Dodaj do ulubionych

ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdown ;)

31.03.20, 20:43
wiem, że było, ale nadal nie wiem, który przepis wybrać.... pomóżcie proszę smile

chodzi o przepis, który wyjdzie nawet przy antytalencie, umiem upiec tylko muffiny...
mam tylko podstawowe składniki (marchew, mąka, cukier, cukier waniliowy, olej, masło, mleko, soda, proszek dopieczenia)
Obserwuj wątek
    • bobbiedraper Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 20:49
      Bądź konsekwentna

carrot cake - mój challenge na lockdown wink
      • b.bujak Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 20:51
        bobbiedraper napisała:

> Bądź konsekwentna
        >
        > carrot cake - mój challenge na lockdown wink

racja!
    • daisy Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 20:54
      dam ci przepis, który wychodzi mojemu mężowi, czyli anty-talentowi kulinarnemu (po teściowej, hehe):

2 szklanki surowej startej marchewki
      szklanka oleju
      1 1/2 szklanki mąki
      3 jajka
      pół szklanki cukru
      4 łyżeczki kako
      łyżeczka cynamonu
      1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      przyprawa do piernika opcjonalnie

jajka utrzeć z cukrem i olejem, dodać mąkę, kakao, cynamon, proszek, zmiksować, dodać marchewkę, wymieszać, wyłożyć na blachę omaśloną, piec ok 50 minut w temp. 180 stopni
      można wykombinować lukier na wierzch
      • daisy Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 20:56
        *kakao oczywiście...
        (a 1 1/2 to półtora)
      • b.bujak Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 21:46
        a jaki rozmiar blachy mniej więcej?
        • daisy Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 01.04.20, 18:24
          tu mnie zastrzeliłaś
          taki coś około A4?
        • ginger.ale Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 01.04.20, 21:28
          b.bujak napisała:

> a jaki rozmiar blachy mniej więcej?
          >

Taką proporcję mam na tortownicę circa 23 cm średnicy.
    • anika772 Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 20:56
      Ten:
      www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe-najlepsze

Bez kremu też super.
      • norra.a Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 21:09
        O tak! Też je robię regularnie 🙂
      • mona-taran Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 21:51
        Tak! Jest faktycznie najlepsze smile
    • chicarica Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 20:56
      Nie masz zbunkrowanego ananasa w puszce może? Bo jak masz, to rób to:
      www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe-najlepsze

Robiłam, zawsze wychodzi. Orzechy można dać lub nie (ja daję), frosting twarożkowy uwielbiam.
      • mona-taran Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 21:52
        Ja wolę zrezygnować z ananasa niż z orzechów wink
      • treo.tralve Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 23:39
        zamiast ananasa można grubo starte jabłko- ja takie wole.
        orzechy koniecznie i cyyyynaaaamon
    • prezent_urodzinowy Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 20:59
      Ja piekę z Moich wypieków, z tym że nie dodaję żadnego ananasa. Dasz radę smile
      • b.bujak Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 21:47
        prezent_urodzinowy napisała:

> Ja piekę z Moich wypieków, z tym że nie dodaję żadnego ananasa. Dasz radę smile

dokładnie to samo, tylko bez ananasa, czy go czymś zastępujesz czy zmieniasz proporcje?
        • prezent_urodzinowy Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 01.04.20, 20:36
          Sorry, dopiero przeczytałam. Nic nie zmieniam ani nie zastępuję, po prostu nie dodaję ananasa. Myślę że możesz dodać więcej marchewki w razie czego.
    • heca7 Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 21:03
      Kiedyś miałam przepis z Wysokich Obcasów. Nawet to zafoliowalam. Ale mi wsiąkl sad
      4 jaja,
      2 szklanki mąki,
      2 szklanki cukru,
      Pół szklanki oleju,
      Łyżeczka cynamonu,
      Dwie szklanki utartej marchewki- drobno ,
      Płaska łyżeczka sody
      Płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
      Wymieszać dodając w tej kolejności m/W
      Piec w temperaturze 180stopni
      Około 45-60 minut.
      Masło i bułka do obsypania formy.
      • b.bujak Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 21:50
        heca7
        to mi się podoba, że tylko mieszanie... ucieranie to już wyższa szkoła jazdy wink
        a jak duża blacha?
        • heca7 Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 01.04.20, 18:57
          Taka zwykła, okrągła. 24cm średnicy. Nie obwodu 😉😂😉
          • b.bujak Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 01.04.20, 21:26
            heca7 napisała:

> Taka zwykła, okrągła. 24cm średnicy. Nie obwodu 😉😂😉
            >

big_grin
            oj to mi dałaś zadanie na przeliczanie i proporcje, bo blachy mam w domu sztuk zaledwie dwie - jedną podłużną i jedną okrągłą...
            a można toto upiec jak muffiny? pewnie tylko krócej?
            • prezent_urodzinowy Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 01.04.20, 22:34
              Na stronie Moich wypieków jest przelicznik foremek smile
    • spirit_of_africa Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 22:37
      Hehe. To samo wyzwanie sobie postawiłam. w niedziele upiekłam wg przepisy z Kwestii Smaku. Dobre wyszło.
    • mayaalex Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 31.03.20, 23:25
      Ja robie to z moich wypiekow, dziewczyny linkowaly wyzej - z ananasem i orzechami, krem mozna odpuscic. Jest bardzo dobre. W sumie to powinnam zrobic bo mam sporo marchwi (ale musze dokupic cala reszte 😳
    • wapaha Re: ciasto marchewkowe - mój challenge na lockdow 01.04.20, 19:00
      Ja robię wg tego przepisu- tylko polewę czekoladową a do środka daję siekane orzechy-opcjonalnie słonecznik

ewawachowicz.pl/przepisy,,100.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka