Dodaj do ulubionych

Makramy - temat na oderwanie myśli.

04.03.22, 10:16
W ostatnich dniach, tak chyba większość z nas rzuciłam się w wir pomagania. Pracuję na kontraktach, skończyłam jeden i na razie nie zaczynam kolejnych, bo jestem nocnym wolontariuszem w mojej dzielnicy w punkcie przyjmującym uchodźców.
Nigdy nie miałam skłonności depresyjnych, ale ta sytuacja zaczyna mi siadać na głowę. Mocno.
Od tygodnia śpię bardzo mało i zaczęłam się też byle jak odżywiać.
To tak tytułem wstępu. Chodzi o to, że muszę znaleźć sobie jakąś odskocznię. Przez przypadek trafiłam na youtubie na filmy o makramach i wsiąkłam. Te dziewczyny tak sobie plotą spokojnie te sznurki, w tle leci uspokajająca muzyczka. Ja też tak chce.
I teraz pytanie do tych co próbowali. Czy plecenie sznurków rzeczywiście uspokaja, czy nic mi się wyjdzie i się tylko wkurwie dodatkowo. Gdzie kupować dobrej jakości sznurki? Czy są jakieś dobre książki na ten temat? Które kanały o makramach najlepsze? Pomocy.
Ps. Mile widziane zdjęcia Waszego rękodziełasmile
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:25
      To zależy, czy lubisz ręczne robótki, czy nie. Jak lubisz to pewnie cię uspokoi, jak nie, to się wk...isz.
      • ania_z_zielonymii Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:28
        W sumie lubię, jestem sprawna manualnie. Idę szukać sklepów sznurkowych smile
        • berdebul Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:50
          Jak Warszawa, to w Paper Concept w Koneserze są od ręki.
    • borsuczyca.klusek Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:25
      O makramach nic nie wiem, ale sama haftuję krzyżykiem i mogę potwierdzić, że takie robótki bardzo uspokajają. Wystarczy, że usiądę z kanwą w fotelu i od razu czuję jak odpuszcza stres i zmniejsza się ciśnienie.
      Tylko ja w tle słucham podcastów true crime 😉
      • ania_z_zielonymii Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:31
        Też jestem fanką podcastow true crime, ale teraz już nie mogę słuchać. Próbowałam, ale w tej sytuacji to dla mnie za wiele i przynosi odwrotny od zamierzonego efekt (nie odrywa myśli tylko jeszcze bardziej przytłacza).
      • kub-ma Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 17:12
        Też o makramach nic nie wiem, ale dla odmiany dziergam na szydełku lub drutach. Rzeczywiście uspokaja. Łapię się na tym, że jak w pracy jestem zmęczona i zestresowana, to marzę o tym, żeby wrócić do domu i dziergać.
    • maniusza Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:25
      To zależy od charakteru. Ja uwielbiam robótki ręczne, haft krzyżykowy, druty, szydełko (makramę akurat dawno dawno temu próbowałam) - i cudownie przy tym odpoczywam i się relaksuję. z kolei większość moich koleżanek dostałoby przy tym qrwicy. Spróbuj zrobić coś małego i sama się przekonasz.
      Co do sznurków nie pomoge, ale znajdź grupę tematyczną na fb, tam na pewno Ci doradzą. Powodzenia smile
    • 35wcieniu Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:29
      Nie wiem czy uspokaja, pewnie zależy od osoby, jedną uspokoi, druga się w*urwi jak jej coś nie będzie szło, albo z nudów. Robiłam kiedyś bo potrzebowałam na prezenty a takich jakie miały być nie znalazłam w necie, moje odczucia są neutralne, tzn. nie wpłynęło to na nic. big_grin Pewnie jak z puzzlami, jednego krew zaleje, drugi lubi, trzeci nie ma żadnych emocji w tym kontekscie.
      Sznurki miałam z internetu, gałęzie z lasu, książek nie miałam, robiłam z jakichś losowych filmów na yt, modyfikując wg potrzeb.
      • ania_z_zielonymii Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:32
        I ładne Ci wyszło to co zrobiłaś? Ale dobry pomysł z tymi kijami. Skoczę do lasu dzisiaj🙂
        • 35wcieniu Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:36
          Hm, no tak wyszło jak miało wyjść, trudno to zepsuć bo jak się pomylisz to przecież widzisz i poprawiasz. A czy to ładne to rzecz gustu, u siebie bym żadnej makramy nie chciała, ale odbiorcy byli zadowoleni.
          • 35wcieniu Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:39
            W sumie jeszcze mogę zasugerować, żebyś sobie spróbowała na jakimś małym patyku i zwykłym cienkim sznurku, czy w ogóle Ci się podoba robienie tego, bo jak się rzucisz na dużą gałąź i długie, grube sznurki, to co z tym później zrobisz jak jednak Ci nie przypadnie do gustu? big_grin
            • ania_z_zielonymii Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:42
              Będzie zabawka dla kotów?😂
          • ania_z_zielonymii Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:42
            Ja mam taki pomysł, żeby zrobić z tej makramy firanę do kuchni, bo ona jest trochę w stylu boho. Czyli kij około 150 cm. Coś jak na tym zdjęciu.
            • 35wcieniu Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:47
              Zrobisz lekko, popularny wzór, pełno instruktaży znajdziesz.
            • borsuczyca.klusek Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:50
              Bardzo ładne
            • magazynka Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 05.03.22, 00:56
              Jak na pierwszy raz, to trochę za trudne.
              Zacznij od prostych węzłów i prostokątnych form. Nabierz wprawy i potem rzucaj się na trudniejsze wyroby.
              Plotłam w latach '80 - siatki na zakupy, wieszaki do doniczek i makatki na ścianę. Potem mi przeszło, bo niemodne się zrobiło, a i czasu i sznurków nie było wtedy.
      • kub-ma Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 17:14
        35wcieniu napisał(a):

> Pewnie jak z puzzlami, jednego krew zaleje
        > , drugi lubi, trzeci nie ma żadnych emocji w tym kontekscie.

A ja mam tak z szachami - jak one mnie irytują!
    • eliszka25 Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:48
      To zależy pewnie od człowieka, ale mnie robótki uspokajają. Kiedyś robiłam dużo na drutach i choć jestem straszny nerwus, to nad drutami mogę siedzieć godzinami i nerwów zero. Nawet, jak wymyślę sobie projekt z głowy i muszę wiele razy poprawiać zanim wyjdzie to, co sobie wymyśliłam. Nie raz było tak, że zrobiłam cały sweter, założyłam na siebie, stwierdziłam, że trzeba poprawić, więc sprułam całość i zrobiłam jeszcze raz. Nerwów przy tym zero.

Teraz właśnie wpadła mi w oko makrama, sznurków już nakupiłam, ale w szwajcarskim sklepie dla rolników, więc namiarów żadnych podać nie mogę. Z tym, że ja mam plan zasłonięcia okien kwiatami, więc skupiam się na takich makramach na doniczki. Póki co próbowałam makramowe supełki, gotowego jeszcze nic nie mam.
      • ania_z_zielonymii Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:51
        Właśnie szukam po polskich sklepach i wszędzie braki w magazynach. Szczególnie kolor ecru, którego ja właśnie potrzebuję. Co do diabła? Wszyscy się na makramy rzucili? Niektóre ematki ostrzegały, że będą braki w zaopatrzeniu, ale żeby sznurki wykupili?
        • agonyaunt Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 13:56
          A w miladruciarnia.pl i w Kokonkach patrzyłaś? Tam zawsze mają pełno różnych sznurków.
          • ania_z_zielonymii Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 14:30
            W miladruciarnia rzeczywiście mają ecru własnej marki. Może spróbuję.
    • rekreativa Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:49
      Ja robię makramy. Takie na ścianę, i z wmontowaną półeczką, i na doniczki, i na poduszki i torebki i wszystko, co się da.
      Polecam gorąco, bo jest to najłatwiejsze rękodzieło, jakie można robić. O wiele łatwiejsze od szydełka. I robi się bardzo szybko. Jakąś niedużą makramę ścienną można upleść w godzinkę.
      Sznurki i akcesoria typu kółeczka drewniane, koraliki, kupuję na Amazonie, jest ogromny wybór.
      Inspiracji szukam na Pintereście.
      Na Youtube masz tysiące tutoriali, więc bez problemu się nauczysz.
      • ania_z_zielonymii Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 10:52
        Piękne😘
        • rekreativa Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 11:01
          Dziękuję smile
          I podkreślam jeszcze raz, że łatwe, także do dzieła!
      • kub-ma Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 17:17
        Czyli mówisz, że łatwe?
        Uwielbiam szydełkować, zatem istnieje szansa, że mi pójdzie. A od dawna chciałam spróbować
        • rekreativa Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 20:01
          Bardzo łatwe. Generalnie trzeba się nauczyć dwóch węzłów i za ich pomocą można zrobić wszystko. Jak umiesz na szydełku, to powinno Ci pójść z górki.
          Makrama ma też tę zaletę, że nie potrzebujesz żadnych wzorów, bo łatwo można samemu sobie ją komponować. Wręcz wymyślać w trakcie plecenia.
    • kura17 Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 11:04
      uskutecznialam makrame jako dziecko (wieeeeele lat temu) - uwielbialam! smile
      ... wyrobami uszczesliwiama rodzine LOL
    • kanna Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 13:16
      Moja koleżanka szydełkuje - tez np. lalki robi na szydełku.

Bardzo sobie chwali .
    • dziadumila Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 13:32
      Myślę, że to dobry pomysł, jak masz zapędy w tym kierunku. U mnie zaczęło się od robienia dywanów na szydełku, potem torebki a teraz chusty, i wiele innych ciekawych rzeczy na szydełku. Mało babciowych 😉
      Na pewno jak lubisz rękodzieło, znajdziesz ukojenie, taką odskocznie. Ja siadam do szydełka i mnie nie ma 😉
      • ania_z_zielonymii Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 14:47
        Śliczne, ta chusta bajeczna!
        • dziadumila Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 15:21
          Bardzo dziękuję 😁
          • kub-ma Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 17:19
            Przyłączam się. Piękne kolory i genialne wykonanie smile
    • babsee Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 14:34
      Ja też wyplatam. Sznurki pokochałam ponad rok temu podczas długiego zwolnienia lekarskiego na wypalenie zawodowe. MOje rady:kup na poczatek sznurek bawełniany pleciony(nie skrecany!)
      sznurkomania.pl/sznurki-bawelniane-5
      Jest najłatwiejszy-jak coś nie wychodzi łatwo go rozpleść i nie skręca się, nie mechaci.
      Nie taki:
      kokonki.pl/bawelniany-sznurek-do-makramy-naturalny-ecru-krem-3-mm-200m.html

I poćwicz z jutubem podstawowe sploty.Ja na początku zakupilam sznurek(wlasnie skręcany bo uznalam ze sliczny)znalazlam ze bedą warsztaty on line i zasiadlam z patykiem i sznurkiem przed kompem...matko boska...nawet nie umiałam ich ciąć, odmierzać, mocować na kiju, jak juz to zrobilam, to pani prowadząca była w 1/3 swojej makramy, moja zaczęła mi skręcać...i się zniechęcilam.Po tygodniu zasiadłam znowu, dopiero zajarzyłam, że są rózne rodzaj esznurków, zakupiłam ksiązkę Pauliny Kmiecik, nauczyłam sie splotów i ...zrobiłam zakładke do ksiązek smileależ byłam dumna!!!nie rzucja sie od razu na toroebki, firanki itp.zaczbni od małych rzeczy i prostych wzorów.
      Mnie to odpręża totalnie.zapominam o całym świecie smilepolecam bardzo.
      • ania_z_zielonymii Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 04.03.22, 14:42
        Dziękismile Już obczaiłam rodzaje, że są skręcane i plecione. Kupiłam i takie i takie. Skręcane po to, bo chciałam porobić liście, a skręcony łatwiej wyczesać? Chyba? Obczaję tę książkę😘
    • ania_z_zielonymii Re: Makramy - temat na oderwanie myśli. 06.03.22, 12:28
      Dziewczyny to działa! Plecenie sznurków jest super. Wiadomo, że nie wychodzi mi to jakoś perfekcyjnie, muszę popracować nad takim samym naciskiem na każdy supełek, ale myślałam, że będzie gorzej. Koty za to dostały ataku głupawki - tyle sznurków w jednym miejscu🤦‍♀️ Dzięki za polecenie Paper concept, kupiłam tam wczoraj na miejscu pełno produktów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka