Dodaj do ulubionych

Strategia wyboru liceum

16.06.20, 14:42
Tak sobie z młodą uradziłyśmy: jedno bardzo dobre, jedno dobre, jedno przeciętne, ale takie, gdzie jest np. dużo profili do wyboru, jakieś fajne kółka.
Można będzie wybrać 3 szkoły właśnie (co prawda przyszły rok, ale te dzieci niczym innym nie żyją od początku 7 klasy). W ramach tych szkół można wpisać wszystkie profile.
Myślę, że ma to sens.
No chyba, że coś się diametralnie w rekrutacji zmieni.
Dziecko bardzo dobrze się uczy, średnia co roku ponad 5, ale nie chce startować w konkursach i się przygotowywać - więc na to nie liczymy w ogóle. Chyba ogólna tendencja jest jednak taka, że do tych bardzo dobrych liceów idą same dzieci konkursowe?
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 14:47
      Niekoniecznie. Moja córka w zeszłym roku nie dostała się do dwóch ze średniej półki, bo wszystkie profile miały po równo oblegane. Gdyby natomiast złożyła podanie do biol-chemu w czternastce lub mat-his w siódemce (albo klasycznego mat-fizu? nie pamiętam, w każdym razie na pewno NIE biol-chemu), to by się dostała, bo na "niekierunkowe profile" w dobrych liceach było potrzebne między 120 a 130 punktów. Przez "niekierunkowe profile" rozumiem, że nie wiem jak jest u was, ale we Wrocławiu te najlepsze licea, nawet jeśli oferują bardzo zróżnicowane profile, to mają swój profil, to znaczy wszyscy wiedzą, na czym się skupiają - że jak na mat-fiz, to do trójki, czternastki albo politechnicznego, na biol-chem do siódemki. I jak się odwróciło i startowało na biol-chem do czternastki, to okazywało się, że jest całkiem łatwo się dostać.
      • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 14:50
        Tu młoda chce obstawiać wszystkie profile jak leci, wybrzydzałaby nad biol-chemem i to by była ostateczna opcja na szarym końcu.
        Jej się podoba jakiś matematyczno-językowy, ja ją widzę na takim, który rozszerza polski, historię, angielski itp. - ale obydwa tego typu wybory będą dla niej ok. W różnych wariantach, chociaż te warianty raczej tradycyjne są.
        • iwoniaw Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 15:11
          lily_evans11 napisała:

> Tu młoda chce obstawiać wszystkie profile jak leci, wybrzydzałaby nad biol-chem
          > em i to by była ostateczna opcja na szarym końcu.

No ale to sobie właśnie trzeba odpowiedzieć na pytanie, czy ważniejszy jest profil, czy szkoła. Moje dziecko np. generalnie wolało szkołę X niż Y, ale nigdy nie brało pod uwagę wszystkich profili, czyli preferencje miało w kolejności: profil 1 w szkole X, profil 2 w szkole X, profil 1 w szkole Y, profil 2 w szkole Y. Profil 3 był tak bardzo poza zainteresowaniami, że nie wpisywaliśmy go ani w szkole X, ani Y, tylko kolejnym wyborem był znów profil 1 w szkole Z itd.
          Ważne jest to, co pisze Asia: profil 3 w szkole X (pierwszego wyboru) może mieć niższy próg niż profil 1 w szkole wyboru dalszego, więc to nie jest do końca tak, że "wyższe progi" dotyczą całej szkoły. Prywatnie uważam, że jeśli ktoś chce np. iść na mat-fiz, to lepiej dostać się na mat-fiz w szkole niżej w rankingu, niż męczyć się na humanie, za to w poczuciu dostania się do lepszej szkoły.
          • bergamotka77 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 15:49
            My też nie braliśmy pod uwagę wszystkich profili - odrzucalismy wszystkie z matma oraz biol-chemy. Czyli najważniejszy byl profil a potem szkola.
          • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 16:11
            No właśnie ona lubi różne przedmioty, najmniej by jej pasował biol-chem, ale stwierdzila, że i tak nie wie, co będzie w życiu robić i co studiować. I że ma na to czas.
            • segregatorwpaski Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 18:25
              Lili, większość dzieci w tym wieku nie wie co chce w życiu robić, ale pewnego rodzaju wyboru już muszą dokonać przy wyborze LO i właśnie odpowiedniego profilu. A dlaczego? Bo wybierając rodzaj LO wybierasz tak naprawdę możliwość wyboru rozszerzeń, a co za tym idzie możliwość zdawania matury rozszerzonej z wybranych przedmiotów, a co za tym idzie wybór takich a nie innych uczelni. Już wyjaśniam:
              - LO typowo matematyczno-fizyczno-informatyczne, klas kilka: ang-mat, mat-fiz, mat-inf, dwujęzyczna niemiecka, Tyle. W żadnej z klas nie ma możliwości rozszerzenia historii wosu i polskiego, z rozszerzeń do wyboru albo: mat/fiz/inf, albo mat/ang/inf, albo mat/ang/fiz, albo mat/ang/geo, albo mat/ang/chemia, albo mat/fiz/chemia i oczywiście w klasie niemieckiej język niemiecki i do wyboru albo matma albo fizyka albo chemia.
              Co z tego? Odpadają wszystkie kierunki, które wymagają rozszerzonej matury z polskiego, wosu i historii, czyli typowo humanistyczne. Odpadają także te, które wymagają rozszerzonej matury z biologii - odpadają wszelkie medycyny, kierunki typu biotechnologia, farmacja itp. Na niektóre kierunki typu politologia, kulturoznawstwo itp wymagana jest matura z wosu. Na niektóre kierunki artystyczne rozszerzona matura z polskiego.
              - inne LO, typowo językowo - humanistyczne, niby można wybrać biol-chem, ale poziom za słaby na start na medycynę, za to można rozszerzać polski, historię, wos, dwa języki i matematykę też - więc starczy na jakieś podstawowe kierunki politechniczne, jednak wszędzie tam gdzie wymagana jest fizyka czy informatyka - to już raczej nie ma szans.
              To naprawdę już na tym etapie naboru do LO ważne jest jakie możliwości wyboru rozszerzeń daje szkoła, wybór wszystkich profili wydaje mi się złą strategią, no nie wierzę, że córce aż tak bardzo jest obojętne czy pójdzie w kierunku stricte ścisłym, czy medycznym, czy typowo humanistycznym, może trzeba by było zadziałać z jakimś doradcą zawodowym (są w PPP i niektórzy potrafią naprawdę dobrze pokierować, naprowadzić dziecka na to, jak widzi swoją przyszłość).
              Ok, po pierwszej klasie wyboru złego profilu czasami można się przenieść do innej szkoły, klasy ale to są naprawdę sporadyczne przypadki, w naprawdę 'dobrych' klasach jest po prostu komplet miejsc i szkoła nie przyjmie 33go ucznia.
              Dobrze jest się też zorientować w czym dobre jest dane LO, jakie jest jego prawdziwy profil, z czego słynie, nie ma szkół dobrych we wszystkich przedmiotach, latami szkoły stawiają na określone profile, są LO typowo biologiczno-chemiczne, inne klasy w danych LO nie mają już takich wysokich progów, ale też nie ma co liczyć, ze poziom nauczania w takim LO matematyki będzie taki sam jak w LO, które typowo jest nastawione na politechniki.
              To niestety albo 'stety' nie są czasy, gdzie mając maturę się ją po prostu miało, można było nie zdawać na maturze np. biologii, a na egzamin na studia i tak można się było przygotować indywidualnie, we własnym zakresie, na kursach, korepetycjach. Obecnie jak wybierzesz LO bez możliwości rozszerzenia biologii to z matury z biologii w systemie rekrutacyjnym masz zero punktów i zero szans na medycynę.
              -
              • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 21:04
                Czekaj, czekaj, to jak dany profil nie oferuje jakichś rozszerzeń, to nie można zdawać z tego matury?
                A jak komuś po jakimś czasie spodoba się zupełnie inny kierunek studiów - w tej chwili rekrutacja jest tylko na podstawie matury - to nie można nic dodatkowo zdawać?
                • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 21:16
                  lily_evans11 napisała:

> Czekaj, czekaj, to jak dany profil nie oferuje jakichś rozszerzeń, to nie można
                  > zdawać z tego matury?
                  > A jak komuś po jakimś czasie spodoba się zupełnie inny kierunek studiów - w tej
                  > chwili rekrutacja jest tylko na podstawie matury - to nie można nic dodatkowo
                  > zdawać?
                  >

Formalnie nie ma zakazu zdawania rozszerzenia z przedmiotu, którego się nie rozszerzało w LO. Szkoła może zniechęcać, ale zabronic chyba nie może.
                  • bergamotka77 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 00:27
                    Zniechęca i to mocno bo to uderza w jej statystyki.
                    • droch Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:28
                      To niech se zniechęca. I co z tego, nie wydadzą arkusza?
                • morekac Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 22:33
                  Maturę można zdawać dowolną.
                  • segregatorwpaski Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 20:58
                    Można, tylko trzeba mieć wiedzę przecież, a jaką się ma kończąc podstawy przedmiotu po pierwszej klasie?
                    Trzeba mieć albo ogromne samozaparcie i dyscyplina, albo kupę kasy na korki i oczywiście do tego czas.
                • morekac Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 07:10
                  Lily,profil trzeba wybrać raczej pod przyszłe studia, bo po prostu nie będzie potem czasu na robienie innych rozszerzeń. Czyli idzie się albo na rozszerzenia z przedmiotów, które się najbardziej lubi albo na takie, które "najmniej bolą". Dziecko musi sie zastanowić, czy ma większe zamiłowania do nauk ścisłych, przyrodniczych , społecznych czy humanistycznych. Moim zdaniem celowanie we wszystkie (czy niemal wszystkie) profile jest trochę bez sensu - córka musi się na coś zdecydować i profil trzeba bardzo starannie przemyśleć.
              • morekac Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 21:24
                >Obecnie jak wybierzesz LO bez możliwości rozszerzenia biologii to z matury z biologii w systemie rekrutacyjnym masz zero punktów i zero szans na medycynę.

To nie jest tak. Możesz zdawać maturę z biologii, nawet jeśli nie była rozszerzana, ale musisz się do niej przygotować. Na to trzeba mieć czas i pieniądze na ewentualne korki.
              • arwena_11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:23
                No nie do końca. Możesz się sam przygotowywać do matury z biologii. Poza szkołą. I zdawać rozszerzoną biologię
                • szeptucha.z.malucha Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 13:23
                  Syn bez rozszerzenia z historii, startuje w olimpiadach z historii i wosu. Spokojnie, ma wiedzę wystarczającą do zdania matury. Nikt mu chyba zdawać rozszerzenia z tych przedmiotów nie zabroni?
      • zwyczajnamatka Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 17:06
        A ja mam takie pytanie. Jak układacie listę LO? Na pierwszym miejscu wymarzoną szkołę, a na kolejnych te z coraz niższymi progami z poprzednich lat, tak? A co zrobić jeśli szkoły 2 i 3 wymieniają się co roku? W zeszłym roku szkoła 2 miała wyższe progi, a dwa lata temu szkoła 3, różnice minimalne i nie sposób tego przewidzieć.
        • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 17:23
          zwyczajnamatka napisał(a):

> A ja mam takie pytanie. Jak układacie listę LO? Na pierwszym miejscu wymarzoną
          > szkołę, a na kolejnych te z coraz niższymi progami z poprzednich lat, tak?

Niekoniecznie. Moje dzieci układają wg preferencji uczęszczania do danej szkoły. Na pierwszym miejscu jest szkoła, do której najbardziej chciały iść. Kryterium progów, czy pozycji w rankingu Perspektyw było dla nas zawsze drugorzędne, i było brane pod uwagę wyłącznie, gdy dziecko nie miało sprecyzowanych preferencji
          co do tych konkretnych szkół, dotyczyło więc szkół na dalszych pozycjach listy preferencji.
        • iwoniaw Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 17:31
          A co
          > zrobić jeśli szkoły 2 i 3 wymieniają się co roku? W zeszłym roku szkoła 2 miał
          > a wyższe progi, a dwa lata temu szkoła 3, różnice minimalne i nie sposób tego p
          > rzewidzieć.

Generalnie zasada jest taka, że im bardziej byśmy daną szkołę czy klasę chcieli, tym wyżej powinna być ona na liście. Na wysokość progów patrzymy tylko o tyle, żeby nie mieć na liście wyłącznie szkół z minimalnie się różniącą punktacją, tylko na końcu wpisaną też jakąś zapasową, z progiem, który jest absolutnie w zasięgu.
        • arwena_11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:29
          To zależy czy interesuje Cię klasa czy szkoła. Mój syn uparł się na szkole i wpisał chyba wszelkie możliwe profile poza biol-chemem. Celem bylo dostanie sie do szkoly. Roszady w klasach trwaly do konca semestru jak nie dluzej. Mógł mieć tylko 3 szkoły. Dwie pozostałe robimy za tło.
          Córkę interesował profil i tak ustawialysmy. Mogła wpisać niezliczoną liczbę szkół. W sumie interesowały ja tylko szkoły z pierwszej trójki. Miała miejsce na wszelki wypadek w prywatnej. Ostatecznie dostała się do szkoły drugiego wyboru. Ale ona miała trudniej, bo jej profil jest rzadki.
      • antyka Re: Strategia wyboru liceum 23.06.20, 15:00
        120-130...Marzenie, w stolicy 170-180
    • andaba Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 15:02
      Zależy na jaki profil. Na te bardziej oblegane to zdarza się, że są sami laureaci i finaliści, często dubeltowi.
    • zwyczajnamatka Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 15:03
      A skąd wiesz, że w przyszłym roku będzie można wybrać trzy szkoły?
      • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 16:03
        O, to dobra kwestia.
      • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 18:31
        Bo tak jest od kilku lat i ponoć się sprawdza ale jasne mogą cos zmienić.
        • zwyczajnamatka Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 15:21
          W naszym województwie w tym roku i rok temu nie było limitu szkół. Limit trzech szkół był dwa lata temu i wcześniej. Nie mam pojęcia czy limit wróci za rok.
    • kaszub-ska Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 15:11
      Jeśli można wybrać tylko 3 szkoły i w nich wszystkie profile, to trzeba bardzo mądrze przewidywać punkty możliwe do uzyskania i szukać szkół, które mają duży wybór profili.
      • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 16:10
        To tak. Są fajne szkoły, gdzie jest dużo klas.
    • pyza-wedrowniczka Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 15:40
      Z jakiego jesteś miasta? Bo w Łodzi żadna klasa nie jest obstawiona tylko przez konkursowiczów (najwyższy próg to 190 pkt., więc nie-laureaci też mogą się dostać). Ja bym brała najlepsze, na którym jej zależy, drugie też dobre mniej więcej w granicy jej punktów i to trzecie takie, gdzie na 100% się dostanie. Jak jest piątkowa, to to ostatnie też będzie powyżej średniej.
      • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 16:06
        Że Szczecina. W tamym roku w każdym dobrym liceum były osoby preferowane na zasadzie 50/200 ogółem (do 1 klasy). Oczywiście potem wybierali i przebierać, ale obstawiali po 3 szkoły i wszystkie klasy.
        • kaka73 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 16:11
          Dziewczyny ze Szczecina mój syn tam teraz staje do rekrutacji bo się przeprowadziliśmy. Oceny ma dobre, ale nie ma paska. Nie wiem jak mu pójdzie egzamin.
          Optujemy wokół szkół nr 9, 1 i 14 LO. I mam pytanie czy w tej 14 rzeczywiście są kiepscy nauczyciele?
          Nie jestem ze Szczecina tylko z daleka i nie mam pojęcia do której warto. Odrzuciliśmy topową 13 i 2.
          • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 16:12
            Teraz lo14 jest uwazane za naprawdę dobra szkołę.
          • ophelia78 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 20:35
            >Optujemy wokół szkół nr 9, 1 i 14 LO.

I to są bardzi fajne szkoły.
            9 z nich wszystkich ma opinię najbardziej piłującej i skupionej na jęz.niemieckim.
            14 fajna, ma klasy hiszpańskie i ogólnie fajny system uczenia języków.
            1 ma fajne profile i też dużo języków, ale też jest b.oblegana obecnie - tzw.szkoła środka, bez odjazdów w stronę matfizu (jak np. 2 i 13)

Gdybym miała teraz dziecko w 8kl, to własnie w 1 i 14 byśmy pewnie celowali. Lub TME, ale mam syna wink
            • kaka73 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 10:00
              ophelia78 napisała:

> >Optujemy wokół szkół nr 9, 1 i 14 LO.
              >
              > I to są bardzi fajne szkoły.
              > 9 z nich wszystkich ma opinię najbardziej piłującej i skupionej na jęz.niemieck
              > im.
              > 14 fajna, ma klasy hiszpańskie i ogólnie fajny system uczenia języków.
              > 1 ma fajne profile i też dużo języków, ale też jest b.oblegana obecnie - tzw.sz
              > koła środka, bez odjazdów w stronę matfizu (jak np. 2 i 13)
              >
              > Gdybym miała teraz dziecko w 8kl, to własnie w 1 i 14 byśmy pewnie celowali. Lu
              > b TME, ale mam syna wink

Dziękuję za odpowiedź - właśnie typujemy te 3 licea - w jakiej konfiguracji zobaczymy jak zda egzamin - nie ma paska - trochę mu brakło - ale nauczyciele niechętni do zdawania na lepsze oceny - z polskiego np. miał średnią 4,4 i nie było szans na zdawanie na 5. Cóż mam nadzieję, że wykaże się na egzaminie.
              Zainteresowała mnie ta 14, bo tam mają dwie klasy ścisłe do których syn mógłby zdawać. Dodatkowo bierze udział w egzaminie językowym - jest dobry z angla może uda mu się do rozszerzonej dostać.

• kaka73 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 10:01
                I mam progi z roku 2016 i z ostatniego ze wszystkich szczecińskich szkół - w zeszłym roku średnio były wyższe w dobrych liceach o 20 pkt na obleganych profilach.
                • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 10:27
                  A skąd Ty to bierzesz? wink
                  • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 10:33
                    z waszaedukacja.pl masz tam progi
                    • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 11:07
                      No właśnie ja tam widzę tylko wyszukiwarkę profili i jakiś ranking 5 najlepszych szkół. No nie wiem, jak znaleźć; ).
                      • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:03
                        lily_evans11 napisała:

> No właśnie ja tam widzę tylko wyszukiwarkę profili i jakiś ranking 5 najlepszyc
                        > h szkół. No nie wiem, jak znaleźć; ).
                        >

Wejdź w tę wyszukiwarkę profili, albo wpisz nazwę szkoły w wyszukiwarce na tej stronie i pod nazwą szkoły przy każdym profilu powinnaś mieć najniższą liczbę punktów (próg), średnią i najwyższą.
                        • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:42
                          To ta najniższa oznacza, że z taką punktacją się dostawali tam? Myślałam, że to minimalne punkty kandydatów.
                          • szeptucha.z.malucha Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 13:25
                            Tak, minimalna przyjętych w podstawowej rekrutacji.
                            Co do kandydatów, to można kandydować, gdzie się chce z dowolną punktacjąwink
                      • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:05
                        waszaedukacja.pl/szukaj/profile-ponadgimnazjalne?w=zachodniopomorskie&m=szczecin&t=liceum&sr=po_najwiecej
                        • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:18
                          Jeszcze raz dzięki, dobre kobiety wink.
                  • kaka73 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:00
                    lily_evans11 napisała:
                    Z 2016
                    > A skąd Ty to bierzesz? wink

Z 2016 znalazłam na necie - informacja publiczna, z zeszłego roku sama poprosiłam i mi przysłali, gdzieś mam jeszcze chyba z 2018.
                    >
                • kaka73 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:02
                  Jak chcesz mogę ci przesłać za zeszły rok - podaj maila.
                  • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:30
                    Hej, będę wdzięczna, możesz pisać na gazetowa smile.
    • bergamotka77 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 15:46
      Niekoniecznie. Mój nie miał żadnego konkursu gdy zdawał do liceum. Ale dobrze zdal egzaminy, można rzec świetnie, no i miał wysoką średnią oraz wolontariat.
      • molik28 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 16:29
        Ten wolontariat jest ważny, bo niby 3 punkty to wydaje się niedużo, a to dużo biorąc pod uwagę, że np wynik egzaminu z polskiego czy matematyki mnoży się przez 0,35 to trzeba napisać egzamin na ok 10% wyżej żeby zrekompensować brak wolontariatu. No niestety taki mamy system.
        • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 16:42
          Jeszcze trzeba mieć pomysł i czas na ten wolontariat. Mojej córki to nie interesowało w najmniejszym stopniu. Zresztą nauki naprawdę było dużo i szkoda tego czasu na dodatkowe przymusowe zajęcia.
          • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 16:43
            Wychowawczyni miała im zresztą podpowiedzieć jakies możliwości i oczywiście zapomniała o tym wink.
            • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 17:29
              lily_evans11 napisała:

> Wychowawczyni miała im zresztą podpowiedzieć jakies możliwości i oczywiście zap
              > omniała o tym wink.
              >
              Ale przed córką dopiero 8. klasa, prawda? Może zrobic wolontariat w 8. Bez wolontariatu max. (przy egzaminie na 100%) to będzie chyba 179 punktów.
              • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 18:53
                Ale co można robić, żeby się nie narobić i nie tracić na to czasu? wink
                • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 18:57
                  lily_evans11 napisała:

> Ale co można robić, żeby się nie narobić i nie tracić na to czasu? wink
                  >
                  Niestety, żeby sie nie narobić, to chyba tylko po znajomości mozna dziecku załatwić zaświadczenie o odbyciu wolontariatu.
                  • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 18:58
                    Jedna z moich córek nie zrobiła wolontariatu, bo nie chciała. Nadrobiła wysokim wynikiem egzaminu.
                • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 19:00
                  Samorząd uczniowski moze?
                  • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 20:56
                    trzeba wygrać wybory... wink
                    • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 21:06
                      Serio? u moich każdy może działać kto chce, wybory sa tylko na przewofniczacego i zastepce, itp.
                • bergamotka77 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 19:23
                  Czas trzeba stracić ale może być fajnie wykorzystany. Ja bym startowała do fajnego muzeum np. w Warszawie Polin czy Muzeum Powstania albo Chopina. Znając mnie chętnie bym poszła tez do schroniska dla zwierząt itp. przygotowywała paczki na swieta czy robiła drobne zakupy osobom starszym albo działała dla WOSP. Opcji jest mnóstwo.
                  • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 21:00
                    U nas schronisko nie przyjmuje wolontariuszy, a tym bardziej dzieci. Trzeba w określonym czasie złożyć wniosek w urzędzie miejskim i czekać, czy łaskawie cię przyjmą (regularnie kłócą się z wolontariuszami i ich wypieprzają).
                    Do schroniska w sąsiedniej gminie córka nie dojedzie, bo w ogóle nie ma jak.
                    A to chyba jedyne, co by ją względnie interesowało.
                    Niemniej my co roku jako klasa robimy te paczki, dzieci przynoszą różne zakupione dobra dla wybranej rodziny, ładnie pakują - będę upierać się, żeby to potraktowali jako wolontariat wink.
                    • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 21:07
                      W systemie wolontariat nazywa się dokładnie tak: "Osiągnięcia w zakresie aktywn.społ.-na rzecz środ.szk.,w szczeg.wolontariat". U nas zawsze mówili, że musi to byc działalnośc na rzecz ludzi, i schronisko dla zwierząt odpada.
                      Jednorazowy udział w "Szlachetnej paczce" może zostać zaliczony do wolontariatu, ale wolontariatu musi byc określona liczba godzin, więc jednorazowy udział to za mało. Podobnie jest z udziałem w zbiórce na WOŚP.
                      Liczba godzin byc może nie jest regulowana odgórnie, u nas jest tak: "Zaświadczenie o wolontariacie otrzymuje uczeń, który na udział w wolontariacie
                      poświęci przynajmniej 35 godzin. Honorowane będą również zaświadczenia
                      o wolontariacie zrealizowanym poza szkołą, jeśli wpisana liczba godzin będzie nie
                      niższa niż 35."
                      Zresztą, poszukaj na stronie szkoły, może jest zakładka z zasadami wolontariatu szkolnego.
                    • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 21:10
                      Schronisko i tak nie wchodzi w wolontariat bo to ma byc dzialalnisc na rzecz ludzi lub szkoły. W dobrej też wolo muszą byc pełnoletni. Zajrzyj na politesa tam jest wszystko o kole wolontariatu no ale musi znaleźć koordynatora wśród nauczycieli. Moja córka zakładać koło z wychowawca no ale sie ryplo przez zaraze.
                    • enigma81 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:04
                      lily_evans11 napisała:

> U nas schronisko nie przyjmuje wolontariuszy, a tym bardziej dzieci. Trzeba w o
                      > kreślonym czasie złożyć wniosek w urzędzie miejskim i czekać, czy łaskawie cię
                      > przyjmą (regularnie kłócą się z wolontariuszami i ich wypieprzają).
                      > Do schroniska w sąsiedniej gminie córka nie dojedzie, bo w ogóle nie ma jak.
                      > A to chyba jedyne, co by ją względnie interesowało.

>
                      Moja córka zrobiła wolontariat w swoim starym przedszkolu, chodziła podczas wakacji przez 3 tyg na kilka godzin dziennie. Mówiła, że było fajnie.
                      • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:13
                        już widzę jak teraz w dobie zarazy wpuszczają obce dzieci szkolne do przedszkoli....możliwości wolontariatu teraz trochę się ograniczyły jednak...
                        • enigma81 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:18
                          W tym roku wszystko wygląda inaczej, jasne.

Moja jednak nie była wtedy obca, była tam przedszkolakiem a później była 2 razy na kolonii z paniami przedszkolankami jako wychowawczyniami.
                      • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:51
                        I łapać wszystkie smarki od małych dzieci... albo koronę; ) ... sorry, ale nie. Rzecz w tym, że jej to w ogóle nie interesuje, a szkoła nie zapewnia im zorganizowanej możliwości zrobienia czegoś i zdobycia tych punktów. To trochę dziwne, że dzieciak 13 lub 14letni ma chodzić po jakichś dziwnych instytucjach, sam to sobie załatwiać i robic ustalenia z dorosłymi ludźmi.
                        • bergamotka77 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 10:41
                          Ale jakich dziwnych? To są normalne miejsca - muzea czy domy kultury. No i ty możesz z nią pójść. Wiele szkół oferuje i organizuje różne opcje wolonatariatu. Ale nie wiem jak jest w prywatnych.
                          • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 11:08
                            Niestety u nas nie ma. A przecież co roku robią paczki, sprzataja cmentarz, mogliby robić imprezy dla młodszych dzieci itp.
                            • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 11:10
                              BTW nie znam nikogo, kto by był wolontariuszem w muzeum w Szczecinie o nie słyszałam nawet o takiej formie angażowania młodzieży u nas.
                        • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 10:51
                          lily_evans11 napisała:

> Rzecz w tym, że jej to w ogóle nie interesuje, a szkoła nie zapewnia im zorgan
                          > izowanej możliwości zrobienia czegoś i zdobycia tych punktów.

Może warto o tym porozmawiać ze szkołą, zapytać o mozliwośc zorganizowania szkolnego wolontariatu od nowego roku szkolnego? U nas koordynatorka jest nauczycielka od edb.
                        • indra2 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 22:31
                          Nie ma możliwości wolontariatu w świetlicy szkolnej? Moi obaj synowie tak robili.
                          • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 07:17
                            Wiesz co, po 7-8 lekcjach dziennie to dziecko leci do domu odrabiać lekcje z całego dnia i uczyć się na pierdylion sprawdzianów i kartkówek, a nie przesiadywac kolejne godziny w szkole. Mamy obciążająca czasowo szkole i dużo wymagań w stosunku do wielu szkół publicznych. Wcale się nie dziwię, że mloda nie ma ochoty na żadne dodatkowe obowiązki.
                            • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 07:37
                              No ale przecież nie ma obowiązku, po prostu nie będzie mieć tych 3 punktów i tyle, one są dla tych którzy mają czas i ochotę. U nas na szczęście nie warszawka i do normalnej szkoły i bez wolontariatu się dostanie, z tego co słyszę od znajomych większości dzieci podostawała się gdzie chciała a wolontariatu prawie nikt nie miał.
                              • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 08:41
                                No tak ale to jest max 179 punktów, przy założeniu, że egzamin pójdzie idealnie. Do LO2 to na przykład nie jest porywająca punktacja. Chyba lepiej zainwestować w konkurs kuratoryjny, nawet jak nie wyjdzie np. z etapu rejonowego, to się czegoś nauczy pod kątem egzaminu.
                                • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 08:46
                                  pamiętaj tylko, że zwykle te pierwsze etapy sa w październiku bodajże, więc trzeba się nieco sprężyć, pozostaje kwestia czy w ogóle się odbędą....
                                  • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 08:54
                                    Też fakt, że może ich w ogóle nie być.
                  • arwena_11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:35
                    Wolontariat w muzeum powstania od 16 lat
                • ga-ti Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 19:38
                  U moich dzici od zeszłego roku działa szkolne koło wolontariatu wink Dzieciaki mają założone zeszyty z tabelką, w która wpisują (a nauczyciele podpisują) swoje aktywności, np. udział w kiermaszach, sprzątanie cmentarza wojskowego, współpraca przy robieniu paczek dla potrzebujących, pomoc przy dyskotece itp. najwięcej dzieciaków chodziło pomagać w świetlicy szkolnej, sporo chodziło do okolicznych przedszkoli bawić się z dziećmi. Trzeba mieć uzbieranych chyba 30 godzin żeby mieć zaliczony wolontariat a tym samym wpisany na świadectwie, nie wiem jak to będzie w tym roku, bo czasu na zbieranie zabrakło uncertain
                  Może w Waszej szkole też coś ruszy od września?
                  • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 21:01
                    Chyba podpowiem wychowawczyni... Bo i paczki robili, i na cmentarzu co roku sprzątali... A pewnie mogliby coś fajnego zrobić jeszcze w samej szkole.
                • monique_alt Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:17
                  Moja córka wzięła udział w WOŚP (dwa dni pracy), plus nagrała krótki audiobook dla Fundacji Powszechnego Czytania (3 godziny pracy) plus w szkole jakieś pierniczki sprzedawała i nakrętki zbierała dla fundacji. Wystarczyło na wolontariat w tym roku. Ale faktem jest że z uwagi na koronawirusa uwzględnili jej ten wkład bo nie było możliwości fizycznej zrobienia więcej.
                • mama_kotula Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 09:06
                  > Ale co można robić, żeby się nie narobić i nie tracić na to czasu? wink

No tak to się nie da. Ja wiem, że obowiązkowy wolontariat wypacza ideę, ale można potraktować jako okazję do zyskania nowych doświadczeń, a nie jako stratę czasu, zmiana podejścia jest bardzo pomocna.

W zeszłym roku moja córka wyklepała zylion godzin wolontariatu z drużyną harcerską plus WOŚP. W tym roku w naszej szkole dzieci z 7 i 8 klas w ramach wolontariatu pomagały online odrabiać lekcje maluchom z 1-3.
    • ophelia78 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 15:59
      Ale jakie profile ją interesuja? W sensie jakie chce rozszerzenia?
      Profil ważniejszy niz szkola, bo co z tego ze dostanie sie do super szkoly ale na profil z którym sie bedzie męczyć bo to nie jej bajka....

Sa klasy 100% laureatów ale to wyjatki. Tzn ja znam taka jedną tylko (co roku matfiz w 13)
      • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 16:08
        Lubi matmę, fizykę, polski, historię, języki. Mniej biologię i chemię, ale stwierdzila, że nie ma pojęcia, co by chciała studiować, wiec jej to nie przeszkadza.
        Do LOXIII akurat się nie wybiera, stwierdziłysmy, że pewnie się nie dostanie.
        • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 16:18
          I siostra koleżanki z klasy w tamtym roku bardzo je straszyła trzynastką, dość skutecznie big_grin. Ze dużo nauki. Maturę zdala tak sobie, nie dostała się na UW.
        • em_em71 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 19:18
          W zeszlym roku do humana w 13 byl smiesznie niski próg, jak na te szkołę
          • ophelia78 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 20:38
            Zazwyczaj human ma tam najniższy opróg, bo to klasa społeczno-prawna, skupiona na WOSie tak naprawdę
            • iwoniaw Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 21:51
              ophelia78 napisała:

> Zazwyczaj human ma tam najniższy opróg, bo to klasa społeczno-prawna, skupiona
              > na WOSie tak naprawdę

Nie tylko tam, chyba wszędzie human ma obecnie najniższy próg, panuje dziwne przekonanie, że problemy z liczeniem i nieogarnianie czym się różni atom od cząsteczki to objaw bycia humanistą 😉
          • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 23:22
            A gdzie się znajduje te progi?
            • em_em71 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 08:24
              waszaedukacja.pl/
              • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:52
                Hej, ale tam tylko jakieś rankingi są i wyszukiwarka profili. Profile widziała młoda juz w naborze2020.
                • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 10:33
                  tam sa progi jak wejdziesz w dany profil
                  • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 10:39
                    tak to wygląda
                    • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 11:13
                      Dzięki. Ja to naprawdę jestem mało ogarnięta wink.
    • berdebul Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 16:59
      Zawsze można zmienić klasę, jak już dostanie się do wybranej szkoły. Cały pierwszy semestr zazwyczaj trwają wędrówki ludów.
      • iwoniaw Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 17:35
        berdebul napisała:

> Zawsze można zmienić klasę, jak już dostanie się do wybranej szkoły. Cały pierw
        > szy semestr zazwyczaj trwają wędrówki ludów.

No z tym "zawsze" to bym nie szarżowała, jeśli klasa jest w 100% obsadzona, to nikt tam dodatkowego ucznia nie wciśnie, bo mu się przypomniało, że jednak chce na matfiz zamiast biolchemu.
        • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 17:38
          iwoniaw napisała:

> No z tym "zawsze" to bym nie szarżowała, jeśli klasa jest w 100% obsadzona, to
          > nikt tam dodatkowego ucznia nie wciśnie, bo mu się przypomniało, że jednak chce
          > na matfiz zamiast biolchemu.
          >

I ja bym na to nie liczyła, szczególnie w obleganych klasach, gdzie większośc uczniów wybrała je jako pierwszego wyboru. Np. u mojej najstarszej córki nie było dotąd (kończy 2. kl.) żadnych zmian personalnych (nikt nie odszedł, nikt nie doszedł).
        • arwena_11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:38
          A to zalezy od szkoly. W kilku warszawskich robi sie np. Luz w okolicach pierwszego semestru. A z czla pewnoscia po pierwszej klasie.
      • bergamotka77 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 19:15
        Nie wszędzie można zmienić klasę. W Batorym nie można .
        • koraleznasturcji Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 19:36
          bergamotka77 napisała:

> Nie wszędzie można zmienić klasę. W Batorym nie można .

No nie wiem. Za moich czasów (rok 2005) teoretycznie było to trudne, ale w praktyce zdarzało się w każdym roczniku przynajmniej po kilka razy. Do mojej klasy doszła osoba z biol-chemu, od nas jedna odeszła do mat-infu. Mojej koleżance udało się nawet pod koniec pierwszego semestru przejść do klasy ze znacznie wyższym progiem punktowym - udało się trochę psim swędem, ale jednak.
          • asia_i_p Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 07:42
            To się da zrobić, jeżeli klasy nie są już pełne - żaden dyrektor nie będzie zmieniał planu (a dobicie do magicznej liczby 32 uczniów to podział na grupy na chemiii i biologii), po to, żeby uczeń realizował wymarzony profil.
            Córka w zeszłym roku wszędzie wybierała tylko profile, które jej leżały (mat-fizy przeważnie), bo nie zawsze się da przenieść, a utknąć z nielubianym rozszerzonym przedmiotem na kilka lat to nie jest komfortowe.
      • ophelia78 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 20:40
        >Zawsze można zmienić klasę

No niekoniecznie.
        To zawsze jest decyzja rady pedagogicznej (szczególnie jeśli zmiana następuje późno, np. po roku). Plus w klasie muszą być wolne miejsca.
    • biala_ladecka Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 17:10
      U mnie analogiczna sytuacja. Dzieciak bardzo dobrze sie uczy, srednia ok. 5,5, ale w konkursach nie startuje. Ma 2 punkty ze swiadectwa z 6kl. + w tym roku wolontariat i to tyle z ekstrasow wink
      Nie mam pojecia jaka strategie obrac. W naszym miescie licea ze sredniej polki przezywaja totalne oblezenie drugi rok z rzedu (rekord 800 kandydatow do jednej klasy), za to w jednym z lepszych w zeszlym roku bylo mniej kandydatow niz miejsc. Nie da sie przewidziec, co bedzie w przyszlym roku. Badz tu madry...
      • ophelia78 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 17:15
        Ja tez ostatnio widze taką tendencje: oblężenie przezywaja wlasnie licea ze środkowej półki. Czyli jest gwarancja ze dziecko przyzwoicie zda maturę bez 4 lat orki i czesto zrujnowanego zdrowia psychicznego w topowych liceach.
        • chococaffe Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 17:25
          Czyli jest gwarancja ze dziecko przyzwoicie zda maturę bez 4 lat orki i czesto zrujnowanego zdrowia psychicznego w topowych liceach.

nie, nie ma żadnej gwarancji. Szkoła ze "średniej półki" może doskonale zniszczyć zdrowie psychiczne, a topowa wspierać. Powtarzanie mitów szkodzi.

Do lily - zainteresowałabym się też atmosferą w wybranych szkołach, kulturą komunikacji (w tym, a może przede wszystkim w stosunku do uczniów) priorytetami szkoły (edukacja vs wyniki matury SZKOŁY -nie ucznia) itd
          • ophelia78 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 20:42
            >zkoła ze "średniej półki" może doskonale zniszczyć zdrowie psychiczne, a topowa wspierać.

Ok, istotnie, nadmiernie uprościłam.
            Wszystko zalezy najczęściej od zestawu nauczycieli, na których się trafi. Ale jeśli w szkole jest ogólnie atmosfera "piłowania", to trzeba się zastanowić, czy człowiek się na to pisze.
            • chococaffe Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 22:11
              Tylko to "pilowanie" może się zdarzyć w każdej szkole, bez względu na jej "topowość" i największe być właśnie w tych średnich aspirujących.
          • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 23:16
            No właśnie te szkoły, które córce się podobają, są po prostu... fajne. Ale już ophelia pisze, ze oblegane niestety. Pewnie dlatego, że fajne; ).
            • em_em71 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:39
              Możesz poobczajać FB interesujących szkół, moim zdaniem sporo można dowiedzieć się o atmosferze panującej w danej szkole.
        • biala_ladecka Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 20:00
          Wydaje mi sie, ze w zeszlym roku bylo to spowodowane ogolnym chaosem rekrutacyjnym i nawet Ci bardzo dobrzy uczniowie na wszelki wypadek probowali sie wstrzelic w srednia polke. Progi z zeszlego roku sa niestabilne wiec w tegorocznej rekrutacji ciag dalszy karuzeli szalenstwa.
      • morekac Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 07:34
        .>W naszym miescie licea ze sredniej polki przezywaja totalne oblezenie drugi rok z rzedu (rekord 800 kandydatow do jednej klasy),

Ale tak jest wszędzie: są po prostu obstawiane jako "szkoły marzeń" i "szkoły na wszelki wypadek".
        • biala_ladecka Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 11:03
          Nie zmienia to faktu, ze przez to system jest nieprzejrzysty dla rodzicow i dzieci.
          • morekac Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 07:11
            Bez przesady. Trzeba się po prostu zorientować w szkołach i progach.
    • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 17:16
      lily_evans11 napisała:

> Dziecko bardzo dobrze się uczy, średnia co roku ponad 5, ale nie chce startować
      > w konkursach i się przygotowywać - więc na to nie liczymy w ogóle. Chyba ogól
      > na tendencja jest jednak taka, że do tych bardzo dobrych liceów idą same dzieci
      > konkursowe?

Przejrzyj, jesli masz mozliwośc, jakie były progi w liceach w poprzednich dwóch latach, to zobaczysz, czy tylko dzieci konkursowe, czy z BDB świadectwem i BDB zdanym egzaminem jest szansa na topowe LO. Za świadectwo z paskiem, oceny celujące z 4 punktowanych przedmiotów i wolontariat (zakładam, że zadba o to), będzie miała maksymalnie 82 punkty, jeśli dobrze liczę. Jesli wszystkie części egzaminu zda na 100% (rzadkie, ale się zdarza) to ma 182 punkty. W Warszawie to wystarczy do wielu topowych liceów (choć nie do każdego oddziału).
      • mika_p Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 21:52
        > Przejrzyj, jesli masz mozliwośc, jakie były progi w liceach w poprzednich dwóch latach, to zobaczysz, czy tylko dzieci konkursowe, czy z BDB świadectwem i BDB zdanym egzaminem jest szansa na topowe LO.

Nieśmiało przypomnę, że ubiegły rok był niemiarodajny - podwójny rocznik
        • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 22:58
          mika_p napisała:

>
          > Nieśmiało przypomnę, że ubiegły rok był niemiarodajny - podwójny rocznik
          >
          Ale w tym roku nie otworzono więcej klas niz w zeszłym roku dla uczniów po podstawówce. Zerknięcie na zeszłoroczne progi po podstawówce i po gimnazjum (były kilkupunktowe różnice), oraz na progi dwa lata temu da jakies pojęcie o tym, czego mozna sie spodziewać. Choć ja mam jednak cichą nadzieję, że progi tegoroczne okażą się niższe niż zeszłoroczne po podstawówce, bo te były naprawdę wyśrubowane w niektórych szkołach.
          • szeptucha.z.malucha Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 23:30
            Zależy też jak pójdzie im na egzaminach.
      • madasi11 Re: Strategia wyboru liceum 19.06.20, 15:45
        Dokładnie tak jest. Moje dziecko dostało się w ubiegłym roku na biol-chem-mat do Hoffmanowej w Warszawie bez żadnych konkursów. Miała 5,5,6,6 z przedmiotów punktowanych, bdb napisany egzamin i 4 pkt za osiądniecia sportowe. No i pkt za pasek i wolontariat. Wystarczyło, żeby się dostać z pierwszego wyboru. W jej klasie jest chyba tylko 2 czy 3 laureatów
    • elisska Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 18:15
      Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że teraz rozszerzenia są już od pierwszej klasy i potem trudno zmienić profil. A rozszerzenie=matura z tego przedmiotu, więc warto wiedzieć, jakie przedmioty liczą się przy danym kierunku studiów...
      • elisska Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 18:22
        A tu siatka godzin
        • elisska Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 18:24
          Tu liceum
        • elisska Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 18:25
          błąd, wstawiłam podstawówkę , liceum poniżej
    • bei Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 19:37
      Dlaczego tylko trzy szkoły? Teraz nie ma limitu ilości ( Krakowskie szkoły średnie), czy są różnice pomiędzy wojewodztwami?
      • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 19:45
        bei napisała:

> Dlaczego tylko trzy szkoły? Teraz nie ma limitu ilości ( Krakowskie szkoły śre
        > dnie), czy są różnice pomiędzy wojewodztwami?

Tak, są różnice między województwami.
      • monique_alt Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:42
        W Poznaniu mozna wybrać 6, w zeszłym roku było do wyboru 9 szkół. Co województwo to inaczej.
    • afro.ninja Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 19:42
      Teraz to chyba wszyscy maja srednia powyzej 5.0
      • biala_ladecka Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 20:03
        Oj w VII i VIII klasie niekoniecznie. Poza tym do paska potrzebne jest bardzo dobre zachowanie, a to w starszych klasach juz tez nie jest takie oczywiste.
      • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 21:06
        Oj nie, zwłaszcza w momencie, kiedy wchodzą nowe przedmioty. Choć oczywiście, jak komuś zależy, to się odbije w VIII klasie.
        • afro.ninja Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 21:27
          U mojej siostrzenicy większość klasy, a jej probne testy napisane na 90 procent i tak jest stres, czy dostanie sie do wybranej szkoły z drugiej warszawskiej dwudziestki.
          • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 23:20
            No właśnie poza szkołami prywatnymi mojej córki nie znam dzieci, które aż tak byłyby wkręcone w zdobywanie samych 5-6 (u nas czesc juz chodzila na dodatkowe korepetycje mimo super ocen) a młoda tez ma parę znajomych spoza. Tez dzieci paskowe, mądre, myślące. Ale fakt, że np. jedna dostała się do szkoły ze środka listy, a inna nieszczęśliwie do nowego dziwnego liceum (ale też przebierala w profilach).
            • ophelia78 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:35
              Czyli ktorego?
              Zaintrygowało mnie to "noww dziwne liceum" smile

Bo jesli to 16, to słyszę na razie same pozytywy o nich. Ale matury jeszcze nie mieli
              • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:46
                ja też właśnie same pozytywy ostatnio o nim słyszę ale opinie moga być sztucznie pompowane
                • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:57
                  No, to jest aż podejrzane. Tym bardziej, że tak naprawdę szkoła miała zajęcia przez 1 półrocze.
                  Mojej córki koleżanka twierdzi, że słaby poziom, słaba klasa i ze ogólnie czego innego się spodziewała. Celowała w lo1 i lo17.
                  • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:26
                    tam są nauczyciele którzy zostali po gimnazjum ale dla mnie pomorzany to słaby rejon jest, więc tu chyba też trudno się opierać na tym jakie to gimnazjum było..
              • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 09:55
                Lo16. Ta dziewczynka bardzo była niezadowolona, twierdziła, że klasa strasznie słaba.
                Na pewno przyjmowali ludzi z niższymi wynikami niż np. do lo9 i 14, o których piszesz.
              • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:19
                Ophelia, a mogłabym do Ciebie napisać? Masz pocztę gazetową?
      • monique_alt Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:44
        Chyba śnisz. W klasie mojego dziecka powyżej 5.0 jest chyba 6 osób. Reszta poniżej, są nawet tacy co paska nie mają.
        • iwoniaw Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 13:00
          monique_alt napisała:

> Chyba śnisz. W klasie mojego dziecka powyżej 5.0 jest chyba 6 osób. Reszta poni
          > żej, są nawet tacy co paska nie mają.

Niestety, ale oceny na świadectwie nigdy nie będą porównywalne. Są szkoły, które pompują uczniom średnią, 6 można dostać za byle co, a są takie, które wprost przeciwnie - będą udowadniać, że na 6 to Pan Bóg, na 5 nauczyciel, a 4 to trzech prymusów co najwyżej. Dlatego owszem, wierzę w szkoły i klasy, gdzie "każdy ma świadectwo z paskiem" i uważam za bardzo niesprawiedliwe liczenie punktów za świadectwo w rekrutacji. Powinien się liczyć egzamin taki sam dla wszystkich, oceniany zewnętrznie i koniec.
          • afro.ninja Re: Strategia wyboru liceum 19.06.20, 07:17
            Też tak uwazam. Jie wiem, kto wymyślił ren system rekrutacji, ale nie jest on sprawiedliwy. Egzamin to egzamin.
    • ga-ti Re: Strategia wyboru liceum 16.06.20, 23:38
      My mieliśmy taki pomysł: najpierw przedmioty, w których dziecko dobrze się czuło, lubiło, miało dobre oceny. Później szacowanie możliwych do zdobycia punktów + - oczywiście. Przegląd szkół z odpowiadającymi profilami, z możliwymi progami, z dobrym dojazdem. Później dni otwarte, dziecko czasem z nami, czasem samo jeździło sobie, oglądało, słuchało, pytało. Stworzyliśmy listę bardziej konkretną biorąc pod uwagę wrażenie ogólne, atmosferę, wyposażenie pracowni, dodatkowe możliwości, jakie szkoła oferuje.
      Mieliśmy o tyle lepiej, że mogliśmy wpisać nieograniczoną liczbę szkół.
      Pierwsze umieściliśmy "szkoły marzeń", czyli takie, które wszystko mają najbardziej ok, ale progi wysokie, raczej nie do osiągnięcia (ale kto szkodzi wpisać wink ), później szkoły mające wszystko bardzo ok i możliwe do osiągnięcia progi, później takie, które są dość ok i progi mają osiągalne, na koniec takie, które progi mają niskie, bo nigdy nie wiadomo, czy dziecko na egzaminie jakiegoś zaćmienia pamięci nie dostanie wink
      Macie mniej szkół do wyboru, więc tak sobie myślę, że raczej pomińcie "szkoły marzeń" bardzo mało możliwe do zdobycia, bo szkoda miejsca. Wpiszcie te w miarę dostępne i jakąś awaryjną.
      Choć za rok może już będzie spokojniej z rekrutacją i nie będzie takiego szaleństwa.

Ps. listę ułożyliśmy bardzo dobrze, dziecko dostało się do trzeciej szkoły z listy, z kategorii "szkoła marzeń" raczej mało prawdopodobna smile Jesteśmy bardzo zadowoleni.
      I jeszcze, nie słuchaj komentarzy oburzonych, że jak to matka dziecku szkoły szuka. No szuka, bo dziecko swoje kocha, dzieckiem i jego sprawami się interesuje i mało tego, że matka, cała rodzina rekrutacją żyła wink oczywiście dziecko miało swój głos, bardzo ważny głos.
      • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 07:22
        Myślę, że w normalnej rodzinie, nie zaniedbujacej, poszukiwanie szkoły dla 15latka jest po trochu sprawa i jego, i rodziców, młodej osobie jak najbardziej należy się porada i wsparcie albo odradzenie czegoś.
        Co do szkół marzeń, dziecko ma taką jedną, duza szkoła, po 6 klas wsparcie roczniku. Tak się zastanawiam, czy prży takiej liczbie ludzi tam została faktycznie przyjeta sama śmietanka, czy po prostu tez bardzo dobrze uczace się osoby.
        • kaszub-ska Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 13:24
          W ogóle nie fiksowałabym się w tym momencie, w VII klasie na takich dokładnych decyzjach. Rok to jest bardzo dużo czasu i preferencje co do przedmiotów mogą się zmieniać, a i wyniki matur i progi szkół zmieniają się. Jak moja córka była w VII klasie powiedziałam jej, że w ogóle ma sobie nie zaprzątać głowy wyborem szkoły i sprawdzianem, bo przyjdzie na to czas za rok. Po co stresować się z takim wyprzedzeniem. Zastanawianie się nad profilami zaczęło się u nas dopiero przy dniach otwartych i ogłoszeniu ofert szkół w VIII klasie. Wybór szkoły to poważna sprawa, ale naprawdę nie przesadzałabym z fiksowaniem się na tym temacie. Życie w tym wieku to nie tylko problem, jaką szkołę dalszą wybrać. Zresztą wg mnie w każdej szkole ponad ponad poziom dna można uczyć się i znaleźć sobie towarzystwo i zajęcia.
        • kaszub-ska Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 13:30
          Jeszcze w temacie wolontariatu, moja córka też nie bawiła się w to. W moim odczuciu jest to zupełnie niepotrzebny składnik w rekrutacji, nie wiem po co to jest brane pod uwagę i w dodatku z całkiem dużą wagą dla ogólnej punktacji. Jakie znaczenie ma w rekrutacji, czy ktoś udzielał się wolontaryjnie przez 30 godzin w roku czy nie? O czym to ma świadczyć? Że jest zdolniejszym uczniem? W rekrutacji liczy się już zachowanie i konkursy i to powinno wystarczyć.
          • ga-ti Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 17:05
            Pewnie założeniem było bliższe poznanie ucznia, dowiedzenia się czegoś o nim. Np. ktoś chce na biol. - chem. i sobie przez rok, czy dwa chodził do schroniska dla zwierzaków, bo lubi zwierzęta, bo kręci go praca przy nich, bo chce iść w przyszłości na weterynarię.
            Ale wyścig punktowy wziął górę, 3 punkty piechotą nie chodzą, kto żyw rzucił sie po nie (i nie dziwota).
            • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 19:25
              Ale nawet dziewczyny piszą, że ten wolontariat ma być dla ludzi, nie dla schroniSK, więc chyba tu nie chodzi o poznanie pasji kandydatów. Równie dobrze można by przyznawać punkty za to, że ktoś chodził przez ostatnie 2 lata na dane zajęcia poza szkolne, więc się rozwijał w jakimś kierunku. A skoro nie porzucił tych zajęć, to jest wytrwały wink.
              • ga-ti Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 20:02
                Nie można w schronisku? Nie wiedziałam.
                Zakładam, że miał jednak coś mówić o kandydacie. No bo po co inaczej?
                A stał się wolontariatem na siłę, dla punktów, obojętne co robić, byleby godziny wyrobić.
                W zeszłym roku była tu dyskusja o wolontariacie (pewnie nie jedna) i wypaczeniu idei.
                • morekac Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 20:12
                  Wolontariat na świadectwie jest podany w formie informacji, że delikwent świadczył wolontariat, a nie ma co dokładnie robił. W gimnazjum dziewczyn było koło wolontariatu i trzeba było coś tam podziałać przez rok: były to pomoc/organizacja przy zbiórkach żywności, pieniędzy dla ludzi i zwierząt, organizacji rożnych biegów czy innych zawodow, bal dla osób niepełnosprawnych też był itp.
    • black_halo Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 12:27
      Najwazniejsi sa nauczyciele. Jak wybieralam swoje liceum to patrzylam pod katem wlanie nauczycieli interesujacych mnie przedmiotow, popytalam tu i tam i wybor sie udal chociaz nie bylo to najlepsze liceum w miescie. Ale i tak z pierwszej piatki.
      • kaszub-ska Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 13:07
        Przecież nikt nie da gwarancji, że w danej klasie będzie uczył dany nauczyciel.
        • iwoniaw Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 13:32
          kaszub-ska napisała:

> Przecież nikt nie da gwarancji, że w danej klasie będzie uczył dany nauczyciel.

Ależ jak najbardziej wiadomo, że np. w tej szkole X dostaje matfizy i jest psycholem, a w tamtej Y prowadzi humany i nawet najbardziej oporne jednostki zdają maturę z palcem w nosie, a tłumaczy tak, że pieniek brzozowy by zrozumiał.
          • monique_alt Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 13:46
            Kurcze skąd wy bierzecie takie informacje. Ja nie mam dzieciaków w okolicy ze szkół do których startuje córka, a na forach internetowych to opinie mozna znaleźć tak skrajne że nie wiadomo na ile są one wiarygodne sad Szkołę córka wybiera w ciemno sad
            • ga-ti Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 17:14
              My nie mieliśmy takich info. Ale jeździliśmy na dni otwarte. I wiadomo, że każda szkoła się reklamowała, ale był tez czas na rozmowy z uczniami, zwiedzania szkoły, pracowni, można było jakieś wnioski wyciągnąć. Bo jeśli staje uczeń i recytuje wykutą na pamięć mowę pochwalną no to, hm, a w innej szkole na 'scenę' wskakuje uczeń i opowiada o czymś tam, co oferuje szkoła i mówi własnymi słowami, z pasją, swobodą, radością, widać, że prawdą jest to, co mówi wink Jeden nauczyciel w danej pracowni recytuje znudzony o lekcjach, które prowadzi, w innej coś pokazuje, zachęca dzieciaku, by same próbowały, jest swobodny, chętnie odpowiada na pytania itp.

W dużych miastach ważny jest też niekłopotliwy dojazd.
              • ga-ti Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 17:15
                Jeszcze dodam, że dziecko samo wyczuło, gdzie jest "fajnie", a gdzie "drętwo" wink
          • kaszub-ska Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 22:03
            iwoniaw napisała:

> kaszub-ska napisała:
            >
            > > Przecież nikt nie da gwarancji, że w danej klasie będzie uczył dany naucz
            > yciel.
            >
            >
            > Ależ jak najbardziej wiadomo, że np. w tej szkole X dostaje matfizy i jest psyc
            > holem, a w tamtej Y prowadzi humany i nawet najbardziej oporne jednostki zdają
            > maturę z palcem w nosie, a tłumaczy tak, że pieniek brzozowy by zrozumiał.
            >
            >
            Chcesz powiedzieć, że szkoły na dniach otwartych, które są zwykle w marcu i kwietniu już wiedzą oraz są absolutnie pewne, że konkretny nauczyciel będzie pracował u nich od września oraz kolejne cztery lata? Sorry, ale tak nie jest. Żaden dyrektor nie da gwarancji na konkretnych nauczycieli. Nauczyciele zmieniają pracę, chodzą na urlopy macierzyńskie i chorobowe oraz mają udział w wybieraniu sobie klas i wcale nie koniecznie nauczyciel pracujący zawsze w klasach rozszerzonych dostanie taką klasę w kolejnym roczniku i niekoniecznie nauczyciel uczący w klasie I i II pozostanie dalej w klasie III i IV. Sama doświadczyłam czegoś takiego w czasach licealnych i znam osobiście nauczycielkę szkoły średniej, która nie chciała uczyć rozszerzenia w klasie, do której miało chodzić dziecko nielubianych znajomych i pracy w tej klasie skutecznie odmówiła. Pracuje w szkole dalej bez problemu i po prostu dostała inną klasę. Znam również nauczycielkę języka obcego, która przyznaje, że wybiera sobie grupy, które chce uczyć i robi wszystko, by nie uczyć w grupach i klasach, które mają słabych uczniów.
          • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 07:54
            Zauważ, że są rotacje w oświacie i sporo ludzi odchodzi z zawodu. Nawet ja miałam w LO co roku nowych polonistów i wychowawców, bo tak wyszło.
    • biala_ladecka Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 17:04
      Czy ktos moglby mi wyjasnic jak dziala system wyboru szkoly? Jezeli powiedzmy uczen ma 160 pkt i wybral na pierwszym miejscu klase w szkole A, do ktorej prog wynosi 161, a w szkole drugiego wyboru prog to 150, to dostanie sie tam przed tymi, ktorzy wybrali szkole B jako pierwsza, czy po nich?
      • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 17:11
        biala_ladecka napisała:

> Czy ktos moglby mi wyjasnic jak dziala system wyboru szkoly? Jezeli powiedzmy u
        > czen ma 160 pkt i wybral na pierwszym miejscu klase w szkole A, do ktorej prog
        > wynosi 161, a w szkole drugiego wyboru prog to 150, to dostanie sie tam przed t
        > ymi, ktorzy wybrali szkole B jako pierwsza, czy po nich?

W uproszczeniu - tak, ważna jest liczba punktów, a nie miejsce danej szkoły na liście preferencji.

Próg wyznacza ostatni przyjęty do danej klasy, jego liczba punktów to właśnie próg punktowy do danej klasy.
        >
        • biala_ladecka Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 17:23
          Rozumiem, ale jezeli ma 160 a prog w szkole A to 150, a w szkkle B 159 to dostaje sie do szkoly A?
          • arwena_11 Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 19:08
            Dostanie się do pierwszej klasy, do której będzie miał odpowiednią liczbę punktów. Jeżeli jako pierwszą wstawi klasę z niższym progiem - to się tam dostanie, nawet jeżeli miałby punkty na inne klasy z wyższymi progami, ale na liście preferencji ustawione zostały na dalszych miejscach.
            • ga-ti Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 19:13
              System patrzy po kolei z listy i przydziela do pierwszej, do której starcza punktów, kolejnych już nie bierze pod uwagę.
              Dlatego dobra lista jest ważna, zwłaszcza przy możliwości wyboru wielu szkół.
              • biala_ladecka Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 20:55
                Hmmm... to jakie są kryteria dobrej listy?
            • biala_ladecka Re: Strategia wyboru liceum 17.06.20, 20:55
              arwena_11 napisała:

> Dostanie się do pierwszej klasy, do której będzie miał odpowiednią liczbę punkt
              > ów. Jeżeli jako pierwszą wstawi klasę z niższym progiem - to się tam dostanie,
              > nawet jeżeli miałby punkty na inne klasy z wyższymi progami, ale na liście pre
              > ferencji ustawione zostały na dalszych miejscach.

Dzięki, chciałam się upewnić, czy dobrze zrozumiałam.
    • aurinko Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 07:48
      Moja córka kończy teraz 7 klasę i oczywiście żyje pójściem do liceum. Tylko, że jej zależy na jednej konkretnej szkole i "musi" się tam dostać choć nie ma pojęcia jaki profil wybrać. Ona w ogóle nie wie co chciałaby robić w przyszłości, nie ma pomysłu na siebie. Nie skończyła jeszcze 13 lat, takie dziecko w skórze dorosłego (bo wygląda na 18). Konkursy dla niej to tylko angielski i informatyka. Reszta może nie istnieć. Wolontariat jej nie kręci więc tu też punktów nie dostanie. Ze świadectwa odpadają jej dwie 6 - z religii i etyki bo nie chodzi. Jedno wiem na pewno - odpada biol-chem bo podczas lekcji biologii musiała wychodzić na korytarz, jak były lekcje o układzie krwionośnym to robiło jej się słabo. Im mniej tego tym lepiej wink
      • morekac Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 07:58
        > Ze świadectwa odpadają jej dwie 6 - z religii i etyki bo nie chodzi.

Nie mów, że chodziłaby na obie i z obu miała 6...
      • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 10:38
        aurinko napisała:

Wolontariat jej nie kręci więc tu też punktów nie d
        > ostanie. Ze świadectwa odpadają jej dwie 6 - z religii i etyki bo nie chodzi.

A bez tych dwóch szóstek nie ma szansy na świadectwo z wyróżnieniem? Jedno z moich dzieci miało w 3. gimnazjum średnią ok. 5,5 bez podwyższania sobie średniej religią czy etyką wink Co było rekrutacyjnie bez znaczenia, bo średnia z wszystkiego istotna jest tylko, by dostać te 7 punktów za "pasek", a do tego wystarczy 4,75.. A poza tym istotne sa przedmioty punktowane do danej klasy (zawsze matematyka i polski, a pozostałe dwa w zalezności od profilu). I na tym bym sie skupiła.

• aurinko Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 18:30
          kurt.wallander napisała:

> aurinko napisała:
          >
          > Wolontariat jej nie kręci więc tu też punktów nie d
          > > ostanie. Ze świadectwa odpadają jej dwie 6 - z religii i etyki bo nie cho
          > dzi.
          >
          > A bez tych dwóch szóstek nie ma szansy na świadectwo z wyróżnieniem?

Cały czas ma świadectwo z paskiem bez tych dwóch szóstek, teraz w 7 klasie też, nigdy nie miała problemu z nauką, większość 6 ma. Zobaczymy jak będzie w 8kl.

> A poza tym istotne sa przedmioty punktowane do danej klasy (zawsze mat
          > ematyka i polski, a pozostałe dwa w zalezności od profilu). I na tym bym sie sk
          > upiła.

No właśnie tu największy problem, w tych profilach wink co chwilę inny pomysł, każdy poprzedni staje się głupi jak coś innego wymyśla wink
          • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 18:58
            aurinko napisała:

> Cały czas ma świadectwo z paskiem bez tych dwóch szóstek,

To w czym problem?

> No właśnie tu największy problem, w tych profilach wink co chwilę inny pomysł, ka
            > żdy poprzedni staje się głupi jak coś innego wymyśla wink

No, ale w 8. klasie na coś się w końcu zdecyduje chyba? Albo szukajcie szkoły, gdzie profile wybiera sie od drugiej klasy.
      • bergamotka77 Re: Strategia wyboru liceum 23.06.20, 15:13
        Wolontariat nie każdego kręci, kto się na niego decyduje - często chodzi tylko o punkty wink W Warszawie są na wagę złota bo konkurencja duża.
        • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 24.06.20, 08:51
          Jasne. Ale młoda stwierdziła, że już woli jednak ogarnąć się i spróbować sił w konkursie, bo jakby nawet przepadła, to będzie więcej umiała na egzamin i przeżyje sytuację dodatkowego testu na czas. Jest to jakaś myśl. No i za finalistę kuratoryjnego jest 7 punktów. Na razie ściągam jej lektury.
          Oby tylko te konkursy były.
      • bergamotka77 Re: Strategia wyboru liceum 23.06.20, 15:13
        Wolontariat nie każdego kręci, kto się na niego decyduje - często chodzi tylko o punkty wink W Warszawie są na wagę złota bo konkurencja duża.
    • thank_you Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 09:01
      Lily, byłam wczoraj na kilka h w Szczecinie, Ale macie pięknie. smile.I upalnie. 😆
      • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 09:53
        O kurcze smile. Wczoraj to była masakra jakaś, a dzisiaj już chłodek. Ale jaka roślinność piękna w tym roku!
        • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 19.06.20, 20:36
          He he a dzisiaj od rana lało. Zbudził mnie deszcz. Dobrze, że trafiłaś na ładną pogodę.
          • thank_you Re: Strategia wyboru liceum 19.06.20, 20:47
            Kurde, serio uważasz, ze macie zielono? Nawet taksówkarza pytałam, czy była u was jakaś fala upałów, bo od zeszłego roku nie widziałam nigdzie ususzonej trawy, a w okolicach Zamku Książąt Pomorskich wzdłuż tej długiej ulicy była. I jak sie idzie w stronę katedry.

Za to te budynku wzdłuż Wału Chrobrego - omg, przepiękne. Ten Komendy - tez. Miałam kilkunastominutowe spotkanie, na ktore musiałam poleciec i beznadziejne godziny lotów, wiec od 9 do 14 i od 14.15 do 18 chodziłam po mieście. Macie w Zamku świetna wystawę plakatów sprzed wojny. Bardzo mi sie podobało.
            • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 19.06.20, 22:49
              Suszę mamy to i trawa w miejscach naslonecznionych uschnięta.
              • thank_you Re: Strategia wyboru liceum 20.06.20, 06:58
                W Wawie w zeszłym roku o tej porze było żółto, po powrocie z weekendu czerwcowego chciało mi sie plakac, gdy zobaczyłam bluszcz na naszym budynku.
                A w tym roku zieleń jest obłędna, mimo suszy.
            • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 19.06.20, 23:02
              Jest taka dzielnica Pogodno, gdzie ogrody w pełnym rozkwicie, a w nich niepowtarzalne stare domy...
              Tam, gdzie są drzewa i cień , trawa nie jest sucha.
              • thank_you Re: Strategia wyboru liceum 20.06.20, 06:59
                Dzieki, bede jeszcze w przeciągu miesiąca w Szczecinie, to sie wybiorę.
                • kaka73 Re: Strategia wyboru liceum 23.06.20, 12:27
                  Lilly sprawdź pocztę.
                  Syn zdaje do 14 lo do klasy dwujęzycznej angielskiej m.in. - wysłałam zakres materiału Pani z korków - stwierdziła, że zakres materiały zdecydowanie wybiega poza szkołę podstawową. Syn ma zdolności językowe i jest naprawdę dobry - ale zakresu gramatyki z 2 i 3 klasy liceum nie opanował. Trochę poszaleli.
                  • koko8 Re: Strategia wyboru liceum 23.06.20, 12:48
                    Egzaminy z języków do klas dwujęzycznych nie sprawdzają przecież znajomości języka na poziomie programu szkoły podstawowej. Od tego jest egzamin ósmoklasisty.
                    Sprawdzian kompetencji językowych jest najczęściej na poziomie C1.
                    • kaka73 Re: Strategia wyboru liceum 24.06.20, 09:29
                      koko8 napisała:

> Egzaminy z języków do klas dwujęzycznych nie sprawdzają przecież znajomości jęz
                      > yka na poziomie programu szkoły podstawowej. Od tego jest egzamin ósmoklasisty.
                      >
                      > Sprawdzian kompetencji językowych jest najczęściej na poziomie C1.

Nie do końca się z tobą zgadzam. Większość liceów na moim terenie nie daje zakresu tematycznego - córka w zeszłym roku zdawała do klasy dwujęzycznej i był to sprawdzian bardziej predyspozycji językowych. Idąc Twoim tokiem rozumowania klasa dwujęzyczna jest dla dzieci, które chodzą na dodatkowe zajęcia i poszły daleko dalej z materiałem czyli dla dzieci majętnych rodziców a nie zdolnych. Trochę to chore.

W Szczecinie progi nie były tak wysokie w zeszłym roku - syn nie ma paska, ma dobre świadectwo, egzamin mu poszedł mam nadzieję, że dostanie się tam gdzie chce.
                      Mam też nadzieję, że progi w tym roku będą niższe niż w zeszłym gdzie był szał i wyścig (wiem bo córka startowała).
                      • iwoniaw Re: Strategia wyboru liceum 24.06.20, 10:27
                        kaka73 napisała:

> koko8 napisała:

> Nie do końca się z tobą zgadzam. Większość liceów na moim terenie nie daje zakr
                        > esu tematycznego - córka w zeszłym roku zdawała do klasy dwujęzycznej i był to
                        > sprawdzian bardziej predyspozycji językowych.

To jest opcja idealna, pod warunkiem, że szkoła ma możliwość prowadzenia nauczania rok dłużej (kasa od organu prowadzącego!) i zrobienia klasy zerowej, z mnóstwem godzin języka (który dzieci zdolne językowo, a takie byłyby przyjmowane, szybko opanują ma wystarczającym poziomie) i podstawami podstaw z reszty przedmiotów, by od 1 klasy uczniowie swobodnie mogli uczyć się już w tym języku np. Matematyki czy historii. W praktyce natomiast różnie to bywa, jest problem z przedmiotowcami, którzy mogliby całkowicie nauczać w innym języku, więc ta dwujęzyczność to często tylko elementy - jakieś słownictwo przedmiotowe czy dodatkowe lektury w drugim języku, a po prostu nauka języka w takiej klasie jest na wysokim poziomie (ale i z wysokiego startuje, gdyż przyjmowane są dzieci tylko na poziomie dużo powyżej podstawy programowej).

Idąc Twoim tokiem rozumowania kla
                        > sa dwujęzyczna jest dla dzieci, które chodzą na dodatkowe zajęcia i poszły dale
                        > ko dalej z materiałem czyli dla dzieci majętnych rodziców a nie zdolnych. Troch
                        > ę to chore.

Chore, ale bardzo często właśnie to się kryje pod hasłem "klasa dwujęzyczna": "przyjęliśmy tu dzieci na poziomie C1 i szlifujemy ich poziom zaawansowania".

>
                        > W Szczecinie progi nie były tak wysokie w zeszłym roku - syn nie ma paska, ma d
                        > obre świadectwo, egzamin mu poszedł mam nadzieję, że dostanie się tam gdzie chce

Czego życzę ☺
                      • koko8 Re: Strategia wyboru liceum 24.06.20, 11:41
                        kaka73 napisała:
                        Idąc Twoim tokiem rozumowania k
                        ).
                        😄 To nie jest mój tok rozumowania, to jest stan faktyczny.

Nie myl egzaminu z predyspozycji językowych, z egzaminem kompetencji (umiejętności). Zaznaczę - nie wiem, czy jest to test ogónopolski, czy też biuro edukacji z każdego miasta przeprowadza swój własny sprawdzian językowy do klas pre-ib/dwujęzycznych. W moim mieście obowiązywał jeden test do wszytskich szkół z oddziałami dwujęzycznymi i IB. I z doświadczenia ci powiem, że obydwa egzaminy (z hiszpańskiego i angielskiego), które pisało w ub. roku moje dziecko były na poziomie b2/c1. Czyli obiektywnie trudne dla ucznia podstawówki.
                        Zdaję sobie sprawę, że istnieją różnice w nauczaniu w licealnych klasach dwuzjęzycznych, niemniej spodziewać się należy, że tu już nie bedzie miejsca na szlifowanie podstaw języka. Moje dziecko uczy się WSZYSTKICH przedmiotów, oprócz j.polskiego, w obcym języku. Podczas wymuszonej nauki zdalnej mam możliwość podsłuchiwania takich lekcji i dzieciaki swobodnie/biegle wypowiadaja sie na chemii, historii czy nawet EDB po angielsku.
                        Dlatego zdziwiło mnie twoje zdziwienie wink
                        • kaka73 Re: Strategia wyboru liceum 24.06.20, 13:16
                          Klasa IB i dwujęzyczna myślę że to całkiem inne klasy.
                          Klasa dwujęzyczna często jest przereklamowana - być może w dużych miastach jest inaczej. Córka chodzi - i wiem jak to wygląda u niej i w innych kilku liceach na śląsku.
                          Mają dwa przedmioty nauczane niby po angielsku - jest tak naprawdę tego niewiele - do tego więcej godzin angielskiego. Przedmioty nauczane nie są to przedmioty wybrane na rozszerzeniu tylko takie których nauczyciele znają angielski (moja córka biol-chem-mat) a po angielsku ma fizykę i geografię ( i niewiele tego jest).
                          Więc w praktyce tak to wygląda. Nie ma nad tym żadnej kontroli - a szkoły dostają więcej pieniędzy i nauczyciele mają więcej godzin.
                          Teraz syn zdaje do Szczecina i tak naprawdę wolałabym aby dostał się do klasy matematyczno - technologicznej - tam jest też rozszerzony angielki ale i fizyka. Ma zdolności językowe i normalnie rozmawia po angielsku - ta klasa dwujęzyczna tylko po to, aby w razie czego była kolejna klasa do której może się dostać.

I niech Cię nie dziwi moje zdziwienie - różnie to wygląda w różnych miastach.
                          A klasy wstępne są tworzone w przypadku języka, którego młodzież uczy się od podstaw.

koko8 napisała:

> kaka73 napisała:
                          > Idąc Twoim tokiem rozumowania k
                          > ).
                          > 😄 To nie jest mój tok rozumowania, to jest stan faktyczny.
                          >
                          > Nie myl egzaminu z predyspozycji językowych, z egzaminem kompetencji (umiejętno
                          > ści). Zaznaczę - nie wiem, czy jest to test ogónopolski, czy też biuro e
                          > dukacji z każdego miasta przeprowadza swój własny sprawdzian językowy do klas p
                          > re-ib/dwujęzycznych. W moim mieście obowiązywał jeden test do wszytskich szkół
                          > z oddziałami dwujęzycznymi i IB. I z doświadczenia ci powiem, że obydwa egzamin
                          > y (z hiszpańskiego i angielskiego), które pisało w ub. roku moje dziecko były n
                          > a poziomie b2/c1. Czyli obiektywnie trudne dla ucznia podstawówki.
                          > Zdaję sobie sprawę, że istnieją różnice w nauczaniu w licealnych klasach dwuzję
                          > zycznych, niemniej spodziewać się należy, że tu już nie bedzie miejsca na szlif
                          > owanie podstaw języka. Moje dziecko uczy się WSZYSTKICH przedmiotów, oprócz j.p
                          > olskiego, w obcym języku. Podczas wymuszonej nauki zdalnej mam możliwość podsłu
                          > chiwania takich lekcji i dzieciaki swobodnie/biegle wypowiadaja sie na chemii,
                          > historii czy nawet EDB po angielsku.
                          > Dlatego zdziwiło mnie twoje zdziwienie wink
                    • kurt.wallander Re: Strategia wyboru liceum 24.06.20, 11:59
                      koko8 napisała:

> Egzaminy z języków do klas dwujęzycznych nie sprawdzają przecież znajomości jęz
                      > yka na poziomie programu szkoły podstawowej. Od tego jest egzamin ósmoklasisty.
                      >
                      > Sprawdzian kompetencji językowych jest najczęściej na poziomie C1.

Ale też pewnie zalezy od języka. W przypadku ang pewnie tak, języki mniej popularne (hiszpański, francuski, niemiecki) - przypuszczam, ze poziom jest niższy, by zaliczyć sprawdzian kompetencji.
                      • koko8 Re: Strategia wyboru liceum 24.06.20, 12:23
                        Hiszpański był na poziomie dele b2, pozostałe dwa nie wiem.
                  • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 23.06.20, 15:14
                    Dzięki, sprawdzę smile
                  • slonko1335 Re: Strategia wyboru liceum 24.06.20, 10:04
                    Hej mogę tez prosić na gazetowego. moje dziecię rozważa 14 dwujęzyczna klasę jako jedną z opcji, chociaż ostatnio twierdzi, że idzie do samochodówkiwink
    • morekac Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 09:19
      Nad tym wątkiem pokazało mi reklamę "szeroki wybór profili ze stali węglowej i nierdzewnej". 😂
      • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 18.06.20, 09:54
        big_grin
        • antyka Re: Strategia wyboru liceum 23.06.20, 15:23
          Jestem mama osmoklasistki z Warszawy - tutaj progi sa straszne. Zeby dostac sie do liceum w okolicy 20-30 miejsca trzeba miec 160 punktow. Corka wolontariat ogarnela w wakacje po 7mej klasie - zostawianie go na ostatnia chwile, to jakas porazka moim zdaniem. Mloda, w zaleznosci od egzaminow liczy na 170-180 punktow plus punkty za egzamin dwujezyczny. I wcale nie jest pewne, ze sie dostanie do szkoly pierwszego wyboru. Stolica jest pomylona - mamy liste ponad 1200 konkursow, w tym roku okrojono liste, ale uznaja jeszcze punkty z zeszlego roku. Dodatkowych punktow corka ma 8.
    • ala.i.ola321 Re: Strategia wyboru liceum 24.06.20, 09:14
      W mojej okolicy do tych bardzo dobrych liceów idą dzieci, które chcą się potem pochwalić, jaką szkołę skończyły i są w stanie same się uczyć. W tych szkołach mało się uczy, a wymaga wszystkiego. Wiem, jak to jest, bo udzielam korepetycji i w tych najlepszych liceach może jest 1-2 osoby na klasę, które nie biorą korepetycji, bo nie dają rady. Nauczyciele tylko zadają, sprawdzają, a nie uczą. Najczęściej "To już było", "To już powinniście wiedzieć z podstawówki", "To omówimy innym razem", "To sobie doczytacie w domu"...
      • lily_evans11 Re: Strategia wyboru liceum 24.06.20, 09:33
        Czyli jak za moich czasów wink.
        A jak już nauczylam się samodzielnie uczyć, to potem przeciętne studia na przeciętnej uczelni były w porównaniu do mojego liceum jak powrót do przedszkola big_grin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka