Dodaj do ulubionych

Dom a bezpieczeństwo

30.12.19, 22:28
Trafiła mi się fajna okazja kupna domku jednorodzinnego w mieście, od dewelopera, domki niecałe 200m na niedużej działce, jeden obok drugiego. Rozmyślam nad plusami i minusami tego domku i już się w sumie zdecydowałam, poczytałam trochę wątków na forum i nagle... WŁAMANIE. Jestem trochę panikara, w mieszkaniu piec razy sprawdzam czy drzwi zamknięte, dziwne hałasy mnie niepokoja i trochę się zniechęciłam. Włamanie to dla mnie będzie trauma, jak z tym walczyć? Jakiekolwiek zabezpieczeni będą miały sens? Zakładać je od razu czy po remoncie? Może niepotrzebnie przesadzam, ale nigdy w domku nie mieszkałamsmile sama wieczorem, jak męża nie będzie, chyba tam umrebig_grin co z wakacjami... brać czy nie, oto jest pytanie.
Obserwuj wątek
    • mamablue Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 22:36
      Najcenniejszy system antywłamaniowy stanowią sąsiedzi. Ale doskonale rozumiem twoje obawy, też się nasłuchałam o włamaniach do domków, a gospodarze śpią na górze..
      • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 22:58
        To chyba gorsze niż w trakcie nieobecności, poczucie bezpieczeństwa out
    • majenkir Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 22:37
      Psa wez, bedzie Cie pilnowal wink.
      • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 22:59
        Z rok temu okradziono dom dalszego znajomego (inne miasto), alarmu nie miał, a pies został potraktowany gazem pieprzowym biedaczek
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 10:51
          Pewnie na podwórku stacjonował.
          Należy mieć domowego psa mega czujnego typu jamnik, tu nie chodzi żeby zagryzł przeciwnika ale, żeby ostrzegł.
          Ja mam mopsa, to ja ją budzę ;P
    • juuuu7 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 22:40
      Niewazne gdzie mieszkasz-wlamanie zawsze moze sie zdarzyc...takze nie do konca rozumiem Twoj dylemat. To osiedle a nie jakies pustkowie totalne. Zabezpieczenia - ponoc dla chcacego nie ma zabezpieczenia nie do zlamania, takze wedlug mnie nie ma co nadmiernie sie wysilac w tym temacie.
      • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 22:57
        Niektóre wątki włamaniowe napawają mnie strachemsmile
    • jola-kotka Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 22:45
      Ale wlamanie to nie tylko w domu . Do mieszkan tez sie wlamuja. Zreszta sa firmy zabezpieczajace.
      • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 22:58
        W sumie, jakby ktoś wyniósł w dzień cała zawartość mojego mieszkania to wątpię czy ktoś by zauważył, ale jakoś tak pozornie bezpieczniej
        • jola-kotka Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 01:35
          Ale taka firma by zauwazyla smile. W mieszkaniach czesto widza ale nie widza wiec wiesz.
    • koronka2012 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 22:45
      Włamanie może zdarzyć się wszędzie.
      Załóż alarm i podłącz się do systemu monitoringu. Nie daje 100% gwarancji, ale będziesz spać spokojniej. Pytania o wakacje nie rozumiem - naprawdę sądzisz, że właściciele domów są do nich przykuci, nie wychodzą do pracy, nie wyjeżdżają...?
      • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 22:56
        oczywiście, ze tak nie sadze smile z drugiej strony nie jest to koniec świata, sąsiedzi blisko (właśnie z tego względu to dla mnie plus), mam nadzieje, ze będą w porządku, bo dobry sasiad na wagę złotasmile
        • ga-ti Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:02
          Sąsiad, sąsiad, aha, gdy okradli moich sąsiadów to ja spałam snem umarłego, po karmieniu najmłodszego dziecka, w pokoju zupełnie z drugiej strony niż dom sąsiadów. Nikt nic nie widział, nikt nic nie słyszał. Długo sobie wyrzucałam, że nic mnie nie tchnęło, że sąsiadów okradają, ale jak bum cyk cyk, nic a nic nic uncertain
          • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:08
            A alarm mieli? Pieska?
            • ga-ti Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:16
              Psa nie mieli, mili jakąś firmę ochroniarską, ale ochroniarze nie zdążyli przyjechać, taka jest wersja oficjalna. Nieoficjalnie to te firmy też warto sprawdzić i polegać na sprawdzonych opiniach.
              • vinca Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 07:47
                Może najzwyczajniej alarmu nie włączyli
          • sortfort Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:14
            Gdy mi garaż okradali nad ranem to pies sąsiadów szczekał jak szalony, a ja odwróciłam się na drugi bok i głowę kołdrą przykryłam...
            • ga-ti Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:17
              Gdy okradali moją koleżankę to sąsiedzi obok psy w nocy zamykali, bo szczekały zawzięcie i ludziom spać nie dawały.
    • ga-ti Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:13
      Ja się w swoim domu nie boję. Choć tak, kradzieże się zdarzają. Są miejsca w mojej miejscowości, które są okradane jakoś częściej niż inne. Sąsiadów okradli, nas nie (choć z podwórka coś tam 'zginęło', ale do domu się nie włamali). Im więcej zabezpieczeń tym znak dla złodzieja, że w domu jest co chronić wink Może jakaś firma ochroniarska, monitoring, lampy działające na ruch (odstraszą złodziejaszków), najlepiej zapytać sąsiadów, co się sprawdza i jakie jest natężenie kradzieży.
      Czy warto założyć coś przed remontem? Chyba tak. Mojej znajomej ukradli piec, przywiozła jednego dnia, drugiego miał być montowany, zginął w nocy. Złodzieje lubią obserwować, jeśli potrzebują czegoś, co da się szybko sprzedać i spieniężyć, to materiały/sprzęty budowlane, zwłaszcza w budującej się okolicy są chodliwym towarem.
      Szybciej ukradną rower niż samochód. Do domów to już wchodzą więksi zawodowcy i raczej wchodzą tam, gdzie wiedzą, że jest co wynieść, tak mi się wydaje.
      Jeśli plusów mieszkania w tym domu znalazłaś dużo, a największym minusem jest strach przed włamaniem to kupuj dom smile jakby się tak człowiek zastanowił, to z domu też strach wychodzić wink
      • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:26
        Główny plus to przestrzeń, dom jest na obrzeżu miasta, ale wciąż z komunikacja miejska jak coś, mieszkanie nawet o polowe mniejsze kosztuje tu tyle samo. Brak sąsiadów za ściana. Tylko to włamaniesmile
        • bergamotka77 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:48
          Monitoring załóż. Kod wychodząc i wchodząc wprowadzasz i tyle. Ci teraz mozna wynieść z domu? TV i komputery czy konsole? Bo kasy chyba nikt normalny nie trzyma pod materacem.
          • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:54
            Chodzi bardziej o to, ze będę w domu, będę spac, a nie wiem jak się zachować w trakcie włamanie big_grin mam różne wizje
            • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:55
              Sorry za złe końcówki, słownik smile
            • b.bujak Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 00:01
              auksencja15 napisała:

> Chodzi bardziej o to, ze będę w domu, będę spac, a nie wiem jak się zachować w
              > trakcie włamanie big_grin

spać dalej.....
            • jowita771 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 09:08
              Ja też mam różne wizje. Nawet z córka ostatnio rozmawiałam, bo powiedziała, że jakby ktoś próbował wejść, a ona by słyszała, to by się schowała. Kazałam się nie chować, tylko właśnie dać znać złodziejowi, że si jest w domu jeszcze zanim on wejdzie. Wtedy najprawdopodobniej sobie pójdzie, a jak już wejdzie i się natknie na kogoś, to może krzywdę zrobić, jak spanikuje. Mama mojej koleżanki wróciła kiedyś wcześniej z pracy, a tam dwóch piętnastolatków okradało akurat. Jeden uciekł, a drugi spanikowany rzucił się na nią i zaczął dusić. Dobrze, że to była ona, a nie któraś z jej córek, bo dorosła i sobie poradziła jakoś.
              O takich przypadkach tez słyszałam, że ktoś spał smacznie na górze, a dół domu mu złodzieje splądrowali. Mój mąż się śmieje, że zabieram torebkę na górę wieczorem, ale nie chciałabym rano stwierdzić, że mi ktoś wyniósł.
            • magia Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 10:46
              Załóż sobie cichy alarm antynapadpwh i zamontuj przy lozku, jak coś usłyszysz to naciskasz i ochroniarska brygada specjalna będzie w kilka minut.
              Albo zamontuj sobie przycisk, który spowoduje, zd syreny w domu i poza domem zaczną wyć. Złodzieje zwieja.
              • jowita771 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 10:56
                Byle nie jakiś mega czujny. Mieszkałam kiedyś przy ulicy, gdzie była pizzeria z alarmem. Nie wiem, czy co noc im się ktoś próbował włamywać, czy to reagowało na koty itp., ale alarm wył jak wściekły. Na początku właściciele przyjeżdżali i wyłączali po kilku, kilkunastu minutach, potem chyba sobie odpuszczali, bo wyło dużo dłużej. Nikt z właścicieli tam nie mieszkał, a to byli dwaj bracia - wyjątkowe buce, więc mogli mieć gdzieś, że alarm komuś przeszkadza. Kiedyś zadzwoniłam w nocy na policję albo straż miejską i jak podałam ulicę, to pan powiedział: aaa, pewnie znowu pizzeria.
    • krwawy.lolo Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:13
      Zdecydowana większość włamań to wykorzystanie okazji. Krótkie sprawdzenie, czy nikogo nie ma w domu, pokonanie najprostszych zabezpieczeń, wyważenie drzwi, wybicie szyby w oknie, otwarcie półotwartego a po wejściu dwie, trzy minuty na zabranie tego, co w miarę na wierzchu i najcenniejsze. Skoki typu "ołszyn ilewen" to margines. Wystarczą dobre zamki, okna i ewentualnie instalacja alarmowa.
      • frequenter.light Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 00:13
        Czyli okradzenie z portfela, telefonu, laptopa i co tam może leżeć na dole?
    • mia_mia Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:17
      Ryzyko włamania nie jest raczej większe niż w mieszkaniu, a skoro włamują się do banków i muzeów to nie ma idealnych zabezpieczeń.
      Standardowe zabezpieczenia typu czujki, rolety, jakaś kamerka eliminują większość zagrożeń, bo lepiej iść do domu, gdzie tego nie ma, ale jeśli ktoś się uprze na Twój, to nic nie pomogą.
      • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:27
        Nic wartościowego raczej nie mam, to co przeciętny człowiek ma w domu, żadnego złota, dzieł sztuki big_grin jak rolety to chyba pies nie bardzo? (Marze o psie od dziecka)
        • krwawy.lolo Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:36
          No więc nie masz powodów do histerii. Umma potwierdziła niejako to, co napisałem.
        • b.bujak Re: Dom a bezpieczeństwo 30.12.19, 23:57
          auksencja15 napisała:

> Nic wartościowego raczej nie mam, to co przeciętny człowiek ma w domu, żadnego
          > złota, dzieł sztuki big_grin

to dlaczego się boisz wyjazdów na wakacje ?
          w najgorszym razie bałaganu narobią...
          • aankaa Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 00:03
            wpadnie taki po nocy, blachę pysznego jagielnika pod...li
            a autorka, nieświadoma, na górze spać będzie tongue_out
            • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 00:06
              Przepysznego. smile
          • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 00:07
            Sam fakt, ze jakiś bydlak mi będzie po domu latał mnie przeraża i obrzydza, ze będzie dotykać moich rzeczy i „zbezcześci” przestrzeń, o
            • frequenter.light Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 00:14
              to może jakieś zaburzenie lękowe?
              • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 00:18
                Możliwe
      • aandzia43 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 10:57
        mia_mia napisał(a):

> Ryzyko włamania nie jest raczej większe niż w mieszkaniu, a skoro włamują się d
        > o banków i muzeów to nie ma idealnych zabezpieczeń.

Eee no bez przesady, bez porównania łatwiej włamać się do domku bo punktów przez które można wejść jest więcej i do tego wejść niepostrzeżenie. W bloku można się włamać tylko przez drzwi (chyba ze parter no to okno i balkon), jeśli drzwi naprawdę solidne to nie tak łatwo, trochę to trwa, a naprawdę skomplikowane zamki odstraszają mniej zaawansowanych włamywaczy. W domku pełno okien na parterze, często krzaki, drzwi wejściowe bywa że w zakamarku niewidoczne z daleka. Poza tym wieczorami widać z daleka, zanim zasłoni się żaluzje, kto co ma, gdzie telewizor, gdzie sprzęt, drogocenne bibeloty. W bloku na piętrze jest się niewidocznym z zawartością mieszkania. Nie to zebym straszyła, bo włamy są wszędzie.
        • snakelilith Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 15:17
          aandzia43 napisała:

>W bloku na piętrze jest się niewidocznym z zawartością mieszkania. Nie to zebym straszyła, bo włamy są wszędzie.

Oczywiście. Mieszkam w kompleksie mieszkalnym, w którym włamania w pewnym czasie były praktycznie co tydzień. Na parter i pierwsze piętra wchodzono najczęściej przez okna. Do jednego na parterze włamano się nawet dwa razy, w odstępie kilku miesięcy, złodzieje uważali chyba, że warto wrócić. Głupota właścicieli moim zdaniem, bo sąsiadka ma luźny język i wszystkim wokoło opowiada kiedy wychodzą do teatru. Za każdym razem włamano się podczas ich wyjścia na wieczorny spektakl. Im wyżej, domy mają po 4 piętra, tym włamań mniej. Górne piętra okradziono tylko, gdzie drzwi były wyjątkowo łatwe do otwarcia. Do mnie na przykład nie wejdą, mam specjalne drzwi ze stalowymi framugami wbudowanymi w ścianę, a okna i balkon są za wysoko.
    • frequenter.light Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 00:10
      A co Ci mieliby ukraść?
      • thea19 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 00:30
        we włamaniu czasem szkody poczynione są materialnie cięższe niż wartość fantów. Złodzieje potrafią wyciąć dziurę w ścianie jak widzą lepsze drzwi czy rolety antywłamaniowe. Ścianę tnie się szybko. Zniszczone drzwi wejściowe też mogą parę tysi kosztować.
        • frequenter.light Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 00:41
          serio ściany zewnętrznie tak łatwo wyciąć?
        • majenkir Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 01:04
          U mnie by nie musieli nic wycinac, bo na czworo wejsc tylko jedne zamykam na zamek. Czasami big_grin.

Ale co by tu mogli ukrasc? Najcenniejsze dla mnie to psy (nie dadza sie zlapac), koty (schowaja sie jak zawsze gdy obcy w domu) i krolik (pogryzie big_grin).
          • frequenter.light Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 01:08
            a w jakim stanie mieszkasz?
            • majenkir Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 01:24
              Massachusetts
              • majenkir Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 01:24
                Ale guns mamy big_grinwink
        • jola-kotka Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 01:38
          Na bank nie w pl latwo wyciac sciany zewnetrzne. Cos ci sie chyba pomylilo.
          • jola-kotka Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 01:42
            Ojp sciany dla drzwi zewnetrznych.
            • tanebo6.0 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 08:37
              Jasne. Jakimi narzędziami? Gdzie złodziej się podłączy? Bo pił tnacych 30 cm ściany na akumulatory to nie ma.
              • heca7 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 09:14
                Wiosną burzyliśmy kawałek ściany zewnętrznej żeby zrobić zamiast okna i pojedynczych drzwi balkonowych duże przesuwane. Nie ma szans aby dało się to zrobić dyskretnie i cicho. I na pewno nie szybko wink
              • berdebul Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 12:38
                Do gniazdka na tarasie?
        • heca7 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 07:33
          To chyba nie w Polsce wink
          • thea19 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 12:24
            w Polsce, sąsiadom moich klientów tak zrobili. Próbowali oknami, drzwiami i wycięli dziurę w ścianie. Przecież to styropian i pustak/cegła a nie żelbeton.
            • berdebul Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 12:37
              Mam dom kanadyjski, ale myśle że mimo wszystko chwilę to zajmuje.
              • thea19 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 12:49
                pewnie tak, oni obserwowali dom kilka dni, jak się później okazało więc wiedzieli kiedy się szykować ja włam.
    • norra.a Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 00:25
      My mamy monitoring z firmy ochroniarskiej, kamery, oświetlenie ogrodu z czujką ruchu.
      Kamery doinstalowaliśmy po tym jak nas okradziono w nocy - złodziej wszedł do kotłowni i zabrał rower męża, wszystko inne zostało nietknięte. Niestety przed tym zdarzeniem czuliśmy się dość bezpiecznie w domu i nie zbroiliśmy systemu na noc. Teraz mamy nauczkę - wszystko pozamykane, system załączony na noc. Niby jeden skradziony rower to nie dramat, ale świadomość, że ktoś łazi po domu, gdy sobie śpimy - mocno nieprzyjemna.
      Dla pocieszenia - pan z firmy ochroniarskiej mówi, że rzadko zdarzają się jakieś poważne rabunki, złodzieje wiedzą, że mało kto trzyma pieniądze w domu, wynoszenie elektroniki czy AGD za bardzo się nie opłaca.
      • frequenter.light Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 00:30
        norra.a napisała:

> Kamery doinstalowaliśmy po tym jak nas okradziono w nocy - złodziej wszedł do k
        > otłowni i zabrał rower męża, wszystko inne zostało nietknięte. Niestety przed t

> Dla pocieszenia - pan z firmy ochroniarskiej mówi, że rzadko zdarzają się jakie
        > ś poważne rabunki, złodzieje wiedzą, że mało kto trzyma pieniądze w domu, wynos
        > zenie elektroniki czy AGD za bardzo się nie opłaca.

No właśnie - głowa do góry i nie ma co się zamartwiać. Graty typu rower też można ubezpieczyć - wtedy nawet jak Ci ukradną, to ubezpieczalnia wypłaci.

A z ciekawości - ile taki domek prawie 200 m od dewelopera?
    • kanga_roo Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 08:18
      można zrobić kilka rzeczy:
      - zainstalować alarm, podpisać umowę z firmą ochroniarską, i obkleić dom ich naklejkami smile niby nic, ale złodzieje mając do wyboru domy z wyjącym alarmem lub bez raczej wybiorą te bez,
      - sprawić sobie psa. znowu, jak wyżej - dom gdzie nie ma psa łatwiej okraść, więc część potencjalnych złodziei odpuści,
      - nie trzymać w domu skarbów. świadomość, że złodzieje nie mają po co się fatygować też jakoś tam działa. człowiek ma luz, i jakby złodzieje obserwowali, zauważą, że drzwi są nie zawsze zamknięte na klucz, różne duperele zostają przed domem lub w ogrodzie i takie tam.
      • majenkir Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 15:24
        kanga_roo napisała:
        > można zrobić kilka rzeczy:
        > - zainstalować alarm, podpisać umowę z firmą ochroniarską, i obkleić dom ich na
        > klejkami smile

To akurat najgorszy pomysl z mozliwych. Jezeli naklejki, to calkiem innej firmy.
        • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 15:29
          Dlaczego?
          • majenkir Re: Dom a bezpieczeństwo 06.02.20, 02:54
            Bo złodziej będzie wiedział jak otworzyć.
    • chatgris01 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 08:29
      Alarm i problem z głowy. Taki, że w razie włamania przyjeżdżają ochroniarze.
      Miałam w domu, mam w mieszkaniu, i śpię spokojnie.
    • valtho Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 08:54
      Dobry alarm i monitoring powinien wystarczyć.
    • megwhite25 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 10:32
      Wszystko to co pisały poprzedniczki.

Mieszkam w segmentach u nas okradli garaże, tam gdzie tylko przecieli kłódkę tam wchodzili brali narzędzia to co łatwo da się spueniezyc. Jak ktoś trzymał kosarke na ogródku też zdążyła się kradzież.
      Mamy alarmy, rolety itd.
      Uważam że najważniejszy jest całokształt- drogi samochód, drogi dom, to przyciąga. Mam w okolicy kilku bardzo zamożnych ludzi elewacje ich domów proszą się już o remont A w samych domach drogie antyki i jest co ukraść, nawet samochody są że średniej półki mimo że to bardzo bogate osoby.
      Ważne jest też oko sąsiada.
      Ekipa ochroniarzy przyjedzie po kilkunastu minutach złodziej zdąży zabrać to co go interesuje.
      Mając domek pod miastem na pewno miałabym psiaka który by pilnował dom podczas mojej nieobecności szczekaniem ostrzegł by sąsiadów.
      • berdebul Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 10:57
        Poczytaj wątek, o antyszczekaczu. Sąsiad pomyśli „głupi kundel” i pójdzie zamknąć okno. big_grin Tyle jest warte ujadanie psa.
        • arkanna Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 11:41
          Na szczekanie malo kto reaguje. U nas na osiedlu mamy jednego wijca . Wyje / szczeka od rana do południa i cała noc potrafi jak jest na zewnątrz. Uodpornilismy sie juz wszyscy.
    • helka.pentelka Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 11:05
      Na moim zadupiu okradziono:
      dom (bogaty) stojący na końcu zabudowań, odkąd mają rolety i płot, jest spokój
      dom (bogaty) - pani na chwilę wyskoczyła do spożywczaka na zakupy i nie włączyła alarmu; podobno dokładnie widzieli, co wynosić, więc dom mieli świetnie rozpracowany
      dom (bogaty) stojący na końcu zabudowań, państwo po stresie od kradzieży dom sprzedają
      sklep - słabo zabezpieczony
      reszty średniaków od lat nie ruszają, normą jest, że ktoś zostawi kluczyki w aucie na podwórku, czy zapomni zamknąć garażu/pomieszczenia gosp.
    • beverlyja90210 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 13:27
      Tylko pies
    • fredzia098 Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 16:48
      Miałam dom. Miałam włamanie. Przyszli uzbrojeni w siekierę. Gdyby ktoś się obudził już by go nie było. Była cała seria włamań na osiedlu. Dom łatwo ograbić, z zabezpieczeniami sobie radzą. Dziś mam mieszkanie, wysokie piętro i spokój ducha.
      • frequenter.light Re: Dom a bezpieczeństwo 31.12.19, 16:57
        Myslisz, ze by zamordowali was jakby ktos się obudził?
    • frequenter.light Re: Dom a bezpieczeństwo 04.02.20, 10:25
      Auksencja15, i co, kupiłaś ten domek?
      • auksencja15 Re: Dom a bezpieczeństwo 05.02.20, 21:35
        Niesmile nie zaryzykowałam okolicy. Dalej się rozglądam za domkiem/dużym mieszkaniem/nie zdecydowałam czym, ale nie ma ciśnienia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka