Dodaj do ulubionych

Obostrzenia

31.03.20, 11:43
Pomijam już, że bez wprowadzania stanu wyjątkowego - to rzecz do rozważań dla prawników. Ale czy ktoś może mi wyjaśnić, co to za pomysł, żeby nawet na spacerze domownicy zachowywali dwa metry odstępu między sobą? W sytuacji, kiedy nawet kwarantanny odbywają się w domach, z całą rodziną? Co przyświecało twórcom?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Obostrzenia 31.03.20, 11:48
      Poczekajmy może na oficjalny komunikat.
      • reinadelafiesta Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:28
        Poczekajmy. Ja naprawdę mam nadzieję, że to jakaś bzdura. Tak samo jak info, że do sklepu będzie wpuszczanych tylko trzy razy więcej, niż zainstalowanych kas. Bo niby co, jeśli kas będzie 20 ale kasjerka w jednej?
        • reinadelafiesta Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:37
          Słucham konferencji, dystans dwa metry poza sytuacjami wyjątkowymi ( w prasie było wyjaśnienie, że dotyczy osób z małymi dziećmi i towarzyszącymi niepełnosprawnym). I trzy osoby na kasę ( nie kasjerkę).
        • dyzurny_troll_forum Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:00
          reinadelafiesta napisała:

> Poczekajmy. Ja naprawdę mam nadzieję, że to jakaś bzdura. Tak samo jak info, że
          > do sklepu będzie wpuszczanych tylko trzy razy więcej, niż zainstalowanych kas.
          > Bo niby co, jeśli kas będzie 20 ale kasjerka w jednej?

Proszę:

www.gov.pl/web/koronawirus/kolejne-kroki
    • snajper55 Re: Obostrzenia 31.03.20, 11:48

> Pomijam już, że bez wprowadzania stanu wyjątkowego - to rzecz do rozważań dla p
      > rawników. Ale czy ktoś może mi wyjaśnić, co to za pomysł, żeby nawet na spacerz
      > e domownicy zachowywali dwa metry odstępu między sobą? W sytuacji, kiedy nawet
      > kwarantanny odbywają się w domach, z całą rodziną? Co przyświecało twórcom?

To ułatwia pracę policji. Nie będzie musiała sprawdzać czy to rodzina, będzie mogła strzelać bez podchodzenia.

S.
      • stavros2002 Re: Obostrzenia 31.03.20, 11:55
        Do kogo strzelać?
    • joanna05 Re: Obostrzenia 31.03.20, 11:48
      przecież nie ma takiego nakazu, coś cię pomyliło
      • joanna_poz Re: Obostrzenia 31.03.20, 11:52
        maja dziś byc wprowadzone jakies kolejne.
        i sa przecieki, ze takowe ma się pojawić tez.
      • aerra Re: Obostrzenia 31.03.20, 11:54
        Jeszcze nie ma, na razie są przecieki, że dziś coś takiego ogłoszą.
        Ale też mam nadzieję, że to jakaś pomyłka, bo to absurd.
    • coronawirus Re: Obostrzenia 31.03.20, 11:52

> Ale czy ktoś może mi wyjaśnić, co to za pomysł, żeby nawet na spacerz
      > e domownicy zachowywali dwa metry odstępu między sobą? W sytuacji, kiedy nawet
      >

A możesz wyjaśnić skąd ten pomysł wzięłaś?
      • aerra Re: Obostrzenia 31.03.20, 11:55
        "Z ustaleń reportera RMF FM wynika..."
        • coronawirus Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:06
          Aha big_grin
          • reinadelafiesta Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:34
            Prawda? Jakie cholera śmieszne, buhaha! Właśnie powiedział , że jednym z obostrzeń jest konieczność utrzymywania dystansu na dwa metry. Podczas trwającej właśnie konferencji.
            • coronawirus Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:48
              Tak, śmieszą mnie doniesienia "źródeł związanych z rządem", bo wczoraj takie właśnie źródło głosiło zakaz oddalania się na 100 metrów od domu, a forumki niektóre umarły już z głodu. A dzisiaj klops i rozczarowanie.

Tak, 2 metry się potwierdziły akurat. Dlaczego to wprowadzili? Pewnie dlatego żeby ludzie w ogóle nie łazili razem, łatwiej się to weryfikuje, bo zawsze można powiedzieć że mieszkam z tą koleżanką.
              • reinadelafiesta Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:54
                Tym razem się potwierdziło, więc te Twoje śmieszki były przedwczesne. A wystarczyło napisać to, co teraz - bo ok. to może być jakieś wytłumaczenie tego nakazu. Co nie zmienia faktu, że całość jest niedopracowana i ciężka do weryfikacji.
                • coronawirus Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:03
                  No tak już mam że biorę na poważnie tylko potwierdzone info, a nie każde doniesienia "źródeł zbliżonych do..."
              • manon.lescaut4 Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:15
                Nikt nic nie ogłosił, forumki same sobie wymyśliły kolejne obostrzenia, jak na przykład obowiązek zakładania maseczek i pojawiło się kilkadziesiąt związanych z tym problemów. Te maseczki to podobnie jak 100 m dopuszczalnej odległości wzięły się z wyobraźni. Paranoja.
                • bib24 Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:23
                  za to są rękawiczki. ups nie kupiłeś? zakupów nie będzie.
                  • joanna_poz Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:27
                    akurat rękawiczki ma obowiązek zapewnić Ci sklep.
                  • angazetka Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:27
                    Rękawiczki mają być zapewnione przez sklepy ( u mnie w okolicy już wszędzie są).
                    • brenya78 Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:41
                      I te rękawiczki sobie będzie każdy tak macał? Zanim wygrzebie parę dla siebie z pudelka to już brudnymi łapskami zarazi pudelko i kolejne pary. Czy w tym rządzie ktokolwiek myśli?
                      • iwles Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:42

rękawiczki wiszą, nie trzeba nigdzie grzebać, tylko zerwać dwie dla siebie.
                        • dyzurny_troll_forum Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:49
                          iwles napisała:

>
                          > rękawiczki wiszą, nie trzeba nigdzie grzebać, tylko zerwać dwie dla siebie.

to zależy od sposobu dystrybucji rękawiczek...
                        • brenya78 Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:56
                          Jak wiszą? Na sznurku? Ktoś je wiesza?
                          • aerra Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:08
                            Normalnie wiszą, to takie foliowe zrywki, opakowanie ma dziurę i się to wiesza na jakimś stojaku/haczyku.
                            • brenya78 Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:18
                              Czyli istnieje możliwość zakażenia dużej partii tych rękawiczek. Wystarczy, że ktoś zrywając jedna, chwyci za kilka.
                              • aerra Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:20
                                Nie, nie bardzo, chyba że z premedytacją.
                                One są w opakowaniu zbiorczym, jak łapiesz, to łapiesz te z wierzchu. Jak chusteczki higieniczne w pudełku. Nie ma w zasadzie możliwości złapać przypadkiem pół paczki.
                                • brenya78 Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:34
                                  Może, ale na samą myśl robi mi się słabo. Pytanie, czy ten pomysł został w ogóle przeanalizowany pod kątem ryzyka.
                                  • aerra Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:37
                                    Pod tym względem nie powinno być jakoś tragiczne. Są dystrybutory z płynem dezynfekującym, dezynfekujesz ręce, bierzesz rękawiczki, zakładasz. Wychodząc zdejmujesz rękawiczki, wyrzucasz, znowu dezynfekujesz.
                      • jan.becher Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:07
                        Rękawiczki do macania pieczywa wiszą sobie w sklepach. Z rozczuleniem patrzę, jak co druga starsza osoba odruchowo ślini palec przed oderwaniem takowej.
                        • brenya78 Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:19
                          Dokładnie, w czasach pandemii gdy niedotykanie twarzy powinno być pierwsza zasadą o której rząd powinien trabic na konferencjach i w telewizji.
                        • astrologia333 Re: Obostrzenia 31.03.20, 15:46
                          I tak siedzisz cały dzień w sklepie i tak patrzysz z rozczuleniem trollu jak ktoś coś ślini. A może łapie ustami?
                          Ja np nie wiedziałam, za to widzę płyny do dezynfekcji przed i po.
                          • dyzurny_troll_forum Re: Obostrzenia 31.03.20, 16:02
                            astrologia333 napisała:

> I tak siedzisz cały dzień w sklepie i tak patrzysz z rozczuleniem trollu jak kt
                            > oś coś ślini. A może łapie ustami?
                            > Ja np nie wiedziałam, za to widzę płyny do dezynfekcji przed i po.

To teraz już widziałaś. Nie dziękuj!

kwejk.pl/obrazek/3520469/bezpiecznie-po-calaku.html
                            • astrologia333 Re: Obostrzenia 31.03.20, 16:06
                              Znajdź jeszcze jak ktoś wkłada do inne dziury a resztę kontynuuje jw.
                              Na internecie jest wszystko a trolle się radują.
                              Chętnie też zobaczę jak łapie ustami. Skoro cały dzień siedzicie obydwaj to możecie się podzielić.
                              😂
                  • coronawirus Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:34
                    bib24 napisała:

> za to są rękawiczki. ups nie kupiłeś? zakupów nie będzie.

I wszyscy umrzemy z głodu!
                • reinadelafiesta Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:24
                  A śledzisz na bieżąco wiadomości? Konferencję Morawieckiego widziałaś?
                • coronawirus Re: Obostrzenia 31.03.20, 17:09
                  manon.lescaut4 napisał(a):

> Nikt nic nie ogłosił, forumki same sobie wymyśliły kolejne obostrzenia, jak na
                  > przykład obowiązek zakładania maseczek i pojawiło się kilkadziesiąt związanych
                  > z tym problemów. Te maseczki to podobnie jak 100 m dopuszczalnej odległości wzi
                  > ęły się z wyobraźni. Paranoja.

Ale w wątku o 100 metrach był zalinkowany artykuł który tak właśnie twierdził "nasze źródło zbliżone do rządu twierdzi że będzie zakaz oddalania się od domu na 100 metrów", reszta to rzeczywiście nakręcona na forum paranoja: ale ja się opiekuję seniorem, ale ja nie mam sklepu pod domem, a ja mam monopol, a ja mam sklep 101 metrów od domu, itd.
    • alicia033 Re: Obostrzenia 31.03.20, 11:58

> Co przyświecało twórcom?

ministerstwo głupich kroków
      www.youtube.com/watch?v=hsPY9s1vVSE
    • spanish_fly Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:18
      Obrzydzić ludziom wychodzenie z domu, i dać sobie dodatkowy pretekst do nękania ich przez policję.

Moim zdaniem to będzie miało skutek odwrotny od zamierzonego, szczególnie kiedy funkcjonuje cały czas wersja, że lada dzień odbędą się egzaminy i wybory. To jest po prostu niespójne, a takie komunikaty się ignoruje.
    • dyzurny_troll_forum Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:18

> Pomijam już, że bez wprowadzania stanu wyjątkowego - to rzecz do rozważań dla p
      > rawników. Ale czy ktoś może mi wyjaśnić, co to za pomysł, żeby nawet na spacerz

to są działania, które się podejmuje, żeby podjąć jakieś działania. Zasadniczo typu:

"Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu" (c) Król Lulian

• te_de_ka Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:31
      Tyle wyłapałam:

2 metry odstępu na zewnątrz

osoby poniżej 18 r.ż. nie mogą wychodzić same

Parki, bulwary, skwery, miejsca rekreacji - ograniczenie, zakaz?

Bazary i targowiska - trzy osoby na stragan

Sklepy budowlane w weekendy zamkniete

Od 10 do 12 sklepy tylko dla seniorów

Zakaz wypożyczania rowrów miejskich

Hotele i miejsca noclegowe zamknięte

rozszerzona formula kwarantanny, monitorowanie przez aplikację

obowiązek dezynfekcji na stacjach benz

rygorystyczne egzekwowanie obostrzeń w kom pub

• brenya78 Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:36
        No, ciekawe jak dlugo uda im sie spoleczenstwo trzymac za ryj…
        Widze, ze strategia "caly swiat nam zazdrosci", ktora "przynosi efekty" coraz ciekawiej sie rozwija.
        • te_de_ka Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:41
          Nie odbieram tego, jak trzymanie za ryj. To jest niezbędna konieczność. Myślę, że takie posunięcie ma szanse powstrzymać ludzi od wzmożonych kontaktów przed świętami.
          • brenya78 Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:52
            "Nie odbieram tego, jak trzymanie za ryj. To jest niezbędna konieczność."

Nie trzymanie za ryj? Sprawdzanie setek tysięcy ludzi przez policję czy siedzą karnie na kwarantannie, legitymowanie przez policję na ulicy, sprawdzanie przez aplikację, zakazy, zakazy, zakazy. Nic dziwnego, że ludzie mają to w zadzie - dokładnie jak przewidywalam.
            • araceli Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:59
              brenya78 napisała:
              > Nie trzymanie za ryj? Sprawdzanie setek tysięcy ludzi

Milionów Dośka! MILIONÓW! Nie ograniczaj się big_grin

Bra
              • brenya78 Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:05
                Nie wiem do kogo gadasz. Może weź coś na głowę?
              • dyzurny_troll_forum Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:05
                araceli napisała:

> brenya78 napisała:
                > > Nie trzymanie za ryj? Sprawdzanie setek tysięcy ludzi
                >
                > Milionów Dośka! MILIONÓW! Nie ograniczaj się big_grin

"W związku z koronawirusem 1,9 tys. osób hospitalizowanych, 106 tys. w kwarantannie."

no dopsze jedna setka tysięcy wink
      • gogologog Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:41
        niezla jestes - w zasadzie wszystko chyba co najwazniejsze wypunktowalas
      • auksencja15 Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:43
        Nadal uważam, ze bez żadnego ze stanów wyjątkowych nikt nie ma prawa ograniczać przemieszczania się i nakazywać miejsca przebywania. Mandatu nie przyjmę.
      • jan.becher Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:46
        Nie jestem entuzjastą zamykania wszystkiego i wszystkich, ale rowery miejskie to powinny być wycofane już 3 tygodnie temu.
        • madami Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:50
          jan.becher napisał:

> Nie jestem entuzjastą zamykania wszystkiego i wszystkich, ale rowery miejskie t
          > o powinny być wycofane już 3 tygodnie temu.

tak samo jak "prawdziwa" kwarantanna
      • maslova Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:15
        > osoby poniżej 18 r.ż. nie mogą wychodzić same

Trzeba będzie zaprowadzić ósmoklasistów na egzamin....
        • auksencja15 Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:45
          Do lekarza tez. Do ginekologa np chodziłam już dawno sama w godzinach pracy rodziców. Dziwne wymysły
    • conena Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:43
      właśnie oglądam naszego premiera na fb.
      Premier: nakazujemy wam trzymać dystans w przestrzeni publicznej min. 2 metry, nie dotyczy to rodzin, rodziców i ich dzieci, którymi się opiekują, dzieci chodzą tuż obok rodziców. (w tle infografika, w narożniku tłumacz migowego)
      tysiąc internautów: ale jesteście głupi, jak ja mam trzymać dystans dwa metry od swoich dzieci, przecież z nimi mieszkam?

no bez kitu, nie ma ratunku dla tego narodu.
      • kosmos_pierzasty Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:46
        Ta pandemią pokazuje, jak to możliwe, że PiS wygrał wybory.
      • roks30 Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:46
        A Vega kręci film teraz. 😆
      • reinadelafiesta Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:01
        Dzieci i niepełnosprawni na zewnątrz są wyjątkiem, o którym była tu mowa. Ale rodziny nie składają się tylko z małoletnich dzieci i niepełnosprawnych.
        • wapaha Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:10
          14 latek nadal jest małoletni - nie może być sam i musi być oddalony od rodzica. Czyli spacer z 14 latkami w odstępie 2 m
          • dyzurny_troll_forum Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:24
            wapaha napisała:

> 14 latek nadal jest małoletni - nie może być sam i musi być oddalony od rodzica
            > . Czyli spacer z 14 latkami w odstępie 2 m

Są przecież dostępne na tyle długie smycze....
            • wapaha Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:29
              Nie chodzi o smycz , by pilnowac dziecka. Raczej o zwyczajną ludzką bliskość podczas wyjścia na spacer z dzieckiem
              • ajaksiowa Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:34
                Oglądając filmy z zat£oczonyxh parków i siłowni plenerowych w pełni rozumiem i popieram dzisiejsze obostrzenia😷👍
                • reinadelafiesta Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:50
                  Rozumiem obostrzenia i uważam, że ludzie sami swoją nieodpowiedzialnośćią je sprowokowali.Uważam tylko, że 1.wprowadzanie ograniczeń, których nie jesteśmy w stanie wyegzekwować jest demoralizujące (kasjerka będzie legitymować ludzi, czy skończyli 60 lat?) 2. Niektóre przepisy prowadzą do absurdów, jak np.kwestia tych dwóch metrów odległości 3. Co to za bzdura z tymi kasami? Czyli jak w sklepie będzie 30 kas i jedna kasjerka, to może wejść 90 osób? 4. Ktoś na dole poruszył kwestię odprowadzania ósmoklasistów na egzamin.
                  A generalnie- wszystko pisane na ostatnią chwilę, niedopracowane i chaotyczne.
                  • magazynka Re: Obostrzenia 31.03.20, 22:40
                    Absolutnie masz rację. Wątpliwości jest nawet jeszcze więcej.
      • bib24 Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:46
        przecież ten przepis był już wprowadzony w zeszłym tygodniu!!!

to niby co się tu zmienia.
    • triismegistos Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:56
      Właściwie mogę zwolnić się od razu zwolnić z pracy, bo mam za daleko żeby chodzić piechotą.
      • te_de_ka Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:01
        Ci Ty pier....sz! Po to będą restrykcyjnie podchodzić do ograniczeń w zbiorkomie, żebyś mogła bezpieczniej dojechać do roboty. Po to też zakazuje się nastolatkom wychodzenia samopas w domu, żebys miala mniejsze szanse złapać patogen. Nie rozumiesz tego?
      • dyzurny_troll_forum Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:07
        triismegistos napisała:

> Właściwie mogę zwolnić się od razu zwolnić z pracy, bo mam za daleko żeby chodz
        > ić piechotą.

Auto albo rower.
        Zwłaszcza rower - zdrowo i ekologicznie.
        A w aucie nadal wolno być nabitym jak szproty w puszce, więc trzeba się dogadać z ziomami z pracy poprostu...
        • te_de_ka Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:25
          Zrozumialam, ze w autsch pryw też jest już zasada jedno miejsce wolne.
          • dyzurny_troll_forum Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:39
            te_de_ka napisał(a):

> Zrozumialam, ze w autsch pryw też jest już zasada jedno miejsce wolne.

Ważne! Ograniczenie wejdzie w życie w czwartek, 2 kwietnia 2020 roku i nie dotyczy samochodów osobowych.
    • panna_lila Re: Obostrzenia 31.03.20, 12:59
      ha
      Szumowski poinformował, że obostrzenia przemieszczania się nie dotyczą rodzin z małymi dziećmi.
      • reinadelafiesta Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:06
        Zgadza się. Od starszego dziecka masz się trzymać na spacerze dwa metry. Dopiero w domu możesz je przytulić.
        • dyzurny_troll_forum Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:08

> Zgadza się. Od starszego dziecka masz się trzymać na spacerze dwa metry. Dopier
          > o w domu możesz je przytulić.

2 metry – minimalna odległość między pieszymi

Wprowadzamy obowiązek utrzymania co najmniej 2-metrowej odległości między pieszymi. Dotyczy to także rodzin i bliskich.

Wyłączeni z tego obowiązku będą:

rodzice z dziećmi wymagającymi opieki (do 13 roku życia),
          • aerra Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:03
            O, jak miło, mogę iść obok dziecka. Ale męża już nie?
            • dyzurny_troll_forum Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:18
              aerra napisał(a):

> O, jak miło, mogę iść obok dziecka. Ale męża już nie?

Przecież to tylko rządowe usankcjonowanie tego, co my na emateczce wiemy od lat:

Mąż to nie jest rodzina!
        • conena Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:12
          przestań bredzić, nic takiego nie mówili.
        • brenya78 Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:13
          "Zgadza się. Od starszego dziecka masz się trzymać na spacerze dwa metry. Dopiero w domu możesz je przytulić."

Co za absurd 😄
    • wapaha Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:03
      Idiota.....

TO nie czas na poprawianie wydolności fizycznej ( czy on wie co to jest wydolność i że DOBRZE mieć ją dobrą ?) i nie możemy wyjść żeby poćwiczyć tylko żeby odpocząć psychicznie...

No ręce opadają..
      • jan.becher Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:11
        Na początku uważalem go za w miarę rozsądnego. Ale chyba brak snu i niedotlenienie mózgu robią swoje...
        • droch Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:56
          To chyba było zaćmienie - Naczelnik osobiście dobiera ministrów.
    • dyzurny_troll_forum Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:09

> rawników.

I to wszystko tak bez żadnego trybu!?
      • reinadelafiesta Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:29
        Tak, taka nowa, świecka tradycja.
    • bo_ob Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:17
      'Wprowadzamy obowiązek utrzymania co najmniej 2-metrowej odległości między pieszymi. Dotyczy to także rodzin i bliskich.'

ciekawe czy to znaczy, że mąż i żona, którzy śpią w jednym łóżku na ulicy będa musieli iść w odległości 2 metry od siebie

smutne to, bo zamiast separować zakażonych od niezakażonych [testy], bierze się cały naród za twarz

• droch Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:57
        Ty lepiej sprawdź, ile metrów za ścianą śpi sąsiad...
        • bo_ob Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:04
          ale że chciałeś być dowcipny czy o co chodzi?
          • droch Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:41
            Rząd PiS nakazuje zachować 2 metry odstępu bez wyjątków, prawo musi być przestrzegane!
            • bo_ob Re: Obostrzenia 31.03.20, 15:54
              aha wink

no to ja aktualnie nie mam żadnych sąsiadów, chwała Bogu!
    • bib24 Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:21
      no jak takie coś wprowowadzili to um kompletnie odje..balo. śpię z mężem w jednym lóźku, co ma to do odleglości na dworze.
    • helka.pentelka Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:52
      Po czym poznaje się, że klient ma 65+? Czy sprzedawca może wylegitymować klienta?
      • droch Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:57
        Owszem, jak klient kupuje papierosy i alkohol.
    • turbinkamalinka Re: Obostrzenia 31.03.20, 13:52
      Wydaje mi się, że chodzi o to, żeby zminimalizować rodzinne spacery. Co za przyjemność łazić, kiedy mąż czy partner jest 2 metry od ciebie. Wielu sobie daruje
    • aerra Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:34
      No, to u mnie w bloku (jak zresztą chyba w większości bloków) będą musieli dobudować balkony na półpiętrach klatki schodowej. Takie mijanki. Bo inaczej nie ma mozliwości, żeby się minąć w odległości 2 metrów.
    • madami Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:47

>

też o tym pomyślałam - co przyświecało twórcom? -
      • stavros2002 Re: Obostrzenia 31.03.20, 14:54
        A skąd wiadomo, że to domownicy, a nie grupka przyjaciół?
        • madami Re: Obostrzenia 31.03.20, 15:41
          Na podstawie oświadczenia big_grin
    • julita165 Re: Obostrzenia 31.03.20, 15:50
      To skurat jest proste. Do teraz policja widzac grupe pow 2 os powinna ustalac czy to rodzina czy nie. Skoro wszyscy maja lazic pow 2m to nie bedzie na ulicsch dochodzenia.
    • mamtrzykotyidwa Re: Obostrzenia 31.03.20, 16:31
      Następna mądra inaczej, która prostych rzeczy nie rozumie.
      A podobni ematka taaaka inteligentna jest!
      • reinadelafiesta Re: Obostrzenia 31.03.20, 17:28
        Wolę być taaaaką inteligentną, niż taaaaką wredną babą, co to tylko komuś musi bezinteresownie dokopać.
    • tol8 Re: Obostrzenia 31.03.20, 22:48
      Serio nie rozumiesz???
      Policja, wojsko, straż miejska mają to kontrolować. Oni nie widzą i nie wiedzą kto jest rodziną a kto nie. I po to, by nie musieli się zbliżać do takiej grupy bezpośrednio, wszyscy mają zachować odstęp.
      • reinadelafiesta Re: Obostrzenia 01.04.20, 08:25
        Ktoś ładnie napisał: ludzie nie przestrzegają ograniczeń jazdy do 50 km./h. Zamiast wyłapywać i karać, postawmy znak ograniczenia do 30 km/h. Wtedy z pewnością zaczną przestrzegać, prawda? Wolałabym żeby był mniej restrykcyjny zakaz, za to bezwzględnie egzekwowany. Wtedy dałby efekt. Był zakaz zgromadzeń, a ja na ulicach widziałam i młodych i starych, w grupkach: plotkujących, pijących piwo, żadna policja nie reagowała. W sumie to nawet jej nie widziałam. Więc to ruch pozorny , znacznie łatwiejszy do wprowadzenia, niż zaopatrzenie szpitali w niezbędny sprzęt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka