeś, że człowiek nawet po spieniężeniu całego majątku i stracie mieszkania powinien dalej spłacać, bo inaczej to jest oszustwo. A teraz nagle Ci takich ludzi żal.
          • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 16:23
            Może z 5-6 lat temu tak pisałem? Na pewno nie miałem jeszcze kredytu.
            • grrrrru Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 16:27
              big_grin Miej chociaż trochę honoru i się nie wypieraj własnych słów. Całkiem niedawno pisałeś, przy okazji jakiejś rozmowy o upadłości konsumenckiej.
            • maslova Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 17:06

> Może z 5-6 lat temu tak pisałem? Na pewno nie miałem jeszcze kredytu.

To zdanie świadczy o twoich obiektywnych, racjonalnych ocenach rzeczywistości 😀
    • barbibarbi Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 10:51
      A mnie obchodzi to, że każdy widzi jaka jest inflacja, i moje pieniądze w banku tracą na wartości. Gdyby stopy były wyższe to lokaty też, a tak muszę z kasą uciekać w kupowanie i nakręcać dalszą inflację.
      • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:51
        Oszczędności w tych czasach mają raczej dość dobrze usytuowani. Prekariat wydaje pieniądze na bieżąco. Więc to, że bogacz ma mniej z lokat, to stosunkowo mało mnie rusza.
        • anika772 Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 12:02
          Przeciwnie, oszczędności ma coraz więcej Polaków.
          tvn24bis.pl/pieniadze,79/polacy-trzymaja-miliardy-zlotych-na-lokatach-ktore-nie-daja-zarobic,822082.html

I bardzo ich wkurza to, że ich pieniądze tracą na wartości.
          • olena.s Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 12:12
            A jednocześnie jak twierdzi GUS, rośnie grupa żyjąca w skrajnym ubóstwie "GUS wyliczył, że w 2017 r. takich osób było 4,3 proc., a rok później już 5,4 proc. Najszybciej przybywa ich na wsi, ale skrajna nędza dotyka też częściej osób pracujących na własny rachunek w mieście. To mali przedsiębiorcy, których firmy nie są w stanie utrzymać rodzin ich właścicieli. Najwolniej skrajne ubóstwo rośnie wśród emerytów."
            Tak pisze zaś EPAN: Liczba Polaków żyjących w skrajnym ubóstwie wzrosła o około 422 tys. – z 1,7 mln w 2017 do 2,1 mln w 2018 roku.
            Liczba dzieci w skrajnym ubóstwie wzrosła o około 90 tys. – z 325 tys. w 2017 do 417 tys. w 2018 roku.
            Liczba skrajnie ubogich seniorów wzrosła o około 60 tys. od 2016 roku i w 2018 wyniosła 276 tysięcy.
        • olena.s Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 12:13
          Głupku nieszczęsny.
          Oszczędności służą rozwojowi gospodarczemu. Finansują bowiem inwestycje (poprzez oszczędności trzymane w bankach).
          • dyzurny_troll_forum Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 12:18
            olena.s napisała:

> Głupku nieszczęsny.
            > Oszczędności służą rozwojowi gospodarczemu. Finansują bowiem inwestycje (poprze
            > z oszczędności trzymane w bankach).

Musisz zacząć od wyjaśnienia czym jest "Inwestycja". I dlaczego jest potrzeba...
            • olena.s Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 18:46
              Nie dałabym rady chyba.
              Biedny Józio, nieustanny jęczący synuś wyobraża sobie, że dobry papa (PiS) dba o synusia i mu odpowiednio ustala stopy procentowe. A zły papa by mu ustawiał na złość.
              Nie dotrze do tego kurzego móżdżku, że za pomocą stóp wpływa się na całość ruchu w gospodarce i to, co słuszne w roku 2000 może być idiotyzmem w 2030 (i odwrotnie). Wysokie stopy, Józiu, to oszczędnie zaciągane kredyty, to inwestycje przemyślane na dziesiątą stronę, to wysokie oprocentowanie wkładów/obligacji, więc skłanianie społeczeństwa do oszczędności, a firm - do ostrożności. Natomiast obniżając stopy daje się impuls wzrostowy - bo inwestorzy (w sensie - firmy) skłonni są do podjęcia wyższego ryzyka.
    • anika772 Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 11:59
      Józek, idź na trening, spalisz ten kortyzol i zaraz się lepiej poczujesz.
    • iwles Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 12:54
      Jozek, ale zdajesz sobie sprawe, ze obnizenie stop zawdzieczasz Marianowi Belce? Obecny poziom jest od marca 2015, Glapinski przejal NBP w polowie 2016 r.
      A przypomnij sobie, jakie bylo oprocentowanie za czasow Skrzypka.
      Dziekuje za uwage.
      • ride_like_the_wind Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 13:04
        Tak, pamiętam. Pamiętam też, że PO realizowało program MdM, będący kontynuacją Rodziny na Swoim PiSu.
    • semihora Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 17:37
      >>>Gdybyśmy mieli RPP z nadania PO to być może stopy by już poszły w górę.

Może, może... Morze to jest głębokie i szerokie...
    • asia_i_p Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 20:31
      Ja nie jestem jakaś bardzo bystra z ekonomii, ale to nie jest tak, że te stopy podnosi się po coś?
    • droch Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 20:43
      Gdyby NBP zależało na dobrobycie Polek i Polaków, stopy procentowe już dawno byłyby ujemne, hehe big_grin
    • leni6 Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 20:53
      Już dawno powinni podnieść i sami to wiedza.
    • mooi Re: RPP Glapy nie podniosła stóp procentowych 15.12.19, 21:42
      >Mnie jednak obchodzi min. to, że nie mam droższego kredytu. To jest dla mnie jako suwerena namacalne.

dla mnie ważne jest to, że wydaje na żarcie 30% więcej. I rosną opłaty mieszkaniowe, o cenach prądu od nowego roku to nawet nie chcę mysleć...
      Kredyt nie każdy ma (ja swój spłaciłam po 3 latach od zaciągniecia i było to dawno temu) a mieszka gdzieś każdy i je każdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka