Dodaj do ulubionych

Szansa na bunt

23.04.20, 21:59
Prawda taka, że miłościwie nam rządzący nie ogarniają w ogóle co robią, pojawiają się sprzeczne decyzje, zero właściwej komunikacji ze społeczeństwem.
Najbardziej rażący przykład - wybory z podawaniem danych obywateli.
Przykład drugi, niewątpliwie uderzający w wiele matek tutaj - kwestia szkół, powrotu do nich, a może i żadnego powrotu do nich (znowu łaskawe cedzenie informacji, sprzeczne informacje itp.)
Przykład trzeci - szmata na gębie, która jeszcze niedawno miała przed niczym nie chronić, a teraz w większości chroni przed mandatem, ale przed infekcją to nie za bardzo.
I jeszcze dużo można by wymieniać...
Jak tu dalej żyć. Przecież oni sami nie mają pojęcia, co robią i jakie skutki to będzie przynosić na dłuższą metę.
Wszystko można znieść, jeśli widać, że to ma jakiś cel i jest rzetelna informacja, czy ten cel został osiągnięty.
Kiedy ludzie się wqrwią wreszcie?
Obserwuj wątek
    • pajupaju Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:07
      Moja ocena jest taka: Zanim suwerena nie dojdzie bodzieć ekonomiczny: nie będzie 500 plus, nie będzie dla emerytów, 13. pensji, to nic się nie zmieni. Nikogo nie obchodzi łamanie konstytucji.
      • tiszantul Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:22
        "Nikogo nie obchodzi łamanie konstytucji"

Bardziej precyzyjnie - prawie nikogo nie obchodzi przekaz opozycji. Czy opozycja dalej w szampańskim humorze utrzymuje, ze to wina społeczeństwa?

"Kiedy ludzie się wqrwią wreszcie?"

Przez ostatnie pięć lat zadaliście to pytanie już pięćset razy. Długo jeszcze będziecie je zadawać?

Tymczasem w ostatnim sondażu Kidawa na szóstym miejscu z poparciem 4%, ale na szczęście opozycja już wyjaśniła, ze to wielki sukces i im niższe poparcie tym lepiej

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,25893711,wezwala-do-bojkotu-i-bojkot-jest-komentarze-po-fatalnym-sondazu.html#s=BoxOpImg4

"Zanim suwerena nie dojdzie bodzieć ekonomiczny: nie będzie 500 plus, nie będzie dla emerytów, 13. pensji, to nic się nie zmieni"

Czyli ludzie się zbuntują, jak będzie całkiem odwrotnie niż jest
        • bobbiedraper Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:24
          Jak ci się żyje w czasach epidemii, tituszka?
        • tanebo001 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 07:06
          Plebs ma w zadach praworządność bo jest zły na elity. Ale bez elit nie ma państwa!
      • pani-nick Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:08
        Moja tez.
    • woman_in_love Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:19
      A oglądasz TVPiS? To jest inny świat. Nic się nie dzieje.
      • chococaffe Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:28
        Za PRL też w TVP był inny świat a jednak pękło
        • woman_in_love Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:47
          Ani jeden "zryw niepodległościowy" w PRL nie miał związku z wolnością, a z powodu:
          - podwyżek cen cukru
          - podwyżek cen kotleta na stołówce
          - obniżeniu stawek za akord czy nadgodziny
          - i tym podobne sprawy.

Więc dopóki jest cudownie nie licz na nic.
          • chococaffe Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:48
            No i mamy hiperinflację i co....
            • woman_in_love Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:08
              Ja jej nie widzę. A zresztą w TVPiS mówią, że jest wszędzie na świecie inflacja teraz i że rząd robi co może, co widać, bo jest lepiej niż we Włoszech, Niemczech, Hiszpanii itd.
              • chococaffe Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:11
                To tak jak za PRLu big_grin
                • woman_in_love Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:17
                  tak i to działa - na razie
          • lily_evans11 Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:49
            Taaa... tylko, że te 500 jest już dziś warte 370, jak gdzieś wyliczono.
            Szybka inflacja.
            Jak przestanie wystarczać na pazurki i fajki, suweren się ocknie.
            • gaskama Re: Szansa na bunt 24.04.20, 19:46
              Nie ma znaczenia, ile jest warte, ważne, że jest.
      • 1elka26 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:11
        woman_in_love napisała:

> A oglądasz TVPiS? To jest inny świat. Nic się nie dzieje.
        Pomyliłaś stacje. To w TVN od lat jest inny świat. Masowe protesty, Polacy przeciwko decyzjom rządu, świat potępia działania polskiego rządu. itd. itd.
        Można powiedzieć, że zgodnie z definicją stacji mamy 24 godziny na dobę magiel ideologiczny - zdumiewające jest to, że są tacy którzy tego słuchają!!
        • woman_in_love Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:32
          Andżej, idź stąd trollu.
          • 1elka26 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:43
            Zdumiewające - a coś na temat potrafisz? Czy też jako zaprogramowany troll musisz 24 godziny na dobe klepac - PIS jest zły, PIS jest zły.
            • woman_in_love Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:48
              Dziękuję andżej że się ze mną zgodziłeś i wyraziłeś to w końcu to głośno: tak! PIS jest zły, PIS jest zły
    • panna.nasturcja Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:25
      A Ty jak się zbuntowałaś? Co robisz (lub czego nie robisz) w ramach buntu?
      • lily_evans11 Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:29
        Właśnie się zastanawiam, co mogę/można zrobić.
        To nie jest wątek naskakujący, typu oj, barany, siedzicie, i znosicie to i to.
        To jest wyraz wewnętrznej desperacji.
        Jak napisałam, jestem w stanie wiele zaakceptować, nie płakać nad kolejką do sklepu czy bombelkiem siedzącym w domu itp., jeśli to do czegoś sensownego prowadzi.
        Siedzenie na du... przez następne 2 lata i noszenie pseudomaseczek nie jest żadnym rozwiązaniem.

Nie wiem, co mogę zrobić sad.
        • panna.nasturcja Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:35
          No właśnie dlatego pytam.
          Bo łatwo jest pisać "kiedy ludzie się ruszą?".
          Ale my też jesteśmy ludzie.
          Więc pytanie co można zrobić żeby to miało sens.
          Poza tym zależy też o bucie przeciwko czemu piszesz. Bo wirus jako taki ma w poważaniu nasz bunt lub jego brak. I tak robi swoje.
          • lily_evans11 Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:40
            Robi albo i nie robi.
            Tzn. zakażeń raczej nie da się uniknąć, niemniej całe grupy wiekowe/społeczne przejdą je lekko. Przy okazji ich zasięg w porównaniu do słynnych gryp jest dość znikomy.
            A bunt? Przeciw kiepskim decyzjom, braku szacunku dla obywateli, sprzecznościom w wypowiedziach i działaniach. Przeciw decyzjom nie przynoszącym efektów.
            • gogologog Re: Szansa na bunt 24.04.20, 21:24
              O ile popieram rzad PiS - mysle ze to sie daje zauwazyc, to niestety nie rozumiem tego co sie dzieje z wirusem. Na pewno sukcesem jest ze mamy bardzo malo ofiar, ale nie wiem czy w tym celu (aby miec lepszy wynik niz Niemcy czy Francja) warto poswiecac cale spoleczenstwo.
              Niektorych decyzji nie rozumiem, obowiazkowe maseczki wszedzie uwazam za idiotyzm. Moze w komunikacji i w sklepach to ma sens jakis, ale na ulicy czy w parku??? Dlatego ludzie ktorzy do tej pory stosowali sie do zalecen/zarzadzen, teraz nosza to na brodzie, byle jak....
              Rowniez te wszelkie programy pomocowe - nie wiem czy nie bedzie nieszczescia w zwiazku z tym...
              Usprawiedliwieniem jest, ze tak naprawde to nikt nie wie jaka strategia jest najlepsza...
              A juz najbardziej sie boje, ze UE ktora najpierw schowala glowe w piasek, teraz gdy sytuacja jest troche opanowana, zaczyna sie znowu wperd*****lac do wszystkiego
        • tiszantul Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:43
          "Właśnie się zastanawiam, co mogę/można zrobić"

Od pięciu lat się zastanawiasz czy może wcześniej PiS Ci nie przeszkadzał?

"Nie wiem, co mogę zrobić"

Możesz wstąpić do Komitetu Obrony Demokracji, możesz demonstrować z Obywatelami RP pod domem Kaczyńskiego, możesz wpłacić pieniądze na jedną z dziesiątek antypisowskich organizacji. Możesz agitować sąsiadów przeciwko pis. Możesz pisać petycje i podpisywać inne petycje. Możesz wesprzeć opozycyjne media. Możliwości jest bardzo wiele
          • aerra Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:07
            Są możliwości, są. Na przykład drążąc powoli i informując (sprawdzone i potwierdzone) o działaniach rządu przekonałam centrowego do tej pory męża (który nie głosował za, bo nie głosował w ogóle) i lekkopisowskich rodziców do głosowania przeciwko.
            W otoczeniu najbliższym został jeszcze teść, który jest betonowym elektratem pisu, ale też ostatnio zauważamy pewne rysy na tym betonie tongue_out (ale tam to drąży głównie teściowa, nie ja akurat)
      • tiszantul Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:30
        W ramach buntu wzywa innych do buntu. Ale skoro dwoje noblistów, Wałęsa i Tokarczuk wzywali ludzi do buntu, wyjścia na ulicę i nikt nie wyszedł, to co może zwykły internauta?

Wałęsa Wam zapowiedział, ze jak będzie milion protestujących, to on stanie na czele. Jeśli społeczeństwa nie poruszyła oferta tak wielkiego przywódcy jak Lech Wałęsa, to już chyba nic nie poruszy
    • tiszantul Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:25
      "Kiedy ludzie się wqrwią wreszcie?"

Ostatnio ludzie się wkurzyli i to mocno na Platformę i Komorowskiego w 2015. Skoro zatem opozycja świetnie się, jak wkurzyć ludzi, to dlaczego nie skorzysta z tej wiedzy? smile
    • hanusinamama Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:25
      Wystarczy, ze ludzie oglądają tylko TVP. Juz zyją w innym świecie. Równoległa rzeczywistość.
      • tiszantul Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:35
        "Wystarczy, ze ludzie oglądają tylko TVP"

Przecież mówiliście, ze TVP nikt nie ogląda, to po pierwsze, a po drugie ze propaganda TVP jest przeciwskuteczna (gdyby jednak ktoś obejrzał). Czyzbyśmy zbliżali się do ulubionego wniosku, ze społeczeństwo jest po prostu za głupie i nie zasługuje na rządy opozycji?

Jednak tu nasuwa się bardzo proste rozwiązanie - wystarczy wytłumaczyć społeczeństwu co powinno oglądać. Jeśli gamonie nie będą chcieli Was słuchać, to może akcja bezpośrednia? Chodzenie po domach i przełączanie ludziom na TVN?
    • ola_fatyga Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:31
      Oni traktują spoleczenstwo jak stado bydla, ktore przepedzaja od plotu do plotu...A ta dzisiejsza sprawa z umorzeniem śledztwa po 3 godzinach?
      • nickbezznaczenia Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:34
        No cóż. Nie zdziwiłam się.

zero dobrze przeorał prokuraturę
        • ola_fatyga Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:41
          Prawde powiedziawszy , zdziwilam sie, ze doszlo do wszczęcia tego sledztwa, ale tak szybkie umorzenie sprawy tylko pozbawilo jakichkolwiek zludzen, w jakim szambie sie znalezlismy. Najbardziej bawi mnie nieprzyjmowanie mandatow za te nieszczesne przewinienia. Naprawde ktos sadzi, ze wygra w sądzie?
          • nickbezznaczenia Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:50
            Jeszcze mandatu nie dostałam, ale też nie przyjmę.
            Sądownictwo jeszcze się broni.
            • ola_fatyga Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:54
              Do czasu...bedzie telefon z KC i po ptakach
              • nickbezznaczenia Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:55
                Powiedzmy,że KC też już przeżyłam.
          • tapatik Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:01
            A dlaczego miałbym nie wygrać w sądzie?
      • tiszantul Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:37
        "Oni traktują spoleczenstwo jak stado bydla"

To musi boleć, jeśli społeczeństwo godzi się na bycie traktowanym jak bydło, byle tylko nie rządziła opozycja smile
        • ola_fatyga Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:47
          Przede wszystkim boli swiadomosc, ze to wszystko nie skonczy sie dobrze...A policja zbroi sie w sprzet przeciwko demonstrantom...Ostatnio byl w tym kierunku niezly przetarg...nawet, gdybysmy mieli opozycje z prawdziwego zdarzenia, obecna rzadzaca partia wladzy nie odda.
    • chococaffe Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:40
      Była pora ne efektywny bunt - prawie nikomu się nie chciało. Teraz? Nie wiem.
    • vodyanoi Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:48
      Ludzie to ty.
      No dobra, jutro zbieram wqrwionych i wychodzę z nimi na ulicę. Rozumiem, że będzies pierwsza przy mojej prawicy?
      Czy jednak "ale u mnie to jest inna sytuacja", "ja akurat nie mogę jutro, bo", itp.?
      • lily_evans11 Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:51
        Jeśli jesteś z mojego miasta, to wchodzę w to.
        Możemy manifestować ustawiając się w kolejce, żeby nie było, że się gromadzimy wink.

Ja serio pytam, co mogę zrobić. Nic dobrego z tego wszystkiego nie wynika dla nikogo, a aparat władzy coraz bardziej arogancki i coraz durniejsze/bardziej sprzeczne ma pomysły.
      • lily_evans11 Re: Szansa na bunt 23.04.20, 22:55
        Tak, nawet ten utwór można dzisiaj zadedykować komu innemu:
        www.youtube.com/watch?v=6B1EUT8K3x8
    • vasaria Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:01
      Ja np robię wszystko żeby optymalizować koszty. Nie ma kuwa opcji, żeby te dziady z mojej kasy dawały na tv reżimową i rydzyka, że o innym sprawach nie wspomnę. Jak przedsiębiorcy nie będą płacić to to wszystko w końcu gruchnie - kasa nie rośnie na drzewie. To nawet trolle powinny w swoich przekazach ogarniać.
      • lily_evans11 Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:11
        Tak, jest to jakiś pomysł.
      • chococaffe Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:14
        Jak to nie ma opcji? Skoro dają
        • vasaria Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:16
          Ale nie z mojej wink . Tyle mogę zrobić.
          • chococaffe Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:17
            To niewiele osób może to zrobić
            • lily_evans11 Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:19
              W obecnej chwili łatwiej o stratę niż o wpływy z podatku... Jeśli jesteś drobnym przedsiębiorcą na przykład.
            • vasaria Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:21
              Ja tam uważam, że wiele. Zawsze jest jakiś sposób. Możesz mieć kosztowną odnogę działalności. Możesz inwestować. Możesz jeździć w uj drogim autem na leasingu. Możesz mieć zmyślną ksiegową. Możesz zbierać KAŻDY paragon / w sensie do faktury i nie darować nawet 5 zeta za list np. Naprawdę jak się dobrze pomyśli to wiele rzeczy da się tongue_out .
              • chococaffe Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:31
                Jak jesteś na DG to pewnie tak
                • vasaria Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:37
                  W sumie racja. Ale jeśli chodzi o etat to też mam radochę. Bo ja pracuję w budżetówce i też dziadom nic nie daję 🤣 . W sumie to dziady płacą mnie.
                  • inka754 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 06:59
                    Dziady tzn. podatnicy. Mam nadzieję, że pińceta nie bierzesz z takim podejściem do podatków.
                    • chococaffe Re: Szansa na bunt 24.04.20, 07:06
                      A Tobie podoba się inko, że np TVP dostało 2 miliardy zł (w czasie pandemii)? Co o tym myślisz, inko?
                      • inka754 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 10:36
                        Nie, nie podoba mi się. A czy ty czujesz się dziadem? Bo tak cię nazwała vasaria (jeśli oczywiście płacisz podatki), która aż do łez cieszy się że jest taka cwana bo oszukuje nas wszystkich ale z naszych pieniędzy chętnie korzysta.
                        • vasaria Re: Szansa na bunt 24.04.20, 10:49
                          oczywiście, że biorę 500 +. z tarczy też skorzystałam smile . i bardzo się cieszę.
                        • marta.graca Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:00
                          Takie one wasze, jak i jej.
                        • lily_evans11 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:20
                          Jeśli pracuje też na etacie, to i podatki płaci.
                  • m_incubo Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:03
                    Jesteś pewna, że wiesz, kto ci płaci?
                    • vasaria Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:53
                      wiem, wiem. ale jakoś wolę mnie niż rydzykowi. rydzyk z kolei woli sobie niż mnie, a ty komu wolisz tongue_out ? no tak, twoje "wolenie" nie ma nic do rzeczy ...
                      • pola84 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:58
                        vasaria napisał(a):

> wiem, wiem. ale jakoś wolę mnie niż rydzykowi. rydzyk z kolei woli sobie niż mn
                        > ie, a ty komu wolisz tongue_out ? no tak, twoje "wolenie" nie ma nic do rzeczy ...

Ale te pieniądze tylko w bardzo małym stopniu idą na Rydzyka. W ogromnym idą na służbę zdrowia (w tym onkologię), na szkoły, drogi, zasiłki dla niepełnosprawnych, dla bezrobotnych, na policję, wojsko i wszelkie inne usługi publiczne.
                        • vasaria Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:03
                          w ogromnym ? na służbę zdrowia ??? cały świat nam zazdrości ??? kolejny troll ?
                          jprdl - jak tak wszystkich powygaszam, to już prawie nikt nic nie pisze tongue_out .
                          • pola84 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:13
                            vasaria napisał(a):

> w ogromnym ? na służbę zdrowia ??? cały świat nam zazdrości ??? kolejny troll ?
                            >
                            > jprdl - jak tak wszystkich powygaszam, to już prawie nikt nic nie pisze tongue_out .

Pisanie że należy płacić podatki jest kontrowersyjne oraz wywołuje shitstorm? Bo taka jest rola trollingu. To niestety cię zmartwię, wszystkie nasze partie opozycyjne głoszą że podatki należy płacić uczciwie w Polsce. Strasznie dużo "trolli" cię otacza.
                          • marta.graca Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:15
                            Ze strony gov.pl.
                            Dochody budżetu państwa w 2019 r. mają wynieść 387,7 mld zł, z czego blisko 179,6 mld zł z VAT, 34,8 mld zł z CIT oraz 64,3 mld zł z PIT. Wydatki budżetu państwa wyniosą 416,2 mld zł.

Główne wydatki to:
                            97,6 mld zł na ochronę zdrowia,
                            84,5 mld zł na oświatę, naukę i szkolnictwo wyższe,
                            79,6 mld zł na obronność i bezpieczeństwo,
                            66,2 mld na realizację zadań społecznych.

Na zdrowie najwięcej.
                        • paskudek1 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:06
                          I dlatego nawet przez covidem ochrona zdrowia leżała i kwiczała, na raka umierali ludzie, którzy w innych krajach mieli szanse na wyleczenie, pewne rodzaje nowotworów występują w zaawansowanych stadiach TYLKO chyba u nas. Dlatego drogi mamy takie że masakra, dlatego szkoły są niedofinansowane tragicznie? Bo ta większość kasy szła na służbę zdrowia, drogi i szkoły a nie na Rydzyka?
                          • pola84 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:12
                            paskudek1 napisała:

> I dlatego nawet przez covidem ochrona zdrowia leżała i kwiczała, na raka umiera
                            > li ludzie, którzy w innych krajach mieli szanse na wyleczenie, pewne rodzaje no
                            > wotworów występują w zaawansowanych stadiach TYLKO chyba u nas. Dlatego drogi m
                            > amy takie że masakra, dlatego szkoły są niedofinansowane tragicznie? Bo ta więk
                            > szość kasy szła na służbę zdrowia, drogi i szkoły a nie na Rydzyka?
                            >
                            Ok, czy możesz wskazać ile jest pieniędzy w budżecie i ile z tego procentowo idzie na Rydzyka a ile idzie na NFZ? Te dane są dostępne. Naprawdę chcesz przestać płacić podatki w Polsce (nie mówiąc o tym że po prostu wejdzie ci w którymś momencie skarbówka albo takie przepisy że to przestanie być możliwe). Brat koleżanki korzystał z refundowanego leku na raka płuc, chcesz przestać na niego łożyć? To że usługi publiczne nie są najlepsze nie znaczy że nie istnieją i że bez nich nie można funkcjonować. Tak samo jak to że płacisz podatki nie oznacza, że popierasz PiS czy Rydzyka.
                            • paskudek1 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:14
                              Nie mogę, chociażby dlatego że na Rydzyka idzie niekoniecznie bezpośrednio do niego tylko poprzez różne wałki. I nie chrzań mi tutaj że nie robią przkertow bo ta akurat władza z przekrętów i dojenia państwowej kasy mogłaby szkolenia robić. Takiej buty, chamstwa, bezczelnego łamania prawa to nawet chyba komuniści nie uskuteczniali.
                              • pola84 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:19
                                paskudek1 napisała:

> Nie mogę, chociażby dlatego że na Rydzyka idzie niekoniecznie bezpośrednio do n
                                > iego tylko poprzez różne wałki. I nie chrzań mi tutaj że nie robią przkertow bo
                                > ta akurat władza z przekrętów i dojenia państwowej kasy mogłaby szkolenia robi
                                > ć. Takiej buty, chamstwa, bezczelnego łamania prawa to nawet chyba komuniści ni
                                > e uskuteczniali.
                                >
                                Ok, to skoro Ty wiesz że więcej idzie na Rydzyka niż na NFZ, to rozumiem że to nie jest wiedza tajemna: jakiś artykuł dziennikarza śledczego? Jakieś poselskie zapytanie? Jakaś konferencja KTÓREGOKOLWIEK kandydata wnioskującego o to, żeby w Polsce nie płacić podatków bo większość idzie na Rydzyka? Skoro była taka awantura o dwa miliardy na TVP, to na pewno łatwo znajdziesz podobną o jeszcze większe sumy na Rydzyka. Jednak jest ciągle jeszcze różnic między systemem autorytarnym, gdzie ludzi zabijali na ulicach, a obecnym systemem w Polsce, który nadal ma jeszcze coś tam wspólnego z demokracją. To jest naprawdę oburzające, żeby być dumnym z niepłacenia podatków!
    • solejrolia Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:07
      Gdzie byłaś do tej pory?
      Czy protestowałaś ?

uncertain
      • lily_evans11 Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:10
        Gdzie miałam protestować zamknięta w domu?
        BTW bezsens pewnych decyzji i brak zdolności do oceny sytuacji widać od początku, ale ostatnio to już się zdecydowanie nasiliło.
        Kluczowe jest dla mnie to, że mogę zgodzić się na niejedno wyrzeczenie, jeśli ma to cel i przynosi mierzalne efekty.
        Nie widzę tych efektów.
        • chococaffe Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:15
          Z protestowaniem nie można czekać aż się nasili
        • solejrolia Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:39
          Ech sad Gdzie miałaś protestować? Tutaj : w mieście powiatowym, w mieście wojewódzkim, ale też pod sejmem.
          Protestowałaś?

A teraz... to siedź w domu. Nie narażaj siebie, i innych.
    • srubokretka Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:31
      Jak daleko doszlyscie z tymi protestami, ktore uskuteczniacie od lat?
      • chococaffe Re: Szansa na bunt 23.04.20, 23:54
        dalej niż Ty
    • leni6 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 10:46
      A znasz jakiś wyborców PISu którzy faktycznie z w/w powodów zmienili zdanie? Ja znam tylko jedną taką osobę, jest to lekarz.
    • chicarica Re: Szansa na bunt 24.04.20, 10:55
      Szansa na bunt była 3-4 lata temu. Teraz to już żaba jest ugotowana na mięciutko.
      Te same forumowiczki które teraz narzekają na to co robi rząd, wtedy śmiały się z protestujących "kodziarzy" i "feministek".
      • sumire Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:04
        No właśnie, właśnie.
        Wzywanie do buntów teraz brzmi trochę, przepraszam, śmiesznie.
    • marta.graca Re: Szansa na bunt 24.04.20, 10:58
      Jak braknie jedzenia w sklepach i wody w kranach. Nie protestowali przy wałkach z Trybunałem czy z sądami, to myślisz, że szmata na gębie ich ruszy?
      • 1elka26 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:24
        Czego to już przez ostatnie 5 lat nie było.
        Zdumiewające jest to , ile energii poświęca totalna opozycja na działania negatywne, jednocześnie nie potrafiąc stworzyć nic konstruktywnego.
        Zamiast stworzyć porzadny program i po prostu wygrac wybory próbuje się obalić rząd stosując metodę na" seincento, trybunał, korniki, czarną parasolkę, niepełnosprawnych, 10 sierot, caracale, dzika, pietruszkę, prąd, Broniarza itd. itd. no a teraz na koronawirusa.

Ba - ostatnio na listonosza:

- awizo z poczty - ok
        - rachunek za gaz lub prąd - ok
        - ulotka wrzucona do skrzynki - ok
        - pismo urzędowe w skrzynce - ok
        - pizza w pudełku dostarczona do domu - ok
        Tylko pakiet wyborczy może być niebezpieczny

. I oni naprawdę wierzą, że ludzie w to uwierzą?

• paskudek1 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:23
      Powiem tak, nie mam wiele wiary w zmiany ale zaczynam się skłaniać w kierunku Hołowni. Serio. Może on ma rację, że nas, niezadowolonych i BEZ PARTYJNYCH jest jednak więcej. I że z oszustem trzeba grać tak jak oszust pozwala a nie oburzać się z poczuciem moralności że ja nie będę z oszustem grała. Że teraz jest walka o państwo tak jak nam pozwalają warunki. Czyli jak możesz to chicaz wyślij wniosek do premiera o wprowadzenie stanu klęski żywiołowej. Nie wiem co jeszcze. A w ostateczności idź i zagłosuj na swojego kandydata. I tyle. Nawet w takich wyborach jakie będą. Oszust nie przejmie się że wygrał niehonorowo. No to spróbujmy ograć oszusta.
      • lily_evans11 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:47
        10/10
        Też tak zaczynam myśleć.
        • paskudek1 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:53
          Nie wiem czy oglądasz wystąpienia Hołowni ale jak nie to polecam. Jak ie masz fejsa to na yt jest. On mnie coraz bardziej przekonuje do siebie. Mogę się z nim nie zgadzać w wielu kwestiach ale nie czuję się przez to gorsza.
    • szalona-matematyczka Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:29
      Ludzie juz sa wqurwieni. Teraz pozostaje pytanie kto ten wqurw zorganizuje do Ogromnego Buntu i w jakim celu. Smutne, ze tak latwo mozna rozwalic (oby jednak nie) wcale niezly system .
      • 1elka26 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:47
        Owszem, mają dosyć tego co wyprawia "totalna opozycja" Ewidentnym przykładem jest tutaj "czecia osoba" który uprawia w tej chwili totalną obstrukcję.
        Za wszelką cenę chcą żeby w państwie trwała kampania wyborcza, co ich obchodzi epidemia i gospodarka - najważniejszy cel - zmienić termin wyborów.
        • wapaha Re: Szansa na bunt 24.04.20, 11:57
          przeciez kampanie prowadzi tylko jeden kandydat
          • szalona-matematyczka Re: Szansa na bunt 24.04.20, 18:46
            Chodzi ci o przybocznego chomika nalezacego do kociarza?
        • tapatik Re: Szansa na bunt 24.04.20, 19:19
          1elka26 napisał(a):

> Za wszelką cenę chcą żeby w państwie trwała kampania wyborcza,

Nie pomyliłeś czasem opozycji z partią rządzącą?

> co ich obchodzi epidemia i gospodarka - najważniejszy cel - zmienić termin wyborów.

Manipulujesz.
          Utrzymanie na siłę obecnego terminu wyborów odbywa się z olewaniem gospodarki i naszego bezpieczeństwa.
          I to nie jest działanie opozycji.
    • konsta-is-me Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:08
      A gdzie wiedza kiedy otworza szkoly?
      W Niemczech i Austrii nie wiadomo.
      We Wloszech do konca rroku szkolnego beda zamkniete.
      Szmaty prawie wszedzie trzeba nosic .
      • paskudek1 Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:15
        Ale tam rozunajmnje władza ma jakiś plan i o tym planie mówi swoim obywatelom otwarcie a nie jak u nas.
    • aguar Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:43
      Nie przeczytałam wszystkich postów, ale zgadzam się ze startowym i czekam z utęsknieniem na sygnał do buntu.
      • sumire Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:53
        Ale czyj sygnał?
        • aguar Re: Szansa na bunt 24.04.20, 13:02
          Czyjkolwiek. Np. autorki wątku albo innej forumki albo kogoś znajomego spoza tego form, z reala, z fb itd.
      • chococaffe Re: Szansa na bunt 24.04.20, 19:39
        A jak były takie sygnały wczesniej to co robiłaś?
    • angazetka Re: Szansa na bunt 24.04.20, 12:51
      Ja się już dawno wqrwiłam. I na ile mogę, to działam - tak, teraz też.
      Ale ja jestem lewaczka, feministka i elgiebet.
    • tapatik Re: Szansa na bunt 24.04.20, 19:28
      Ale jak miałby ten bunt wyglądać, jak mi granat zabrali?
      Jedyne co mogę zrobić to zaszaleć przy urnie.
      • taniarada Re: Szansa na bunt 24.04.20, 20:13
        tapatik napisał:

> Ale jak miałby ten bunt wyglądać, jak mi granat zabrali?
        > Jedyne co mogę zrobić to zaszaleć przy urnie.
        >
        Jedynie dziecko drogie to możesz sobie zaszaleć z urną w drodze na cmentarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka