Dodaj do ulubionych

Telefony waszych dzieci

24.06.20, 09:22
Takich do mw 15 r.ż.
Jakie mają? Używane, po was lub kupione używane? Nowe ze sklepu lub wzięte w abonamencie? Na kartę czy umowę?
Obserwuj wątek
    • mona-taran Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 09:27
      Nowy że sklepu, Xiaomi 7a, na kartę.
    • szmytka1 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 09:27
      Na kartę. Nowy ze sklepu, mały za 299 nieskomplikowany, z tym ze 299 to kosztował ze 2 lata temu, teraz może potaniał. Ja mam telefon za 399 big_grin i eksploatuję moje telefony aż do smierci, nie ma co zatem przekazywać w spadku. Mąż ma tel służbowy i jak wymieniają mu go tam, to musi stary zdać, więc też nie ma co po nim dziedziczyc
    • princy-mincy Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 09:35
      Uzywany po mnie (w bardzo dobrym stanie, wymienilam bo dzwonili z nowa oferta). Z tego co wiem, w klasie wiekszosc dzieci ma uzywane telefony.
      • magata.d Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 20:21
        princy-mincy napisała:

> Uzywany po mnie (w bardzo dobrym stanie, wymienilam bo dzwonili z nowa oferta).

Tak samo. Abonament, doliczyli 15 zł do mojego.
    • gryzelda71 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 09:37
      Miały nowe, ale nie najnowsze modele ze sklepu i zawsze karta.
      • niemaznaczenia Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 09:41
        Abonament, mam kilka gratisowych numerów od operatora na firmę z nielimitowanymi rozmowami i 10 GB na numer. Telefony nowe.
    • stasi1 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 09:47
      15 latek z dziedziczonym telefonem? Toż on na nim nic by nie mógł zrobić. Mój 8 letni syn ma tablet ale do szkoły z nim nie chodzi. Oczywiście może z niego telefonować. Poza graniem rozmowy mu nie wychodzą
      • niemaznaczenia Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 09:54
        U mnie dziedziczony nie miałby sensu. Używam telefonu że średniej półki, ostatni miał 4 lata i był już mocno zużyty, poza tym parametry po takim czasie są mocno przestarzałe.
        • stasi1 Re: Telefony waszych dzieci 25.06.20, 08:45
          Czasami po 15 latku telefon dziedziczy któreś z rodziców. Ja miałem w życiu 3 telefony teraz jest 4
      • iberka Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 10:42
        Uśmiałam się
        • stavros2002 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 15:42
          A z czego się uśmiałaś? Mocno używany przeciętny telefon po kilku latach działa dość kiepsko. Ciężkie aplikacje się wieszają, a bateria jest zużyta.
    • a.n.i.a.78 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 09:58
      nowy. z abonamentem. telefony nasze po 3 latach użytkowania = słaba bateria.
      • 3-mamuska Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 15:58
        a.n.i.a.78 napisała:

> nowy. z abonamentem. telefony nasze po 3 latach użytkowania = słaba bateria.

Mój 2 letni telefon dostała córka wymieniliśmy baterie i śmigał dalej kolejne 2 lata.
        • stavros2002 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 15:59
          Nowsze modele telefonów mają wbudowaną baterię.
          • gyubal_wahazar Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 18:16
            Żaden problem wymienić
            • stavros2002 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 19:03
              Jak?
              • cherry_lady007 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 20:03
                Oddając do serwisu telefonów
                • stavros2002 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 20:20
                  Aha, do serwisu.
    • slonko1335 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 10:00
      14 latka i 12 latek - samsungi a10 nowe ze sklepu-dostali pod choinkę bodajże. Starsza współdzieli ze mną abonament, młodszy ma na kartę.
    • alicia033 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 10:14
      abonament, aparat nowy, z własnych pieniędzy dziecka.
    • aguha Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 10:25
      Nowy ze sklepu, iPhone XR. Żeby nie było za łatwo, musiał część kasy sam uzbierać - sprzedał swoje jakieś starsze modele telefonów, zbierał kasę z urodzin, itd.
    • claudel6 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 10:28
      używany po mnie.
    • iberka Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 10:41
      11 latka dziedziczy po mnie, ma abonament (9pln/MSC)
      • szmytka1 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 12:59
        a co jest w tym abonamencie? I jaka to siec/oferta
        • nimaletko Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 15:41
          Też chętnie się dowiem. Ja mam abonament w T-mobile i tam oferty na kartę dość drogie.
          • stavros2002 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 16:02
            Np. 35 zł w Orange, dostaje się dodatkowe numery, tylko że to abonament dla firm, więc trzeba mieć własną dg.
            • stavros2002 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 16:03
              O abonamencie z 9 zł nie słyszałem.
              • magata.d Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 20:26
                W T-mobile mam abonament dla dziecka 15zl, nielimitowane rozmowy, smsy i mmsy, Internet umiarkowany chyba 3 GB.
    • passiflora78 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 10:42
      Do 16 urodzin telefony dziedziczone po mnie na kartę. Po 16 urodzinach kupiony nowy za własne pieniądze na abonament (abonament opłacam ja, wychodzi taniej niż na kartę).
    • jak_matrioszka Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 10:46
      Pierwszy kupiony nowy, taki jak chciał tata.
      Drugi i trzeci odziedziczone po ojcu, ale sie porozpadały.
      Teraz kupiony nowy, taki kupiony pod gust dziecka.
    • pelissa81 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 10:57
      7 lat, iphone se - narazie tylko wifi bo messenger
      • pelissa81 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 11:56
        a i używa do zdjęć i filmów, kontaktu przez facetime z dziadkami itd. Fajna sprawa, miałam opory - ale nie nadużywa go
    • ichi51e Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 11:10
      Moje ma w zegarku. Bardzo sobie chwale. Na karte. Na razie zmian nie przewiduje sie
      • majenkir Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 15:23
        ichi51e napisała:
        > Moje ma w zegarku.

A to nie jest tak, ze zegarek jest dodatkiem do telefonu, nie zamiast?
        • nimaletko Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 15:43
          Jeśli smartwatch z kartą SIM to zamiast telefonu i pewnie o taki chodzi.
          Dodatkiem do telefonu jest Smartband bez samodzielnej karty SIM.
          • majenkir Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 15:57
            Iwatch trzeba sparowac z iphonem...
            • nimaletko Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 16:11
              Nie rozumiem smile
              Ichi napisała o zegarku zamiast telefonu, więc odniosłam się do tego, bo sama planuję kupić dla córki.
              Opcja zdecydowanie dla młodszych dzieci, bo starsze jednak chcą telefon.
              Ale dla młodszych fajna sprawa do utrzymania stałego kontaktu z rodzicami, zwłaszcza jeśli w szkole nie można mieć telefonów, ale już smartwatche tak, pod warunkiem oczywiście że nie dzwoni się podczas lekcji tongue_out
              Tak jest w naszej szkole, więc córka najpierw dostanie smartwatch z kartą SIM, a dopiero za jakiś czas smartfon.
              • ichi51e Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 22:31
                Dokladnie o tym mowie. Zegarek z karta sim. Dziecko moze dzwonic do osob w kontaktach i tez wysylac wiadomosci. Do tego ja moge je namierzac. Kupilismy glownie do namierzania bo sam jezdzi do szkoly.
    • kurt.wallander Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 11:41
      W tym wieku miały przewaznie samsungi, nowe, nienajdroższe. Abonament, później karta.
    • nimaletko Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 11:46
      A w jakim wieku Wasze dzieci dostały pierwszy telefon?
      • iberka Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 11:51
        Starszak w wieku 6 lat, ale użytkownikiem został w wieku lat 10. Młodsza w wieku lat 9 (od 10 r.ż.użytkuje)
      • kurt.wallander Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 12:02
        nimaletko napisał(a):

> A w jakim wieku Wasze dzieci dostały pierwszy telefon?

Przeważnie, jak same zaczynały chodzić do szkoły (lub wracać samodzielnie), czyli w 3 kl. SP, czyli w wieku 9 lub 8 lat.
      • enigma81 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 12:52
        Oboje jak poszli do 1kl.
      • szmytka1 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 13:01
        10 lat, jak zaczął zostawać sam w domu i samodzielnie przemieszczać się po mieście
    • tol8 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 12:03
      Nowe, co dwa lata brane przy przedłużaniu umowy. Sami płacą raty za sprzęt (20zl miesięcznie). Kilka lat temu dostawali po nas.
    • enigma81 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 12:51
      Mój 12-latek ma Xiaomi 4A bodajże, dostał chyba 3 lata temu, kosztował wtedy 450 zł. Nowy, na kartę.
    • marszawka Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 12:51
      Używany, jakiś model Samsunga. Nie używa na codzień, bo to nie smartfon i według dziecka nie ma na nim co robić ( gry itd). Służy głównie na wyjazdach, np. kolonie już za chwilę.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 12:56
      Na kartę, po mnie Huawei p9 lite.
      Syn ma 8 lat, do szkoły nie nosi, tylko w domu do gierek i filmików używa. A i zdjęcia robi psu ;P
    • odnawialna Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 13:13
      gdy miała 9 lat - używany 3 letni, ale całkowicie sprawny samsung S5 Neo.
      na ostatnią gwiazdkę (po 2 latach posiadania telefonu) - nowy Samsung A40. '
      Telefon kupowany osobno, ja płacę abonament za sam numer.
      • karme-lowa Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 13:21
        Iphone 7, na abonament. Ale telefon kupiła za własne pieniądze, bo ten model był jej marzeniem.
        • kokosowy15 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 15:02
          Jak długo nastolatka musi oszczędzać na taki telefon? Przecież to kilka tysięcy złotych.
          • stavros2002 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 15:39
            Nie masz pojęcia o czym piszesz, 7 to staroć, można kupić za 1200.
            • kokosowy15 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 17:19
              1200 za telefon? Jakie dochody miewa nastolatka żeby odłożyć 1200 zł?
              • epicentryczka Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 17:51
                Mikołajki, gwiazdka, urodziny, dzień dziecka
                • stavros2002 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 19:06
                  Dokładnie. Moje dziecko odkłada od początku roku na nowego Xboxa Scarlett, trochę mu dołożymy i na gwiazdkę dostanie.
              • 3-mamuska Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 19:52
                kokosowy15 napisał(a):

> 1200 za telefon? Jakie dochody miewa nastolatka żeby odłożyć 1200 zł?

A ty co z urzędu podatkowego czy książkę piszesz?
                • kokosowy15 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 19:56
                  Przepraszam, zapomniałem że to emama, dzieci i ich rodzice są bogaci.
                  • stavros2002 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 20:22
                    Napisz jeszcze coś i prywaciarzach, badylarzach, cinkciarzach i zaplutych karłach reakcji big_grin
                    • kokosowy15 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 20:50
                      Jesteś cinkciarzem, zaplutym karłem reakcji czy tęsknota cie zżera?
                      • stavros2002 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 20:56
                        Czuję tęsknotę za trójkami robotniczo-chłopskimi tropiącymi spekulantów i domiarami podatku dla pasożytów żerujących na zdrowej tkance proletariatu big_grin
                  • gru_z_gru Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 20:56
                    A to coś złego? I bez przesady z tym bogactwem. To jest 100 zł miesięcznie przez rok
                    • kokosowy15 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 21:24
                      Nic złego. Zazdrość mnie żre, że nigdy nie mogłem dać moim stu złotych na miesiąc.
                      • gru_z_gru Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 21:58
                        No ale to nie wina tych, co mogą. Aha, nastolatki moga też dorabiać.
                        • stavros2002 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 22:04
                          2 x 500+ i jest przyzwoity telefon.
                          • kokosowy15 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 22:13
                            2 x 500 i każde dziecko je ciepły obiad. Codziennie!
                            • stavros2002 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 22:21
                              Twoje dzieci wcześniej przed 500+ jadły zimne?

A może o w ogóle nie jadły?
                            • 3-mamuska Re: Telefony waszych dzieci 25.06.20, 01:25
                              kokosowy15 napisał(a):

> 2 x 500 i każde dziecko je ciepły obiad. Codziennie!

🤣🤣🤣🤣🤣
                        • kokosowy15 Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 22:15
                          Poniżej 15 roku życia raczej nie mogą. Oczywiście, nie jest to wina tych co mają. Byłem tylko ciekawy, jakie dochody mają nastolatki.
                          • gru_z_gru Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 22:21
                            Mogą jak najbardziej. U nas nastolatka wyprowadza psa sąsiadów - 10 zł za spacer, wychodzi 3-4 razy w tygodniu. Jak nie może to chętnie fuchę przejmuje jej 14-letni brat.
                          • ichi51e Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 22:29
                            Moga spokojnie. Psa wyprowadzac umyc samochod popilnowac dziecka. Zawsze to pare groszy przewaznie po rodzinie i znajomych.
                          • 3-mamuska Re: Telefony waszych dzieci 25.06.20, 01:26
                            kokosowy15 napisał(a):

> Poniżej 15 roku życia raczej nie mogą. Oczywiście, nie jest to wina tych co maj
                            > ą. Byłem tylko ciekawy, jakie dochody mają nastolatki.

Galerianki całkiem spore 🤦‍♀️😅
                            Myśl to nie boli.
                  • 3-mamuska Re: Telefony waszych dzieci 25.06.20, 01:34
                    kokosowy15 napisał(a):

> Przepraszam, zapomniałem że to emama, dzieci i ich rodzice są bogaci.

Nikt nie musi być bogaty.
                    Są komunie/urodziny/święta/dzień dziecka/ kieszonkowe, babcie ,chrzestni. Koniec roku wakacje w każdej rodzinie daje się jakieś kwoty.
                    Wyprowadzenie psa bogatych sąsiadów.
                    Zbieranie warzyw/owoców sezonowo
                    Np. U babci cioci.
                    Teściowa dzieciom siostry płaciła za drobna pomoc przy domu. Koszenie trawników ,zebranie dużej ilości owoców ,przekopanie grządek. Przycięcie krzaków. To były drobne kwoty 10-20 zł (lata lata temu) czasem więcej. Pomalowanie płotu.
                    Czasem pomagały wyłożyć towar w sklepie u teściowej jak miała duży ruch , a przyjechali z hurtowni. A młode siedziały przed domem to wpadały pomoc. Sklep teściowa miała działkę obok domu siostry. Wiec się zbierało.
                  • mikams75 Re: Telefony waszych dzieci 25.06.20, 10:02
                    kwestia wielkosci rodziny, my mamy mala, wiec i dziecko niezbyt "bogate", ale moge sobie wyobrazic, ze na gwiazdke, urodziny, dzien dziecka, mikolajki, imieniny, kieszonkowe wakacyjne, wyniki w szkole (np. moje dziecko 2 x do roku dostaje kase od chrzestnej za swietne swiadectwo), dziecko dostaje po 50-100 zlotych od roznych osob w rodzinie i jak nie wydaje na bzdury, to uzbiera.
                    Policz okazje w roku i jak w rodzinie jest dwoje babc/dziadkow, dwoje chrzestnych, po 2 ciocie z kazdej strony rodzicow to kasa sie uzbiera. A wiele osob zamiast kombinowac z prezentem woli dac 50-100 zl (za tyle kupiliby drobny prezent) i wszyscy sa zadowoleni.
                    • sy28 Re: Telefony waszych dzieci 25.06.20, 10:17
                      Wcześniej oni dziedziczyli telefony po nas, a teraz ja mam po synu. Młodszy za zaoszczędzone pieniądze i trochę dołożonych od nas ma iphone 7, ja po nim rocznego huawei mate 10. Starszy i mąż też huawei, a ten marzył od zawsze o jabłuszku. Teraz wymieniliśmy mu laptopa i też na Macbook, bo fajnie łączy mu się z telefonem i chmura działa super. Macbook po leasingowy, ale super
                    • kokosowy15 Re: Telefony waszych dzieci 25.06.20, 12:57
                      Masz słuszność. Nie wziąłem pod uwagę rodziny dającej prezenty pieniężne przy różnych okazjach. Może dlatego, że nie mam rodziny, więc mi to umknęło.
              • stasi1 Re: Telefony waszych dzieci 26.06.20, 08:48
                Moje dziecko teraz na urodziny zebrało 1100zł. Ja się nie dołożyłem bo niby zbiera na ściankę wspinaczkową. Stwierdziłem że to mu niepotrzebne(8lat) a zresztą plac zabaw ma 50 metrów obok. Ja pewnie z okazji urodzin wezmę go do parku wodnego
          • mikawi Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 21:15
            Mój syn używa mojego praktycznie trupa do rozmów na whatsap i to jedyne przeznaczenie telefonu. Kupiłam mu kartę w play za 5zl i starcza.
            W użyciu jest za to tablet Apple, nowy model z dobrymi parametrami żeby był na dłuższy czas. W użyciu głównie do gier, muzyki ale i zdalnego nauczania. W przyszlosci, pewnie całkiem niedalekiej gdy kupimy mu telefon to tez będzie to IPhone, oczywiście nie jakiś najnowszy wypasiony model ale jednak IPhone. Oboje mamy Iphony, wykupujemy usługi w chmurze rodzinnej w Apple i młodemu nic innego nie opłaca się kupować bo nie mógłby z tego za co już płacimy korzystać. I nie wynika to ze snobizmu tylko rachunku ekonomicznego. Do zakupu dołoży swoje zaskórniaki z prezentów od dziadków i będzie miał swój udział w zakupie.
            • mikawi Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 21:17
              Zegarek z karta SIM i lokalizacją również ma, ale to gadżet w sumie dla mnie, żebym była spokojna jak idzie na podwórko. Może z niego dzwonić ale celowo wpisałam mu tylko numery do mnie i męża. To ma służyć kontaktowi z nami a nie rozrywce, choć krokomierz cieszy się dużym powodzeniem
          • odnawialna Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 22:48
            kokosowy15 napisał(a):

> Jak długo nastolatka musi oszczędzać na taki telefon? Przecież to kilka tysięcy
            > złotych.

Wiesz, to zależy. U nas jest zwyczaj, że prezenty na urodziny, gwiazdkę itp. są w granicach 100-150 zł. Babcie zamiast prezentu na urodziny dają ostatnio kasę, więc Młoda w tym roku już dostała 3 stówy. Ostatnio dostała od babci kolejną stówę za czerwony pasek, jak druga babcia usłyszy to pewnie też coś odpali, bo przecież nie może być gorsza (tu przewracam oczami). Ze 3 stówy już ma odłożone, za chwilę wakacje, więc pewnie znów dziadkowie coś jej wcisną do łapki, a że przebąkuje o nowym laptopie to nie zdziwię się, jak zacznie na niego zbierać. I podejrzewam, że do gwiazdki uzbiera tyle, że my ze 2-3 stówy dołożymy, chrzestni kolejne i ten laptop będzie smile
            • iberka Re: Telefony waszych dzieci 25.06.20, 08:04
              Nie każdy ma takich dziadków/ wujków/ chrzestnych itp.
              • mona-taran Re: Telefony waszych dzieci 25.06.20, 11:08
                To chyba oczywiste, że nie wszyscy, ale tu jest mowa o tych, co mają.
    • danaide Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 13:46
      Nowy, ale najtańszy z sensownych. Mam umowę łączoną, więc i abonament jest, ale z transmisji komórkowej dziecko korzysta tylko w wyjątkowych wypadkach więc goła opłata miesięczna wystarcza.
    • zwyczajnamatka Re: Telefony waszych dzieci 24.06.20, 14:38
      Mamy abonament rodzinny i wszystkie trzy telefony w abonamencie z niekończącym się internetem. Córka ma telefon nowy, kupiony za swoje uskladane pieniądze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka