Dodaj do ulubionych

Znowu susza

05.04.20, 09:02
Podwarszawska wieś, ostatni deszcz spadł na początku marca. Jest tak sucho, że ziemia pęka. Kolejny rok suszy, ale ten chyba będzie najgorszy, bo w zeszłym roku chociaż kwiecień był mokry, teraz zapowiadają cały miesiąc bez opadów. A jak u was?
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Znowu susza 05.04.20, 09:11
      I u mnie podobnie (środek Polski)
    • kosmos_pierzasty Re: Znowu susza 05.04.20, 09:13
      To samo.
    • szeptucha.z.malucha Re: Znowu susza 05.04.20, 09:14
      Niestety, martwi mnie tosad
    • takamania Re: Znowu susza 05.04.20, 09:19
      Południe to samo. Cyprysiki wsadzone na święta stały w donicy do teraz w dobrej kondycji 😔 Chociaż po tych zminvyvh dniach kilka słonecznych dla moich starych kości też by się przydało
    • janja11 Re: Znowu susza 05.04.20, 09:24
      O problemie suszy i niewłaściwej gospodarce wodne w Polsce wiadomo od dawna.

To jest kolejna katastrofa ukrywana przez pisi rząd, który zajęty wyłącznie pilnowaniem koryta dla partyjnych towarzyszy.
      Partyjni towarzysze już dawno stracili kontakt z rzeczywistością i nie widzą niczego poza korytem.

Jedynym kandydatem na prezydenta, który alarmuje o problemie suszy jest Hołownia, człowiek spoza układów partyjnych.

"Mamy dramatyczny problem z suszą i podażą wody w Polsce. Musimy robić absolutnie wszystko, żeby wody zużywać mniej, żeby jej zasoby bardziej chronić, żeby wspierać mikroretencję, robić wszystko, aby tej wody nie zabrakło dla naszych dzieci i wnuków" - zauważył Hołownia.

• lot_w_kosmos Re: Znowu susza 05.04.20, 14:30
        Ale to już nie jest wina Pisu, choć szczerze mam w nosie ich honor i cześć.
        To są całe lata i dziesięciolecia zaniedbań.....
        • janja11 Re: Znowu susza 05.04.20, 14:37
          a czyja to jest wina, że się Pis zajmuje głównie organizowaniem rocznic i dofinansowywaniem propagandy TVP ?
          A wszystko z naszych podatków.

Tak, to jest wina PiS, który rządzi od wielu lat i roztrwania nasze pieniądze na swoją propagandę, zamiast zająć się istotnymi problemami.

Duda nawet nie bąknie, że problem z suszą w ogóle istnieje, a co dopiero zaproponuje rozwiązanie.

• szeptucha.z.malucha Re: Znowu susza 05.04.20, 15:28
            Cóż, osuszanie bagien jako profilaktyka przed malarią też się dołożyła.
            To taka sytuacja, gdy lekarstwo powoduje odległe skutki uboczne.
            • janja11 Re: Znowu susza 05.04.20, 17:08
              szeptucha.z.malucha napisała:

> Cóż, osuszanie bagien jako profilaktyka przed malarią też się dołożyła.
              > To taka sytuacja, gdy lekarstwo powoduje odległe skutki uboczne.

Bo wymyśliliśmy sobie, że mamy lepsze pomysły niż natura.
              Zrobiliśmy betonowy syf.
              Jak widzę ile drzew zniknęło na moim osiedlu aby wybudować ścieżki rowerowe i kolejne marketowe bunkry, to widzę, że niczego się nie uczymy i będziemy udawać, że jest dobrze , dopóki nie zostaną zgliszcza i ruiny.

Pozwoliliśmy, aby rządzili nami opętani chciwością idioci.
    • czarny_dol Re: Znowu susza 05.04.20, 09:50
      Na Dolnym Śląsku na razie OK. Wczoraj przesadzałam krzaka i ziemia jest mokra. Bo ostatnim opadzie śniegu mam pełny zbiornik na deszczówkę.
    • turbinkamalinka Re: Znowu susza 05.04.20, 10:08
      Niestety, te noce z przymrozkami też nie pomogły. Za dziś mi poprawił humor pan, który od samego rana przekopywał grządki, a koło niego oswojone jak psiaki łaziło 5 grzebiąc sobie w ziemi.
      • hungaria Re: Znowu susza 05.04.20, 11:39
        Co lazilo?
        • turbinkamalinka Re: Znowu susza 05.04.20, 14:15
          słowo mi zjadło. Kury łaziły przy panu jak oswojone psiaki
          • aandzia43 Re: Znowu susza 05.04.20, 14:29
            Kury jak widzą kopanie w ziemi to lezą jak muchy do miodu, nieważne kto kopie - wietrzą smakowite i łatwe do zdobycia żarcie smile Ale faktycznie wygląda to słodko.
            • lot_w_kosmos Re: Znowu susza 05.04.20, 14:33
              Tak właśnie jest. Kurki to fajne zwierzaczki, potrafią się zaprzyjaźnic.
            • 1matka-polka Re: Znowu susza 05.04.20, 17:30
              "Kury jak widzą kopanie w ziemi to lezą jak muchy do miodu"

Nie tylko kury, dzikie ptaki też, tylko trzymają większą odległość.
              • morekac Re: Znowu susza 05.04.20, 20:37
                Trzymają dystans społeczny po prostu.
    • gliminstory Re: Znowu susza 05.04.20, 10:25
      jest źle. deszcz w ilości śladowej był ponad tydzień temu. na najbliższe 10 dni prognoza pełnego słońca.
      będzie susza. właściwie już jest.
      rośliny czekają na deszcz.
      ciągle gdzieś pojawiają się pożary. wypalane łąki, samozapłony, pożar w tatrach słowackich, w czarnobylu,..
      jedzenie będzie coraz droższe i trudniej dostępne.

jak to szło po kolei ? od powietrza -> głodu -> ognia -> i wojny.. ?
    • czekoladazkremem Re: Znowu susza 05.04.20, 10:27
      Wykończy nas w tym roku koronawirus i susza. Naprawdę niedobry rok przed nami.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Znowu susza 05.04.20, 11:30
      Dolnośląskie jest oki - na razie, chociaż jest po zimie sucho.
      Natomiast mrozy i ostry wiatr zniszczył mi kwiaty moreli i nic z nich nie będzie. Wiem, że sąsiad w sadzie ma zniszczone wczesne brzoskwinie.
    • skumbrie Re: Znowu susza 05.04.20, 11:59
      Nn a jesieni gazety i portale wieszczył zimę stulecia. Wyluzuj może i nie wierz we wszystko, co ci serwują.

www.google.com/search?q=zima+stulecia+2020&oq=zima+stulecia+2020&aqs=chrome..69i57j0l2.8923j0j1&client=ms-android-xiaomi-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
      • morekac Re: Znowu susza 05.04.20, 20:38
        Ale susza już jest.
      • araceli Re: Znowu susza 05.04.20, 20:44
        skumbrie napisała:
        > Nn a jesieni gazety i portale wieszczył zimę stulecia. Wyluzuj może i nie wierz
        > we wszystko, co ci serwują.

Suszę już mamy a zima była praktycznie bezśnieżna.
    • woman_in_love Re: Znowu susza 05.04.20, 14:25
      Może przekop Mierzei pomoże. Dzięki temu zwiększy się nawodnienie chociaż północnej Polski. Amen.
    • lot_w_kosmos Re: Znowu susza 05.04.20, 14:28
      Okropna susza.
      Ja wczoraj robiłam wertykulacje trawnika.
      Tak mnie opyliło, że się prawie udusiłam.
      Dzisiaj syn id tana podlewał, bo jeszcze spryskiwacze nie podłączone.
      Suche wszystko jak pieprz.
      Tragicznie będzie w tym sezonie znowu dla rolników.

W stawie mamy tak mało widy, że ryby wszystkie się poduszą.....
      • magia Re: Znowu susza 05.04.20, 14:37
        U mnie to samo. Myślałam że od wertykulacji płuca wypluje. W życiu takiej suszy nie było o tej porze roku.
        • czekoladazkremem Re: Znowu susza 05.04.20, 16:56
          Z trawników należy w ogóle zrezygnować, za dużo wymagają wody, nawożenia itp. Lepiej zakładać miododajne łąki kwietne.
          • lot_w_kosmos Re: Znowu susza 05.04.20, 17:40
            Taaaa, u mnie trawnik nie rośnie, suchy piach mam, a już widzę tę kwietną łąkę wink
            Żeby u mnie chciała kwietna łąka urosnąć, to bym pod Niebo skakała...
            • 1matka-polka Re: Znowu susza 05.04.20, 17:50
              Kwietnia łąka rośnie lepiej niż trawnik, bo lubi susze i piach.
              • lot_w_kosmos Re: Znowu susza 05.04.20, 18:02
                U mnie nic nie chce rosnąć.
                Żeby mieć choć trochę zieleniny, zamiast pylącego klepiska, muszę się nagimnastykować. Dobrze, że cała działka ma 10 arów, samego trawnika ze 4, więc idzie żyć wink
                • 1matka-polka Re: Znowu susza 05.04.20, 18:16
                  Nic nie chce rosnąć i dlatego sadzisz najbardziej wymagającą roślinę, czyli trawę trawnikową? 😃
    • aandzia43 Re: Znowu susza 05.04.20, 14:30
      U nas susza.
    • jolie Re: Znowu susza 05.04.20, 14:33
      W Krakowie i okolicach - bardzo sucho. Kwiecień ma być bardzo ciepły i bez opadów. Jak na złość, nie dość, że cierpi przyroda, to jeszcze ludzie w domach.
    • bigzaganiacz Re: Znowu susza 05.04.20, 15:34
      Nie bardzo rozumiem te stęki
      Ktora by zaglosowala na partie "bedziemy budowac zbiorniki retencyjne"
      Jedna grazyna z druga powie mnie to nie dotyczy ja wole pincet plus
    • janja11 Re: Znowu susza 05.04.20, 16:23
      Kiedyś wrzuciłam tu wątek, że ostatnią dziką łąkę w okolicy chcą nam zabudować jakimś magazynowym bunkrem, chociaż w okolicy mnóstwo terenów po byłych fabrykach i firmach.
      ematka krzyczała, że wolnoć tomku w swoim domku i niech każdy buduje co chce.

Betonując wszystko naokoło totalnie zaburzyliśmy naturalny obieg wody.
      Władze każdego szczebla oponowe są przez tępaków o małych rozumkach, dla których najważniejsza jest kasa i za kasę wydadzą każde pozwolenie.

Greta ma ostro nakopane, ale faktem jest, że naszym dzieciom zostawimy mega syf i ruinę.
    • eilian Re: Znowu susza 05.04.20, 16:33
      U nas to samo. Wielkopolska. Podlewamy na razie ze zbiorników, ale te zapasy też się wkrótce skończą. To jest skandal, że politycy w ogóle nie zajmują się tym tematem. Po pisie to się nawet nie spodziewam, ale to jest sprawa tak ważna (i dotyczy przecież każdego, bo nawet jak sam nie ma ziemi, to kupuje produkty rolne), że powinna być podnoszona przez całą opozycję przy każdej okazji.
      • janja11 Re: Znowu susza 05.04.20, 16:48
        eilian napisała:

>
        >To jest skandal, że politycy w ogóle nie zajmują się tym
        > tematem. Po pisie to się nawet nie spodziewam, ale to jest sprawa tak ważna (i
        > dotyczy przecież każdego, bo nawet jak sam nie ma ziemi, to kupuje produkty ro
        > lne), że powinna być podnoszona przez całą opozycję przy każdej okazji.

Sprawdzałam. Jedynym kandydatem, który mówi o problemie suszy z Polsce jest bezpartyjny Hołowania
        "Mamy dramatyczny problem z suszą i podażą wody w Polsce. Musimy robić absolutnie wszystko, żeby wody zużywać mniej, żeby jej zasoby bardziej chronić, żeby wspierać mikroretencję, robić wszystko, aby tej wody nie zabrakło dla naszych dzieci i wnuków" - zauważył Hołownia.

Reszta kandydatów to partyjne leśne dziadki, tak zajęte partyjnymi wojenkami i walką o koryto, że już dawno przestali się interesować jakimikolwiek innymi sprawami.

Nasze dzieci będą nas przeklinać, za to jakim nieodpowiedzialnym pazernym cwaniakom powierzamy kierowanie tym krajem.
    • vinca Re: Znowu susza 05.04.20, 20:09
      Kwiecien 2019 nie byl mokry. 2 miesiace nie padalo, za to lac zaczelo w maju. Rowniez podwarszawska miejscowosc.
    • nuclearwinter Re: Znowu susza 05.04.20, 22:08
      Też właśnie bardzo mnie to martwi, susza i najpewniej znienawidzone przeze mnie upały. Myślę sobie nieraz, że może niech już w tą Ziemię walnie jeszcze jakiś meteoryt, niech się to wszystko skończy i zacznie od nowa. Bo już pewnie i tak za późno na ratunek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka