Dodaj do ulubionych

Porada medyczna.

24.04.20, 00:04
Wiadomo koronawirus. Utrudniony kontakt z lekarzem. A, że jest jak jest lepiej trzymać rękę na pulsie.

Moja mama lat 62, dziś się przyznała, że od niedawna zdarza jej się, że nie śpi w nocy z powodu drętwienie rąk. Mówiła o ręce /dłoni prawej. Potem dała do zrozumienia, że dwie. Jutro ją wypytam dokładnie, bo dziś powiedziała to w momencie niesprzyjającym.
Moja mama leczy się na nadciśnienie. Bierze leki. Pierwszy lek był źle dobrany. Nowy podobno jest ok. Bierze go już ponad rok. Leki ma do końca maja. Bierze też leki na cholesterol.
Wyniki w normie. Pali papierosy i nie da sobie przemówić o ich szkodliwości. Ma zajechany kregosłup. Miała rtg. Wydaje mi się, że głównie odcinka szyjnego. Jutro się dowiem dokładnie, bo po prostu nie pamiętam wyniku i czy to był cały czy tylko ten odcinek. Ma rwę kulszową.

Zasugerować jej najpierw żeby zmierzyła ciśnienie podczas nocnych drętwień i żeby spróbowała posuplementować magnez?
Na co zwrócić uwagę? O co pytać? Zadzwonić do lekarza czy poczekać na wizytę - koniec maja?
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Porada medyczna. 24.04.20, 00:36
      ja bym poszła tropem kręgosłupa;
      może na początek spróbować jakieś ćwiczenia
    • snakelilith Re: Porada medyczna. 24.04.20, 00:43
      Drętwienie rąk może być pierwszą oznaką zbliżającego się udaru mózgu. Albo problemów z ukrwieniem. Twoja mama jest palaczką z rozwijającym się syndromem metabolicznym więc nie można wykluczyć niczego. Winny może być też kręgosłup. Bez lekarza nie będziesz wiedziała.
    • pulcino3 Re: Porada medyczna. 24.04.20, 00:44
      Kręgosłup.
      Doraźnie na bóle i rozluźnienie mięśni /ucisku brałabym na noc Nimesil przez kilka dni.
      A tak to na dłuższą metę tylko rehabilitacja, pilnowanie się na co dzień, żeby utrzymywać właściwą postawę kręgosłupa, jak najmniej siedzieć, czy stać w jednej pozycji w ciągu dnia, ruch, ruch...
    • fil.lo Re: Porada medyczna. 24.04.20, 00:45
      Drętwienie dłoni i rąk, zwłaszcza dwóch, to klasyczny objaw 'odkręgosłupowy'.
    • mia_mia Re: Porada medyczna. 24.04.20, 00:58
      Od kręgosłupa najpewniej, a jeśli drętwieją 3 palce to zespół cieśni nadgarstka.
      • milka_milka Re: Porada medyczna. 29.04.20, 18:16
        Jeżeli środkowy, serdeczny i najmniejszy to może być ucisk na nerw łokciowy.
    • mrs.solis Re: Porada medyczna. 24.04.20, 01:09
      U mnie cos takiego bylo z powodu problemow z kregoslupem . Chiropraktor mnie nastawil i przeszlo. W nocy budzilam sie i kompletnie nie czulam dloni.
      • astrologia333 Re: Porada medyczna. 29.04.20, 17:21
        Miałaś to zapisane od lekarza?
    • astrologia333 Re: Porada medyczna. 29.04.20, 17:08
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
      Pytam tutaj bo wiadomo jak ciężko dziś z diagnostyką.
      I temacie chwilo zapomniałam.

Moja mama zadzwoniła do lekarza rodzinnego.
      Opisała objawy, podała parametry ciśnienia.
      Dostała NEUROVIT I OPOKAN KETO.

Do tej pory nie spała w nocy bo budziło ją mrowienie i drętwienie obydwu dłoni. Raz jedna, raz duga, potem obie itp.
      Po powyższych lekach:
      Pierwsza noc przespana. Nad ranem obudziło ją mrowienie i drętwienie.
      Druga noc także przespana, jednak pojawił się problem. Nad ranem znów obudziło ją drętwienie i mrowienie i utrzymuje się do teraz. Zdenerwowała się i mrowi ją teraz także w palcach stóp.

Masakra.
      • astrologia333 Re: Porada medyczna. 29.04.20, 17:14
        Teraz znaczy się ma inny rodzaj takich prądów. W skutkach ubocznych leku nerovit są właśnie takie objawy. No i co teraz?
      • taniarada To samo było z moim teściem 29.04.20, 18:54
        astrologia333 napisała:

> Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
        > Pytam tutaj bo wiadomo jak ciężko dziś z diagnostyką.
        > I temacie chwilo zapomniałam.
        >
        > Moja mama zadzwoniła do lekarza rodzinnego.
        > Opisała objawy, podała parametry ciśnienia.
        > Dostała NEUROVIT I OPOKAN KETO.
        >
        > Do tej pory nie spała w nocy bo budziło ją mrowienie i drętwienie obydwu dłoni.
        > Raz jedna, raz duga, potem obie itp.
        > Po powyższych lekach:
        > Pierwsza noc przespana. Nad ranem obudziło ją mrowienie i drętwienie.
        > Druga noc także przespana, jednak pojawił się problem. Nad ranem znów obudziło
        > ją drętwienie i mrowienie i utrzymuje się do teraz. Zdenerwowała się i mrowi ją
        > teraz także w palcach stóp.
        >
        > Masakra.
        Chcesz lekarza .Wezwij pogotowie .Mama niech się położy na podłodze i dla lepszego efektu rozbij szklankę.Nie etyczne
        A kogo to obchodzi.Taka moja rada na przyszłość
    • agrypina6 Re: Porada medyczna. 29.04.20, 17:39
      Leki na obniżenie cholesterolu to trucizna. Ale wiem, że trudno podjąć samodzielnie decyzję żeby odstawić, a lekarz odradzi. Jeżeli jest gorzej a w ulotce neurovitu są objawy, które wystąpiły, to ja bym odstawiła.
      • memphis90 Re: Porada medyczna. 29.04.20, 19:18
        Oczywoscie, lepiej, żeby seniorowi ciśnienie gwałtownie skoczyło do 200 i żeby senior dostał udaru, bo tak "mądrze" doradzila Dr Agrypina z interneta uncertain
        • agrypina6 Re: Porada medyczna. 29.04.20, 20:18
          Bredzisz koleżanko. Napisałam, że lekarz odradzi. Statyny to zuo, o tym się mówi już od kilku dobrych lat. Ale trudno znaleźć dobrego lekarza😝, który potrafi dobrać leki do pacjenta, a nie według schematu.
    • milka_milka Re: Porada medyczna. 29.04.20, 17:47
      Jeśli bierze statyny, to może być skutek uboczny. A może też od kręgosłupa, albo ciśnienia. Tu tylko lekarz.
      • damartyn Re: Porada medyczna. 29.04.20, 18:03
        Zespół cieśni nadgarstka.
    • lidek0 Re: Porada medyczna. 29.04.20, 18:24
      U mnie za drętwienie podpowiada kręgosłup szyjny, ćwiczenia nie zaszkodzą, rezonans tego kręgosłupa by się przydał, i to całego a nie tylko odcinka szyjnego. Mama powinna wnioskować o sanatorium w ramach prewencji rentowej z zus - takie dają szybko. Obstawiam, że nie ma to nic wspólnego z ciśnieniem, ale pomierzyć może. U mnie suplementacja magnezu i potasu nic nie daje, efekt przyniosło odstawienie kawy.
      • agnieszkas72 Re: Porada medyczna. 29.04.20, 18:31
        U mnie takie objawy wywoływał zespół cieśni nadgarstka. Znaczna poprawa nastąpiła po wykonywaniu ćwiczeń rozciągających kanały.
    • ylisse Re: Porada medyczna. 29.04.20, 18:49
      Na co zwrócić uwagę?
      -rzucic pety, schudnac ( lub wyrownac cholesterol) dieta a nie lekami
      - zadbac o spora dawke ruchu
      - jak otworza baseny isc na basen ( jedyne co pomoze na zmiany kregoslupie- ma nadwage? Bo z opisu dolegliwosci wyglada, ze tak)
      zaden lekarz nie pomoze na niezdrowy tryb zycia.
      • astrologia333 Re: Porada medyczna. 29.04.20, 20:37
        Nie ma nadwagi.
        Chodziła o kijkach. Teraz wiadomo jak było.
        Ma dietę ale jak to z dietą różnie bywa.
        Rzucenie palenia jest poza zasięgiem. Dziwi mnie to ale... Co ja mogę?
        • ylisse Re: Porada medyczna. 29.04.20, 22:08
          jak to mowia: zycie jest sztuka swiadomego wyboru.
          nie ma "diety"; jest zdrowy tryb zycia i jedzenia. nie zmusisz i nic nie mozesz z tym zrobic
          Conajwyzej dac namiar na dobrego ortopede i zapytac sie jak bylo na wizycie i co jej zalecil.
        • aguar Re: Porada medyczna. 30.04.20, 08:27
          "Rzucenie palenia jest poza zasięgiem. Dziwi mnie to ale... Co ja mogę?"
          Groź, szantażuj, zabieraj ćmiki i wyrzucaj. Uzależnij dalsze swoje angażowanie się w jej zdrowie, od tego, czy rzuci. Mów jaką złą jest osobą, bo szkodzi innym.
          • milka_milka Re: Porada medyczna. 30.04.20, 08:54
            Chyba żartujesz. Po pierwsze to dorosła osoba, po drugie matka, po trzecie jak sobie to wyobrażasz wobec innej dorosłej osoby? Myślisz, że to zadziała? Bo ja uważam, że jeszcze bardziej wkurzy i da odwrotny efekt.
            • aguar Re: Porada medyczna. 30.04.20, 18:19
              Ale przynajmniej autorka "zwolni się" z odpowiedzialności dbania o zdrowie osoby, która sama nie dba o zdrowie własne, ani innych.
              • ylisse Re: Porada medyczna. 04.05.20, 21:31
                i wlasnie forumki debatuja o tym w watku o kontroli.

NIKT nie jest odpowiedzialny za dbania o drowie drugiej osoby ( chyba, ze sluzbowo, w szpitalu - ale to inna rozmowa)
                nie trzeba sie z tego zwalaniac.
                A te przemocowe zachowania, ktore polecasz maja wylacznie zagluszyc nieadekwatne poczucie winy, bo nie moga zwolnic z obowiazku czegos, czego i tak sie nie ma.
        • aqua48 Re: Porada medyczna. 30.04.20, 09:57
          astrologia333 napisała:

> Chodziła o kijkach. Teraz wiadomo jak było.
          > Ma dietę ale jak to z dietą różnie bywa.
          > Rzucenie palenia jest poza zasięgiem. Dziwi mnie to ale... Co ja mogę?

Poradź mamie żeby wróciła do kijków. Na to mrowienie i drętwienie jeśli od kręgosłupa to tylko ruch może pomóc. A jak się trochę zmęczy i dotleni to będzie lepiej spała.
          Wszelkie problemy z lekami konsultuj telefonicznie z lekarzem mamy, nie na forum.
    • uzyjod3do30znakow Re: Porada medyczna. 29.04.20, 19:27
      A moze to i rak pluc. Zrobic badania
    • trillian Re: Porada medyczna. 29.04.20, 20:21
      Zapytaj czy drętwieją jej szczególnie ostatnie palce dłoni ( serdeczny i mały na przykład), tak się dzieje przy problemach z kręgosłupem
      • astrologia333 Re: Porada medyczna. 29.04.20, 20:45
        Nie, drętwieją jej od ponad tygodnia obie dłonie w nocy. Raz jedna, raz druga potem obie, czasem aż do łokci. Drętwieją i mrowieją. W dzień był spokój.

Po leku neurovit ( dziś drugi dzień) ma mrowienia w dłoniach do łokci a nawet w palcach stóp. Wcześniej w dzień tego nie było.

Na ulotce: " Jeśli dobowa dawka witaminy B6 przez dłuższy czas wynosi więcej niż 50 mg lub pacjent zażywa 1 g witaminy może wystąpić kłucie i mrowienie w kończynach (objawy obwodowej neuropatii czuciowej lub parestezje)."

No i nie wie czy brać bo mówi, że to jest nieprzyjemne bo trwa cały czas.
        Jutro chce zadzwonić do lr. No ale wiadomo jak to wygląda teraz. Przez telefon, bez badań. Itp.
    • xantostrephomonas Re: Porada medyczna. 29.04.20, 21:43
      Kręgosłup szyjny na 90% winny...
    • miriam_73 Re: Porada medyczna. 29.04.20, 21:48
      Kręgoslup możliwy. Ja mam problemy z szyjnym i przy nasileniu też drętwialy mi ręce.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Porada medyczna. 30.04.20, 09:36
      MI na drętwienie rąk lekarka poleciła kompleks wit. B. Ale mi niedrętwiały tak, że nie mogłam spać przez to...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka