Dodaj do ulubionych

Pytanie muzyczne

29.09.20, 06:19
Jeszcze przed pandemia bylam ze swym malzonkiem na koncercie i jednym z utworow byla Symfonia Fantastyczna Berlioza. I jest tam taki urywek, ktory obojgu nam wydaje sie pochodzic z jakiejs audycji radiowej, czy telewizyjnej z czasow PRL, taki motyw przewodni. Niekoniecznie musial to byc program polski, moze nawet raczej nie polski, ale napewno kojarzy sie to nam z tamtym okresem. Przeszukalismy juz caly internet w nadziei na jakies wskazowki, ale niestety nic nie udalo nam sie znalezc. No i nas to meczy. Moze jakas dobra dusza pomoze i zidentyfikuje gdzie ta muzyka mogla byc uzyta.
Chodzi o Marsz na Szafot, do odsluchania TUTAJ, a motyw, o ktory mi chodzi jest okolo 1:30.
Obserwuj wątek
    • oceandream Re: Pytanie muzyczne 29.09.20, 07:15
      Koniecznie przeczytaj komentarze (sortuj od najnowszych) pod tym nagraniem tam jest kilka wskazówek od gry i robotów które pojawiały się przy tej muzyce po przemówienie Nixona i NBC, którzy użyli tej muzyki.
    • bromba11 Re: Pytanie muzyczne 29.09.20, 07:22
      Tak jak ktoś napisał w komentarzach na YT, ten fragment od 1:30 przypomina marsz z Gwiezdnych Wojen.
    • evee1 Re: Pytanie muzyczne 29.09.20, 08:16
      Dzieki, nigdy nie czytam komentarzy na youtube. Moze warto wink.
      Nie, to nie Gwiezde Wojny wink. Tam muzyke pisal John Williams i on jest charakterstyczny. I nie chodzi mi o muzyke podobna do tej Berlioza, tylko konkretnie o ten utwor.
      • nangaparbat3 Re: Pytanie muzyczne 29.09.20, 08:28
        Pamiętam, kojarzy mi się to z radiem i albo Wolna Europa, albo Londyn, chociaż nie mam pewności. Raczej BBC.
        • evee1 Re: Pytanie muzyczne 29.09.20, 10:50
          Ha, moze to jest dobry trop.
    • aqua48 Re: Pytanie muzyczne 29.09.20, 09:53
      Podobnie zaczynały się programy telewizyjne Eurowizji. Nie jestem pewna czy z tą dokładnie wstawką muzyczną ale chyba tak.
    • swinka-morska Re: Pytanie muzyczne 29.09.20, 09:58
      Odtwórz ten fragment przy aplikacji Soundhound, może znajdzie utwór źródłowy.
      • nangaparbat3 Re: Pytanie muzyczne 29.09.20, 10:07
        Znamy utwór wyjściowy: Marsz na szafot z Symfonii fantastycznej Berlioza.
    • iwles Re: Pytanie muzyczne 29.09.20, 10:37
      Znalazłam takie informacje:
      "Dzieło zostało wykorzystane w psychologicznym horrorze
      „Lśnienie” w reżyserii Stanleya Kubricka z 1980 r. i thrillerze Josepha Rubena „Sypiając
      z wrogiem” z 1991 r
    • ida_listopadowa Re: Pytanie muzyczne 01.10.20, 01:10
      Wiem, że to będzie daleki strzał, ale może chodzi ci o to: youtu.be/FOgTsCkhvik
      temat muzyczny TV Thames, czesto wystepujacy w prlowskuej tv przed serialami czy ekranizacjami Szekspira.
      Jest podobne uzycie instrumentow i aranzacja
      • evee1 Re: Pytanie muzyczne 01.10.20, 03:20
        Dzieki, ale mi chodzi dokladnie o ten "zacytowany" przeze mnie kawalek. Ja mam muzyczne wyksztalcenie i roznej muzyki nasluchalam sie sporo w zyciu, i jestm pewna, ze to chodzi o ten Marsz na szafot. Zreszta, zebym to ja sama miala takie skojarzenia, to jeszcze uznalabym, ze mi sie jakies klapki w mozgu pomieszaly, ale moj maz tez ma identyczne, wiec cos chyba jest na rzeczy wink.
        • la-celestina Re: Pytanie muzyczne 01.10.20, 11:53
          a moze Śluby panieńskie

tu jest spis jego utworow muycznych z filmoteki:

www.imdb.com/name/nm0075685/

tu jest link do Slubow Paniebskich:

www.imdb.com/title/tt0441074/?ref_=_31

a tu ze strony Krystyny Jandy

krystynajanda.pl/dorobek/sluby-panienskie-2/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka