panna_lila 25.03.20, 19:52 i robić sama przyprawę (np.z'atar) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asfiksja Re: Sumak - czy któraś próbowała zbierać 25.03.20, 20:15 Ale nasz sumak octowiec to chyba nie jest w oryginale? Tak czy owak sumaków nie sadzę, bo to u nas rośliny inwazyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Sumak - czy któraś próbowała zbierać 25.03.20, 23:34 Nie, musi być ten garbarski, a on u nas chyba nie bardzo rośnie, bo jest wrażliwszy na zimne temperatury niż octowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Sumak - czy któraś próbowała zbierać 25.03.20, 20:33 Jak byłam tam ostani raz na, wakacjach to tak owszem - roślinę widziałam. Ale, że od 2011 trwa wojna, to generalnie nie za bardzo. Zatar jest dostępny w warzywniakach. Nie trzeba kombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Sumak - czy któraś próbowała zbierać 25.03.20, 20:43 A ja całe życie myślałam, że sumaki są trujące. Te takie 'ogrodowe' z kwiatami w kształcie bordowych 'szyszek' i z długimi listkami. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Sumak - czy któraś próbowała zbierać 25.03.20, 23:04 Smakiem nazywane były też trujące sukulenty z Ameryki, rosły na obrzer, ach pustyń i miały trujące owoce. Ale to chyba nie to samo co kwaskowa, fioletowa przyprawa którą uwielbiam czy owoce opuncji zwane smakiem, z których robi się pyszna herbatę, To jak z grzybami, nie każda opuncja truje Odpowiedz Link Zgłoś