Dodaj do ulubionych

Informacje o NPR

18.10.08, 21:59
Dziewczyny,
mam jeszcze jedno pytanko. Zaczęłam mierzyć temperaturę. Chciałabym coś gdzies poczytać na ten temat. Tzn jak powinna wyglaać taka książkowa temperatura keidy co się dzieje? Kiedy jest najl\bardziej płodny okres?
Dotychczas natknęłam się na różne artykuły, ale pisało w nich tlyko o tym kiedy zaczyna się okres bezpłodny. Macie moze jakieś namiary na ciekawe artykułu? A moze po prostu mozecie napsiać dokąłdnie jak to wszyskto wygląd? Będę bardzo wdzięczna:)
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Informacje o NPR 18.10.08, 22:40
      Już napisałam w innym wątku - najbardziej płodne dni, to te ze śluzem
      płodnym, zwykle tuż przed skokiem temperatury.
      • magapsora Re: Informacje o NPR 18.10.08, 23:34
        To tyle to wiem, ale chodzi mi o jakieś dokładniejsze informacje, coś więcej chciałabym poczytać bo w takim układzie skoro tylko o śluzie piszesz po co mierzyć temperaturę ? Po to, zeby się po owulacji dowiedzieć ze była?
        • bystra_26 temperatura 18.10.08, 23:50
          Masz rację - temperatura jest w NPR wskaźnikiem, który pozwala stwierdzić, czy
          owulacja była i kiedy zaczyna się okres bezwględnej niepłodności. Poza tym
          wykres temperatur pozwala szybko odkryć, że jest się w ciąży oraz informuje, czy
          poowulacyjna faza cyklu ma długość pozwalającą na zagnieżdżenie zarodka (tu
          najczęsciej twki problem bezowocnych starań, a rozwiązanie jest proste -
          farmakologiczne). Poza tym obserwując temperaturę jesteś w stanie stwierdzić, że
          dane objawy płodności były fałszywym alarmem, czyli wiesz, że owulacja będzie
          później.

Jak na razie nie ma badań, które by twierdziły, że takie a takie temp. przed
          owulacją wskazują, że będzie ona za x dni, bo przedowulacyjna faza cyklu
          charakteryzuje się zmienną długością i przebiegiem. Można jedynie obserwować
          oznaki zbliżającej się płodności - śluz i/lub zmiany szyjki macicy.
          • magapsora Re: temperatura 19.10.08, 09:20
            A jakie to są konkretne objawy? Skąd będę wiedzieć np po wykresie że jestemw ciąży? Chodiz mi o jakieś fajne artykuły na ten temat...
            • horpyna4 Re: temperatura 19.10.08, 11:50
              17 dni podwyższonej temperatury po skoku jeszcze o niczym nie
              świadczy.
              18 dni to już duże prawdopodobieństwo ciąży.
              20 dni to na 99,999% ciąża.
              Proste? Mierzenie temperatury (oczywiście zgodnie z zasadami NPR)
              jest najprostszą i najtańszą metodą wykrycia bardzo wczesnej ciąży.
              Pozwala też dość precyzyjnie określić wiek ciąży niezależnie od daty
              ostatniej miesiączki - to bardzo ważne, zwłaszcza w przypadku PCO i
              nieudanych podejść do owulacji (bywa tak w przypadku długich cykli).
              Jest XXI wiek, a wielu lekarzy wyznacza termin porodu na podstawie
              daty ostatniej miesiączki. Jeżeli jednak owulacja spóźniła się o
              2 - 3 tygodnie (a mierząc temperaturę możesz to stwierdzić), to nie
              dopuścisz do uznania ciąży za przenoszoną, kiedy faktycznie będzie
              brakowało jeszcze kilku dni do terminu. Chyba ważne?
            • dodaa84 Re: temperatura 02.12.08, 19:23
              będziesz wiedzieć po tym, że będziesz miała podwyższona temperaturę
              • m_a_filip Re: temperatura 03.12.08, 16:52
                Na stronie www.iner.pl jest sklepik. Możesz wybrać tam dla siebie
                jakąś literaturę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka