lifecolor 13.05.20, 12:51 Fryzjerzy, restauracje otwarte. Opieka w szkołach od poniedziałku. Konsultacje dla maturzystów, osmioklasistow. To tak na szybko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lifecolor Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 12:52 Od 1 czerwca konsultacje dla pozostałych uczniów, poprawa ocen, więc pewnie zwykła szkoła nie wroci Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-anna Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 12:55 Zapomniałaś napisać, że jest to opieka dla uczniów kl.1-3. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 12:56 No wydawało mi się to oczywiste, tak jak działają swietlice Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-anna Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:05 Dla mnie nic już nie jest oczywiste ☹ Odpowiedz Link Zgłoś
ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 12:58 Wspolczuje dyrektorom. 2 dni na przygotowanie, jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita1906 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 14:16 no jak to 2 dni - od dzisiaj 11 ;-p Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 14:21 Eee, dowolna ilość dni. Nie nakazali otwarcia szkół, tylko je umożliwili. Jaki procent przedszkoli uruchomiono zaraz 6 maja? U mnie w mieście 5 przedszkoli. Publiczne nieczynne do 24 maja, integracyjne niepubliczne tak samo. 2 niepubliczne prowadzone przez to samo stowarzyszenie czynne od 11. O 5 nie ma informacji na stronie, ale ponieważ jest przy szkole, zakładam, że nadal nieczynne Odpowiedz Link Zgłoś
ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 14:23 Najpierw zrozumialam ze od 18.05 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:02 opieka w skzołach od poniedziałku ale 25 Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:04 Powiedział też o częściowym realizowaniu podstawy programowej, o za jęciach dydaktyczno- opiekuńczych.Będzie chaos. Czy ktoś wie, ile to jest "mała grupa"? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:08 Spokojnie, zrobią wytyczne tak jak dla przedszkoli. Za dzień, lub dwa. Poza tym "dają możliwość" a nie nakazują. Jak się dyrektor nie wyrobi to otworzy później. Jak z przedszkolami Odpowiedz Link Zgłoś
ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:05 A ja nie konca zrozumialam- od 1 czerwca wracaja wszyscy normalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:08 Aha. Czyli rok szkolny sie skończył de facto. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:08 To też interesujące. Czy w trakcie konsultacji ma być realizowana podstawa programowa? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:14 to mają być konsultacje jak ktoś ma z cyzmś problem albo chce poprawić ocenę, ja to tak zrozumiałam przynajmniej...czyli nie wracają normalnie przed końcem roku...ciekawe kiedy nauczyciele mają te konsultacje prowdzić nauczając zdalnie i opiekując się maluchami... Odpowiedz Link Zgłoś
ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:16 To juz wladzuni nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:23 Bo nauczyciel będzie jedną polową mózgu przeprowadzał zajęcia online, a drugą - konsultacje na żywo. Chyba, ze będą to konsultacje nocne, albo właśnie sukcesem zakończono próby klonowania nauczycieli. Sama jestem ciekawa, jak to rozwiążą... pewnie poniedziałek zajęcia online, wtorek- konsultacje... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:31 Też tak zrozumiałam. Zresztą tę poprawę ocen minister nawet wyartykułował. Ale nikt nie powiedzuał co dalej. Jak już wystawią te oceny, to nikt nie będzie chodził na konsultacje. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-anna Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:09 Ja zrozumiałam, ze od 1 czerwca będą tylko konsultacje w szkołach podstawowych. Natomiast zajęcia praktyczne w szkołach policealnych. Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:06 Najpierw premier powiedział zajęcia wychowawczo - opiekuńcze potem wychowawczo - dydaktyczne😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:07 Znowu pierdniecie bez ładu i składu Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:04 Slyszalyscie dokladnie, doslownie MEN ? Wg mnie on powiedzial ze bedzie opieka 1-3 ale w trakcie beda eeakiziwane zajecia dydaktyczne. To co to w koncu ma byc ? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:07 julita165 napisała: > Slyszalyscie dokladnie, doslownie MEN ? Wg mnie on powiedzial ze bedzie opieka > 1-3 ale w trakcie beda eeakiziwane zajecia dydaktyczne. To co to w koncu ma byc > ? Jak już napisałam w wątku obok - ja tam w nic nie wierzę, dopóki rozporządzenia nie zobaczę, bo te konferencje men to istne radio Erewań. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:07 Słuchałam, bardzo niejasno powiedział. I że chcą wrócić do tradycyjnej formy, kiedy zdążą? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:08 potem stwierdził, że będa w jakimś zakresie dydaktyczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:10 A wszystko "za zgodą rodziców", nic na przymus. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:09 On sam nie wie. Co za banda.... Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:15 A na men.gov.pl jest napisane ze to dyrektorzy szkol beda decydowac czy tylko zak opiekuncze czy tez dydaktyczne. WTF ? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:20 No właśnie, jeden wielki WTF. Najważniejsze jednak, że rząd polski doskonale opanował pandemię i nasi przyjaciele z Europy Zachodniej nam zazdroszczą, gdyż niestety nie umieli tak dobrze i trup ścielił się gęsto. Wiwat rząd! Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:25 Ja tyle zanotowałam: "tam oprócz opieki, nauczyciele zaoferują jakąś formę zajęć dydaktycznych, nadal będzie realizowana podstawa programowa, tam gdzie to możliwe bedzie to relizowane za pomocą nauczania stacjonarnego" Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:38 Dyrektorzy właśnie dostali ostrej laksacji od tego bełkotu Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:09 wypuszczą z domu dzieci młodsze niż 13 lat? bo właczyłam w trakcie...była o tym mowa? Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:10 slonko1335 napisała: > wypuszczą z domu dzieci młodsze niż 13 lat? bo właczyłam w trakcie...była o tym > mowa? Nie Odpowiedz Link Zgłoś
ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:11 Ktos obok napisał ze od 17.05 tak. To jak w koncu? Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:11 slonko1335 napisała: > wypuszczą z domu dzieci młodsze niż 13 lat? bo właczyłam w trakcie...była o tym > mowa? > Jednak tak. Podobno od 17 maja Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:18 slonko1335 napisała: > o jaaa serio? > W innym wątku ktoś pisał. Ja tego nie slyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:26 ale tam żadnego konkretu... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:34 Widziałam na pasku napis, więc chyba tak Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:24 gdzie coś jest o tych dzieciach? bo ten punkt mnie najbardzije interesuje na chwilę obecną... Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:39 slonko1335 napisała: > gdzie coś jest o tych dzieciach? bo ten punkt mnie najbardzije interesuje na ch > wilę obecną... > Słonko, mogą wyjść od 17 maja. Teraz doczytałam Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:10 Czy ktoś pamięta jeszcze o placach zabaw? Co z nimi? Na boiskach zwiększyli limit, w kościołach, w transporcie, a o placach zabaw nic Odpowiedz Link Zgłoś
ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:12 Tez mnie to interesuje. Mogluby w koncu odmrozic tez place. Ryzyko znikome. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:16 Jestem bardzo ciekawa, co znaczą te konsultacje. Bo jeśli to znowu będzie ściśle dobrowolne, to to nie ma sensu - przyjdzie Kasia, która sobie świetnie radzi, miło sobie pogawędzimy, wpiszę kolejną piątkę czy szóstkę. Skoro juz uruchamiamy - częściowo - to może w liceum, gdzie nie chodzi już o opiekę, uruchomić w ograniczonym zakresie właśnie dla tych uczniów, którzy sobie z nauką zdalną i z nauką w ogóle nie radzą? Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:20 to to właśnie ich zaprosisz na te konsultacje. Jak mnie to niemożebnie wkurza, to nie macie pojęcia. A jeszcze kosmos zasiała we mnie jakieś dziwne obawy co do września. Dziwne, bo do dzisiaj wierzyłam że wrzesień będzie już normalny Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:28 No właśnie już przeczytałam na stronie MEN, że konsultacje są dobrowolne. Czyli ja ich uprzejmie zaproszę, oni uprzejmie podziękują i nadal będą odsyłać akurat tyle zadań online, żeby się nie dało powiedzieć, że nie realizują obowiązku szkolnego. Uważam, że właśnie dla nich i dla zagrożonych powinny być zrobione obowiązkowe lekcje raz w tygodniu - to by były małe grupy, bo ile jest zagrożonych na klasę. A zdalnie ci, którzy sobie radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:23 Fajny pomysł, to by miało sens, skoro i tak w zajęciach nie mogłaby uczestniczyć cała klasa. W starszych klasach SP tez pewnie by się sprawdziło. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:27 Jeżeli mają to być konsultacje dobrowolne to równie dobrze mogą być online. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:32 Przecież to jakis bełkot, dalej nic nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:36 konsultacje dla tych, co są w potrzebie typu zagrożenie jedynką lub "nie rozumiem tego i tego w temacie nr 25 w podręczniku pt."Mejoza'". Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:33 no ale tak ma chyba właśnie być - od 1 czerwca konsutacje dla uczniów, którym nie szła nauka zdalna, łapali złe oceny, "bz", chcą coś zaliczyć, poprawić na ocenę wyższą niż wychodzi z dotąd ocen uzyskanych. IMO całkiem sensowne Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:39 Byłoby, ale są to konsultacje dobrowolne, juz to wisi na stronie MEN. Czyli nie wyłapią zaginionych. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:42 W klasie syna jest jeden chłopak, który może do tej pory zrobił 10% tego, co powinien i chyba w ogóle wyjechał z miasta. Z pewnością z pieśnią na ustach przyjedzie na "dobrowolne konsultacje" Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:48 zagnieni to powinni być wyłapani już dawno. Konsultacje raczej dla tych uczniów, którzy z różnych powodów w zdalniej mieli pod górkę (np. sprawdziany na testportalu typu "15 sek. na odpowiedź" a w domu internet o prędkości 0,2 Mb/s) Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 14:07 Tacy to u nas się juz dawno odnaleźli. Z chętnymi uczniami nie ma problemu, nawet jeżeli technicznie mają pod górkę. Chodzi o speców, którzy mają dość internetu i sprawności, żeby napisać sprawdzian, wypracowanie i pożartować z kolegami na klasowej konwersacji na Messengerze, nawet dość, żeby wpaść na lekcję online na minutę i powiedzieć dzień dobry, a potem sobie idą. Rozmowy z rodzicami wyglądają tak "Ale jak to nic nie robi, wciąż siedzi przy komputrze. Widać nie przeszło/ zaginęło/ ....". I tak cholera co tydzień. Po drodze dostaliśmy ochrzan od dyrekcji, że dzwonić ma tylko wychowawca, bo rodzic dostaje za dużo telefonów i się denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:39 Mozecie wkleić link do rozporządzenia, nie mogę go znaleźć... Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:43 www.gov.pl/web/edukacja/co-ze-szkolami-do-wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:44 rozp. jeszcze nie ma, jest tylko info: "W kolejnych tygodniach będziemy sukcesywnie wydawać stosowne rozporządzenia oraz przekazywać wytyczne sanitarne dotyczące organizacji zajęć w szkołach i placówkach oświatowych." Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 14:10 maurra napisała: > rozp. jeszcze nie ma, jest tylko info: "W kolejnych tygodniach będziemy sukc > esywnie wydawać stosowne rozporządzenia oraz przekazywać wytyczne sanitarne dot > yczące organizacji zajęć w szkołach i placówkach oświatowych." 😂😂😂 Mówcie mi "prorok". Naprawę powinni sobie obejrzeć ten filmik z panią parodiującą szkołę TVP o źródłach prawa w Polsce - "nie Mateuszu, konferencja prasowa nie jest źródłem prawa" 😂 Serdecznie współczujęwszystkim dyrektorom, w końcu startując do tej fuchy zapewne nastawiali się na działanie zgodne z istniejącymi przepisami, a nie na etat wróżbity Macieja... Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:39 Jeśli powiem,ze się przez chwilę wzruszyłam i łzy mi stanęły w oczach, to wyjdę na kompletną wariatkę? Odpowiedz Link Zgłoś
ivanova Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 13:41 niech place zabaw otworza jeszcze to i ja sie poplacze. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Trwa konferencja premiera 13.05.20, 17:58 Jak masz młodszaka z 1-3 to nie . Odpowiedz Link Zgłoś