Dodaj do ulubionych

Trwa konferencja premiera

13.05.20, 12:51
Fryzjerzy, restauracje otwarte.
Opieka w szkołach od poniedziałku.
Konsultacje dla maturzystów, osmioklasistow.
To tak na szybko
Obserwuj wątek
    • lifecolor Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 12:52
      Od 1 czerwca konsultacje dla pozostałych uczniów, poprawa ocen, więc pewnie zwykła szkoła nie wroci
    • justyna-anna Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 12:55
      Zapomniałaś napisać, że jest to opieka dla uczniów kl.1-3.
      • lifecolor Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 12:56
        No wydawało mi się to oczywiste, tak jak działają swietlice
        • justyna-anna Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:05
          Dla mnie nic już nie jest oczywiste ☹
      • ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 12:58
        Wspolczuje dyrektorom. 2 dni na przygotowanie, jak zwykle.
        • nikita1906 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 14:16
          no jak to 2 dni - od dzisiaj 11 ;-p
          • little_fish Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 14:21
            Eee, dowolna ilość dni. Nie nakazali otwarcia szkół, tylko je umożliwili. Jaki procent przedszkoli uruchomiono zaraz 6 maja? U mnie w mieście 5 przedszkoli. Publiczne nieczynne do 24 maja, integracyjne niepubliczne tak samo. 2 niepubliczne prowadzone przez to samo stowarzyszenie czynne od 11. O 5 nie ma informacji na stronie, ale ponieważ jest przy szkole, zakładam, że nadal nieczynne
          • ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 14:23
            Najpierw zrozumialam ze od 18.05
    • slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:02
      opieka w skzołach od poniedziałku ale 25
      • anika772 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:04
        Powiedział też o częściowym realizowaniu podstawy programowej, o za jęciach dydaktyczno- opiekuńczych.Będzie chaos.
        Czy ktoś wie, ile to jest "mała grupa"?
        • ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:05
          W przedszkolu 12 osob.
        • little_fish Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:08
          Spokojnie, zrobią wytyczne tak jak dla przedszkoli. Za dzień, lub dwa. Poza tym "dają możliwość" a nie nakazują. Jak się dyrektor nie wyrobi to otworzy później. Jak z przedszkolami
      • ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:05
        A ja nie konca zrozumialam- od 1 czerwca wracaja wszyscy normalnie?
        • slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:07
          nie, tylko konsultacje
          • ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:08
            Aha. Czyli rok szkolny sie skończył de facto.
          • anika772 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:08
            To też interesujące. Czy w trakcie konsultacji ma być realizowana podstawa programowa?
            • slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:14
              to mają być konsultacje jak ktoś ma z cyzmś problem albo chce poprawić ocenę, ja to tak zrozumiałam przynajmniej...czyli nie wracają normalnie przed końcem roku...ciekawe kiedy nauczyciele mają te konsultacje prowdzić nauczając zdalnie i opiekując się maluchami...
              • ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:16
                To juz wladzuni nie interesuje.
                • antonina.n Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:23
                  Bo nauczyciel będzie jedną polową mózgu przeprowadzał zajęcia online, a drugą - konsultacje na żywo.
                  Chyba, ze będą to konsultacje nocne, albo właśnie sukcesem zakończono próby klonowania nauczycieli.

Sama jestem ciekawa, jak to rozwiążą... pewnie poniedziałek zajęcia online, wtorek- konsultacje...
              • little_fish Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:31
                Też tak zrozumiałam. Zresztą tę poprawę ocen minister nawet wyartykułował. Ale nikt nie powiedzuał co dalej. Jak już wystawią te oceny, to nikt nie będzie chodził na konsultacje.
        • justyna-anna Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:09
          Ja zrozumiałam, ze od 1 czerwca będą tylko konsultacje w szkołach podstawowych. Natomiast zajęcia praktyczne w szkołach policealnych.
      • roks30 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:06
        Najpierw premier powiedział zajęcia wychowawczo - opiekuńcze potem wychowawczo - dydaktyczne😂
        • ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:07
          Znowu pierdniecie bez ładu i składu wink
    • julita165 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:04
      Slyszalyscie dokladnie, doslownie MEN ? Wg mnie on powiedzial ze bedzie opieka 1-3 ale w trakcie beda eeakiziwane zajecia dydaktyczne. To co to w koncu ma byc ?
      • iwoniaw Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:07
        julita165 napisała:

> Slyszalyscie dokladnie, doslownie MEN ? Wg mnie on powiedzial ze bedzie opieka
        > 1-3 ale w trakcie beda eeakiziwane zajecia dydaktyczne. To co to w koncu ma byc
        > ?

Jak już napisałam w wątku obok - ja tam w nic nie wierzę, dopóki rozporządzenia nie zobaczę, bo te konferencje men to istne radio Erewań.
      • lifecolor Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:07
        Słuchałam, bardzo niejasno powiedział. I że chcą wrócić do tradycyjnej formy, kiedy zdążą?
      • slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:08
        potem stwierdził, że będa w jakimś zakresie dydaktyczne....
        • anika772 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:10
          A wszystko "za zgodą rodziców", nic na przymus.
      • ola_fatyga Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:09
        On sam nie wie. Co za banda....
        • julita165 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:15
          A na men.gov.pl jest napisane ze to dyrektorzy szkol beda decydowac czy tylko zak opiekuncze czy tez dydaktyczne. WTF ?
          • anika772 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:20
            No właśnie, jeden wielki WTF.
            Najważniejsze jednak, że rząd polski doskonale opanował pandemię i nasi przyjaciele z Europy Zachodniej nam zazdroszczą, gdyż niestety nie umieli tak dobrze i trup ścielił się gęsto. Wiwat rząd!
      • norra.a Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:25
        Ja tyle zanotowałam: "tam oprócz opieki, nauczyciele zaoferują jakąś formę zajęć dydaktycznych, nadal będzie realizowana podstawa programowa, tam gdzie to możliwe bedzie to relizowane za pomocą nauczania stacjonarnego"
        • anika772 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:38
          Dyrektorzy właśnie dostali ostrej laksacji od tego bełkotubig_grin
    • slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:09
      wypuszczą z domu dzieci młodsze niż 13 lat? bo właczyłam w trakcie...była o tym mowa?
      • karme-lowa Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:10
        slonko1335 napisała:

> wypuszczą z domu dzieci młodsze niż 13 lat? bo właczyłam w trakcie...była o tym
        > mowa?
        Nie
        • ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:11
          Ktos obok napisał ze od 17.05 tak. To jak w koncu?
          • lauren6 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:29
            Wypuszczą
      • karme-lowa Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:11
        slonko1335 napisała:

> wypuszczą z domu dzieci młodsze niż 13 lat? bo właczyłam w trakcie...była o tym
        > mowa?
        >
        Jednak tak. Podobno od 17 maja
        • slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:15
          o jaaa serio?
          • karme-lowa Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:18
            slonko1335 napisała:

> o jaaa serio?
            >
            W innym wątku ktoś pisał. Ja tego nie slyszałam.
            • slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:25
              mam ten wątek
              • slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:26
                ale tam żadnego konkretu...
                • little_fish Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:34
                  Widziałam na pasku napis, więc chyba tak
        • slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:24
          gdzie coś jest o tych dzieciach? bo ten punkt mnie najbardzije interesuje na chwilę obecną...
          • karme-lowa Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:39
            slonko1335 napisała:

> gdzie coś jest o tych dzieciach? bo ten punkt mnie najbardzije interesuje na ch
            > wilę obecną...
            >
            Słonko, mogą wyjść od 17 maja. Teraz doczytałam
    • lifecolor Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:10
      Czy ktoś pamięta jeszcze o placach zabaw? Co z nimi? Na boiskach zwiększyli limit, w kościołach, w transporcie, a o placach zabaw nic
      • ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:12
        Tez mnie to interesuje. Mogluby w koncu odmrozic tez place. Ryzyko znikome.
    • asia_i_p Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:16
      Jestem bardzo ciekawa, co znaczą te konsultacje. Bo jeśli to znowu będzie ściśle dobrowolne, to to nie ma sensu - przyjdzie Kasia, która sobie świetnie radzi, miło sobie pogawędzimy, wpiszę kolejną piątkę czy szóstkę. Skoro juz uruchamiamy - częściowo - to może w liceum, gdzie nie chodzi już o opiekę, uruchomić w ograniczonym zakresie właśnie dla tych uczniów, którzy sobie z nauką zdalną i z nauką w ogóle nie radzą?
      • malia Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:20
        to to właśnie ich zaprosisz na te konsultacje.

Jak mnie to niemożebnie wkurza, to nie macie pojęcia.
        A jeszcze kosmos zasiała we mnie jakieś dziwne obawy co do września. Dziwne, bo do dzisiaj wierzyłam że wrzesień będzie już normalny
        • asia_i_p Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:28
          No właśnie już przeczytałam na stronie MEN, że konsultacje są dobrowolne. Czyli ja ich uprzejmie zaproszę, oni uprzejmie podziękują i nadal będą odsyłać akurat tyle zadań online, żeby się nie dało powiedzieć, że nie realizują obowiązku szkolnego. Uważam, że właśnie dla nich i dla zagrożonych powinny być zrobione obowiązkowe lekcje raz w tygodniu - to by były małe grupy, bo ile jest zagrożonych na klasę. A zdalnie ci, którzy sobie radzą.
      • black.emma Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:23
        Fajny pomysł, to by miało sens, skoro i tak w zajęciach nie mogłaby uczestniczyć cała klasa. W starszych klasach SP tez pewnie by się sprawdziło.
      • molik28 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:27
        Jeżeli mają to być konsultacje dobrowolne to równie dobrze mogą być online.
        • grey_delphinum Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:32
          Przecież to jakis bełkot, dalej nic nie wiadomo sad
        • maurra Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:36
          konsultacje dla tych, co są w potrzebie typu zagrożenie jedynką lub "nie rozumiem tego i tego w temacie nr 25 w podręczniku pt."Mejoza'".
      • maurra Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:33
        no ale tak ma chyba właśnie być - od 1 czerwca konsutacje dla uczniów, którym nie szła nauka zdalna, łapali złe oceny, "bz", chcą coś zaliczyć, poprawić na ocenę wyższą niż wychodzi z dotąd ocen uzyskanych. IMO całkiem sensowne
        • asia_i_p Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:39
          Byłoby, ale są to konsultacje dobrowolne, juz to wisi na stronie MEN. Czyli nie wyłapią zaginionych.
          • grey_delphinum Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:42
            W klasie syna jest jeden chłopak, który może do tej pory zrobił 10% tego, co powinien i chyba w ogóle wyjechał z miasta. Z pewnością z pieśnią na ustach przyjedzie na "dobrowolne konsultacje" big_grin
          • maurra Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:48
            zagnieni to powinni być wyłapani już dawno. Konsultacje raczej dla tych uczniów, którzy z różnych powodów w zdalniej mieli pod górkę (np. sprawdziany na testportalu typu "15 sek. na odpowiedź" a w domu internet o prędkości 0,2 Mb/s)
            • asia_i_p Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 14:07
              Tacy to u nas się juz dawno odnaleźli. Z chętnymi uczniami nie ma problemu, nawet jeżeli technicznie mają pod górkę. Chodzi o speców, którzy mają dość internetu i sprawności, żeby napisać sprawdzian, wypracowanie i pożartować z kolegami na klasowej konwersacji na Messengerze, nawet dość, żeby wpaść na lekcję online na minutę i powiedzieć dzień dobry, a potem sobie idą. Rozmowy z rodzicami wyglądają tak "Ale jak to nic nie robi, wciąż siedzi przy komputrze. Widać nie przeszło/ zaginęło/ ....". I tak cholera co tydzień. Po drodze dostaliśmy ochrzan od dyrekcji, że dzwonić ma tylko wychowawca, bo rodzic dostaje za dużo telefonów i się denerwuje.
        • grey_delphinum Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:39
          Mozecie wkleić link do rozporządzenia, nie mogę go znaleźć...
          • grey_delphinum Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:40
            Proszę smile
            • maurra Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:43
              www.gov.pl/web/edukacja/co-ze-szkolami-do-wakacji
              • grey_delphinum Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:43
                Dziękuję smile
            • maurra Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:44
              rozp. jeszcze nie ma, jest tylko info: "W kolejnych tygodniach będziemy sukcesywnie wydawać stosowne rozporządzenia oraz przekazywać wytyczne sanitarne dotyczące organizacji zajęć w szkołach i placówkach oświatowych."
              • iwoniaw Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 14:10
                maurra napisała:

> rozp. jeszcze nie ma, jest tylko info: "W kolejnych tygodniach będziemy sukc
                > esywnie wydawać stosowne rozporządzenia oraz przekazywać wytyczne sanitarne dot
                > yczące organizacji zajęć w szkołach i placówkach oświatowych."

😂😂😂

Mówcie mi "prorok".

Naprawę powinni sobie obejrzeć ten filmik z panią parodiującą szkołę TVP o źródłach prawa w Polsce - "nie Mateuszu, konferencja prasowa nie jest źródłem prawa" 😂 Serdecznie współczujęwszystkim dyrektorom, w końcu startując do tej fuchy zapewne nastawiali się na działanie zgodne z istniejącymi przepisami, a nie na etat wróżbity Macieja...
    • lot_w_kosmos Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:39
      Jeśli powiem,ze się przez chwilę wzruszyłam i łzy mi stanęły w oczach, to wyjdę na kompletną wariatkę?
      • ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:41
        smile niech place zabaw otworza jeszcze to i ja sie poplacze.
      • jehanette Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:48
        Nie wink
      • lily_evans11 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 17:58
        Jak masz młodszaka z 1-3 to nie wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka