Dodaj do ulubionych

Studia - położnictwo

25.01.20, 18:42
Pytam z ciekawości ( no dobra, chcę skonfrontować opowieści pewnej studentki z rzeczywistością wink ). Jak wyglądają studia na położnictwie? Czy taka położna po studiach licencjackich od razu zatrudnia się w szpitalu jako "normalna" położna i jest wrzucana na głęboką wodę? Czy jest na początku jakiś... staż? Czy na praktykach na studiach dziewczyny np. wykonują nacięcie krocza albo jakieś bardziej inwazyjne zabiegi (domyślam się, że np. zrobienie lewatywy albo golenie pacjentki to jak najbardziej...).
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Studia - położnictwo 25.01.20, 22:58
      Nie wiem, co robią na studiach, ale w szpitalu, w którym rodziłam, młode położne pracowały na patologii, na na porodowym wyraźnie starsze, bardziej doświadczone. Może to nie reguła, obserwacje kilku z dni i tylko z jednego szpitala.
      Nie wiem, jak z nacięciami, ale pęcherz płodowy przebijała lekarka ginekolog, nie położna (zupełnie nie potrzebnie według mnie, bo porodu nie przyspieszyła, a tylko utrudniła).
      • czarnaryba78 Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 16:48
        To ma sens! Tzn. doświadczone położne do przyjmowania porodów (gdzie sytuacja zmienia się dynamicznie...), a te niedoświadczone do innej pracy pod okiem koleżanek...
    • obrus_w_paski Re: Studia - położnictwo 25.01.20, 23:17
      Nacięcie lekarz robi, nie położna.

Wg strony zawodowe
      „Nauka teoretyczna uzupełniona jest obowiązkowymi praktykami, które odbywają się m. in. na oddziałach położniczych, salach porodowych, szkołach rodzenia, oddziałach onkologii ginekologicznej.

Po zakończeniu nauki położna uzyskuje prawo wykonywania zawodu, wydawane przez okręgową radę pielęgniarek i położnych na wniosek zainteresowanej. „

Ciekawe dlaczego na stronie nie uwzględniają położnych mężczyzn (tylko rodzaj żeński) czy w ogóle spotkaliście takiego? Ja znam jednego pana położonego, w Polsce jest ich podobno tylko 40
      • kafana Re: Studia - położnictwo 25.01.20, 23:23
        Zarówno nacięcie jak i szycie po robiła mi polożna
        • disco-ball Re: Studia - położnictwo 25.01.20, 23:57
          U mnie tez. Przy pierwszym porodzie lekarza zobaczyłam, kiedy przyszedł zbadać dziecko. Polozna wszystko ogarnęła, nacięła mnie za moja zgoda - syn miał ogromna głowę smile
          • memphis90 Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 17:11
            W Polsce? W szpitalu, w którym rodziłam wszelkie zabiegi (cięcia, szycia, pH metrie zdaje się również) wykonywali wyłącznie lekarze.
            • ivanova Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 17:16
              Ja w Polsce. Wszystko ogarniala położna.
            • thea19 Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 17:31
              mnie też położna cięła i szyła
      • ivanova Re: Studia - położnictwo 25.01.20, 23:34
        Mnie tez szyla położna (przy pierwszym porodzie tez nacinala). Lekarz tylko zetknął w przelocie.
      • angazetka Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 16:51
        > Ciekawe dlaczego na stronie nie uwzględniają położnych mężczyzn (tylko rodzaj żeński)

Hehe, a jak się nie uwzględnia kobiet prawniczek, inżynierek czy innych biotechnolożek, to jest to norma i tylko durne feministki się czepiają wink
      • manon.lescaut4 Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 16:55
        Pana położonego poznałam osobiście prawie 5 lat temu w trakcie własnego porodu. Niestety poród trwał tak długo, ze nie dotrwał do końca, ale jak mnie już wieźli na sale po, to jeszcze podszedł się przywitać i pogratulować. Akurat wrócił do pracy na kolejna zmianęsmile
      • mae224 Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 17:42
        U mnie lekarz, a właściwie lekarka smile
    • majenkir Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 16:56
      To teraz to sa studia? Ja skonczylam studium medyczne, jestem dyplomowana polozna tongue_out.
      Naciecie krocza robilysmy na praktykach jako czesc obslugi porodu. To bylo 100 lat temu, wtedy teoretycznie polozna nacinala, a lekarz szyl, ale widzialam jak starsze polozne szyja krocze.
    • ritual2019 Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 17:08
      Lewatywa i golenie...
      • ivanova Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 17:25
        Tez zwrocilam na to uwagę... Nie spotkałam się z goleniem i lewatywa. Czyli mialam widac szczescie.
        • little_fish Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 17:46
          Albo nie potrzebowałaś zabiegów ginekologicznych. Położna nie pojawia się w szpitalu tylko przy porodach. Niektóre zabiegi wymagają golenia czy też lewatywy
          • ritual2019 Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 18:55
            Co niby wymaga lewatywy, porod? Tak jak I golenia?
            Do tego to nacinanie jako standard.
            • little_fish Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 19:07
              Przecież położna jest nie tylko przy porodzie....
              • ritual2019 Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 20:52
                little_fish napisała:

> Przecież położna jest nie tylko przy porodzie....

A przy czym jeszcze do czego wymaga sie lewatywy?
                • little_fish Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 20:56
                  A pojęcia nie mam. Przy porodzie nie miałam. Ale może przy jakichś operacjach ginekologicznych, mocno ingerujących w jamę brzuszną lub okolice krocza, jest taka potrzeba.
                  • ritual2019 Re: Studia - położnictwo 27.01.20, 15:53
                    Aha.
    • mae224 Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 17:14
      Może pracować jako położna środowiskowa.
      • ritual2019 Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 18:56
        mae224 napisała:

> Może pracować jako położna środowiskowa.

Czyli co robic?
        • ga-ti Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 19:04
          Odwiedzać w domu położnice i ich noworodki. Oceniać ogólne zdrowie noworodka, stan skóry, pielęgnację pępka, poinstruować o przewijaniu, kąpieli, karmieniu i całej procedury odbić wink obejrzeć jak goi się krocze kobiety, obmacać macicę (przez brzuch), zalecić ćwiczenia poporodowe, co, jak i kiedy można i trzeba ćwiczyć, jak dbać o dietę, sen, odpoczynek własny, pogadać i zorientować się w stanie psychicznym młodej matki, zorientować się w stanie materialnym, bytowym matki i dziecka. Jako że podziękowałam za kolejne wizyty (bo należy się kilka) to dostałam numer telefonu do położnej z zapewnieniem, że w razie jakichkolwiek problemów, czy wątpliwości mam dzwonić. A i dostałam jakieś broszurki o opiece nad dzieckiem i próbki kosmetyków.
          Tak więc taka praca nieinwazyjna medycznie wink
          • ritual2019 Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 20:53
            ga-ti napisała:

> Odwiedzać w domu położnice i ich noworodki. Oceniać ogólne zdrowie noworodka, s
            > tan skóry, pielęgnację pępka, poinstruować o przewijaniu, kąpieli, karmieniu i
            > całej procedury odbić wink obejrzeć jak goi się krocze kobiety, obmacać macicę (p
            > rzez brzuch), zalecić ćwiczenia poporodowe, co, jak i kiedy można i trzeba ćwic
            > zyć, jak dbać o dietę, sen, odpoczynek własny, pogadać i zorientować się w stan
            > ie psychicznym młodej matki, zorientować się w stanie materialnym, bytowym matk
            > i i dziecka.

🤣🤣🤣🤣 czyli dokladnie nie to co robic powinna
            • little_fish Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 20:58
              A co powinna robić?
              • ritual2019 Re: Studia - położnictwo 27.01.20, 15:53
                little_fish napisała:

> A co powinna robić?

Prowadzic ciaze i odbierac porody.
                • little_fish Re: Studia - położnictwo 27.01.20, 17:30
                  No nie do końca
                  "Położna – samodzielny specjalista w zakresie opieki nad kobietą w każdym okresie jej życia."
                  "Zawód położnej jest zawodem samodzielnym, chronionym ustawą z 2011 r. (z późniejszymi zmianami). Do kompetencji położnej należą:

-rozpoznawanie ciąży,
                  -kierowanie na badanie konieczne do wczesnego rozpoznania ciąży podwyższonego ryzyka,
                  -monitorowanie płodu z wykorzystaniem aparatury medycznej,
                  -opieka nad kobietą w ciąży fizjologicznej,
                  -prowadzenie fizjologicznego porodu i połogu,
                  -badanie i opieka nad noworodkiem i niemowlęciem do 6 tygodnia życia,
                  -edukacja zdrowotna kobiet (oraz ich rodzin) w zakresie m.in. przygotowania do życia w rodzinie i metod planowania rodziny,
                  -doradztwo dietetyczne w ciąży,
                  -podejmowanie koniecznych działań w sytuacjach nagłych, do czasu przybycia lekarza, w tym ręczne wydobycie łożyska i przyjmowanie porodu z położenia miednicowego,
                  -profilaktyka chorób kobiecych i patologii położniczych."
            • ivanova Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 21:46
              A co powinna?
              Bo z moich obserwacji robi to co powyzej. Inna sprawa ze przy drugim dziecku trafila mi sie tak nieprzyjemna i niekompetentna baba ze przy trzecim bylam najezona jeszcze przed wizytą (okazała sie wyjatkowo fajna i kompetentna).
        • mae224 Re: Studia - położnictwo 26.01.20, 21:43
          Przecież każda przychodnia ma taką.
    • kafana Re: Studia - położnictwo 27.01.20, 20:18
      A ja jestem jeszcze ciekawa ile taka Polozna zarabiasmile bo dobra może liczyć na prywatne fuchy. I tak w Krakowie poród z prywatna polozna to 1500 zł chociaż umowa jest ze szpitalem wiec myśle ze dostaje cześć tej kwoty. Ktoś wie?smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka