Dodaj do ulubionych

Postanowiłam iść jutro do pracy

22.03.20, 18:28
Z różnych względów chce jutro być w miejscu pracy. Nie jest to przez mojego pracodawcę zakazane, ale zalecono nam prace w domu. Cały zeszły tydzień pracowałam z domu, ale jutro chce przyjechać.
I teraz jak poczytałam w różnych wątkach wypowiedzi ekstremistek epidemicznych - to się zaczynam wahać ...
Co sądzicie ?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:29
      Sądzimy, że i tak miliony ludzi chodzą do pracy, więc żadna różnica jedna osoba w tę, czy w tę.
    • iwoniaw Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:30
      default napisała:

> Z różnych względów chce jutro być w miejscu pracy. Nie jest to przez mojego pra
      > codawcę zakazane, ale zalecono nam prace w domu. Cały zeszły tydzień pracowałam
      > z domu, ale jutro chce przyjechać.
      > I teraz jak poczytałam w różnych wątkach wypowiedzi ekstremistek epidemicznych
      > - to się zaczynam wahać ...
      > Co sądzicie ?

Cóż, to zależy zasadniczo od 2 rzeczy:

1. Jak się tam zamierzasz dostać
      2. Gdzie pracujesz

Jeśli to nie jest konieczne, to ja bym nie jechała.
      • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:48
        1. Jeżdżę autem
        2. Pracuje w dużym biurowcu, w którym - z tego co wiem - od 13.03 pracuje bardzo mało ludzi, a w moim pokoju - i być moze na całym pietrze - prawdopodobnie nikogo nie było od tego dnia - no chyba ze pani sprzątająca... choć wątpię.
        I nikt kwiatów nie podlewa....
    • mid.week Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:30
      ja chodze do biura codziennie. U nas prawie nikogo nie ma.
      • annajustyna Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:37
        A jak docierasz do pracy?
        • mid.week Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:24
          Pieszo chodzę, bo mam blisko. Inaczej jezdzilabym autem, albo rowerem.
    • piataziuta Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:38
      Będziesz tam miała mniej ludzi niż w lesie czy parku, więc polecam.
      Ale myj ręce i nie wkładaj palców do nosa/oczu, dopóki nie wrócisz do domu, nie umyjesz rąk i nie zdejmiesz odzieży.
    • etata Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:38
      Nie lepiej zapytać męża o zdanie?
      • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:41
        Maz nie decyduje o moich sprawach zawodowych.
        • etata Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:46
          Ale jego to też dotyczy, bo – odpukać – możesz go zarazić. Małżeństwo to nie tylko przyjemności, ale również odpowiedzialność.
          • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:49
            Mój mąż sam bez przerwy gdzieś łazi - ja siedziałam murem od 13 marca.
        • sundace46 Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:33
          default napisała:

> Maz nie decyduje o moich sprawach zawodowych.

Ale forum tak big_grin big_grin OJP big_grin
          • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:56
            Nie czekam zezwolenia od forum, tylko podzielenia się opiniami. A moj mąż nie widzi problemu. Sam ciągle gdzieś wychodzi.
            • kropka_kom Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 23.03.20, 13:30
              gratuluję męża...
          • z_lasu Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:57
            No ba! Wiadomo! Męska logika nie ma startu mądrości zbiorowej ematek. 😄
    • julita165 Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:38
      Ja rez jutro jade. W zeszlym tyg bylam na zwolnieniu, jutro jade zlozyc wniosek o prace zdalna plus musze cos wziac do tej pracy zdalnej. Jade autem. U mnie w pokoju nie bylo zywego ducha od 13.03 wiec co tam ewentualnie bylo to zdechlo, to nie problem. Oholem w budynku podobno ludzi jak na lekarstwo wiec na klatce schodowej mam szanse nikogo nie spotkac. Z windy wole nie korzystac. Musze tylko spotkac sie z szefowa, no i sila rzeczy z jej sekretarka. Mam nadzieje w pol godziny zalatwic sprawy.
    • tojamarusia Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:40
      Chodzę do pracy codziennie, inaczej zwariowałabym, zresztą i tak nie mogę pracować w domu.
      Chodzę pieszo, w robocie pustki.
    • grazka15 Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:41
      Jak nie musisz to nie jedź. Ja też pracuję w domu, ale muszę być przynajmniej raz w tygodniu, zabrać dokumenty itp., a potem je zawieść, ale jakbym nie musiała to bym nie pojechała. Dojeżdżam samochodem, inaczej poszłabym pieszowink, w pracy prawie nikogo nie ma, poza ochroną, z współpracownikami się wymieniamy, żeby nie być w "grupie" nawet dwuosobowej.
      • iberka Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 20:12
        Tak czytam i myślę o której godzinie muszę wyjść z domu żeby dotrzeć pieszo do biura - mam 15 km. Auta brak, MPK to samobójstwo - tak wynika z obserwacji forum smile.
        • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 20:43
          Ja mam 24 km smile
    • z_lasu Re: powiem Ci coś gorszego... 22.03.20, 18:45
      Ja jutro muszę jechać na zakupy. To będzie mój pierwszy bliski kontakt z ludźmi po 11 dniach (nie licząc jednej wizyty listonosza z poleconym). Bez wątpienia spotkam tam więcej ludzi niż Ty w pracy, bo nie dostanę wszystkiego w jednym sklepie. Nie mam maseczek. To jakie mam szanse, że nie przywlokę zarazy do domu?
      • annajustyna Re: powiem Ci coś gorszego... 22.03.20, 19:36
        Jak zachowasz odstęp, to minimalne.
        • z_lasu Re: powiem Ci coś gorszego... 22.03.20, 19:53
          Odstęp od kogo/czego? Od towaru, który przed chwilą ktoś wykładał? Od kasjerki, która ma kontakt z setkami osób codziennie? Od wózka/koszyka w sklepie? Od terminala płatniczego, który zawoła o PIN, bo zakupy będą na pewno powyżej 100 zł?
          • memphis90 Re: powiem Ci coś gorszego... 23.03.20, 11:49
            Wirus z towaru/terminala/wózka do nosa sam nie przeskoczy. Póki nie wetkniesz brudnego palucha do oka czy ust, to może sobie siedzieć na towarze do upadłego.
    • pitupitt Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:45
      Ja jutro idę. Dopóki w moim mieście nie słychać, że korona się pojawiła, to nie schizuję. Poza tym jeżdżę do roboty własnym transportem, a w biurze mam kontakt z max. 6-cioma tymi samymi osobami.
    • chocolatemonster Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:51
      Wezcie...ja ide w srode i 12 h spedze w miejscu, w ktorym przebywa 900 osob...(i podobnie w czwartek i piatek).
      • gaskama Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:53
        Możesz nosić maskę? Chodzi mi o maskę hepa.
        • chocolatemonster Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:57
          Pewnie tak. Stanowisko pracy odkazam 70% alko. Kontakt mam z max 15 osobami no ale...
      • bi_scotti Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:55
        Jesli nie musisz, nie idz. Simple. Przeciez takie zalecenia (with clear explanations WHY!) sa chyba w wiekszosci zainfekowanych countries, a przynajmniej w tych, ktore sie uwazaja za "developed". Naprawde trzeba to tlumaczyc kazdej osobie oddzielnie? C'mon, grow up, eh … Cheers.
        • chocolatemonster Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:59
          Fabryka nie zostala zamknieta,produkujemy sprzet medyczny. Moge wziac bezplatny urlop i tyle (juz wzielam 2 dni). Moj maz-podobnie.
          • bi_scotti Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:04
            chocolatemonster napisała:

> Fabryka nie zostala zamknieta,produkujemy sprzet medyczny.

No to chyba musisz. Nalezysz zapewne do tych, ktorzy nie maja wyjscia. Chapeaux bas! I dla dobra takich jak Ty tudziez Twoich kolegow, wszyscy inni, ktorzy nie musza a tylko … well … feel like going … powinni pozostac w domach & continue work from home. To chyba oczywiste. Pozdrawiam serdecznie! Cheers.
            • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:11
              Biscotti, nie zamierzam cały czas jeździć do pracy. Chce tylko jutro. Potrzebuje paru rzeczy, których nie zabrałam, bo wychodząc 13 marca z pracy nie wiedziałam, ze od poniedziałku będę juz w domu.
              A jak juz będę, i okaże się ze jestem sama w budynku - to popracuje do końca dnia. Praca w domu jest trudna uncertain
              • bi_scotti Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:20
                Good luck. Wiem, ze jest trudna. Moja praca to contacts z ludzmi. Nie wszystko da sie przekazac, wytlumaczyc, nie kazdego da sie effectively support przez Skype, phone, email uncertain Ale widze sens w social distancing. Wiec sie staram. Mam contacts z partners z policji, ER, shelters, z ktorymi w normalnych czasach wspolpracuje face-to-face, a teraz wszystko na dystans - cholernie trudno. Ale mam swiadomosc, ze wlasnie dla ich dobra/bezpieczenstwa, tych ktorzy musza "bywac w pracy", ja mam siedziec na 4 literach w domu i wysilac moje umiejetnosci, moja creativity, moja wiedze (i cierpliwosc!) zeby te prace via computer/phone wykonac jak najlepiej. Ja rozumiem, ze czasem trzeba i nie ma innej opcji. Rozumiem, ze sa zawody/miejsca pracy, ktorych nie da sie przeniesc do home office. Ale te, ktore sie da a tylko ktos "doesn't feel like …" no to nie ma przepros - dla dobra calego spoleczenstwa, trzeba sie "poswiecic". Zdrowia zycze smile Cheers.
    • gaskama Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 18:52
      Ja twardo chodziłam. Ale teraz się waham. Dojeżdżam autem. Budynek niemal pusty.
    • leni6 Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:13
      Jak nie jedziesz komunikacja publiczna i nie spotykasz w pracy ludzi to nie widzę problemu.
    • wrotek0 Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:18
      U mnie (administracja samorządowa) od tygodnia praca rotacyjna. Połowa załogi pracowała w ub. tygodniu, w piątek była dezynfekcja a od jutra przychodzi druga zmiana. Staramy się funkcjonować i zapewniać usługi publiczne mieszkańcom. Telefony się urywają , skrzynki mailowe puchną, naród łazi po polach i lasach i zawsze zauważy coś ciekawego, więc informuje i żąda realizacji. Byłam na 1. zmianie, było ciężko , bo roboty huk a nie wszystko mogli zrobić pracownicy na HO. Od jutra w domu. Na szczęście prąd jest i internet działa.
      • annajustyna Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:38
        Nie możecie choć częściowo pracować z domu?
      • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:44
        >>> Na szczęście prąd jest i internet działa

Właśnie. Wyobrazacie sobie obecną sytuacje BEZ INTERNETU ??? Lezymy i kwiczymy natychmiastowo. O prądzie nawet nie wspominam.
        • z_lasu Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:55
          Ja mam agregat. Ale bez internetu to sobie nie wyobrażam.
          • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:59
            Do agregatu potrzebna jest ropa. Jak nie masz zapasu, a prądu zabrakło by ogólnie - to jak się zatankujesz ?
            • z_lasu Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 20:05
              Jakiś tam zapas mam. No, ale nie na parę miesięcy. A to mówisz, że stacje benzynowe też by zamknęli?
              • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 20:08
                Dystrybutory działają na prąd....
                • z_lasu Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 20:16
                  I gdyby kraj został pozbawiony zasilania na długie miesiące to żadna stacja benzynowa by nie działała? Nie wierzę.
              • bi_scotti Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 20:19
                z_lasu napisała:

> Jakiś tam zapas mam. No, ale nie na parę miesięcy. A to mówisz, że stacje benzy
                > nowe też by zamknęli?

Gdy mielismy power blackout w calym Eastern Seaboard (en.wikipedia.org/wiki/Northeast_blackout_of_2003) w sierpniu 2003, wiele stacji benzynowych nie dzialalo wlasnie z braku pradu wiec …
                BTW, jak napisalam wyzej, poniewaz dla dobra nas wszystkich nalezy zadbac o to by wszyscy essential workers (woda, prad, zdrowie etc.) pozostali zdrowi i nikt (np. w autobusie, sklepie, na stacji benzynowej …) ich niczym nie zarazil, ci z nas, ktorzy moga pracowac z domu, po prostu z domu powinni pracowac nie dokladajac nawet minimalnej szansy, ze swoja obecnocia in public space, dolozymy sie do zagrozenia zdrowia tych, bez ktorych pracy wszystko stanie. Cheers.
                • z_lasu Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 23.03.20, 11:38
                  Ale wtedy prądu nie było max 3 dni; wszyscy się spodziewali, że awaria zostanie szybko naprawiona, więc nie wdrażali działań zastępczych. Gdyby założenie było, że prądu nie będzie miesiąc to stacje by się pewnie przestawiły na agregaty.
                  • bi_scotti Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 23.03.20, 13:34
                    Who knows co by bylo gdyby. Istnieje tez prawdopodobienstwo, ze tylko czesc stacji by zostalo uruchomione i pewnie wprowadzonoby sprzedaz racjonowana. Mam nadzieje, ze nigdy do takiej sytuacji nie dojdzie ani nawet do tego zebys musiala uruchomic swoj agregat smile Dlatego uwazam, ze nalezy traktowac powaznie wezwania do social distancing. Gdyby dojdzie do przymusowej isolation to juz bedzie duzo trudniej i dla wielu za pozno. Life.
    • scarlett74 Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:37
      Ja też jutro jadę do pracy...🤢Wielki, stary, zatęchły budynek...Mam zapas gumowych rękawiczek jednorazowych😉
      Po powrocie pod prysznic, ciuchy do pralki
    • lot_w_kosmos Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:37
      Ake o co chodzi?
      Ja idę normalnie i nie zakładam na tę okoliczność wątku.
      • scarlett74 Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:45
        Np.po to się zakłada , aby się wesprzeć, dowiedzieć się jak inne ematki dają sobie radę..Po co się dopisujesz, jak nie masz nic do powiedzenia...😉
      • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:46
        Chodzi o to ze ja w zasadzie nie musze. Tylko wymyśliłam sobie taką potrzebę....
        • lot_w_kosmos Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:50
          No to idź wszakże.
        • scarlett74 Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 20:12
          Gdybym miała taką możliwość, to bym nie jechała... A będziesz się z innymi spotykać, czy idziesz, zostawiasz i bierzesz nowe rzeczy? Bo jak z nikim nie będziesz się spotykać, to jeszcze ok...
          • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 20:47
            Nie mogę wykluczyć spotkania z kimś, np. mijając się na dziedzińcu czy na korytarzu. Nie wiem ile ludzi teraz przyjeżdża. Z tego co wiem bardzo mało, i to raczej z innych działów niż mój. Z mojego wszyscy HO.
    • mayaalex Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:49
      Ja ide we wtorek, srode i czwartek. I juz nie moge sie doczekac, caly zeszly tydzien robilam nauczanie domowe z dziecmi i mam dosc. Bylismy pare razy na rowerach (w Belgii akurat ruch na swiezym powietrzi zalecaja, tylko z zachowaniem bezpiecznych odleglosci) ale poza tym tylko te lekcje i gotowanie bo dzieci wiecznie glodne...
      Jade autem, z garazu do garazu, w pracy wszystko mamy wyczyszczone i zdezynfekowane, pracujemy w osobnych pomieszczeniach.
      Bedzie ok, zobaczysz.
    • bywszy Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:55
      default napisała:

> Z różnych względów chce jutro być w miejscu pracy. ...
      > ...
      > Co sądzicie ?

Ja sądzę, że nie zgrywaj Boryny. tongue_out
      • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 20:01
        Ale w jakim sensie Boryny ? Ze "siać trzeba" ? Nie, siać mogę z domu wink
    • znowu.to.samo Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 19:59
      Ja w tym tyg pójde tylko 3 razy do pracy
    • ivanova Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 22.03.20, 20:13
      Ja jutro idę. Pojade autem albo rowerem (dosc daleko mam). Nie mam paranoi.
    • mava Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 23.03.20, 13:05
      a to u ciebie w biurowcu nie ma przedsiewzietych środków bezpieczeństwa?
      z reguly w takich molochach, są środki odkażające, na każdym kroku. Zaraz przy wejściu dokonuje się dekontaminacja, w powietrzu unosi sie cudowny zapach środkow odkażających (po paru godzinach w takim środowisku moze boleć głowa przez reszte dnia). Przed pracą nalezy odkazić miejsce pracy. Jest nakaz pracy w rękawiczkach, które i tak co chwile trzeba spryskiwac plynem odkażającym, z byle powodu (czyli ruszenia tyłka gdziekolwiek).
      Już samo to nie sprzyja pracy, zdecydowanie lepiej pracowac w domu, choc pewnie nudniej.
      Ale jak mus, to mus.
    • bigzaganiacz Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 23.03.20, 13:39
      Cos tu juz bylo o glupich starych ludziach
    • default Re: Postanowiłam iść jutro do pracy 23.03.20, 17:07
      No i byłam. Widziałam z daleka kilka osób (z okna, wchodzące i wychodzące z budynku), ale bezpośrednio nikogo nie spotkałam. Moje piętro puściutkie, az nieswojo sad Zabrałam co miałam zabrać, wyczyściłam nasz ekspres, z którego stare fusy juz wychodziły samodzielnie, podlałam kwiatki - i wróciłam pracować do domu smile
      Co ciekawe, rano na S8 i w Alei Prymasa wcale nie było pusto, całkiem spory ruch, za Mostem Grota nawet się przez chwile korkowało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka