hedna 08.06.20, 08:34 W moim przypadku to nie wiem czy takie znowu dzieło 😉 Ale ogólnie, lubicie rękodzieło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beataj1 Re: Rękodzieło 08.06.20, 08:43 Bardzo. I to ewoluuje. Zaczęłam od haftu krzyżykowego - i dalej go lubię, tylko lubię robić coś co potem mi się przyda a haftowane obrazeczki w ramkach niespecjalnie mi się podobają. Potem było szydełko - jak już oblekłam dom w 15 narzut i kocyków szydełkowych to mi sie znudziło. Potem były druty - znowu pół rodziny w sweterkach. Szycie: na początku szyłam patchworki. Teraz szyje ciuchy i jestem mega dumna jak ludzie na ulicy podchodzą i pytają gdzie kupiłam tą fajną bluzę dla syna czy sukienkę córki. W między czasie zainteresowałam sie stolarką (odnawianie mebli) i przy okazji trochę tapicerstwem - ale to tylko trochę. Na razie zostałam przy szyciu i tu się w pełni realizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Rękodzieło 08.06.20, 10:08 Jesteś kobietą renesansu Możesz powiedzieć, w jaki sposób nauczyłaś się szydełkować? Bo mnie ciągnie, ale nie umiem, a w rodzinie nie mam już nikogo, kto by mi przekazał tę wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Rękodzieło 08.06.20, 11:43 Pierwsze półsłupki pokazała mi koleżanka. Resztę bardziej skomplikowanych ściegów nauczyłam się z rysunkowych instrukcji znalezionych w internecie (bo to były czasy z przed youtuba). Teraz do wszystkiego są filmiki. Wczoraj np uczyłam się filofunu by zrobić córce bransoletkę. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Rękodzieło 08.06.20, 08:48 Inaczej - jeżeli rzecz, która mi się podoba jest przy okazji rękodziełem to ogromny plus. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Rękodzieło 08.06.20, 08:49 Chciałabym nauczyć się szyć, bo jestem już zmęczona podłą jakością ubrań z sieciówek. Niestety nie mam warunków, za małe mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzia098 Re: Rękodzieło 08.06.20, 11:10 Naprawdę nie masz gdzie postawić maszyny do szycia? Jak można mieć za małe mieszkanie do szycia? Odpowiedz Link Zgłoś
astramastra Re: Rękodzieło 08.06.20, 11:37 Może nie ma stołu czy stolika by postawić tam maszynę. Na ławie nie poszyjesz. Poza tym do szycia ubrań, szczególnie z dzianiny potrzebny jest overlock. No i oprócz maszyny to mnóstwo materiałów, jak już sie wpadnie w to hobby, miliony kolorów nici, igły, gumki, guziki, suwaki, wykroje itp, itd. Z czasem brakuje miejsca w domu Jednak polecam bardzo, przyjemne hobby. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Rękodzieło 08.06.20, 11:56 No właśnie. Musiałabym rozkładać się z szyciem na stole kuchennym blokując go pozostałym domownikom, że już nie wspomnę o sprzątaniu tego majdanu przed każdym gotowaniem i jedzeniem posiłku. Chciałabym też mieć manekin i osobną komodę na przybory oraz tkaniny. Niestety hobby typu szycie, malarstwo, robienie biżuterii artystycznej, itp. wymaga moim zdaniem osobnej pracowni, bo inaczej generuje się potworny bałagan. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Rękodzieło 08.06.20, 08:54 Lubię falami. A najgorsze jest to,że jak już coś wykonam, a zwykle jest to praco i czasochłonne to już mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Rękodzieło 08.06.20, 08:59 Tak. Moja mama pięknie haftuje i szydełkuje, czasem robi też coś na drutach. Ja talentu nie odziedziczyłam, czasem wyszyję coś haftem krzyżykowy, albo zrobię jakieś ozdoby choinkowe czy wielkanocne. Chętnie eksponuję rękodzieło, bo podoba mi sie taki "babciny" styl wnętrz. Czasem też kupuję coś na targach czy jarmarkach. W zeszłym roku poznałam fantastyczną hafciarkę z Makowa Podhalańskiego. Robi piękne serwety i obrusy haftem płaskim. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: Rękodzieło 08.06.20, 09:02 Tak. Chętnie kupuję, bo wykonać to niestety nie umiem nic sensownego. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Rękodzieło 08.06.20, 09:13 Nie - mam absolutnie dwie lewe ręce do rękodzieła, poza tym nie lubię wszelkiego rodzaju przydasi. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Rękodzieło 08.06.20, 09:55 W moim kręgu rękodzielniczym mianem przydasi określa się sprzęt i materiały (rzeczy, które się przydadzą ), a ty masz chyba na myśli efekty pracy - w sensie jakiś durnostrojek? Rękodzieło to nie tylko ozdoby i duperelki. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Rękodzieło 08.06.20, 10:13 Dokładnie. Ja tych wszystkich serwetek, bieżników itp też nie lubię. Ale mam kilka rzeczy wykonanych ręcznie, które bardzo mi się podobają i są jak najbardziej użytkowe i przydatne Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Rękodzieło 08.06.20, 09:58 O, a co np robisz? Ja szydełkuję - chusty, kominy, szale i ostatnio koszyki Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Rękodzieło 08.06.20, 10:32 Prawie wszystko robię, tylko falami (bo raz, że czasu brak, a poza tym po pewnym czasie mam dość). Jedyne czego nie próbowałam, to bardziej zaawansowanej pracy z metalem (bo jakieś popierdułki typu klepanie biżuterii to i owszem) - ale nie mam warunków niestety (może kiedyś). A i decoupage mnie nie kręci, próbowałam, ale to nie to Ostatnio najwięcej bawiłam się drewnem (trochę renowacja, trochę robienie od postaw), ale obecnie wracam znowu do malowania. Szydełkować i robić na drutach potrafię, ale szybko mi się nudzi, jeden sweter i muszę zrobić przerwę Szycie na razie też na takim etapie średnio-początkowym - tzn uszyję sobie prostą bluzkę, spódnicę, spodenki, o jakiś poduszkach, kosmetyczkach i torbach nie wspomnając, ale już garsonki czy kurtki nie - to zdecydowanie mnie przerasta. Kilka lat temu dość mocno wsiąkłam w filcowanie, ale głównie na sucho (a to właśnie drobiazgi), na mokro też nie mam specjalnie warunków, chociaz jakieś mniejsze rzeczy robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Rękodzieło 08.06.20, 09:51 Lubię obrusy mereżkowe, serwetki - zarówno stołowe, jak i ozdobne, podoba mi sie też pościel...takie ręcznie wykonane rzeczy, na porządnej tkaninie - delikatny len, adamaszek, bawełna dobrej jakości - są bardzo drogie i świetnie wyglądają latami...aha, widziałam też piękne lniane ręczniki wykończone koronką ręcznie robioną...cudeńka... Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Rękodzieło 08.06.20, 09:55 Myślałam, że to wątek o zyciu seksualnym panów z tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
bobbiedraper Re: Rękodzieło 08.06.20, 09:58 Zakładasz, że panie z tego forum nie mają praktyk w tym zakresie i ich nie potrzebują? Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Rękodzieło 08.06.20, 10:00 Z tego co pisze tutaj bapcia_stasia(czy jakoś tak) i tifa to ty jesteś facetem. Pewnie dlatego poczułeś się wywołany do odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bobbiedraper Re: Rękodzieło 08.06.20, 10:09 Tifa/stasia/krejzi to facet i nazywa się Radek. Zaraz się odezwie bo śledzi forum na bieżąco A jak jest twoja płeć? Odpowiedz Link Zgłoś
bobbiedraper Re: Rękodzieło 08.06.20, 10:31 A skąd mam to wiedzieć? A jak troll napisze, że jesteś facetem? Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Rękodzieło 08.06.20, 10:34 Nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie. Szkoda czasu i energii na ciebie. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Rękodzieło 08.06.20, 10:22 Lubię... szydełkować i dziergać na drutach nauczyłam się od mamy daaawno temu, a od dekady znów się tym zajmuję. Swetry na drutach już mnie znudziły, mam w szafie tyle, że nie umiem już znaleźć nic nowego inspirującego. Teraz jestem na etapie koronkowych obrusów, firanek i szydełkowych narzut... uwielbiam to robić, cieszy mnie efekt końcowy i wielką przyjemność sprawiają zachwyty znajomych Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Rękodzieło 25.06.20, 04:04 Hedna, first of all - jak sie miewa corka? Gdzies mi przepadl watek o upadku z konia, czy wszystko jest okay? Mam nadzieje, ze tak! I mam nadzieje, ze panna w dobrym zdrowiu i w dobrym humorze mimo upadku Co do rekodziela, to jedyne w co sie czasem daje wciagac, to quilting do spolki z girlfriend mojego Sredniego, jej mama i jeszcze dwiema-trzema paniami z jej rodziny. Robie za tzw. "podreczna" czyli cos tam wytne, nitke nawloke, zmierze/wymierze, wyprasuje gdy prawdziwe rekodzielczynie/mistrzynie czynia cuda Dzieki takiej cooperation, zarobilam kilka przepieknych quilts w kolorach i na wymiar wedlug moich potrzeb i marzen. Tak najbardziej to lubie patrzec jak one szyja i sluchac jak gadaja Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Rękodzieło 25.06.20, 08:38 Od razu przypomniała mi się Ania z Zielojego Wzgórza i wspólne dzierganie. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Rękodzieło 25.06.20, 04:12 Lubie, ale nie mam czasu ani checi, zeby nauczyc sie czegos wiecej. Kiedys zapamietale haftowalam haftem richelieu kolnierzyki, bierzniki i serwetki, ale wtedy nie bylo internetu Potrafie szydelkowac i robic na drutach, ale nie mam cierpliwosci, zeby nauczyc sie robic swetry czy np. czapki. Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Rękodzieło 25.06.20, 08:01 Uwielbiam haft krzyżykowy. Moje największe dzieło to obraz o wymiarach 90x60cm, wyszyty na drobnej kanwie. Właśnie czekam na ramę i zawiśnie w przedpokoju 😊 Mam też zegarki wyszyte haftem. Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Rękodzieło 25.06.20, 08:17 banicazarbuzem napisała: > Uwielbiam haft krzyżykowy. > Moje największe dzieło to obraz o wymiarach 90x60cm, wyszyty na drobnej kanwie. > > Właśnie czekam na ramę i zawiśnie w przedpokoju 😊 > Mam też zegarki wyszyte haftem. Dawaj zdjęcia. Fajnie że ktoś ma taki talent. A te zegarki mają cyfry wyhaftowane? Odpowiedz Link Zgłoś