Dodaj do ulubionych

Rozwój kariery w korpo

22.01.20, 21:39
Co robi człowiek powiedzmy 35+, któremu ścieżka awansu w korpo się skończyła? Dyrektorem ani prezesem nie będzie, doszedł do jakiegoś stanowiska i dalej już nic nie będzie. Lepiej zmienić pracę szukając takiej z możliwością dalszego rozwoju, otwierać swój biznes czy siedzieć do emerytury w korpo na tym samym stołku? Co lepsze? Chętnie przykłady z życia.
Obserwuj wątek
    • niebieskie_korale Re: Rozwój kariery w korpo 22.01.20, 21:42
      1. Zmienia prace na mniejsza firme (start-up?), ale wyzsze stanowisko
      2. Doksztalca sie (MBA?) i awansuje z czasem
    • mamtrzykotyidwa Re: Rozwój kariery w korpo 22.01.20, 23:36
      Co lepsze?
      Lepsze jest to, co temu człowiekowi pasuje.
      Jak mu pasuje siedzieć do emerytury na tym samym stołku, to niech siedzi na zdrowie.
      Jak chce rozwoju i zmian, to niech zmienia i się dokształca.
      Jak mu się marzy własna firma, to niech zakłada.
      Zrobisz tak, jak ci ematka powie, że masz zrobić, bo tak lepiej? Naprawdę?
      • mamablue Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 21:41
        On nie wie.
        • pitupitt Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 10:58
          No to jak on nie wie, to skąd ma wiedzieć e-matka. Ludzie....
      • mamablue Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 21:41
        A, i to nie ja. U nas nawet korpo nie ma big_grin
      • princy-mincy Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 15:56
        Dokladnie tak, przeciez to od czlowieka zalezy, jak dalej widzi swoje zycie zawodowe.
        • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 10:59
          skąd taki nick princy-mincy?
    • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 22.01.20, 23:57
      Wg mnie lepiej zmieniać pracę i wynegocjować sobie co najmnie 30% wyższą pensję. Każda nowa praca to jakiś rozwój a przy okazji kasa lepsza na osłodę.
      Ewentualnie - jeśli ma się dobre zarobki, ale nie jest się bardzo zarobionym, to można olać karierę i zapewnić sobie pasywny dochód oprócz pracy (np. nieruchomości)
    • tak_to_nowy_nick Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 01:15
      > Dyrektorem ani prezesem nie będzie

Dlaczego nie?
      • maly_fiolek Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 12:05
        Bo dyrektor to stanowisko dla ludzi po finansach.
        Jeśli jest się inżynierem to stety/niestety kariera kończy się na samodzielnym stanowisku, czasami ma się zespół specjalistów.
    • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 14:32
      w sumie wątek ciekawych, tutaj pełno wąskich specjalistek świetnie zarabiających i robiących karierę, a porad mało.
      • mamablue Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 21:42
        No tak, to dziwne. Moźe te ich posady to ściema? Albo nie chcą się dzielić przepisem na sukces?
        • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 10:06
          Podobnie jak w kwestii szukania domu to głównie umieją dogryzać i przekonywać, że nie uda się smile
          Część na pewno odniosło sukces zawodowy pytanie w jakiej części.
    • angazetka Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 16:41
      To chyba zależy od tego, czego chce ten człowiek?
    • sumire Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 16:45
      A nie ma możliwości awansu poprzecznego?
    • norra.a Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 16:47
      Ja tak mam. Siedzę dalej w firmie i się frustruję. Szkoda mi pozycji, żeby zaczynać od nowa, a ścieżka managerska nie dla mnie (bo praca na okrągło). Chętnie dowiem się co robić.
    • laaisa Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 16:59
      Dziwne myśląc, że przez kolejne 30 lat będzie się pracowało w tym samym zakładzie pracy. Firma może upaść, zmienić się zarząd robiący czystki w starej kadrze. Ja monitoruję ogłoszenia o pracę w mojej branży i dokształcam się by spełniać jak najwięcej wymagań. Poza tym ile ten człowiek ma lat pracy, 10? Trochę mało by myśleć o emeryturze.
    • marianna1960 Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 17:01
      A po co ci kariera i awans w korpo, marzenie każdej z tego forum...
      • laaisa Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 17:06
        Nie moje. Pracowałam rok. Kasa mniejsza, ale tu poza jest mi lepiej. Choćby dlatego, że wszyscy współpracownicy znają moje imię. W korpo byłam "którąś z bezcłówki"
    • bigzaganiacz Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 17:04
      a ty se myslisz ze bycie "dyrektorem" to ciagle kolacyjki loty biznes klasem wielki swiat zabawa ?
      wedlug moich obserwacji zdazaja sie luzne stanowiska managerskie powiedzmy 30% gdzie sobie pierdzisz w stolek i jest fajnie najczesciej gdzies na srednim szczeblu w jakims zapomnianym dziale na uboczu ale zwyczajowo to jest zapierdol non stop , problemy, ciebie cisna z gory ,pracownicy maja wszystko gdzies wszystko sie wali , non stop na telefonie bo ciagle ktos cos chce dziesiatki decyzji dziennie
      • mamablue Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 21:44
        bigzaganiacz napisał(a):

> a ty se myslisz ze bycie "dyrektorem" to ciagle kolacyjki loty biznes klasem wi
        > elki swiat zabawa ?

A skąd pomysł, że tak myślę?
        • homohominilupus Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 11:31
          mamablue napisała:

> bigzaganiacz napisał(a):
          >
          > > a ty se myslisz ze bycie "dyrektorem" to ciagle kolacyjki loty biznes kla
          > sem wi
          > > elki swiat zabawa ?
          >
          > A skąd pomysł, że tak myślę?

Stąd, ten chamowaty troll uważa wszystkie kobiety za głupie kwoczki czemu regularnie daje wyraz na tym forum. Jest tu po to, by nas oswiecac.
          • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 11:36
            Lubię to smile
    • koronka2012 Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 17:53
      W korpo ścieżka kariery nie jest przecież wcale tak uproszczona - nie trzeba być koniecznie dyrektorem,
      są możliwości transferu do innych działów, zdobywania nowych umiejętności itd. No i zazwyczaj jest masa stanowisk regionalnych, nie mówiąc już o możliwości pracy na rzecz innych krajów.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 18:52
      Zazwyczaj dużego luksusu rozkminiania nie ma, bo do czterdziestki go wywalą, jest za drogi, za dużo widział i za bardzo sobie nie daje pociskać kitu.
    • agnieszka_kak Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 19:27
      Znam wiele osob ktore tak maja- sa na jednym stanowisku 20-25 lat. Mozna sie rozwijac, ale w innym kraju, a nie kazdy chce wyjechac. A prace zmieniac po co, skoro tu im dobrze?

Jesli ktos rzeczywiscie chce cos zmienic (nie kazdy chce i nie ma w tym nic zlego), to rzeczywiscie MBA i zmiana firmy/dzialu/kraju.
    • zasiedziala Re: Rozwój kariery w korpo 23.01.20, 22:13
      No ale co to jest za człowiek? Są ludzie, którym zależy na karierze, awansach i tym podobnych. Jeśli taki zderzy się ze szklanym sufitem i wyżej nie podskoczy, to jasne, że będzie szukał pracy gdzie indziej. Są ludzie, którzy idą do korpo, żeby nabyć trochę doświadczenia i "know-how", a czasem znaleźć ludzi / klientów i iść na swoje. Taki pewnie będzie próbował rozkręcić własny biznes. A są też ludzie, którzy chcą przyjść do pracy, zrobić swoje i wyjść o przyzwoitej porze, a to jakie mają stanowisko w stopce im dynda i powiewa póki hajs się zgadza. Tacy najprawdopodobniej pozostaną tam gdzie są póki im tram wygodnie.
      • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 10:08
        Czy Ty jesteś w tej ostatniej grupie?
        Jest jeszcze 4 grupa: pracować sobie spokojnie i nie szukać jakiejś wielkiej kariery, ale dzięki temu mieć dużo czasu na rodzinę i rozwijanie dochodu pasywnego na boku.
        • zasiedziala Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 11:17
          Tak, jestem w ostatniej grupie. Niestety firma z konserwatywny podejściem, więc walczę z systemem smile
          • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 11:28
            Korpo lubią takich ludzi.
            • zasiedziala Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 11:33
              Chyba sobie ze mnie kupisz smile
              • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 11:51
                Nie, czemu? Przecież nie każdy może zostać team leaderem czy menedżerem. Potrzeba całej masy szaraczków, co będą potulnie przetwarzać kolejne zadania i nie będą walczyć specjalnie ani mieć wybujałych ambicji.
                • zasiedziala Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 11:57
                  Bo zawsze było tak, że każdy chciał awansować. A to jest koronny argument, że zawsze tak było. Więc nikt Cię nawet nie pyta czy chcesz.
                  • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 13:27
                    Zawsze każdy? Nie macie tam leni? smile
                    • zasiedziala Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 13:37
                      No gdzie leń w takiej korporacji, leni się odsiewa na praktykachsmile Prawda jest taka, że ta firma i ludzie nią zarządzający wciąż żyją w końcówce lat 90tych i nie chcą dostrzec, że od tego czasu dokonały się pewne zmiany w podejściu ludzi do pracy. A ja próbuję to niektórym uświadomić, więc jestem raczej bólem du*y niż ulubionym pracownikiem smile
                      • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 13:45
                        To jakaś amerykańska firma prawnicza z polskim menedżmentem żyjącym latami 90-tymi? To może tak jest. Ale nie wierzę, że te dziesiątki tysięcy ludzi pracujących w warszawskich mordorach to takich nastawionych na pracę, karierę i spędzanie czasu w pracy do wieczora.
    • swinka-morska Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 10:14
      W dużych organizacjach (a o takiej chyba mowa) nie ma takiej sytuacji, że "ścieżka awansu się skończyła". Jeśli ktoś tak mówi to mu po prostu nie wierzę.
      Awans na stanowisko dyrektorskie to rzadka sprawa, dla pojedynczych jednostek - albo się ma ten dryg menedżerski lub mocne plecy, albo należy porzucić takie plany.
      Za to ZAWSZE jest jakaś opcja ruchu w bok, zmiany działu, specjalizacji, nauczenia się i robienia czegoś innego i nowego. Jeśli ktoś twierdzi, że nie ma - to... tylko kwestia czasu, że będzie musiał się o tym przekonać.
      Opcja "siedzieć do emerytury" nie występuje aktualnie w przyrodzie.
      • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 10:36
        Świetnie napisane, Świnka Morska!
      • zasiedziala Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 11:45
        Zasadniczo ruchy w bok nie stanowią awansu w ścisłym tego słowa znaczeniu, a zmiana działu na zupełnie inny może wymagać zmiany stanowiska na niższe.
      • sumire Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 11:46
        O, to.
        Ludzi, którzy siedzą przez wiele lat na jednym stanowisku w korpo, mogę policzyć na palcach obu rąk. I to są dwa typy ludzi - albo ci, o których cały świat zapomniał (coś jak Raymond w IT Crowd) albo ci, którzy tak dobrze znają się na robocie, że szefostwo boi się ich gdziekolwiek przesunąć/awansować, bo nie ma kim ich zastąpić.
        Jak ktoś za długo siedzi i nie wyraża żadnej chęci ruszenia się ani w górę, ani w bok, to albo z automatu zostanie przesunięty, albo będzie pierwszy do zwolnienia przy restrukturyzacji.
    • spanish_fly Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 10:21
      Znam kilka osób, które w takiej sytuacji zwolniły się i otworzyły własny biznes. Kończy się to różnie. Niektórzy po paru latach wracają gdzieś na etat, inni ciągną firmy z lepszym lub gorszy skutkiem, szybkie, spektakularne sukcesy należą do rzadkości.

Generalnie czasy na rozpoczynanie działalności gospodarczej są beznadziejne. Coraz więcej obowiązków, chaos w sądownictwie, wewnętrznie sprzeczne prawo, przepisy przewidujące drakońskie kary za wszelkie przewinienia, szybko rosnące koszty prowadzenia działalności. Z tego powodu nie polecam tego rozwiązania teraz.

Jak ktoś jest ambitny, ma powera do pracy to może się opłacać szukanie pracy gdzieś indziej na wyższym stanowisku, jakieś dodatkowe studia, MBA, itp. ale trzeba się przygotować, że łatwo nie będzie. W niektórych branżach, firmach może być szansa na zostanie partnerem.

Generalnie jest tu mnóstwo zmiennych, które trzeba wziąć pod uwagę: branża, predyspozycje danej osoby, sytuacja rodzinna, sytuacja rynkowa, kapitał na początek, możliwości kredytowe, potencjalni wspólnicy/współpracownicy, itd.
      • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 10:35
        Fajnie piszesz Spanish Fly, ale powątpiewam czy w takiej sytuacji robić MBA. Obciążenie finansowe i czasowe, a myślisz, że ktoś przyjmie takiego MBA na menedżera? Wydaje mi się, że to jest do osób, które mają już stanowisko zarządcze a nie mają wykształcenia ekonomicznego i chcą uzupełnić te braki, a przy okazji zdobyć kontakty.
        • spanish_fly Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 10:46
          Napisałam tylko, że w niektórych sytuacjach może to mieć sens.
      • maly_fiolek Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 12:09
        Mąż prowadzi działalność, nie jest tak źle smile. W sądzie nie był, skarbówka się doczepiła gdy chciał VAT odzyskać, kontrola była zdalna i łagodna. ZUS bezproblemowy. Pracowników i faktury ogarnia księgowa/kadrowa po rozsądnej cenie.
        MBA nie jest potrzebne do zarządzania małym biznesem.
        Fakt, biznes czysty - informatyka.
    • spirit_of_africa Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 12:03
      Wszystko zalezy od osoby i momentu zycia. Ja przez dlugi czas mialam tak, ze jak nie bylo opcji awansu, rozwoju, nauki to zmienialam firme. Jak zostalam managerem to sie zaczal taki zapieprz i presja, ze w pewnym momencie odechcialo mi sie. Na ten moment nie mam ochoty rozwijac sie do bycia VP/CFO/DF, chce miec wiekszy work-life balance. Zeby to osiagnac najpierw zmienilam dzial, a potem firme na taką gdzie nadal jestem managerem, ale specyfika pracy jest inna, presja mniejsza. Przejscia na wlasna dzialanosc nigdy nie rozwazalam - prowadzenie biura rachunkowego mnie nie interesuje, a konsulting w tej postaci trudno sie sprzedaje, z uwagi na duza konkurencje BIG4 i innych.
      • frequenter.light Re: Rozwój kariery w korpo 24.01.20, 15:52
        Ja spotykam się z byłymi kierownikami, którzy przechodzą do mojej firmy na stanowiska specjalistyczne.
    • lauren6 Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 12:02
      Wylatuje przy pierwszej redukcji etatów wink

Skoro skończyła mu się ścieżka awansu to znaczy, że się nie rozwija. Czyli blokuje stanowisko młodemu, ambitnemu, który chce się wykazać i kiedyś w przyszłości być tym dyrektorem. Jeżeli nie awansował przez kilka lat to znaczy, że się zasiedział w tej firmie i trzeba mu dać szansę na rozwój i awans w innej.
      • sumire Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 14:07
        W mojej byłej korpo było takie oczekiwanie, że pracownik na najniższym szczeblu ma pracować najwyżej rok. Generalnie było duże parcie na awans, czy ktoś tego chciał, czy nie. Oczywiście z każdym kolejnym szczeblem czas na "rozwój" był dłuższy, ale krzywo się patrzyło na osoby siedzące przez kilka lat w tej samej roli. Jeśli ktoś się zasiedział, to albo przenosiło się go do innego działu (bez pytania), albo po kolejnej analizie headcountu był pierwszy do odstrzału.
        Minus tej strategii był taki, że był potworny bajzel, bo ludzie ciągle zmieniali role i nerwowo startowali do wszystkich assessmentów jak leci, bojąc się, że inaczej dostaną wypowiedzenie.
    • ortolann Re: Rozwój kariery w korpo 28.01.20, 14:09
      Jak kasa nie jest dla niego problemem to niech rzuca korpo i jedzie w swiat nawracać hipopotamy na pastafarianizm. I wiele wyzwań i nowe tory rozwoju, i jeszcze satysfakcja gwarantowana. Same plusy.
      A jeśli kasa jest problemem, to niech siedzi w korpo, bo jeszcze rok-dwa i koniunktura raczy siąść na zadzie i znów będziemy liczyć czy wystarczy do pierwszego. A ze startupu udoisz tyle, żeby podatki zapłacić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka