smok_wawerski 22.07.20, 15:20 Powiedzże o ematko, można/trzeba/nie powinno się jej tam umieszczać? Segment korpo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feiticeira Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 15:33 Nie umieszczać. Na poziomie rozmów kwalifikacyjnych nie ma to żadnego znaczenia, a może Cię niepotrzebnie wykluczyć ( w obie strony). Wiek i tak po razy oko można wywnioskować na podstawie szkół i doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_wawerski Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 15:46 Dzięki. Tak mnie naszło, bo patrząc na cv, które ludzie publikują na LinkedIn, brak daty uro rzucił mi się w oczy... Sam też chcę niebawem powiedzieć ahoj przygodo, więc warto uniknąć wtopy na dzień dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 17:14 Nie wpisywać niczego zbędnego typu adres zamieszkania, data urodzenia, telefon stacjonarny. Czysta forma lepiej wygląda i lepiej się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_wawerski Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 17:34 Umieszczenie adresu zamieszkania rozwaliło mnie nie raz, gdy szukałem ludzi do siebie do zespołu. Stacjonarny... w nawiasie z dopiskiem - grzecznościowy 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 17:48 Zdziwiłabyś się jakie rzeczy ludzie wpisują... Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Data urodzenia w CV 24.07.20, 09:51 Ja dostałam CV z pełnym życiorysem, była nawet informacja o tym, że pan w wieku 3 lat został adoptowany.. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 18:03 Naprawdę to takie dziwne? Do nas aplikują ludzie od czasu do czasu, w 99 procent dokumentów jest podany adres zamieszkania. W naszym przypadku ma to znaczenie, bo zakład jest na zadupiu, nie jest tak łatwo dojeżdżać, więc od razu otrzymujemy informację, czy taka osoba będzie mobilna na tyle, by nam nie zwiać w ciągu kilku miesięcy jak podłapie lepszą pracę. Co do telefonów, cóż, skoro zdarzało się, że rodzice przychodzili i próbowali swoim dorosłym dzieciom załatwiać u nas pracę, to grzecznościowy stacjonarny w ogóle nie dziwi. I ja akurat lubię mieć datę urodzenia, nie chce mi się wyliczać z życiorysu, ile lat ma kandydat. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_wawerski Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 19:21 Jeśli to zakład pracy chronionej, to masz 100% racji, zarówno w kwestii adresu, jak i tel. grzecznościowego. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Data urodzenia w CV 23.07.20, 08:19 Nie, ale śmiałam się z prezesem, że wyglądamy jak zakład pracy chronionej, bo tacy ludzie się zgłaszają. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 19:27 W UK adres to norma, nawet nie wiedziałam że w Polsce się nie podaje Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 19:32 W DE tez. Date urodzenia tez sie w cv podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 19:34 Bardzo dawno temu czytałam że chyba we Francji można "zanonimizować" nazwisko, więc pewnie i adres. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 21:03 Alpepe, to nawet w moich Januszeksach wiedzą już, przynajmniej od wejścia RODO, że data urodzenia czy miejsce zamieszkania to nie są informacje dla pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Data urodzenia w CV 23.07.20, 06:55 Pracodawca jak najbardziej może żądać daty urodzenia od kandydata do pracy kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/ochrona_danych_osobowych/3002112,Nowy-katalog-danych-wymaganych-od-kandydata-do-pracy-ipracownika-od-4-maja-2019-r.html Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Data urodzenia w CV 23.07.20, 08:20 Ja niczego nie żądam, napisałam tylko, co ludzie przysyłają. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 18:01 Nie wpisywać. W temacie kuriozów rekrutacyjnych - ostatnio spotkałam się z życzeniem napisania listu motywacyjnego. To chyba rekrutacja na potrzeby rekonstrukcji historycznej lat 90tych Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 18:13 Są stanowiska, w których umiejętność sklecenia kilku płynnych zdań jest ważna, wiec LM nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 18:29 Owszem, nie dziwi w mediach, kulturze itp dziedzinach. W branży i na stanowisku, o których mowa, praktycznie nie używa się języka polskiego, tym bardziej więc zaskakuje LM. Co ciekawsze, to organizacja zatrudniająca ponad tysiąc pracowników, stawiam zatem dolary przeciwko orzechom, że rzeczonych LM nikt nie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 19:10 A ja z kolei spotkałam się przy którejś rekrutacji, że naprawdę listy czytają, bo widzą wtedy człowieka, jego motywację i czy zżyna z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
just_shelly Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 20:34 LM sie obecnie przekształcił w treść maila z przesyłanym CV. W owym mailu tez się człowiek może wykazać motywacja i inwencja oraz poziomem kultury. Mam okazje oglądać takie maile z drugiej strony i czasem nie wiem co ludzie maja w głowie pisząc różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_wawerski Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 19:23 U mnie trochę trudniej niż list motywacyjny - branża kreatywna, więc portfolio, które trzeba "sprzedać". Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Data urodzenia w CV 24.07.20, 09:55 U mnie jest test ze znajomości "tematu" Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Data urodzenia w CV 24.07.20, 14:24 W większości miejsc, do których rekrutowałam (ostatnio zaś czyniłam to w grudniu ur.), trzeba było pisać LM. Jakie lata 90? Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Data urodzenia w CV 24.07.20, 15:31 To chyba wobec tego kwestia branży - w ciągu ośmiu lat "dorosłej pracy" brałam udział w kilkudziesięciu rekrutacjach i nigdy nie spotkałam się z LM, a jedynie z testami i zadaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 19:09 IMO, nie trzeba. Doświadczenie (lub jego brak) mówią same za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Data urodzenia w CV 22.07.20, 21:05 Absolutnie. Żadnego zdjęcia, żadnych dat urodzenia, żadnych adresów. Ale ludzie są dziwni i stan cywilny potrafią podać... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Data urodzenia w CV 23.07.20, 10:30 Tak z ciekawości,: inne daty dajecie? Typu - kiedy studia, w jakich latach jaka praca? Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Data urodzenia w CV 23.07.20, 23:19 Lata - tak, zawsze. Miesiące - raczej nie, tylko w specyficznych przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
leann32 Re: Data urodzenia w CV 23.07.20, 10:48 ja uważam, że warto. inaczej wygląda kandydat na menagera w wieku lat 55 a inaczej w wieku 24 jeśli np. wiem że ma kierować zespołem ludzi którzy mają lat 45-65 i trudno żeby takie dziecko kierowało starszymi panami jako ich przełożony. Odpowiedz Link Zgłoś
raadhiyah2020 Re: Data urodzenia w CV 23.07.20, 10:50 Przede wszystkim kandydat aplikujacy na stanowisko menagera (jeszcze zalezy czego?) musi miec odpowiednie doswiadczenie, wiek jest najmniej istotny. 24-latek rzadko bedzie je mial. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Data urodzenia w CV 24.07.20, 15:39 Po to są rozmowy kwalifikacyjne. Zobaczę człowieka i będę wiedziała, czy się nada. Poznam jego sposób bycia, doświadczenie zawodowe. Na kij mi jego wiek? W Januszeksach oczywiście wiek jest ważny, bo się panowie prezesi boją, że im pracownik wejdzie w wiek ochrony przedemerytalnej. Więc musi być koniecznie młody. Ale nie na tyle młody, żeby dzieci rodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
raadhiyah2020 Re: Data urodzenia w CV 23.07.20, 10:48 A dlaczego nie? Przeciez wpisuje sie doswiadczenie zawodowe wiec i tak mozna wywnioskowac wiek. Co podanie duty urodzenia konkretnie zmienia? Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Data urodzenia w CV 23.07.20, 22:26 Zmienia to jak wygląda CV. Jasność przekazu - to jest najważniejsza rzecz w CV. Ma się w nim znaleźć wszystko co jest istotnie i nic z informacji nieistotnych. Dlatego wpisuje się imię nazwisko, komórkę i maila (i ew. link do profilu LinkedIn), a nie wpisuje się daty urodzenia, adresu zamieszkania, miesiąca ukończenia studiów (wystarczą lata) itd. Błędem jest wpisywanie nieistotnych dla danego stanowiska szkoleń, zbytnich szczegółów (zwłaszcza z odległych okresów zatrudnienia), rzeczy oczywistych (Polak aplikujący w jęz. polskim do firmy w Polsce może sobie darować wpisywanie "język polski - native speaker"). Odpowiedz Link Zgłoś
raadhiyah2020 Re: Data urodzenia w CV 24.07.20, 10:08 Ty masz na mysli list motywacyjny czy cv? Okolicznosci. CV zazwyczaj nie jest oczekiwane jesli aplikuje sie o konkretna prace. CV zazwyczaj wysyla sie do agencji pracy, do HR w firmach jesli jest taka mozliwosc nie aplikujac o konkretna pozycje a dajac info ze jest sie zainteresowanym. Adresu mozna nie umieszczac, zdjec itp ale wiek to jakas tajemnica? Z historii edukacji i doswiadczenia zawodowego mozna wywnioskowac wiec nie robi roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Data urodzenia w CV 24.07.20, 15:38 raadhiyah2020 napisała: > CV zazwyczaj nie jest oczekiwane jesli aplikuje sie o konkretna prace. CV zazwyczaj wysyla sie do a > gencji pracy, do HR w firmach jesli jest taka mozliwosc nie aplikujac o konkret > na pozycje a dajac info ze jest sie zainteresowanym. Powyższe jest przykładem na to, że w internecie można natknąć się na każdą dowolną bzdurę. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Data urodzenia w CV 24.07.20, 15:42 raadhiyah2020 napisała: > Ty masz na mysli list motywacyjny czy cv? Okolicznosci. CV zazwyczaj nie jest > oczekiwane jesli aplikuje sie o konkretna prace. CV zazwyczaj wysyla sie do a > gencji pracy, do HR w firmach jesli jest taka mozliwosc nie aplikujac o konkret > na pozycje a dajac info ze jest sie zainteresowanym. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
raadhiyah2020 Re: Data urodzenia w CV 24.07.20, 17:44 Nie, to raczej w pl sa dziwne zasady, ale zawsze byly. Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: Data urodzenia w CV 23.07.20, 10:54 Nie umieszczać ale i tak po dacie skończenia studiów zazwyczaj widać mniej więcej ile kto ma lat. Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: Data urodzenia w CV 24.07.20, 16:06 Wklejam za linkiem wyżej - ma prawo wymagać Pracodawca jak najbardziej może żądać daty urodzenia od kandydata do pracy kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/ochrona_danych_osobowych/3002112,Nowy-katalog-danych-wymaganych-od-kandydata-do-pracy-ipracownika-od-4-maja-2019-r.html Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Data urodzenia w CV 24.07.20, 16:35 Datę urodzenia czy miejsce zamieszkania można sobie wpisać do cv lub nie, nie ma to dla mnie większego znaczenia, kiedyś się wpisywało i ostatnio jak pisałam to zostawiłam. No i tak te dane się później do umowy o pracę podaje. Ale listy motywacyjne, jak ktoś się ubiega o konkretne stanowisko i ma wszystkie wymagane kwalifikacje i doświadczenie, to dla mnie jakiś kosmos. Bo co niby tam pisać, chyba tylko bla, bla, bla. Skoro ktoś aplikuje na dane stanowisko to jest zainteresowny pracą, a nie robi tego dla rozrywki. Może to inaczej wygląda, jak praca nie wymaga specjalnych kwalifikacji czy umiejętności i doświadczenia, nie wiem. Teraz złożyłam tylko cv, zamiast listu motywacyjnego bardziej szczegółowy (niż w cv) przebieg pracy. No ale jestem z polecenia, i spełniam pewne, dość konkretne wymagania, nie ma innym ubiegających się, wiec po co ten list motywacyjny niby. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś