Dodaj do ulubionych

6 latek i matematyka

12.02.20, 08:48
Moj synek niedawno skonczyl 6 lat.
Od jakiegos 1,5 roku interesuje sie mocno liczbami, liczy jak na swoj wiek bardzo dobrze, wg nauczycielki z przedszkola ogarnia obecnie poziom 2-3 klasy sp.
Nie chcemy wchodzic w kompetencje szkoly, ale chcemy w nim rozwijac zainteresowanie matematyka.
On uwielbia liczyc, lubi gry karciane i logiczne typu smart games.
Poleccie prosze co jeszcze mozemy z nim robic.
Zapisac go na jakies zajecia? Czy po prostu duzo z nim grac?
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 08:53
      Mathriders
      • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 08:59
        Nie ma w Poznaniu.
        • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:00
          A nie, zle spojrzalam, dzieki!
        • lucynda76 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:25
          Akademia Nauki w Poznaniu. Mój syn (2 klasa) mega zadowolony z zajęć matematycznych.
    • ela.dzi Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:06
      Będąc dzieckiem z uzdolnieniami matematycznymi uważam, że w tym wieku wystarczą różne gry i zagadki logiczne. Na zajęcia dodatkowe posłałabym dopiero w szkole. Zobaczycie, może warto rozważyć indywidualny tok ?
      • szmytka1 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:19
        Mathriders jest nawet dla 3latkow i w tym wieku jak najbardziej sa to zabawy i gry
        • ela.dzi Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 18:46
          Miałam bardziej na myśli formę. Żeby to nie było rozwiązywanie zadań jak w szkole, żeby młodemu nie zbrzydło zanim się na dobrze rozkręci. Fajnie, że takie zajęcia istnieją.
      • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:36
        W czerwcu idziemy z nim do PPP, wtedy zobaczymy, co tam powiedza.
        • wapaha Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:11
          Powiedzą Wam, ze na razie w sumie nie za wiele można zrobić, że działać można po 1 roku nauki najwczesniej bo tak mówi rozporządzenie. Powiedzą, żebyście zapisali dziecko później.( na badania potrzebna jest m.in. opinia nauczyciela, zeszyty dziecka itp )
          Póki co- szukaj prywatnie jakieś szkółki, która będzie rozwijać jego zdolności
        • kochamruskieileniwe Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:58
          hyhy, wiem, że to było sto lat temu, ale mojemu mężowi PPP wystawiła opinię, że nie poradzi sobie w szkole.
          A też matematyczny był.

A potem przeskoczył klasę a w liceum był zajął zaszczytne drugie miejsce w ogolnopolskiej olimpiadzie matematycznej suspicious
          • wapaha Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 18:03
            yyy- ale to jakby dwie różne sytuacje (?)
            • kochamruskieileniwe Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 20:50
              to tak odnośnie PPP, przynajmniej, jak kiedyś działały wink. Takie OT
    • kanna Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:34
      Zadania kangurowe
    • bo1 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:43
      Spróbujcie grać z nim w szachy, o ile sami gracie. Można też poszukać w mieście zajęć szachowych dla dzieci. Niektóre szkoły mają szachy w programie zajęć dodatkowych, więc przy wyborze placówki warto wziąć to pod uwagę, jeśli młodemu .
      • bo1 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:43
        Urwało: przypasuje.
      • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:50
        Ja nie umiem, maz srednio. Gramy z nim w warcaby i on albo wygrywa albo jest remis.
        • bo1 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:52
          No to niech mąż gra. Szachy a warcaby to duża różnica.
        • makurokurosek Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:57
          Szachy, warcaby, czwóreczka, statki czyli wszystkie gry w których liczy się strategia
        • stasi1 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:08
          Mój syn prawie 8 letni też ze mną wygrywa w warcaby , ale tylko dlatego że mu pozwalam. W szachy nauczyłem go grać(osobiście sam to dopiero za 4 lata zacząłem grać) ale nie sprawia mu to radości. Lubi z mamą wygrywać jak mu pomagam, za to ona złości się że niby z synem przegrywa
        • mia_mia Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:49
          Są aplikacje, szachy online.
          Z gier polecam jeszcze zeusa, połącz 4, rummikumba, to z tego co pamiętam tak na szybko.
      • cosinuss Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:56
        aż zacytuję kolegę córki, arcymistrza szachowego. 6 lat to już za stary jest, żeby coś w szachach osiągnąć smile

• szeptucha.z.malucha Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:10
          smile Jak zdolny to szachy ogarnie raz dwa i zdobędzie np. mistrza Polski przedszkilaków.
          Joshua Waitzkin mi się przypomniał.
          A serio to spróbujcie z szachami, sooro jest klubów. Znam też kilku mistrzów Polski albo maluchów do lat 7 albo dzieci do lat 10 - trochę sobie pozwiedzały jeżdząc po Europie na turnieje.
          Dla matematyków są czasem zajęcia w domu kultury.
          No, i via internet. Oprócz zadań konkursowych olimpuska, kangurka, są wykłady w khan academy (jest aplikacja) - mój 10-latek tak sobie przerabia tematy z poziomu liceum.
        • stasi1 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:21
          Ale może grać dla przyjemności i wygrywać ze wszystkimi w mieście
      • aguar Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:23
        Ale z moich obserwacji tak do końca talent matematyczny nie pokrywa się z szachowym. Np. mój syn jest wybitny z matmy, w szachy grać umie, lubi, chodzi w szkole na sekcję szachową (na matematyczną i informatyczną też). Ale w szachach, choć jest niezły, to z niektórymi kolegami przegrywa, z jednym prawie zawsze. A jak przychodzi np. do Kangura, w którym startują m.in ci szachiści, to mój jest na czele, potem długo nic i reszta, ten najwybitniejszy w szachach też raczej w ogonie wśród tych startujących w konkursach matematycznych.
        • szeptucha.z.malucha Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:28
          Mój szachista, choć potrafi grać z kolegą arcynistrzem bez szachownicy (przesuwają figury w pamięci - fajne ćwiczenie), to z matmy nie jest orłem. Na pewno jednak gra w szachy przez lata dużo go nauczyła.
          Z kolei inne moje dzievko uzdolnione matematycznie, szachów nie znosiwink
        • ania_z_zielonymii Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:49
          Zgadza się, te zdolności (szachowe i matematyczne) się wbrew pozorom rzadko pokrywają.
          • bo1 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 18:35
            Nieprawda. Mam sporo znajomych w środowisku zawodników szachowych. Wszyscy są znakomitymi matematykami. Jasne, że mogą zdarzyć się wyjątki, ale pisanie, że te zdolności rzadko idą w parze, jest nieuprawnione. A czy ten akurat młody okaże się wyjątkiem, będzie można stwierdzić dopiero, gdy zacznie grać. Spróbować warto.
            • aguar Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 18:53
              Ale ja nie piszę, że mój syn jest złym szachistą, na pewno ponadprzeciętnym, a z kolei kolega syna - arcymistrz szachowy na pewno nigdy nie będzie miał problemów ze szkolnym programem matematycznym. Chciałam tylko napisać, że mojemu szachy w niczym nie zaszkodziły, ale jednak nie zastąpiły potrzeby rozwijania się w kierunku stricte matematycznym.
              • ania_z_zielonymii Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 19:33
                Ja znam dobrze środowisko matematyków i większość z nich jest zupełnie przeciętna szachowo, a może raczej w ogóle nie jest szachami zainteresowana.
        • mamdomek Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 04:30
          W ogóle się prawie nie pokrywa. Mistrzostwo w szachach to przede wszystkim genialną pamięć.
          Poza tym co to za pomysł kariera w szachach? To nie lata 80-te ubiegłego wieku. Jako powszechnie szanowany wyznacznik potęgi ludzkiego intelektu szachy skończyły się od kiedy człowiek stracił szanse na wygranie z komputerem oprogramowanym na bazie sztucznej inteligencji.
          Matematyka - to jest coś. Królowa nauk bezsprzecznie. Ale czy w Polsce można się rozwinąć? Tak, bo matematyk może się rozwinąć w piwnicy bez okna. Ale czy w Polsce można zdobyć uznanie i pozycję jako matematyk? Nie sądzę. czy polska szkoła potrafi wesprzeć uzdolnione dziecko? Tylko jeśli ma niesamowite szczęście.
          • szeptucha.z.malucha Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 20:51
            I co z tego, że SI wygrywa? Szachy rozwijają, choćby poprzez naukę koncentracji, szachy szybkie myślenie pod presją czasową a przede wszystkim radzenie sobie z porażką. Zwłaszcza na poziomie dziecka. I nikt tu nie mówi o szachach zawodowych i takiej karierze a raczej o nauczeniu się rozwiązywania postawionych problemów.
            W każdym razie: nie chcesz -nie graj ale innym nie wchodź w drogę, bo skoro to robią, to widzą w tym wartość.
          • ichi51e Re: 6 latek i matematyka 14.02.20, 07:43
            Ale przeciez nikt chyba nie chce zeby to dziecko zostalo matematykiem tylko chca rozwijac jego zainteresowania matematyczne. I slusznie.

I tu zagadka kto zgadnie? Zadanie dla 5latkow.
            • ela.dzi Re: 6 latek i matematyka 14.02.20, 08:13
              Fajna zagadka, B ?
              • ichi51e Re: 6 latek i matematyka 14.02.20, 08:15
                Tak
                • ichi51e Re: 6 latek i matematyka 14.02.20, 08:16
                  Tez mi sie spodobala. To z japonskiej ksiazki i moim zdaniem ladnie pokazuje inne podejscie do matmy. Nie liczenie do 1000 tylko myslenie
            • kryzys_wieku_sredniego Re: 6 latek i matematyka 14.02.20, 08:24
              Nie, no to chyba dla ludzi z zaburzeniami albo po dragach!
          • katriel Re: 6 latek i matematyka 15.02.20, 15:03
            > co to za pomysł kariera w szachach?

Chyba nikt w tym wątku nie proponuje sześciolatkowi kariery zawodowego szachisty. Ani w ogóle żadnej kariery zawodowej mu jeszcze nie proponuje. Szachy pojawiają się jako propozycja ciekawego, rozwijającego hobby. Które będzie można bez żalu porzucić, jeśli dojdzie się do wniosku, że dalszy rozwój wymagałby za dużo nudnej pamięciówki, a są zamiast tego ciekawsze rzeczy do roboty. Masz z tym jakiś problem?
    • makurokurosek Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:54
      Liczenie to nie wszystko. Matematyka na poziomie klasy 2 to nie tylko dodawanie i odejmowanie w zakresie 100 ale również mnożenie i dzielenie w tym zakresie. Wątpię aby twoje dziecko miało to opanowane. Co możecie robić, rozwijać jego zainteresowania poprzez zagadki logiczne, literaturę dziecięcą z dziedziny matematyki , programy telewizyjne z serii Pi i Sigma oraz Sonda. Warto poszukać na allegro lub w antykwariatach starych pozycji z zagadkami logicznymi
      • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:19
        On dodaje w zakresie 1000, odejmowanie troche gorzej (na pewno w obrebie 100, np 70 - 15 czy 80- 25).
        Mnozenie i dzielenie- mysle, ze spokojnie ogarnia mnozenie i dzielenie przez 2, 3, 4 i 5, przy czym mnozenie przez 2 i 3 to umie np 2x 150 czy 3 x 250.
        Sam sie nauczyl.
        Gier logicznych mamy sporo, on je bardzo lubi.
        • makurokurosek Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:38
          Więc oglądaj z nim programy matematyczne i naukowe ( te które podałam są jednymi z najbardziej wartościowych), czytaj mu Verna, literaturę dziecięcą z dziedziny matematyki np geometria dla njmłodszych jeżeli jest na wyższym poziomie czytać mu książki popularnonaukowe
      • julita165 Re: 6 latek i matematyka 17.02.20, 13:28
        Jezeli dziecko sprawnje dodaje i odejmuje to tabliczka mnozenia do 100 zajmuje doskownie kilka minut. Oc,ywiscie nie na pamiec, czego zreszta nie robi sie juz. Ja synowi, rzeczywiscie bardzo sprawnemu arytmetycz ie jak jeszxze byl w zerowce kazalam kiedys napisac 2 + 2+2 i tak 20 razy. I zapytalam czy chce mu sie tyle pisac. Kiedy oczywiscie zywiolowo zaprzeczyl powiedzialam ze wlasnie do tego sluzy mnozenie. Pol godziny pozniej mnozyl do setki bez pudla oczywiscie odpowiednio sobie w pamieci dodajac albo dodajac i odejmujac bo szybko zauwazyl np ze zamiast dodawac do siebie 9 siodemek latwiej stwierdzic ile to jest 10 siodemek i odjac jedna. Dzielenie podobnie, wystarczylo ze powiedzialam ze to odwrotnosc mnozenia.
    • cosinuss Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 09:58
      od lat jestem w środowisku geniuszy matematycznych, na pewno ma sens rozwijanie w szerz, czyli z tego, co już wie wyciąganie maksymalnych wniosków. Sudoku jest fajne, kangrki idą w dobrą stronę, gra na instrumencie jest bardzo popularna, no i ogólnie dbanie o jego rozwój psychiczny, żeby Wam za 5 lat nie wymiotował matmą. Nie ma sensu przerabiać materiału do przodu, to ślepa droga. Poradnia i nauczyciele w szkole nie bardzo pomogą, o tym już pisałam nie raz.
      No i gratuluję syna smile
      • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:22
        My w ogole z nim nie przerabiamy zadnego materialu. On liczenia nauczyl sie z gier typu uno, dos czy big deal.
        Dodatkowo prosi, by mu wymyslac zagadki typu- Stas mial 70 autek, pozyczyl Ci 25. Ile mu zostalo?
        Lubi bardzo wszelkie gry ze strategiami, smart games itp.
      • makurokurosek Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:39
        "Sudoku jest fajne, kangrki idą w dobrą stronę, "

Dodałabym do tego Kakuro
      • mamdomek Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 04:32
        Ilu jest w Polsce geniuszy matematycznych, że jesteś w ich środowisku? smile
    • milamala Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:14
      Jesli jest szczegolnie uzdolniony to wystarczy go po prostu normalnie wspierac grami i zabawami w tym wieku. Najwazniejszy jest rozwoj emocjonalny zeby sie nie okazalo kiedys, ze jest uzdolnionym matematykiem nieumiejacym budowac relacji. Dziecko przede wszystkim powinno sie bawic.
      • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:22
        Bawi sie sporo- w przedszkolu, z siostra, z nami gra w gry ktore lubi.
      • wapaha Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 19:17
        Nie, nie wystarczy. Dziecko uzdolnione matematycznie które na lekcji matematyki musi uczyć się dodawać 1 jabłuszko + 2 jabłuszko - może popaść we frustrację, zacznie się nudzić, ale może tez nabrać złych nawyków - że nie musi się wysilać a jest taaaaki mądry. Zdolności trzeba wspierać, wzmacniać, sprawiać by dziecko czuło chęć, ciekawość, pęd ku poznawaniu
        • szeptucha.z.malucha Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 20:35
          Zgadzam się i z tym, że dziecko należy wspierać w obszarze zdolności i stawiać mu wyzwania, jak i z tyn, że warto wspierać rozwój społeczny.
          Fajnie, gdy dzieciak może spotkać podobnych sobie, wtedy nie będzie mieć pokusy równania w dół, ukrywania talentów, czy po prostu nie zniechęci się.
          Kiedyś poznałam przedszkolaka naturalnie (czyli bez stymulacji rodziców) radzącego sobie z operacjami na liczbach, zadaniani logicznymi dla 10-latków, łączącego fakty z dziedziny fizyki - generalnie bystry dzieciak, rodzice przede wszystkim stawiali na rozwój społeczny i usportowienie.
          Niestety, gdy poszedł do zerówki w szkole, niewiele nu zaproponowano i zniechęcił się.
          Mam nadzieję, że w wyższych klasach mógł rozwinąć skrzydła - kontakt się urwał. Generalnie w takich sytuacjach na rodziców spada poszukiwanie stymulacji.
          A z moim dzieckiem wyszło tak, że idzie w rozszerzanie dziedzin, które są powiązane- rozumienie chemii, zjawisk fizycznych, robotyka itp. Uczy siè, gdy wróci ze szkoły i od kolegówwink
          Akurat u Ciebie, Princy-mincy, wystarczy podsuwać te gry, stro y, można poszukać praktycz ych zastosowań matematyki.
          Są też zagadki logiczne Mensa dla dzieci z serii Mensa Kids - ćwicz swój mózg- od łatwiejszych do coraz trudniejszych.
        • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 14.02.20, 08:23
          Poki co w przedszkolu on prosi o trudniejsze zadania.
          Pani mu daje, mowi, ze ma wydrukowane dla niego osobno.
          • ania_z_zielonymii Re: 6 latek i matematyka 14.02.20, 20:29
            To macie dobre przedszkole, jak mój chodził do przedszkola to jedyny wysiłek nauczyciela polegał na wpisaniu w diagnozie gotowości szkolnej, że dziecko ma ponadprzeciętne zdolności matematyczne. Tylko, że te zdolności wspieraliśmy my rodzice, a nie przedszkole, które równało do średniej. Ze szkołą już nie popełniłam błędu i zrobiłam solidny wywiad, czy ma dobrych matematyków.
          • wapaha Re: 6 latek i matematyka 15.02.20, 10:03
            I właśnie o to chodzi- żeby był stymulowany, żeby miał zapał , czuł ciekawość ale też osiągał cel i cieszył się z niego. I dobrze by było żeby to samo miał w szkole- może od razu zorientuj się w sytuacji w PPP - bo sa problemy i niechęć ( może to też lokalnie) do pewnych działań
            niestety w Polsce każda inność jest trudna- czy to w górę czy w dół-wszystko co jest niestandardowe stwarza PROBLEM ( tak to jest odbierane)
          • ela.dzi Re: 6 latek i matematyka 15.02.20, 11:48
            Świetnie, obyście trafiali na takie osoby również w szkole. Ja trafiłam i fajne było to, że w czasie lekcji mogłam robić trudniejsze zadania.
    • mia_mia Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:22
      U mojego dziecka najbardziej zwróciło moją uwagę to, że dla niego cały świat jest matematyką, zadania od małego wymyślał sobie sam. Jak był maluchem to wszędzie widział liczby, nawet nie wiem kiedy nauczył się odczytywać i porównywać milionowe, miliardowe potem ja widziałam podkładkę w kwiatki on 3 rzędy po 7 i 3 po 6 i podawał wynik, ja widziałam tablicę dziś kumulacja lotto 1.000.000, a on mówił mamo, zobacz dziś do wygrania 250.000 dolarów, ja czytałam menu w restauracji on liczył ile kosztowałoby zamówienie wszystkich zup i tak ze wszystkim, w przedszkolu zasady gry w szachy opanował po pierwszej lekcji i uwielbia, tata nauczył go rozwiązywać sudoku.
      W szkole trafił na podobnego kolegę, pani daje im dodatkowe zadania, a oni zamiast jeść śniadanie siedzą i je rozwiązują, żeby dała im więcej. Podobno tylko pytają z której to klasy, bo chcą w tym roku dojść do ósmej (są w pierwszej😂). Nauczycielka zadzwoniła kiedyś i powiedziała, że taki duet widzi pierwszy raz.
      Od września chodzi na zajęcia metodą math circles, nic więcej nie robię.
      • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:23
        Moj syn podobnie liczy- ile jest kropek, ile kosztuje jego obiad w restauracji, ktory zamowil, sudoku najpierw rozwiazywal takie na 6 liczb, teraz na 9 i pyta czy sa wieksze.
    • pitupitt Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:23
      Zapisz syna na szachy. Poważnie.
    • agnieszka_kak Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:31
      Co wy macie z tymi szachami? Szachy to zapamietywanie schematow, nie widze zwiazku miedzy abstrakcyjnym mysleniem a szachami.
      Znam matematycznych geniuszy, nie maja z szachami nic wspolnego (umieja grac jak kazdy).
      • mia_mia Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:38
        Dla mistrza szachowego to schematy, dla dziecka ćwiczenie myślenia, bo schematów nie zna i żeby wygrać trzeba pokombinować kilka ruchów do przodu.
      • jdylag75 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:40
        Trywializujesz. Szachy rozwijają logiczne myślenie, przewidywanie wyniku, natomiast nie ma co się fiksować właśnie na szachach, dziecko może grać w inne gry, choćby karciane.
        • mamdomek Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 04:41
          Czy każda matka, której dziecko wykazuje jakieś ZDOLNOŚCI, musi od razu uważać że ma geniusza w domu? smile
          Od tego że dziecko 6-letnie jest z matematyki na poziomie klasy 2 lub 3, to z geniuszem nie ma nic wspólnego. Do geniusza to jest przepaść. Gdyby 6-latek był matematycznym geniuszem, musiałby być na poziomie co najmniej początkującego licealisty z klasy matematycznej.
          • szeptucha.z.malucha Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 20:44
            No i? Przecieź nikt tu o geniuszach nie dyskutuje, tylko o dzieciach uzdolnionych, zainteresowanych rachunkami, logiką, rozwiązywaniem problemów. Rozmawiamy o dzieciach ponadprzeciętnych w tej dziedzinie, których może vyć kilkanaście procent w każdym roczniku. Może pośród nich jest geniusz? A może ukrywa się wśród przeciętniaków i ujawni dopiero jak jego rozwój przyspieszy?
            Przyznam, że nie rozumiem z czym masz problem...
    • jdylag75 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:36
      Akurat mam w domu biegłego w matematyce 15-latka, z wymiernymi osiągnięciami dającymi stypendia i wolny wstep do szkoły średniej. Wczesnie zaczął się interesować liczeniem, bo wtedy kiedy zaczął mówić, pare lat temu jego umiejętności mnie mniej szokowały niż teraz, patrząc z perspektywy.
      Na etapie 5 latka bawiliśmy się ułamkami, %, szacowaniem, przy okazji gotowania w kuchni dziecko dzieliło kanapki, jabłka na części, przy oddawaniu makulatury w skupie liczyło ile kasy dostanie skoro jego działka to 30% wink itp. Jest sporo książek z ciekawostkami, nieśmiertelne Lilavati, zadania z kangura, książeczki dla dzieci do prawdopodobieństwa Płockiego itd. W tym wieku bardziej uczyłabym przy okazji, zagadki, skojarzenia, krzyżówki logiczne, trochę nieszablonowego myślenia,
      Szkoła o dziwo, po pierwszym oporze wspiera dziecko, od 3 klasy IPN od dwóch lat IŚR. Dla mojego dziecka największym problemem w szkole było udźwignięcie jarzma wyjątkowości, przezywanie upadków i niechęci kolegów - bo pupilek pani od matematyki, wg mnie łatwiej wspierać umiejętności matematyczne niż prawidłowy rozwój emocjonalny i fizyczny, a brak wsparcia w tym temacie bardzo się odbija w starszych klasach.
      • cosinuss Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 11:07
        Kup mu Autobiografię Richarda Feynmana, jeśli jeszcze nie czytał. Znakomity przykład geniusza i super człowieka, bardzo poprawiające nastrój genialnym dzieciom.
        • jdylag75 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 11:25
          Nie czytał zapytam czy chce, na pooprawę nastroju wywalam na rower smile
        • coronawirus Re: 6 latek i matematyka 14.02.20, 08:29
          Surely you're joking mr Feynman?
          Świetna książka, ale raczej nie dla małych dzieci.
    • lucyjkama Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:38
      Szachy i nauka gry na pianinie/ fortepianie.
    • qs.ibidem Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 10:46
      Poszukaj zestawów z zagadkami matematycznymi z innych krajów lub po prostu innego typu, niż w szkole. Soroban macie?
      Znacie mnożenie metodą przekątnych?
      Jest sporo ciekawych materiałów.
      Zeskanowałam Ci dla przykładu dwie strony zadań dla 1-2 klasy (miałam też niemieckie i japońskie, każde inne, ale już wyrzuciłam)
      • cosinuss Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 11:02
        Fajne, wyrabiające intuicję matematyczną i nieszablonowość.
        Przypomniała mi się anegdota, że większość ludzi nie potrafi powiedzieć, co jest większe: 4/5 czy 5/6, ale podobno znakomita większość powie, ze lepiej mieć 5 piw na 6 osób, niż 4 na 5 osób smile
      • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 11:07
        Nie znam rosyjskiego, jestem w stanie domyslic sie zadan tylko z drugiej kartki ale tez nie wszystkich.
        • qs.ibidem Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 11:17
          Jak wrócę z pracy, rzucę okiem na materiały, które mam w komputerze domowym, może znajdę coś w innym języku, ale najwięcej mam rosyjskich na pewno.
    • agrypina6 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 11:39
      Hm.. Tak czytam i się dziwię. Mój syn już w wieku 4 lat biegle liczył, ale jakoś nie uważam, że to świadczy o geniuszu. Serio jest się czym zachwycać? Oczywiście moje dziecko zachwyca mnie wszystkim co zrobi😛. Ale serio dziecko, które dobrze liczy i lubi cyfry to dziwo???
      • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 11:41
        Gdzie w moim poscie widzisz zachwyty i czy gdziekolwiek napisalam, ze biegle liczenie swiadczy o geniuszu?
        Napisalam, ze bardzo lubi liczyc, jest tym zainteresowany i jak rozwijac to zainteresowanie.
        No ale dopieprzyc sie mozna, nie?
        • agrypina6 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 12:10
          Ależ gdzie widzisz dopieprzanie? Po prostu zdziwiłam się że biegle liczenie to takie dziwo.
          • agrypina6 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 12:12
            Rodzice też często się zachwycaj że 3 latek biegle czyta. No i też zawsze się dziwię,co z tego? Ot, taka refleksja.
            • aguar Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:34
              Mojemu się to przełożyło na szóstki z polskiego w szkole, aktualnie piąta klasa, dobrze pisze, jest świetny z ortografii. Myślę, że procentuje, iż jest z tym o ok. 3 lata dłużej "obcykany"od większości dzieci.
            • szeptucha.z.malucha Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:41
              Trochę takich dzieci znam i zawsze mnie to cieszy, zwłaszcza przy dobrze rozwiniętych umiejętnościach społecznych, bo widać, że dziecko szybko się rozwija i może to być, nie musi być predyktorem późniejszych sukcesów. Zwykle spotykam 2 takich dzieci w wieku przedszkolnym na około setkę.
              Dlaczego zatem rodzice mają się nie cieszyć?
          • mamdomek Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 04:43
            Naruszyłaś fundament wink
      • ichi51e Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 18:56
        Nikt nie pisz eo geniuszu ale wiekszosc 4 latkow nie liczy biegle. Podrecznik do matmy 1 klasa dzieci dopiero ucza sie liczyc i duzo czasu temu ksiazka poswieca
      • coronawirus Re: 6 latek i matematyka 14.02.20, 08:33
        agrypina6 napisała:

> Hm.. Tak czytam i się dziwię. Mój syn już w wieku 4 lat biegle liczył, ale jako
        > ś nie uważam, że to świadczy o geniuszu. Serio jest się czym zachwycać? Oczywiś
        > cie moje dziecko zachwyca mnie wszystkim co zrobi😛. Ale serio dziecko, które d
        > obrze liczy i lubi cyfry to dziwo???

Generalnie dobrze jest jak rodziców cieszy to z dziecko jest zdolne (geniuszem to ty go nazwałaś). Ciebie też to cieszy, tylko wolisz udawać zblazowaną, a pochwalić się mimochodem :p
        • szeera Re: 6 latek i matematyka 14.02.20, 18:50
          "Generalnie dobrze jest jak rodziców cieszy to z dziecko jest zdolne"

A w ogóle dla tego wątku to nie ma znaczenia czy dziecko zdolne czy niezdolne. Umiejętności i rozumowanie matematyczne na poziomie szkoły podstawowej są tak uniwersalnie przydatne, że jeśli dziecko wykazuje zainteresowanie to wielką szkodą byłoby tego nie wspierać. Tym bardziej, że droga przez zagadnik logiczne i gry daje większą szansę na uczenie się ze zrozumieniem niż standardowy program szkolny. A tutaj jest tak samo jak z czytaniem: albo czytanie ze zrozumieniem, albo nie ma to zbyt wiele sensu.
    • evee1 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 12:47
      Jest bardzo wiele dzieci, które potrafi liczyć, ale niestety te umiejętności nie zawsze przekładają się na umiejętnoś wyszukiwania i stosowania schematów, czy umiejętność rozwiązywania tzw. zadań z treścią czy problemów. I moim zdaniem na to powinniście położyć nacisk, jeżeli chcecie pomóc synkowi rozwijać się matematycznie. Czyli jakieś opowiastki itp.
      • mamdomek Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 04:51
        Rozwijanie zdolności matematycznych nie ma NIC wspólnego z umiejętnością wyszukiwania i stosowania schematów. Jest to wręcz przeciwieństwo tego.
        • evee1 Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 06:09
          Oh, rilli? Pierwsza lepsza ksiazka o rozwiazywaniu problemow matematycznych o tym traktuje, o TU na przyklad.
          • mamdomek Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 11:41
            Mądry pisze dla zabawy....
    • mama-ola Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 15:15
      Szachy to świetny pomysł. Z gier karcianych "6 bierze!" jeszcze nie zostało wymienione. Z klocków polecam clicsy - będzie mógł poznać manualnie siatkę graniastosłupów - złożyć i rozłożyć. Z łamigłówek papierowych bardzo dobra jest ta seria: Naoki Inaba, Japońskie łamigłówki.
    • donica35 Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 16:11
      Pomyśl o brydżu, tam jest liczenie, zapamiętywanie i tak, tak, spokojnie może opanować zasady.
    • mika_p Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 16:53
      Z lamigłówek fajne są jeszcze tangramy - klasyczna chińska układanka z siedmiu elementów (w pudełku tworzących kwadrat), z których trzeba odtworzyć zadany kształt. Można grać online (nie mogę teraz znaleźć, chodzi o to, żeby łatwo było obracać, odwracać i przesuwać), można kupić fizyczną zabawkę wraz z zadaniami.

I jeszcze najzwyklejsze domino: jedna osoba tworzy jakiś układ (zgodnie z zasadami, czyli na sąsiednich kamieniach są pasujące oczka), na początek liniowy/prostokątny, jak się spodoba to z poprzeczkami), po czym zabiera kilka kamieni, a druga ma odtworzyć układ.
      • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 16:56
        Tangramy mamy, są rzeczywiście świetne.
    • szeera Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:07
      Z książek po polsku to jeszcze całkiem fajna jest "Rodzinna matematyka" K. Łyczek, akurat powinna być chyba odpowiednia do wieku dziecka.

Ja bym chyba skupiała się na tym, żeby zanim pójdzie do szkoły wiedział, że matematyka jest ciekawa, nie polega na mechanicnym wykonywaniu powtarzalnych czynności, daje radość ze znalezienia rozwiązania. No i na tym, że jest "dobry" z matematyki, bo tu samospełniające się przepowiednie odgrywają dużą rolę.
      • swiezynka77 Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 18:12
        szeera napisała:

> Ja bym chyba skupiała się na tym, żeby zanim pójdzie do szkoły wiedział, że mat
        > ematyka jest ciekawa, nie polega na mechanicnym wykonywaniu powtarzalnych czynn
        > ości, daje radość ze znalezienia rozwiązania.

a jak pójdzie do szkoły i dostanie 0pkt za to że napisze 4x5 zamiast 5x4 to mu przejdzie sad
        • szeera Re: 6 latek i matematyka 13.02.20, 18:35
          "a jak pójdzie do szkoły i dostanie 0pkt za to że napisze 4x5 zamiast 5x4 to mu przejdzie"

Był o tym wątek, że to wcale nie jest tak, jak się wydaje. A jak ktoś polubił matematykę to raczej nie obrazi się na to, że ktoś wymaga od niego precyzji.
    • wapaha Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:14
      Macie Karty Grabowskiego ? Świetna sprawa.
      Poza tym napisałam Ci już w wątku- poszukajcie prywatnej szkoły, która będzie rozwijać jego umiejętności i w pewien sposób kierunkować je - by radził sobie nie tylko rachunkowo ale również logicznie, przestrzennie itp
      • princy-mincy Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 18:23
        Mamy, starsza uczyła się na nich mnożenia.
    • katriel Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:20
      Na zajęcia można zapisać, jeśli masz dostęp do fajnych zajęć. Mathriders może być, jeśli mu podpasuje. Ale jeśli faktycznie jest dobry, to może uznać, że jest nudno i za wolno (to nie jest program wyłącznie dla szczególnie uzdolnionych).
      Zresztą Mathriders to nie jest jedyna tego typu franczyza edukacyjna, we Wrocławiu to ja takich znam 4 czy 5, w Poznaniu nie wiem, ale może też jest więcej i być może niektóre są lepsze od innych. (Dobrym znakiem jest jeśli oferują lekcję próbną i na jej podstawie sugerują właściwy poziom dla dziecka, zamiast automatycznie dzielić wg wieku. Mój pierwszak np. chodzi z trzecioklasistami, bo tam bardziej pasuje.)

Lamigłówki też są dobre, i sudoku, i proponowane już w wątku kakuro, i w sumie masa innych. Ja lubię tę stronę i siostrzane (pod łamigłówką masz linki do kilkunastu innych typów, a każdy na kilkunastu różnych poziomach trudności).
      Szachy też, jak najbardziej, zwłaszcza właśnie na tym wczesnym etapie, kiedy jeszcze nie ma uczenia się na pamięć wariantów, tylko spostrzegawczość, logika i kombinowanie. Poza tym szachy są korzystne towarzysko, ułatwiają nawiązanie i podtrzymanie kontaktu z kolegami o intelektualnych zainteresowaniach. W trochę starszym wieku podobną rolę spełnia także brydż. Go jest chyba za mało popularne na to.

Zagadka, którą zacytowałaś (Stas mial 70 autek, pozyczyl Ci 25. Ile mu zostalo?) nie jest fajna, bo jest zbyt prosta. Tam nie trzeba nic myśleć, wystarczy sobie odjąć (chyba że chodziło ci o to, że autka pożyczone dalej należą do Stasia - ale wtedy to jest zagadka dla małego prawnika, a nie dla małego matematyka). Fajne są takie zagadki, w których trzeba się najpierw zastanowić, co właściwie liczyć. Zadania z Kangurków zwykle mają tę właściwość. Polecam też zadania z konkursów firmy Jersz (Alfik i Mat) - na stronie są dostępne testy z ostatnich parunastu lat, można też kupić zbiory zadań. (Uwaga na instrukcje - Alfik jest testem jedno-, a Mat wielokrotnego wyboru.)

Przy czym ja bym poczekała z zadaniami i zajęciami, aż młody się nauczy samodzielnie sprawnie czytać, tak że można mu będzie po prostu podsunąć książkę czy kartkę z testem. A na razie postawiłabym niemal wyłącznie na gry i łamigłówki. (No chyba że już czyta? Niektóre dzieci w tym wieku czytają.)
    • mamablue Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:45
      Rób coś. Coś z rzeczy, które radzą dziewczyny albo wg własnego pomysłu, ale rób.
      Moje dziecko w wieku 5-6 lat zdradzało talent matematyczny, zaskakiwało panie przedszkolanki i nas rodziców. Liczyło, przeliczało, grało w szachy, tworzyło ciągi figur, liczb. Uważałam, że jest za wcześnie, żeby robić coś więcej. Chciałam czekać na szkołę. A szkoła już w pierwszej klasie skutecznie zniechęciła do matmy. Z entuzjazmu i matatycznego widzenia świata nie zostało nic. Okrągłe zero.
      • aguar Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 18:14
        Uważam, że brakuje oferty zajęć stricte matematycznych dla małych dzieci. Jest trendy, żeby od małego grały w piłkę nożną, pływały, jeździły na nartach, nawet się spotkałam z basketem dla przedszkolaków; dla dziewczynek balet, tańce, zajęcia plastyczne, potem może jeszcze jakaś robotyka, właśnie szachy, ale dla tych, dla których tym, co najbardziej lubią jest matematyka - nie ma za bardzo możliwości, by zacząć się w tym rozwijać już w wieku 3-4 lat.
    • aguar Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 17:58
      I nas hitem było Mathable (oprócz Deluxe, również Junior i Domino) oraz Matematyczne Safari, ta gra na zdjęciu (ta na drugiej stronie niezbyt nam podeszła, natomiast tam są jeszcze różne karcianki i wśród nich bardzo fajne).
      • aguar Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 18:05
        Aha, mój syn jak miał 4 lata, chodził do Szkoły Matematyki 2+2 w Plewiskach, lubił, ale to były zajęcia 1:1 z nauczycielem, oni tam się bardziej nastawiali na pomoc słabszym z matmy, nie przejawiali jakiegoś szczególnego entuzjazmu do rozwijania talentu zdolnego dziecka, chociaż niby założenia tej firmy to obejmują wg informacji ze strony. Potem, jak miał 5 i poszedł do zerówki, to sobie daliśmy z tym spokój. I dopiero w drugiej klasie zaczął chodzić na sekcję matematyczną z czwartymi klasami.
    • ichi51e Re: 6 latek i matematyka 12.02.20, 18:49
      Darmowa ksiazka mbanku o matmie. W pdf dostepna w necie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka