Dodaj do ulubionych

Nowy lockdown jesienią

24.08.20, 13:02
Robicie już zapasy?

"Piotr Patkowski, wiceminister finansów nie wyklucza drugiego lockdownu w Polsce. - Wielkie zamykanie gospodarki jesienią może powrócić - ostrzegł."
"Patkowski zaznaczył jednak, że bardziej prawdopodobny jest inny scenariusz polegający na "punktowym wyłączaniu sektorów gospodarki"."

Czyli punktowo ludzie zostaną pozbawieni możliwości zarabiania na chleb- w najlepszym przypadku - z powodu wirusa albo dzięki wirusowi, którego istnienia nawet nikt by nie zauważył, gdyby nie rozdmuchanie sprawy medialnie.
Jak sądzicie, wyjdą ludzie na ulice przeciwko rządowi, czy może potulnie przyjmą to nieszczenie gospodarki?
Obserwuj wątek
    • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:04
      Nie możemy w 100 proc. wykluczyć drugiego lockdownu, na takim samym poziomie jak wiosną - przyznał wiceminister finansów w rozmowie z RMF FM.
    • madami Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:09
      Ja mam jeszcze zapasy z poprzedniego lockdownu wink ( żart)

Mam nadzieję, że ludzie wyjdą na ulicę co to znaczy punktowe zamykanie branż? Rozumiem, że wtedy społeczeństwo przejmie na siebie utrzymanie tych firm i ich pracowników? Będzie spłacać moje opłaty stałe i zobowiązania tak?
      Ale wydaje mi się, że i rząd PIS i inne rządy doskonale wiedzą jaką katastrofą będzie kolejne zamykanie, nikt nie może sobie na to pozwolić i raczej nie zamkną, Pis specjalizuje się w wypuszczaniu w mediach "różnych rewelacji" i obserwują reakcje społeczne.
      • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:16
        >Pis specjalizuje się w wypuszczaniu w mediach "różnych rewelacji" i obserwują reakcje społeczne.

To też. Albo szykują sobie grunt. Niepokoi mnie bardzo nagonka medialna na tych bez maseczek, jakby sobie szukali pretekstu- ZOBACZCIE- BYLISCIE NIEPOSŁUSZNI ! To przez tych zdrajców narodu bedzie nowy LOCKDOWN! To przez nich nie macie co do gara włożyć. Liczą, ze dzieki temu gniew ludu nie zwroci sie przeciwko rządowi.
        • chococaffe Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:35
          No szkoda, że społeczeństwo nie wydarło im z ręki tego argumentu, było to takie proste... sad
        • madami Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:42
          PIS specjalizuje się w antagonizowaniu, przecież lepiej aby opinia społeczna obwiniała o wszystko co złe bezmaseczkowców niż durne decyzje władz.
        • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:58
          ola_fatyga napisała:

> >Pis specjalizuje się w wypuszczaniu w mediach "różnych rewelacji" i obserw
          > ują reakcje społeczne.
          >
          > To też. Albo szykują sobie grunt. Niepokoi mnie bardzo nagonka medialna na tych
          > bez maseczek, jakby sobie szukali pretekstu- ZOBACZCIE- BYLISCIE NIEPOSŁUSZNI
          > ! To przez tych zdrajców narodu bedzie nowy LOCKDOWN! To przez nich nie macie c
          > o do gara włożyć. Liczą, ze dzieki temu gniew ludu nie zwroci sie przeciwko rzą
          > dowi.

Chodzący bez maseczek faktycznie przyczyniają się do rozpowszechniania wirusa.

S/
      • gogologog Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:50
        > Ja mam jeszcze zapasy z poprzedniego lockdownu

Ja tez, papier toaletowy zupelnie nie schodzi. Do konca roku chyba nie bedzie trzeba kupowac smile))))
      • hanusinamama Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:00
        Alez juz było punktowe zamykanie branż. Fryzjerzy, kosmetyczki 3 mce bez pracy ( a tam sie zarabia jak sie pracuje). Lista długa...
    • kornelia_sowa Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:09
      W razie czego - wywalą z siebie emocje choćby na ematce, a potem potulnie przyjmą
      • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:19
        >W razie czego - wywalą z siebie emocje choćby na ematce, a potem potulnie przyjmą

No tak, na bezrobociu
        • malia Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:33
          Ematka na bezrobociu???? Chyba ci się coś pomyliło, niedawno był wątek gdzie wiele twierdziło, że tylko lepiej zarobiły.
        • kornelia_sowa Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:58
          No, ja, wyobraź sobie, na bezrobociu nie jestem.

Jak ogłoszą zamknięcie szkół, to co twoim zdaniem mam zrobić?
          Jechać na marsz do Warszawy?
          Zostaniesz mi z dziećmi?
    • jak_matrioszka Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:13
      Nie bedzie wielkiego wychodzenia na ulice, bo wiekszość jest zjednoczona pod hasłem "mnie to nie dotyczy" oraz przekonana, że inni "nic nie robia". W zwiazku z tym punktowe wyłaczanie jest bardzo dobrym posunieciem rzadu, który chce sie przy władzy utrzymać głosami wiekszości.
    • bergamotka77 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:15
      boże nie strasz. Ale najpierw pójdę do fryzjera, na paznokcie i nacieszę się basenem. Kupię dużo mięsa do zamrażarki i ryżu bo ostatnio po zamknięciu brakowało. Aha i kolejny abonament na internet.
      • damartyn Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:19
        jak mają wyjść na ulice jak tu widzisz , co chwile wątek panikarski , że wszyscy poumieramy jak te dzieci puścimy do szkoły.
      • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:25
        Bergamotko, ja nie straszę....On tak naprawdę powiedział...To już przesądzone, raczej...A teraz...tu przedstawię moje "łączenie kropek" - Jak ktoś napisał, teraz bedzie obnizanie liczby wykrytych zakażeń, żeby mamuśki nie podskakiwwały i wysłały dzieciaczki do szkoły...Jakoś w połowie września słupki zakażeń gwałtownie wzrosną (to nie dziwne, bo co roku dzieci zaczynają chorować najcześciej w po połowie wrzesnia- jakies katarki, bóle gardła)- i będzie pretekst, żeby zrobić lockdown.
        • jagoda2 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:46
          ola_fatyga napisała:

>Jak ktoś napisał, te
          > raz bedzie obnizanie liczby wykrytych zakażeń, żeby mamuśki nie podskakiwwały i
          > wysłały dzieciaczki do szkoły...Jakoś w połowie września słupki zakażeń gwałto
          > wnie wzrosną (to nie dziwne, bo co roku dzieci zaczynają chorować najcześciej
          > w po połowie wrzesnia- jakies katarki, bóle gardła)- i będzie pretekst, żeby zr
          > obić lockdown.

Tak będzie.
          • nutella_fan Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:10
            W jakim celu mieliby zrobić lockdown? Przecież gospodarka i tak leży.
            • jagoda2 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 23:00
              nutella_fan napisała:

> W jakim celu mieliby zrobić lockdown? Przecież gospodarka i tak leży.

Pisząc, że "tak będzie" miałam na myśli to, że teraz przed 1.09. słupki zachorowań spadną, żeby uruchomić szkoły, po czym po tygodniu lub dwóch zaczną gwałtownie rosnąć, by pod koniec września zamknąć szkoły na amen.
              • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 23:21
                Następny lockdown będzie oznaczać, że mamy rząd, który nie działa juz na pewno na korzyść obywateli, lecz na ich szkodę.
                • jagoda2 Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 08:39
                  ola_fatyga napisała:

> Następny lockdown będzie oznaczać, że mamy rząd, który nie działa juz na pewno
                  > na korzyść obywateli, lecz na ich szkodę.

Bo działa na szkodę, biorąc pod uwagę wszystkie posunięcia tego rządu.
                  Tylko głupi lud, cieszący się z rozdawnictwa państwowej kasy, tego nie rozumie i uważa, że "to dobry rząd, bo pomaga ludziom". Mojej szwagierki teść twierdzi wręcz, że "to jedyny rząd, od którego coś w życiu dostał", więc zawsze będzie na PIS głosować. No, brawo... Co gorsza, to nie jest głupi facet, wydawało mi się nawet, że sensowny, a tu takie myślenie... Więc, ja już nie mam złudzeń co do tego narodu sad
                  • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 09:08
                    Mam podobne przemyslenia...a co do tego rządu, to wlasnie wystapil po olbrzymią pozyczkę.. Ten covid spadł im jak manna z nieba...Nie wiem, czy nasi wnukowie wydostaną się z tego szamba...
                    • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 09:17
                      I jeszcze jedno...po drugim lockdownie wiele firm juz sie nie pozbiera. Upadnie branza uslugowa, rozrywkowa. Jedna z firm przemyslowych z mojego miasta, zatrudniajaca okolo 400 ludzi, ktora przed wiosennym lockdownem byla w rozkwicie, teraz ledwo przedzie, coraz mniej zamowien, bo klienci upadają. Następny lockdown to bedzie jej pogrzeb.. Polska za chwile podzieli los Grecji.
                      • wtop.ek Re: Nowy lockdown jesienią 26.08.20, 09:40
                        A jaki jest los gracji? I co ma Polska wspólnego z losem Grecji?
    • sumire Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:27
      Nie wierzę, że wyszliby. Zresztą w takiej sytuacji natychmiast zostałby wprowadzony zakaz zgromadzeń.
      Ale też nie wierzę w kolejny lockdown, bo nawet pisi rząd wie, że nas na to zwyczajnie nie stać.
      • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:33
        >Ale też nie wierzę w kolejny lockdown, bo nawet pisi rząd wie, że nas na to zwyczajnie nie stać.

Oby, bo to była katastrofa i zniszczenie wszystkiego, co wypracowaliśmy przez ostatnie 30 lat. Ale istnieje niebezpieczeństwo, ze PISi rząd ma g...no do gadania- bo to może być lockdown globalny. Ostatnio oglądałam wywiad z profesorem ekonomistą, który mówił o dacie październikowej.
        • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:35
          Jesteśmy jako państwo już tak zadłużeni, że istnieje niebezpieczenstwo, że mamy rząd marionetkowy i czeka nas bycie drugą Grecją.
        • sumire Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:36
          A jakież to globalne władze miałyby o tym zadecydować?
          • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:54
            sumire napisała:

> A jakież to globalne władze miałyby o tym zadecydować?

Grupa Bilderberg. Albo Żydzi. (ironia)

S.
            • morekac Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:51
              Imperator Galaktyki czy jak on się tam nazywał? A może deleguje to na Dartha Vadera?
          • nutella_fan Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:11
            Te same, które zdecydowały o pandemii.
            • gogologog Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 18:00
              > Te same, które zdecydowały o pandemii.

Pewnie ironizujesz, a nie wiem czy cos w tym nie jest.
              W kazym razie wiele na to wskazuje...
              • nutella_fan Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 19:25
                Oczywiście, że nie ironizuję. Decyzję o tym podejmowane są na wysokich szczeblach.
          • gosiaczek1212 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:53
            Nie ośmieszaj się Poczytaj trochę a potem zadawaj głupie pytania
        • chococaffe Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:02
          zniszczenie wszystkiego, co wypracowaliśmy przez ostatnie 30 lat.

Fajnie, że ludzie zauważają, że cos wypracowalismy przez te 30 lat wink
      • anahera Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:28
        Nie stac? Ja tez tak uwazalam jeszcze na poczatku lipca, mimo ze mam inny rzad, ale sie zdebko zdziwilam. Siedze zamknieta z godzina policyjna, okola miliona obywateli mojego panstwa stracilo prace, kilka sektorow nie podniesie sie z tego przez najblizsza dekade.
        • triss_merigold6 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:51
          Ojej, a taka byłaś zachwycona aplikacją do śledzenia kontaktów.
          • anahera Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:08
            Zachwycona? Nie przypominam sobie zebym byla zachwycona, nie przeszkadzala mi i dotad mi nie przeszkadza, mam caly czas aktywna w telefonie. Nijak sie ona ma do naszego lockdownu, jesli juz to (podobno) umozliwia szybsze laczenie zakazonych do poszczegolnych ognisk, a u nas za problem uwazane sa te zakazenia ktorych nie da sie przypisac do zadnego ogniska, to one powoduja panike wsrod wladz.
        • sumire Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:06
          Nie stać. Już poprzedni lockdown rąbnął w polską gospodarkę, czego dowodzą dane zupełnie niezgodne z radosnymi wystąpieniami rządu. A PiSS ma wybory do wygrania za 3 lata.
          • anahera Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:11
            Zgadza sie. U nas tez 1szy lockdown rabnal w gospodarke. Mimo tego mamy drugi, ostrzejszy. Mamy tez oficjalnie powiedziane ze granice nie zostana otworzone do czasu szczepionki nawet jesliby to mialo trwac dekade.
            • kryzys_wieku_sredniego Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:16
              Ale o Australii piszesz?
            • mysiulek08 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 20:40
              u nas za to powolutku, powolutku jak nic przygotowuja sie do otwarcia, skrocili godzine policyjna, poluzowuja kwarantanny, ilosc zakazen spada (w statystykach napewno)
              lato idzie, a turysci niezly dochod generowali chocby i w naszym regionie

o niczym tak bardzo nie marze jak o otwarciu granic... do szczepionki bede pierwsza w kolejce
              • anahera Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 04:30
                Do szczepionki to kochana ja bede pierwsza w kolejce!
                • mysiulek08 Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 05:09
                  bedziemy staly w dwoch roznych kolejkach, za kudly nie bedziemy sie szarpac smile
    • daniela34 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:31
      Ja się nastawiam na przejście na rozprawy zdalne późną jesienią. Może nie w 100 %, ale tak w 80.
      Natomiast nikt na ulicę nie wyjdzie.
    • malia Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:34
      Nie będzie żadnego drugiego lockdownu. Już bez przesady z tym nakręcaniem, nawet mnie zaczyna już to drażnić, a nie jestem z tych niewierzących w wirusa
      • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:37
        >Nie będzie żadnego drugiego lockdownu

Powiedz to Patkowskiemu albo lepiej- się oflaguj i idź protestować pod ministerstwo fianansów.
        • 35wcieniu Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:48
          Ale to Patkowski jest tu osobą decyzyjną?
          Wyraził własną, bzdurną opinię i tyle.
        • marta.graca Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:20
          A to Patkowski z własnej kieszeni będzie wypłacał zasiłki? Może gadać ile wlezie, a jak kasy nie ma, to nie wyczaruje, ani on, ani nikt inny.
          • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:43
            >A to Patkowski z własnej kieszeni będzie wypłacał zasiłki?

A to rząd cokolwiek wypłaca z własnej kieszeni?
        • malia Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:48
          ola_fatyga napisała:

> >Nie będzie żadnego drugiego lockdownu
          >
          > Powiedz to Patkowskiemu albo lepiej- się oflaguj i idź protestować pod minister
          > stwo fianansów.

Oj, Patkowski, specjalista i wyrocznia, już niejeden pisi minister głosił prawdy objawione, by za miesiąc robić coś całkiem innego. Ale jak chcesz, idź kupić makaron.
          • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 19:02
            >Oj, Patkowski, specjalista i wyrocznia

Nie, to chłopiec na posyłki.
    • raadhiyah2020 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:38
      Tak olu beda wylaczane, drastycznie ograniczane konkretne sektory gospodarki ale to nie tylko w Polsce to sie odbywa globalnie. Ta 'pandemia' sluzy resetowi globalnemu, a to bylo wiadomo od samego poczatku. Ludzie nie wyjda na ulice bo nas zamkna, wysla policje i wojsko. Ludzie nie chca nastepnego lock down wiec sie podporzadkuja. Straszak w postaci tego jakze 'niebezpiecznego' wirusa jak widac dziala. Szopki z maskami, odkazaniem itd potrwaja lata a zmiany jakie zaczeto wprowadzac beda stale.
      • sumire Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:40
        raadhiyah2020 napisała:

> Ta 'pandemia' sluzy resetowi globalnemu, a to bylo wiadomo od samego poczatku.

Soros i reptilianie lubią to.
        • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:59
          sumire napisała:

> raadhiyah2020 napisała:
          >
          > > Ta 'pandemia' sluzy resetowi globalnemu, a to bylo wiadomo od samego po
          > czatku.
          >
          > Soros i reptilianie lubią to.

Ja jeszcze cyklistów podejrzewam.

S.
          • czekoladazkremem Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:14
            I Świadków Jehowy
            • alina460 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 19:22
              Jehowi nie angażują się politycznie tongue_out
      • no_easy_way_out Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:08
        >Ta 'pandemia' sluzy resetowi globalnemu,

z zgadali sie w ten sposob nagle, na trzy-cztery, zgodnie na piwie w pubie Chiny, Izrael, Iran, USA, Niemcy, Rosja, Nowa Zelandia, Islandia i reszta swiata?
        • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:29
          no_easy_way_out napisał:

> >Ta 'pandemia' sluzy resetowi globalnemu,
          >
          > z zgadali sie w ten sposob nagle, na trzy-cztery, zgodnie na piwie w pubie Chin
          > y, Izrael, Iran, USA, Niemcy, Rosja, Nowa Zelandia, Islandia i reszta swiata?

Czyli była to decyzja na wyższym szczeblu, to była decyzja pozaziemska. Reptilianie tak postanowili.

S.
        • runny.babbit Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:41
          Przeczytaj "Doktrynę szoku", dobrze udokumentowana pozycja która wyjaśnia jak wykorzystać taka sytuację. No ale najłatwiej obśmiać że spisek, reptilianie i plaskoziemcy
          • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:16
            runny.babbit napisał(a):

> Przeczytaj "Doktrynę szoku", dobrze udokumentowana pozycja która wyjaśnia jak w
            > ykorzystać taka sytuację. No ale najłatwiej obśmiać że spisek, reptilianie i pl
            > askoziemcy

No co ty, któż inny mógłby to we wszystkich państwach zorganizować jak nie reptilianie? To kolejny dowód na istnienie reptilian i na to , że rządzą światem.

https://innemedium.pl/sites/default/files/styles/large/public/a-reptilian-elite-obama_0.jpg?itok=zCdEyoG-

S.
          • no_easy_way_out Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:16
            Nie czytalem, bo nie bede czytal calych ksiazek tylko po to, by moc wyrazic swoja opinie na internetowym forum. Co nie znaczy, ze kiedys sie siegne, kto wie.
            Ale konkrentie- czytale(a)s wiec zaaplikuje wiedze. Daj argumenty, serio, konkretne.
            Widze po wikipediowym opisie (raczej pisanym przez entuzjastow, bo przychylny) - ze chodzi o wykorzystywanie kryzysow przez kapitalizm w stylu amerykanskim.

Napisz w szczegolnosci w jaki sposob kapitalizm, czy USA korzysta na wirusie - ale nie tylko o firmach farmaceutycznych lecz wlasnie w szczegolnosci takie potezne biznesy jak:
            - linie lotnicze
            - Boeing - ogromna, amerykanska, jedna z dwoch swiatowych liczacych sie na swiecie firm produkujacych samoloty
            - duze sieci hoteli w USA
            - przemysl wydobywczy (USA produkuje ponad 2 razy wiecej ropy w 2019 niz 10 lat wczesniej - lupki), rafinerie, w swietle duzego spadku zapotrzebowania na rope/
            - organizatorzy koncertow, duzych wydarzen

?

Po prostu robie czesto krok wstecz i krytycznym okiem oceniam czy dana rewolucyjna koncepcja trzyma sie kupy. Zwykle nie.
            Ale podaj argumenty anty.
            • runny.babbit Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:27
              Mam Ci streścić ponad 700 stron? Trochę za dużo wymagasz, po prostu po nią sięgnij. W dużym skrócie ten mechanizm polega tym że osoby piastujące stanowiska publiczne podejmujące ważne decyzje w trakcie kryzysu czerpią z niego korzyści jako osoby prywatne. A społeczeństwo im bardziej zastraszone tym łatwiej akceptuje ograniczenie kolejnych praw obywatelskich, przykład Patriot Act po 11.09. Korzyści nie zawsze są tylko materialne,równie często są stricte polityczne. Przykład z Polski- wszystko otwarte ale zakaz zgromadzeń obowiązuje, żeby ewentualnych przeciwników politycznych utrącić. Zajumane pieniądze na respiratory i maseczki, ale usprawiedliwiamy bo sytuacja była taka że kupiłby od samego diabła. Dobre intencje, prawda, a że wyszło że kupił od handlarza bronią to już taki detalik. Itd, itp.
              • nangaparbat3 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 18:02
                To nie musi być alternatywa. Izolacja podczas epidemii jest oczywistą oczywistością, a to że rządzący chcą wykorzystać wszelką sposobność do realizacji własnych celów, niekoniecznie prywatnych, a przynajmniej nie tylko finansowych, raczej o władzę chodzi - to też oczywistość.
                Większość rządzących wykorzysta każdą powódź, każdy konflikt, każdy większy sukces sportowców, żeby wzmocnić wlasną pozycję.
                Koleżanka wróciła właśnie z Rzymu. Opowiadała, jak ściśle ludzie przestrzegają zasad - maski, dezynfekcja, dystans. Oni wiedzą, że to nie humbug.
                Już kiedyś pisałam - terror jest skuteczny, kiedy każda osoba w kraju zna przynajmniej jednego człowieka, którego dotknął on osobiście. Myślę, że z wirusem jest podobnie.
            • ferra Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:09
              Boeing nie zarabia na liniach lotniczych. smile Jest jedną z czołowych firm zbrojeniowych.
              Podobnie jak Samsung, Rolls Royce.
              • no_easy_way_out Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:14
                Dobra - w jaki sposob Boeing skorzysta na wirusie?

Cena 1 akcji: poczatek roku $330.
                Obecnie: $175 (polowa, wartosc firmy prawie 50% w dol).

?
              • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:18
                ferra napisała:

> Boeing nie zarabia na liniach lotniczych. smile Jest jedną z czołowych firm zbroje
                > niowych.
                > Podobnie jak Samsung, Rolls Royce.

Firmy zbrojeniowe zarabiają na pandemii?
                Skąd w takim razie taki spadek cen ich akcji?

S.
                • ferra Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:29
                  Firmy zbrojeniowe zarabiaja na każdym kryzysie. Im więcej niepokoju na świecie- tym większe zaopatrzenie. Bez względu na stan pokoju/niepokoju - sprzęt się zużywa (rządowy), prywatny także (prawo posiadania broni przez obywateli). Nie sądzisz chyba że przysłowiowy policjant chodzi z patykiem w kaburze?
                  Firm tego typu jest multum (nie 5). Zatem część akcji rośnie (kontrakty), część spada.
                  • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:34
                    ferra napisała:

> Firmy zbrojeniowe zarabiaja na każdym kryzysie. Im więcej niepokoju na świecie-
                    > tym większe zaopatrzenie. Bez względu na stan pokoju/niepokoju - sprzęt się zu
                    > żywa (rządowy), prywatny także (prawo posiadania broni przez obywateli). Nie są
                    > dzisz chyba że przysłowiowy policjant chodzi z patykiem w kaburze?
                    > Firm tego typu jest multum (nie 5). Zatem część akcji rośnie (kontrakty), część
                    > spada.

Tak, tak. Broń się zużywa w czasie pandemii. Od strzelania do wirusów.
                    Masz pistolet Samsunga czy Boeinga?

S.
                    • ferra Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:38
                      Beretty - tej swietej watykanskiej firmy.

Nie masz pojęcia o niczym panie Snajper smile. (co za debilizm).
                      • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 20:47
                        ferra napisała:

> Beretty - tej swietej watykanskiej firmy.
                        >
                        > Nie masz pojęcia o niczym panie Snajper smile. (co za debilizm).

Nie mam. Nie mam pojęcia że wirusa nie ma, że Ziemia jest płaska a od szczepionek dostaje się autyzmu, no i że w czasie pandemii zużywa się broń, na czym zarabiają koncerny zbrojeniowe. big_grin

S.
                        • ferra Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 21:10
                          Broń zużywa się zawsze. Nie wyłączając "pandemii" - aczkolwiek osiłkowie najemni oznaczeni i nieoznaczeni zostali zatrudnieni i wyposażeni - w ostatnim czasie w zwiększonej ilości. Przemysł militarny to bardzo szeroka dziedzina.

A ponieważ założę się o miliony monet, że nawet strzelać jako tako nie potrafisz, to cię douczę przynajmniej w teorii - samsung zarabia na sgr-a1. , a nie gównianych pralkach& telefonach.

(żaden zawodowy snajper nie obwieszcza tego światu- zwłaszcza nickiem na forum)
                          • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 21:32
                            ferra napisała:

> Broń zużywa się zawsze.

Czyżby? Lufa się wyciera?

> Nie wyłączając "pandemii" - aczkolwiek osiłkowie najemn
                            > i oznaczeni i nieoznaczeni zostali zatrudnieni i wyposażeni - w ostatnim czasie
                            > w zwiększonej ilości. Przemysł militarny to bardzo szeroka dziedzina.

Oczywiście. Przemysł zbrojeniowy zarabia na broni dla osiłków. Kobieto...

> A ponieważ założę się o miliony monet, że nawet strzelać jako tako nie potrafis
                            > z, to cię douczę przynajmniej w teorii - samsung zarabia na sgr-a1. , a nie gów
                            > nianych pralkach& telefonach.

Smasung zarabia na wszystkim. Wiki:

"Grupa Samsung, będąca dawniej konglomeratem (czebolem), zatrudnia obecnie na całym świecie ponad 400 tysięcy pracowników w przemyśle samochodowym, elektronicznym, chemicznym, lotniczym, stoczniowym, w handlu, hotelarstwie, parkach rozrywki, przy projektowaniu i budowie wysokościowców oraz w przemyśle tekstylnym i spożywczym. "

> (żaden zawodowy snajper nie obwieszcza tego światu- zwłaszcza nickiem na forum)

A skąd ci do blond główki wpadło, że jestem zawodowym snajperem???

S.
                            • ferra Re: Nowy lockdown jesienią 26.08.20, 02:59
                              Chciałbyś być. "Kimś". (tania manipulacja nickiem)
                              Broń, dziecko - to nie tylko pistolety (to jest bzdet).
                              Pisałam o tym , na czym naprawde zarabia, a nie ile galezi przemyslu obejmuje grupa kapitalowa. Równie dobrze równolegle mogą produkować gumki do majtek (oby sensowne).

Masz psychiczną blokadę na rozwój?
                              • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 26.08.20, 03:20
                                ferra napisała:

> Chciałbyś być. "Kimś". (tania manipulacja nickiem)
                                > Broń, dziecko - to nie tylko pistolety (to jest bzdet).

Pisałaś o broni osiłków:

"Nie wyłączając "pandemii" - aczkolwiek osiłkowie najemni oznaczeni i nieoznaczeni zostali zatrudnieni i wyposażeni - w ostatnim czasie w zwiększonej ilości. "

Jakiej broni używają "osiłkowie" (ach ten trudny język polski)? Myśliwców? Czołgów? Może przynajmniej haubic?

> Pisałam o tym , na czym naprawde zarabia, a nie ile galezi przemyslu obejmuje g
                                > rupa kapitalowa. Równie dobrze równolegle mogą produkować gumki do majtek (oby
                                > sensowne).

A ja ci pokazałem na czym zarabia Samsung. To, że produkuje także broń nie robi z niego koncernu zbrojeniowego zarabiającego na produkcji broni. Broń to margines zainteresowań Samsunga.

> Masz psychiczną blokadę na rozwój?

Nie mam. Musisz gdzie indziej szukać pomocy w problemach z tą blokadą.

S.
                                • ferra Re: Nowy lockdown jesienią 26.08.20, 03:48
                                  Jesteś banalnie przewidywalny.
                                  • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 26.08.20, 04:25
                                    ferra napisała:

> Jesteś banalnie przewidywalny.

Faktycznie. Na brednie wypisywane przez idiotki reaguję sztampowo.

S.
              • chococaffe Re: Nowy lockdown jesienią 26.08.20, 07:03
                dramatika? big_grin
            • 1matka-polka Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 21:24
              Poczytaj na lubimyczytac. Duzo manipulacji, rowniez liczbami, ksiazka z tezą..

lubimyczytac.pl/ksiazka/612/doktryna-szoku-jak-wspolczesny-kapitalizm-wykorzystuje-kleski-zywiolowe-i-kryzysy-spoleczne
              • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:52
                Współczesny kapitalizm nawet prowokuje te klęski.
                • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 23:04
                  ola_fatyga napisała:

> Współczesny kapitalizm nawet prowokuje te klęski.

Klęski żywiołowe prowokuje? Kapitalizm? A może to człowiek je prowokuje (o ile prowokuje, trzeba by zdefiniować to prowokowanie).

S.
      • gogologog Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 18:07
        > Szopki z maskami, odkazaniem itd potrwaja lata a zmiany jakie zaczeto wprowadzac beda stale.

Noami Klein "Doktryna szoku"
    • afro.ninja Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:44
      Rozumiem, że ty tak w formie żartu? Kierujesz się tym, co mówi ten wiceminister, który w sumie nie powiedział nic odkrywczego, co mówili i mówić będą inni? Już oni się na maka wygłupili w marcu i kwietniu, że szkoda gadać.
    • bywalec.hoteli Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:44
      Lajtova już pewnie robi big_grin
    • katie3001 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:45
      Mało kto wyjdzie bo większosc pokornie załozyła kagańce na twarze.
    • ferra Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:55
      Nie wyjdą na ulice. Potrzebują "kogoś" kto pokieruje ich osobistym życiem. Ludzie nie znoszą odpowiedzialności - niech się tym zajmą bliżej nieokreśleni "inni".

Łatwiej się okłamywać. Nie znać przepisów - no bo to wysiłek znaleźć i nikt nie podał na tacy, łącznie z wytłumaczeniem. Nie udzielać się (jedynie napisać na forum i nadal tkwić w tym samym). Kwestionować przemycane prawdziwe info "bo to teoria spiskowa i oszołomy, płaskoziemcy".

Zdyscyplinowani Niemcy, którzy godzili się na wiele absurdów, jednak wyszli na ulice i są zdziwieni, że Polacy siedzą pod miotłą. Skąd ta czołobitność i strach przed urzędnikami, sądami, szefami? A jak ktoś cokolwiek zrobi sensownego-" oooo wyskoczył przed szereg, narobi kłopotów, lepiej było cicho siedzieć, albo poczekam aż wszyscy zrobią- to ja wtedy też".

Jak czytam te wypociny, gdzie zamiast wykonać telefon do urzędu/ napisać email, zgłosić sprawę do prokuratury czy innego właściwego merytorycznie przybytku- to głównym źródłem info ma być forum - odnośnie każdej dziedziny życia, to o czym rozmawiamy? No jak to tak "wziąść (pisownia celowa) i napisać do ministra, czy nie daj pambuk zadzownic? " Do dyrechtora szkoły pójść? Nie, nie , a po co, jeszcze się na 100-kilowym dziubdziusiu bedzie mscil. Nie, udajmy ze wszystko jest ok.
      I tak:
      Rozwodzić się czy nie? pytanie do forum
      Nosic szmate na twarzy? pytanie do forum
      Dziecko zachorowało- to samo
      Setny lekarz to konował - to samo
      Mąż mnie zdradza - to samo
      Minister zrobil zle/ nie zrobil- co robi ematka?

Dalej będzie przerzucanie się info z głównego ścieku, które bardziej "wiarygodne" bo podane przez pudło 40 calowe i nic poza tym. Bo "pisze w gazecie", bo "derechtor powiedział".
    • annajustyna Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 13:58
      Ja mam nadzieje, ze do jesieni zostana wprowadzone sankcje karne za gloszenie klamstw, iz wirusa nie ma badz jest nieniebezpieczny.
      • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:12
        >Ja mam nadzieje, ze do jesieni zostana wprowadzone sankcje karne za gloszenie klamstw, iz wirusa nie ma badz jest nieniebezpieczny.

Myślę, że odnalazłabyś się w Rosji sowieckiej albo innym zamordystycznym reżimie. Nie twierdzę, że covida 19 nie ma. Wirus celebryta- wirus medialny jest tak jak i milion innych wirusów i bakterii, podobnie działających na ludzki organizm. To pandemii w życiu realnym nie ma. Jest ona tylko w mediach i głowach covidian z planety covid 19.
        • no_easy_way_out Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:16
          Uwazasz, ze czy gdyby wszystko na calym swiecie zostalo zostawione samym sobie, to efekt wirusa bylby niezauwazalny?
          Bo ja slyszalem pierwsza prognoze, ze srednia dlugosc zycia (dotyczy UK) spadnie w tym roku o ok 4-5 lat.
          Na to przyjdzie jednak sporo poczekac, bo musi sie rok skonczyc.
          Jesli to tylko taka inna grypa (ktora i tak jest co roku) to czemu pierwszy raz po wojnie mialby nastapic taki spadek?
          • runny.babbit Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:26
            Długofalowe skutki zobaczymy po latach, ale efekty radosnego roz...lenia gospodarki całkiem niedługo. Trzeba mieć szerszą perspektywę niż tylko liczenie zgonów pocovidowych. A do tego w Polsce mamy najgorszy rząd od lat, który radośnie wywala nasze pieniądze na prawo i lewo. Na wiosnę skrócenie średniej życia o kilka lat być naszym najmniejszym problemem.
            • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:55
              >. A do tego w Polsce mamy najgorszy rząd od lat, który radośnie wywala nasze pieniądze na prawo i lewo. Na wiosnę skrócenie średniej życia o kilka lat być naszym najmniejszym problemem.>

Otóż to. Cały kraj zostanie sprywatyzowany. Nie będzie nic publicznego.
          • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:31
            no_easy_way_out napisał:

> Uwazasz, ze czy gdyby wszystko na calym swiecie zostalo zostawione samym sobie,
            > to efekt wirusa bylby niezauwazalny?

Tak uważam.
            Ponadto, podobną opinię wyraził Prof. Udi Qimron :"W świecie, w którym decydenci, ich doradcy i media byliby w stanie przyznać się do błędu i początkowej paniki, która ich ogarnęła, już dawno wrócilibyśmy do rutyny. Trwające zniszczenia spowodowane niemożnością przyznania się do tego błędu, pomimo niewielkich wskaźników śmiertelności epidemii, są oburzające. Historia oceni histerię”
            Qimron ocenia, że gdyby nie powiedziano nam, że panuje epidemia, to nikt by nie zauważył jej skutków. Ekspert zwraca uwagę m.in. na niską śmiertelność wirusa. Jego zdaniem należy obrać politykę wprost przeciwną do tej, jaką dzisiaj stosują państwa Zachodu. Qimron krytycznie odnosi się do idei dystansu społecznego i sugeruje, że populacja niezagrożona powinna zostać zarażona wirusem, aby stworzyć łańcuchy odporności, które ochronią chorych i starszych.
            • no_easy_way_out Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:00
              OK ja tak nie uwazam.
              Skupie sie na UK, ale to mozna rozciagnac na wiekszosc swiata.
              Wirus pozostawiony sam sobie rozprzestrzenilby sie na ponad polowe populacji w 3-6 miesiecy. Tak mowily modele.
              W UK jest 67milionow ludzi.
              Smiertelnosc rzedu 0.5% do 1% (ok, dyskusyjne).
              Zarazenie sie dajmy na to 50 milionow (75% ludzi) to 250,000 do 500,000 zgonow. Ale to tylko czesc sytuacji - zapchane szpitale oznaczalyby, ze nie mialoby komu leczyc, nie bylo by dosc sprzetu. Smietelnosc 0.5% do 1% jest przy zalozeniu, ze kazdego sie leczy przy uzyciu dostepnej wiedzy, sprzetu, lekarzy.
              przy przepelnieniu szpitali, braklo by szybko wlasnie sprzetu, miejsc, lekarzy. Nie bylo by komu leczyc i czym.
              Smiertelnosc nie wynosila by wiec 0.5% do 1%, lecz duzo wiecej. Tym sposobem zginelo by duzo wiecej niz te 250,000 - 500,000 ludzi w niecaly rok.
              Ponadto ludzie umierali by na inne choroby, obecnie leczone, lecz nie mialo by komu leczyc.

"Netto" bylby kataklizm.
              Swiat by przezyl bo i tak ponad 95% (zwlaszcza mlodych i zdrowych) ludzi by przezyla. Wielu bezobjawowo. Wiec nie mowie, ze bylby koniec swiata.
              Ale "efekt wirusa bylby niezauwazalny" - to mrzonki.
              • runny.babbit Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:07
                Myślę że góra za trzy tygodnie będziemy mogli obserwować co się dzieje gdy nie zwracasz uwagi na coronawirusa u naszych sąsiadów że wschodu. Na Białorusi odbyły się wybory, ogromne protesty bez dystansu społecznego, po tych trzech tygodniach powinni masowo zapadać na covid.
                • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:18
                  >Na Białorusi odbyły się wybory, ogromne protesty bez dystansu społecznego, po tych trzech tygodniach powinni masowo zapadać na covid.

Tak po 1000 trupów dziennie na sam covid. Bo przede wszytskim trupy to wyznacznik.
              • raadhiyah2020 Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 10:47
                no_easy_way_out napisał:

>
                > "Netto" bylby kataklizm.
                > Swiat by przezyl bo i tak ponad 95% (zwlaszcza mlodych i zdrowych) ludzi by prz
                > ezyla. Wielu bezobjawowo. Wiec nie mowie, ze bylby koniec swiata.
                > Ale "efekt wirusa bylby niezauwazalny" - to mrzonki.

Naprawde w to uwierzyles? Przeciez te modele jak to okreslasz tez juz byly krytykowane ale szybko to ucieto. W innym watku dalam ci przyklady manipulacji a to tylko taki tam ulamek.
                • no_easy_way_out Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 11:09
                  Ale to co tam dalas to nie byla manipulacja.

Czy uwierzylem? tak, pewnie. Wiarygodne.
                  Nie mam wiedzy medycznej, mam matematyczna i statystyczna. Trzymalo sie to kupy i to bardzo - choc wszystko na podstawie pewnych zalozen, wiele z nich to szacunki.
                  • raadhiyah2020 Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 14:27
                    no_easy_way_out napisał:

> Ale to co tam dalas to nie byla manipulacja.
                    >
                    > Czy uwierzylem? tak, pewnie. Wiarygodne.
                    > Nie mam wiedzy medycznej, mam matematyczna i statystyczna. Trzymalo sie to kupy
                    > i to bardzo - choc wszystko na podstawie pewnych zalozen, wiele z nich to szac
                    > unki.

Aha, no jesli dla ciebie to sie trzyma kupu....
            • snajper55 [...] 24.08.20, 15:08
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • caviatherapy Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:19
              Powiedz to tym których martwi bliscy wyjeżdżali z Bergamo w trumnach wojskowymi samochodami, bo nie było ich gdzie pochować. I tym, którzy mają takie powikłania po covidzie, że do pracy szybko nie wrócą. jeśłi w ogóle wrócą. Gratuluje optymizmu.
              • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:26
                caviatherapy napisała:

> Powiedz to tym których martwi bliscy wyjeżdżali z Bergamo w trumnach wojskowymi
                > samochodami, bo nie było ich gdzie pochować. I tym, którzy mają takie powikłan
                > ia po covidzie, że do pracy szybko nie wrócą. jeśłi w ogóle wrócą. Gratuluje op
                > tymizmu.

To nie optymizm, to głupota.

S.
              • runny.babbit Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:37
                W tych trumnach z Bergamo w których byli uchodźcy z Lampedusy?
                sprawdzam.afp.com/fotografia-przedstawia-trumny-zmarlych-migrantow-ktorzy-zgineli-u-wybrzezy-wloch-w-2013-roku
                • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 23:38
                  runny.babbit napisał(a):

> W tych trumnach z Bergamo w których byli uchodźcy z Lampedusy?
                  > sprawdzam.afp.com/fotografia-przedstawia-trumny-zmarlych-migrantow-ktorzy-zgineli-u-wybrzezy-wloch-w-2013-roku

Już wtedy komuś zależało, by oszukać opinię publiczną...
                  • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 01:18
                    ola_fatyga napisała:

> runny.babbit napisał(a):
                    >
                    > > W tych trumnach z Bergamo w których byli uchodźcy z Lampedusy?
                    > > sprawdzam.afp.com/fotografia-przedstawia-trumny-zmarlych-migrantow-ktorzy-zgineli-u-wybrzezy-wloch-w-2013-roku
                    >
                    >
                    > Już wtedy komuś zależało, by oszukać opinię publiczną...

Jak oszukać. Opisane były fakty, a że redakcji nie chciało się wysłać fotografa (lub żaden nie chciał tak jechać) i dała pasujące tematycznie zdjęcie to już inna sprawa.

S.
                    • kosmos_pierzasty Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 20:34
                      Oczywiście, że artykuły ilustruje się zdjęciami z bazy zdjęć, czegoś w tym rodzaju. Ale ciemny lud już zwęszył spiseg i się cieszy, że taki bystry 🤣
                      • runny.babbit Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 20:40
                        Ciemni to są ci którzy w te obrazki wierzyli 😃
                        • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 20:47
                          runny.babbit napisał(a):

> Ciemni to są ci którzy w te obrazki wierzyli 😃

Nie w obrazki się wierzy, tylko w podawane dane.

S.
                          • runny.babbit Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 22:46
                            Tia, dlatego media z lubością okraszają byle artykuł jakimś przyciągającym uwagę zdjęciem. Po co w ogóle dawać zdjęcia ilustracyjne skoro to nie działa i liczy się to co w tekście...?
                            • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 26.08.20, 02:04
                              runny.babbit napisał(a):

> Tia, dlatego media z lubością okraszają byle artykuł jakimś przyciągającym uwa
                              > gę zdjęciem. Po co w ogóle dawać zdjęcia ilustracyjne skoro to nie działa i lic
                              > zy się to co w tekście...?

Sama sobie odpowiedziałaś. Po to się daje zdjęcia, aby zwrócić uwagę i zachęcić do przeczytania artykułu. Gdy jest artykuł na przykład o morderstwie, to można dać zdjęcie trumny i nie musi to być trumna, w której leżą akurat TE zwłoki.

S.
                          • kosmos_pierzasty Re: Nowy lockdown jesienią 26.08.20, 07:39
                            Widać niektórzy tylko oglądają obrazki, wszystko się zgadza.
          • madami Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:36
            Pamiętam jak pisano parę lat temu, że prognozuje się, że pokolenie naszych dzieci odwróci trend w długości życia i będzie żyło krócej niż my uncertain Nie pamiętam też aby ktoś się tymi proroctwami szczególnie przejmował.
            • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:45
              Ale tu chyba chodziło o zatrutą żywność i śrdowisko...
              • madami Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:52
                O choroby cywilizacyjne też - cukrzyca, otyłość, choroby serca i rak.
                • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:56
                  >O choroby cywilizacyjne też - cukrzyca, otyłość, choroby serca i rak

no tak...
          • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 00:02
            no_easy_way_out napisał:

> Bo ja slyszalem pierwsza prognoze, ze srednia dlugosc zycia (dotyczy UK) spadn
            > ie w tym roku o ok 4-5 lat.

a ja sądzę, że o 20 lat z powodu masowej fali samobójstw spowodowanej bezrobociem i upadkiem firm związanymi z lockdownem.

• snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 01:13
              ola_fatyga napisała:

> a ja sądzę, że o 20 lat z powodu masowej fali samobójstw spowodowanej bezroboc
              > iem i upadkiem firm związanymi z lockdownem.

A ilu już się zabiło? Nikt? Chyba będziesz musiała się poświęcić i sama poprawić te statystyki.

S.
        • annajustyna Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:24
          Kłamstwo oświęcimskie to też wymyśł radziecki? 😬
      • no_easy_way_out Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:13
        Tak daleko bym nie poszedl, ale draznia mnie obie skrajnosci.
        Albo, ze to nie wirus, tylko pseudowirus, jest wyjatkowo niegrozny, nic sie zupelnie nie dzieje, albo w ogole go nie ma.
        Albo ze wymyslil Gates, bo malo mu ze osigagnalwszystko co wlasciwie chcial i jest od kilkudziesieciu lat jednym z najbogatszych ludzi na swiecie, to logiczne ze z pewnoscia chcialby zeby do tego wszyscy byli biedniejsi i stlamszeni.
        I caly swiat mu w tym wtoruje.

Itd itp.
        Wirusa nie widzialem, nie znam nikogo kto na niego chorowal, nie mowiac o powaznych komplikacjach, wiec wirusa nie ma.

Czekam az dodadza, ze dzumy nigdy nie bylo, terrorystow na swiecie tez nie ma, malarii nie ma, HIV'a nie ma.
        Bo przeciez nikogo jakos nie znaja, kto by mial dzume, malarie. Terrorysty zadnego tez nie znaja.

Ale druga skrajnosc tez jest meczaca.
        "ten facet przeszedl w odleglosci mniejszej niz 3 metry ode mnie, zamiast zmienic strone chodnika po ktorym idzie. Takich powinno sie zamykac!"
        "ta laska wyszla z kibla juz po 2 minucie. NA pewno po siku nie umylka dokladnie rak !!"

Z dwojga zlego pierwsze ostatnia bardziej popularne - i wydaje mi sie bardziej szkodliwe. Drugie raczej upierdliwe i paranoidalne.
        • runny.babbit Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:14
          Ci drudzy jeśli mają wpływ na podejmowane decyzje dotykające wszystkich też stanowią niebezpieczeństwo.
          • no_easy_way_out Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:18
            Obie skrajnosci sa szkoliwe. Pierwsza wg mnie bardziej, ale druga tez nie jest wskazana.
      • triss_merigold6 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:53
        Świetnie się odnajdujesz w klimacie niemieckiego zamordyzmu urzędniczego, prawda?
      • hanusinamama Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:02
        Oczywiście brak pracy, pikująca w dół gospodarka i kolejne miesiace "zdalnej edukacji" nie są niebezpieczne...
        • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:12
          hanusinamama napisała:

> Oczywiście brak pracy, pikująca w dół gospodarka i kolejne miesiace "zdalnej ed
          > ukacji" nie są niebezpieczne...

Każde rozwiązanie jest niebezpieczne, ale któreś trzeba wybrać. Teraz przynajmniej więcej wiemy o wirusie i mamy jakieś podstawy aby oceniać które rozwiązanie wydaje się bardziej, a które mniej niebezpieczne.

S.
        • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:19
          hanusinamama napisała:

> Oczywiście brak pracy, pikująca w dół gospodarka i kolejne miesiace "zdalnej ed
          >

IHMO to przyniesie wiecej ofiar
          • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:29

Nie są może niebezpieczne w krótkiej pespektywie dla kogoś, kto żyje np. z zasiłków, ale w dłuższej przyjdzie takiemu kogoś zdechnąć pod płotem, bo skończy się funkcja opiekuńcza państwa
            • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:30
              *takiemu komuś
    • no_easy_way_out Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:01
      Bedzie cos a la pol-lockdown.
      Czyli nie bedzie powtorki z marco-kwietnia, ale nie bedzie tak w miare luzno, jak lipiec i sierpien.
      I doprawdy, przesadnie duzo osob widzi to lokalnopolitycznie. Nie wszystko jest wina PiSu, Tuska, Konfederacji czy innych Rockefellowerow na uslugach agentury gdziestam.

Bo to nie tylko Polska przeciez.
      Infekcje rosna dosc szybo w bardzo wielu miejscach.

Hiszpania - w czerwcu bylo zwykle niespelnia 300 przypadkow dziennie. W sierpniu 2,000 - 3,000.
      Ukraina - 800 , 900 zwykle w czerwcu czy lipcu - sierpien to juz 2,000.
      Austria - do polowy lipca mniej niz 100 dziennie. Teraz okolice 250, dzien w dzien.
      Filipiny - czerwiec : 500-700 , teraz 3,000-4,000.
      Wlochy - 200-300 w jeszcze lipcu. W polowie sierpnia 500, ostatnie dni to 1,000 dziennie.
      UK 500,600 w lipcu, 1,000 teraz.
      Nawet Japonia - w czerwcu nie przekraczalo 100, teraz 1,000.
      Chwalona za wyjatkowa skutecznosc Poludniowa Korea, od kwietnia do poczatku sierpnia prawie dzien w dzien miala ponmizej 100 (na palcach jednej reki gdy leciutko wiecej przez ten dlugi okres). Ostatni tydzien? 300-400.
      No i Polska podobnie w gore, wrecz podejrzanie wolno w gore (troche malo testow Polska robi).

Naprawde nie wszystko ma sens obsesyjnie widziec w 100% jako wina PiSu czy tam Tuska.
      Winy politykow w niektorych dziwnych dzialaniach czy zaniechaniach nie wyzerowujac.

Pol-lockdown nadchodzi. W polowie swiata przynajmniej.
      Tak obstawiam.
      • anorektycznazdzira Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:02
        Pół-lockdown się nigdy nie skończył.
        Na hołmofisie jest połowa biur i korporacji, jak nie lepiej. Wszystkie zebrania i spotkania służbowe są na Teamsach i moim zdaniem stamtąd nie wrócą, bo zarządy zobaczyły i nie mogą wyjść z szoku ile się oszczędza na zaniechaniu podróży służbowych. Urzędy to spuśćmy miłosierną zasłonę milczenia, jak "pracują". Dzieci mają wakacje, więc naturalnie nie chodzą i nie spotykają się w szkole.
        Jedyne co, to naród ma w doopie izolację i maski i ich nie stosuje.
        • no_easy_way_out Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:05
          Akurat meetingi na teamsach i zmiana organizacji pracy to nie lockdown.

No wg mnie mamy cwierc-lockdown smile
          a bedzie pol-lockdown.
          Nie jak jest teraz, nie az tak ostro jak bylo w kwietniu
          • anorektycznazdzira Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:21
            Też tak obstawiam. Wirus się nigdzie nie wybiera, ale mutuje w kierunku mniej zjadliwych form (to normalne, wirusy zbyt efektywnie zabijające żywicieli nie odnoszą oszałamiających sukcesów w ewolucji). Obecnie śmiertelność w PL jest naprawdę na poziomie grupy (!), może świńskiej ewentualnie. Rządom i nierządom pali się koło doopska, wszyscy drukują pieniądze i mówią zdrowaśki, żeby wirus se poszedł zanim wszystko pier***nie. Dlatego zakażenia nadal będą ale lockdownów w pełnym wymiarze nie będzie i zgadzam się z wizją połówek, półzamknięć, zamknięć lokalnych i regionalnych oraz półśrodków, bo deficyt wynosi już 4x tyle co w każdym poprzednim roku i nie ma o czym mówić, że przejdzie ponownie taki numer jak na wiosnę.
            • anorektycznazdzira Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:23
              *na poziomie grypy (!)
            • bananananas Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:31
              anorektycznazdzira napisała:

> Też tak obstawiam. Wirus się nigdzie nie wybiera, ale mutuje w kierunku mniej z
              > jadliwych form (to normalne, wirusy zbyt efektywnie zabijające żywicieli nie od
              > noszą oszałamiających sukcesów w ewolucji). Obecnie śmiertelność w PL jest napr
              > awdę na poziomie grupy (!), może świńskiej ewentualnie. Rządom i nierządom pali
              > się koło doopska, wszyscy drukują pieniądze i mówią zdrowaśki, żeby wirus se p
              > oszedł zanim wszystko pier***nie.

Wirus sobie nie pójdzie faktycznie, ale na papierze może. Straszenie lockdownem ma ten sam cel co wprowadzenie kolorowych stref - wszyscy się bardzo starają, pewnie z sanepidami włącznie, żeby na ich terenie było mało zakażeń. Np. w Limanowej odprawiał mszę zakażony ksiądz, sanepid poszukiwał uczestników i podobno nikt się nie zgłosił. W każdym razie powiat z zółtego stał się zielony.

Rząd dysponuje o wiele lepszymi danymi niż my, a jeśli już widać zmniejszenie śmiertelności choroby, to może bezpiecznie (trzymając rękę na pulsie) "wygaszać" epidemię w oczach spanikowanego społeczeństwa i międzynarodowej opinii. Dzienna liczba zgonów nadal nie rośnie!
              • morekac Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 20:49
                .> Np. w Limanowej odprawiał mszę zakażony ksiądz, sanepid poszukiwał uczestników i podobno nikt się nie zgłosił.

Wcale się ludziom nie dziwię. Po prostu przesada w kwarantannach daje efekty odwrotne do zamierzonych.
            • bazia8 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 20:02
              Amen.
        • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 23:31
          anorektycznazdzira napisała:

> Pół-lockdown się nigdy nie skończył.

W państwie totalitarnym
          Wolność
          Nie będzie nam odebrana
          Nagle
          Z dnia na dzień
          Z wtorku na środę
          Będą nam jej skąpić powoli
          Zabierać po kawałku
          (Czasem nawet oddawać
          Ale zawsze mniej, niż zabrano)
        • bywalec.hoteli Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 10:25
          Mam nadzieję, że szkoły będą działać.
      • manon.lescaut4 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:17
        Bardzo mądra wypowiedz i dzięki za przytoczenie danych liczbowych. Doskonale wiem, ze polski rząd to syf nad syfami, PO pewno byłoby niewiele lepsze, ale ten problem jest globalny i niewiele państw sobie z nim radzi, nie wiem czy którekolwiek. Bez sensu oczekiwać, by mieszkająca w Polsce ematka śledziła doniesienia medialne „z innych krajów” ( chociażby trzeba by było wybrać z których smile ), ale nie tylko w Polsce eksperci coś bredzą, media rozkładają to na czynniki pierwsze, politycy błądzą jak dzieci we mgle. Takie czasy nastały i to nie jest polska specyfika.
        • lysy_z_brazzers001 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:01
          Podejrzewam, że PO by nie zrobiło lockdownu tak szybko jak i PiS i nie na taką skalę. Nie chcieliby nadepnąć na odcisk bogatszemu elektoratowi.
          • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:36
            >Nie chcieliby nadepnąć na odcisk bogatszemu elektoratowi.

czyli kosmetyczkom, fryzjerow, wlascicielom silowni, kawiarni itp. , ktorzy zostali pozbawieni srodkow do zycia
    • runny.babbit Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:18
      Nie przejmowałabym się, odpowiedzialnosc za wypowiadane słowa jest żadna. Przypomnij sobie co Szumowski wygadywał przez pół wiosny. Co chwila publikują jakiś pseudoekspertow, którzy mają swoje 5 minut sławy, a media tylko się cieszą że jest kontrowersyjna wypowiedź na nagłówek. A czy to prawda? Nikogo to nie obchodzi, nikt tego nie sprawdza.
      Co do samego tematu pandemii, to sądzę że będą grzać temat globalnie do wyborów w USA. Potem może się trochę uspokoi.
    • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:27
      ola_fatyga napisała:

> Jak sądzicie, wyjdą ludzie na ulice przeciwko rządowi

wyjdą, a na czele pójdzie ola fatyga
    • lauren6 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:30
      Tak, biegnę kupować papier toaletowy i cukier.
    • redwineiswhatilike Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:35
      Błagam, tylko nie to sad
    • joanna05 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:52
      eeeeee... Nie, nie będzie. Nie stać na to nikogo.
      • hanusinamama Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:03
        A było nas stać w marcu??
        • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:40
          >A było nas stać w marcu??

Nie. W lutym deficyt mial byc zero zl. Po lockdownie jakze uzasadnionym, okazalo się - ponad 100 miliardów, ale patkowsi mowi, ze to nic takiego. Moze miliard pomylil z milionem.
    • anorektycznazdzira Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 14:57
      Jeszcze nie do końca zjedliśmy zapasy zrobione w marcu tongue_out
    • morekac Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 15:55
      Zapomniału się panu, że jak ludzie nie zarabiają, to i podatków nie ma, a i jakieś zasiłki trzeba im płacić.
      Chociaż jest taki młody, że może tego jeszcze nie ogarnął.
    • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:05
      Mało, że nie wyjdą, to jeszcze się stada lemingów ustawią w nocy w kolejkach po szczepionkę.
      Jeśli kogoś to martwi, to nie powinno, bo na drodze odwiecznej selekcji naturalnej, wzrośnie dzięki temu średnie IQ populacji
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:32
        No nie wiem, szczepionki na grypę są odpłatne, raczej bym się obawiała, jeśli szczepienia mają zabić 🤪, że zostanie rzesza ludzi z socjalu.
        Także nie wiem czy IQ wzrośnie!
        • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:35
          Na koronę będą darmowe. A jeśli nawet pojawią się również płatne, to lemingi wezmą chwilówki, byle tylko zostać królikiem doświadczalnym. Dlatego o wzrost IQ jestem zupełnie spokojny
          • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:44
            na jakiej podstawie twierdzisz, że szczepionki, jeśli będą powszechnie dostępne to będą zabijać?
            • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:47
              Na podstawie wiedzy dotyczącej co bigfarma tryni do innych szczepionek (rtęć i aluminium), jak te substancje oddziałują na ludzki organizm i faktu, że szczepionki jako jedyne nie przechodzą takich testów klinicznych jak pozostałe leki.

Dodatkowo w przypadku szczepionek na koronę, nawet testy na zwierzętach nie są robione, co oznacza że królikami doświadczalnymi będą ludzie
              • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:51
                jakieś źródła do tych informacji można prosić?

że szczepionki nie przechodzą testów klinicznych jak pozostałe leki oraz że szczepionki na covid będą przeprowadzane wyłącznie na ludziach
                • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:52
                  poza tym pytałam skąd wiesz, że szczepionki na covid będą zabijać
                  • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:58
                    I dokładnie na to pytanie ci odpowiedziałem
                • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:57
                  Pogugluj, na pewno znajdziesz
                  • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:01
                    gyubal_wahazar napisał:

> Pogugluj, na pewno znajdziesz
                    >

ty postawiłeś tezę, więc na tobie lezy obowiązek dowodu

twierdzisz, że jesteś bardzo inteligentny, więc chyba nie napisałeś byle czego
                    • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:09
                      Jaki obowiązek ?? Ty chcesz informacji, więc dlaczego ja miałbym za nią latać ? Oducz się wysługiwania innymi.

> twierdzisz, że jesteś bardzo inteligentny

Zniżasz się do kłamstwa, bo nic takiego nie napisałem
                      • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:19
                        gyubal_wahazar napisał:

> Jaki obowiązek ??

jeśli ktoś stawia tezę, to powinien ją udowodnić
                        w tym wypadku ty postawiłeś tezę bez pokrycia, nie chcesz przedstawić dowodów, więc wszystko wskazuje na to, że napisałeś byle co

• ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 16:57
                >Dodatkowo w przypadku szczepionek na koronę, nawet testy na zwierzętach nie są robione, co oznacza że królikami doświadczalnymi będą ludzie

Ptaszki ćwierkają, że na jesieni masowe szczepienia mają być w Rosji. W Polsce jakoś tak wiosną.
                • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:01
                  Czyli rok po tym, jak korona się pojawiła.
                  A wirusy mutują co parę dni, więc szczepionka będzie na wirusa który się już dziesiątki razy zmutował. Trzeba dodawać co to oznacza ?
                  • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:03

> A wirusy mutują co parę dni

serio?
                    • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:05
                      Nie
                      • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:06
                        uf
                        • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:16
                          Dałaś się nabrać wink
                          • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:21
                            nie, wiem, że pleciesz trzy po trzy para pięć pięćziesiąt
                • ferra Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:03
                  warto znac :
                  Kodeks norymberski – zasady

Oto 10 zasad kodeksu norymberskiego.
                  1.Absolutnie niezbędnym warunkiem przeprowadzenia eksperymentu medycznego na osobie jest jej dobrowolna zgoda.
                  2.Eksperyment medyczny powinien zaowocować korzystnymi dla społeczeństwa rezultatami, przy założeniu, że nie ma innych sposobów ich osiągnięcia (za pomocą innych metod badawczych), nie powinien być losowy.
                  3.Eksperyment powinien opierać się na danych uzyskanych w badaniach laboratoryjnych na zwierzętach, znajomości historii rozwoju tej choroby lub innych badanych problemów. Jego wyniki muszą usprawiedliwiać jego konieczność przeprowadzenia na ludziach.
                  4.Podczas przeprowadzania eksperymentu należy unikać wyrządzania wszelkiego niepotrzebnego cierpienia oraz szkód fizycznych i psychicznych.
                  5.Żadnego z eksperymentów nie należy przeprowadzać tam, gdzie istnieje niejako odgórne przekonanie, że doprowadzi to do śmierci lub trwałego kalectwa z wyjątkiem takiej sytuacji, gdzie uczestnikiem eksperymentu jest lekarz, który dany eksperyment jednocześnie przeprowadza.
                  6.Stopień ryzyka związany z eksperymentem nigdy nie powinien przekraczać humanitarnego znaczenia problemu i korzyści, którego dotyczy eksperyment.
                  7.Należy poczynić odpowiednie przygotowania i zapewnić odpowiednie udogodnienia w celu ochrony uczestnika przed nawet odległymi możliwościami obrażeń, niepełnosprawności lub śmierci.
                  8.Eksperyment powinien być przeprowadzany wyłącznie przez osoby posiadające kwalifikacje naukowe. Na wszystkich etapach eksperymentu osoby, które go przeprowadzają lub są w niego zaangażowane, muszą wykazać maksymalną uwagę i profesjonalizm.
                  9.Podczas eksperymentu pacjent musi mieć zagwarantowane prawo do natychmiastowego zaprzestania oraz wycofania się z niego, jeśli jego zdaniem stan fizyczny lub psychiczny uniemożliwia kontynuowanie eksperymentu.
                  10.Podczas eksperymentu badacz odpowiedzialny za jego przeprowadzenie powinien być przygotowany do zakończenia go na każdym etapie, jeżeli względy zawodowe, sumienność i ostrożność w wymaganych osądach uzasadniają przypuszczenie, że kontynuacja eksperymentu może prowadzić do okaleczeń, niepełnosprawności lub śmierci.

Otóż kluczowe punkty to 1 i 6 – to znaczy, że osoba zaangażowana w szczepienie musi sama wyrazić na nie zgodę.

Każdy pacjent powinien mieć możliwość korzystania ze swobody wyboru bez interwencji jakiegokolwiek elementu siły, oszustwa, przymusu, bezpośredniego lub ukrytego.

Musi posiadać wystarczającą wiedzę i zrozumienie elementów zagrożenia, który płyną ze szczepionek.

Oczekiwane korzyści muszą przewyższać ryzyko, a także należy unikać niepotrzebnego bólu i cierpienia, a lekarze powinni unikać działań, które szkodzą pacjentom.

Podobne stanowisko w tej sprawie ma uniwersalny dokument prawny art. 6 oświadczenia UNESCO z 2005 r. w sprawie bioetyki i praw człowieka.

Jest tam napisane:

"Wszelkie zapobiegawcze, diagnostyczne i terapeutyczne interwencje medyczne powinny być przeprowadzane wyłącznie za uprzednią, bezpłatną i świadomą zgodą zainteresowanej osoby na podstawie odpowiednich informacji. Zgoda musi zostać wyrażona, ale może zostać też cofnięta przez osobę zainteresowaną w dowolnym momencie i z dowolnego powodu.

W żadnym wypadku układ zbiorowy wspólnoty lub zgoda lidera społeczności lub innego organu nie może zastępować świadomej zgody pojedynczych osób fizycznych."

Tak więc wszelkie zarządzenia rządu, ministrów czy jakiegokolwiek innego „przywódcy” w sprawie obowiązkowych szczepień naruszają art. 6 oświadczenia UNESCO w sprawie praw człowieka i bioetyki.

Po drodze naruszają również kodeks norymberski, w szczególności art. 1 i 6.

Tymczasem warto wziąć sobie do serca słowa dr med. Franza Hartmanna, który osobiście doznał uszkodzeń po szczepieniu przeciwko ospie.

W książce „Cmentarz szczepień” (1912) pisał: Szczepienie, jeżeli nie znamy jego zagrożenia, jest głupotą, jeśli je znamy, jest przestępstwem.
                  • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:05
                    czy ktoś proponował szczepić ludzi bez ich wiedzy i zgody?
                    • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:15
                      Tak, lewactwo od lat opowiada się za przymusem szczepień. Zaczęło się już parę lat temu, gdy rosła ilość ludzi sprzeciwiających się obowiązkowym szczepieniom niemowlaków.

Teraz pod pozorem wyssanej z palca teoryjki o odporności stadnej, ciśnięty jest postulat obowiązku szczepień również dorosłych
                      • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:20
                        gyubal_wahazar napisał:

> Tak, lewactwo od lat opowiada się za przymusem szczepień.

serio mówiąc, całkiem mnie nie obchodzi co bredzi prawactwo wink
                        • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:22
                          To tak jak ja, bo mnie też całkiem nie obchodzi, co ty bredzisz wink
                          • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:23
                            gyubal_wahazar napisał:

> To tak jak ja, bo mnie też całkiem nie obchodzi, co ty bredzisz wink
                            >

tak, tak, panie bardzo inteligentny inaczej wink
                      • ola5488 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:41
                        gyubal_wahazar napisał:

> Teraz pod pozorem wyssanej z palca teoryjki o odporności stadnej, ciśnięty jest
                        > postulat obowiązku szczepień również dorosłych
                        >

Obawiam się, ze wołanie "spisek!" jest kiepskim pomysłem na przekonanie kogokolwiek (nie mówiąc o uprawianiu nauki).
                • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:20
                  ola_fatyga napisała:

> >Dodatkowo w przypadku szczepionek na koronę, nawet testy na zwierzętach ni
                  > e są robione, co oznacza że królikami doświadczalnymi będą ludzie
                  >
                  > Ptaszki ćwierkają, że na jesieni masowe szczepienia mają być w Rosji. W Polsce
                  > jakoś tak wiosną.

A w szczepionkach będą czipy.

S.
                  • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:21
                    snajper55 napisał:

> A w szczepionkach będą czipy.
                    >
                    > S.

i czipsy
                    • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 21:33
                      bo_ob napisała:

> snajper55 napisał:
                      >
                      > > A w szczepionkach będą czipy.
                      >
                      > i czipsy

I kawałki płodów.

S.
                      • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:59
                        i mendoweszki
              • no_easy_way_out Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:12
                Ale jak nie przechodza?

Jedna z prob szczepionek to Oxfordzka. O niej wiecej sie mowi w UK niz o innych - a to z racji przedstawionego wyjatkowo optymistycznego timeline'a (w ktory malo kto wierzy, bo naciagany).
                Ale nawet ten expresowy timeline oznacza, ze testy kliniczne maja byc wykonane , zanim szczepionka mialaby byc podana.
                Mowa o az trzech fazach testow klinicznych (!!).

covid19vaccinetrial.co.uk/blog-how-long-will-it-take-get-oxford-vaccine-deployment

"This 12-18-month prediction includes the time taken to develop manufacturing processes to produce the vaccine on a larger scale, as well as preclinical testing in animals and evaluation of the vaccine in human participants in a clinical trial. Scientists need to assess the safety and efficacy of the vaccine over a number of weeks and months through phase I, II and III clinical trials. If the vaccine is safe and efficacious, regulatory approval is needed before the vaccine can be deployed.".

Jedyne czego ja nie rozumiem, to z jak duza pewnoscia przy pracach nad takimi szczepionkami ma byc wiadomo, ze szczepionka jest bezpieczna i nie powoduje skutkow ubocznych w dlugim okresie, tj. ponad rok, 2 czy 5 lat.
                • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:20
                  No to poczytaj o opisywanej przeze mnie na tym forum z +-miesiąc temu frmie Astra Zeneca (druga firma farmaceutyczna w UK), która dogadała się z rządami iluś krajów, że nie będzie płaciła _żadnych_ odszkodowań za skutki uboczne szczepionek, bo żeby je szybko wypuścić, nie przeprowadza prób klinicznych na ludziach ani testów na zwierzętach
                  • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:23
                    gyubal_wahazar napisał:

a umiesz odnieść się do tego, co napisał twój rozmówca?
                    • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:32
                      Odświeżę ci pamięć, bo najwyraźniej ci szwankuje:

bo_ob
                      Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:20
                      gyubal_wahazar napisał:

> serio mówiąc, całkiem mnie nie obchodzi co bredzi prawactwo wink

Umiesz zachować odrobinę konsekwencji, czy to wyzwanie cię przerasta ?
                  • mysiulek08 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 20:43
                    przeprowadza, przeprowadza
                • raadhiyah2020 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:29
                  A po co komu te szczepionki skoro 80% ludzi covid19 positive nie ma objawow? A poza tym coronaviruses mutuja wiec ta szczepionke mozna o kant tylka.
                  Wiadac kto na tym wirusie zarabia...
                  • gyubal_wahazar Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:32
                    Dokładnie tak, popieram
                  • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:36
                    raadhiyah2020 napisała:

> A po co komu te szczepionki skoro 80% ludzi covid19 positive nie ma objawow? A
                    > poza tym coronaviruses mutuja wiec ta szczepionke mozna o kant tylka.
                    > Wiadac kto na tym wirusie zarabia...

nie słyszałam o tym, aby szczepionki te miały być obowiązkowe, ale zawsze będzie to wyjście dla osób o zwiększonym ryzyku zachorowania, dobrze więc, aby szczepionka była
                    • raadhiyah2020 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:43
                      bo_ob napisała:

> nie słyszałam o tym, aby szczepionki te miały być obowiązkowe, ale zawsze będzi
                      > e to wyjście dla osób o zwiększonym ryzyku zachorowania, dobrze więc, aby szcze
                      > pionka była

Miejmy nadzieje ze nie beda choc kto wie, sadzac po tym ze zrobiono z tego niebezpieczna pandemie i rozpetano wsrod ludzi histerie oraz nadal to utrzymuja przy zyciu, pol lock down, maski itp to nie zdziwilabym sie gdyby ludzi zmuszono do szczepien.
                      A co do ludzi z grup ryzyka to jak np z grypa, a covid nawet lagodniejszy jest.
                      • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:46
                        raadhiyah2020 napisała:

> Miejmy nadzieje ze nie beda choc kto wie, sadzac po tym ze zrobiono z tego nie
                        > bezpieczna pandemie i rozpetano wsrod ludzi histerie oraz nadal to utrzymuja pr
                        > zy zyciu, pol lock down, maski itp to nie zdziwilabym sie gdyby ludzi zmuszono
                        > do szczepien.

nie ma powodu, aby bać się tego, że szczepionka będzie przymusowa, więc nie rozważam tego co by było gdyby było

> A co do ludzi z grup ryzyka to jak np z grypa, a covid nawet lagodniejszy jest.

szczepionka jest potrzebna tym pozostałym 20mprocentom, chyba nie zaprzeczysz
                        • raadhiyah2020 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:52
                          bo_ob napisała:

> nie ma powodu, aby bać się tego, że szczepionka będzie przymusowa, więc nie roz
                          > ważam tego co by było gdyby było

Ja biore taka mozliwosc jako w jakims stopniu prawdopodobna biorac pod uwage co sie dzieje. A wolalabym zeby do tego nas nie zmuszano.

> szczepionka jest potrzebna tym pozostałym 20mprocentom, chyba nie zaprzeczysz

Szczerze? Trudno powiedziec czy jest potrzebna komukolwiek, bo nikt z nas nie wie w jakim stopniu zostalismy zmanipulowani.
                          • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 18:01
                            raadhiyah2020 napisała:

nie jestem zwolenniczką spiskowej teorii dziejów, więc się nie dogadamy
                            • raadhiyah2020 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 18:03
                              bo_ob napisała:

> raadhiyah2020 napisała:
                              >
                              > nie jestem zwolenniczką spiskowej teorii dziejów, więc się nie dogadamy

Widzisz, ja tez nie jestem. Jednak obserwujac to co sie dzieje niestety mam spore watpliwosci co do tej 'pandemii'. A wolalabym ich nie miec, serio, byloby latwiej.
                              • bo_ob Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 18:06
                                raadhiyah2020 napisała:

> Widzisz, ja tez nie jestem. Jednak obserwujac to co sie dzieje niestety mam sp
                                > ore watpliwosci co do tej 'pandemii'. A wolalabym ich nie miec, serio, byloby l
                                > atwiej.

szkoda wielka, że ów wirus nie powoduje, że zakażeni nim mają czarne krosty na twarzy, byłoby mniej wątpliwości wink
                                • raadhiyah2020 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 18:33
                                  bo_ob napisała:

> szkoda wielka, że ów wirus nie powoduje, że zakażeni nim mają czarne krosty na
                                  > twarzy, byłoby mniej wątpliwości wink

Szkoda.
                              • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 20:24
                                >Jednak obserwujac to co sie dzieje niestety mam spore watpliwosci co do tej 'pandemii'.

I ja nie jestem zwolenniczką teorii spiskowych..a nawet jeszcze w marcu wierzyłam w tę epidemię...
                                Wierzyłam ministrowi zdrowia i dziwiłam się, co ten wspaniały człowiek robi w PISSS
                                ale powoli zaczęłam łączyć kropki...pierwszą kropką było zamknięcie ludzi w domach oraz zamknięcie lasów - zupelnie wbrew logice, zwazywszy, ze szła wiosna i jaki zbawienny na ludzki układ odpornościowy ma słońce i tak się potoczyło...
                  • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 17:37
                    raadhiyah2020 napisała:

> A po co komu te szczepionki skoro 80% ludzi covid19 positive nie ma objawow?

Po to aby pozostałe 1.5 mld ludzi nie zachorowało objawowo.

S.
              • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 19:51
                youtu.be/Qf7NUVVScQ0?t=175
              • 71tosia Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 21:45
                rtec szczeionkach? Pewnie chodzi o tiomersal? Mozesz byc pewny ze zjadajac rybe czy kurczaka zjadasz wiecej 'retci' niz dostaniesz w szczepionce wink
                • a23a23 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:12
                  rtęć już niemodna. teraz jest aluminium.
    • ola_fatyga Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 19:38

Czyli chyba naprawdę lockdown po połowie września lub od października i nauczanie zdalne...Dariusz Piontkowski to kolejny minister, którego nazwisko pojawia się w kontekście rekonstrukcji przed rekonstrukcją. Przypomnijmy, że w ostatnich dniach mieliśmy już w rządzie aż cztery dymisje. Najpierw rezygnację ze swojego stanowiska złożył wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński, dzień później szef resortu Łukasz Szumowski. Do dymisji podali się też wiceminister cyfryzacji Wanda Buk, a także Jacek Czaputowicz, który rezygnację ze stanowiska ministra spraw zagranicznych zapowiadał już miesiąc wcześniej.
      Więcej: wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Polityka/Dariusz-Piontkowski-do-dymisji-TVP-Poznan-nieoficjalnie-Lukasz-Mikolajczyk-kandydatem-na-szefa-MEN

• 71tosia Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 21:34
        a czego sie spodziewasz skoro w duzo lepiej zoorganizowanej Westafalli kilka dni po rozpoczeciu roku szkolnego juz zamykaja szkoly?
        www.dw.com/pl/koronawirus-dwunastu-szko%C5%82om-w-nrw-grozi-zamkni%C4%99cie/a-54580650
        • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:07
          71tosia napisała:

> a czego sie spodziewasz skoro w duzo lepiej zoorganizowanej Westafalli kilka d
          > ni po rozpoczeciu roku szkolnego juz zamykaja szkoly?
          > www.dw.com/pl/koronawirus-dwunastu-szko%C5%82om-w-nrw-grozi-zamkni%C4%99cie/a-54580650

"w całym landzie doszło do dziesięciu przypadków częściowego zamknięcia klas lub grup uczących się w szkołach."

Zamykają bardzo oszczędnie. W Polsce pewnie całe szkoły będą od razu zamykać. Ciekawe jaki mają system, skoro mogą zamykać pojedyncze klasy. Klasy mogą być izolowane ale co z nauczycielami?

S.
          • annajustyna Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 23:03
            Jeśli to podstawówka, to nauczyciel uczy w jednej klasie. Nie czytałam linka, jestem zbyt zmęczona...
          • myelegans Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 23:15
            snajper55 napisał:

> Zamykają bardzo oszczędnie. W Polsce pewnie całe szkoły będą od razu zamykać. C
            > iekawe jaki mają system, skoro mogą zamykać pojedyncze klasy. Klasy mogą być iz
            > olowane ale co z nauczycielami?>

bo wiecej testuja i maja dobrze dzialajacy contact tracing, to wiedza kogo obejmowac kwarantanna, nie musza slepakami strzelac
            • snajper55 Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 01:16
              myelegans napisała:

> bo wiecej testuja i maja dobrze dzialajacy contact tracing, to wiedza kogo obej
              > mowac kwarantanna, nie musza slepakami strzelac

Niestety ale wirus musi się namnożyć aby testy go wykryły. Stąd te wszystkie kwarantanny na koniec których testuje się "podejrzanych". Gdyby nie to, to sprawa byłaby dużo prostsza.

S.
              • myelegans Re: Nowy lockdown jesienią 25.08.20, 01:36
                Masz racje, niestety
        • hanusinamama Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 22:39
          Ale całe szkoły czy moze klasy...i to nie w całości z tego co czytałam. Ale nie ma to jak podkolorować aby brzmiało to bardziej złowieszczo...
          • 71tosia Re: Nowy lockdown jesienią 24.08.20, 23:01
            chyba nie doczytalas ('resort wie także o dwóch tymczasowych zamknięciach szkół w Viersen i Dorsten').

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka