Dodaj do ulubionych

kwarantanna dla domowników

24.10.20, 10:34
ważny temat więc go wyciągnę do nowego wątku.
pojawiło się rozporządzenie:
dziennikustaw.gov.pl/DU/2020/1871
które skreśla paragraf 5 stąd:

dziennikustaw.gov.pl/DU/2020/1758
czyli kwarantanną nie będą obejmować z automatu wszystkich domowników np. dziecka które miało kontakt z kimś zakażonym.

Dodatkowo, znoszą kwarantannę dla osób które już były hospitalizowane lub na izolacji, czyli po dodatnim teście na sars-cov-2.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:20
      Nareszcie.
    • mak_z_figa Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:23
      Nie mogę znaleźć informacji w tych dwóch rozporządzeniach o kwarantannie nakładanej na współmieszkańcow osoby będącej w izolacji domowej po pozytywnym wyniku testu. Czy ta zmiana dotyczy również takiego przypadku, czy to jest gdzieś indziej zapisane?
      • slonko1335 Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:28
        Nie dotyczy takiego przypadku. Dotyczy wspolmieszkanca kontaktu a nie zarazonego.
      • trilllian Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:30
        takie osoby są przecież bezpośrednim kontaktem i sanepid nałoży kwarantannę
        po prostu do tej pory nakładał automatycznie (w myśl rozporządzenia) też na domowników kontaktów, a teraz tylko na kontakty. Natomiast nadal to jest decyzja sanepidu, więc teoretycznie mogą nałożyć na każdego kogo wskażą w postępowaniu
        • alicia033 Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 12:28
          trilllian napisała:

> więc teoretycznie mogą nałożyć na każdego kogo wskażą w postępowaniu

teoretycznie owszem natomiast praktycznie ledwo się wyrabiają z obrobieniem tych, którym wyszedł pozytywny test.
          Reszta, do tej pory formalnie idiotycznie udup.iona będzie mogła prowadzić normalne życie, zamiast siedzieć 10 dni kołkiem w domu.
    • memphis90 Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:26
      Czyli jeśli jestem chora, to rodzina może sobie cały czas brykać do pracy i szkoły...? Bez testów?

Odważnie....
      • slonko1335 Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:29
        Jak jestes zarazona to jestes w izolacji a nie na kwarantannie. Skreslono punkt mówiący o kwarantannie dla wspolmieszkanca osoby skierowanej na kwarantannę a nie na izolację...
      • trilllian Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:31
        Nie. Czytaj uważnie
        • memphis90 Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:56
          No starałam się, ale mnie te odnośniki do odnośników do zmiany w zmianie przerastają.
      • cku Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:35
        Czytaj uwaznie. Jak twoj maz bedzie mial kontakt z zarażonym to on siedzi na kwarantannie a ty nie.
    • bbkk Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:34
      Nie. Ten punkt to kwarantanna po powrocie z zagranicy.
      • cku Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:37
        Art 34 ust. 2 przywolany w par. 5 odnosi się do kontaktu z zarazonym a nie powrotu z zagranicy.
      • trilllian Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:37
        Tak.
        • memphis90 Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:57
          No właśnie ja się starałam czytać i po analizie odnośników do paragrafu 2, punktu 2 czegoś tam - też doszłam do "powrotu z zagranicy".
          • trilllian Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:58
            tak, o zagranicy też jest. a niżej o skreśleniu par. 5. możecie sobie kliknąć w ten drugi link i przeczytać par. 5
    • fibi00 Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:49
      Czyli jeśli mój mąż w maju miał dodatni wynik na 👑 to drugi raz już nie zostanie objęty kwarantanną?
      • trilllian Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:55
        tak
        • fibi00 Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 12:18
          trilllian napisała:

> tak

O to tyle dobrze 😁. Już przeboleję kolejną kwarantannę jeśli choć jeden z domowników nie będzie nią objęty.
    • kamin Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:55
      Na stronie gov.pl wytyczne z 23.10 mówią
      KWARANTANNA
      Ograniczenie dotyczy osób, które:

przekraczają granicę RP stanowiącą zewnętrzną granicę UE*,
      miały kontakt z osobami zakażonymi (lub potencjalnie zakażonymi) koronawirusem,
      mieszkają z osobą, która zostaje skierowana na kwarantannę
      • trilllian Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 11:56
        ta strona gov.pl, która co kilka godzin zmieniała wersję czy można wyjść na spacer w kwietniu?

rozporządzenie ma jednak większą moc.
      • cku Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 12:00
        Rozporzadzenie jest źródłem prawa a nie wpisy na gov.pl.
        • kamin Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 20:26
          Ok, ale wszystkie wczorajsze zmiany w rozporządzeniu są szeroko omawiane przez różne m dnia, a o tym cisza. A to przecież ogromną zmiana. Spośród moich znajomych kilkanaście osób już miało kwarantannę jako domownik, a nie z powodu bezpośredniego kontaktu.
          • trilllian Re: kwarantanna dla domowników 24.10.20, 20:29
            Też nie rozumiem dlaczego nikt w portalach informacyjnych tego nie komentuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka