Dodaj do ulubionych

Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent

04.10.20, 08:20
katowice24.info/w-katowickim-szpitalu-zmarl-chlopiec-pogryziony-przez-psa/

W nawiązaniu do tragicznego wypadku i urojeń oszołomek. Nie było żadnych szczeniaków, kundle w typie były kupione na olx przez pana, który nawet nie jest formalnie ich właścicielem. O zakazie przeprowadzania gości przez dziecko też nie, zresztą pan cudzemu małolatowi nie mógłby niczego nakazać, a psy nie były jego.

A teraz klasyka - do policji docierają sygnały, że pan straszył psami i groził szczuciem, konkubent, kundle z kartonu i bez papierów, dzieci na wagarach z zajęć wyrównawczych, czyli z problemami.

Brzytwa Ockhama, jeśli coś wygląda jak patologia, zachowuje się jak patologia, to najpewniej jest patologią.
Obserwuj wątek
    • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 08:57
      Dzieci na wagarach z zajęć wyrównawczych to wcale nie musi być patola, brzytwa ockhama ci nie zadziałała.
      • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:06
        Dzieci, które nie poszły na zajęcia wyrównawcze.
        Nie patrz na każdy element z osobna, tylko na wszystkie łącznie. Całość jaka jest każdy widzi, tego typu psów nie kupują i nie trzymają w domach normalni, spokojni ludzie, bez agresywnych zapędów. CBDU więc wszelkie próby zrzucania odpowiedzialności na dzieci za tragedię są głęboko bezpodstawne.
        • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:15
          Pit bulle (jak dla mnie są wstrętne) ma kilkoro moich znajomych. Normalni ludzie, wykształceni, mają tez inne zwierzęta, koleżanka z córką jeżdżą konno. Psy są wychowywane i łagodne. Tak, bulle są łagodne.
          • triismegistos Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:23
            Znam dwoje posiadaczy bullterierow. Posiadacze normalni. Bulllki przekochane pieszczochy.
            • tanebo001 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:24
              I co to zmienia? Znam kilku miłych posiadaczy broni. I też nic to nie zmienia jeśli posiada ją także przestępca.
              • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:51
                Bo operujesz tylko przypadkami negatywnymi. Przestępcy posiadają broń z nielegalnych źródeł. Pewnie 99% właścicieli rodowodowych bulli to osoby odpowiedzialne, które wiedza, jak maja obchodzić sie z ta rasa - dzięki nim te psy są zgodne z charakterem rasy, czyli łagodne, wrażliwe, cierpliwe (m.in. dla dzieci). Wszelkie odchyły to wina ludzi. Zawsze.
            • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:25
              Ja nie znam. Ale uwazam ze ludzie, ktorym podobaja sie te psy, ktore wygladaja jak zmutowane swiniaki, moga sie podobac jeszcze inne dziwne rzeczy.
              • edelstein Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:27
                Jakie np?
                • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:35
                  edelstein napisała:

> Jakie np?
                  >

Zeby inni sie ich bali albo czuli obrzydzenie na ich widok, to samo, co z oszpecaniem sie, tzw alternatywnym lookiem.
                  • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:41
                    Świat się kończy, muszę ci przyznać rację.
                  • edelstein Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:46
                    Miałam bulla.Jakos nikt się mnie nie boi, obrzydzenia też nie stwierdziłam.No chyba,że u kobiet co się boja o swoje portki,ale to ma związek z ich fobiami a nie ze mną.
                    • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:00
                      "Miałam bulla"
                      Zmutowanego swiniaka znaczy?
                      Bulteriera?
                      "Początkowo hodowane jako szczurołapy, później wykorzystywane do walk psów oraz polowań na niedźwiedzie (w większej grupie). Obecnie są głównie psami rodzinnymi. Zaliczane do psów obronnych[4]."
                      Wikipedia
                      • edelstein Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:50
                        Nie,miałam pitbulla😬
              • triismegistos Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:28
                Ty jesteś specjalistą od wyobrażania sobie różnych dziwnych upodobań.
                • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:32
                  Kiedy na podstawie widocznych elementow wyrabiam sibie opinie na temat ludzi, to kieruje sie instynktem i zdobytym doswiadczeniem. I bardzi rzadko sie mylę😌
                  • triismegistos Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:50
                    Wiemy, wiemy. Jesteś najmądrzejszy w całej wsi.
              • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:35
                No, są posiadaczami pieknych koni. wink I jeszcze piękniejszych mieszkań. W ogóle są ładni. Moze chcieli po prostu zbalansować piękno brzydota psa? tongue_out
                • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:43
                  Moze, ale poki ich nie poznam, to mi to lata i bede sądzic po tzw. pozorach dla wlasnego bezpieczenstwa.
                  • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:45
                    No to sobie sądź.
            • aandzia43 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 15:28
              triismegistos napisała:

> Znam dwoje posiadaczy bullterierow. Posiadacze normalni. Bulllki przekochane pi
              > eszczochy.
              >

Też znam ale nie kupili ich na olx i nie straszą nimi ludzi.
          • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:42
            No popatrz. Normalni wykształceni ludzie i psy nikomu nie przegryzły gardła.

W nieodpowiednich rękach taki pies jest jak odbezpieczony granat: prędzej czy później wybuchnie. Hodowle takich psów powinny być pod ścisłą kontrolą, tymczasem kundle w typie rasy agresywnej sprzedawane są każdemu chętnemu na olx.

Za handel takimi zwierzętami poza zarejestrowaną hodowlą powinny być takie kary, że Januszostwu skutecznie odechciałoby się biznesów.
            • laura.palmer Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:46
              Ale po co w ogóle takie psy? Wygasić niebezpieczne rasy (zarejestrowane hodowle też) i niech sobie jeden z drugim weźmie jamnika.
              • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:48
                Mnie pogryzł zdecydowanie nierodowodowy pies w typie wilka. Wygasić kundle, wszak w idealnym świecie powinny byc tylko rodowodowe Labradory wink
                • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:50
                  thank_you napisała:

> Mnie pogryzł zdecydowanie nierodowodowy pies w typie wilka. Wygasić kundle, wsz
                  > ak w idealnym świecie powinny byc tylko rodowodowe Labradory wink

Ja mam lepszy pomysl, wygasic psy powyzej 10 kg.
                  • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:52
                    Ja bym wygasiła najpierw trolle na forum emama.
                  • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:59
                    I poniżej 7 kilo też kurdupelki z wielkim ego. Wygasić.

Choć maleńkiego reksiopodobnego cosia do stada kotów mogłabym dołączyć i takiego słabeuszka to może i czlowiek mniej sprawny fizycznie i filigranowy, bez równowagi, mógłby samodzielnie na smyczy prowadzać?
                • laura.palmer Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:54
                  Ale po co mają istnieć rasy typu amstaff czy pitbull? A co do agresywnych mieszańców typu wilk - dowaliłabym gigantyczne kary dla właścicieli psów, które kogoś pogryzły. Ogromne odszkodowania dla ofiar i długoletnie więzienie. Jakby za posiadanie agresywnego mieszańca groziło kilka lat odsiadki i utrata majątku, to może by się jeden z drugim zastanowił, czy warto.
                  • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:01
                    Bo pitbull nie jest niebezpieczny? To przez kretynow z łańcuchami przylgnęła do rasy latka niebezpiecznych psów. A są to psy i łagodne i wrażliwe i lojalne. Wyobraź sobie, ze gdzieś na świecie niebezpiecznymi psami są: chow chow albo husky.

A wilk przez 18 lat swojego życia zaatakował tylko mnie. Nie był psem niebezpiecznym, agresywnym to juz w ogóle. Bronił sie. To, ze mnie pogryzł to wina dorosłych.

• laura.palmer Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:05
                      Nie skąd, wcale nie jest niebezpieczny. Wpisz sobie w google "pogryzienie przez pitbulla" to zobaczysz ile takich "łagodnych i wrażliwych" pieseczków trwale okaleczyło jakieś dziecko.
                      • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:12
                        Kurde, myślałam o jednym psie a napisałam nazwę innego; w całej odnoszę piszę o psach rasy bull terrier:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Bull_terier_i_bull_terier_miniatura_d46.jpg/250px-Bull_terier_i_bull_terier_miniatura_d46.jpg
                        • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:18
                          No wlasnie, pitbulle maja ladniejsze mordy.
                        • kropkaa Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:28
                          Już sam widok odstrasza.
                          • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:33
                            No odstrasza, a to łagodne psy, z latka niebezpiecznych, bo 20 lat temu rasę ukochały sobie dresiarze. A raczej psy w typie rasy, bo na rodowodowego pewnie stać nie było.
                            W zyciu bym takiego psa nie chciała, ale nie ma co powielać bzdur.
                            • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:35
                              "bo 20 lat temu rasę ukochały sobie dresiarze."

A dlaczego tym dresiarzom tak sie spodobaly?
                              • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:46
                                Bo wyglądają jak wyglądają - na takie, które należy omijać szerokim łukiem smile))
                                • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:46
                                  thank_you napisała:

> Bo wyglądają jak wyglądają - na takie, które należy omijać szerokim łukiem smile)
                                  > )

Dziekuje, dobranoc.
                                  • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:48
                                    Wyglądają smile A charakter tej rasy jest sprzeczny z ich wyglądem.
                                    • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:02
                                      thank_you napisała:

> Wyglądają smile A charakter tej rasy jest sprzeczny z ich wyglądem.

Lagodny chatakter jako predystynujacy do walki, ciekawe to jest dla mnie.
                                      • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:50
                                        Są rasy, są psy bardzo łagodne dla ludzi w tym dzieci, w tym obcych i bardzo agresywne i waleczne w stosunku do innych psów.
                                • edelstein Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:55
                                  Ja omijam wszystkie co wyglądają jak szczury,ratlerki,yorki itp
                            • kropkaa Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:41
                              >a to łagodne psy, z latka niebezpiecznych

No chyba nie do końca. Z zwykłego kundla zabijaki nie zrobisz, poza tym rasy uznane za agresywne są klasyfikowane na jakiejś podstawie.
                              • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:43
                                No wlasnie ten nie jest uznawany za rasę agresywna a taka łatkę maja. O tym od początku pisze.

Klasyfikacja ras agresywnych nie odbywa sie na podstawie statystyk pogryzień wink
                                • kropkaa Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:48
                                  Chyba nie tylko.
                                  Ocenia się również stopień poddania się szkoleniom, bada się, kto po roku jest przywódcą - pies, czy człowiek, nacisk szczęki.
                                  • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:52
                                    Bo właśnie. I ten wyglądający na zabójcę pies nie należy do rasy niebezpiecznych. A widząc go dokładnie tak o nim
                                    Myślisz. Wiesz, one nie są tez w moim guscie i moze gdybym nie widziała ich na własne oczy w normalnych domach, w których ludzie odpowiedzialnie podchodzą to zwierząt, to tez padłabym ofiara stereotypu.
                                    • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:01
                                      "A widząc go dokładnie tak o nim
                                      Myślisz."

I dresiarze tez chcieli, zebym tak myslala i sie ich bala. Poza tym, to jest rasa do walki, wiec nie rozumiem dlaczego ma byc mniej agresywny, czy niebezpieczny...
                                  • edelstein Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:58
                                    Nacisk szczęki to mają taki sam jak labrador i i nie duże rasy,doucz sie
                              • edelstein Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:56
                                Według statystyk za większość pogryzień odpowiadają kundle,więc tak jakby w e mylisz.
                        • just_shelly Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:09
                          O smile piszemy o tym samym. Tez pomyliłam nazwę.
                          To są takie słodziaki, ze można je zjeść. Kochają dzieci, są łagodne i maja cudowne oczka i uśmiech.
                          Ale kiedyś patrzyłam na nie z panika w oczach.
                          Ciekawostka - byłam z nim na spacerze w UK w zatłoczonym centrum miasta. Ilość ludzi, która chciała pogłaskać po drodze psa i się nim zachwycała (od młodych do staruszków) mnie autentycznie zszokowała. W Polsce większość osób na widok bullka schodzi z drogi.
                          • kropkaa Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:13
                            Taa... I nie są ro absolutnie psy zmutowane do walk.
                            • just_shelly Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:44
                              Nie. Służyły w Anglii do łapania szczurów smile
                              • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:51
                                I na statkach. Bo mało jadły, były ekonomiczne.
                              • kropkaa Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:51
                                A skończyły na walkach.
                        • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:54
                          O matko jakie brzydale. Tak brzydkie, że aż ładne.
                          One są w dotyku takie jakby kanciaste, umięśnione, silne chalery i ta sierść krótka, ostra, no nie chciałabym takiego. Nawet jak charakter przylepy.
                      • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:14
                        Jestem absolutnie przekonana, ze najczęściej gryzą kundle.
                        • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:15
                          Do tego większość tych pitbulli i innych agresywnych psów na 100% nie ma
                          Rodowodu.
                        • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:15
                          thank_you napisała:

> Jestem absolutnie przekonana, ze najczęściej gryzą kundle.

Jesli do kundli zaliczysz wszystkie bezrodowodowe pitbulle, itp. to na pewno. ☺️
                          • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:22
                            Są kundle i kundle w typie rasy X tongue_out

Co do statystyk pogryzień, w każdym kraju są inne:

https://3.bp.blogspot.com/-uxVqAv4LYv8/W_Pt27GolsI/AAAAAAAAK3w/PvXUWjjfggIPZmYbWUl8cKA3glhDK-agwCEwYBhgL/s1600/18011048_10209762868409979_6598185335342927764_n.jpg

• 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:26
                              Ze spaniele sa agresywne i gryza to tez zawsze wiedzialam od kolezanek z podworka. I ze male psy gryza, bo sa bierdolniete ale nie maja szans zrobic ci wiekszej krzywdy🙄 stad moj postulat o psach do 10 kg.
                              Poza tym, czy te statystyki sa robione proporcjonalnie do liczby psow danej rasy w Jukeju?
                              • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:29
                                Nie No, labrador to waga piórkowa smile Te statystyki to dokładna liczba pogryzień przez dana rasę, u nas tego nie odnotowują.
                            • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:28
                              "Co do statystyk pogryzień, w każdym kraju są inne"

Moze dlatego, ze w riznych krajach rozne psy sa modne, a statystyki nie sa robione proporcjonalnie.
                              • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:31
                                No ale kto by sie spodziewał, ze gryzą tez inne niż pitbulle.
                                • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:34
                                  thank_you napisała:

> No ale kto by sie spodziewał, ze gryzą tez inne niż pitbulle.

No ja o tym wiem, ze gryza spaniele, jamniki i wszelkie popierdolki, wiem to od czasu, kiedy pierwszy raz wyszlam na podworko i zaczelam gadac z ludzmi na temat psow.
                                  • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:44
                                    Mnie moj wilk ugryzł tak, ze gdyby po ugryzieniu szarpnął szczeka, to by mi wyrwał policzek z warga... a tak to miałam tylko elegancka dziurę w twarzy wink
                                  • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:48
                                    A jamnik to mnie nawet pogryzl ale w sumie nie bez powodu, bo mu kosc chcialam zabrac, wiec nie chowam urazy.
                                    • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:31
                                      Ja chowam urazęwink . Do kotów głodomorów świrniętych, po tym jak poczęstowałam mięsem w trakcie gotowania. Nigdy więcej z ręki nie dam. Jeden cywilizowany ale dwa to drapieżniki dzikie. Jak żbik w zoo. Mąż, co innego, bo zniżył się do kociego poziomu latając na czworakach po domu i odsuwając kanapy w celu odzyskania cyca indyczego ukradzionego z garnka pełnego wody. Tutaj urazę może chować Pinokio, który warcząc zaciskał pazurki, nie puszczał rozpaczliwie, obejmując ciasno łapkami i nie puszczając wyrwanego z gęby mięcha.
                                      • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:48
                                        "który warcząc zaciskał pazurki, nie puszczał rozpaczliwie, obejmując ciasno łapkami i nie puszczając wyrwanego z gęby mięcha.".

Jesli kapec nie poszedl w ruch, to Pinokio niech sie lepiej cieszy.
                                        • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 14:15
                                          Kapeć nie, no coś Ty, małż walczył czysto choć zażarcie. Pinokio z godzillą też.
                                          Ale wczoraj zapowiedziałam córce, że koniec z dobrym wychowaniem i rozumieniem potrzeb i szkolenia i cech kotów, z uwzględnianiem ich ograniczeń w myśleniu i etycznych, ja też mam i mimo pracy nad sobą będę miała swoje wady i ograniczenia i błędy i od dzisiaj Pini dostaje ścierą ( złe ale przynajmniej bezbolesne choć przykre i ode mnie odstraszające i klęska behawiorystyczna) za notoryczne przekraczanie osobnicze granic i patrolowanie ( bo co kilka dni czy rzadziej jednak w końcu przez moment zjawia się tam mięso surowe) poziomu kuchni teoretycznie niedostępnego dla kotów wcale czyli blatów i palników.
                                          Ścierą, są lekkie, bo szybkie to i wygodne dla mnie. Skuteczne.
                                          Poniżać się do tupania strasznego na drugiego kota, Tiramisia tygrysia nie będę bo nie wskakuje na blat i rzeczywiście umiera ze strachu wtedy jak tupię i potem błaga o obronę przed odkurzaczem skoro jestem groźna i straszna i umiem tupać.
                                          Tupanie.
                                          Fundacja oddała nam je przed właściwym czasem i chore bo właśnie podobno tupały straszliwie obie biegając i byly skargi sąsiadów.
                                          Mąż z dzieckiem oczywiscie biadolą i płaczą nad losem biednych kotecków i że jak ja tak mogę, bez szacunku i podle - ŚCIERĄ.
                                          Pewien poziom braku zrozumienia międzygatunkowego jest konieczny, trudno.
                            • astomi25 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:48
                              Ale ze cavalier na 9 miejscu??
                              Serio?
                              Od lat mam do czynienia z ta rasa, poznalam ich mnostwo. Toz to chodzace sieroty sliniace sie nawet do wlamywacza😬
                              No chyba ze jakies w typie,a nie rasowe.
                              • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:53
                                No widzisz smile
                            • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:15
                              Ciekawe czy te statystyki rozróżniają capnięcie w łydkę od rozszarpania dziecku gardła.
                              • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:20
                                Wątpię.
                                Dziwi mnie brak różnicowania skali szkód, ugryzienie przez jamnika (miałam, gryzl podrażnieniony, do weterynarza chodził w kagancu), a ugryzienie przez amstaffa to jakby inny kaliber.
                                To coś jak porównanie śrutówki do M16.
                                • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:35
                                  No, i taki owczarek niemiecki zrobi taka sama szkodę jak pies z twojego posta startowego.

• thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:40
                                    Przy czym ja nie bronię pit bullow (to rasa niebezpieczna), tylko pisze o bullterrierach, które tez za Takie są uważane, bo 20 lat temu znalazły sie w nieodpowiednich rękach. To zawsze jest wina człowieka. Zawsze.
                                    • kropkaa Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:54
                                      No ale jakieś cechy chyba miały, które można było wydobyć i wzmocnić. Przecież robiono krzyżówki, żeby mógłby brać udział w walkach psów, a nie byłby przewodnikami niewidomych.
                                    • edelstein Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:01
                                      Miałam pitka.W porównaniu do mojego mieszanca,który nie miał nic z takich ras to był okaz spokoju, i zrównoważenia.
                                  • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:48
                                    Jednakowoż, owczarki niemieckie rzadko są kupowane przez kiboli, czy innych miłośników walk psów czy dilerów. Poza tym, owczarki niemieckie są rasą użytkową, a nie wygenerowana do walk psów czy szczucia na byki.
                                    • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 14:53
                                      No i co z tego jaką są rasą, skoro w nieodpowiednich rękach są odbezpieczonym pistoletem zostawionym przy 4-latku? Bo ładniejsze? Wez, badz poważna.
                              • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:41
                                Te nie rozróżniają, Pitbulle są pewnie na równi z owczarkami niemieckimi Jesli chodzi o wyrządzanie szkód podczas ataku.
                            • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:45
                              No proszę, beagle.
                              I Staffordshire Bull Terrier na ósmym miejscu. A matki sbt obcałowywał się z jej obcymi uczniami małymi na zielonych szkołach.
                              Nigdy jej nie lubiłam, na spacerze nosiła wesoło pieńki całe wyrwane drzewka wichurą duże i ciężkie bez wysiłku.
                              • umi Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:37
                                Bullterier jak bullterier. Golden retrivier go wyprzedza, na szostym. Zakladajac, ze ranking dotyczy psow rasowych, nie w typie rasy, co trzeba zrobic goldenowi, zeby pogryzl? Wcale bym sie nie zdziwila, gdyby z polowa ofiar pogryzien kwalifikowala sie do wyrokow za meczenie zwierzat.
                            • umi Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:31
                              Labrador na pierwszym miejscu big_grin I mordercza chichuahua na 17. Juz nie mowiac o cocker spanielu zaraz za labkiem.
                              Mowilam, niektorzy ludzie to idioci i jedyne zwierze z jakim powinni miec kontakt to tamagochi. Jaby wygasic psy, to media obiegalyby newsy o morderczych krolikach, swinkach morskich i wrednych papugach.
                              • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 07:40
                                W tych statystykach uwzględniono wszystkie ataki, czyli chichahua zaatakowała czyjąś nogawkę i kąsnęła kostkę, labki walczyły o sukę itd. Pewnie tych labów jest najwięcej na wyspach to królują w statystykach, tak jak spaniele.

Poproszę o statystyki zagryzienia ludzi na śmierć. Ciekawe ile tam będzie labradorów i psów kanapowych.
                                • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 07:45
                                  Globalnie pewnie najwięcej będzie przypadków spowodowanych przez duże kundle w typie. Po wpisaniu w google "pies pogryzl dziecko" wyskakują informacje o amstaffach, a nie pudelkach.
                                  • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 07:49
                                    tvn24.pl/wroclaw/legnica-pies-w-typie-amstaffa-pogryzl-dwoje-dzieci
                                    • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 07:52
                                      pomorska.pl/tag/pies-pogryzl-dziecko

tu pitbull na ulicy zaatakował 6-latka w głowę i twarz, właścicielka była pijana, czyli klasyka
                                • umi Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 09:42
                                  W tych statystykach masz golden retrivera przed pitbullem. To nie jest normalne i nie swiadczy za dobrze o spoleczenstwie ktorego dotycza te statystyki.

Ja jestem przeciwna agresji u psow, natomiast wiekszosc tolerowanych spolecznie zachowan dzieci wobec psow nie bylaby tolerowana wobec ludzi. I wtedy bylby dym nie z tej ziemi o to, jak rodzice wychowuja dziubaska. To jest w sumie niesamowicie dziwne, bo myslacy, zaawansowany ewolucyjnie czlowiek pewnych rzeczy nie zdzierzy (ani ze strony obcego dziubdziusia, ani nawet wlasnego) ale jednoczesnie uwaza sie, ze pies je powinien spokojnie znosic, chociaz jest tylko zwierzeciem i umyslowo daleko nizej niz czlowiek.
                                  • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 11:22
                                    > uwaza sie, ze pies je powinien spokojnie znosic, chociaz jest tylko zwierzeciem i umyslowo daleko nizej niz czlowiek.

Bzdury pleciesz.

Gdyby obcy facet w windzie wsadził mi mordę między nogi i zaczął wąchać to dostałby w mordę i poprawiłabym mu z buta.
                                    Gdy robi to psiulek mojej sąsiadki to jest: oj tam oj tam, on się tylko chce zapoznać.

Ludzie są różni: kulturalni i chamscy. Chamy nie umieją wychowywać ani psów, ani dzieci. Moje dzieci cudzych psów nie dotykają, nie drażnią, nie głaszczą, więc bardzo proszę bez uogólnień.
                                    • umi Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 21:26
                                      Gdyby mi psiulek sasiadki pchal morde miedzy nogi, to bym gada zlapala za obroze i przestawila. Mimo calej sympatii dla psow, niech sobie wacha swoich ludzi.

A teraz wyobraz sobie, ze obca osoba ktorej nie znasz macha CI nagle gwaltownie rekami przed twarza. Albo uderza Cie. Albo szczypie. Albo pcha Ci swoja twarz centralnie przed swoja. Albo zabiera Ci Twoja torebke. Moze byc obcy facet.

Odsunelabys sie i powiedziala mu cos niecenzuralnego? A moze jakby nagle uderzyl, z nienacka, oddalabys odruchowo? Probowala wyszarpnac torebke, bronic jej? Ochronic sie przed ciosem?
                                      Takie sa zazwyczaj przyczyny pogryzen dzieci przez psy. Mozesz do tego dolozyc sytuacje, kiedy obcy facet wlazi Ci do domu w srodku nocy. Porozmawiasz z nim uprzejmie o co chodzi, czy zlapiesz jakiegos kija, zeby dac mu w leb, a potem zadzwonic po policje? Zwlaszcza, jak masz male dzieci na pietrze?
                                      Z psiej perspektywy wyglada to mniej wiecej tak samo, plus fakt, ze one nie znaja jezyka i nie moga zwyczajnie spytac "co robisz, idioto?".
                        • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:54
                          Bo jest ich najwięcej, skutki niekontrolowanego rozmnażania + trzymania w schroniskach zamiast usypiania tych, które w ciągu pół roku nie znalazły właścicieli albo zostały zwrócone z powodu wad.
                        • basiastel Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 13:49
                          Bo jest ich najwięcej i najczęściej jednak nie zagryzają.
              • aqua48 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 15:39
                laura.palmer napisała:

> Ale po co w ogóle takie psy? Wygasić niebezpieczne rasy (zarejestrowane hodowle
                > też) i niech sobie jeden z drugim weźmie jamnika.

Jeśli sądzisz, że jamniki nie gryzą, to się mylisz. To psy myśliwskie, potrafią być zajadłe i dożarte. Dziecko przed zdenerwowanym lub rozdrażnionym jamnikiem się też nie obroni.
                • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 15:44
                  Miałam jamnika, bywał rozdrażniony, miał ogólnie ciężki charakter. Był w stanie ugryźć do krwi, ale na litość boską, nie odgryzał palca. Nie, to niedobry argument, ten o możliwościach jamników w porównaniu z możliwościami pitbulla.
            • milva24 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:47
              Zgadzam się. I chociaż wierzę, że gdzieś normalni ludzie mają takie psy to te parę przypadków które kojarzę osobiście to jednak patologia.
            • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 14:02
              Kary tak.
              A w dudzie z hodowlą. Kark jeden z drugim parę tysi czy więcej czemu ma nie wyłożyć?
        • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:22
          Zgadzam się. Oponuję tylko, że ofiara - chłopiec, który nie poszedł na zajęcia wyrównawcze, tylko do domu kolegi, to patola. Victim blaming się kłania.

• thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:08
        Triss wyszła za mąż (po raz trzeci)? Czy fakt posiadania rodowodowego kota czyni jej konkubinat mniej patologicznym?
        • agrypina6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:02
          To samo pomyslalam😄😄😄
      • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:31
        Dzieci w tym wieku na wagarach w obecnych czasach, przy o wiele bardziej troskliwym i świadomym podejściu rodziców do nauki i obowiązku szkolnego, to raczej jest patologia.
        • ggrruu Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 16:51
          Wiesz, moi mieli baaaardzo powazne podejście do obowiązków szkolnych a zdarzało mi się urwać z czegoś.
          • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 17:53
            Dlatego mówię, w obecnych czasach. Teraz w podstawówce to rodzice siedzą na librusie więcej niż dzieci.
            • ggrruu Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 17:59
              Normalni rodzice mają zwykle coś innego do roboty niż siedzenie cały czas na librusie
              • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:40
                Tak, ale to nie pasuje do narracji, że zamordowany chłopiec był z patoli, wiec jego trumna będzie lżejsza, rozumiesz, niż gdyby był z dobrego domu, bo życie dziecka z patoli niewiele jest warte ( taki mechanizm obronny - zaprzeczenie - moje dzieci są z dobrego domu, wiec żaden pies ich nie zagryzie )
                • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 09:29
                  Oj ale głupio pojechalaś. Rodzice - którzy kupili mordercze bydlaki, to ewidentne patolstwo (psy z kartonu, agresja wobec sąsiadów, problemy szkolne i zaniedbanie dziecka). Natomiast dzieciaka bardzo szkoda, że musi żyć w rodzinie takich śmieci. I że doświadczył zagryzienia kolegi. BTW wystarczy, ze taki kark spuści swoje mordercze, agresywne bydlaki na dworze i każdy może paść ofiarą.
                  • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 18:31
                    Mowa a ofierze, nie o psiej rodzince, czytaj ze zrozumieniem.
    • ggrruu Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:11
      Szkoda że jak straszył i groził to nikt się nie pofatygował na policję żeby zgłosić
      • taka-sobie-mysz Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:13
        Niestety, państwo to działa jak działa. Ja się nie dziwię, że nikt nie poszedł na policję. Właścicielowi psów pewnie nic by nie zrobili, a zgłaszający miałby problemy.
        • ggrruu Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:18
          A zgłaszałs cokolwiek?bo ja owszem i policja działa sprawnie. Piszę o zwykłych obszczymurkach z patologii nie o tym że gdzieś na wysokim szczeblu kryją mafię
        • princy-mincy Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:21
          Gdyby mnie, moje dziecko ktokolwiek szczulby psem lub groził szczuciem to poszłabym na policję, zwłaszcza jeśli widziałabym psa z ras uważanych za agresywne.
        • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:22
          Co działa jak działa? Gdybym widziała szczucie psem, to choćby nie dotyczyło mnie, to bym zgłosiła. Niby jakie problemy miałabym miec?
          • milva24 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:23
            Chyba, że mieszkasz drzwi w drzwi z tym panem a on ma powody przypuszczać, że to Ty.
            • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:37
              Nie znasz mnie. smile
              • milva24 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:44
                Masz rację, nie znam. Znam siebie i pewnie też bym zgłosiła po czym pan zacząłby się mścić a ja wychodziłabym wszędzie z dziećmi i z duszą na ramieniu. Możliwe, że musiałabym innego mieszkania poszukać.
                • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:47
                  Nie zawsze się mszczą, najczęściej podkulając ogon. smile))
          • laura.palmer Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:47
            thank_you napisała:

> Niby jakie problemy miałabym miec?

Jakby się patolstwo dowiedziało, że to ty zgłosiłaś? Np. urwane lusterka w samochodzie, śmieci na wycieraczce, obraźliwe napisy na drzwiach. W gorszym przypadku groźby pobicia.
            • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:03
              Trudno. smile
      • tanebo001 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:20
        A policja na to: Art. 108. Szczucie psem człowieka
        Dz.U.2019.0.821 t.j. - Ustawa z dnia 20 maja 1971 r. - Kodeks wykroczeń
        Kto szczuje psem człowieka,
        podlega karze ograniczenia wolności (prace społeczne - przyp. tanebo), grzywny albo karze nagany.
      • milva24 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:22
        Taaa...a ta pani z domku którą świry prześladują poszła nawet parę razy do telewizji i co to dało? Ja kiedyś zgłosiłam na policję sąsiada bo po nocy rozrabiał po pijanemu i żonę strasznie wyzywał. Domyślił się że to ja bo przestał mi mówić dzień dobry ale to gość 160 cm wzrostu i 60 lat na karku, bać się go nie boję. Tymczasem pan z linku nie dość że zapewne młodszy to jeszcze świrnięty żeby ludzi psami szczuć i w posiadaniu broni w postaci tych psów.
        • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:16
          Pierwsze szczucie i powinny psy być np odebrane. Albo inne dotkliwe i prewencyjne konsekwencje.
          Jeszcze nikt nie szczuł nikogo znajomego psem. Chore.
          • livia.kalina Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:41
            Wydaje mi się, że jak ktoś jest w stanie dopuścić się szczucia psem, to po odebraniu psa będzie groził nożem albo siekierą. Dla mnie to ten sam kaliber.
            • ggrruu Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:49
              Mimo wszystko łatwiej się obronić przed nożem niż przed psem
              • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:57
                Mimo wszystko łatwiej się obronić przed nożem niż przed psem

no teraz to walnęłaś jak chory w kubeł
                możesz obronić się przed szantażem nożem, jeśli ktoś stoi, macha i wygłasza monolog
                przed rzeczywistym atakiem nożem (podkreślam, atakiem) wyszkolony mundurowy obroni się w mniej więcej 1 wypadku na 20, a i tak raczej umrze, bo atak nożem nie polega na jednym cięciu, to zwykle wersja jailyard stabbing
                • ggrruu Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:03
                  Obronić = spier... także, a nawet przede wszystkim. Przy czym mówimy tu o jakimś patusie z bloku, a nie o tym, że podchodzi komandos i z bliska wsadza Ci kosę. Jak nachlany patus macha nożem to masz zdecydowanie więcej możliwości działania niż jak rzuca się na Ciebie amstaff.
              • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:04
                ggrruu napisała:

> Mimo wszystko łatwiej się obronić przed nożem niż przed psem

🙄🙄🙄
      • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:24
        Tak tak, teraz to wina sąsiadów. Kolejna.
        • laura.palmer Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:44
          Winę ponosi właściciel, a zaraz po właścicielu idiotyczny system prawny, który zezwala na trzymanie w domach agresywnych psów. Jak ktoś, z jakiegokowiek powodu, trzyma w domu broń, to ta broń przechowywana jest w sejfie. A pieski latają sobie luzem po mieszkaniu, w którym przebywają dzieci.
          • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:52
            W całej tej historii nieziemsko wkurza mnie zdejmowanie odpowiedzialności z właścicieli. W pamiętnym wątku ematki zrobiły wszystko by oczernić zmarłego chłopca i zrobić z niego agresora, który celowo rozdrażnił biednego psiulka, aż ten z niemocy musiał się bronić.
            Teraz mamy obwinianie sąsiadów.
            • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:43
              O rany. Dobrze ze przestalam czytać po pierwszych kilkunastu wpisach.
            • fomica Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:52
              Był też wątek o suce ze szczeniakami, nie wiem skąd była ta plotka, jak rozumiem nieprawdziwa. Bo to też miało wiele tłumaczyć.
              • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:06
                Oczywiście, że nieprawdziwa. Puszczona przez patolki, które dostały amoku na myśl, że psy, które rozszarpały dziecko mogą zostać uśpione.
            • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:14
              Był taki wątek?
              sad
        • ggrruu Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:54
          Użyłam gdzieś słowa wina? Ale faktem jest że patolstwo sie pleni bo ludzie nie reagują
      • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:37
        Może dlatego, że straszył i groził, policja standardowo by olała temat, a sąsiedzi mieli typa obok na klatce.
        Doprawdy, policja długo i starannie pracowała na ów poziom zaufania.
      • hanusinamama Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:36
        O dokładnie!
    • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:23
      "Brzytwa Ockhama, jeśli coś wygląda jak patologia, zachowuje się jak patologia, to najpewniej jest patologią."

To jest jasne dla kazdego, kto mysli racjonalnie, jest dobrze dostosowany do zycia w spoleczenstwie i posiada instynkt samozachowawczy.
      • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:34
        Skróty myślowe i dobrze rozwinięty instynkt samozachowawczy nie idą w parze.

Rozumiesz, jak miły, starszy pan ubrany w elegancki garnitur ze złotym rollsem proponuje, ze popilnuje ci walizki w pociągu jak ty skoczysz do WC, to nie znaczy że twoja walizka jest bezpieczna.
        • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:39
          Zacznijmy od tego, że każdy, kto sam z siebie proponuje popilnowania walizki jest podejrzany.
          • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:52
            To też.
        • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:41
          To nie sa skroty myslowe, tylko stereotypy i ida w parze doskonale, obcym sie nie ufa i juz.
          A poza tym, pieniadze i dokumenty nosze przy sobie. Walizke ze skarpetami i majtkami pan moze sobie wziac.
          • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 09:52
            Jeżeli coś wyglada jak miły starszy pan i zachowuje się jak miły starszy pan, to najpewniej jest to miły starszy pan - błąd brzytwy ockhama, która jest jak najbardziej skrótem myślowym, a nie stereotypem, który ma inne pole semantyczne, zwłaszcza w kontekście omawianej sytuacji.

Co nie oznacza ze krytykuje brzytwę samą w sobie.
            • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:05
              I traktuje go jak milego, starszego pana. Czyli nie zakladam, ze wbije mi noz w plecy albo ukradnie cos z torebki ale nie ufam mu tez szczegolnie bardziej, niz dowolnemu obcemu.

Skrot myslowy, to jest kiedy ktos wypowiada tylko poczatek i koniec swojego toku myslenia a reszta odbiorcow ma sie domyslyc.
              A sterotyp to statystyka doswiadczen negatywnych i pozytywnych zwiazanych z roznymi aspektami rzeczywistosci. Ja przyjmuje zasade, ze jesli cos jest pewne na 80% to nie bede sprawdzac, czy ten przypadek nie nalezy akurat do pozostalych 20%.
              Czyli jesli statystycznie 80% ludzie ze wschodu robi bajzel i trzyma miesiacami smieci w wynajetych mieszkaniach, to nie bede sprawdzac czy nie trafię akurat na azjatyckiego czyscioszka.
              • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:49
                Heurystyka zakotwiczenia i cognitive bias, jeśli temat Cię interesuje.
                • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:03
                  dolcenera napisała:

> Heurystyka zakotwiczenia i cognitive bias, jeśli temat Cię interesuje.

Pisana przez lewakow? To podziekuje.
                  • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:09
                    Mania prześladowcza ?
                  • al_sahra Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 16:20
                    1matka-polka napisała:

> Pisana przez lewakow? To podziekuje.

Gorzej, bo przez Żydów. Niektórzy z nich wprawdzie mieli Nobla, ale co to dla Ciebie, Ty wiesz lepiej.
    • just_shelly Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:19
      Mnie zastanawia jedno - tekst w artykule, ze na tego typu rasy potrzebne jest zezwolenie.
      Dwa lata temu odbierałam z hodowli zalegalizowanej w PZK pitbullteriera właśnie i jakoś nikt ode mnie żadnych pozwoleń nie wymagał. Ani na etapie zakupu psa, ani na etapie wyrabiania mu książeczki szczepień czy paszportu.
      • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:32
        "Dwa lata temu odbierałam z hodowli zalegalizowanej w PZK pitbullteriera właśn"

Poza tym jezdzisz po autostradzie 200 km/h przy normalnym ruchu. I lubisz wrzucic filmik z wlasnego zalamania nerwowego i mocniejsze wrazenia dostać od mezczyzn...i jak ten stereotyp na temat ludzi niezrownowazonych?
        • just_shelly Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:38
          Wpisz sobie w google: najbardziej przyjazne rasy psów.
          To tak na początek.
          • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:10
            Wpisz: rasy tworzone do walk psów.

Nie są to jamniki, labradory, pudle, cavaliery, spaniele, owczarki podhalańskie etc.
            • gulcia77 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:10
              Akurat owczarek podhalański, źle prowadzony, potrafi być niebezpieczny.
              • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:18
                A ktoś twierdzi, że nie? Natomiast to psy pasterskie i nie były hodowane do walk z innymi psami.
            • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:40
              Córa mnie zapewniała, że te psy do walk psich CELOWO nie były niebezpieczne dla człowieka, wręcz przeciwnie. Miały być łagodne i przyjazne. Tylko, że hodowanie celowe jakoliejkolwiek agresji może zupełnie niechcący w jakichś starych liniach psich skutkować także generalnie agresją w tym i do ludzi, błąd w sztuce, igranie z ogniem. Oczywiście te linie powinny być wygaszane natychmiast.
              Ale jak wygasić mixy??????? Albo kiepskie hodowle rodowodowych rasowców?
              • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:50
                Każdy pies może być niebezpieczny, ale nie każdy w rękach szura stanie się maszynką do zabijania. Nie da się zapewnić by wszyscy właściciele psów to byli rozsądni ludzie, którzy od małego socjalizują psy, chodzą z nimi na szkolenia, dobrze ich pilnują itd. Powinien być zakaz sprzedaży konkretnych ras lub ras w typie.
                • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:04
                  No i zakaz popierałabym. Jak zwykle za ludzką głupotę i zło musiałyby zapłacić zwierzęta.
              • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:52
                Normalnie, usypiać na podstawie decyzji administracyjnej.
      • snaefrid Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:52
        PBT jest rasą nieuznaną przez FCI, więc hodowla nie może być zarejestrowana w ZKwP.
        • just_shelly Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:58
          Masz racje. Chodziło mi o bullteriera smile
          • snaefrid Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:42
            Bulteriera nie ma na liście ras niebezpiecznych, więc masz odpowiedź na swoje pytanie.
          • aamarzena Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 14:29
            Psa rasy uznanej za agresywną mozna rejestrowac po zakupie. Hodowla nie ma obowiązku niczego takiego sprawdzać. A bullterierow nie ma na tej liście.
            • snaefrid Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 15:12
              Swoją drogą zastanawiające jest, że shell nie wie jakiej rasy ma psa. O ile laik może pomylić amstaffa z pitbulem, to zamieszać tam bulteriera jest szczytem nieogarnięcia.
              • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 15:22
                Shell wielu rzeczy nie wie. Nie wie, z jaką prędkością wolno jeździć, nie wie, jakiej rasy ma psa, jak nie wrzucać filmików do sieci.uncertain
              • chatgris01 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 17:17
                Ale dlaczego założyłyście, że Shell pisze o SWOIM psie???
                • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:19
                  Na to wskazuje ten kawalek:
                  "odbierałam z hodowli zalegalizowanej w PZK pitbullteriera właśnie i jakoś nikt ode mnie żadnych pozwoleń nie wymagał. Ani na etapie zakupu psa, ani na etapie wyrabiania mu książeczki szczepień czy paszportu."
                  • chatgris01 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:32
                    Ten fragment wskazuje wyłącznie na to, że dokonała zakupu i odebrała z hodowli psa, oraz że wyrabiała mu książeczkę szczepień oraz paszport.
                    Natomiast pomyłka w rasie może wskazywać na to, że to nie był jej pies.
                    • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:33
                      Nie, pomyłka w rasie wskazuje na psa z kartonu z "małej domowej hodowli".
                      • chatgris01 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:40
                        Zalegalizowanej w PZK?
                        • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:44
                          Zwierzęta z hodowli dostają książeczki szczepień razem z umową i rodowodem, tak chciałam zauważyć.
                          • chatgris01 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:46
                            Pewnie zależy od hodowli (ja np. rodowód dostałam ciut później, nie w momencie odbierania zwierzaka).
                            • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:53
                              Pewnie po sterylizacji.
                              Ja odebrałam rodowód z kotem, kot po wczesnej sterylce.
                              • chatgris01 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:56
                                Nie, sterylkę robiłam sama, i to kilka lat później.
                          • aamarzena Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:23
                            Nie wiem jak w przypadku kotów, ale szczenięta zazwyczaj nie mają rodowodu, a metrykę, npdst. której można wyrobić rodowód w oddziale ZKwP
                          • just_shelly Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:57
                            Ale zanim dostaną paszport musza mieć komplet szczepień..
                    • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:39
                      No ale raczej byl, bo nie zaprzeczyla, ze jej.
                      • just_shelly Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:58
                        Nie zaprzeczam 😁

(I nie potwierdzam)

I sssoterrassss?🤔
    • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:39
      Triss, dzięki ze ci się chciało śledzić dalej, bo już były wpisy o zaczepianiu biednej, szczennej suki przez bezmyślnego chłopca.
      Strach mieć takie coś jak tamta rodzinka za sasiadow. Ja mam powaleńca z wyzszej półki z pitbullem sprowadzonym z USA, bydlę ma mord w oczach. Facet dziwi się, że nikt tu za nim nie przepada i wszyscy boją się psa trzymanego nawet na smyczy. Nawet psy sąsiadów przed tym potworem uciekają. I po co męczyć takiego psa w mieszkanku 49 m2?
      • just_shelly Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 10:54
        Najgorsze co może spotkać takiego psa to właściciel idiota. Szczucie, wyzwalanie agresji, popisywanie się uncertain mam alergie na tych wszystkich karków traktujących psa jako przedłużenie penisa.
        Miałam na ulicy debila, który tak wychowywał psa, do tego maltretował go, a potem puszczał bez kagańca i smyczy. Trochę pomogły regularne interwencje straży gminnej. Na szczęście facet wyjechał na wakacje w zamknięciu i pies zniknął wraz z nim.
        Przez takich jak on mam lęk przed większymi psami i przed psami uważanymi za groźne rasy.
        • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:16
          On go nie szczuje, to jest pan ą/ę bułkę przez bibułkę, ale sam przyznaje, że bez smyczy nie dałby rady go odwołać od "zdobyczy". Pies ciągnie zresztą do każdego. No i psu bardzo źle z oczu patrzy, gorzej niż tym wszystkim amkom z kartonu, które widzę na ulicach. To jest perfekcyjna maszyna do zabijania.
          • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:01
            Dziewczyny, czy Wy jakichś stereotypów o tej rasie i niestety mixach rasy nie powielacie?sad sad
            Bo po Waszych wpisach to już z powrotem zaczynam bać się i nie lubić ich, tzn głównie właścicieli bo pies kurczę to pies tylko.
            A bojaźliwa nie jestem. Czasem wkurzają mnie psiarze ale nie boję się nigdy.
            • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:09
              To nie są stereotypy. Generalnie nie boję się psów, ale podchodzę z dużą dozą ostrożności. Pitbulle, amstaffy, dogi argentyńskie etc. omijam łukiem, bo właścicielowi z automatu kleję łatkę zjeba.
              • 1matka-polka Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:10
                "Pitbulle, amstaffy, dogi argentyńskie etc. omijam łukiem, bo właścicielowi z automatu kleję łatkę zjeba."

Ja tez.
                • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:34
                  Znaczy się na moim osiedlu i w okolicy " zjebów" nie mabig_grin
                  Wszelkie możliwe rasy mijam na spacerach, ludzie mają rzadko jednego psa tylko, pojawiło się też więcej niż lata temu husky w mojej dzielnicy ale ras wymienionych zero, nie ma.
                • marinette.wue Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 19:52
                  Rez nie przeoadam ale w przypadku takich ras najbrzpieczniej gdy jesy nieciekawie spokojnie, powoli się oddalic...zadnych gwałtownych ruchów i tego tez uczylam syna. Tak samo to zeby pytac wlasciciela o zgode np na poglaskanie psa.
            • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:47
              Mowie o pitbullu, wielkim byku, a nie o milej swince zwanej bullterierem. To 2 różne rasy.
              I sam wlasciciel wie, czego po swoim psie się spodziewac, nieprawdaż ?
              • edelstein Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 09:49
                Od kiedy pitbull jest wielkim bykiem? Miałam, sięgała mi do kolan,a ja wysoka nie jestem.
                • 3-mamuska Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 11:15
                  edelstein napisała:

> Od kiedy pitbull jest wielkim bykiem? Miałam, sięgała mi do kolan,a ja wysoka n
                  > ie jestem.
                  >

Widać jakie znawczynie się w wątku wypowiadają 🤣🤣🤣🤣 bydlę 🙄🙄🙄🤭
                  • edelstein Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 13:53
                    Na obrazku nawet nie widziały,ale ta to jest akurat specjalistka od wszystkiego.
                    • 3-mamuska Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 20:11
                      edelstein napisała:

> Na obrazku nawet nie widziały,ale ta to jest akurat specjalistka od wszystkiego
                      > .
                      >

To fakt ze jest „specjalistka” od wszystkiego.
        • ulla_cebulla Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 14:05
          just_shelly napisała:

> Najgorsze co może spotkać takiego psa to właściciel idiota. Szczucie, wyzwalani
          > e agresji, popisywanie się uncertain mam alergie na tych wszystkich karków traktującyc
          > h psa jako przedłużenie penisa.
          > Miałam na ulicy debila, który tak wychowywał psa, do tego maltretował go, a pot
          > em puszczał bez kagańca i smyczy. Trochę pomogły regularne interwencje straży g
          > minnej. Na szczęście facet wyjechał na wakacje w zamknięciu i pies zniknął wraz
          > z nim.
          > Przez takich jak on mam lęk przed większymi psami i przed psami uważanymi za gr
          > oźne rasy.
          Zgadzam się. Raz w życiu zdarzyło mi się, że mój pies został zaatakowany przez psa poszczutego przez swojego właściciela. Zupełnie bez powodu, nawet debila wcześniej nie zauważyłam. To był spory egzemplarz, jakąś mieszanka pit bulla z czyms w typie rottweilera (?). Nie miałam czasu nijak zareagować, tylko puściłam smycz, żeby mój pies mógł się bronić. Na chwilę wzbił się kurz, ale zanim dresiarz zdążył podejść, mój pies już stał przednimi łapami na zadzie tamtego psa i wykonywał pewne ruchy. To by może było nawet śmieszne, gyby dres się nie wściekł na swojego psa. Skopał biedaka, bił go smyczą i wyzywał od pedałów (facepalm). Do dzisiaj się gotuję, kiedy mi się to przypomni. Za szkolenie psów do walk i znęcanie się powinien być bezwzględny kryminał.
      • berdebul Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:34
        Pato-dzieciaczki, które w 5-6 klasie urywają się zajęć i uważasz, ze pies zaatakował niezaczepiany? Na 100%.

Pies, który ma zapewniony ruch, spacery i szkolenie, w mieszkaniu (niezależnie od rozmiaru mieszkania) będzie głównie spał. Znam szczęśliwe husky w blokach, ale ich własciciele przed pracą lecą na joggin, a po pracy lecą ciągnąć wózek/na inny trening z rowerem/mają bieżnie dla psa.
        • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:43
          Sama jesteś patusem. W wątku obok pisałaś, że z chęcią przygarnęłabyś tego psa, który zagryzł dziecko. Właśnie dlatego ten pies powinien zostać uśpiony, bo zawsze znajdzie się niebezpieczny szur, dla którego pies ludojad to taka grzeczna maskotka, którą te niedobre pato dzieci prowokują.
          • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:54
            Dokładnie.
            A każdemu, nawet bardzo grzecznemu dziecku, może zdarzyć się zerwanie z nieobowiązkowych zajęć.
            • fomica Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:00
              Ja bym powiedziała że akurat ten wątek jest kompletnie nieistotny. Chłopiec byl w swoim domu, z zaprzyjaźnionym kolegą. Istotne jest że gość znalazł się w mieszkaniu za zgodą domownika, nie włamał się, nie przemknął, normalnie wszedł na zaproszenie. Przychodzi mi do głowy sto innych scenariuszy analogicznej sytuacji - młody źle się poczuł i wrócił wczesniej, czegoś zapomniał i się cofnął, przyszedł listonosz, człowiek z gazowni, kurier, sąsiadka pożyczyc cukier. A tu za drzwiami czeka morderca.
            • berdebul Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:35
              Nie, 11 latek który zrywa się z zajęć na 99% jest z patologicznego domu. Zadbany dzieciak nie urywa się z lekcji w tym wieku, a jeżeli to szkoła informuje rodziców.
              • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:46
                Szkoła informuje wpisem na librusie, nikt nie wydzwania tylko dlatego, że 12-latka nie było na ostatniej godzinie lekcyjnej.
                Zajęcia wyrównawcze to zajęcia nieobowiązkowe.
                • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:49
                  Daj spokój, ofiara to patus, kto by tam się pochylał nad jego trumną.
          • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:49
            Lauren 100/100.
            Straszne, że ktoś chce przygarnąć zwierzę, które zabiło człowieka.
            • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 14:27
              Hmm
              Zwierzę nie wiem czy dobrze rozróżnia i wartościuje: zabić sarnę/ zająca/ koty/ psa czy dziecko/ czlowieka sad sad
              Nie z głodu.
              Ludzie miewają też szympansy w domu i tygrysy małe itd
              • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 14:28
                Ryzyko z tymi psami potencjalnie większe.sad
            • berdebul Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:39
              Przypisujesz psu ludzkie cechy. Pies zrobił coś instynktownie. Dlaczego? Nigdy się nie dowiemy, bo nawet będąc świadkiem sytuacji jest to trudne w ocenie.
              Koń który poniesie tez może zabić człowieka. Uśpić konia, bo się wystraszył?
              • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:50
                Takie konie trafiają do rzeźni. Generalnie konie, które nie nadają się do rekreacji, powodują zbyt wiele nieuzasadnionych niebezpiecznych sytuacji, są raz i drugi odsprzedawane itp. trafiają do rzeźni, bo chyba nie sądzisz, że ktoś się z nimi certoli.
                • berdebul Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:05
                  Na szczęście w mojej bańce osobniki podobne do Ciebie nie występują. Konie się leczy i rehabilituje. Podobnie z psami.
                  • cruella_demon Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:14
                    Konie agresywne, bo jak najbardziej się i takie trafiają, rzeczywiście idą do rzeźni.
                    Chyba że są wyjątkowo dobre do reprodukcji, to się je trzyma na spermę/do rozrodu, bo można na tym nieźle zarobić.
                    • 3-mamuska Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:06
                      cruella_demon napisała:

> Konie agresywne, bo jak najbardziej się i takie trafiają, rzeczywiście idą do r
                      > zeźni.
                      > Chyba że są wyjątkowo dobre do reprodukcji, to się je trzyma na spermę/do rozro
                      > du, bo można na tym nieźle zarobić.
                      >

Nie ma agresywnych koni. Pleciesz jak potłuczona. Jeśli są dobrze traktowane zdrowe i ułożone. Jelsi ktoś je złe tratuje mogą mieć nieprawidłowe zachwiania ,a nie agresje.
                      Szaleją jak czuja klacz w ruji ,ale nikt ich nie wysyła do rzeźni , bo wiedza ze to normalne.

Raczej dostana leki na wyciszenie niż trafia do rzeźni.
                      Do rzeźni to oddaje rolnik , który tłucze batem lub kijem , a potem się dziwi ze dostał kopa.
                      • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:17
                        W rekreacji koń nie ma prawa szaleć jak klacz ma rujkę, bo do rekreacji ogiery trafiają rzadko, a jeśli już są to na ogół prawidłowo zajeżdżone.
                  • 3-mamuska Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:02
                    berdebul napisała:

> Na szczęście w mojej bańce osobniki podobne do Ciebie nie występują. Konie się
                    > leczy i rehabilituje. Podobnie z psami.

Dzięki za głos rozsądku, bo dla niej już nadziei nie ma. Ze zacznie myśleć.
                    U mnie tez takie osobniki nie występują.
                • 3-mamuska Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:01
                  triss_merigold6 napisała:

> Takie konie trafiają do rzeźni. Generalnie konie, które nie nadają się do rekre
                  > acji, powodują zbyt wiele nieuzasadnionych niebezpiecznych sytuacji, są raz i d
                  > rugi odsprzedawane itp. trafiają do rzeźni, bo chyba nie sądzisz, że ktoś się z
                  > nimi certoli.

Boże ale ty pleciesz bzdury.
                  W szkole córki wiele było upadków z konia bo koń się wystraszył reklamówki i nikt do rzeźni nie wywoził.
                  Masz skorzystanie psychikę i jakąś przestarzała wiedzę.
                  Nikt konia za 25-30 tys funtów nie wywiezie do zabicia tylko dlatego ze się czegoś przestraszył. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
                  • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:08
                    Koń, który wystraszył się reklamówki, wróbla czy balotów jest normą i nie o takich sytuacjach piszę. Piszę o nieuzasadnionych niebezpiecznych sytuacjach, które nie są winą jeźdźca i mają miejsce mimo prawidłowego stosowania pomocy czy prawidłowego zachowania w stajni.
                    Jeżdżę konno od ponad 20 lat, widziałam dziesiątki stajni, od znakomicie prowadzonych z hodowlami, po beznadziejne, i konie które kompletnie nie nadawały się do pracy w rekreacji, bo miały zrytą psyche też widziałam.
            • 3-mamuska Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:59
              lily_evans11 napisała:

> Lauren 100/100.
              > Straszne, że ktoś chce przygarnąć zwierzę, które zabiło człowieka.
              >

Bo ten ktoś wie ze ten pies jak i dzieci nie maja szansy na bycie normalny...
              Choć dziecko dorasta uczyć się i może się wyprowadzić.
              Te psy nie miały i nie maja możliwością sterować swoim życiem gdzie się urodziły ( dla zysków) trafiły do patologii. Innego życia i zachowań nie znając. Dlatego są osoby ,które chcą im dać szanse bo rozumieją ze one wyjścia nie miały niż być takie jakie były.

Koń złe traktowany zrzuci jeźdźca to tez jest bestia? A ktoś kto go dobrze traktuje będzie żył i służył człowiekowi.
              • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:02
                Cherie, zwierzę nie jest po to, żeby mu dawać szansę, nie rozumie pojęcia "szansa".
                • aandzia43 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:20
                  Może mamuśce chodziło o dawanie szansy behawiorystom i nowemu właścicielowi, którzy mieliby zrehabilitować psyche psa i sprawić, że będzie bezpieczny w obsłudze. No cóż, to czasem jest możliwe, a czasem lepiej nawet nie próbować. Ryzyko w przypadku dużych psów jest ogromne.
                  • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:26
                    Nie wiem, o co jej chodziło.
                    Mam nadzieję, że rozumiesz, że nie ma potrzeby ani sensu ryzykownego inwestowania w psa, który zagryzł lub ciężko pogryzł człowieka. To nie jest kwestia szansy, to po prostu niebezpieczne zwierzę do utylizacji, identycznie jak utylizuje się/usuwa inne zagrożenia.
                    • aandzia43 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:54
                      Ja sobie zdaję z tego sprawę, "inwestować" czyli badać dogłębnie i zastanawiać się co dalej to można z psem który kłapnął zębami, a nie przez kilka minut masakrował człowieka i nie odpuszczał.
              • aandzia43 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:17
                > Bo ten ktoś wie ze ten pies jak i dzieci nie maja szansy na bycie normalny...
                > Choć dziecko dorasta uczyć się i może się wyprowadzić.
                > Te psy nie miały i nie maja możliwością sterować swoim życiem gdzie się urodzi
                > ły ( dla zysków) trafiły do patologii. Innego życia i zachowań nie znając. Dlat
                > ego są osoby ,które chcą im dać szanse bo rozumieją ze one wyjścia nie miały ni
                > ż być takie jakie były.

Zgadza się że są psy które nie miały szansy na bycie normalnymi bo geny lub/i wychowanie. To jest cholernie przykre, ale co z tego wynika w praktyce? Jaką szansę chcesz dawać psu ze zrytym beretem i zębami jak rekin? Bo jeszcze niestabilnego emocjonalnie i w porywach agresywnego pekińczyka można sobie trzymać, najwyżej rozedrze pończochę albo skaleczy w palec. Wiesz że są sytuacje, nierzadkie, kiedy behawioryści kiwają smutno głowami i przystają na uśpienie psa? Bo może się uda, a może nie uda, a ryzyko jest ogromne (duży i silny pies).
              • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 09:34
                Mamuśka, powaliło Cię już całkiem. I piszę to jako osoba, która zatrzymuje się przy każdym psie, która psy lubi, respektuje ich potrzeby i stara si prawidłowo odczytywać wysyłane przez nie sygnały.
          • aandzia43 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 15:54
            lauren6 napisała:

> Sama jesteś patusem. W wątku obok pisałaś, że z chęcią przygarnęłabyś tego psa,
            > który zagryzł dziecko. Właśnie dlatego ten pies powinien zostać uśpiony, bo za
            > wsze znajdzie się niebezpieczny szur, dla którego pies ludojad to taka grzeczna
            > maskotka, którą te niedobre pato dzieci prowokują.

Serio? O w morde, kocham pieski i inne zwierzątka i żal mi każdego, nawet głupiego i agresywnego, ale pies który dokonał czegoś takiego powinien być uśpiony. Bezwzględnie.
            • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 17:12
              Serio. Po co miałabym wymyślać takie rzeczy?

"berdebul Re: Psiarze - kolejna sekta 03.10.20, 10:22
              Tak, tak. Rozsmakowały się w ludzkim mięsie i będą wychodzić polować.

Dzieciak bezmyślnie wpuścił kolegę, nie zamykając psów. Co dokładnie się wydarzyło i dlaczego pies zaatakował nigdy się nie dowiemy.
              Nie, nie miałaby, problemu żeby wziąć takiego psa do siebie."
          • berdebul Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:37
            Nie umiesz czytać. Napisałam, że nie miałabym szczególnych obaw. Psy, to nie rekiny. Nie rozsmakowują się w ludzkim mięsie i nie polują w pobliżu na kolejne ofiary, bo tak łatwiej zdobyć pokarm.
            • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:38
              Rekiny tez nie rozsmarowuja sie w ludzkim mięsie, jesli trafia człowieka to przez przypadek. smile
              • chatgris01 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:57
                thank_you napisała:

> Rekiny tez nie rozsmarowuja sie w ludzkim mięsie,

Mam skojarzenie z pasztetem mieszanym ludzko-rekinim cool

BTW, podobno ludzkie mięso jest wręcz dla rekinów szkodliwe. No ale one żrą jak leci, nawet fragmenty łodzi/samolotów też, jak się gdzieś nawiną pod paszczę.
        • fomica Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:49
          Pierwszą powinnościa psa jest reagować na komendy. Jeśli właściciel/ domownik stoi obok i mówi "zostaw" a pies nie zostawia tylko dalej atakuje na śmierć, to co to w ogóle jest?
          • berdebul Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 07:10
            Właściciela. Masa psów nie reaguje na komendy w ogóle, a spora cześć na komendy wydawane przez dzieci.
            Miał zakaz przeprowadzania kolegów, teraz na 100% więcej tego nie zrobi.
            • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 07:29
              Nie wiesz czy miał zakaz czy nie.

Dlaczego chłopak ma nie zapraszać kolegów? Ojczym pójdzie siedzieć, psy do uśpienia. Niebezpieczeństwo minęło.

Tworzenie w domu warunków, że nie można zapraszac gości, a przypadkowa osoba (listonosz, monter, ratownik medyczny) może zostać zagryziona na śmierć to taka patologia, że szok. W tym domu patologii już nie będzie, więc chłopiec już nie musi się bać.
              • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 07:36
                Dokładnie. Zakaz zapraszania gości, bo nowy partner matki ma fanaberie trzymać niebezpieczne zwierzęta, to patologia.
                Teraz pan do pierdla, kundle do utylizacji, a panią matkę sąd rodzinny powinien objąć monitoringiem, czy aby znów nie szuka silnego mężczyzny.
                • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 07:52
                  Matka była formalną właścicielką psów, więc pewnie dostanie zawiasy za współudział i zakaz posiadania zwierząt.

Jej dzieci i sąsiedzi odetchną z ulgą.
              • berdebul Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 16:06
                Chwile temu pisałaś, że to nie była patologia. smile Zdecyduj się.

Wiem ile napisano w mediach. Powtarzało się info, ze miał zakaz zapraszania kolegów.
            • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 07:30
              Dzieci, specjalistko od psyche zdziczałych kundli, mają to do siebie, że o zakazach zapominają, traktują je wybiórczo, lekceważa niekiedy i rolą dorosłych jest w/w przewidzieć i uwzględnić. Odpowiedzialnośc jest zawsze po stronie dorosłego, prawo również tak stanowi i Twoje tupanie, że zakaz, że drzwi, tego nie zmieni.
              • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 07:34
                Idiotka będzie się upierać, że śmierć dziecka jest odpowiedzialnością jego kolegi, a nie ojczyma patusa. W końcu ojczym hodował piesecki to nie może być złym człowiekiem. Złe jest nieposłuszne pato dziecko.
                • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 08:03
                  Naprawdę po tym wątku ciężko będzie zapomnieć tę bezduszną, zrytą psiamatkę, która wyzywa zmarłe dziecko od patusów. Wystarczy zamknąć oczy na 3 sekundy i wyobrazić sobie ostatnie chwile tego małego, jak bardzo bolało i jak bardzo się bal. A trwało to trochę zanim dojechała pomoc...
                  • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 08:09
                    Pani ma po prostu zryty beret, niewłaściwie ustawione priorytety i hierarchię ważności spraw. Zdarza się, na szczęście sądy nie kierują się fantazjami skociałych bab czy panów, którym się coś wydaje.
              • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 09:37
                Triss, 100/100.
            • chococaffe Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 08:26
              Miał zakaz przeprowadzania kolegów, teraz na 100% więcej tego nie zrobi.

rany boskie...
            • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 14:38
              Berdebul nie podoba mi się rzucanie się ematek na Ciebie.
              Dzieciak, rozumny i duży, ale dzieciak - możliwe, że złamał jakiś zakaz dorosłych. Ale chyba to raczej nieistotne w tej sytuacji i typowe w ogóle dla dzieci.
              Opiekunowie tego dziecka nie dopilnowali go i muszą ponieść konsekwencje choć nic nie jest w stanie zadośćuczynić stracie tych drugich rodziców i dziecka.
              Trzymanie takich zwierząt, w ogóle tutaj niedopuszczalne i podlegające surowej karze, oznacza, że opieka nad swoim nawet większym dzieckiem powinna była być jak nad roczniakiem. Narazili na śmierć dzieci. Opieka nad psami, w dodatku takimi psami też obowiązkowo powinna wyglądać inaczej. W zoo można zobaczyć przykładowo jak.
              Psy niewinne. Ludzie niewiarygodnie winni. Nie dzieci. Dorośli.
              W parszywym sklepie zoologicznym nawet chomika dzieciom ( dużym) już się nie daje pod opiekę.
              Szanuję Twoje rozumienie zachowań zwierzęcych.
              Ale przykro czytać, że straumatyzowane dziecko - więcej czegoś nie zrobisad sad sad
              Może prymitywne teksty np triss o "cipkach z fundacyjki" Cię prowokują do sarkazmu i dlatego
              Olej.
              • berdebul Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 16:12
                Nikt się nie dowie dlaczego pies zaatakował. Mógł mieć powód, mógł być chory psychicznie. To zapewne był pierwszy atak na człowieka, inaczej pies już wcześniej wylądowałby na obserwacji (obowiązkowa po pogryzieniu...), a pan miałby sprawę w sądzie/chłopiec nie zapraszałby kolegów, bo miałby świadomość, ze psy są niebezpieczne.
                Imho dzieciak może na tym paradoksalnie zyskać i nie zostać patusem jak ojczym, bo wjedzie tam opieka społeczna z przyległościami.
                • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 18:28
                  „Imho dzieciak może na tym paradoksalnie zyskać”

🤮
                • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 18:32
                  Tak zyskał. Traumę na całe życie 🤦‍♀️
                  • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 18:40
                    Zapewne PTSD, leczenie psychiatryczne itp.

Jprdle, co za brak wyobraźni.
                • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 06.10.20, 00:44
                  Pojechałaś😞
        • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:58
          Moje spały/ śpiąbig_grin
          Nie jest to zbyt bardzo istotne jak naprawdę chce się psu zapewnić warunki bo i w mieście chcesz to możesz i w bloku - ale nie mieszkamy w bloku.
          I zadupie wielkie zielone tuż za furtką. Łąki, lasy.
          Pies cieszył się jak głupi oglądając kiedyś wystawy sklepowe na Krakowskim Przedmieściuwink
          Miasta mu może trochę brakowałowink rozrywek miejskich. Oprocz ruchu moje psy kochały i kochają tzn kocha wieczną stymulację intelektualną. Uwielbia myśleć, wymyślać, kreatywna mega jest i nieprzewidywalne pomysły ma swoje dla ubarwienia egzystencjiwink Szkolenia więc codzienne uwielbiały wręcz na wyścigi biegły. I ilość zwierząt większa w domu też była stymulującawink
          Choć one same z siebie były, jak Tigger w Kubusiu Puchatku, dostatecznie " wzmocnione" bez tranu, nastymulowane i stymulujące, myślące, zajęte, ciągnące sanki z nami, oponę, pływające łódką z ochotą, wąchające, biegające, zainteresowane wszystkim, wyciągające swoje wnioski, sprytne, podejmujące własne decyzje, nieprzewidywalne, tworzące zasady dla kotów, prowokujące do interakcji międzygatunkowych i zaskakujących.
          Do tej pory staruszka lubi sobie pobiegać fakt.
        • ggrruu Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 15:01
          Ty się nigdy w życiu z zajęć nie urwałaś?
          • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 15:17
            Raczej obecnie normalne dzieci nie wagarują w podstawówce.
            • ggrruu Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 16:48
              Niby dlaczego? Większość mi znanych kiedyś z czegoś się urwała. Problemem to są notoryczne wagary
              • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 17:56
                Ja nie znam takiego, pewnie w liceum to wyglada inaczej. Mówię o rówieśnikach mojej córki i młodszych.osobiście chyba łeb bym urwała 12 czy 13latce która w czasie lekcji opuściłaby szkołę
                • ggrruu Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:01
                  Ja mówię o takich właśnie. Jak świat światem to się zdarzało. Dlaczego urwać łeb? Ja z sentymentem wspominam jak się przed wejściem do szkoły stwierdzało że plastyka to w sumie nie lekcja i lecialo do sklepu za rogiem na Kubusia i chrupki smile uczestniczki procederu wszystkie normalne, żadna się nie stoczyła
                  • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:40
                    A to, że dziecko ma bezpiecznie siedzieć w szkole, a nie włöczyć się po ulicach i nikt nie będzie wiedział np. że miało wypadek. Zresztą trochę się czasy zmieniły i szkoły mają mniejszą tolerancję na takie rzeczy. To już nie jest jak 25 czy 30 lat temu i dobrze.
                    • ggrruu Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:42
                      Czyli co teraz, za takie zerwanie się z plastyki zamykają w kozie czy od razu poprawczak? smile
          • 3-mamuska Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 05.10.20, 08:39
            ggrruu napisała:

> Ty się nigdy w życiu z zajęć nie urwałaś?

Raz w życiu z i to z 1 ostatniej lekcji biologii.
            I to dlatego ze matka koleżanki z pobliskiego liceum zażartowała ze możemy z nią jechać.
            Chciała uciec ,nie spodziewała się tak szybko wrócimy z plecakami (klasa biologii znajdowała się tuż przy wejściu do szkoły o czym ona zapomniała) i zdarzyłyśmy wrócić zanim ,nawróci i odjedzie. W szkole średniej syna, dostaliśmy list z gratulacjami ze syn ma 100% obecności.
      • edelstein [...] 04.10.20, 17:02
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:52
      O nie. Trzeci wątek o psach, choć jednocześnie i pierwszy chybasad
      Jakoś przykuwają mnie do ekranu te wątki, a psiarzem nie jestem, raczej kociarąsad
      O wypadku wiemy z forum, link triss jest koszmarny.
      Nie podobały mi się pitbule, od serialu o resocjalizacji więźniów w schronie w US chyba tylko dla pitbuli, zauważyłam, że jednak ładne i niegroźne chyba, nawet po traumach i porzuceniu.
      Niewyobrażalna szokująca tragedia. Każdy rodzić mógłby być na miejscu tych nieszczęśników. Z mężem nie kumamy jak mogło być tyle obrażeń??? Nawet jak pies ugryzł/ gryzie to chyba jednorazowe wbicie kłów???? Dlaczego aż tyle? Nawet przy dwójce gryzących zwierząt.
      Czytamy z mężem, że pip%*=@ny właściciel już wcześniej SZCZUŁ psami. To niewiarygodne, że można być takim bandziorem.
      • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:53
        Rodzic
      • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:57
        Normalnie, tak atakują i gryzą psy molosowate.
        • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 11:57
          Dlatego są niebezpieczne.
          • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:02
            O niesad
            Dzięki za info
            • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:07
              Od urodzenia fan zwierząt i zero wiedzy mam, opiekunem też mogłabym była być zwierząt sto razy lepszym i powinnam była.
              Na starość człek widzi się bardziej realistycznie niestety.
              Forum pomocne w tymwink i fundacje zwierzęce
              • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:10
                Zdumiewające, że chwaląc się posiadaniem iluś psów, nie masz pojęcia o różnicach między rasami.
                • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:18
                  Pierdzielę rasy.
                  Córka się dobrze zna za to.
                  Kundle lubię najbardziej ze schronów i fundacji.
                  Husky to wyjątek.
                  • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:25
                    Zanim kupiłabym sobie rasę z potencjałem agresji ( np lękowej) - przestudiowałabym dobrze i bez pośpiechu wszelkie dostępne info na papierze i w necie we wszystkich znanych językachwink
                    O szkoleniu/ wychowaniu też.
                    Potem decyzja o ewentualnym zakupie.
                    Na pewno.
              • igge Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:16
                W związku z wątkiem i info o molosowatych , gratuluję sobie serdecznie, że cholerny sierściuch sąsiadów intruz w moim ogrodzie ( przez wysoki płot chalera przelazł, bo krzeslo sąsiad zostawił po swojej stronie ogrodowe) - był sznaucerem olbrzymem i dziabnął mnie na tylko dwie blizny w rękę.
                Mam zastrzeżenia do tych prawników swoich za ścianą ale tak, miło z ich strony, że nie kupili/ nie zaadoptowali sobie pitbula. Lub trzech.
                Oni mają jedną receptę na zaburzenia behawioralne - więcej zabawek dla zwierząt i ciekawsze zabawkiwink
    • hanusinamama Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 12:38
      Fakt, ze dzieci na zajeciach wyrównawczych o niczym nie świadczy...
      Ale ze baba dała sobie wcisnąć piski pana...głupota level master.
    • edelstein [...] 04.10.20, 13:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:09
        Napisałam, żeby sklejac całość, czyli wszystkie elementy łącznie. Określony typ pana + określona rasa psów + zarejestrowanie na kogoś innego + skargi sąsiadów + dziecko na zajęciach wyrównawczych. Całość.
      • annajustyna Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 13:55
        Co Wy z tym konkubentem?
        • annajustyna Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 14:08
          Aaa, już zajarzyłam. No są konkubenci i konkubenci przecież...
          • mary_lu Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 14:29
            I jeszcze kąkubęci
    • al_sahra Rasy 04.10.20, 14:22
      W tym wątku ciągle są chyba pomieszane rasy, nawet po tym, kiedy thank_you wkleiła (prawidłowe) zdjęcie bulteriera. Czy mówicie o pitbullach czy bulterierach? Pitbull to rasa podobna do amstaffa, bulterier wygląda zupełnie inaczej.

American pit bull terrier (pitbull)
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/American_Pit_Bull_Terrier_-_Seated.jpg/443px-American_Pit_Bull_Terrier_-_Seated.jpg

https://www.dogbreedinfo.com/images27/PitBullTerrierNala13MonthsBlueNoseWhite2.jpg

American Staffordshire Terrier (amstaff)
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/AmStaff3.jpg/427px-AmStaff3.jpg

Bullterrier
      https://vetstreet.brightspotcdn.com/dims4/default/8d58002/2147483647/thumbnail/645x380/quality/90/?url=https%3A%2F%2Fvetstreet-brightspot.s3.amazonaws.com%2F20%2Fc8%2Ff15b9da54a70b1b731914381521e%2FBull-Terrier-AP-9QDKHP-645sm101513.jpg
      • triss_merigold6 Re: Rasy 04.10.20, 14:40
        Mowa o amstaffach i pitbullach.
      • igge Re: Rasy 04.10.20, 14:42
        Foty ładne. Ja chyba nie do końca calkiem rozróżniam jednak. Bo pisałam jednak nie o bullterrierach ale zdecydowanie o pitbullach. Aczkolwiek kojarzą mi się jakoś tak w szerszej wielorasowej jednej ryzykownej subiektywnie i nie ulubionej grupie ras.
        Mojej matki pies to kropka w kropkę identyczne zwierzę jak to drugie zdjęcie. Szokująco niewiarygodne, że to nie Korka mamy mojej, ukochana jej przylepa niegroźna. To jest po prostu dokładna jej fota choć pies już nie żyje. Nie tylko dokładna. Nawet mina ta sama. Nigdy nie pogryzła nikogo i możliwe że była zgubionym/ wywalonym na ulicę przypadkowym szczenięciem mixem.
        Czyli potencjał miała nieładny. I nikt nie chciał przygarnąć.
        • al_sahra Re: Rasy 04.10.20, 16:02
          Pitbulla od Stafforda trudno odróżnić i w USA obie rasy (i różne mieszańce) są potocznie określane jako pitbull. Jest też spore zamieszanie wokół standardów rasy, bo niektóre amerykańskie stowarzyszenia uznają pitbulla, a inne nie.

Pitbulle często spotyka się tu w rodzinach z dziećmi, bo istnieje rozpowszechnione przekonanie, że to są psy bardzo odpowiednie dla dzieci - opiekuńcze, łagodne i cierpliwe. A z drugiej strony są też zagorzali przeciwnicy tej rasy i niektórzy nawet uważają, że powinna być zdelegalizowana.

Ja sama nie mam zdania, musiałabym zobaczyć “twarde” dowody w jedną albo drugą stronę. Statystyki są często trudne do interpretacji, a opinie specjalistów różnią się jak chyba dla żadnej innej rasy. Osobiście mi znane pitbulle to są straszne przylepy - łażą za człowiekiem krok w krok, domagają się czułości i pochwał. I rzeczywiście są dobre z dziećmi i dają sobie robić takie rzeczy, że najłagodniejszy labrador straciłby cierpliwość. Ale wszystkie te psy są dobrze traktowane i przeszły odpowiednie szkolenie.
          • igge Re: Rasy 05.10.20, 00:26
            No, cóż. Ja uważam, że moja mama nie powinna była nigdy wychowywać dziecka, a co dopiero psa. Pitbulla w dodatku.
            Ale widać miała szczęście i udało jej się - trafił jej się widocznie egzemplarz, którego nie można było zepsuć i który nie stanowił tego potencjalnego niebezpieczeństwa dla ludzi akurat.
            W życiu będąc hodowcą nie dałabym jej do rąk pitbula!
    • dziennikaktywnosci Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 17:54
      Dodaj jeszcze, że to konkubinat .

Szczerze współczuję temu chłopcu, który mieszkał z psami.
      Trauma do końca życia. Kolega został rozszarpany na jego oczach. Konkubent na pewno będzie go obwiniał, że przyprowadził kolegę. Jak zabiorą mu psy, to już w ogóle. Cudze dziecko przecież mniej ważne...
      Ten chłopiec nie będzie miał życia.
      Do tego matka - jak zabiorą partnera do więzienia , to też będzie obwiniać dzieciaka...
      • lily_evans11 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 17:59
        Dziecko powinno z tego bagna patolstwa trafić do rodziny zastępczej wyspecjalizowanej w dzieciach z traumą.
      • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:03
        „Jak zabiorą mu psy, to już w ogóle”

To znaczy dopuszczasz mozliwosc, ze konkubent zostanie w mieszkaniu z synem i psem, który na oczach dwunastoletniego dziecka wygryzł tętniące życie bryzgając krwią na rodzinna kanapę z innego dziecka ? I syn konkubenta nadal będzie uczęszczać do lokalnej podstawówki ?
        • lauren6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:10
          Gwoli ścisłości: konkubent jest ojczymem 12 latka.
          • dziennikaktywnosci Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:48
            lauren6 napisała:

> Gwoli ścisłości: konkubent jest ojczymem 12 latka.

Raczej 11 latka, który mieszkał z psami. Tego co przeżył.
        • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:18
          Przecież psy już zabrano na obserwację do schroniska. W sumie nie wiem po co, powinny zostać zastrzelone na miejscu.
          • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:21
            Razem z konkubentem.
          • iuscogens Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:18
            Na miejscu to znaczy gdzie????? W tym mieszkaniu???? To nie USA, żeby ludzie z bronią po blokach latali i do zwierząt tam strzelali. Takie rzeczy to w amerykańskich filmach. Już była taka na forum, ktora twierdziła, że jakby pies ugryzł jej dziecko to mąż by poleciał do domu po broń i po osiedlu z tą bronią latał za psem. Jakiś aspirujący myśliwy się znalazł. Trochę realizmu. To nie safari, tylko blok w mieście. Psy się usypia a nie strzela do nich w bloku.
            • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:27
              Policja może agresywnego psa zastrzelić podczas interwencji i takie przypadki były również w Polsce.
              • iuscogens Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:49
                W mieszkaniu, w bloku? Chyba, że wkroczyliby w trakcie ataku. Ale to w sumie jeszcze większe niebezpieczeństwo zranienia kogoś postronnego. Tu psy były chyba odizolowane jak weszła policja. Użycie broni w takich przypadkach to absolutna ostateczność, bo zawsze może pójść coś nie tak.
                • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:12
                  To zalezy czy wchodzi policja czy AT wink
                • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:15
                  Nie w trakcie ataku psa, tylko w trakcie wchodzenia z drzwiami odpowiednich służb. W takiej sytuacji (stresowej) pies jest czynnikiem zagrażającym zdrowiu i zyciu, a wszelkie komplikacje należy likwidować zanim nastąpią. I tak, x razy zabito psy w takiej sytuacji (niestety raz, gdy dokonano błędnego rozpoznania i wladowano sie nie do tego mieszkania, Co trzeba).
                  • iuscogens Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:29
                    No ja czytałam, że psy były odizolowane. Wychodzenie w takiej sytuacji z drzwiami i rzucanie się z bronią do psów jest niepotrzebnym narażeniem ludzi, którzy tam mieszkają (nawet dlatego, że jak napisałaś mogą być pomyłki). Sorry, dla mnie to są sceny jak z jakiegoś Bronxu. Zresztą tu nikt na szczęście na taki pomysł nie wpadł. Zabrali psy bez strzelania w bloku. Tam naprawdę nie wypada GROM czy inne komando foki, tylko policja, która ma bardzo jasne ograniczenia w stosowaniu broni. Strzelanie w cudzym mieszkaniu do odizolowanych psów to chyba gdyby komuś pomyliła się praca w policji na Podkarpaciu z byciem szeryfem na Dzikim Zachodzie.
                    • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:11
                      Wydaje mi sie, ze Triss pisała o czymś innym - interwencja. I ja pisałam o tym, ze owszem, zdarza sie zastrzelić psa w trakcie akcji antyterrorystycznej czy innej tego typu.
          • berdebul Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:44
            Bo takie są procedury. Obserwacja w kierunku wścieklizny.
          • abecadlowa1 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 20:14

> Przecież psy już zabrano na obserwację do schroniska. W sumie nie wiem po co, p
            > owinny zostać zastrzelone na miejscu.

Możliwe, że są zabezpieczone jako dowód w sprawie. Może być zlecona opinia biegłego (weterynarza, kynologa, behawiorysty) dotycząca zachowania zwierząt. Głupio by było, gdyby wobec zniszczenia dowodu, nie dało się skazać winnych.
            • annajustyna Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:02
              Dowód to obdukcja zagryzionego chłopca.
              • abecadlowa1 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:31
                annajustyna napisała:

> Dowód to obdukcja zagryzionego chłopca.

Też. Ale powinno się zabezpieczyć wszystkie dowody.
        • dziennikaktywnosci Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 18:47
          dolcenera napisała:

> „Jak zabiorą mu psy, to już w ogóle”
          >
          > To znaczy dopuszczasz mozliwosc, ze konkubent zostanie w mieszkaniu z synem i p
          > sem, który na oczach dwunastoletniego dziecka wygryzł tętniące życie bryzgając
          > krwią na rodzinna kanapę z innego dziecka ? I syn konkubenta nadal będzie uczęs
          > zczać do lokalnej podstawówki ?

Ale co to znaczy, że ja dopuszczam?

Myślisz, że to nie jest realny scenariusz??
          Że psy po obserwacji zostaną zwrócone?
          Czy ten facet bedzie miał na uwadze nie swoje dziecko ?
          Czy psy nie będą ważniejsze?
          Mało to takich ludzi chodzi po świecie?
          • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:05
            Myślę, że nie ma granic absurdu, ale nie, nie wyobrażam sobie ze nawet w najbardziej popier...pogmatwanej wersji światów równoległych ten pies-morderca wróci do swojego mieszkanka w bloku.

W świecie idealnym pies i konkubent zostają wygumkowani.
            • cruella_demon Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:23
              Wątpię żeby psy wróciły do patusa.
              Za to prawdopodobna jest wersja triss, że psy pójdą do nawiedzonych głupich ci**p z jakiejś fondacji, które te ludojady wcisną jakimś ludziom kompletnie do tego nieprzygotowanym, jako żywiołowe z trudnym charakterem.
              • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:24
                A nie usypiają psów po ataku na człowieka?
                • iuscogens Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:32
                  No mi się wydaje, że we wszystkich przypadkach bo których czytałam psy były usypiane. Opcja, że będą potem adoptowane jest nierealna.
                  • triss_merigold6 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:52
                    Szczerze mówiąc nie wiem, co działo się z psami, które w widowiskowy medialnie sposób kogoś pogryzły lub zagryzły, w ogóle były takie informacje gdzieś podawane?
                • cruella_demon Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:45
                  Mam nadzieję, że usypiają, ale zwykle przy jazgocie poyebów broniących tych ludojadów.
                  • thank_you Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:13
                    U sąsiadów agresywny pies (kundel), po ataku na dziecko (ugryzł w rękę), był poddany najpierw obserwacji a potem uśpiony.
          • hanusinamama Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 19:54
            Tez uwazam ze tu najbardziej ucierpi ten chłopiec ktory przezył...ciekawe czy służby sie nim zainteresują.
            • dolcenera Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 20:07
              A chłopiec, który już nigdy nie przytuli się do mamy i nie wróci do swojego nieposłanego rano łóżka ? A matka i ojciec, którzy zamiast hałaśliwego dwunastolatka będą mieć cichy grób na cmentarzu są przed psem, za psem, przed konkubentem, za konkubentem, przed kolegą, za kolegą, bo już się pogubiłam w tym rankingu ofiar ?
    • 3-mamuska Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 21:09

> katowice24.info/w-katowickim-szpitalu-zmarl-chlopiec-pogryziony-przez-psa/
      >
      > W nawiązaniu do tragicznego wypadku i urojeń oszołomek. Nie było żadnych szczen
      > iaków, kundle w typie były kupione na olx przez pana, który nawet nie jest form
      > alnie ich właścicielem. O zakazie przeprowadzania gości przez dziecko też nie,
      > zresztą pan cudzemu małolatowi nie mógłby niczego nakazać, a psy nie były jego.
      >
      > A teraz klasyka - do policji docierają sygnały, że pan straszył psami i groził
      > szczuciem, konkubent, kundle z kartonu i bez papierów, dzieci na wagarach z zaj
      > ęć wyrównawczych, czyli z problemami.
      >
      > Brzytwa Ockhama, jeśli coś wygląda jak patologia, zachowuje się jak patologia,
      > to najpewniej jest patologią.

Czyli masz potwierdzenie ze po prostu patologiczna rodzina ,która nigdy nie powinny mieć psów,ani dzieci.
      Wychodzi potwierdzenie ze psy należy wychować tak samo jak dzieci żeby nie uciekały ze szkoły.

Wiec to nie wina psów ani rasy a ludzi.
    • 3-mamuska Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:17
      Czyli winny jest ten człowiek, który rozmnożył i wystawił do sprzedaży psy bez rodowodu powinen beknąć za to.
      Długo musili tracąc udzielnie pomocy skoro sąsiadka zawiadomiła faceta, a jeszcze nie było karetki. Musiało to trwać sporo czasu jeśli chłopak sam zdołał odciągnąć psy. I zamknąć je w innym pokoju.
      Dziwne jest ze rany miał na twarzy psy najczęściej atakują nogi ręce. Wiec chłopak w chwili ataku musiał być nisko przy głowie psa.
      Koszmar co tam musiało się dziać.
      Ale zawinili jak zwykle dorośli ,chciwość popisy przedłużenie i penisa.... brak myślenie wyobrazi i tanie szczeniaki w typie rasy bez rodowodu.
      • iuscogens Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 22:30
        Jak najbardziej Ci którzy rozmnażają takie psy są winni. I Ci, którzy trzymają je w domu przy dzieciach. Z tego co piszą ten konkubent to jakaś głęboka patologia: groźne psy przy dzieciach, w bloku i szczuł nimi sąsiadów. Matka chyba podobny typ, bo przecież nikt normalny nie wiąże się z takim facetem.
    • joanna266 Re: Klasyka - psy z olx, skargi, konkubent 04.10.20, 23:03
      Znam kilka psów tej rasy.Wszystkie są to przekochane przytulaki.I mają zupełnie normalnych kochających zwierzęta, pozytywnych właścicieli. Juz dawno stwierdziłam ze zapewne mój jork i buldog są grozniejsze niż te pity.A już napewno jorka bym z nimi nie zozstawiła z obawy ze ta oszołomka je dziabnie.Nie mam pojęcia co odbiło temu psu ze zabił chłopca.Ale mając przed oczyma znajome psy tej rasy nie jestem w stanie niemal w to uwierzyć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka