Dodaj do ulubionych

muszę implanta

14.09.20, 18:58
zrobić.
I to nie jednego cycka, tylko zęba smile
Macie jakieś porady dla nowicjusza? Trochę się boję oczywiście. Póki co ekstrakcja i "opracowanie materiałami bio-cośtam", żeby się kość odbudowała i przygotowało do wstawienia implanta.
Padły kwoty, coś jak 3,5 k za implant plus 2,5 za "część protetyczną". Czy tylko mi się wydaje, że cena za implant jest ok, ale część protetyczna to jakieś horrendum?

Jestem zawzięta, że choćbym tynk miała żreć, to zęby mam wszystkie i nie używam protezy, więc zabieram się do tego na poważnie.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: muszę implanta 14.09.20, 19:10
      Miałam na początku września powiększenie kości, kosztowało mnie to właśnie 2,5 tys. zł. Wstawienie śruby ma być dopiero rok po zabiegu, więc koszty rozkładają się w czasie.
      • anatewka11 Re: muszę implanta 15.09.20, 08:59
        Mam dwa implanty 4,5 tys za sztukę, bez uzupełniania kości ale oczywiście koszt się rozkłada na pol roku.
        Chcialam zwrócić uwagę na jedną sprawę, powiedział mi o tym kuzyn stomatolog, który też się zajmuje implantami i radziłam się go w sprawie tych moich ( czy ok cena itp). No i on mi powiedział, żeby uważać jakie sruby wstawiają, bo zdarzają się tanie oferty ( 3,5 tys za całość) ale potem trafiają do niego tacy pacjenci bo np korona się ukruszyla i jest problem, bo to są jakieś chińskie sruby do ktorych za cholerę nie można dopasować dostępnych łączników.
        Tak wiec uwaga na okazyjne oferty. Implant powinien być certyfikowany, gwarancja dożywotnia, znanej i sprawdzonej firmy.
        • anorektycznazdzira Re: muszę implanta 16.09.20, 19:02
          O widzisz, dzięki (!!!) upewnię się.
          Mam na 95% wybraną klinikę, sądzę, że są bardzo renomowani- tak sobie myślałam, czy to mądrze za renomę dopłacać, ale dałaś rozsądny argument, żeby z nimi zostać i nie skusić się na taniochę z niesprawdzonym gabinetem.
    • mama-ola Re: muszę implanta 14.09.20, 19:20
      Jeszcze nie miałaś ekstrakcji, a już przewidują, że kość będzie za mała? Jeśli dość szybko się zdecydujesz na wstawienie śruby, to całkiem możliwe, że Twoja własna kość będzie na tyle duża, że obejdzie się bez jej podbudowywania. Ja czekałam z implantem kilka lat i moja się skurczyła. Bo kość się zmniejsza po ekstrakcji. Moja osiągnęła ok. 4 mm, a do wkręcenia śruby potrzeba 9 mm. Gdybym nie czekała, byłaby większa.
      Całkiem możliwe, że podali Ci ceny tak ogólnie, jakie są, a nie jakie Ty zapłacisz.
      Do kosztów dolicz też zrobienie tomografii.
      • anorektycznazdzira Re: muszę implanta 15.09.20, 07:02
        Jestem po tomografii i stąd wiadomo, że kość ma ubytek i trzeba uzupełnić. Chcą to zrobić za jednym razem przy ekstrakcji- dla mnie brzmi dobrze smile
    • slonko1335 Re: muszę implanta 14.09.20, 19:31
      Mężowi wycenili podobnie. Bio cos na odbudowe kosci i implant 7 koła plus wizyty.
    • alicia033 Re: muszę implanta 14.09.20, 19:53
      anorektycznazdzira napisała:

> Czy tylko mi się wydaje, że cena za implant jest ok, ale część protetyczna to jakieś horrendum?

owszem, tylko tobie.
    • asia-loi Re: muszę implanta 14.09.20, 20:23
      Ja w lipcu zapłaciłam 2 tys. I to chyba są wszystkie koszty. Miało być na początku 3 tys, ale że jestem stałą pacjentką to 2 tys. Implant już jest i teraz musi się goić pół roku. Gdzieś w styczniu będzie korna. Teraz jestem szczerbata (to 4 górna). Dobrze że teraz musimy nosić maseczki, bo mi przy mówieniu widać brak tej czwórki.
      • anorektycznazdzira Re: muszę implanta 15.09.20, 20:01
        A ta korona- orientujesz się ile będzie kosztować?
        • asia-loi Re: muszę implanta 16.09.20, 17:21
          anorektycznazdzira napisała:

> A ta korona- orientujesz się ile będzie kosztować?
          >

>
          Ja zrozumiałam, że już nic nie będę płacić. Zapłaciłam od razu 2 tys. Ale może źle zrozumiałam.
      • czerwonylucjan Re: muszę implanta 15.09.20, 20:16
        Nie masz tymczasowej korony?
        • asia-loi Re: muszę implanta 16.09.20, 17:20
          czerwonylucjan napisał(a):

> Nie masz tymczasowej korony?

Nie. Jest jakiś problem u mnie. sad Najpierw było że nie będzie, późnej że będzie (korona tymczasowa), a na koniec że jednak nie.
          • gryzelda71 Re: muszę implanta 19.09.20, 09:44
            Korona to dodatkowy koszt.
    • kura17 Re: muszę implanta 14.09.20, 20:26
      o cenach sie nie wypowiem, bo placilam straszne pieniadze w niemczech.
      jednak jestem bardzo zadowolona, bolu naprwde bylo malo, od lat wszystko jest ok. moj maz ma 2 implanty i tez zadowolony. na codzien w ogole o nich nie pamietam.

no ale moja dentystka jest boska i piekna i ma doktorat z implantologii (na serio!) smile
      • anorektycznazdzira Re: muszę implanta 19.09.20, 09:05
        Dzięki, a ile czasu już macie te implanty i czy faktycznie gwarancja dożywotnia?
        • kura17 Re: muszę implanta 19.09.20, 09:08
          > Dzięki, a ile czasu już macie te implanty i czy faktycznie gwarancja dożywotnia?

szczerze mowiac nic nie wiem o gwarancji (zapytam meza), ale implanty mamy (tak wspolnie) jakies ~10 lat i ja go wcale nie czuje i zadnej "degradacji" nie zaobserwowalam.
          • anorektycznazdzira Re: muszę implanta 19.09.20, 09:15
            O, to dobrze brzmi smile
            • kura17 Re: muszę implanta 19.09.20, 10:04
              > O, to dobrze brzmi smile

wlasnie pytalam - maz tez nie ma pojecia o gwarancji.
              jednak, jakkolwiek to brzmi, "polecamy". tylko pewnie trzeba lekarza dobrze wybrac.
              nasza dentystka (przwie 20 lat do niej chodzimy rodzinnie) jest swietna.
              z implantow ma doktorat, jej sztandarowy przypadek to kobieta ok 80-letnia, ktora ok 25 lat wczesniej stracila w zasadzie wszystkie zeby i byla na plynnej diecie. dentystka wstawila jaj kilka implantow w strategicznych miejscach, zeby na nich osadzic sztuczna szczeke - i "babcia" pierwszy raz od dziesiecioleci "zjadla buleczke" smile
              uwielbiam ta historie ...
              • anorektycznazdzira Re: muszę implanta 19.09.20, 10:51
                Brzmi super smile
                Ja w sumie przez wujka Gugla trafiłam do kliniki, bo tez i o specjalistyczną ekstrakcję z usunięciem torbieli chodziło. Szukałam chirurga szczękowego z dobrymi opiniami, bo nikt mi się wcześniej nawet nie chciał określić, czy to ząb czy zatoki (!). Poszłam więc "nie bacząc na koszty", dostałam diagnozę w pół godziny na pewniaka z pełnym uzasadnieniem.
                No i myślę u nich zostać smile
                ]
    • kachaa17 Re: muszę implanta 14.09.20, 20:43
      Ja właśnie dziś byłam na konsultacji.
      Koszt 2300 +2300 + może jeszcze 300 zł i to jest bardzo tanio.
    • princy-mincy Re: muszę implanta 14.09.20, 20:51
      Mnie to całość kosztowała ok 5tys w Poznaniu.
      Też płaciłam za ten materiał bio coś tam na odbudowanie kości bo zanik mojej własnej był spory (implant 2 lata po usunięciu trzonowego). Za te 5K miałam całość, łącznie z wizytami kontrolnymi i zdjęciami rtg które robiono na miejscu.
    • kachaa17 Re: muszę implanta 14.09.20, 21:11
      Przepraszam, że podepnę się pod wątek ale może ktoś robił implant w Białymstoku i może polecić gabinet. Może być na maila gazetowego.
    • aaa-aaa-pl Re: muszę implanta 15.09.20, 07:59
      ImplantA ?
      • kitty4 Re: muszę implanta 16.09.20, 12:04
        aaa-aaa-pl napisał:

> ImplantA ?

to coś zapewne jak "TortA".
        • georgia.guidestones Re: muszę implanta 16.09.20, 13:03
          sorry, musialam - język wzorcowy a potoczny: www.instagram.com/p/CFHtBKPoDLq/?utm_source=ig_web_copy_link
    • georgia.guidestones Re: muszę implanta 16.09.20, 11:57
      pełnoceramiczna korona na zębach, które widać w uśmiechu, spokojnie tyle kosztuje.
      • georgia.guidestones Re: muszę implanta 16.09.20, 11:59
        georgia.guidestones napisała:

> pełnoceramiczna korona na zębach, które widać w uśmiechu, spokojnie tyle kosztu
        > je.
        PS: korona na metalu jest mniej przezierna (światło się nie odbija, albo inaczej odbija) i po prostu może być widać różnicę.
        śruba+nadbudowa kości+łącznik - też raczej normalna cena (o ile odbudowujesz kość)
        • anorektycznazdzira Re: muszę implanta 16.09.20, 19:06
          Hmmm, to zapytam o opcje, bo to 6ka jest, nawet ja ją rzadko widzęwink więc może mieć sens korona na metalu.
      • ana119 Re: muszę implanta 20.09.20, 05:14
        georgia.guidestones napisała:

> pełnoceramiczna korona na zębach, które widać w uśmiechu, spokojnie tyle kosztu
        > je.

Ceramiczna korona nie zawsze będzie najlepsza. Będzie ścierać zęby bo jest twarda, nie każdy ma mega zgryz. Mam robiony overlay i stomatolog to tlumaczyl dlaczego nie powinna być u mnie porcelana
    • premeda Re: muszę implanta 22.09.20, 17:21
      Dzisiaj byłam na konsultacji i wstępnie lekarz określił, że od 3800 do max 5800. Bez odbudowy, bo kość mam sporą, tylko musi ostrożnie ząb wyrwać. Na pewno łącznik 1800, korona 1000. Jeden z droższych lekarzy w Świdnicy ale akurat, wiem że jest dobry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka