Dodaj do ulubionych

Niania wraca do łask

16.04.20, 13:09
Wczoraj znowu nieoficjalne źródło w kuratorium dało cynk o tym że szkoly będą zamknięte do końca roku szkolnego. Nie wiadomo co ze żłobkami i przedszkolami.

No i podjęliśmy decyzję o zatrudnieniu niani.
Wcześniej babcia dorywczo opiekowała się dzieciakami jak były chore, ale teraz się boi.
Zaproponowałam pracę nauczycielce tańca mojej córki, studentce, obecnie bez pracy uncertain
Bardzo się ucieszyła.

Oboje z mężem pracujemy, ja zdalnie, on 50% w biurze, 50% zdalnie. Żadna z naszych firm nie zwolniła tempa. Oboje chcemy być dyspozycyjni 100% żeby być ostatnimi do ewentualnego zwolnienia.

Mam nadzieję że parki i plażę otworzą, żeby niania mogła dzieciaki tam zabierać.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 13:16
      Skąd te nieoficjalne źródła to wszystko wiedzą....
      • daniela34 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 13:25
        "Nieoficjalny źródłom" nie wierzę, ale sądząc po wypowiedziach ministra zdrowia o tegorocznych wakacjach, otwarcie szkół przed końcem roku uważam za dość mało prawdopodobne. Szkoły to duże skupiska, w których bardzo trudno zachować higienę. Odstęp? Maseczki? To niewykonalne. No chyba że minister tak sobie tylko straszy o tych wakacjach, a szkoły uruchomią "bo tak"
        • daniela34 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 13:26
          *roku szkolnego oczywiście
        • jdylag75 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 14:57
          nie wierzę w równiej mierze wypowiedziom ministra zdrowia, który sobie plecie do kamery to i tamto bez ładu i składu. Albo anonsuje zapowiedź zapowiedzi zmiejszania obostrzeń.
          • daniela34 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 15:43
            Stąd drugą część mojej wypowiedzi, jeśli sobie tak tylko straszy, to oczywiście mogą pootwierać szkoły
            • jdylag75 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 16:37
              Mnie irytuje że bez żadnej odpowiedzialności za to co mówi chlapie na prawo i lewo swoje przypuszczenia oparte na niczym, a ludzie plany na tym budują. Z resztą teraz każdy kto się dorwie do mediów interpretuje zalecenia i wróży przyszłość, polityk czy komendant powiatowej policj. Ale od ministra zdrowia oczekuje rozsądku i zrównoważenia, bezskutecznie.
              • daniela34 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 16:44
                Mnie irytuje opowiadanie, że jesteśmy przed szczytem zachorowań i jednocześnie zapowiadanie odmrażania gospodarki już teraz, zaraz. To nielogiczne. Odmrażanie jest konieczne, ale wypadałoby chyba jednak przeczekać szczyt, jak w innych krajach.
                • zazou1980 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:27
                  Gdzies dzis slyszalam, ze szyt ma byc w lipcu i wtedy przewiduja okolo 1mln chorych. Powinni wszystko otworzyc i pomoc temu szczytu, wtedy bylby w maju i wszystko szybciej wrociloby do normy. Tak bedziemy sie kisic i zdychac z glodu...
    • alaveda Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 13:25
      A jakie to branże? Dom pogrzebowy Kir, bisztalina?
    • te_de_ka Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 13:28
      NIanie to małe piwo, bo będzie ich teraz dużo na rynku pracy, znajomi już się rozglądają za kimś takim jak guwerner/guwernantka dla starszych dzieci. Wstępne wymagania: znajomość dwóch języków obcych, aktywne prawo jazdy, znajomość technik informatycznych oraz neutralność światopoglądowa, mile widziane wszelkie ekstrasy typu umiejętność gry na instrumencie muz. Praca najchętniej z zamieszkaniem.
      • kotejka Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 13:32
        z takimi umiejetnosciami to panna guwernantka spieprzy za granice (i slusznie), a nie zatrudni sie calodobowo przy cudzych bombelkach
        musza troszke zejsc z wymagan wink
        • lauren6 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 13:47
          Chwilowo nigdzie nie spieprzy.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:13
            Bo?
            Nie ma zakazu przekraczania granic. A na miejscu zawsze można kwaranntannę przejść u pracodawcy.
      • kanna Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 13:38
        > Praca najchętniej z zamieszkaniem.

Żeby u Ciebie mieszkała?
        Ja mam podobny pomysł - taka bona, jak piszesz, ale z własnym mieszkaniem smile Rano podjedzie , zabierze dzieci, przywiezie m je wieczorem big_grin
        • te_de_ka Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 14:41
          Do szkół z internatem poślij dzieci, będziesz je miała tylko w weekendy albo jeszcze rzadziejsmile
          • kanna Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 15:07
            No ale szkoły nie działają.. crying
      • redwineiswhatilike Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 14:43
        te_de_ka napisał(a):

> NIanie to małe piwo, bo będzie ich teraz dużo na rynku pracy, znajomi już się
        > rozglądają za kimś takim jak guwerner/guwernantka dla starszych dzieci. Wstępne
        > wymagania: znajomość dwóch języków obcych, aktywne prawo jazdy, znajomość tech
        > nik informatycznych oraz neutralność światopoglądowa, mile widziane wszelkie ek
        > strasy typu umiejętność gry na instrumencie muz. Praca najchętniej z zamieszkan
        > iem.

To by musiała być osoba samotna. Nauczanie więcej niż 1 dziecka, opieka oprócz uczenia. Wymagania duże. Ile godzin dziennie?
        Prawo jazdy, dwa języki obce, gra na instrumencie, bycie prawie informatykiem.
        Powodzenia w znalezieniu takiej osoby. Za jaką pensję? 6 czy 7 tysięcy za miesiąc, szczególnie że to praca prawie non stop.
        • ichi51e Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:15
          Taka osobe wystarczy jak masz na kilka godzin 3 by dziennie spokojnie wystarczylo.
      • kropkaa Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 15:32
        Na ile znajomi wyceniają pracę takiej guwernantki?
        • te_de_ka Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:06
          Nie wiem i się nie dowiem, ale jestem pewna, że jeśli naprawdę będą chcieli zatrudnić, to znajdą.
        • ichi51e Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:16
          Pewnie jak za tutora - jakies 50zeta za godzine. Tyle ze takiego kogos nie potrzebujesz caly dzien jak niani.
      • elenelda Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 16:43
        Miałam kilka lat temu podobną propozycję. Bez zamieszkania, ale z intensywną terapią jednego z dzieci. Wtedy oferowano mi 10 tys. netto. Ciekawe, na ile w tej chwili znajomi wyceniają taką usługę.
        • redwineiswhatilike Re: Niania wraca do łask 17.04.20, 09:17
          elenelda napisała:

> Miałam kilka lat temu podobną propozycję. Bez zamieszkania, ale z intensywną te
          > rapią jednego z dzieci. Wtedy oferowano mi 10 tys. netto. Ciekawe, na ile w tej
          > chwili znajomi wyceniają taką usługę.

To ja rozumiem smile
      • bywalec.hoteli Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:50
        te_de_ka napisał(a):

> NIanie to małe piwo, bo będzie ich teraz dużo na rynku pracy, znajomi już się
        > rozglądają za kimś takim jak guwerner/guwernantka dla starszych dzieci. Wstępne
        > wymagania: znajomość dwóch języków obcych, aktywne prawo jazdy, znajomość tech
        > nik informatycznych oraz neutralność światopoglądowa, mile widziane wszelkie ek
        > strasy typu umiejętność gry na instrumencie muz. Praca najchętniej z zamieszkan
        > iem.

A umiejetność gry na flecie? smile
        • anomalia_pogodowa81 Re: Niania wraca do łask 17.04.20, 09:59
          Oczywiście, że właśnie TY musiałeś zadać takie pytanie. Boże, jakim ty jesteś prostakiem...
    • pani-nick Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 13:49
      Szczerze? Gdybym miała zatrudnić nianie na cały etat, to zwyczajnie nie opłacałoby mi się pracować. W tej chwili niania będąc z dzieckiem jakieś 10 godzin tygodniowo zarabia na miesiąc 1000 złotych.
      Ani niani nie opłaci się wydłużać czasu pracy przy założeniu, ze jej stawka godzinowa musiałaby spaść o polowe, żebym wogole rozważyła taka opcje. 2 godziny dziennie a 8-10 godzin dziennie robi różnice.
      Nie wiem jak ogarnę temat jeśli nie otworzą przedszkoli.
      • pani-nick Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 13:54
        Przy założeniu, ze godzinowa stawka to 25 zł, niania zarabiałaby 4500 przy 9 godzinach pracy (mój dojazd i przyjazd z pracy). Schodząc ze stawka do 20 zł - 3600.
        Dziekuje, ale nie.
        Z kolei nie wydaje mi się, ze nawet przy założeniu ze zapłacę niani 2 razy tyle co teraz chciałoby jej się pracować cały dzień za 12,50/h (bo tyle musiałabym płacić, żeby zatrzymać się w okolicy 2tys, które są dla mnie psychologiczna bariera.
        • hanusinamama Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 14:13
          U mnie niania zarabia 15 zł za godzine. przychodzi na 6 godzin. Ale ma płatny urlop, jak jest chora to jej płace. Zapytaj bo jednak zarobic 2000 a 1000 to róznica.
          • pani-nick Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 14:44
            Mieć zajęte dziennie 2 godziny a 9 godzin to tez różnica.
            Nie wszyscy chcą pracować cały dzień. Za umówmy się kasę bez żadnej rewelacji.
          • lauren6 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 15:13
            Czyli płacisz jej mniej niż wynosi płaca minimalna w Polsce.
        • kropkaa Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 15:34
          Chcesz kogoś na 9 h dziennie do pracy i płacić jej mniej niż 2 kPLN???
      • bang_bang30 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 18:17
        Niania ma przyjść 2 dni w tygodniu, dniówka 120 zł czyli 15 zł za godzinę.
        1 dzień ja biorę opiekę,
        1 dzień mąż bierze opieke
        1 dzień oboje pracujemy z domu na przemian wymieniając się opieka

Taki jest plan.
        Oszczędzam na opłacie za żłobek, przedszkole, zajęciach dodatkowych i niani wieczornej raz w tygodniu więc wyjdę pewnie na zero.
        • kokosowy15 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 18:27
          I ta niania ma przeżyć za 960 zł miesięcznie? Sądzisz że znajdzie innych na pozostałe dni?
          • ichi51e Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 19:21
            Dla studentki bez pracy i nauki obecnie mieszkającej z rodzicami to fajna kasa
    • maliniak665 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 14:29
      yhm.... i stawki wróciły znowu na poziom 10zł za godzinę big_grin
      a widziałam i 7zł
      • pani-nick Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 14:36
        Masakra
        • lauren6 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 15:14
          Masakra to było sztuczne windowanie płacy minimalnej, tak że teraz nie opłaca się dawać pracy bezrobotnym ludziom.
          • pani-nick Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 15:29
            Chodzi mi o płacenie takich pieniędzy ludziom, którym powierza się w opiekę własne dziecko.
          • kokosowy15 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 15:29
            Oprócz "dawania" pracy trzeba też dawać zatrudnionemu pieniądze, za to on daje ci swój czas i umiejętności.
    • memphis90 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 14:42
      A to nie lepiej, żeby babcia zamieszkała z wami, a ew. mąż oddzielnie, skoro on wychodzi do pracy, a cała reszta siedzi w domu? Jesteśmy po 4tyg zamknięcia, dzieci nijak babci nie zarażą.
      • pani-nick Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 15:04
        A jaka masz radę dla bezbabciowych osób lub z pracującymi babciami?
        • memphis90 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 16:26
          Ja mam radę dla autorki wątku Bang-Bang z babcią na podorędziu - dlaczego mam wymyslac plany dla reszty świata, narażając się na milion "nie, bo...".
          • pani-nick Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 16:33
            A to spoko smile
      • arwena_11 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 15:23
        Pytanie czy babcia będzie chciała. Mojej koleżanki mama powiedziała jej i jej bratu wczoraj, żeby sobie szukali opiekunek do dzieci.
        Jej matka cały czas pracowała, a po przejściu na emeryturę zajmowała się wnukami. Ostatnie 4 tygodnie to chyba pierwszy czas, kiedy mogła się wyspać, odpocząć, rozwinąć swoje hobby ( wcześniej brakowało czasu i sił ). I jej się spodobało. Nie zamierza wracać do opieki nad wnukami.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:19
          A to nie dziwne, bo kobieta miała pewnie dwójkę swoich dzieci w różnym czasie a tu nagle dostaje od swoich dzieci wnuki pewnie w podobnym wieku i dobrze jak tylko dwoje, a nie daj boże na wymianę przez 5-6 dni w tygodniu + co któraś niedziela obiadki - żyły można sobie ciąć. Wnuk raz w tygodniu to max a nie codziennie garstka - jak w kraju trzeciego świata.
          • arwena_11 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 18:27
            Dokładnie.

U syna była od 9 rano. Zajmowała się 1,5 roczniakiem. Potem szła z nim na spacer i odbierała jednocześnie wnuczkę ( córkę mojej koleżanki ) ze szkoły. Potem miała dwoje dzieci u siebie jakieś 2-3h, aż rodzice ich nie odebrali. Chyba bym zwariowała na jej miejscu.
            Przypuszczam, że głupio jej było odmówić. Teraz dojrzała do postawienia veta. Koleżanka stwierdziła, że sobie poradzi. U jej brata wybuchła afera - bo niania na 8h to będzie majątek.
            Mówiąc
            • bywalec.hoteli Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 19:47
              Kto taki?
      • ivanova Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 15:59
        W moim przypadku babcia nie wchodzi w gre. Jedna jest aktywna zawodowo, druga zdrowotnie nie da rady. Czekam na ponowne otwarcie przedszkola.
        • memphis90 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 16:27
          Ale to nie była uniwersalna rada dla całego świata, tylko dla autorki.
      • bang_bang30 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 18:11
        A nie dziękuję, nie zamieszkam z teściowa smile moje zdrowie psychiczne sobie cenie wysoko.
    • brenya78 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 16:33
      I tyle w temacie "lock-downu" w Polsce 😄 komedia.
      • thank_you Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 16:46
        Rozumiem, ze siedzisz na polskim forum, bo na brytyjskim nie potrafią zrozumieć twojego ponglish? Rozumiemy, przytulamy - jeszcze kilka lat i moze dzieci naucza cie angielskiego smile
        • brenya78 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 16:57
          Czemu za mną łazisz?
          • thank_you Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 16:58
            Czemu masz urojenia? 😂
            • rosapulchra-0 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 22:36
              Thank_you takie osoby jak ta trollica należy olewać szerokim strumieniem ciepłego moczu.
              • thank_you Re: Niania wraca do łask 17.04.20, 07:17
                Po prostu bawi mnie niezmiennie, naprawdę, trzeba miec i czas i talent do takiego pierd... 😛
            • rosapulchra-0 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 22:36
              Thank_you takie osoby jak ta trollica należy olewać szerokim strumieniem ciepłego moczu.
          • araceli Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 18:14
            brenya78 napisała:
            > Czemu za mną łazisz?

Czemu łazisz po wszystkich wątkach i w każdym rzygasz na Polaków?

Typowy emigrancki przegryw - z lokalsami nie ma szans na integrację to się wyżywa tutaj.
            • brenya78 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 18:33
              "Czemu łazisz po wszystkich wątkach i w każdym rzygasz na Polaków?"

Skoro każdy wątek potwierdza że Polacy to debile... Maseczek nosić nie potrafią, niańki zatrudniają w czasie lock-downu. Dlaczego nie mam prawa tego krytykować? Bo się Araceli nie podoba? Sorry, Gregory, ale możesz sobie tupać nóżka, ale nie ty ustalasz zasady kto może co krytykować.
              • araceli Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 18:40
                brenya78 napisała:
                > Skoro każdy wątek potwierdza że Polacy to debile...

Głownie to ty potwierdzasz, że jesteś debilką. Non-stop.
                • rosapulchra-0 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 22:38
                  Trudno się nie zgodzić z araceli.
              • ichi51e Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 19:18
                Ale dlaczego niby niańki nie możesz mieć w trakcie lockdownu? Jakoś prasa nie donosiła żeby rodzina królewska nianie pogonila
              • hanusinamama Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 19:29
                Pytam kolejny raz po ilu latach mieszkania w UKeju przestalaś być Polką.
                • thank_you Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 20:15
                  Po 3 miesiacach, niestety przez 15 lat zmywała nie opanowała angielskiego i dlatego zatruwa polskie fora. Moze jakaś zrzuta na korepetytora dla trolla, to da nam spokoj?
              • triss_merigold6 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 19:57
                Ale ogarniasz, że sporo ludzi pracuje i niezbędna jest im opieka nad dziećmi?
                Tak, wtedy zatrudnia się opiekunkę/nianię.
                Do osobistego ojca teraz zatrudniałam opiekunkę.
              • sumire Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 20:08
                Ale ty też jesteś Polką, zatem hasło "Polacy to debile" obejmuje także ciebie. Chyba że emigracja magicznie dodaje inteligencji, ale... Nie wydaje mi się. Natomiast jak mówię, traumę związaną z pochodzeniem musisz przepracować.
      • ichi51e Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:18
        Poczekaj ile u was bedzie zamkniete to sie bedziemy smiali
        • thank_you Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:22
          Wtedy znajdzie sie „rozsądne wytłumaczenie”. Serio, trzeba miec talent do takiego trollowania, tego nie da sie nauczyć, z tym trzeba sie urodzić.
          • brenya78 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:53
            Spadaj trollu.
            • thank_you Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 18:04
              😂😂😂
        • brenya78 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:54
          Skoro zamknięte to należy łamać zakazy?
          • araceli Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 18:16
            brenya78 napisała:
            > Skoro zamknięte to należy łamać zakazy?

Kto łamie zakazy?
            • brenya78 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 18:31
              Ten kto w czasie lock-downu zatrudnia opiekunkę. Chyba o tym wątek, nie?
              • araceli Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 18:39
                Nie ma zakazu zatrudniania opiekunek big_grin big_grin big_grin
              • hanusinamama Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 19:30
                Ależ można. Ja nie mam kwarantanny. Moge zatrudnic nianię. Nie wiem czy wiesz ale niektorzy pracują...
    • leni6 Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:16
      Ja jakoś nie mogę się wyobrazić że place i za przedszkole i za nianię (w sumie z 7 tys), więc siedzę na opiece.
      • pani-nick Re: Niania wraca do łask 16.04.20, 17:26
        Aha... tylko ze po 2-4 mcach mogę nie mieć dokąd wracać jak „posiedze” na opiece uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka