07.07.20, 09:01
Posadziłam w donicy w tym roku, pierwszy raz w życiu. Rośnie pięknie, pojawiły się już 3 kwiaty.

Ale jedna z gałęzi wystrzeliła w górę - jest co najmniej dwa razy wyższa niż jej siostry , nie ma na niej kwiatów. Mnie się podoba, ale nie wiem czy trzeba ją przyciąć? Czym grozi jeżeli nie przytnę?

I przy okazji - różę się przycina standardowo tylko przed zimowaniem? Da się ją rozsadzać jeżeli przestaje się mieścić w jednej donicy (to raczej przyszły rok jeżeli w ogóle)

Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Róża 07.07.20, 09:03
      Podobne pytanie mam o lawendę. Rośnie sobie pięknie - trzeba cos z nią robić (przycinać) dla zasady/jej zdrowia ( bo z jej urody jestem zadowolona)?
      • alpepe Re: Róża 07.07.20, 09:35
        Ponoć trzeba, by jej nie zdrewniały pędy.
        • princy-mincy Re: Róża 07.07.20, 09:51
          Moja lawenda (nie w donicy) jest przycinana po przekwitnieciu i na wiosne bardzo mocno by puscila nowe pedy).
    • lilia.z.doliny Re: Róża 07.07.20, 09:41
      najprawdopdobniej wybujala ci dzika odnoga, na ktorej twoja róza byla zaszczepiona (przepraszam za slowo). Nie jest do niczego potrzebna, nie bedzie kwitla, wiec po prostu ja utnij jak najnizej. Pamietaj zeby.miec bardzo ostry sekator, bo lodygi delikatnych roż latwo pokaleczyc
    • kochamruskieileniwe Re: Róża 07.07.20, 09:55
      krzaki roż są zazwyczaj szczepiane na podkładce z róży dzikiej.
      zobacz skąd wyrasta pęd - jeżeli z glębszych partii z podkładki- na 99 procent to "dziczka", która nalezy przyciąc. Jest ona zazwyczaj zupelnie inna niz ta róża "właściwa" - inny pęd, inne listki (kolor). Choc czasami mozna sie pomylic suspicious
      Jeżeli pęd wyrasta z części szczepionej - byc może jest to wlaściwy pęd który w tej odmianie akurat, w poczatkowym stadium jest podobny do dziczki.

Róże, które powtarzają kwitnienie nalezy przycinac z przkwitniętych pączków. Jezeli chcesz mniejsze kwiaty, ale szybciej - łopatologicznie rzecz ujmując, przycinasz wraz z pierwszym listkiem.
      Jeżeli później, a kwiaty większe - przycinasz między drugim, a trzecim (od góry licząc) listkiem.

Ale odmiana nie powtarzająca kwitnienia raczej, kolejny raz nie zakwitnie. Choc bywają wyjątki
    • kochamruskieileniwe Re: Róża 07.07.20, 09:57
      a co do roż i przycinania przed zimą - zdania sa podzielone. Niektórzy twierdzą. zeby nie przycinac, bo nie wiadomo, czy pęd sie "zabliźni"

Przycinanie to głównie wiosną.
      • lellapolella Re: Róża 07.07.20, 10:13
        Tak jak pisze kochamruskieileniwe: sprawdź, skąd wychodzi nowy pęd i, jeśli spod miejsca szczepienia - rwij. Lepiej wyrwać niż ciąć- chodzi o to, by nie został ani tyci ogoneksmile Jeśli wyrasta znad miejsca szczepienia- skróć, on się po tym rozkrzewi.
        Przed zimą róż nie tniemy, bo a nuż przyjdzie prawdziwa... Tniemy wiosną, na zimę ewentualnie możemy związać, żeby się nie połamały, jeśli duże. Ostatnie nawożenie- do końca lipca (poza typowo zimowym, jeśli ktoś uskutecznia), ostatnie cięcie przekwitłych etc.- do września.
        Co do przesadzania- da się. Jeśli z całą bryłą ziemi do większej donicy, to bez dodatkowych zabiegów, jeśli z całkowitą wymianą ziemi, należałoby przy okazji przyciąć. Ja bym wybrała pierwszą opcjęsmile
    • thea19 Re: Róża 07.07.20, 10:08
      zanim utniesz, to najpierw sprawdź czy to podkładka. One mają też zazwyczaj inne liście. Róże często mają w zwyczaju wypuszczać nowy, długi pęd - zależy jaki typ róży kupiłaś. Ja kiedyś nabyłam kilka róż renesansowych i miały mieć 150cm a mają 250cm. Cięcie róż przeprowadzamy tylko wiosną i zgodnie z wymaganiami danej róży. Obejrzyj sobie poradniki Pana Grzegorza, o różach wie wszystko
    • chococaffe Re: Róża 07.07.20, 10:23
      Dzięki wszystkim. Przyjrzę się wieczorem skąd ta najwyższa gałąź wyrasta i jak wygląda (sadzonki kupione 3 w komplecie - wszyskie w jednej donicy, ale tylko jedn wybujała gałąź)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka