natalia.nat Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:25 Ło matko. Co ci przeszkadza, że teściowa lubi się chwalić osiągnięciami swoich wnuków, nawet jeżeli według ciebie nie ma powodu? Nie szkoda ci życia na takie rozkminy? Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:27 Nadmienię tylko,że i moja córka ma takie świadectwa rok w rok ale do głowy nam nie przyszło tak się tym chwalić mozna wiedziec, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:32 Robić xero i kłaść na stole, oraz okazywać wszystkim gościom? Straszna siara. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 17:08 Niby siara, ale jednak zazdrość zżera... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 16:32 Możesz zacząć wypytywać o świadectwo, dlaczego nie leży razem z podsumowaniem dodatkowego angielsko i strzyknąć jadem „Stasia chętnie by pomogła, bo ma same szóstki, ale nie ma czasu bo jeszcze pianino, kaligrafia koreanska i tance latynoamerykańskie, oraz aikido”. Pytanie, czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 17:55 ojp wez kolo i sie walnij w czolo Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 20:28 Nie ripostowałabym, ze względu na tego chłopca. Jeżeli nie jest za bystry, to wyniki zdobywa tytaniczną pracą, i w takim razie jakaś pochwała mu się należy. Obcięcie babci chwalącej się jego sukcesami to zrobienie mu niepotrzebnej przykrości. Rozumiem, że cię babka wpienia, ale on też sobie babci nie wybierał. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 20:33 Przecież nie musi ripostować w obecności niezbyt bystrego chłopca. Można coś powiedzieć teściowej w cztery oczy. A jeszcze lepiej żeby to zrobił mąż. Oczywiście jeżeli faktycznie teściowa przesadza. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 21:10 o tym braku bystrości to może być nadinterpretacja Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 21:09 W zasadzie tu nie ma dobrego wyjścia z sytuacji poza nasłaniem męża na swoją matkę by ustawił ją do pionu. Takie faworyzowanie jednych wnuków to jest budowanie przepaści między rodzinami i sianie fermentu. Teściowa zamiast scalać rodzinę rozwala ją. Autorka jest wyraźnie uprzedzona do tamtych wnuków, ale skąd to się wzięło? Jeśli wasze dzieci przez lata byłyby dziećmi gorszego sortu to też znienawidziłbyście tamtą część rodziny. Szkoda, że mleko już się rozlało i córka autorki oraz jej kuzyni już prawdopodobnie nigdy nie będą mieli fajnych relacji. Jedyna wina autorki wątku jest taka, że trzeba było wymyślić ciętą ripostę i ustawić teściową wiele lat temu, zanim zdążyła zatruć relacje między rodzinami swoich synów. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 21:09 Nie siliłabym się na złośliwości, a już na pewno nie wobec tego dziecka, w końcu ja mam dzieści lat a to tylko dziecko. Powiedziałabym szczerze w czym problem. Oto mniej więcej co bym powiedziała bez przekąsu "Wspaniałe oceny, szczerze gratuluję "Michał", /do babci/ szkoda że babcia nie docenia osiągnięć innych wnuków, bardzo nam wszystkim z tego powodu przykro, bo np moja Dorotka też ma świetne oceny, w tym roku ma średnią X.X, oczywiście czerwony pasek na świadectwie!" i patrzę co babcia na to. Jeśli nic, albo fuknie, dodałabym coś w stylu "a nie mówiłam, babci nie interesuje nikt inny poza Michałem i jego rodzeństwem, przykro.". Niech moje dziecko wie, że ja widzę podłe zachowanie babci i nie odbieram go jako coś słusznego i normalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 08:40 A babcia na to: to czemu jej nigdy nie chwalisz??? ;P Może babcia chwali wnuka,bo z nim mieszka i wie,jakie ma świadectwo. Z kolei nie zna tak dobrze sytuacji wnuczki i wychodzi z założenia, że ją powinna przed babcią wychwalać mama. Jak spyta o oceny, a będą slabsze, to może sprawić wnuczce przykrość, albo wyjść na wypytujacą się i wścibską. Każda strona może inaczej postrzegać tę sytuację. Matka też może pochwalić córkę, nie sprawiając przykrości drugiemu wnukowi czy chamsko odszczekując się babci. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 08:42 Jak to proponowano w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
astrologia333 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 21:40 Chrupię sobie właśnie lekko nieświeże paluszki i czytam ten pasjonujący post. Nie powiem na początku brzmi w miarę sensownie i nawet ocieram się tutaj o pewien rodzaj współczucia. Niestety im dalej w las, tym gorzej. O laboga, teściowa zła, głupia i nadęta. Rodzice lepszych dzieci tyrani i barany, zmuszają do nauki a i tak nie ma to sensu - a jakżeby inaczej? Najmłodszy dziecko zarozumiałe, złośliwe, przytępawe i bez paska. Pozostałe ukochane wnusie mimo iż ten pasek miały i tak są głupie i tępe bo ledwo się na studia dostały i to w ogóle jakieś lipne. Zapewne miałaś prawo tak napisać. Nawet masz prawo coś powiedzieć. Powiem więcej, po lekturze tego forum masz nawet prawo jej pierdzielnąć w łeb. Nie pochwalam, ale się zdarza. Nerwy, stres, życie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 21:46 co za skandal, wyrwij jej to "świadectwo", podrzyj, napluj na nie i potem jeszcze po nim poskacz. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 22:56 A później usiądź spokojnie przy stole i powiedz, że prosisz kawę. To zrobi wrażenie na lata 😝 Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 07.06.20, 22:56 Moj Boze.... Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 09:07 Machnęłabym ręką na to chwalenie się teściowej, o ile dziecko nie czuje się przez babcię odrzucone, gorsze od kuzyna. Zawsze trafi się taka osoba w rodzinie, która ma manię ocenową i na każdym kroku będzie się przechwalać. Chłopca szkoda, biega z korków na kolejne korki dla umęczenia średniej, a gdzie rozwijanie zainteresowań? Popychanie w tych kierunkach, do których ma największe predyspozycje? Jednak nie zdobyłabym się na komentarz w gronie rodzinnym, chcesz to wymień sukcesy córki, możesz przynieść świadectwo, dyplomy. Bez ripost. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 09:17 Zrobilabym kolorowe ksero swiadectwa corki i w milczeniu polozyla obok tamtego 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 11:25 Obrzydliwy ten wątasek. Ty się serio cieszysz, że tamte wnuki jednak sobie nie tak najlepiej radzą i będziesz otwierać szampana ilekroć powinie im się noga. Fuj Brzydzi mnie to tym bardziej, że takie podejście miał mój ojciec. Wstydziłam się za niego, choć początkowo oczywiście nie zdawałam sobie sprawy z tego, co tkwi głęboko w jego umyśle. Z czasem jego niechęć do moich kuzynek zaczęła być coraz bardziej widoczna. Dziś, gdy jest dawno po wylewie, w początkach jakiejś demencji, każdą wizytę zaczyna od "co słychać?", przy czym doskonale wiem, że pod tym pytaniem kryje się "co tam złego u twoich kuzynek i kuzynów?". Karmi się latami ich porażkami, czyha na każde potknięcie i przynosi mu ono chorą satysfakcję. Ja już dawno zapomniałam o tym, że babcia nas nierówno traktowała, nigdy mnie to jakoś bardzo głęboko nie dotknęło. Ale dotyka mnie to, że mój własny ojciec żyje niechęcią do dzieci swojego rodzeństwa. I brzydzi mnie jego postawa. Nie idź tą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 16:45 A mnie żal Twojego ojca. I to wina jego własnych rodziców. Tak. Obrzydliwe jest traktowanie czy to dzieci czy to wnuków nierówno. Widocznie Twój ojciec też był źle traktowany przez rodziców i sobie z tym nie poradził przez całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
ylisse Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 17:16 Przeczytalam troche wpisow i nie rozumiem o co w tym wszystkim chodzi. 1/ • watkodajka ( co za slowo!!!! ) nie jest zainteresowana ogladaniem swiadectw cudzych dzieci (nawet ja rozumiem) pokazywanych nie przez wlasciciela tych swiadectw. • watkodajka wie jak wygladaja takie swiadectwa, bo ma wlasne dziecko , ktore przynosi podobne swiadectwa • watkodaja nie wie jak grzecznie odmowic ogladania tych swiadectw. No to napisalam odpowiedz jedyna sluszna: Grzecznie podziekowac i powiedziec, ze ona wie jak te swiadectwa wygladaja. Rozwiazanie chyba oczywiste. 2/ Gdy dzieci ( bedace wlascicielami tych swiadectw) zarowno watkodajki lub inne maja ochote pochwalic sie swiadectwami i swoimi osiagnieciami przed babcia, ciocia, pania w sklepie, sasiadka, listonoszem. (BTW : O tym w ogole nie bylo mowy w watku!!!!) Takie ich prawo.Naturalnym odruchem jest powiedzenie: “To super! Wspaniale, ze to osiagnelas/ales, Pewnie kosztowalo cie to sporo pracy i jestes teraz z siebie dumna/y! To ekstra. Ciesze sie.” Slowa te moze spokojnie wypowiedziec kazda z w/w osob , ktorym to dziecko przedlozylo przed oczy papier ze stopniami. Niejasne jest dla mnie CHWALENIE sie nie swoim swiadectwem. I GRATULOWANIE rodzicowi, z jego dziecko ma piatke???? To troche tak jak ja bym sie zaczela chwalic na forum i byla niezmiernie dumna z tego jaki to swietny samochod kupila sobie moja sasiadka…. I oczeikwala gratulacji z tego powodu… Calosc dyskusji jest dla mnie mocno niezrozumiala. Odpowiedz Link Zgłoś
kebabbathehutt Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 18:08 Moze zamiast ripostować, zapytaj sie samej siebie czemu to cie tak boli. Ja rozumiem, ze sytuacja nie jest mila i ze twoje dziecko pewnie czuje sie pominięte, ale to tez dobry moment wychowawczy, bo mozesz córce wyjaśnić, ze budowanie własnego poczucia wartości w oparciu na komentarze i opinie innych nie jest dobrym pomysłem. No i moze po prostu zapytaj sie babci, dlaczego świadectwami twojej córki sie nie chwali. Super by bylo gdyby babcia przejmowała i chwaliła sie osiągnięciami wszystkich, ale skoro tak nie jest to moze warto o tym porozmawiać, zeby zrozumieć dlaczego tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ylisse Re: Cięta acz inteligentna riposta potrzebna 08.06.20, 18:16 "dziecko pewnie czuje sie pominięte" a ktos ZADAL PYTANIE dziecku JAK sie czuje? moze doprecyzuje; nie: CZY sie czuje pominiete, tylko JAK SIE Z TYM CZUJE? Odpowiedz Link Zgłoś