Dodaj do ulubionych

Eksplozja w Bejrucie

04.08.20, 20:38
Przerażające jak to pie..dolnęło, z jaką siłą 😲😲 na filmikach wygląda jakby pół miasta zmiotło, zdmuchnęło jak domki z kart 😥
www.google.com/amp/s/amp.cnn.com/cnn/videos/world/2020/08/04/beirut-explosion-moment-of-blast-witness-ctw-vpx.cnn
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 20:41
      Widziałam w wiadomościach. Wyglądało przerażająco!
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 21:00
      A co wybuchło?
      Bo oglądałam, ale chyba nie słuchałam, widziałam samochody, ludzi mówiących o momencie wybuchu, ale co tak yebło?
      • kasiamat00 Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 21:11
        Cos w porcie - na pewno magazyn fajerwerkow (widac na nagraniach), na Twitterze pojawily sie informacje tez ze jakies portowe zapasy ropy / gazu (co by tlumaczylo skale). Plus oczywiscie teorie o bombach.
      • bi_scotti Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 21:11
        Podobno byl pozar w magazynie z fireworks, w porcie. ale BBC podaje, ze to raczej byl magazy "explosives". Narazie wiekszosc agencji uznaje, ze to byl accident. Pewnie wiecej info bedzie sie pojawiac gdy juz opanuja sytuacje. Life.
        • piesiedwa Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 21:13
          Kurcze, jak ogladalam filmik bez glosu to jak mala woodorowa...
          • mona-taran Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 22:38
            Też tak pomyślałam..
      • woman_in_love Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 21:15
        skład materiałów wybuchowych i fajerwerków w magazynie portowym
        • kokosowy15 Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 21:29
          Jeszcze i to ich spotkało. A było to najbogatsze ponstwo tego regionu, Szwajcaria Bliskiego Wschodu. Komu to przeszkadzało?
          • olena.s Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 21:40
            Iranowi, m.in.
            Liban zbliża się do pozycji "failed state" obecnie.
            • kokosowy15 Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 22:39
              Iran, o ile pamiętam, nigdy nie okupował terenów Libanu. Tam zawsze ścierał się Izrael z Syria. Teraz Syria ma swoje kłopoty, a Izrael czuje się tym bardziej bezpieczny, im bardziej tłuką się Arabowie między sobą.
              • tanebo001 Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 22:59
                Raczej Izrael z Hamasem. A Hamas to Iran.
                • kokosowy15 Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 23:18
                  Hamas to raczej Turcja, Iran w Syrii popiera inna stronę wojny domowej.
                  • stavros2002 Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 07:15
                    Poczytaj dziadku o libańskim Hezbollahu i kto ten Hezbollah wspiera i finansuje.
                    • kokosowy15 Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 17:08
                      Drogi wnusiu, Olena napisała o Hamas i do tego się odniosłem.
                      • olena.s Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 17:40
                        Hamas to nie tam przecież! W Libanie działa głównie irański Hezbollah.
                        • kokosowy15 Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 17:51
                          Masz rację, przepraszam. O Hamas napisał Tanebo.
              • olena.s Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 23:57
                Arabowie między sobą? Nie takie to proste. Problem polega na tym, że trwa tam bardzo ostra rywalizacja persko-arabska, szyito-sunnicka. Liban jest przeżarty Hezbollahem, w zasadzie on tam rządzi od paru dobrych lat.
                A ścierają się tam wszyscy ze wszystkimi.
          • nangaparbat3 Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 22:37
            Bejrut podobno był zachwycający. Moja babcia była tam w latach 60., jeszcze przed wojną domową. Pamiętam jak płakała patrząc potem w tv na zniszczenia.
            • znowu.to.samo Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 00:05
              Dobra na razie trzymajmy się wersji że to "tylko" zaniedbanie, chociaż szczerze: chyba nie widziałam nigdy wcześniej nic podobnego. Aż nieme przerażenie ogarnia

Na razie nikt oficjalnie nie wspomina o żadnych atakach, za to mówi się że od 2014 były ostrzeżenia o istniejącym tam zagrożeniu.
            • bywalec.hoteli Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 00:39
              I to kraj gdzie muzułmanie i chrześcijanie żyło sobie razem
    • simply_z Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 21:30
      dawno nic nie było....
      • apallosa Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 23:01
        Nangaparbat-Twoja babcia ma/miała rację.
        Ja Beirut znam i to nieźle z wczesnych lat 90-tych,mieszkałam tam przez 14 miesięcy.
        To było i jest takie nieszczęśliwe miejsce,ze jak już zabiora sie za odbudowę, to zaraz muszą wszystko spierniczyc i tak cały czas.Bejrut,kiedy w nim byłam,wcale piękny nie byl-morze ruin,czołgi na ulicach,ale tez przepych,pyszne jedzenie,zabawy do białego rana...cudowne czasy.
        Mam tam znajomych,przyjaciół ,nie wiem co z nimi...
        Czekam na wiadomość. ..
        • nangaparbat3 Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 23:12
          Okropne. Rok temu byłam w Albanii, potem miasto, gdzie spedziłam urlop, dwukrotnie przeszło trzęsienie ziemi. Znajomych tam nie miałam, ale pamiętam kelnerki, dziewczynę, która mi sprzedawała picie na plaży, chłopaka prowadzącego jeepa, którym jechałam na wycieczkę. Nawet jeśli nic im się fizycznie nie stało, przeżyli tragedię. Pamiętam, jak ciężko pracowali, jak się starali - mieli dużo nadziei, planów, i wszystko diabli wzięli, w jednej chwili.
          Życzę Ci jak najszybszych i najlepszych wiadomości.
          • apallosa Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 23:21
            Nangaparbat-dziękuję przepięknie.
            Czekam na wiadomość, jeszcze nic nie wiem,a to tacy fajni ludzie,ciepli,goscinni..
            Znowu to gruzowisko będą odbudowywali x lat,jak to u nich,z jednej strony ruiny,a sto metrów dalej apartamenty po kilka mln.dolarów.No pechowe jest to miasto,jak rzadko które.
            Nanga pozdrawiam i ściskam Ciebie i Twoja babcie ( o ile jeszcze żyje ).
            • nangaparbat3 Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 23:36
              Miałaby 120.
              Trzymam kciuki za Twoich przyjaciół i znajomych.
    • znowu.to.samo Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 23:41
      Ja pierdziele, ale to wygląda!!!!!
      zupełnie jakby atomówka

Aż nie chce się wierzyć że to "tylko" wytwórnia fajerwerków
      • eliszka25 Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 00:33
        Fajerwerki wybuchają spektakularnie, więc póki co mam nadzieję, że to faktycznie to. Jednak jak to zobaczyłam, to moja pierwsza myśl była właśnie „wyglada jak grzyb bomby atomowej”.
        • bi_scotti Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 00:50
          eliszka25 napisała:

> moja pierwsza myśl była właśnie „wyglada jak grzyb bomby atomowej”.

Reporters z Al Jazeera mowia o skladowanych explosives, fertilizers & chemicals … wszystko skladowane najprawdopodobniej nieprawidlowo, bez kontroli, zapewne byly lapowki i typowe podejscie "jakos to bedzie" no i zrobilo sie "jakos" duze booom uncertain Pomijajac zabitych (minimum 70), rannych (mowa narazie o 3700) i strasznych zniszczeniach substancji miasta, dochodzi pytanie i obawa o skutki wybuchu tychze chemicals - ludzie oddychaja, eh …
          Red Cross & Red Crescent prosza o krew, brakuje srodkow medycznych, a to wszystko byc moze "po prostu" z zaniedbania & greed. Mozna tylko zalamac rece. Life.
          • morekac Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 13:08
            Saletra amonowa podobno im wybuchła.
          • eliszka25 Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 17:31
            Fajerwerki w połączeniu z chemikaliami dały wybuch spektakularny ☹️. Pytanie tylko, czy skutki tego, to tylko zniszczenia po wybuchu czy raczej będą odczuwalne dla mieszkańców jeszcze długo. Obstawiam niestety to drugie.
    • hanusinamama Re: Eksplozja w Bejrucie 04.08.20, 23:48
      Niby pisałaś, że zmiotło...widzę dym i nagle na krześle podskoczyłam.
    • mona-taran Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 07:38
      Na tym filmiku widać jak to wyglądało w różnych miejscach. Straszne sad
      youtu.be/eCSQXzGhVj0
      Zawsze mnie przerażają takie sytuacje, mój chłop pracuje w zakładzie petrochemicznym, pełno tam wybuchowego syfu.. niby miliony zabezpieczeń, tysiące czujników, ale zawsze najbardziej nieprzewidywalny jest czynnik ludzki..
    • nessy Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 09:40
      Jakby bomba atomowa wybuchła.
    • lot_w_kosmos Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 10:40
      mój sąsiad pochodzi z Libanu, studiował tu, jest lekarzem, pracuje w naszym szpitalu.

Liban to fajne państwo, szkoda,,,,,,
      • olena.s Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 11:06
        No nie.
        Mozna powiedzieć, że Liban to piękne miejsce, ciekawy projekt, fantastyczni ludzie - w dodatku bardzo piękni - fascynująca historia, cudowne zabytki - wszystko ok. Ale jako państwo to Liban fajny nie jest od grubych dekad. Jest skorumpowany, nieporadny, przeżarty przez obce interesy a nawet obce siły (Hezbollah), niezdolny do rozwiązania problemów, z potwornym bezrobociem, dzikim długiem publicznym, koszmarną imigracją. A sztywna konstrukcja państwa uniemozliwia jakieś grubsze ruchy (inna sprawa, że chrześcijanie by na tych ruchach niewątpliwie stracili) i przedefiniowanie interesów poza czy ponad podziały religijne.
    • profes79 Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 11:32
      Walnęło prawie 3 tysiące ton saletry amonowej. Siłę wybuchu szacuje się na 240 ton trotylu. Gdyby tego typu eksplozja nastąpiła na miejscu Pałacu Kultury w Warszawie, to wyczyściłaby cały kwartał Świętokrzyska-Marszałkowska-Jerozolimskie-Jana Pawła - a biorąc pod uwagę, że tam w zasadzie nic nie ma to pewnie i więcej...
      • wtop.ek Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 11:53
        W zasadzie jakby tylko PkiN i bez ofiar, to nie pochwaliłbym, ale zrozumiał wink
        • apallosa Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 12:47
          Dosłownie przed chwilą dostałam wiadomość od moich przyjaciół z Bejrutu-są wszyscy cali,zdrowi...szyby im popekaly,ale nic to. ..
          Ten kraj ma pecha,odbudowuje się i nijak im to nie idzie,jak nie urok,to ...przemarsz wojsk radzieckich. A to ichnie słynne, ,bokra"czyli jutro, czyli święte nigdy jest słynne.
          Pamiętam podczas mojej ostatniej wizyty tamże ( 1994) jak to oni się puszyli,jak to pięknie Bejrut odbuduja,jak to turystów Cyprowi zagarna, ilu to oni nie będą mieli turystów z Dubaju....
          No jakoś 26 lat minęło....I nic z tego.Owszem,maja piekne hotele, luksusowe sklepy,tylko że drożyzna nieziemska i tylko B.bogaty establishment na takie luksusu stać.
          • wtop.ek Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 13:07
            Nic się nie odbudowuje. Lokalna korupcja i Hezbollah nie pozwolą na odbudowę.

Liban miał perspektywy do lat 70-tych, dopóki go nie zalała muzułmańska dzicz.

next.gazeta.pl/next/7,151003,26184392,od-katastrofy-do-katastrofy-liban-to-panstwo-z-gospodarka-w.html#s=BoxMMtImg2
      • bi_scotti Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 14:56
        profes79 napisał:

> Gdyby tego typu eksplozja nastąpiła na miejscu Pałacu Kultury w Wa
        > rszawie, to wyczyściłaby cały kwartał Świętokrzyska-Marszałkowska-Jerozolimskie
        > -Jana Pawła - a biorąc pod uwagę, że tam w zasadzie nic nie ma to pewnie i więc
        > ej...
        >

Skoro porownujemy, to TU kartka z kanadyjskiej historii - wybuch w Halifax port w grudniu 1917 roku - zginelo okolo 2000 ludzi (!!!). Do dzis Haligonians wysylaja co roku ogromne Christmas tree do Bostonu jako forme podziekowania za pomoc przyslana/udzielona wtedy, tych ponad 100 lat temu. Takie tragedie zapadaja w pamiec, nalezy tez miec nadzieje, ze czegos jednak ucza, eh … Life.
        • profes79 Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 16:19
          Tam rąbnął odpowiednik trzech kiloton - ponad dziesięć razy więcej niż to w Bejrucie. Półtonowa kotwica ze statku, który eksplodował wylądowała 3 kilometry dalej. Z tym, że takie tragedie były niestety dosyć charakterystyczne dla I-wojennych, mocno niestabilnych materiałów wybuchowych
    • anahera Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 15:27
      Znajomej corka jest tam na kontrakcie, biuro 2km od zrodla eksplozji wygladalo tak. Jakims cudem wszyscy przezyli.
    • zuzia555 Re: Eksplozja w Bejrucie 05.08.20, 15:55
      Straszna tragedia. Współczuję mieszkańcom i rodzinom poszkodowanch.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka