lily_evans11 27.02.20, 19:43 Polećcie, przypomnijcie coś w takich klimatach. Mi przychodzi do głowy oczywiście klasyka -Camus. Poza tym Robin Cook, Patricia Cornwell. Coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maadzik3 Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 19:52 Pox Richarda Reinkinga (nie wiem czy była tłumaczona na polski, wątpię) Fever 1793 - też chyba tylko po angielsku Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 19:57 Oczywiście Bastion Stephena Kinga, poniekąd tez Śpiące królewny i Komórka tegoż autora, aczkolwiek juz trochę za bardzo odjechane. Bastion jest bardziej realistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 20:00 w wakacje wpadło mi w ręce jakieś czytadło Nory Roberts, tytuł miało "Początek" przeczytałam z niezdrową fascynacją... o jakimś wirusie tam było. tylko, że on był oczywiście magiczny, a bohaterowie non stop uprawiali seks. Odpowiedz Link Zgłoś
vodyanoi Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 20:01 "Księga Sądu Ostatecznego" Connie Willis "World War Z" - świetne, moim zdaniem najlepsza pozycja, jeśli chodzi o walkę z zombie. Poradnik od A do Z. W ogóle najlepsza pozycja, jeśli chodzi o jakiekolwiek epidemie. Bastion Kinga Chyba, że chodzi ci w ogóle o postapokaliptyczne, czyli już po wybiciu całej ludzkości No to np. "Droga" McCarthy. Albo "Onyks i Derkacz" Atwood. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 20:24 I "Ostatni brzeg" i "Wyczerpac morze"- z postapokaliptycznych Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 20:19 Miasto ślepcôw Saramago. Litewska saga Silva rerum, nie zapamiętałam nazwiska autorki (zbyt litewskie) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 20:23 Wczoraj byla premiera "co nas (nie) zabije" jennifer Wright. O najwiekszych plagach w historii. Ja juz w polowie. Bardzo intresujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 20:27 Guy N. Smith "Pragnienie"- horror z nizszej polki, bardzo soczysty Odpowiedz Link Zgłoś
misza73 Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 21:13 Dziennik roku zarazy - Daniel Defoe Odpowiedz Link Zgłoś
kotekfelek Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 21:24 archiwum.allegro.pl/oferta/variola-vera-z-hora-1982-24h-wys-i7612937481.html Czytalam to jako dziecko, opowiesc o epidemii ospy we Wroclawiu. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 21:46 "Zaraza" Ambroziewicza o epidemii ospy prawdziwej w PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Książki o epidemii ;) 10.03.20, 15:28 Nie w PRL tylko we Wrocławiu za PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
m.y.q.2 Re: Książki o epidemii ;) 10.03.20, 18:22 Archibald Joseph Cronin: Klucze Królestwa. Epidemia dżumy w Chinach początku XX wieku. lubimyczytac.pl/ksiazka/83454/klucze-krolestwa-powiesc Odpowiedz Link Zgłoś
angeka2 Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 22:19 Polecam "Droga". Jest równiez film. Czytalam, potem oglądałam 2x, potem urodziłam dzieci i juz nie obejrzę! Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 22:25 Ksiazki nie czytalam, ale film bardzo ladny, taki smutny. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 A może coś do oglądania? 27.02.20, 22:37 Epidemia (1995) z całą plejadą gwiazd? Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Donald Sutherland i inni lub To już ostatnie dni (2013)? S. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 22:44 Tess Gerritsen , Ken McClure, Alex Kava Msza za miasto Arras Szczypiorskiego. Rewelacyjne Robaczywe jabłko Susanny Gregory. Inferno Browna. Zapach prawdy Igi Karst Coś jeszcze na pewno było, moja ulubiona tematyka... Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 22:49 "Głód" S. Kinga, "Strefa skażenia" R. Prestona. Zresztą w tej ostatniej jest wywiad z wirusologiem. Oni na coś w podobie COVID po prostu czekali. Raczej nie są zdziwieni. Ebola jest zbyt letalna, żeby się łatwo rozprzestrzenić. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 22:56 Jako fanka Kinga bede sie upierac, ze ksiazki o takim tytule nie napisal Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Książki o epidemii ;) 28.02.20, 00:22 A może to nie było Kinga? Złe ZSRR zrzuca nad USA zarodniki choroby grzybiczej, która doprowadza do wymarcia wszystkich upraw. No i robi się apokalipsa. Całkiem wciągające to było. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Książki o epidemii ;) 28.02.20, 09:58 Internety podaja, ze to Masterton. Tak czy siak, opis brzmi niezle Odpowiedz Link Zgłoś
jeanny1986 Re: Książki o epidemii ;) 09.03.20, 00:15 Jest całkiem całkiem jak ktoś lubi klasę B I tego samego autora Plaga/Zaraza (w zależności od tłumaczenia) Odpowiedz Link Zgłoś
tomato.soup Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 22:50 „Jestem legendą” Mathesona Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 22:52 Nie o epidemii, ale o armagedonie na terenach współczesnej Polski, wywołanym trzecią wojną światową "Inwazja" Wojtka Miłoszewskiego i kolejne dwa tomy. Mimo że to takie sobie czytadło to jednak przeraziło, bo opisuje znane mi osobiście miasta doświadczone wojną i postawy zwykłych ludzi wrzuconych w zupełnie chory bieg historii. Pokazuje, jak zupełnie nie jesteśmy przygotowani na takie wydarzenia i jakie podłości z ludzi wychodzą niby oczywiste a jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 22:53 Dla mnie jedną z bardziej wstrząsających książek jest "Ostatni brzeg" (1957) Nevila Shute’a. Ma on dwie adaptacje filmowe: Ostatni brzeg (1959) Stanleya Kramera w którym grają Gregory Peck, Ava Gardner, Fred Astaire i Anthony Perkins oraz Ostatni brzeg (2000) Russella Mulcahy. Filmów nie oglądałem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Książki o epidemii ;) 28.02.20, 10:10 Film widziałam na zeszłorocznym AFF. Okropnie się zestarzał, chociaż uważam, że gdyby go przemontować i wymienić muzykę mógłby jeszcze dać radę. Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka11 Re: Książki o epidemii ;) 27.02.20, 23:25 "Malowany welon" książka i film. Syn właśnie zaczął przerabiać Dżumę... wpasowali się z tą lekturą idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Książki o epidemii ;) 29.02.20, 14:56 "Stacja jedenaście" Emily St John Mandel. Pierwsza część to właśnie o kolapsie cywilizacji na skutek "grypy gruzińskiej" bodajże, a druga o tym, jak ci, którzy pozostali przy życiu, sobie radzą (totalny powrót do średniowiecza, każde zadrapanie starym gwoździem może skończyć się zejściem itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
m.y.q.2 Re: Książki o epidemii ;) 17.03.20, 12:05 Mieszkańców Macondo dopadła epidemia zapominania. Pamiętacie te karteczki z nazwami przylepiane na wszystkich przedmiotach? Aż dziw, że czytania nie zapomnieli! Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Książki o epidemii ;) 29.02.20, 15:11 Dorzucam sobie do listy Deana Koontza, zobaczymy, o co chodzi z tym Wuhan-400 . Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Książki o epidemii ;) 07.03.20, 20:25 I jak? Przeczytałaś już coś z tej listy? Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Książki o epidemii ;) 07.03.20, 22:57 Dżumę sobie przypomniałam , przeczytałam tez Koontza i Drogę. O Drodze moja mama mi mówiła, że to masakra i niestety faktycznie. Pożyczyłem sobie Bastion z biblioteki i czeka . Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Książki o epidemii ;) 08.03.20, 08:03 Też się wciągnęłam w temat Jestem na Dżumie, ale zamierzam kontynuować Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Książki o epidemii ;) 08.03.20, 10:02 Koontz to slabizna, od razu uprzedzam Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Książki o epidemii ;) 09.03.20, 07:23 Szkoda, bo już sobie zamówiłam. A że po polsku była niedostępna, to po angielsku. Przynajmniej tyle dobrego. Teraz się za Malowany welon wezmę, ta wygląda na przyzwoitą. Odpowiedz Link Zgłoś