czarniejszaalineczka 12.02.20, 19:05 Jak długo się cukierki rozpuszczają? Da się to jakoś przyśpieszyć ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicia033 Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 19:08 czarniejszaalineczka napisała: > Jak długo się cukierki rozpuszczają? kukułki? 2-3 tygodnie > Da się to jakoś przyśpieszyć ? Owszem. Im częściej wstrząsasz, tym szybciej się rozpuszczają. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 19:14 Zwykle pomaga mieszanie i podniesienie tem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 19:37 położenie na termoforze to dobry pomysł ? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 20:16 nie. Lepiej wstrząśnij i zmieszaj cztery razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 21:16 Nie wiem czy te mieszankę można podgrzewać, ale mieszać można na bank. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 19:44 trudno to nazwac przepisem XD mialam cukierki toffi to je wrzuciłam do butelki ze spirytusem XD Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 19:53 OT...ale dotyczy kukułek. Moge nie jeść slodyczy. Nie boli mnie to zbyt. Ale kukułki - zwłaszcza jednej firmy - takiej owadziej - kocham miłością wielką. Takie mięciutkie (nie lubie twardych bo mi podniebienie ranią). No i zgrzeszyłam jako cukrzyk. Pożarłam chyba z 10 dag. Dostanę rozgrzeszenie? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 20:01 10 dag? Żartujesz? Byłam pewna że kilogram! Właśnie zjadłam jedną warstwę ptasiego mleczka, no 3 kostki dałam mężowi Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 20:09 nie moge wiecej bo mnie juZ lekko mdli... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 23:14 Nienawidze kukułek....zmora dzieciństwa. Tzn nie lubiłam ogólnie słodyczy (za to uwielbiałam bigos, sledzie i flaczki) ale kukułki...jakbym miała powiedziec co smakuje najpaskudniej to własnie kukułka. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: nalewka z cukierków 13.02.20, 08:20 sie nie znacie (no dobra, żart taki) Raczki. Lubiłam tylko środek. Ale zawsze było go malutko. A najbardziej lubiłam cukierki Wawel - kiedyś Amiko, potem zmienili nazwę na Alamiko, a potem wycofali sie z produkcji Warunek w cukierkach musiał byc zawsze jeden. Musiały mieć tą karmelkową otoczkę miękkawą. Nie taka super szklistą, twardą. Bo wtedy paszczę od środka miałam pełna mikrourazów. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: nalewka z cukierków 13.02.20, 12:15 O tak raczki na II miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 20:09 a potem iść i poskakać w saunie Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 20:12 Z cukierków ice, robi się w dwie doby, cukierki tłuczesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 20:13 Ajć. Fotka nie moja tylko ze strony przepisu: www.mniammniam.com/nalewka-z-cukierkow-ice Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 20:25 takie też musze zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 23:59 Ale one są chyba białe, tylko papierek jest niebieski. Skąd ten kolor? Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: nalewka z cukierków 13.02.20, 02:14 cukierki lodowe są zawsze niebieskie Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: nalewka z cukierków 13.02.20, 06:17 Niekoniecznie, ice fresh są białe. Ale tę nalewkę trzeba robić z niebieskich, żeby ładniej wyglądała Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 22:43 600 g cukierków kukułek 1 l spirytusu Wystarczy wsypać cukierki do szklanej butelki i zalać alkoholem. Następnie trzeba odstawić w zacienione miejsce i od czasu do czasu potrząsać – cukierki same się rozpuszczą Odpowiedz Link Zgłoś
roberta.redford Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 23:22 to tak na serio? cukierki rozpuszczone w spirytusie? Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 23:46 a co w tym dziwnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
roberta.redford Re: nalewka z cukierków 12.02.20, 23:53 nigdy o czyms takim nie slyszalam po prostu. I to sie pije jako co? jako likier? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: nalewka z cukierków 13.02.20, 02:33 Rozdrobnić cukierki przed zalaniem. Potrząsać. Podgrzewać (ostrożnie żeby procenty nie wyparowały). Jak już zalałaś i nie możesz się doczekać, to wyłów i przeanalizuj konsystencję. A potem albo blender albo maszynka do mięsa. Albo termomix jeśli masz. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: nalewka z cukierków 13.02.20, 02:34 Rozdrobnić cukierki przed zalaniem. Potrząsać. Podgrzewać (ostrożnie żeby procenty nie wyparowały). Jak już zalałaś i nie możesz się doczekać, to wyłów i przeanalizuj konsystencję. A potem albo blender albo maszynka do mięsa. Albo termomix jeśli masz. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: nalewka z cukierków 13.02.20, 03:53 nie da sie wylowic bede czekac Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: nalewka z cukierków 13.02.20, 08:24 A co? Sitka w domu nie masz? Zlewasz normalnie jak nalewkę z wiśni i analizujesz osad na sicie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: nalewka z cukierków 13.02.20, 15:57 Mniam, kukulke bym zjadła Odpowiedz Link Zgłoś