Dodaj do ulubionych

Amsterdam i Wiedeń

27.07.20, 18:50
Pomóżcie proszę dziewczyny z Wiednia i Amsterdamu. Czy w Amsterdamie są obecnie nadzwyczajne środki ostrożności w związku z pandemią? Nadzwyczajne tzn poza maseczkami, dystansem i normalną higieną? Czy są ogromne kolejki, żeby zobaczyć Caravaggia?
I podobne pytanie o Wiedeń, czy są ponad standardowe środki ostrożności i duże kolejki do atrakcji typu Schoenbrunn?
Obserwuj wątek
    • stavros2002 Re: Amsterdam i Wiedeń 27.07.20, 19:05
      Co to jest "Schoenbrunn"?
      • konsta-is-me Re: Amsterdam i Wiedeń 27.07.20, 19:11
        Tak sie pisze zdaje sie, jesli nie ma niemieckiej czcionki...
        W Wiedniu nie ma specjalnych srodkow, trzeba nosic maseczki w srodkach transportu ,dworcach i sklepach.
        I trzeba na to uważać,mozna dostac mandat.
        Co do palacu sie nie wypowiem, ale watpie czy sa jskies duzo wieksze kolejki niz zwykle.
        • stavros2002 Re: Amsterdam i Wiedeń 27.07.20, 19:16
          Wtedy się pisze zwykłe "o".

Mnie zawsze śmieszą "Bourgas" i "Rodos City" w wątkach wakacyjnych smile
          • agnes_gray Re: Amsterdam i Wiedeń 27.07.20, 19:34
            Zgodnie z przyjętą transkrypcją, w przypadku braku niemieckiej czcionki dodaje się "e"

pl.wikipedia.org/wiki/Umlaut
          • konsta-is-me Re: Amsterdam i Wiedeń 27.07.20, 20:36
            Na kursie niemieckiego mnie uczyli ze pisze sie "oe" lub "ae"-umlauty.
            Wymowa przeciez jest inna i moze chodzic o inna nazwę/slowo.
            Z Rodos to raczej nie ma nic wspolnego.
            • stavros2002 Re: Amsterdam i Wiedeń 27.07.20, 20:38
              Ma tyle wspólnego co śmieszna pisownia.
              • jolinka102 Re: Amsterdam i Wiedeń 27.07.20, 21:07
                Ale to nie jest smieszna pisownia, tylko prawidlowa.
                W Schönbrunn polowa turystow to azjaci, wiec automatycznie powinno byc luzniej niz w normalnych warunkach.
                Organizacja w Schönbrunn jest bardzo profesjonalna, wiec nawet w normalnych warunkach wszystko przebiega bardzo sprawnie.
    • joanna05 Re: Amsterdam i Wiedeń 27.07.20, 19:17
      W Holandii - nie ma i nie było specjalnych obostrzeń (wiem od stale tam mieszkajacej rodziny). Sa tylko zalecenia, nie ma obowiazku noszenia maseczek chyba nigdzie, poza komunikacja miejska.
      Natomiast jeśli chodzi Ci o Rijksmuseum, to bilety sa dostepne dopiero w drugiej połowie sierpnia (online), raczej nie ma szans w sezonie na wejście "z ulicy" (też kiedyś próbowałam, nie da się, a to był maj, nie lato).
      • pyza-wedrowniczka Re: Amsterdam i Wiedeń 27.07.20, 21:22
        My byliśmy dwa lata temu w sierpniu, mieliśmy kartę miejską (nie pamiętam nazwy, taką co daje darmowe wejścia potem do muzeów) i weszliśmy z ulicy po 10 minutach czekania. A do Van Gogha umawialiśmy godzinę 2 dni przed. Więc może się uda.
        • k3h2 Re: Amsterdam i Wiedeń 27.07.20, 21:24
          Bardzo dziękuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka